Povežite se sa nama

Reagovanja

Učinjeni su pomaci

Objavljeno prije

na

Učinjeni su pomaci
(Školska godina počela bez medijatora za romsku djecu, Monitor, 30. septembra 2016.)

Vaš list je objavio tekst pod naslovom Školska godina počela bez medijatora za romsku djecu u kojem se navode netačne informacije u vezi sa Romskim edukativnim fondom (REF), u odnosu na šta ulažemo demanti.

Naime, radi se o informacijama da „Do sada nijesu učinjeni pomaci u institucionalizaciji pozicije mentora” (iz teksta), što nije tačno. Inicijativa za institucionalizaciju pozicije romskog i egipćanskog medijatora, (tačnije Saradnika u socijalnoj inkluzji Roma i Egipćana u oblasti obrazovanja) usvojena je na Sektorskoj komisiji 10.juna 2016.godine, a na Savjetu za kvalifikacije 12.jula 2015.god. Program obrazovanja i ispitni katalog, kao završni dokumenti u okviru neke stručne kvalifikacije, razmatrani su i usvojeni na Odboru za obrazovanje odraslih 11.07.2016., i usvojeni na sjednici Nacionalnog saveta 28.07.2016.god. Ovim je zaokružen pravni proces izrade i validnosti ove Stručne kvalifikacije, i trenutno se čeka objavljivanje rješenja u Službenom listu. Same objave kasne jer je potrebno na ovaj način ispratiti sva pravna dokumenta koja se rade u Crnoj Gori, ali objavljivanje je zapravo formalno jer je dokument o validnosti ove Stručne kvalifikacije konačan i više se neće mijenjati.

Osim toga, u tekstu se navodi ,,Od Romskog edukativnog fonda (REF), koji je koordinirao projektom u Kampu na Koniku i angažovao medijatore, ali ni od Ministarstva prosvjete koji je REF-ov partner, nijesmo, do odlaska ovog broja u štampu, dobili odgovor zašto trenutno nema nijednog medijatora i hoće li biti angažovani”, ali činjenica je da nam se do danas niko zvanično nije obratio ovim povodom.

U tekstu postoji niz netačnijh informacija, među kojima je i tvrdnja da je prevoz obezbeđen samo mlađoj deci, što nije slučaj. Prevoz je obezbeđen za svu romsku i egipćansku djecu koja žive na prostoru koji pokriva Konik kamp.

Kada je isplata honorara RE Medijatora u pitanju, važno je navesti činjenicu da trenutno samo jedna medijatorka dobija svoj honorar iz Romskog edukativnog fonda, dva medijatora volontiraju, dok rad jednog medijatora finansijski podržava Crveni krst.

Kako je autor teksta RE medijator sa kojim više ne sarađujemo, želimo da istaknemo koliko je tekst jednostran i subjektivan, dok Vaš medij nije dovoljno profesionalno pristupio temi i nije uključio stav druge strane kako bi postigao objektivno i tačno informisanje svojih čitalaca.

Shodno tome, a u skladu sa Ustavom, domaćim pravnim propisima (Zakon o medijima) kao i sa brojnim međunarodnim ugovorima koji garantuju pravo povređene strane na demanti, molimo da ovo saopštenje objavite u celosti, na istom mjestu, bez odlaganja.

Hvala unaprijed,
Romski edukativni fond

Komentari

OKO NAS

Dajte nešto veselo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković saopštio je ove sedmice da sa invalidima rada ne želi da razgovara o njihovim zahtjevima da im se poboljšaju uslovi za odlazak u penziju. Bjelopoljski invalidi rada, koji duže od sedmice štrajkuju glađu, najavili su da pored hrane i ljekova neće uzimati ni vodu. Oni traže da sa 55 godina za muškarce, odnosno 50 za žene steknu pravo na penziju, ili sa 30 godina staža bez obzira na starost. Već godinama traže da im se poboljšaju uslovi penzionisanja. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Reagovanja

50 nijansi sive ekonomije

Objavljeno prije

na

Objavio:

rotnasilje

50 nijansi sive ekonomije

Ivanović je čovjek sa puno afera i sivih poslova, a čist pred crnogorskim pravosuđem. Taman po mjeri predsjednika Đukanovića, koji ga je opet postavio za savjetnika za ekonomska pitanja

Komentari

nastavi čitati

Reagovanja

TRULE DASKE GRADA TEATRA

Objavljeno prije

na

Objavio:

TRULE DASKE GRADA TEATRA
(Neistine i grubo poigravanje sa informacijama; O Janusu, kritici i moralu, Monitor, br. 1428)

Članak o dešavanjima u JU Grad teatar, iniciran ostavkom člana Savjeta, arhitekte Slobodana Boba Mitrovića, nakon godinu dana provedenih na toj funkciji, izazvao je burnu reakciju u upravi ove ustanove, koja se oglasila reagovanjem direktorice Milene Lubarda-Marojević i predsjednika Savjeta, profesora Siniše Jelušića. Navikli na hvalospjeve i nekritičan odnos prema dometima festivalskih programa, u GT teško prihvataju objektivno izvještavanje. Još ako dolazi od dojučerašnjeg člana uprave koji tvrdi kako za godinu dana nije učinjeno ništa kako bi se stanje u toj posrnuloj kulturnoj instituciji popravilo, nije teško izgubiti samokontrolu pod formom demantija.

(više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo