Povežite se sa nama

OKO NAS

UPRAVNA INSPEKCIJA MUP-A OTKRILA BROJNE NEPRAVILNOSTI U OPŠTINI DANILOVGRAD: Partijska država u punom kapacitetu

Objavljeno prije

na

Upravna inspekcija Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) otkrila je u nekoliko prethodnih mjeseci brojne nepravilnosti u zapošljavanju službenika i namještenika u Opštini Danilovgrad. Utvrđeno je da je više službenika lokalne uprave zasnovalo radni odnos suprotno zakonu. Osim toga uočeno je da pojedinci nemaju odgovarajuću stručnu spremu i nedostaju im dokazi o položenom stručnom ispitu za rad u državnim organima.

Prethodnih godina danilovgradska opozicija je više puta ukazivala da opštinskim službama upravljaju ljudi koji nemaju odgovarajuće obrazovanje i da se nova radna mjesta dijele bez oglasa i to najčešće ljudima koji su lojalni vladajućem DPS-u. Izvještaji Upravne inpekcije potvrđuju njihove optužbe i na vidjelo iznose ono što je u Danilovgradu odavno svima bilo jasno, a to je da se do radnih mjesta u opštinskim službama dolazilo mimo zakona i zahvaljujući političkoj podobnosti.

Odlukom Upravne inspekcije MUP-a, čija je inspektorka Senka Marojević 8. i 9. februara kontrolisala rad opštinskih službi utvrđeno je da predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović pod hitno mora smijeniti načelnike Službe zaštite i Komunalne policije i na te pozicije postaviti nove. To nijesu jedine nepravilnosti otkrivene prilikom kontrole. U sekretarijatima za finansije, imovinu i opštu upravu, kao i službi skupštine, Službi zaštite i Komunalnoj policiji, otkrivene su takođe brojne nepravilnosti koje bi trebalo ispraviti najkasnije do 1. maja. Odnose se većinom na zapošljavanje radnika bez oglasa, a puno prigovora odnosi se na to da zaposleni nemaju položen državni ispit ni odgovarajaću školsku spremu, što nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima.

U kršenju propisa prednjači Služba zaštite. Tamo je kontrolisano 20 dosijea zaposlenih. Na osnovu njih utvrđeno je da da su službenici zapošljavani bez oglasa i položenog stručnog ispita za rad u oblasti zaštite. Kontrolom je utvrđeno da čak pojedini vozači nemaju položenu „C” kategoriju za upravljanje vozilima.

Prema izvještaju Upravne inspekcije u dosijeu Gorana Radulovića, aktuelnog načelnika Službe zaštite, ali i sekretara OO DPS-a, nedostaje dokaz o položenom stručnom ispitu za rad u državnim organima sa visokom stručnom spremom, o položenom stručnom ispitu za obavljanje poslova rukovođenja Službom zaštite. Osim toga, oni ne ispunjavaju uslov u pogledu kvalifikacije nivoa obrazovanja jer je za radno mjesto komandir Službe zaštite propisan VII nivo kvalifikacije obrazovanja tehničke struke – navodi Marojevićeva u izvještaju.

U Komunalnoj policiji Upravna inspekcija je ustanovila da su radna mjesta dodjeljivana bez oglasa, i da zaposleni nemaju položen stručni ispit. U ovoj službi su sporni i neki nalazi komunalnih policajaca, a većinom se odnose na kršenje zakonskih procedura prilikom intervencija. Zdravko Đurović, načelnik Komunalne policije i brat dr Miodraga Đurovića, predsjednika opštinskog parlamenta i doskorašnjeg šefa Opštinskog odbora DPS-a, ne ispunjava uslove za načelnika Službe komunalne policije, za koje je propisan VII nivo obrazovanja i najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja.

Uočena je i nepravilnost prilikom sklapanja sporazuma sa Prvom bankom o preuzimanju radnika. Naime, u Sekretarijatu za finansije inspektorka pojašnjava da je zaposlen jedan pravnik i to na osnovu sporazuma o preuzimanju sklopljenog između Opštine i Prve banke. Taj pravnik je kao radnik lokalne uprave oko godinu dana radio u Prvoj banci da bi se potom vratio na staro radno mjesto i to u skladu sa sporazumom. Iz Upravne inspekcije navode da to nije u skladu sa propisima.

Još jedna od nepravilnosti uočena je u Sekretarijatu za opštu upravu. Inspektorka Marojević je dobila svu potrebnu dokumentaciju za Jelisavku Burić, bivšeg sekretara te službe, koja se prošle godina žalila na odluku Branislava Đuranovića i predstavnika opštinske Komisije za žalbe o skraćenju mandata. Inspektorka pojašnjava da je Upravni sud poništio rješenja predsjednika Opštine i Komisije za žalbe. Zbog toga Marojevićeva traži da se donese nova odluka koja će biti u skladu sa preporukama Upravnog suda.

U ovom sekretarijatu kontrola je utvrdila da jedan pravnik radi na radnom mjestu koje nije predviđeno Pravilnikom o unutrašnjoj sistematizaciji. Taj radnik se povodom takvog raspoređivanja žalio i Upravnom sudu, ali odluka o tome još nije donesena.

Na nedavnoj sjednici danilovgradskog parlamenta najviše pažnje izazvao je predlog odbornika Socijalističke narodne partije da se raspravlja o rezultatima kontrole Upravne inspekcije MUP-a i presudama Upravnog suda. Ipak, voljom odbornika DPS-a rasprava je odgođena za prvu narednu sjednicu. Podsjećamo, da je prije mjesec dana Upravna inspekcija u lokalnoj upavi otkrila brojne nepravilnosti. Utvrđeno je da pojedini rukovodioci sjede u foteljama iako nemaju odgovarajuću školsku spremu, a brojni zaposleni nijesu imali radno iskustvo, primani su bez oglasa i položenog stručnog ispita.

-Saopštenje za javnost koje je potpisao Dejan Vuković, glavni administrator, i koje je objavljeno na sajtu opštine dezinformiše javnost. Vuković navodi da je Upravna inspekcija osporila status vršilaca dužnosti što nije tačno.On navodi da umjesto da prva tačka na sjednici bude informacija o preduzetim mjerama, jer je stanje alarmantno, vladajuća većina je ignorisala predlog SNP-a. Oni su to tražili na kolegijumu kod predsjednika SO prilikom pripreme ovog zasjedanja – rekao je Spasoje Kovačević, odbornik SNP-a.

Ima još primjera koji ukazuju na nepravilnosti u lokalnoj upravi. U Sekretarijatu za imovinu, na primjer, daktilograf radi kao operater na računaru iako za to nije osposobljen, dok njegove poslove obavlja osoba koja nema osnovna znanja iz daktilografije. To je utvrđeno nakon kontrole Upravne inspekcije MUP-a. Prema nalazu inspektora, daktilograf ekstra klase angažovan je kao operater na računaru.

To nije jedina smiješna situacija u današnjim opštinskim službama. Utvrđeno je da jedan savjetnik u opštinskoj službi radi na radnom mjestu koje ne postoji u pravilniku o raspodjeli radnih mjesta, a uz to nema ni odgovarajuću školsku spremu za to radno mjesto koje navodno pokriva. Jednostavnije rečeno, za tog savjetnika radno mjesto je izmišljeno.

U danilovgradskoj opoziciji ocijenili su da je afera Snimak posljednjim inspekcijskim nalazima potpuno ogoljena u Danilovgradu i da više nema naivnih koji vjeruju izjavama lokalnih čelnika da sve rade po zakonu. U opoziciji naglašavaju da se sve radi zapravo „po babu i stričevima”.

U Danilovgradu je na djelu partijska država u punom kapacitetu.Jedino što je važno i prema čemu se upravljaju je partijski interes i golo očuvanje vlasti. Do posla se u organima uprave i javnim preduzećima i ustanovama ne može doći na osnovu takmičenja u znanju i sposobnostima, već jedino pomoću partijske lojalnosti i rođačkih veza sa najodgovornijim ljudima u opštinskoj administraciji.

Bojana DRAGAŠ

Komentari

Izdvojeno

KASARNA U ANDRIJEVICI OSTAJE PREDIZBORNO OBEĆANJE DPS: Na mjestu voljno

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nova ministrica odbrane Olivera Injac je nedavno razgovarala o obećanoj kasarni VCG sa rukovodstvom opštine i saopštila da od te ideje, koju je DPS raubovao u nekoliko izbornih utrka, za sada nema ništa. Neophodan novac (17 miliona eura) potrebniji je na nekim drugim mjestima

 

Među brojnim nerealizovanim projektima koji su se proteklih godina nalazili na listi obećanja biviše vlasti, našla i izgradnja kasarne u Andrijevici u kojoj je trebalo da se stacionira blizu dvije stotine vojnika. Mahom mještana tog kraja.

Obećanja je, najšire ruke, dijelio bivši ministar odbrane Predrag Bošković, kada je i u posljednjoj predizbornoj kampanji, kao koordinator DPS za Berane i Anadrijevicu, potencijalnim glasačima nudio posao, primajući građane na razgovor u jednom poznatom ugostiteljskom objektu u Beranama. Tu, za jednim stolom,  naočigled drugih gostiju i ugostiteljskog osoblja, bili su njegov predizborni štab i kancelarija iz koje je regrutovao i buduće vojnike Vojske Crne Gore.

Posao u VCG obično je bila prva ponuda. Pa još začinjena mogućnošću da se službuje u kasarni u Andrijevici koja se gradi i otvara već nekoliko godina, ali nikako da se zaista sagradi i useli. A prema informacijama do kojih je došao Monitor, ništa od obećavanoga se u skorije vrijeme neće ni desiti.

Poslije avgustovske smjene vlasti, nova ministrica odbrane Olivera Injac je nedavno, u prolasku kroz Andrijevicu, razgovarala o obećanoj kasarni sa rukovodstvom opštine i jasno saopštila da od te ideje, koju je DPS raubovao u nekoliko izbornih utrka, za sada nema ništa. Zato ostaje za tu namjenu kupljeno, odnosno eksproprisano, zemljište u Andrijevici, ispod varoši, u mjestu Prljanije, i to ne po povoljnim cijenama. Koje sada zarasta u travu i korov.

Ako se pogledaju izjave bivšeg ministra odbrane i nekadašnjeg predsjednika opštine Andrijevica Srđana Mašovića, date prije nekoliko godina, taj objekat, čija je vrijednost procjenjivana na oko sedamnaest miliona eura, trebalo je davno da bude završen. Međutim, do sada nije postavljen ni kamen temeljac. Od kasarne u Andrijevici, koja je, prema najavama, trebalo da ponese ime Vojvoda Miljan Vukov još uvijek nema ništa, iako je Mašović sa pozicije prvog čovjeka Opštine prije tri godine kazao da se do 2020. godine u Andrijevici  mora stacionirati elitna jedinica od 150 vojnika.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 18. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

JEDINI MORSKI AKVARIJUM U CRNOJ GORI U KOTORU: Spomenik kulture, nauke i prirodnog bogatstva

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prvi i jedini morski akvarijum u Crnoj Gori, Akvarijum Boka, otvoren je nedavno u Kotoru. Najbolje promoviše raznovrsnost morskog dobra naše države, a služiće i u naučne svrhe. Ideja o otvaranju jednog takvog akvarijuma postojala je duži niz decenija

Centar za zaštitu biodiverziteta Jadrana Akvarijum Boka, otvoren nedavno u Kotoru, istinski je spomenik kulture i prirodnog bogatstva Crne Gore. Kao naučni park, i sjedište Instituta za biologiju mora, tek će otvoriti nove vidike.

Ideja o otvaranju morskog akvarijuma u Crnoj Gori postojala je duži niz decenija, kaže za Monitor rukovodilac Akvarijuma Boka dr Mirko Đurović i nekadašnji direktor pomenutog Instituta.

Inicijativa je bila i od strane Instituta, i od zainteresovanih pojedinaca. ,,Za turističku i mediteransku zemlju sasvim je prirodno bilo razmišljati u pravcu otvaranja ovakvog sadržaja, naročito u nekom od primorskih gradova. Institut za biologiju mora je davnih 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka imao funkcionalan akvarijum, ali je on služio isključivo u eksperimentalno-naučne svrhe, dok su tadašnji rukovodioci predlagali da se, po uzoru na dubrovački akvarijum, otvori nešto slično unutar zidina Starog grada Kotora. Međutim i pored postojanja stručnih kapaciteta i neophodnih tehnoloških preduslova, kao što su dobar kvalitet morske vode, blizina mora i veliki broj posjetilaca tokom ljetnjih mjeseci, nije postojala inicijativa sa bilo kog nivoa odlučivanja za otvaranje jednog ovakvog atraktivnog prostora“, ističe Đurović.

Akvarijum Boka danas je sastavni dio Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana, podorganizacione jedinice Instituta za biologiju mora. Nastao je kao produkt projekta MONTEAQUA, vrijedan preko milion eura, koji je finansirala Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu, uz podršku partnera iz Akvarijuma Kragujevac sa kragujevačkog Prirodno-matematičkog fakulteta.

Pripreme za ovaj poduhvat trajale su dugo. Preispitivano je da li se upuštati u jednu ovakvu avanturu. Iz Instituta, koji je naučno-istraživačka jedinica Univerziteta Crne Gore, bili su svjesni da će realizacijom ovog projekta proširiti svoju djelatnost u edukativnom i turističkom smjeru. ,,Ipak nas je vodila želja da vratimo nekadašnji sjaj dijelu zgrade Instituta, da renoviramo u potpunosti bivši eksperimentalni akvarijum (napušten i neupotrebljiv posljednjih tridesetak godina) i da budemo ponosni vlasnici prvog morskog akvarijuma u Crnoj Gori“, kaže dr Đurović.

Trideset šest mjeseci intenzivnog rada bilo je potrebno da se osposobi moderan i tehnološki savremeno opremljen akvarijum sa 16 bazena različitih dimenzija. Smjestiti šarenoliki živi svijet Jadrana u ograničeni prostor i u objekat koji je pod zaštitom spomenika kulture, samo je po sebi, izazov.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 18. juna ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SJEVER I 5G TEHNOLOGIJA: Testiranje mreže i predrasuda

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora i dalje čeka na stvaranje regulatornih i tehničkih uslova za implementaciju 5G mreže na nivou države. No, minule sedmice, Crnogorski Telekom je, bez najave, pustio u probni rad bazne stanice u Bijelom Polju i Beranama, čime je testirana 5G mreža. To je izazvalao burne reakcije, ali i strah, dijela građana u te dvije opštine

 

Građani sjevera Crne Gore još imaju puno nedoumica, ali i straha vezano za 5G tehnologiju, pokazalo se minule sedmice. Negodovanje, uznemirenost i optužbe na račun Crnogorskog Telekoma,  pratili su puštanje u eksperimentalni rad dvije bazne stanice u Bijelom Polju i Beranama. Ako je  suditi i prema onome što je poručeno iz ekoloških organizacija na sjeveru,  država, odnosno,  mobilni oprateri,  prije  implementacije 5G tehnologije moraće da ulože mnogo truda na edukaciji i informisanju građana. Reakcije sa sjevera pokazale su i da to do sada nije činjeno na odgovorajući način.

Kako za Monitor kaže Zdravko Janušević, izvršni direktor NVO Bjelopoljski demokratski centar,  najproblematičnije je  što  su iz „cijelog procesa izopšteni građani“. On skreće pažnju i na, kako tvrdi, činjenicu da je prilikom postavljanja i puštanja u probni rad baznih stanica zaobiđena i lokalna uprava.

„To sam provjerio i u nadležnom sekretarijatu, uopšte nijesu bili obaviješteni o svemu ovome. Sve ostale bazne stanice pratila je odgovorajuća dokumentacija sa lokalnog nivoa. Ovog puta ne. Nije bilo prilike za javnu raspravu, nema Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu. Ne znamo koje su posljedice po zdravlje građana. Telekom je pokazao određenu drskost i nezainteresovanost za stav građana… “, kaže sagovornik Monitora.

On podsjeća da je grupa NVO sa sjevera,  prije nekoliko dana,  na konferenciji za štampu, postavila brojna pitanja tom mobilnom operateru.  Interesovalo ih je „da  li su sprovedena mjerenja zračenja i koliki je uticaj elekromagnetnog zračenja na građane“.  Pitali su i zbog čega Elaborat,  koji je uradio Elektrotehnički fakultet, nije javno prezentovan. Zamjerili su i što se postavljanje 5G mreže desilo u samom centru Bijelog Polja.

„Ono što nijesmo spomenuli na konferenciji za novinare, kada smo čuli za probni rad baznih stanica, je i dilema oko opreme koja je postavljena. Zbog toga sada pitam Crnogorski Telekom da li je riječ o Huawei opremi. Poznato je da je prošle godine EU upozorila članice i zemlje kanditate  da vode računa o opremi  rizičnih dobavljača 5G opreme“, objašnjava Janjušević.

Prema njegovim riječima, čudne su neke konstatacije iz saopštenja  Crnogorskog telekoma. Iz te kompanije, podsjeća izvršni direktor Bjelopoljskog  demokratskog centra, kazali su da ukoliko se poštuju preporučene granične vrijednosti, 5G tehnologija ne predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi.

„Ukoliko i ako… Ko nama garantuje da će biti poštovane granične vrijednosti. Ko je to i kada objasnio građanima, ko će to kontrolisati i ko će odgovarati ako tako ne bude. Imamo puno razloga za nezadovoljstvo i sumnju, čak i strah. Pozivam nadležne da riješe ovu situaciju“, poručuje sagovornik Monitora.

Izršni direktor Mreže NVO sjevera Milorad Mitrović, minule sedmice, upozorio je javnost na „štetnost izloženosti zračenju sa baznih stanica mobilne telefonije“. On je upozorio na rezultate istraživanja italijanskog Instituta Ramacini. Ta studija, tvrdi Mitrović, pokazala je „da su životinje koje su dugo bile izložene uobičajenim nivoima zračenja baznih stanica za mobilnu telefoniju oboljele od švanoma (vrsta raka)“.

Bjelopoljac i prosvjetni radnik Željko Madžgalj, za Monitor kaže da je nije čuo za zabrinutost svojih sugrađana NVO aktivista. Nije ni obaviješten o probnom radu baznih stanica za 5G, ali tvrdi i da nema ni predrasuda ni straha vezano za tu tehnologiju.

„Zaista vjerujem struci i nauci i 5G tehnologiju doživljavam kao popravljanje kvaliteta nekih segmenata naših žiovota. Naravno, čuo sam za teorije zavjere i oko te tehnologije, ali  ne obraćam pažnju. Međutim,  jasno je da  prije svake inovacije,  građani treba da su informisani sa odgovornih i stručnih adresa. Treba da imaju prilku da iznesu svoje nedomumice, da pitaju i da dobiju objašnjenje. Tako će se izbjeći problemi. Transparetan i javan rad je način za razbijanje predrasuda, a relevantni izvori informacija način da se neodomuce riješe“, poručuje sagovornik Monitora.

Iz  Crnogorskog Telekoma su, regujući na negodovanje dijela  civilnog sektora sa sjevera, podsjetili da su „sve zemlje u Evropi i svijetu prošle kroz sličan proces kada je riječ o uvođenju 5G mreže“.

„U svakoj od zemalja su odgovorna tijela i operatori zajednički radili na predstavljanju i edukaciji kada je riječ o toj temi. Isto tako, identični razgovori vodili su se u protekloj deceniji kada su predstavljane 3G i 4G mreže, koje sada koriste svi građani Crne Gore i bez kojih ne mogu da zamisle svoju svakodnevicu“, kažu u toj kompaniji.

Najavili su i da će učestvovati i u organizovanju panel diskusija i predavanja na temu implementacije 5G mreže. Sve sa ciljem, kako objašnjavaju, otklanjanja sumnji i spekulacije kada je riječ o novoj tehnologiji. Tvrde i da su, prije  puštanje u rad baznih stanica,  „urađena sva neophodna mjerenja i provjere u skladu sa crnogorskim zakonima i propisima“.

„Za potrebe testiranja 5G mreže urađen je „Izvještaj o ispitivanju nivoa električnog polja“ na te dvije lokacije. Izvještaj je uradila Laboratorija za mjerenje nivoa elektromagnetnih emisija Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Riječ je o jedinom licenciranom tijelu za ovu vrstu mjerenja u Crnoj Gori“, piše u saopštenju  Crnogorskog Telekoma.

Poručuju i da ne postoje naučni dokazi o bilo kakvim štetnim uticajima na zdravlje uzrokovanim elektromagnetnim poljima električnih uređaja ili frekvencija. Pod uslovom, objašnjavaju, da se poštuju preporučene granične vrijednosti.

Kako je lani najavljeno iz regulatorne agencije i mobilnih kompanija koje posluju u Crnoj Gori, prve 5G mreže u Crnoj Gori mogli bi da očekujemo do kraja 2022. godine.

U mnogim državama aktuelne su brojne dileme  oko eventualnog štetnog uticaja 5G tehnologije na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Njih prate i sumnje oko  sigurnosti komunikacije i rizika od zloupotrebe tehnologije u cilju ugrožavanja nacionalne bezbjednosti. To su bili razlozi što je, na primjer Slovenija, prošle godine privremeno odložila implementaciju 5G mreža.

Zvaničan stav Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da ne postoje kredibilni naučni dokazi o štetnom uticaju na zdravlje ljudi izlaganja elktromagnetnim poljima unutar preporučenih granica. Međunarodna komisija za zaštitu od nejonizujućih zračenja (ICNIRP) ne nalazi potrebu za izmjenom važećih normi u ovoj oblasti, koje su uspostavljene 1999. godine. I Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) nedavno je objavila izvještaj o uticajima EM zračenja na zdravlje, kojim je obuhvaćena naučna literatura na ovu temu objavljena između 2008. i 2018. Prema FDA, ne postoje dokazi da se izlaganje EM talasima iz radio spektra na bilo koji način može povezati sa rakom.

                                                                                                Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo