Povežite se sa nama

MONITORING

SVI DPS-OVI REKORDERI U KRŠENJU ZAKONA: Da je samo Aleksandar

Objavljeno prije

na

Demokratska partija socijalista može se pohvaliti velikim brojem rekordera u raznim disciplinama, kakve je teško naći na političkim scenama drugih zemalja. Šteta što nisu uvršteni bar u Zimske olimpijske igre. Veleslalom u kršenju zakona, na primjer. Među njima su najglasovitiji Milo Đukanović, Svetozar Marović, Aleksandar Andrija Pejović, Miomir Mugoša, Rajko Kuljača …

Đukanović je višestruki rekorder po broju premijerskih mandata. Uknjižio ih je sedam u protekle blizu tri decenije. U pauzi bio je jednom predsjednik države, a mogao bi nam uskoro prirediti i reprizu. Prije nekoliko dana javnost je saznala da je aktuelni lider DPS-a, što je takođe njegov lični rekord na toj poziciji, savjetnik samom sebi u kompaniji Capital invest, čiji je on jedini vlasnik. Agenciji za sprečavanje korupcije nije dozvolio da prekontroliše njegove eventualne bankarske račune i moguće porijeklo novca na njima. Prema pisanju britanskog Indipendenta, Đukanović se, sa imovinom od 10 miliona funti (11,5 miliona eura), ubraja među 20 najbogatijih lidera na planeti Zemlji. U proteklih nekoliko godina tri puta se ovjenčao tim priznanjem na svjetskim listama najbogatijih.

Đukanović je, dok je bio predsjednik vlade, obavljao funkcije predsjednika Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, za članstvo u NATO i za strane investicije, Kolegijuma za pregovore o pristupanju EU, te Savjeta za praćenje turističkog razvoja i turističke sezone, Vijeća za nacionalnu bezbjednost i Nacionalne investicione komisije.

Njegovim stopama krenuli su i drugi. Aleksandar Andrija Pejović je početkom prošle godine obavljao čak sedam funkcija. Proteklih godina taj mlađani depeesovac imao ih je dvadesetak. Multipraktik.

Ovih dana objelodanjeni su i još neki njegovi rekordi: neustavno obavlja funkciju ambasadora Misije Crne Gore pri EU i po tom osnovu nezakonito prima 3.168 eura. To je utvrdila Agencija za sprječavanje korupcije (ASK). U odluci ASK navodi se da je Pejović kao javni funkcioner prekršio Zakon o sprječavanju korupcije i Ustav Crne Gore i da je kao ambasador nezakonito primao 3.168 eura od maja prošle godine. Uz to, plaćan mu je i smještaj u Briselu za što je iz budžeta dobijao od 1.936 do 2.497 eura. Time je javni interes podredio privatnom suprotno Zakonu o sprečavanju korupcije, nalaz je ASK-a. ASK je takođe utvrdio da je Pejović prekršio i Zakon o vanjskim poslovima, jer diplomata ne može biti član organa političke partije, a Pejović je član Glavnog odbora DPS-a. Pošto se bavi vajarstvom, slikarstvom i piše romane čovjeka treba razumjeti – nije imao vremena da se osvrće na takve sitnice.

Zato vjerovatno nije odgovorio i na pitanje upućeno iz Demosa: ,,Da li je Andrija – glavni pregovarač – odgovoran Andriji ministru, šefu stranke ili kolegi ministru vanjskih poslova?”.

Na Pejovićeve rekorde Centar za građansko obrazovanje je 1. februara podsjetio premijera Duška Markovića i podnio inicijativu da smijeni Pejovića, jer bi bilo kakav njegov dalji angažman „bio direktno izrugivanje prema obavezama koje EU postavlja pred Crnu Goru”.

Pejović je uzvratio da funkcije ministra i glavnog pregovarača za pristupanje Crne Gore EU obavlja u skladu sa zakonom. I ljutito prekorio CGO da se često bavi njegovom ličnošću, „a ne onim za šta je ovlašćen kao nevladina organizacija”. Nakon što su CGO i opozicija zatražili njegovu smjenu ili ostavku, najavio je da će istjerivati pravdu pred Upravnim sudom. Ipak, kasnije je podnio ostavku na mjesto ministra i ambasadora. Iz „moralnih razloga”, javili su mediji. Ni riječi o tome da li će vratiti 28.518 eura koje je zaradio kršeći Ustav uz blagoslov Vlade.

Pejović nije sam sebe birao. Glavno je pitanje ko mu je omogućio toliko gomilanje funkcija, i ko snosi odgovornost što se javni funkcioneri nalaze u konfliktu interesa. Mala je vjerovatnoća da će slučaj Pejović biti okidač da se paklena mašina DPS za proizvodnju monopola počne deaktivirati.

Nije, naravno, Pejović jedini iz DPS-a koji godinama obavlja bezbroj javnih funkcija. Vladimir Kavarić ih je u jednom trenutku imao osam. Prije tri godine tadašnji prvi čovjek Ministarstva ekonomije prijavio je Agenciji za sprečavanje korupcije da uz ministarsku obavlja još sedam funkcija: član Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, unapređenje poslovnog ambijenta, naučno-istraživačku djelatnost, Komisije za evaluaciju ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika, predsjedništva Košarkaškog saveza i Crnogorskog olimpijskog komiteta, te Upravnog odbora Centra za održivi razvoj.

DPS ima još raznih rekorda i rekordera. Njima se nisu bavile sportske, nego sudije u togama. Prije tri godine uhapšen je predsjednik Političkog vijeća Demokratske partije socijalista i najmoćniji Budvanin Svetozar Marović i osuđen zbog korupcije. On je sklopio sa tužilaštvom dva sporazuma o priznanju krivice čime je pristao na kaznu zatvora od četiri godine i tri mjeseca. Osim toga, trebalo je da budvanskoj opštini vrati 1,1 milion eura, a da 100.000 uplati u humanitarne svrhe. Pošto nije uplatio ništa, sud mu je uvećao zatvorsku kaznu za još godinu. Za njim je raspisana i Interpolova potjernica, ali još nije na pansionu u spuškom zatvoru. Liječi se, navodno, u Beogradu. Od depresije.

Budva drži rekord u Crnoj Gori po broju depeesovih visokih funkcionera kojima je propisana terapija – zatvorske rešetke. Na kazne zatvora osuđeni su njeni bivši funkcioneri – Rajko Kuljača, Dragan Marović, Đorđe Pinjatić, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Mark Kaloštra, Dragan Žinić i Novak Stanojević. Potvrđenom presudom bivši predsjednik Opštine Budva Rajko Kuljača osuđen je na dvije i po, a nekadašnji sekretar Sekretarijata za investicije Dragan Marović na dvije godine zatvora. Ostali optuženi osuđeni su na po godinu zatvora.

Najnovija vijest: Kuljača dobio zeleno svjetlo za gradnju vile u Budvi!

Za Budvom, što se tiče optuženih DPS kadrova, kaskaju Nikšić, Podgorica, Berane…

U procesima visoke korupcije bio je optužen bivši nikšićki gradonačelnik Nebojša Radojičić.

Ovih dana započeo je sudski proces bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, koji se sumnjiči da je oštetio državnu kasu za više miliona eura u slučaju Carine. Mugoša nije izvolio da se prije neki dan pojavi u sudnici podgoričkog Osnovnog suda.

Krajem marta uhapšen je bivši gradonačelnik Berana i aktuelni odbornik DPS-a u beranskom parlamentu Vuka Golubović zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj. Golubović je lišen slobode po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, ali pušten je da se brani sa slobode.

Istraga je u toku.

Naravoučenije: Glasajte i dalje za DPS!

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

Izdvojeno

PREDSJEDNIK ĐUKANOVIĆ NAJAVIO ODLAZAK AMANA SA SVETOG STEFANA: Arbitraža u Londonu zbog rušenja kapija u Miločeru

Objavljeno prije

na

Objavio:

Da li je ovom spektakularnom objavom predsjednik Đukanović najavio krah „ugovora stoljeća“ o dugoročnom zakupu hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, koji inače ističe  2049. godine. Iznenađenje predstavlja već poznat iznos fakture koju će državi Crnoj Gori ispostaviti zakupac. Suma od 100 miliona  slučajno se poklapa sa poslovnim gubitkom koji je kompanija Adriatic properties ostvarila od stupanja na snagu ugovora o zakupu najpoznatijih crnogorskih hotela, do danas

 

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je prije dva dana mogućnost da singapurska hotelska kompanija Aman Resorts uskoro napusti Crnu Goru zbog događaja koji su krajem marta eskalirali u Miločeru, kada su mještani Svetog Stefana, Pržna i Miločera, porušili metalnu kapiju i ograde, kojima je bio onemogućen pristup građanima šetalištu pored male Kraljičine plaže. On je takvu prognozu iznio nakon što je razgovarao sa turističkim investitorima koji su iskazali „zaprepašćenje i strah od onoga što su vidjeli posredstvom televizijskih kamera sa Miločera i Svetog Stefana“.

„Vidjeli su divljanje predvođeno zvaničnicima lokalne vlasti. Vidjeli su rušenje nekih objekata koji su sastavni dio investicije. Kao rezultat toga imamo najavu operatera Amana da ove godine neće otvarati hotele, sa mogućnošću da napusti Crnu Goru. Investitor kao druga karika u aranžmanu bez Amana ne želi da radi u Crnoj Gori. Ono što nam se smiješi poslije onog divljanja je arbitraža u Londonu koja neće proći sa štetom manjom od 100 miliona eura po crnogorski budžet“, kazao je Đukanović.

Određena je i arbitraža u Londonu, koja je izgleda ugo-vorom dogovorena. Potpisnik ugovora o zakupu crnogorskih elitnih hotela je ofof-šor kompani-ja Aidwey Investment LTD, ne-poznate vlasničke strukture, registrovana na Britanskim Dje-vičanskim Ostrvima.

Da li je ovom spektakularnom objavom predsjednik Đukanović najavio krah „ugovora stoljeća“ o dugoročnom zakupu hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, koji inače ističe  2049. godine. Ali ne zbog uklanjanja kapija i ograda kojima je zakupac dugih 14 godina blokirao pristup morskoj obali. Mještani su se  od prvog dana zakupa  bunili zbog lošeg odnosa zakupca prema njihovoj društvenoj zajednici, upadali na zabranjene plaže, rušili prepreke, tražeći nekakav kompromis, do kojeg nije došlo.

Iznenađenje predstavlja već poznat iznos fakture koju će državi Crnoj Gori ispostaviti zakupac,  kompanija Aidwey Investment LTD ili njena ekspozitura u Budvi, kompanija Adriatic properties DOO, kojom rukovodi grčki biznismen Petros Statis. Suma od 100 miliona  slučajno se poklapa sa poslovnim gubitkom koje je zakupac ostvario od stupanja na snagu ugovora o zakupu najpoznatijih crnogorskih hotela do danas. Svaku poslovnu godinu, firma Adriatic properties završavala je u minusu od nekoliko miliona eura. Upravi prihoda prijavljen je gubitak od 4,3 miliona eura za 2019, godinu ranije bio je 6,1 milion, dok se za proteklu godinu gubitak Adriatic propertiesa popeo na 8,8 miliona eura.

Prema podacima Uprave prihoda, finansijski iskaz zakupca Svetog Stefana i Miločera, od 31. marta ove godine, koji potpisuje izvršni direktor Goran Bencun, sumira ukupan gubitak firme na iznos od nevjerovatnih 104.904.410 miliona eura. Elitni crnogorski hoteli dati pod dugoročni zakup koji se slavio kao jedan od najboljih ugovora ostvarenih u turizmu Crne Gore, donijeli su gubitke koji premašuju stotinu miliona eura. Neko to mora da podmiri.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PLJEVALJSKE OPOMENE: Ravno do dna

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pljevlja već tri decenije uzalud opominju. Desila se Bukovica, pa  brojni izlivi mržnje u decenijama koje su uslijedile. I niko nije kažnjen. Danas se u tom gradu uz šovinistička skandiranja traži smjena tek postavljenog načelnika policije, prvog islamske vjeroispovijesti nakon skoro šest decenija. I vlast ćuti

 

Opet protesti, opet izlivi mržnje, opet Pljevlja. Nakon što je, javnosti do ove sedmice nepoznat, za načelnika policije u Pljevljima izabran Haris Đurđević, ispred tamošnjeg Centra bezbijednosti organizovani su protesti.  Okupljanja su uslijedilla nakon javne reakcije jednog od lidera Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, koji je  Đurđevića na svom Fejsbuk profilu okarakterisao kao ﮼najodanijeg vojnika Veselina Veljovića, ostrašćenog srbofoba i progonitelja učesnika litija i mrzitelja svega pravoslavnog”.  Okupljeni su skandirali – ﮼Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska”.

Nakon protesta reagovao je reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić: ﮼Ako nemamo pravo na neke funkcije, poželjno bi bilo da nam se odgovori – da li imamo pravo na vazduh? Pitam se, gdje je država, NVO sektor, mediji, strane diplomate? Najverovatnije će biti da je ovo Ramazanska čestitka”.

Nakon stidljive reakcije institucija, prvo ombudsmana koji je osudio šovinističke poruke u Pljevljima, te istrage tužilaštva, lideri Demokratskog fronta, a i drugih partija iz nove vlasti, osudili su  šovinističke poruke na protestima u Pljevljima, ali nastavili da insistiraju da je imenovanje Đurđevića sporno jer je navodno bio kadar DPS-a. Traže i da se ispitaju anonimne otužbe da je Đurđević navodno na nekom od kolegijuma u policiji ustvrdio da bi se on sa litijašima obračunao po kratkom postupku.

Đurđević da se zna, nema mrlja u karijeri. Tokom 2017. godine izabran je za najboljeg policajca od strane svojih kolega. Radna biografija čista. Bez prijava za zlupotrebu ovlašćenja, ne tako rijetkih u redovima ovdašnjeg rukovodećeg policijskog kadra, bez afera, bez pominjanja u medijima.

Nakon što je dospio u fokus javnosti, Đurđević se ogasio u medijima. Saopštio je  da 15 godina obavlja radne zadatke i da nije tačno ono što mu spočitavaju prvaci opozicionih partija iz te opštine, odnosno dio njihovih kolega parlamentarne većine na državnom nivou.

﮼Čudno mi je da se nakon mog imenovanja, prvi put pominje moje ime u negativnom kontekstu vezano za održavanje litija. U to vrijeme ja sam radio kao rukovodilac Jedinice za subijanje opšteg i privrednog kriminaliteta, u čijem opisu posla je suzbijanje imovinskog kriminaliteta, krvnih i seksualnih delikata i drugih sličnih linija rada“, saopštio je Đurđević i dodao da nije neko ko je ﮼ograničen razmišljanjima o bilo čijoj nacionalnosti”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PREKO 2,5 MILIONA ZA NOVU TV PODGORICA: Skupa DPS igračka

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ivanu Vukoviću, Živku Andrijaševiću i Radu Vojvodiću zapalo je da ostvare nedosanjani san bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše o podgoričkoj televiziji. Pripreme su nas do sada koštale preko 2,5 miliona eura. A tek će kad RTV  PG proradi u drugoj polovini godine

 

Rade Vojvodić, nekadašnji generalni direktor Radio-televizije Crne Gore i RTV IN izabran je protekle sedmice ponovo za direktora. Treća sreća je RTV Podgorica.

Vojvodić je nakon što je ,,ugasio” IN, 2011. izabran za generalnog direktora RTCG. Tekovine njegovog direktorovanja, kao što je cenzura serijala Mehanizam, vidne su i danas. Uz obrazloženje da je nanio štetu RTCG-u, Savjet ,,javnog servisa” smijenio ga je u decembru 2016. Nakon smjene ispostavilo se da je ostavio dug od osam miliona eura. Viši sud je, 2019, presudio da je nezakonito smijenjen, pa je Savjet RTVCG-a urgirao da mu se isplati 180.00 eura.

Lokalna podgorička televizija je nedosanjani san bivšeg dugogodišnjeg gradonačelnika Miomira Mugoše. Pokrenuo je projekat gradske televizije 2009. godine i tada je za potrebe otvaranja televizijske kuće opredijeljen prostor na Gradskom stadionu. Za njegovo opremanje potrošen je 1,1 milion eura. Taj skupocjeno opremljeni prostor na južnoj tribini Gradskog stadiona sada je zvanična adresa nove televizije.

Par godina nakon toga tadašnji poslanici opozicije u gradskom parlamentu Aleksa Bečić i Zdenka Popović pokušali su da obiđu i vide na što je utrošeno preko milion eura građana Podgorice. Niko im nije otključavao.

Tokom 2014. godine raspisana su tri tendera za izbor najpovoljnijeg ponuđača za stavljanje u funkciju poslovnog prostora gdje je učešće Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice bio poslovni prostor od 565 kvadrata sa opremom koja je u objektu. Ponude su nekoliko puta dostavljali emiteri Prve TV, MBC-a i TV 777 ali su sve odbijene.

Vojvodić je dobio priliku da realizuje dugogodišnju namjeru DPS gradske vlasti, nakon što je ostavku iz ličnih razloga na mjesto izvršnog direktora  podnio Predrag Vučinić, a javni konkurs za direktora poništen jer se niko nije javio.

Skupština Glavnog grada je krajem februara prošle godine usvojila odluku o osnivanju TV Podgorica. ,,Žao mi je što opozicija nije ovdje jer sam siguran da bi i oni podržali ovu odluku”, kazao je tada predsjednik lokalnog parlamenta Đorđe Suhih. Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je tada  saopštio da očekuje da će televizija eksperimentalno početi za pola godine. Istakao je ,,da je televizija skupa igračka’’. U novembru je prolongirao rok za prvu polovinu ove godine. Monitoru su iz PG Biroa odgovorili da se početak rada očekuje u drugoj polovini godine.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo