Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Utjerivanje pravde silom

Objavljeno prije

na

U nekadašnjem Trepčinom odmaralištu u Meljinama odigrava se prava drama. Prinudni smještaj izbjeglica s Kosova u jednom od gradskih naselja hercegnovske opštine još nije priveden kraju, dok se, s druge strane zakonski vlasnik Unifarm iz Šapca bezuspješno bori s lokalnom upravom. AGONIJA: Direktoru Unifarma Milovanu Kuzmanoviću ni nakon četiri godine od momenta uknjiženja ne uspijeva da uđe u pomenuti objekat. Pravosnažno rješenje, kako kaže, o iseljenju 18 izbjegličkih porodica iz objekta sa 24 stana nema pravnu snagu za lokalnu upravu. On je najavio da će 1. septembra konačno ući u svoj posjed i to uz pomoć radnika za selidbu i obezbjeđenja, dakle prisilno. Kuzmanović kaže da je sud korektno obavio svoj dio posla. Pošto je pravosnažnost svih presuda koje posjeduje nedovoljna da bi iselio ljude iz objekta, loptica je sa suda, shodno zakonu o etažnoj svojini, prebačena u dvorište opštine Herceg Novi. „Lokalna samouprava sve obavlja vrlo uredno, ali samo do jednog momenta. Saslušaju ljude i konstatuju da su ilegalno u objektu, a kad ih treba useliti – počinje natezanje, lažna obećanja i probijanje svih dogovorenih rokova. Stiče se utisak da im odgovara novo prolongiranje i parničenje. Nakon mojih višemjesečnih molbi gradonačelniku Dejanu Mandiću, glavnom administratoru Tomici Miloševiću i načelnici službe za stambeno-komunalnu djelatnost Ani Popović, shvatio sam da sam opet na početku”, rezigniran je Kuzmanović.

KURIOZITET: Zakon o etažnoj svojini decidno kaže da ko uđe u tuđe prostorije podliježe pokretanju postupka kod Sekretarijata za stambene i komunalne poslove.
„Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine postupao je u skladu s propisima, poštujući zakonska prava stranke koja zahtijeva izvršenja, ali i stranaka prema kojima je izvršenje usmjereno. Pri tom treba imati u vidu da je deložacija čitavih porodica osjetljivo pitanje, kao i da su stranke prema kojima je usmjereno izvršenje zatražile zaštitu pred Upravnim sudom, pred kojim su tužbom zahtijevale poništenje pravnih akata koji predstavljaju pravni osnov izvršenja, dok se pred redovnim sudom vodi postupak povodom vlasništva nad spornom nepokretnosti”, kaže načelnica službe za stambeno-komunalnu djelatnost Ana Popović.
Pored toga, kako kaže Popović, Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove postupa zakonito i preduzima sve mjere kako bi se zaštitilo pravo vlasnika i sprovelo izvršenje u skladu sa Zakonom.
«Moram da naglasim da je Opština ustupila plac za izgradnju stanova, a u skladu s dogovorom s UNHCR-om, Help-om i Zavodom za zbrinjavanje izbjeglica, pa postoji otvorena mogućnost da učestvuju u doniranju sredstava za materijal”, kaže načelnica Popović.
Sva pravosnažna rješenja o iseljenju (bez prava žalbe) donesena su još u avgustu prošle godine. Nakon izvjesnog čekanja, iseljenje je zakazano za decembar iste godine. Ni tada lokalna samouprava nije pokazala volju da riješi taj problem.
ZAHVALNOST: U Unifarmu su čekali da vide gdje će biti smještene izbjeglice i kako će Unifarm doći do svoje imovine. Umjesto pomoći, predmet je stavljen – ad acta.

Nastavak agonije odigrao se u maju ove godine. Tada je Sekretarijat primio zahtjev za sprovođenje iseljenja, ali na njega su se opet svi redom po opštinskoj hijerarhiji oglušili. Tek mjesec dana nakon zakašnjelog reagovanja i molbe da se iseljenje odgodi za sedam dana, iseljene su tri porodice, uz fizičke napade i intervenciju policije.

Stanovi, ipak, nijesu zaštićeni. U njih su se samo nakon nekoliko dana uselili neki „obijači” stanova. Sve je to konstatovao i Centar bezbjednosti Herceg Novi. Nakon toga vlasnik je upućen na sudski proces. Tako se cijela priča još jednom zavrtjela u krug.

Unutrašnjost dva prinudno iseljena stana više su nego zastrašujuće. Stanari su iza sebe ostavili krš i lom. Za proteklu deceniju i kusur uspjeli su da unište objekat do faze urušavanja. Malter koji otpada sa svih strana, zapuštene i ruinirane kuhinje i kupatila, slika su nekadašnjeg Trepčinog odmarališta. Takvom ,,zahvalnošću” uzvratili su na dugogodišnje neplaćanje struje i vode.

U Crnoj Gori više ne postoji ni jedan sud niti ijedan pravni lijek koji bi mogao osporiti pravo vlasništva nad ovim objektom. Uprkos tome, vlasnik ne može u njega da uđe.

Marija ČOLPA

Komentari

DRUŠTVO

VLADA I PROSVJETA: Bolje tri dan štrajkovati, nego tri mjeseca pregovarati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Razočaranost roditelja i podsmijeh učenika pratili su tri dana štrajka, do koga je došlo zbog neodgovornosti vlasti da se suoči sa problemom. Kad prijetnje i političke egzibicije nijesu uspjele, dogovor je postignut za tri dana, nakon tri mjeseca ignorisanja

 

,,Oćemo li kupat đecu ili ne”, jedan je od duhovitih komentara na društvenim mrežama tokom neizvjesnosti oko odlaska učenika u školu. U nedjelju veče roditelji i učenici su  do  kasno čekali što će im nastavnici javiti: ide li se ili ne ide sjutra u školu? Većina učenika u školu ipak nije išla. Javnost je pratila kako vlast pokušava da se što prije izvuče iz neugodne situacije u koju je sebe dovela.

Nakon tri dana štrajka, Sindikat prosvjete i Vlada postigli su sporazum. Koeficijenti u prosvjeti će se uvećati od 1. jula za 10 odsto, a od 1. septembra najmanje 17 odsto. Dogovor je postignut nakon trosatnih pregovora na sjednici Glavnog odbora Sindikata prosvjete kojoj su prisustvovali premijer Milojko Spajić i  ministri prosvjete i finansija, Anđela Jakšić-Stojanović i Novica Vuković. Premijer i ministar prosvjete skoro cijeli februar nijesu imali kad da se sastanu sa prosvjetarima, zbog ranije preuzetih obaveza i putovanja.

Da je prosvjeta ovoj, kao i prethodnim vladama, sporedna briga  bilo je jasno kada su prosvjetni radnici iz medija saznali da neće biti ništa od već dogovorenog povećana plata koje su očekivali od januara ove godine.

Prosvjetari su tražili da se poštuje Granski kolektivni ugovor, prema kojem ih je sljedovalo 10 odsto bruto povećanja od 1. januara ove godine. Iz Vlade su im odgovorili da Ministartsvo finansija taj trošak nije planiralo, te da je za to kriva prošla  Vlada. Sindikat je krajem decembra organizovao štrajk upoozorenja,  i dao  rok do kraja januara za dogovor  o povećanju zarada. Ako dogovora ne bude, najavili su – štrajk. Radna grupa u kojoj su predstavnici ministarstva i sindikata nije se sastajala nakon srijede, 7. februara, kada su imali prvi i jedini sastanak. Tada su nadležne obavijestili  da 19. februara kreću u štrajk.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

KAKO SE SUDI BIVŠIM PRAVOSUDNIM I DRŽAVNIM ZVANIČNICIMA: Dugo putovanje u nepoznato

Objavljeno prije

na

Objavio:

Spore istrage i još sporija suđenja. To je razlog što afere u kojima su akteri visokopozicionirani zvaničnici pravosuđa, policije, izvršne i lokalnih vlasti često padnu u zaborav prije nego dobiju adekvatan sudski epilog

Spore istrage i još sporija suđenja. To je razlog što afere u kojima su akteri visokopozicionirani zvaničnici pravosuđa, policije, izvršne i lokalnih vlasti često padnu u zaborav prije nego dobiju adekvatan sudski epilog.

Ko se danas sjeća afere Abu Dabi fond? Istraga o navodnim zloupotrebama prilikom dodjele kredita za razvoj poljoprivredne proizvodnje, koju u očima javnosti personifikuje bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović traje makar od početka 2020. Optužnica je podignuta krajem prošle godine i još nije dobila sudsku potvrđu. A onda slijedi suđenje koje bi, prema dosadašnjim iskustvima, moglo trajati godinama. Samo do prve, nepravosnažne presude.

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda i, prethodno, Vrhovnoj državnoj tužiteljki Vesni Medenici počelo je, nakon što je optužnica podignuta u oktobru 2022, ali postupak, uslijed mnogobrojnih odlaganja ročišta, još nije odmakao dalje od iznošenja odbrane optuženih. Nedavno ročište odloženo je za sredinu marta, zbog nedolaska na suđenje jednog od optuženih koji se brani sa slobode.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SJEVER OČIMA STATISTIKE: Manje ljudi, manje i posla

Objavljeno prije

na

Objavio:

Trenutno u Podgorici, koja broji preko 180.000 stanovnika, ima svega 6.700 nezaposlenih, što bi značilo da je svaki 27. stanovnik nezaposlen, a u Beranama koje, po poslednjem popisu, imaju nešto više od 25.000 žitelja –  svaki šesti. U Budvi, koja po skorašnjem popisu broji 26.667 stanovnika ima svega  759 nezaposlenih

 

Uprkos tome što su na sjeveru za deset godina utrošeni milioni kroz razne programe za nezaposlena lica, koje je realizovao Zavod za zapošljavanje Crne Gore,  ukupan broj nezaposlenih u sjevernim opštinama, od 2013. do 2022. godine se povećao za 13.142 osobe. Kako objasniti da broj stanovnika, što je pokazao poslednji popis, na sjeveru drastično pada, a nezaposlenost dramatično raste?

Prema podacima bjelopolsjke NVO “Euromost” broj nezaposlenih najviše se povećao u Rožajama, za 4.410 lica, gdje su 2013. godine imali 1.184 nezaposlena lica, dok je taj broj 2022. godine porastao na 5.594 nezaposlena lica. Slijede Berane i Petnjica koji su zajedno 2013. godine imali 2.135 nezaposlena lica, dok je taj broj u ovim opštinama povećan ukupno za 3.937, tako da je u Beranama u 2022. godini bilo 4.932 nezaposlenih lica, dok je u Petnjici imalo 1.140 nezaposlenih lica. Plav je 2013. godine zajedno sa sadašnjom opštinom Gusinje imao 502 nezaposlena lica, dok 2022. godine opština Plav ima 2.187, a sadašnja samostalna opština Gusinje 757 nezaposlenih lica. Na petom mjestu je Bijelo Polje sa 761 više nezaposlenih lica više nego prije deset godina.

Jedina opština na sjeveru Crne Gore u kojoj se smanjio broj nezaposlenih lica za 147, po ovim podacima, je Žabljak.

Berane je, čini se, eklatantan primjer u negativnom i zabrinjavajućem smislu ove statistike. Svaki šesti stanovnika Berana je nezaposlen, što je posljedica katastrofalne tranzicije i zatvaranja skoro svih velikih privrednih kolektiva u ovom gradu. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore zaključno sa decembrom prošle godine, na Birou rada u Beranama nalazilo se 4.248 lica, ili oko 11 odsto od ukupnog broja nezaposlenih u Crnoj Gori, (38.161 lice). Kao poseban problem ističe se podatak da u Beranama ima izrazito veliki broj nezaposlenih sa fakultetskim diplomama.

Podaci, takođe, govore da je u Beranama više nezaposlenih, nego radno angažovanih lica, uz podsjećanje da broj penzionera i socijalno ugroženih premašuje cifru od 6.000. Predsjednik opštine Berane Vuko Todorović izjavio je nedavno da je nezaposlenost jedan od gorućih problema koji nije lako riješiti. “Uzroke ovakvog stanja treba tražiti u izraženim regionalnim razlikama u Crnoj Gori, jer je više nego očigledno da sjeverni region po svim parametrima zaostaje za centralnim i južnim. Takođe, ovakvom stanju su kumovale i pogubne privatizacije u našem gradu, zahvaljujući kojima su skoro svi privredni subjekti zatvoreni. Zatvaranjem fabrika ljudi su se preselili na biro rada i zato, između ostalog, imamo ovako zabrinjavajući situaciju”, kaže Todorović.

Aktuelni predsjednik opštine Berane smatra da bi država morala aktivno da se uključi u rješavanje ovog problema. “Bez pomoći države mi se ne možemo sami kao lokalna samouprava suočiti sa problemom velikog odliva stanovništva, što je pokazao poslednji popis, kao i ovakvom nezaposlenošću. Bez hitnih mjera sa državnog nivoa, ovakvi trendovi se neće zaustaviti, ni kada se radi o migracijama i odlivu stanovništva, ni kada je riječ o katastrofalnom stanju u pogledu broja nezaposlenih.”

Da se Crna Gora suočava sa drastičnim regionalnim razlikama ukazuje i podatak da trenutno u Podgorici, koja broji preko 180.000 stanovnika, ima svega 6.700 nezaposlenih, što bi značilo da je svaki 27 stanovnik nezaposlen, a u Beranama koje, po poslednjem popisu, broje nešto više od 25.000 žitelja –  svaki šesti. U Budvi, koja po skorašnjem popisu broji 26.667 stanovnika ima svega  759 nezaposlenih.

Monitor  je pisao i o tome da od skoro 3,5 hiljada penzionera u Beranama koji su članovi jednog od dva udruženja penzionera, njih čak dvije hiljade i devedeset je sa najnižom penzijom, što dodatno usložnjava socijalnu situaciju u ovom gradu i iziskuje hitne državne mjere.

Tek iz današnje vizure vidljivo je u kojoj mjeri su politički bili motivisani projekti poput onog “Posao za vas”, kada je 2008. godine  u ovom gradu podijeljen veliki broj kredita za samozapošljavanje i pokretanje biznis projekata. Tada je obećavano da će Crna Gora postati veliko gradilište i da će uvoziti radnu snagu. Koliko  je situacija u ovom sjevernom gradu uprkos takvim projektima i porukama gora nego u to vrijeme, govori i podatak da je broj nezaposlenih za poslednjih deceniju i po porastao za čak dvije hiljade. Da broj stanovnika u beranskoj opštini opada, a broj nezaposlenih raste govori i činjenica da je 2007. godine Berane imalo oko 36.000 stanovnika, od čega je 2.135 bilo nezaposlenih.

“Nakon ove analize i ovolikog povećanog broja nezaposlenih u opštinama na sjeveru Crne Gore postavlja se pitanje, zašta su utrošeni milioni eura, koji su dati za zapošljavanje građana na i smanjivanje broja nezaposlenih lica”, kaže za Monitor direktor NVO “Euromost” Almer Mekić.

On smatra da se taj novac trošio nenamjenski. “To je razlog da smo zatražili od Vlade Crne Gore da konačno stane na kraj zloupotrebama kroz razne programe zapošljavanja, jer se  kroz zvanične podatke vidi da je taj novac išao negdje drugo i da ni jedan projekat nije bio održiv, niti je ima bilo kakvih rezultata”, dodaje Mekić. “Prioritet svih prioriteta ako želimo da zaustavimo migraciju stanovništva na sjeveru Crne Gore mora biti zapošljavanje i otvaranje radnih mjesta, ali ne na ovakav način kakav je do sada bio.”

                       Tufik SOFTIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo