Povežite se sa nama

MONITORING

SVI DPS-OVI REKORDERI U KRŠENJU ZAKONA: Da je samo Aleksandar

Objavljeno prije

na

Demokratska partija socijalista može se pohvaliti velikim brojem rekordera u raznim disciplinama, kakve je teško naći na političkim scenama drugih zemalja. Šteta što nisu uvršteni bar u Zimske olimpijske igre. Veleslalom u kršenju zakona, na primjer. Među njima su najglasovitiji Milo Đukanović, Svetozar Marović, Aleksandar Andrija Pejović, Miomir Mugoša, Rajko Kuljača …

Đukanović je višestruki rekorder po broju premijerskih mandata. Uknjižio ih je sedam u protekle blizu tri decenije. U pauzi bio je jednom predsjednik države, a mogao bi nam uskoro prirediti i reprizu. Prije nekoliko dana javnost je saznala da je aktuelni lider DPS-a, što je takođe njegov lični rekord na toj poziciji, savjetnik samom sebi u kompaniji Capital invest, čiji je on jedini vlasnik. Agenciji za sprečavanje korupcije nije dozvolio da prekontroliše njegove eventualne bankarske račune i moguće porijeklo novca na njima. Prema pisanju britanskog Indipendenta, Đukanović se, sa imovinom od 10 miliona funti (11,5 miliona eura), ubraja među 20 najbogatijih lidera na planeti Zemlji. U proteklih nekoliko godina tri puta se ovjenčao tim priznanjem na svjetskim listama najbogatijih.

Đukanović je, dok je bio predsjednik vlade, obavljao funkcije predsjednika Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, za članstvo u NATO i za strane investicije, Kolegijuma za pregovore o pristupanju EU, te Savjeta za praćenje turističkog razvoja i turističke sezone, Vijeća za nacionalnu bezbjednost i Nacionalne investicione komisije.

Njegovim stopama krenuli su i drugi. Aleksandar Andrija Pejović je početkom prošle godine obavljao čak sedam funkcija. Proteklih godina taj mlađani depeesovac imao ih je dvadesetak. Multipraktik.

Ovih dana objelodanjeni su i još neki njegovi rekordi: neustavno obavlja funkciju ambasadora Misije Crne Gore pri EU i po tom osnovu nezakonito prima 3.168 eura. To je utvrdila Agencija za sprječavanje korupcije (ASK). U odluci ASK navodi se da je Pejović kao javni funkcioner prekršio Zakon o sprječavanju korupcije i Ustav Crne Gore i da je kao ambasador nezakonito primao 3.168 eura od maja prošle godine. Uz to, plaćan mu je i smještaj u Briselu za što je iz budžeta dobijao od 1.936 do 2.497 eura. Time je javni interes podredio privatnom suprotno Zakonu o sprečavanju korupcije, nalaz je ASK-a. ASK je takođe utvrdio da je Pejović prekršio i Zakon o vanjskim poslovima, jer diplomata ne može biti član organa političke partije, a Pejović je član Glavnog odbora DPS-a. Pošto se bavi vajarstvom, slikarstvom i piše romane čovjeka treba razumjeti – nije imao vremena da se osvrće na takve sitnice.

Zato vjerovatno nije odgovorio i na pitanje upućeno iz Demosa: ,,Da li je Andrija – glavni pregovarač – odgovoran Andriji ministru, šefu stranke ili kolegi ministru vanjskih poslova?”.

Na Pejovićeve rekorde Centar za građansko obrazovanje je 1. februara podsjetio premijera Duška Markovića i podnio inicijativu da smijeni Pejovića, jer bi bilo kakav njegov dalji angažman „bio direktno izrugivanje prema obavezama koje EU postavlja pred Crnu Goru”.

Pejović je uzvratio da funkcije ministra i glavnog pregovarača za pristupanje Crne Gore EU obavlja u skladu sa zakonom. I ljutito prekorio CGO da se često bavi njegovom ličnošću, „a ne onim za šta je ovlašćen kao nevladina organizacija”. Nakon što su CGO i opozicija zatražili njegovu smjenu ili ostavku, najavio je da će istjerivati pravdu pred Upravnim sudom. Ipak, kasnije je podnio ostavku na mjesto ministra i ambasadora. Iz „moralnih razloga”, javili su mediji. Ni riječi o tome da li će vratiti 28.518 eura koje je zaradio kršeći Ustav uz blagoslov Vlade.

Pejović nije sam sebe birao. Glavno je pitanje ko mu je omogućio toliko gomilanje funkcija, i ko snosi odgovornost što se javni funkcioneri nalaze u konfliktu interesa. Mala je vjerovatnoća da će slučaj Pejović biti okidač da se paklena mašina DPS za proizvodnju monopola počne deaktivirati.

Nije, naravno, Pejović jedini iz DPS-a koji godinama obavlja bezbroj javnih funkcija. Vladimir Kavarić ih je u jednom trenutku imao osam. Prije tri godine tadašnji prvi čovjek Ministarstva ekonomije prijavio je Agenciji za sprečavanje korupcije da uz ministarsku obavlja još sedam funkcija: član Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, unapređenje poslovnog ambijenta, naučno-istraživačku djelatnost, Komisije za evaluaciju ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika, predsjedništva Košarkaškog saveza i Crnogorskog olimpijskog komiteta, te Upravnog odbora Centra za održivi razvoj.

DPS ima još raznih rekorda i rekordera. Njima se nisu bavile sportske, nego sudije u togama. Prije tri godine uhapšen je predsjednik Političkog vijeća Demokratske partije socijalista i najmoćniji Budvanin Svetozar Marović i osuđen zbog korupcije. On je sklopio sa tužilaštvom dva sporazuma o priznanju krivice čime je pristao na kaznu zatvora od četiri godine i tri mjeseca. Osim toga, trebalo je da budvanskoj opštini vrati 1,1 milion eura, a da 100.000 uplati u humanitarne svrhe. Pošto nije uplatio ništa, sud mu je uvećao zatvorsku kaznu za još godinu. Za njim je raspisana i Interpolova potjernica, ali još nije na pansionu u spuškom zatvoru. Liječi se, navodno, u Beogradu. Od depresije.

Budva drži rekord u Crnoj Gori po broju depeesovih visokih funkcionera kojima je propisana terapija – zatvorske rešetke. Na kazne zatvora osuđeni su njeni bivši funkcioneri – Rajko Kuljača, Dragan Marović, Đorđe Pinjatić, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Mark Kaloštra, Dragan Žinić i Novak Stanojević. Potvrđenom presudom bivši predsjednik Opštine Budva Rajko Kuljača osuđen je na dvije i po, a nekadašnji sekretar Sekretarijata za investicije Dragan Marović na dvije godine zatvora. Ostali optuženi osuđeni su na po godinu zatvora.

Najnovija vijest: Kuljača dobio zeleno svjetlo za gradnju vile u Budvi!

Za Budvom, što se tiče optuženih DPS kadrova, kaskaju Nikšić, Podgorica, Berane…

U procesima visoke korupcije bio je optužen bivši nikšićki gradonačelnik Nebojša Radojičić.

Ovih dana započeo je sudski proces bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, koji se sumnjiči da je oštetio državnu kasu za više miliona eura u slučaju Carine. Mugoša nije izvolio da se prije neki dan pojavi u sudnici podgoričkog Osnovnog suda.

Krajem marta uhapšen je bivši gradonačelnik Berana i aktuelni odbornik DPS-a u beranskom parlamentu Vuka Golubović zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj. Golubović je lišen slobode po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, ali pušten je da se brani sa slobode.

Istraga je u toku.

Naravoučenije: Glasajte i dalje za DPS!

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

Izdvojeno

SLOBODNO SUDIJSKO UVJERENJE: Uzmi od države što više možeš

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bivšim sudijama Vrhovnog suda Radulu Kojoviću i Petru Stojanoviću, Osnovni sud na ime višegodišnjeg nekorištenja godišnjih odmora, dosudio preko 14.000 eura, a Stanki Vučinić 20.000

 

Nekadašnje sudije Vrhovnog suda Radule Kojović, Stanka Vučinić i Petar Stojanović sredinom prošlog mjeseca, pred Osnovnim sudom u Podgorici, dobili su svog poslodavca Vrhovni sud i uspjeli da naplate neiskorištene godišnje odmore.

Sudija Dragan Babović usvojio je tužbene zahtjeve trojice bivših sudija i obavezao Državu, tj. Vrhovni sud CG da po osnovu naknade zbog neiskorištenih godišnjih odmora isplati odštetu. Radovanu Kojoviću 14.183 eura, Petru Stojanoviću 14.601 eura zbog neiskorištenih odmora od 2013. do 2019, a Stanki Vučinić za neiskorištene godišnje odmore od 2013. do 2020. – 20.339 eura.

Sve se ima isplatiti sa zateznom kamatom u roku od osam dana od dana pravosnažne presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Kojović je u aprilu 2020. otišao u penziju, dok je sudijama Vučinić i Stojanović Sudski savjet konstatovao prestanak funkcije u avgustu 2021.

Troje sudija u zajedničkoj tužbi protiv države pojašnjavaju da im je od 2013. pa sve do prestanka funkcije uredno za svaku godinu donošeno rješenje o korišćenju godišnjeg odmora. Međutim, nisu mogli da ih koriste jer su imali obavezna dežurstva. I tako godinama.

Državu je branio Zaštitnik imovinsko pravnih odnosa koji je tražio da se ovaj tužbeni zahtjev odbije kao neosnovan. Naveo je da se ne može dokazati da sudije nijesu koristile godišnje odmore s obzirom da su im rješenja za njih uredno uručena. Po Zaštitniku, nesporno je da su sudije koristili godišnje odmore u navedenom periodu, a da su za dežurstva i pripravnost, koja su organizovana za vrijeme trajanja godišnjih odmora, redovno primali maksimalno utvrđeni iznos naknade. Zbog toga se ni po drugom osnovu ne može isplatiti nadoknada.  ,,Nema podataka u upravi da su podnosili zahtjeve za korišćenje preostalog dijela godišnjih odmora za navedene godine, već da su iste koristili na osnovu usmenog dogovora sa predsjednikom suda”, tvrdio je Zaštitnik.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 8. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

POČEO POPIS STANOVNIŠTVA, DOMAĆINSTAVA I STANOVA: Šta sad

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prođu li naredni  popisni dani mirno i ozbiljno kao prvih pet, mogli bi upisati ne tako čestu zajedničku pobjedu. Onda bi se valjalo zapitati kako da taj uspjeh iskoristimo za neke nove, neophodne, iskorake. Da ne dangubimo dok čekamo popisne rezultate

 

Peti je dan kako se ponovo popisujemo, nakon više od dvanaest godina, a već izgleda kao da je u pitanju baš neka rutinska, tehničko-statistička, rabota. Koja se baš i ne tiče mnogo koga, sem organizatora iz Vlade i Monstata (Uprava za statistiku) te popisivača koji koriste priliku da zarade neki euro.

Baš ta tišina, narušena tek povremeno – objavama na društvenim mrežama ili javnim podsjećanjem kakvog nacionalnog borca na to ko bi i šta bi trebalo da budemo, najbolje pokazuje kako je popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori prije svega, i ponajviše, dominantno političko pitanje.

Dovoljna su bila 33 dana, malo strpljenja i dosta dobre volje pa da iz naizgled bezizlazne pozicije društvene raspolućenosti  po pitanju (ne)održavanja popisa zakazanog za 1. novembar po principu sad ili nikad,  dođemo do konsenzusa o uslovima njegovog održavanja i poprilično relaksirane atsmofere u kojoj je 3. decembra počeo popis.

“Pozivamo sve građane i građanke da se slobodno izjasne”, izjavio je 1. decembra v.d. predsjednika opozicionog DPS Danijel Živković, potvrđujući da neće biti bojkota popisa koji je ta partija, skupa sa kolegama iz opozicije i nacionalanim savjetima i vijećima Bošnjaka, Albanaca, Muslimana, Hrvata i Roma, zagovarala od sredine septembra.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 8. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SDT ODUSTALO OD GONJENJA NEBOJŠE MEDOJEVIĆA: Sedam godina agonije

Objavljeno prije

na

Objavio:

Specijalna tužiteljka Tanja Čolan Deretić uoči završnih riječi odustala je od optužbi protiv lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića za stvaranje kriminalne organizacije i pranja novca.  Osim njega, za isto krivično djelo je optužen banjalučki biznismen Momir Nikolić i još deset osoba, mahom aktivista PzP. Medojević je izjavio, da je bio žrtva sistemskog maltretiranja zbog afera koje je otkrio i infomracija koje je javno iznosio

 

Nakon parlamentarnih izbora 2016. godine, na udaru Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) našli su se funkcioneri  Demokratskog fronta, tada  opozicionog saveza. Milan Knežević (DNP) i Andrija Mandić (NSD) optuženi su za pokušaj terorizma na dan izbora, u narodu poznatiji kao državni udar, dok je Nebojša Medojević (PZP) optužen za pranje novca.

Iako je Demokratski front prestao da postoji, ovi sudski procesi traju i nakon sedam godina.  Dok je „državni“ udar doživio prvostepenu presudu i njeno ukidanje, Medojevićev slučaj nije bio dočekao prvostepenu presudu.

Medojević je optužen za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca. Osim njega ,za isto krivično djelo je optužen banjalučki biznismen Momir Nikolić i još deset osoba, mahom aktivista Pokreta za promjene. Optužnicom su obuhvaćeni direktor partije Dejan Vujisić, tehnički sekretar te partije Željko Šćepanović, Gordan Konatar, Iva Pavlović, Petar Drašković, sin člana predsjedništva DF Slavena Radunovića – Luka Radunović, Vladislav Bulatović –sinovac člana predsjedništva DF Predraga Bulatovića, Nikola Jovanović, Mladen Jovanović i Aleksandar Sekulović.

Istraga je otpočela kada je policija otkrila u automobilu aktivista Demokratskog fronta više desetina hiljada eura i dolara, koji su zaplijenjeni. Specijalno tužilaštvo je ranije navodilo, da je Momir Nikolić finansirao kampanju Demokratskog fronta za parlamentarne izbore iz nelegalno stečenog novca. Prema navodima Specijalnog tužilaštva, nelegalne aktivnosti su se događale u vrijeme kampanje za parlamentarne izbore u oktobru prošle godine. Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević i ostali lideri DF su tokom istrage tvrdili da ne postoje dokazi o pranju novca, te da je istraga protiv njih politički obračun vlasti i tužilaštva protiv opozicije.

Prošle sedmice je specijalna tužiteljka Tanja Čolan Deretić uoči završnih riječi odustala od optužbi za stvaranje kriminalne organizacije. Ona je odustala i od krivičnog gonjenja za nekoliko optuženih za krivično djelo pranje novca. U jednom dijelu ostala je pri podignutoj optužnici. Kako je pojasnila, po ovom predmetu imaju dvije optužnice. Jedna protiv Medojevića i grupe i tu su izvršene izmjene. Druga je protiv Momira Nikolića i tužilaštvo je ostalo pri njenim navodima.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 8. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo