Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Starim putem

Objavljeno prije

na

Kao što se i slutilo, za direktora RTCG izabran je Rade Vojvodić, bivši direktor Televizije IN. Za Vojvodića je glasala većina članova Savjeta RTCG, dok su protiv bili Goran Đurović i Slavica Striković.

Slavica Striković za Monitor objašnjava zašto je glasala protiv Vojvodića: ,,Znajući radnu biografiju Vojvodića, da su ‘laki’ mediji njegov domen djelovanja, a da je ugašeno ili pred gašenjem sve što je stvarao, prirodan je strah šta ce biti sa RTCG u skorom vremenu”.

Goran Đurović je, obrazlažući, svoj glas protiv Vojvodića podsjetio da je Televizija IN pod vođstvom Vojvodića poslovala sa gubitkom. Taj je podatak pred članovima savjeta Vojvodić i potvrdio. Kako će, tajna je, Vojvodić voditi RTCG koja je u dugovima i bez modela održivog finansijskog sistema, kada to nije uspio sa komercijalnom televizijom.

Da će RTCG poslovati bolje pod Vojvodićevim vođstvom smatra Dušan Simonović, predsjednik Savjeta RTCG. On za Monitor objašnjava svoj glas za Vovojvodića: ,,On je po mom sudu bio bolji od ostalih kandidata, sa potrebnim iskustvom”.

No, menadžerske sposobnosti Vojvodića manji su problem. Ranije, dok se još spekulisalo da je mjesto direktora upražnjeno upravo za bivšeg direktora TV IN, iz dijela opozicije i javnosti Savjetu je sugerisano da bi, ako se RTCG zaista želi transformisati u javni servis, trebalo poništiti konkurs i tražiti boljeg kandidata , ukoliko se desi da je Vojvodić jedini izbor. I to prvenstveno zbog bliskih veza sa vrhom vlasti.

Iz Pokreta za promjene su upozorili da će Vojvodić na čelu RTCG, kao stari kadar državne televizije i čovjek blizak sa vlašću, nastaviti da onemogućava da RTCG krene sa transformacijom u javni servis. Iz te partije je ocijenjeno da bi izborom Vojvodića ,,Milo Đukanović i Stanko Subotić dobili svoj privatni medij”. Da iza TV IN stoji kapital Stanka Subotića tvrdio je i Ratko Knežević, bivši bliski saradnik Đukanovića.

Simonović za Monitor objašnjava zašto nijesu poništili konkurs. ,,Plašio sam se da ćemo nepotrebno izgubiti dragocjeno vrijeme a ostati bez boljeg kandidata”.

Da mu menadžerstvo nije glavni adut , bio je izgleda svjestan i sam Vojvodić, pa je na razgovoru sa članovima Savjeta iz rukava izvukao keca: podršku premijera Igora Lukšića.

Vojvodić je kazao pred Savjetom da ima ,,snažnu podršku premijera” koji mu je obećao novac za digitalizaciju i socijalni program. Vojvodić je pri tom bio jasan da se radi o novcu, a ne garancijama za kredit ili preporuci za donacije. Lukšić nije komentarisao niti demantovao Vojvodićeve tvrdnje.

Sad je svakako jasnije da bivšeg direktora RTCG Branka Vojičića nije smijenio onaj dio Savjeta koji je istinski zainteresovan za promjene i transformaciju RTCG u javni servis. Vojičića je smijenio onaj koji ga je u sjenci i postavio. Konačno, ni Vojičić nije izabran na mjesto direktora RTCG na osnovu menadžerskih sposobnosti, a sigurno ni zbog programa koji je na jednom listu papira ponudio Savjetu, kako je nedavno podsjetio Goran Đurović, uz napomenu da se radilo o svojevrsnoj demonstraciji moći. Interesantno je takođe da su protiv Vojvodića glasali oni članovi Savjeta koji su glasali i za smjenu Branka Vojičića . I to govori o svojevrsnom kontinuitetu.

Vojvodić je sem našeg novca, iz budžeta, Savjetu obećao vrlo moguću ,,vladinu pomoć” kako bi sagradili novu zgradu, pošto je postojeću proglasio nefunkcionalnom za održavanje. Nije se obazirao na to da je baš ta zgrada u Strategiji RTCG 2011 – 2015 označena kao ,,jedan od najvećih aduta RTCG”. Obećao je da će smanjiti broj zaposlenih , napraviti novu sistematizaciju i dovesti ,,svoje ljude”, kako bi podigao rejting RTCG.

Istraživanje koje je za RTCG sprovela agencija Ispos strategic marketing pokazalo je da je rejting te televizije mnogo slabiji nego što se mislilo, i da državna televizija ne uživa povjerenje građana.

Građani RTCG prema tom istraživanju vide kao ,,stanicu koju je najlakše zamijeniti nekim drugim kanalom”.

Vojvodić je, o čemu je Monitor više puta pisao, stari kadar državne televizije. Bio je urednik Trećeg kanala, kada je RTCG vodio Goran Sito Rakočević, kum Mila Đukanovića, a kada su u RTCG napravljeni milionski gubici i stvoren ogroman višak zaposlenih. On je dio one RTCG u koju crnogorski građani s pravom nemaju povjerenja i smatraju da je pod političkim uticajem.

Vojvodić je na čelu RTCG u tom smislu još jedan korak unazad na putu transformacije RTCG u javni servis građana. Vojvodić je svojevremeno odbio da prisustvuje medijskom skupu zbog toga što su na skupu bili predstavnici Vijesti i Monitora, uz obrazloženje da ti mediji podstiču tabloidno novinarstvo. ,,Tabloidno novinarstvo” je termin koji je prvi počeo da koristi Đukanović, kao ubojito oružje protiv slobodnih medija i svojih kritičara. Vojvodić je termin rado prihvatio, kao značku raspoznavanja.

Savjet nije razmatrao ni mogući konflikt interesa koji bi Vojvodić, kao direktor firme Montepano koja je registrovana da obavlja ,,djelatnost reklamnih agencija”, te firme Displej koja se bavi medijskim predstavljanjem mogao, kao direktor RTCG da ima. Za direktora u tom smislu važe ista pravila kao i za članove Savjeta.

Praksa je pokazala, u slučaju Radmile Vojvodić koju su takođe optuživali da je kao članica Savjeta i direktorica MAPE bila u mogućem konfliktu interesa, da se zakon tumači široko kad su u pitanju prijatelji bivšeg premijera. Ili da se ni ne tumači.

Stvari su odavno tako postavljene da vladajuća koalicija ima direktan uticaj na Savjet, najveće upravljačko tijelo RTCG. Kada je ozakonjeno da Skupština može da bira članove Savjeta, a RTCG vraćena na državni budžet, razbijen je i posljednji san o javnom servisu.

Zato ne treba mnogo mudrosti da bi se zaključilo da će na čelu sa Vojvodićem RTCG i dalje biti državna televizija po mjeri šefa partije. Kao što mu je po mjeri i državna Pobjeda koja već duže vrijeme vodi rat sa slobodnim medijima, u kom je sve dozvoljeno.

Bar njima ne mora dijeliti lekcije iz novinarstva.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

DRUŠTVO

MMF O NAJAVAMA PROGRAMA EVROPA SAD 2: Visokorizično i inflatorno

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok iz Vlade ponavljaju šta sve neće (zaduženja, povećanje PDV-a), nikako da saznamo šta namjeravaju uraditi kako bi, nakon obećanog povećanja minimalnih i prosječnih zarada, državne finansije ostale održive. To je razlog više da upozorenjima iz MMF-a posvetimo dužnu pažnju

 

Vladin program Evropa sad 2 i dalje je tajna. Ipak, klub onih koji upozoravaju na neželjene posljedice najavljenog povećanja zarada na račun smanjenja ili potpunog ukidanja doprinosa za penziono osiguranje, dobio je još jednog člana. Međunarodni monetarni fond (MMF).

Značajan dio nedavnog izvještaja MMF-a za Crnu Goru odnosi se na izborna obećanja pokreta Evropa sad Milojka Spajića „koja nijesu sadržana u prijedlogu budžeta za 2024. godinu ili u srednjoročnim projekcijama vlasti, uključuju i djelimično ili potpuno ukidanje penzijskih doprinosa“. Prije svega, iz MMF-a su u fokus svoje analize stavili najavljeno povećanje minimalne plate sa  sadašnjih 450 na 700 eura, i prosječne zarade  sa februarskih 820 na 1.000 eura mjesečno.

Ni analitičarima MMF-a nijesu poznati detalji „reforme“ koju Spajić i njegovi najbliži saradnici najavljuju za kraj ove ili početak naredne godine. Ali su i oni, poput većine ovdašnjih analitičara, došli do zaključka da se tajna najavljenog povećanja minimalne i prosječne zarade krije u prevođenju bruto u neto platu. Čime bi državna kasa ostala bez, još uvijek nepoznatog, dijela prihode koji je ove godine planiran na 560 miliona. „To bi dovelo do značajnog pogoršanja fiskalne pozicije (države Crne Gore – prim. Monitora)“, navodi se u Izvještaju. Uz konstataciju: „Povećanje plata takođe bi dovelo do veće inflacije“.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

POLITIKA U LOKALU: Novi izbori, stari principi   

Objavljeno prije

na

Objavio:

Funkcionerske kampanje, prljavi obračuni na društvenim mrežama, kršenje koalicionih sporazuma, ostavke, krize, nepoštovanje ženskih kvota – samo su neki od detalja političke scene u lokalu. Sve u svemu – ništa novo. U odnosu na vrijeme DPS-a, razlika je tek – hiperpordukcija partija

 

Bliže se izbori u dvije crnogorske opštine, Budvi i Andrijevici. Izbori u Budvi održaće se 26. maja, a oni u Andrijevici  2. juna.  I bez izbora, Ulcinj je promijenio vlast. Dok u Šavniku izbori i dalje traju. Gotovo dvije godine.

Funkcionerske kampanje, prljavi obračuni na društvenim mrežama, kršenje koalicionih sporazuma, ostavke, krize, nepoštovanje ženskih kvota – samo su neki od detalja trenutne političke scene u lokalu. Sve u svemu – ništa novo. U odnosu na vrijeme DPS-a, razlika je tek – hiperpordukcija partija.

U Budvi će građani te primorske opštine moći da glasaju za devet lista. Analitičari ne očekuju da bi neka od izbornih lista sama mogla osvojiti vlast, koja će se u tom slučaju morati organizovati kroz postizborne koalicije.

Da pobjeda jedne liste ne garantuje stabilnost, u Budvi smo već imali prilike da vidimo. Iako je na prethodnim lokalnim izborima apsolutnu pobjedu u tom gradu odnio bivši Demokratski front, njihov mandat protekao je u svađama i konačnom raskolu, što je Budvu dovelo do hronične krize. Plus hapšenje bivšeg gradonačelnika Mila Božovića, koji je dugo ključna gradska pitanja rešavao iz Spuža.

Bivši DF ovog put ide u dvije kolone.  Na jednoj strani je široka koalicija nekadašnjih članica tog političkog saveza. Lista nosi naziv Za budućnost Budve – Budva otvoreni grad, a čine je – NSD, PzP, DNP, SNP, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora i Demos.  S druge strane je Grupa građana Budva naš grad  koju predvodi aktuelni predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović. Svađe dojučerašnjih saboraca, kako iz lokala izvještvaju mediji, nastavile su se u predizborno doba i pretvorile u prljavu kampanju u kojima se rivalima spočitava  seksualna orijentacija ili porijeklo.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SEZONSKI RADNICI U TURIZMU: Manjak ,,goriva” u motoru crnogorske privrede

Objavljeno prije

na

Objavio:

Priča o hroničnom manjku radnika u turizmu zatiče nas i pred ovogodišnju sezonu. Iako crnogorska ekonomija zavisi od turističke sezone, prosječna plata u turizmu iznosi 760 eura i niža je od prosječne na državnom nivou

 

I ove, kao i svake godine, očekuje se rekordna turistička sezona. A najave protiču uz upozorenja o hroničnom nedostatku radne snage.

I dalje nema zvaničnih podataka koliko nedostaje sezonaca. Umjesto toga imamo procjene koje govore da će ih nedostajati više nego prošle godine i da ta brojka prelazi 30.000.

Iz Zavoda za zapošljavanje najavljuju da će izdati oko 20.000 radnih dozvola za strance, a očekuje se da će strancima za sezonski rad u  turizmu biti izdato oko 5.000 dozvola. Iz MUP-a stižu informacije da je ovogodišnja kvota dozvola za privremeni boravak i rad stranaca 29.000, od čega je za sezonsko zapošljavanje planirano samo 2,5 hiljada dozvola.

Tokom prošle godine izdato je 2.710 sezonskih radnih dozvola. Najviše za državljanje Srbije 1.603, BiH 283, Kosova 234, Sjeverne Makedonije 152, a ispod sto za državljanje Turske, Rusije, Albanije, Indije, Meksika, Argentine.

Iako je broj nezaposlenih u Crnoj Gori krajem aprila bio preko 36.000, dovoljan da podmiri sve potrebe za radnom snagom, podsticaji za nezaposlene da rade sezonski se nijesu bitno promijenili u odnosu na prethodnu godinu.

Posebno za mlade, Hrvatska je atraktivnija za sezonske poslove u odnosu na Crnu Goru. U 2023. godini u Hrvatskoj je izdato 1.488 dozvola za boravak i rad crnogorskim državljanima, a u prava dva mjeseca 2024. godine 194 dozvole, navodi Forbes Crna Gora.

U Hrvatskoj kuvari/ce zarađuju od 1.400 do 2.500 eura, pica i roštilj majstori zarađuju oko 1.500 eura, pomoćni radnici u kuhinji od 1.000 do 1.300 eura, sobarice 1.200 eura, a zarada konobara/ca kreće se od 1.000 eura plus bakšiš.

Većina oglasa na sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore nema u opisu visinu plate. Oglasi u kojima se zainteresovanima daje uvid u platu govore od tome da su one niže od onih u Hrvatskoj. Tako u oglasima Zavoda za zapošljavanje sobaricama se nude plate od 450 do 600 eura, kuvarima od  450, 950 i 1.200, šankerima 600, perač suđa 600, noćni recepcionar 600, pomoćni radnik u kuhinji 1.000, pomoćna kuvari/ica od 700 do 850, poslastičarka 700…

Prema podacima Monstata plate u turizmu u prvom kvartalu ove godine su iznosile 760 eura i niže su od prosječne na državnom nivou koja iznosi 821 euro. Državni službenici, na primjer, imaju veće prosječne plate od turističkih djelatnika iako crnogorska ekonomija zavisi od turizma. Prema podacima Centralne banke, prošla turistička sezona je bila rekordna, ostvaren je prihod od 1,5 milijardi eura. Ukupno učešće turizma u bruto domaćem proizvodu Crne Gore je najveće u Evropi, prošle godine je iznosilo 22 odsto. Zato, turistički poslenici i ističu da je turizam motor crnogorske privrede, koji generiše saobraćaj, trgovinu, poljopriivredu i ostale usluge.

Pored većih zarada, sezonci iz Crne Gore i regiona više idu u Hrvatsku jer tamo sezona duže traje, pa su često angažovani šest i više mjeseci. Tokom mjeseci kada se ne radi, u Hrvatskoj država ovim radnicima plaća dio plate da bi se oni i sljedeće sezone vratili. O ovoj ideji i uvođenju kategorije ,,stalni sezonski radnik“ u Zakonu o radu govoreno je i prethodne godine.

Iz Privredne komore Crne Gore su istakli da  bi se uvođenjem ove kategorije ublažio problem nedostatka sezonskih radnika, jer bi se nezaposlene osobe motivisale da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje i primanja tokom cijele godine u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja EU. Prema tom konceptu rješenje je da sezonski radnik radi pola godine, dok bi dio plate preostalih šest mjeseci plaćala država. U prevodu imali bi osiguranje, sigurnost radnog mjesta, mogli nešto da planiraju, da dignu kredit…

Nade da će ovo rješenje zaživjeti tokom ove sezone izjalovile su se, a ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić najavila je da bi ovaj model mogao biti spreman za uvođenje tek sljedeće godine. Slijede analize, promjene Zakona o radu i drugih zakona, pa dokle se stigne.

Nedavno je iz Odbora Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore (PKCG) navedeno da je i pored rekordnih prihoda, prethodne sezone zabilježen rast troškova u dijelu zarada, nedostatka radne snage i nabavke, zbog čega poslovni rezultati nijesu bili na očekivanom nivou, ali da su turistički poslenici, uprkos svemu, zadovoljni.

Poslodavci svake godine i pored hroničnog manjka radnika apostrofiraju troškove zarada. Česta su i čuđenja kako i zašto niko neće da radi iako su plate koje oni nude ,,astronomske”. Novina je da su, uprkos svemu, zadovoljni i svojim profitom.

Zbog nemanja snijega, zimske turističke sezone skoro da nije bilo. U prvih par mjeseci zabilježena je manja posjeta nego protekle godine. Iz Ministarstva turizma tvrde da je razlog tome i veći odlazak Rusa i Ukrajinaca iz Crne Gore.

Predsjednik Odbora Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore (PKCG) Ranko Jovović najavaljuje da bi predstojeća ljetnja turistička sezona, prema bukingu i rezervacijama hotelskih kapaciteta, trebalo da nadmaši prošlogodišnju. Optimistična očekivanja, prema njegovim riječima, potvrđuju saobraćajne gužve i izletničke ture u predsezoni, kao i dobar buking hotelskih kapaciteta i najave za glavnu sezonu. Ova predviđana je potvrdila i dobra posjećenost za prvomajske praznike.

Da bi preduprijedili rizike, kao i protekle godine kada su na primorju pred sezonu podigli cijene usluga za 15 odsto, rast cijena ponavlja se i ove godine. Zvanični podaci govore da je u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle u segmentu smještaja i ishrane rast cijena bio 13,5 odsto. Kako se sezona približava rast će biti veći.

 

Šta sezonci traže

Hrvatski mediji su nedavno izvjestili da je prema podacima prikupljenim istraživanjem koje je MojPosao sproveo na temu sezonskog zapošljavanja, u kojem je učestvovalo više od 500 ispitanika, tri četvrtine Hrvata (76 odsto) je barem jednom tokom svoje karijere radilo u sezoni.

Prema istraživanju, najveće prednosti sezonskog posla su sticanje novih znanja i vještina (68 odsto ispitanika), upoznavanje novih ljudi (61 odsto). Tek na trećem mjestu je plata, koja je po pravilu osjetno viša nego u slučaju cjelogodišnjeg zaposlenja (54 odsto). Tu su još boravak na moru (45 odsto) te zanimljivost i atraktivnost posla (44 odsto), a svega šest odsto ljudi smatra da sezonski posao nema prednosti.

Kad je riječ o plati u prosjeku, očekivana mjesečna neto plata za sezonski posao iznosi 1307 eura, što je šest odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Očekivanja govore da konobari u prosjeku očekuju mjesečnu platu od 1.408 eura, kuvari bi za svoj rad htjeli minimalno 1.482 eura, sobari mjesečno u prosjeku očekuju minimalno 1.145 eura, recepcionari smatraju da bi za svoj rad trebalo da dobiju minimalno 1.259 eura, prodavci u prosjeku očekuju platu od 1.105 eura, skladištari u sezoni očekuju 1.050 eura, a pomoćni radnik u kuhinji očekuje 1.322 eura.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo