Povežite se sa nama

MONITORING

Tužiocu malo, advokatu mnogo

Objavljeno prije

na

cane-subotic

Stanko Subotić Cane, osuđen je u odsustvu na šest godina zatvora zbog nezakonite trgovine cigaretama tokom 1995. i 1996. godine. Vijeća Posebnog odjeljenja beogradskog Višeg suda, je u petak donijelo prvostepenu odluku, po kojoj je Subotić obavezan da u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude uplati u budžet Srbije 75.821.404 dinara, s kamatama koje se računaju do 1. novembra 1996. Toliko je, kako je utvrđeno tokom postupka, protivpravno stekao. Dvanaestorici pripadnika Subotićeve kriminalne grupe izrečene su kazne zatvora od 10 mjeseci do četiri i po godine, dok je dvoje oslobođeno. Mihalju Kertesu, bivšem direktoru Carine SRJ u vrijeme režima Slobodana Miloševića izrečena je kazna od četiri godine zatvora, dok je pola godina više dobio Nikola Milošević, Subotićev sestrić.

Milan Milanović Mrgud, bivši pomoćnik ministra odbrane bivše Republike Srpske Krajine i osnivač jedinice Škorpioni osuđen je na tri godine, a nekadašnji načelnik novosadske policije Miodrag Zavišić na godinu dana zatvora. Nekadašnji radnici Carine Nebojša Nikolić Tarzan i Dragi Dodevski dobili su dvije, odnosno godinu i četiri mjeseca zatvora.

Radnik Subotićevog preduzeća Mia iz Uba, Miroslav Pešić osuđen je na kaznu zatvora od 10 mjeseci, pjevačica Ivana Olujić na jednu godinu, Luka Nenadić na dvije, Stevan Banović na tri i po godine zatvora, na koliko je osuđen i Jovica Ranđelović.

Bivši šef novosadske Državne bezbjednosti Milovan Popivoda i Ivana Krčmaričić, oslobođeni su optužbi, zbog nedostatka dokaza.

Paralelno sa krivičnim postupkom, protiv Subotića je povedena finansijska istraga, kako bi se utvrdilo šta sve od imovine posjeduje, kao i da li ima za nju pokriće. Odlukom suda stavljena je zabrana raspolaganja na dva stana u strogom centru Beograda, kao i na kuću u Subotićevom rodnom gradu Ubu. Prema informacijama, Subotić je vlasnik još desetak stanova, jedne vile i tri poslovna prostora na elitnim lokacijama u Beogradu.

Subotić je osuđen kao organizator kriminalne grupe. Sutkinja Milena Rašić, obrazlažući presudu, rekla je da Subotić i njegova grupa nisu osuđeni za krivično djelo zločinačkog udruživanja, pošto je krivično gonjenje za to djelo zastarjelo, već su osuđeni za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, za šta je zaprijećena kazna od dvije do 12 godina zatvora.

Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal, izrazio je zadovoljstvo što je u postupku protiv kriminalne grupe Stanka Subotića Caneta utvrđena krivica gotovo svih optuženih i što je dokazano nelegalno porijeklo njegovog bogatstva.

,,U toku krivičnog postupka objašnjeni su mehanizmi funkcionisanja i povezanosti vlasti i kriminala tokom devedesetih godina. Posebno je značajno to što je dokazano i porijeklo bogatstva jednog od kontroverznih biznismena – rekao je Radisavljević i dodao da je veoma značajna odluka suda da od Subotića i drugih okrivljenih oduzme imovinsku korist stečenu izvršenjem krivičnog djela.

Subotić je nekoliko puta Specijalnom sudu preko advokata nudio jemstvo u zamjenu da se tokom postupka brani sa slobode. Prvo je bio ponudio 700.000 eura, zatim 2,5 miliona eura. Prije godinu dana ponudio je pet miliona eura, najveća cifra koju je ponudio neki okrivljeni. Međutim, sud nije prihvatio ni taj predlog.

Za Subotićem je 2008. godine raspisana Interpolova potjernica.

On živi i radi u Švajcarskoj , tamošnje vlasti, međutim, neće ga goniti jer ovo krivično djelo u alpskoj republici, ali i većini drugih evropskih država – ne postoji.

Tužilaštvo za organizovani kriminal, kao i odbrana optuženih, imaju pravo da se Apelacionom sudu, u roku od 30 dana od prijema pisanog otpravka, žale na presudu. To su najavili advokati Stanka Subotića koji tvrde da je sud tokom postupka bio pod pritiskom državnih organa.

Tužilac Radisavljević takođe najavio da će se žaliti. „Ako je sudsko vijeće utvrdilo da je Subotić zaista izvršio krivično djelo, onda smatram da je kazna mogla biti veća”

Međutim, s presudom se ne slaže Jovan Ćirić, direktor Instituta za uporedno pravo. On smatra da je kazna visoka za ovo krivično djelo, ali i postavlja pitanje šta će se dogoditi ukoliko se krivično djelo za koje je osuđen Subotić izbaci iz krivičnog zakonika.

„Krivično djelo zloupotrebe službenog položaja u nekim državama uopšte ne postoji i vjerovatno će uskoro biti ukinuto i u Srbiji. Ako bude došlo do toga u narednom periodu, doći ćemo u situaciju da on i mnogi drugi budu oslobođeni po principu blaže kazne”, objasnio je Ćirić za beogradski dnevnik Blic.

Sumnjičenje za ubistvo Iva Pukanića

Subotiću i članovima njegove grupe kazna je izrečena nekoliko dana pošto su se navršile tri godine od ubistva Iva Pukanića, vlasnika hrvatskog časopisa Nacional. U tom periodu u medijima u regionu se pojavio niz članaka u kojima je pisano o umiješanosti Subotića i predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) u Crnoj Gori Mila Đukanovića u likvidaciju Pukanića u centru Zagreba 23. oktobra 2008.

Anka Pukanić, sestra Ive Pukanića, je za beogradski tabloid Kurir, tvrdila prošle nedjelje da iza ubistva njenog brata stoje bivši crnogorski premijer Đukanović i Subotić.

,,Svako ko ima zdravu pamet mogao je to da zaključi iz onog što se čulo na suđenju za ubistvo mog brata”, kaže Pukanićeva.

Na ove njene riječi dosad nije reagovao niko od predstavnika Đukanovića i Subotića. A upitana da li se plaši njihove eventualne reakcije, spremno odgovara: ,,Ne plašim se. …Ja sam sigurna da će se sve raspetljati!”, naveo je Kurir.

Kurir piše kako je na zvaničnoj internet stranici Stanka Subotića poseban tekst posvećen pisanju Nacionala. Tu se navodi, kako je nedjeljnik „satanizovao Subotića, ali i Zorana Đinđića (ubijenog premijera Srbije) i Mila Đukanovića, tokom 43 nedjelje”.

Nacional je naime tokom 2001. u seriji članaka koje je potpisivao i Ivo Pukanić optuživao pomenutu trojicu da su glavni šverceri cigareta na prostoru bivše Jugoslavije.

Subotićev advokat u Srbiji Predrag Marić je za Kurir kazao kako nije upoznat sa optužbama Anke Pukanić na račun njegovog klijenta. ,,Ne bih davao komentar”, bio je kratak Marić.

Optužbama se, međutim, pridružio Pukanićev prijatelj i Đukanovićev kum, biznismen Ratko Knežević, koji je podsjetio da se o svemu ,,jasno i glasno izjasnio kao svjedok, pred sudom u Zagrebu u procesu protiv ubica Iva Pukanića. Cijela istorija tog slučaja, od prvih tekstova Nacionala, prijetnji i prethodnih pokušaja njegovog ubistva, koji su spriječeni radom bezbjednosnih agencija ili pukom srećom, vodi do tog zaključka”, kazao je Knežević, a prenio Kurir.

Ratko Knežević je nešto ranije, u drugom intervjuu tvrdio da je Đukanović naređivao likvidacije! Jedina razlika između Ive Sanadera i Mila Đukanovića je ta što bivši crnogorski premijer ubija, kazao je Knežević za hrvatski list Kapital.

,,Ubistvo Iva Pukanića, glasno i jasno kažem još jednom, direktno je povezano sa svjedočenjem Mila Đukanovića u svojstvu optuženog u Bariju. Apsolutno stojim iza svojih tvrdnji da duvanski kartel stoji iza ubistva Iva Pukanića, a vrijeme će mi to dati za pravo. Nažalost, pravosudni organi Hrvatske, Srbije ili nekih drugih zemalja nisu još došli do dokaza koji bi mogli da optuže Subotića i Đukanovića. Ali, kako se svaka tajna dozna, tako će se saznati i ova”, rekao je Knežević.

Milan BOŠKOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

ZORAN BRĐANIN NA ČELU UPRAVE POLICIJE: Vršilac dužnosti podijelio vlast

Objavljeno prije

na

Objavio:

URA je „progurala“ jednog, premijer Krivokapić priželjkivao je drugog, dok je DF saopštio da neće podržati nijednog kandidata koga predloži Vlada, pošto smatraju da je njihov favorit nezakonito eliminisan iz trke za direktora UP

 

Vlada je u utorak imenovala Zorana Brđanina za vršioca dužnosti direktora Uprave policije. Dosadašnji rukovodilac Odjeljenja za analitiku i unaprjeđenje rada policije bio je favorit URA-e koja je isticala da je riječ o školovanom profesionalcu. Na drugoj strani, premijer Zdravko Krivokapić je navijao za Dragana Klikovca, jednako školovanog dugogodišnjeg policajca i aktuelnog rukovodioca Operativno-komunikacionog centra (OKC).

Javnosti nije poznato šta je, ili ko, presudio. Zato smo upoznati sa stavom Demokratskog fronta da neće podržati nijednog kandidata za zvanje prvog policajca u Crnoj Gori.

,,DF je organizacija koja se protivi svemu sve što nije apsolutno po njihovoj volji“, komentarisao je takvu odluku, uz osmijeh, potpredsjednik Vlade zadužen za bezbjednosni sektor Dritan Abazović navodeći „cijenim svačije mišljenje pa i njihovo, ali zaista ne bih imao neki specifičan komentar”. Iako su novinske stranice punili tekstovi o ozbiljnom sukobu čelnika izvršnih vlasti zbog imenovanja šefa policije, Abazović tvrdi da nije bilo riječi o većem mimoilaženju.

,,Bilo je različitih mišljenja i to je po meni demokratski, ne bi trebalo to da nas čudi. Mislim da je sada u Crnoj Gori s jednoumljem završeno i mi bilo kakve monopole ne možemo više da prihvatimo“, objašnjavao je Abazović. „U demokratskoj atmosferi smo razgovarali, razmijenili mišljenja, vodili dijalog i čini mi se došli do najboljeg rješenja. Na kraju to je prijedlog ministra Sergeja Sekulovića i smatram da je to krajnje primjereno“.

Zoran Brđanin se kao ozbiljan kandidat za direktora UP-a pominje još od avgustovskih izbora, čim je postalo jasno da će doći do sveobuhvatnih kadrovskih izmjene u bezbjednosnim strukturama. U borbi za to mjesto, tvrde naši dobro obaviješteni sagovornici, pomogao mu je i nekadašnji resorni ministar  u prelaznoj Vladi Goran Danilović, koji je kod svojih koalicionih  kolega urgirao da ukažu povjerenje čovjeku koji ima njegovo povjerenje. Kod DF-a mu, međutim, ta nastojanja nijesu prošla. Zato se Danilović oglasio i  ogradio od izjava čelnika DF-a koji su poručili da Koalicija za budućnost Crne Gore ne pristaje da pripadnici režima Mila Đukanovića, „pod jeftinim izgovorima i protivzakonitim radnjama“, eliminišu jedine ozbiljne i odgovorne kandidate za direktora UP-a. Iz Danilovićeve Ujedinjene Crne Gore tada je saopšteno da je DF iznio grubu i netačnu ocjenu.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte ostatak teksta u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

OD PEKINGA DO TUZI – ŽIVOT U SLUŽBI POLITIKE: Između nada i barikada

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer tek treba da pojasni započetu priču o novim državljanima. A Vlada ima i prečeg posla. Za početak, valja ići u Tuzi. Pa u Nikšić (izbori). I Skupštinu (budžet). Potom  će već biti jasnije šta je kome činjeti

 

Ponovo živimo u zanimljivim vremenima.

„Dobro jutro svima sa slobodne crnogorske teritorije – iz Ambasade Crne Gore pri Svetoj Stolici i pri Malteškom redu!“, pozdravio je u srijedu ujutru svoje pratioce na Tviteru bivši ambasador u Vatikanu Miodrag Vlahović. Krajem  dana, nakon što je predsjednik Milo Đukanović potpisao ukaz o razrješenju osam ambasadora koji nijesu bili po volji novih vlasti, Vlahović stavlja tačku na pobunu: „Bila je časti da budem ambasador…“.

,,Bilo je veliko zadovoljstvo, izuzetna čast i ponos predstavljati Crnu Goru na poziciji ambasadora u Narodnoj Republici Kini“, oglasio se i Darko Pajović, najplaćeniji crnogorski diplomata, nakon što su do njega stigle vijesti o Đukanovićevoj otkomandi. „Na kraju, a zapravo na početku, hvala mojoj porodici, prijateljima i svim pristojnim građanima Crne Gore za svu vašu podršku“, poručio je Pajović. Tako se na sebi svojstven način osvrnuo i na  nepristojne koji nijesu  podržali  ono što je radio kao predsjednik Pozitivne CG, opozicione partije koja se podijelila, pa potčinila DPS-u i krupnom kapitalu, da bi potom pala u zaborav. Zato je Pajović nagrađen funkcijom predsjednika parlamenta a potom i ambasadorskim mjestom u Kinu.

Javni sukob Vlade i sada već i bivših, ambasadora iskoristio je Đukanović da ukaže na politički revanšizam novih vlasti,  pokaže  kako kao predsjednik  neće pokušavati da prepravlja izborni rezultat i naglasi da smijenjeni ambasadori koji su, uglavnom, njegovom voljom otišli u diplomatska predstavništva „ne smiju biti kvalifikovani kao osobe koje rade na štetu i protiv interesa države“. U saopštenju iz njegovog kabineta objašnjava se kako je predsjednik odluku o opozivu osam ambasadora donio „poštujući kohabitaciju vlasti“, a nakon „korekcije obrazloženja“ iz MVP.

Dugo znamo predsjednika DPS-a i njegove demokratske i ekonomske potencijale. Tu jedno saopštenje i (još) jedna afera neće mnogo promijeniti. Ali bi čelnici izvršne vlasti i iz ove priče trebalo da nauče koliko je važno da što prije formiraju stručne timove sposobne da posao obave zakonito i u skladu sa važećom procedurom i praksom. Da ne bi Miodrag Vlahović juče, ili Milivoje Katnić, sjutra, od svog razrješenja pravili novu bitku na Neretvi.

Sličnih priča imamo i na domaćem terenu.  

Nadležni iz Ministarstva zdravlja odlučili su da zatvore lokale u Tuzima, Danilovgradu i Baru uz obrazloženje da stanovnici Podgorice, nakon zatvaranja kafića, restorana i kafana u glavnom gradu zbog loše epidemiološke situacije, tamo idu u provod i šire zarazu. Ostalo je nejasno zašto nadležni ne zabrane međugradski saobraćaj iz Podgorice, nego sankcionišu ugostitelje i stanovnike mjesta u kojima je epidemiološka situacija mnogo bolja. (Ne)očekivano, uslijedila je reakcija.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte ostatak teksta u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PREPORUKA MISIJE UNESCO – UKLONITI KAFE RESTORAN NA TURSKOM RTU: VERIGE 65 NANOSE ŠTETU UNIVERZALNOJ VRIJEDNOSTI KOTORA

Objavljeno prije

na

Objavio:

Misija Centra za svjetsku baštinu u slučaju kafe-restorana Verige 65 sugeriše Državi ugovornici da bi mogućnost povratka u pređašnje stanje trebalo da bude ključna karakteristika

 

Da li će privremeni ugostiteljski objekat Verige 65 podignut na najatraktivnijem dijelu obale Bokokotorskog zaliva, na lokaciji Turski rt, na prolazu Verige, uskoro biti uklonjen? To zavisi od toga da li će nadležno Ministarstvo ekologije, planiranja prostora i urbanizma, ispoštovati preporuke iz izvještaja Zajedničke reaktivne monitoring misije Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a/ ICOMOS-a, sačinjen 2018. za prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora.

Riječ je o posljednjem izvještaju koji je pripremio stručni tim pomenutih institucija, nakon što su krajem oktobra 2018. godine boravili u Boki i sagledali stanje zaštićenog dobra na licu mjesta.  Najvažnije pitanje sa kojim se dobro suočava u posljednjih nekoliko godina je pretjerana urbanizacija obala Boke Kotorske, prvenstveno Kotorsko-risanskog zaliva i duž prolaza Verige, konstatuje se, između ostalog u Izvještaju. Devastacija prostora Opštine Kotor, donošenje brojnih planskih dokumenata kojima je planirana izgradnja velikog broja neprimjerenih objekata, turističkih i stambenih naselja, prijetila je da se područje Boke skine sa UNESCO-ve Liste svjetske baštine, na koju je upisano 1979.

Zadatak misije je, da pored procjene ukupnog stanja konzervacije dobra, postavljanja opštih principa upravljanja i očuvanja Izuzetne univerzalne vrijednosti dobra, donese preporuke i sugestije za pravilno upravljanje dobrom. Jedna od brojnih preporuka, označena kao Ulaz u prolaz Verige, odnosi se na postupanje vezano za dvospratni kafe-restoran poznat pod imenom Verige 65, čijom je izgradnjom trajno oštećen dio do tada netaknute prirode Turskog rta i jednog od najljepših vidikovaca u Boki.

„Treba ograničiti ‘privremeno’ postojanje objekta na Turskom rtu. Definicije u Planu za postavljanje objekata ‘privremenog karaktera‘ treba izmijeniti kako bi se njegova primjena ograničila na istinski privremene strukture, koje se očigledno mogu vratiti u prvobitno stanje, a saglasnost na njih treba ograničiti”, navodi se u preporuci pod brojem 24 ovog izvještaja.

Iako je Uprava za zaštitu kulturnih dobara dala saglasnost na gradnju, eksperti misije smatraju da „zidana struktura objekta ima sve karakteristike stalnosti… ona je odgovor maloj katoličkoj kapeli iz venecijanskog perioda na suprotnoj tački, čineći da u upoređenju izgleda beznačajno… Njeno prisustvo uklanja ilustraciju istorijske distinkcije, pošto je ova strana (Turski rt) istorijski neizgrađena. Prema mišljenju misije ona nanosi štetu Izuzetnoj univerzalnoj vrijednosti dobra”.

Odgovorni u nadležnim institucijama Crne Gore nisu tako razmišljali. Tokom burnih događaja koji su obilježili izgradnju kafea Verige 65, iza kojeg stoji firma Hefesta DOO iz Herceg Novog, u vlasništvu Aleksandra Šćepanovića i njegove sestre, crnogorske manekenke Jelene Šćepanović, navodno bliske prijateljice predsjednika Mila Đukanovića, značajnu ulogu ilmala je tadašnja direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović. Ona je u decembru 2015. izdala konzervatorske uslove za izradu projekta kafe-restorana. Zatim je u martu 2016, istoga dana kada je investitor podnio zahtjev za davanje saglasnosti na projekat, isti odobrila. Iako firma Hefesta tada nije imala ugovor o zakupu sa JP Morsko dobro.

Branka PLAMENAC
foto: verige65
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati
Advertisement

Kolumne

Novi broj

Facebook

Izdvajamo