Povežite se sa nama

MONITORING

VRH POLICIJE OD DOMAĆE JAVNOSTI SKRIVAO DETALJE O SREDSTVIMA PRINUDE U NOĆI PROTESTA: Jedno kući, drugo za Savjet Evrope

Objavljeno prije

na

saj-podforica-protest-df

Vrh policije je od crnogorske javnosti skrivao podatak da je u noći protesta, 24. oktobra prošle godine, policija koristila gumene metke kao jedno od sredstava prinude. Istovremeno, Savjetu Evrope (SE) iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) je u martu ove godine raportirano da je ta vrsta prinude korišćena u noći protesta.

Gumeni meci se tako uopšte ne pominju u dokumentima Uprave policije (UP), odnosno Izvještaju Komisije za tvrđivanje okolnosti upotrebe sredstava prinude, koji je Monitor prvi obavio, a u kom su starešine policijskih jedinica morale detaljno UP da izvjeste koji su službenici koristili prinudu, o kojoj vrsti sredstava se radi, i na kojoj lokaciji su korišćena. Iako nijedan od komandira nije pomenuo da su policajci te večeri koristili gumene metke, Direktorat Ministarstva unutrašnjih poslova u pismu Savjetu Evrope u martu ove godine saopštio je suprotno.

Da je taj podatak sapšten SE, dok je istovremeno sakrivan od domaće javnosti, konstatovao je i Savjet za građansku kontrolu polcije, koji je tim povodom sredinom ovog mjeseca usvojio zaključak.

„U službenoj komunikaciji između Uprave policije, MUP-a i Savjeta upotreba gumenih metaka nikada nije pomenuta na bilo koji način”, navodi Savjet i podsjeća da se gumeni meci nijesu uopšte pominjali ni u Izvještaju Komisije koji je UP dostavila tom tijelu.

„Savjet ocjenjuje da je u interesu policije i njenog kredibiliteta da se svi podaci o upotrebi sredstava prinude dostavljaju blagovremeno i detaljno na upoznavanje prvenstveno nacionalnim mehanizmima nadzora nad radom policije i domaćoj javnosti”, preporučuje tim povodom Savjet.

Osim što su podatak o toj vrsti prinude skrivali od domaće javnosti, u policiji su istovremeno zataškavali pojedine slučajeve torture, tvrdeći da nijesu mogli nanijeti demonstrantima povrede koje su prijavili, jer u noći protesta navodno nijesu korisili ta sredstva prinude .

To je slučaj sa građaninom V.L, koji je podnio primjedbu nevladinoj organizaciji Inicijativa mladih za ljudska prava, a oni je proslijedili Savjetu za građansku kontrolu policije.

On je u pritužbi pojasnio da je zadobio povrede od strane policije ispred zgrade Skupštine Crne Gore iako nije pružao nikakav otpor. Povrijeđen je u predlijelu lijeve ruke i lijeve noge.

,,V.L. je naveo da su ga, nakon što je pogođen i pošto je pao na zemlju, nekoliko momaka povukli u pravcu Skalina, da je osjećao mučninu te da ne zna da li je kritičnom prilikom izgubio svijest. Građanin je ustvrdio da mu je curila krv iz ruke i noge i da je iste noći pošao u Hitnu pomoć gdje su mu konstatovane povrede i pružena ljekarska zaštita. Tom prilikom su mu izvađena dva strana tijela iz ruke “, navodi se u pritužbi koju je Inicijativa dostavila Savjetu.

S druge strane Uprava policije tvrdila je da tom građaninu nije mogla nanijeti opisane povrede. U odgovoru Uprave policije Savjetu o pritužbi V.L navodi se tako da „tom prilikom nijesu upotrebljavana sredstva prinude od kojih bi mogle nastupiti povrede koje je građanin opisao u obraćanju”.

V. L je saopštio da ostaje pri svojim navodima i da ,,smatra da policija ne govori istinu nego negira da su ga povrijedili, što dokazuje medicinska dokumentacija”.

Savjet je razmatrajući taj slučaj ocjenio da u ,,postupanju policijskih službenika, prema građaninu V.L., postoje elementi povreda prava i neprofesionalnog postupanja”.

To tijelo je u aprilu, kada je konstatovalo da je vrh policije skrivao podatak o upotrebi gumenih metaka, podsjetio na taj, ali i druge slučajeve kada je policija isto tako tvrdila da nije mogla nanijeti određene prijavljene povrede građanima sredstvima koja su korišćeni u noći protesta.

Između ostalih pominje se i slučaj sedamdesettrogodišnje V.V. koja je prošle godine podnijela pritužbu nevladinoj organzaciji Građanska alijansa (GA) tvdeći da su je u noći protesta pogodili gumeni meci u ruku i nogu. Tada je ta organizacija uz njenu pritužbu objavila i fotografiju gumenih metaka.

,,Savjet ovom prilikom konstatuje da Uprava policije nije pružila informacije da je intervencija prema građanima V.V, Lj.S. i V.D. na bilo koji način bila nužna i opravdana, niti da su isti dovedeni u vezu sa izvršenjem nekog prekršajnog ili krivi

nog djela. U postupanju policijskih službenika, prema njima došlo je do neprofesionalnog postupanja i povrede prava”, navodi to tijelo.

Savjet je istovremeno preporučio UP da do daljnjeg van upotrebe stavi gumene metke. „Upotreba ove vrste prinude prilikom tenzičnih situacija i uspostavljanja javnog reda i mira može biti u slučaju odsustva profesionalnosti i koncentracije dodatno rizična i sa tragičnim posljedicama”.

Savjet je još u februaru konstatovao da vrh policije od njih skriva važne informacije: ,,Pored niza urgencija nijesmo dobili traženo izjašnjenje ministra unutrašnjih poslova povodom ranije usvojenih ocjena”, navodi se u dokumentu Savjeta iz februara. U to vrijeme ministar unutrašnjih poslova bio je Raško Konjević. ,,Niti su Savjetu postali dostupni nalazi Unutrašnje kontrole u vezi navoda o upotrebi sredstava priunude”, navodi to tijelo na sjednici u februaru.

Javnost do danas nije upoznata sa nalazom Unutrašnje kontrole o postupanju policije te večeri. Istovrmeno, o čemu je Monitor već pisao, načelnik unutrašnje kontrole Drago Spičanović kazao je na jednom javnom skupu da su zaključci i ocjene Savjeta u vezi sa protestima ,,neozbiljni”. Takođe, u Skupštini Spičanović je saopštio da ga zakon ne obavezuje da postupa po zaključcima Savjeta, iako se u Zakonu o policiji jasno navodi da UK ,,postupa i po preporukama Savjeta za građansku kontrolu policije.

Niko u vrhu policije, kao ni od poliicijskih starešina, do danas nije odgovarao zbog nasilja i torture prema demonstrantima u noći protesta, kao ni zbog prikrivanja informacija o zloupotrebama ovlašćenja i zataškavanja istraga.

Komandant SAJ-a Radosav Lješković, čija je jedinica izvršila torturu nad Mijom Martinovićem, i dalje pokriva tu poziciju, a nije snosio odgvoornost zbog prikrivanja ljudi iz jedinice koji su učestvovali u torturi.

Slavko Stojanović, direktor Uprave policije, čija je smjena tada tražena – na istom je mjestu. Umjesto sankcije zaslužio je pohvalu. Duško Marković, koordinator ministarstva unutrašnjih poslova saopštio je nedavno u intervjuu Televiziji Vijesti da je zadovoljan Stojanovićevim rezultatima.

Sigurno.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

Izdvojeno

ZORAN BRĐANIN NA ČELU UPRAVE POLICIJE: Vršilac dužnosti podijelio vlast

Objavljeno prije

na

Objavio:

URA je „progurala“ jednog, premijer Krivokapić priželjkivao je drugog, dok je DF saopštio da neće podržati nijednog kandidata koga predloži Vlada, pošto smatraju da je njihov favorit nezakonito eliminisan iz trke za direktora UP

 

Vlada je u utorak imenovala Zorana Brđanina za vršioca dužnosti direktora Uprave policije. Dosadašnji rukovodilac Odjeljenja za analitiku i unaprjeđenje rada policije bio je favorit URA-e koja je isticala da je riječ o školovanom profesionalcu. Na drugoj strani, premijer Zdravko Krivokapić je navijao za Dragana Klikovca, jednako školovanog dugogodišnjeg policajca i aktuelnog rukovodioca Operativno-komunikacionog centra (OKC).

Javnosti nije poznato šta je, ili ko, presudio. Zato smo upoznati sa stavom Demokratskog fronta da neće podržati nijednog kandidata za zvanje prvog policajca u Crnoj Gori.

,,DF je organizacija koja se protivi svemu sve što nije apsolutno po njihovoj volji“, komentarisao je takvu odluku, uz osmijeh, potpredsjednik Vlade zadužen za bezbjednosni sektor Dritan Abazović navodeći „cijenim svačije mišljenje pa i njihovo, ali zaista ne bih imao neki specifičan komentar”. Iako su novinske stranice punili tekstovi o ozbiljnom sukobu čelnika izvršnih vlasti zbog imenovanja šefa policije, Abazović tvrdi da nije bilo riječi o većem mimoilaženju.

,,Bilo je različitih mišljenja i to je po meni demokratski, ne bi trebalo to da nas čudi. Mislim da je sada u Crnoj Gori s jednoumljem završeno i mi bilo kakve monopole ne možemo više da prihvatimo“, objašnjavao je Abazović. „U demokratskoj atmosferi smo razgovarali, razmijenili mišljenja, vodili dijalog i čini mi se došli do najboljeg rješenja. Na kraju to je prijedlog ministra Sergeja Sekulovića i smatram da je to krajnje primjereno“.

Zoran Brđanin se kao ozbiljan kandidat za direktora UP-a pominje još od avgustovskih izbora, čim je postalo jasno da će doći do sveobuhvatnih kadrovskih izmjene u bezbjednosnim strukturama. U borbi za to mjesto, tvrde naši dobro obaviješteni sagovornici, pomogao mu je i nekadašnji resorni ministar  u prelaznoj Vladi Goran Danilović, koji je kod svojih koalicionih  kolega urgirao da ukažu povjerenje čovjeku koji ima njegovo povjerenje. Kod DF-a mu, međutim, ta nastojanja nijesu prošla. Zato se Danilović oglasio i  ogradio od izjava čelnika DF-a koji su poručili da Koalicija za budućnost Crne Gore ne pristaje da pripadnici režima Mila Đukanovića, „pod jeftinim izgovorima i protivzakonitim radnjama“, eliminišu jedine ozbiljne i odgovorne kandidate za direktora UP-a. Iz Danilovićeve Ujedinjene Crne Gore tada je saopšteno da je DF iznio grubu i netačnu ocjenu.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte ostatak teksta u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

OD PEKINGA DO TUZI – ŽIVOT U SLUŽBI POLITIKE: Između nada i barikada

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer tek treba da pojasni započetu priču o novim državljanima. A Vlada ima i prečeg posla. Za početak, valja ići u Tuzi. Pa u Nikšić (izbori). I Skupštinu (budžet). Potom  će već biti jasnije šta je kome činjeti

 

Ponovo živimo u zanimljivim vremenima.

„Dobro jutro svima sa slobodne crnogorske teritorije – iz Ambasade Crne Gore pri Svetoj Stolici i pri Malteškom redu!“, pozdravio je u srijedu ujutru svoje pratioce na Tviteru bivši ambasador u Vatikanu Miodrag Vlahović. Krajem  dana, nakon što je predsjednik Milo Đukanović potpisao ukaz o razrješenju osam ambasadora koji nijesu bili po volji novih vlasti, Vlahović stavlja tačku na pobunu: „Bila je časti da budem ambasador…“.

,,Bilo je veliko zadovoljstvo, izuzetna čast i ponos predstavljati Crnu Goru na poziciji ambasadora u Narodnoj Republici Kini“, oglasio se i Darko Pajović, najplaćeniji crnogorski diplomata, nakon što su do njega stigle vijesti o Đukanovićevoj otkomandi. „Na kraju, a zapravo na početku, hvala mojoj porodici, prijateljima i svim pristojnim građanima Crne Gore za svu vašu podršku“, poručio je Pajović. Tako se na sebi svojstven način osvrnuo i na  nepristojne koji nijesu  podržali  ono što je radio kao predsjednik Pozitivne CG, opozicione partije koja se podijelila, pa potčinila DPS-u i krupnom kapitalu, da bi potom pala u zaborav. Zato je Pajović nagrađen funkcijom predsjednika parlamenta a potom i ambasadorskim mjestom u Kinu.

Javni sukob Vlade i sada već i bivših, ambasadora iskoristio je Đukanović da ukaže na politički revanšizam novih vlasti,  pokaže  kako kao predsjednik  neće pokušavati da prepravlja izborni rezultat i naglasi da smijenjeni ambasadori koji su, uglavnom, njegovom voljom otišli u diplomatska predstavništva „ne smiju biti kvalifikovani kao osobe koje rade na štetu i protiv interesa države“. U saopštenju iz njegovog kabineta objašnjava se kako je predsjednik odluku o opozivu osam ambasadora donio „poštujući kohabitaciju vlasti“, a nakon „korekcije obrazloženja“ iz MVP.

Dugo znamo predsjednika DPS-a i njegove demokratske i ekonomske potencijale. Tu jedno saopštenje i (još) jedna afera neće mnogo promijeniti. Ali bi čelnici izvršne vlasti i iz ove priče trebalo da nauče koliko je važno da što prije formiraju stručne timove sposobne da posao obave zakonito i u skladu sa važećom procedurom i praksom. Da ne bi Miodrag Vlahović juče, ili Milivoje Katnić, sjutra, od svog razrješenja pravili novu bitku na Neretvi.

Sličnih priča imamo i na domaćem terenu.  

Nadležni iz Ministarstva zdravlja odlučili su da zatvore lokale u Tuzima, Danilovgradu i Baru uz obrazloženje da stanovnici Podgorice, nakon zatvaranja kafića, restorana i kafana u glavnom gradu zbog loše epidemiološke situacije, tamo idu u provod i šire zarazu. Ostalo je nejasno zašto nadležni ne zabrane međugradski saobraćaj iz Podgorice, nego sankcionišu ugostitelje i stanovnike mjesta u kojima je epidemiološka situacija mnogo bolja. (Ne)očekivano, uslijedila je reakcija.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte ostatak teksta u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PREPORUKA MISIJE UNESCO – UKLONITI KAFE RESTORAN NA TURSKOM RTU: VERIGE 65 NANOSE ŠTETU UNIVERZALNOJ VRIJEDNOSTI KOTORA

Objavljeno prije

na

Objavio:

Misija Centra za svjetsku baštinu u slučaju kafe-restorana Verige 65 sugeriše Državi ugovornici da bi mogućnost povratka u pređašnje stanje trebalo da bude ključna karakteristika

 

Da li će privremeni ugostiteljski objekat Verige 65 podignut na najatraktivnijem dijelu obale Bokokotorskog zaliva, na lokaciji Turski rt, na prolazu Verige, uskoro biti uklonjen? To zavisi od toga da li će nadležno Ministarstvo ekologije, planiranja prostora i urbanizma, ispoštovati preporuke iz izvještaja Zajedničke reaktivne monitoring misije Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a/ ICOMOS-a, sačinjen 2018. za prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora.

Riječ je o posljednjem izvještaju koji je pripremio stručni tim pomenutih institucija, nakon što su krajem oktobra 2018. godine boravili u Boki i sagledali stanje zaštićenog dobra na licu mjesta.  Najvažnije pitanje sa kojim se dobro suočava u posljednjih nekoliko godina je pretjerana urbanizacija obala Boke Kotorske, prvenstveno Kotorsko-risanskog zaliva i duž prolaza Verige, konstatuje se, između ostalog u Izvještaju. Devastacija prostora Opštine Kotor, donošenje brojnih planskih dokumenata kojima je planirana izgradnja velikog broja neprimjerenih objekata, turističkih i stambenih naselja, prijetila je da se područje Boke skine sa UNESCO-ve Liste svjetske baštine, na koju je upisano 1979.

Zadatak misije je, da pored procjene ukupnog stanja konzervacije dobra, postavljanja opštih principa upravljanja i očuvanja Izuzetne univerzalne vrijednosti dobra, donese preporuke i sugestije za pravilno upravljanje dobrom. Jedna od brojnih preporuka, označena kao Ulaz u prolaz Verige, odnosi se na postupanje vezano za dvospratni kafe-restoran poznat pod imenom Verige 65, čijom je izgradnjom trajno oštećen dio do tada netaknute prirode Turskog rta i jednog od najljepših vidikovaca u Boki.

„Treba ograničiti ‘privremeno’ postojanje objekta na Turskom rtu. Definicije u Planu za postavljanje objekata ‘privremenog karaktera‘ treba izmijeniti kako bi se njegova primjena ograničila na istinski privremene strukture, koje se očigledno mogu vratiti u prvobitno stanje, a saglasnost na njih treba ograničiti”, navodi se u preporuci pod brojem 24 ovog izvještaja.

Iako je Uprava za zaštitu kulturnih dobara dala saglasnost na gradnju, eksperti misije smatraju da „zidana struktura objekta ima sve karakteristike stalnosti… ona je odgovor maloj katoličkoj kapeli iz venecijanskog perioda na suprotnoj tački, čineći da u upoređenju izgleda beznačajno… Njeno prisustvo uklanja ilustraciju istorijske distinkcije, pošto je ova strana (Turski rt) istorijski neizgrađena. Prema mišljenju misije ona nanosi štetu Izuzetnoj univerzalnoj vrijednosti dobra”.

Odgovorni u nadležnim institucijama Crne Gore nisu tako razmišljali. Tokom burnih događaja koji su obilježili izgradnju kafea Verige 65, iza kojeg stoji firma Hefesta DOO iz Herceg Novog, u vlasništvu Aleksandra Šćepanovića i njegove sestre, crnogorske manekenke Jelene Šćepanović, navodno bliske prijateljice predsjednika Mila Đukanovića, značajnu ulogu ilmala je tadašnja direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović. Ona je u decembru 2015. izdala konzervatorske uslove za izradu projekta kafe-restorana. Zatim je u martu 2016, istoga dana kada je investitor podnio zahtjev za davanje saglasnosti na projekat, isti odobrila. Iako firma Hefesta tada nije imala ugovor o zakupu sa JP Morsko dobro.

Branka PLAMENAC
foto: verige65
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati
Advertisement

Kolumne

Novi broj

Facebook

Izdvajamo