Povežite se sa nama

Izdvojeno

ZAOBILAZNICA OKO ROŽAJA: Euroasfalt naplatio nezavršen posao

Objavljeno prije

na

Prema informacijama do kojih je Monitor došao, bosanska firma Euroasfalt koja radi zaobilaznicu oko Rožaja  raskinula je ugovor, ali javnost o tome još nije zvanično obaviještena. Posao je naplaćen, ali ne i završen

 

Radovi na zaobilaznici oko Rožaja, jednom od kapitalnih  projekata bosanske firme “Euroasfalt” u Crnoj Gori, odavno su potpuno stali, a da nema nikoga ko bi objasnio zbog čega i da li će i kada biti nastavljeni. Prema informacijama do kojih je Monitor došao, bosanka firma je raskinula ugovor, ali javnost o tome još nije zvanično obaviještena.

Građani ovog sjevernog grada kažu da se tako nešto moglo očekivati, iako je na početku građevinske sezone 2020. godine, nekoliko mjeseci prije izbora na kojima je DPS  izgubio državnu vlast, tadašnji ministar saobraćaja, Osman Nurković (BS) izjavio da će biti završeni do kraja te godine.

“Ti poslovi su započeti, davno, u vrijeme bivše vlasti. Oni koji su ih ugovarali, više ne znamo ni gdje su” – kaže jedan stanovnik ovog sjevernog grada.

Prema njegovim riječima, poslednje što se zna je da su se, prilikom probijanja tunela na dijelu zabilaznice, pojavile podzemne vode, i tada je u tom dijelu grada bilo prilično teško.

“Kako je to tada završeno, da li je sanirano, šta je sa tim podzemnim vodama i zašto sada radovi stoje, stanovnici Rožaja bi voljeli da znaju” – kazao je taj sagovornik.

U lokalnoj upravi odgovore nemaju, jer se radi o projektu koji je, kako su zvanično kazali Monitoru, u nadležnosti državnih institucija.

Tek kada je u decembru 2020. godine do urušavanja mosta u izgradnji na zaobilaznici oko Rožaja, veći dio crnogorske javnosti je čuo za taj kapitalni projekat vrijedan preko dvadeset miliona eura. Mnogi su po prvi put čuli i da projekat izvodi bosanska firma “Euroasfalt”, sa podizvođačima, od kojih je firma “Tofi” iz Rožaja, a “Aksa” iz Bijelog Polja.

Tada su povrijeđena tri radnika, a Osnovno državno tužilaštvo u ovom gradu podnijelo je krivične prijave protiv četiri firme koje su radile na izgradnji i sedam odgovornih lica, odnosno direktora i inženjera.

Da je bosanska firma Euroasfalt dobila projekat izgradnje zaobilaznice oko Rožaja, mediji u toj državi izvijestili su još 2017. godine. Ugovor su potpisali generalni direktor Euroasfalta Hamed Ramić, ispred Konzorcija izvođača, i generalni direktor Savo Parača ispred Direkcije za saobraćaj Crne Gore.

Ramić se tada zahvalio na povjerenju koje je ukazano konzorcijumu kojeg predstavlja i izrazio nadu da će se saradnja između crnogorskih institucija i kompanija iz BiH nastaviti.

“Prvi ugovor u Crnoj Gori potpisali smo u decembru prošle godine i već smo u maju uvedeni u posao. Radovi na toj dionici, a radi se o rekonstrukciji i izgradnji trase na dionici Berane – Kolašin, u punom su jeku. Nedavno smo potpisali i ugovor o rehabilitaciji kosina na željezničkoj pruzi Vrbnica – Bar. Potpisivanje ovog ugovora pokazatelj je da smo u Crnoj Gori dobrodošli, te da nas respektiraju kao partnera” – kazao je tada direktor ove bosanske kompanije.

Tri godine kasnije nezapaženo je prošla vijest da je Specijalno državno tužilaštvo otvorilo izviđaj kojim bi bilo ispitano poslovanje firme ”Euroasfalt” iz Sarajeva u Crnoj Gori, gde je za tri godine dobila poslove vrijedne više od 60 miliona evra.

Mediji u Crnoj Gori su prenijeli da će u sklopu izveštaja biti ispitane i eventualne veze te bosanske firme i tadašnjeg ministra pomorstva i saobraćaja u Vladi Crne Gore Osmana Nurkovića i jednog člana njegove porodice.

Tužilaštvo želi, navodno, da na čistac izvede govorkanja o ”iznenadnom prodoru” ove firme u posljednje tri godine, odnosno od početka mandata ministra Nurkovića, bez obzira što se ime prvog čovjeka Hameda Ramića, bliskog prijatelja lidera SDA Bakira Izetbegovića i donatora njegove stranke, pominjalo u aferi ”Zadruga”, koja je u BiH izbila zbog sumnje da se radilo o pranju velikih iznosa novca.

“Ne radi se o kratkom vremenu, već o periodu dužem od tri godine. Osim toga, iznos koji se spominje predstavlja bruto vrijednost ugovorenih radova, koji su u toku. Sve poslove koje je firma “Euroasfalt” dobila, dobila je kao najbolji ponuđač, na transparentan i zakonit način, u okviru javno objavljenih tendera, te u okviru slobodnih tržišnih prilika. Kako je dobila u Crnoj Gori, firma “Euroasfalt” dobija i u drugim državama regije i EU” – odgovorio je jednom prilikom advokat “Euroasfalta” Nedim Ademović.

On je negirao poslovne i bilo kakve druge aranžmane sa Nurkovićem, kao i sa njegovim članovima porodice.  On je tvrdio da nema razloga da kompanija “Euroasfalt” bude pod bilo kakvim istragama u Crnoj Gori.

Sedam godina kasnije zna se samo da su radovi na zaobilaznici potpuno stali, a da bosanska firma sa “Eruosafalt” četiri godine kasni sa završetkom radova na putu Berane – Kolašin, koji su sa 37 miliona skočili u međuvremenu, zahvaljujući takozvanoj kliznoj skali, na skoro 60 miliona.

Dobro obaviješteni sagovornik Monitoru je rekao da su radovi na zaoblizanici oko Rožaja prekinuti prije dvije godine.

“Radovi su prekinuti onog trenutka kada su bušeći tunel naišli na ogromne podzemne vode i samo pukom srećom niko nije stradao od radnika. Vidio sam da kupe mašine i opremu i pitao šta se dešava, kazali su da će se vratiti za mjesec. Ja sam pitao, a koje godine ćete se vratiti? Kao da sam znao da im povratka nema. Ugovor sa njima je prema mojim saznanjima raskinut prošle jeseni, u septembru. Bosanci su se naplatili, a ostavili posao nezavršen. Trebalo je da bude okončan još u decembru 2019. godine” – kazao je taj sagovornik iz Rožaja.

Peh za pehom prati ovu firmu. Srušio im se najprije most na ovoj zaobilaznici kada samo pukom srećom nije bilo stradalih. Tada su podignute optužnice protiv više osoba i pravnih lica, ali nema ni infomacije da li je postupak počeo, u kojoj je fazi i kada se završava.

Podzemne vode su im se pojavile i u tunelu ispod Bjelasice, na putu Berane – Kolašin, i u tunelu na zaobilaznici oko Rožaja. Dok su za put prema Kolašinu obezbijeđeni kliznom skalom i naplaćuju svako prolongiranje pa je cijena sa ugovorenih skočila na skoro šezdeset miliona.

“Zaobilaznica je ukupne dužine pet i po kilometara. Prva tri kilometra, gledano sa ulaza u grad iz pravca Novog Pazara, odavno su završena i sada ta dionica potpuno propada, skoro nepopravljivo. Euroasfalt je trebalo da završi ovih dva i po kilometra teže dionice sa tunelom i mostom, i evo kako su završili, a počeli su 2017. godine. Meni sve liči da je ova zaobilaznica što bi se kazalo Skadar na Bojani, i da nikada neće biti završena” – objašnjava Monitorov sagovornik.

Ne zna se, takođe, ni šta se dešava sa istragom koju je prema pisanju medija pokrenulo crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo, još dok je na njegovom čelu bio Milivoje Katnić. Monitor je pisao o tome kako građani Berana traže od sadašnjeg SDT da objasni u kojoj je fazi predmet po prijavama Ministarstva kapitalnih investicija od prije dvije godine u vezi sa putem prema Kolašinu i tunelom “Klisura” ispod Bjelasice.

Javnost, prije svega, očekuje odgovore na pitanja o eventualnim vezama bosanskog “Euroasfalta”, Bošnjačke stranke i njihovog bivšeg ministra Osmana Nurkovića, kao i tadašnjih tajkunskih poslovnih krugova u Crnoj Gori.

                                                Tufik SOFTIĆ

Komentari

FOKUS

ANDRIJA MANDIĆ, OSVAJANJE VLASTI: Za srpski svet u Orbanovoj Evropi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nadolazeća desna Evropa, računaju Vučić, Dodik i Mandić, mogla bi imati razumijevanja za njihove aspiracije: političke, nacionalne, državne. Umjesto da im se suprotstavi, postojeća većina u crnogorskom parlamentu pravi se da bira između nekadašnjih DPS-a i DF-a. A to je siguran način da svi budemo na gubitku

 

 

Bio je to trijumfalan petak (12. jul) za predsjednika parlamenta. U Podgorici je, u odsustvu, nepravosnažno oslobođen optužbi za učešće u aferi poznatoj kao državni udar. Na Cetinju je, pod njegovim pokroviteljstvom, obavljena dodjela Trinaestojulskih nagrada. Andrija Mandić se potrudio da sve to ostane u sjenci njegove najnovije inicijative – obnova kapele na Lovćenu.

“Smatram da smo danas zreli kao društvo i zajednica da realizujemo tu ideju koja će dovesti do pomirenja i okupljanja ljudi u Crnoj Gori. I želim da iskoristim priliku da je kao predsjednik Skupštine Crne Gore javno iniciram. Poštujući Njegoševu želju, uspostavili bi novu moralnu vertikalu koja će učiniti da Crna Gora ozdravi i da u bolju budućnost zakorači svjesna sebe i svoje slavne istorije zatvarajući poglavlje podjela i netolerancija”, poručio je Mandić iz Vladinog doma u Prijestonici.

Pomirenje, ozdravljenje, uspostavljanje nove moralne vertikale… To je dio  nove retorike kojom  Mandić daruje  javnost od, otprilike, prošlogodišnjih predsjedničkih izbora. Na kojima je, kao trećeplasirani, pretrpio ozbiljan neuspjeh. Takav i toliko da bi ga malo ko, izuzev njega, politički preživio na ovdašnjoj javnoj sceni.

To je i najveće skeptike uvjerilo u upotrebnu vrijednost decenijskog političkog iskustva i neograničene logističke, finansijske i medijske podrške zvaničnog Beograda. Aleksandra Vućića, preciznije. I SPC. Pod uslovom da ta dva centra moći posmatramo kao zasebne entitete.

To, naravno, ima  cijenu. Mandić je plaća, veselo,  lično i preko političkog bloka koji predvodi. Intenzivno radeći na tome da destabilizuje Crnu Goru, naruši njene odnose sa susjedima i zapadnim partnerima. I, možda najvažnije, pojača zavisnost koalicionih partnera iz vladajuće većine od njega i njegovih domaćih i stranih saveznika sa transverzale Banjaluka – Beograd – Budimpešta – Moskva.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

OZBILJNA DOJAVA DA JE KRIMINALNA GRUPA SPREMALA UBISTVO MILA ĐUKANOVIĆA: Šta je motiv?

Objavljeno prije

na

Objavio:

Monitoru je iz dva zapadna diplomatska izvora potvrđeno da je  vijest o prijetnji istinita i potencijalno opasna. Jedan izvor, koji je htio ostati anoniman, je rekao da postoje indicije da se  navodno radi o ranijim neraščišćenim ilegalnim poslovima prethodne crnogorske vlasti sa ljudima iz bivšeg mafijaško-političkog establišmenta u Albaniji i na Kosovu. Za tu tvrdnju  nisu ponuđeni konkretni dokazi

 

 

Prošle subote je osvanula vijest da je bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović obavijestio nadležne institucije da je u posjedu informacija koje je dobio “od određenih međunarodnih zvaničnika iz obavještajne zajednice” da se na njega sprema atentat. Vijesti su dobile potvrdu informacije iz ureda bivšeg predsjednika dok im je noć prije odgovorila Uprava policije (UP) da “ne raspolažu podacima koji bi ukazivali na planirane aktivnosti” koje bi ugrožavale sigurnost bivšeg šefa države. Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) nije odgovorila na upite. Vijestima je izvor blizak Đukanoviću rekao je da ga je “visoki strani vojni zvaničnik sa Kosova obavijestio da organizovana kriminalna grupa iz jedne susjedne zemlje navodno planira da izvrši atentat, u sprezi sa bezbjednosnim službama jedne druge susjedne zemlje”.

Đukanoviću bliska Televizija je bila malo konkretnija. Ona je javila da je “američki vojni funkcioner koji radi na Kosovu, preko zapadnih obavještajnih kanala” alarmiran da je “jedna kriminalna grupa iz susjedstva, iz grada udaljenog stotinjak kilometara od Podgorice”, dobila ,,ugovor“ za likvidaciju. Za razliku od izvora Vijesti koji govori o sprezi sa bezbjedonosnim službama jedne druge susjedne zemlje, Televizija E je izvijestila o “moćnoj paradržavnoj ekipi iz zemlje sa kojom se Crna Gora graniči” kao naručiocu takvog “ugovora”. Taj zvaničnik je, preko posrednika sa Kosova, informacije navodno direktno saopštio Đukanoviću, a on onda državnim organima.

Đukanovićev ured je takođe medijima rekao da crnogorske sigurnosne službe nisu pozvale na razgovor ni Đukanovića, ni koordinatora njegovog obezbjeđenja, kako bi ukazali na potencijalnu opasnost. Štaviše, umjesto da mu obezbjeđenje kao štićenoj ličnosti bude pojačano, iz ureda je rečeno da je čak smanjeno tako “što je ukinuto obezbjedjenje na mjestu stanovanja bivšeg predsjednika u dnevnoj smjeni”. Na ove informacije su se opet nadovezali mediji bliski Đukanoviću da mu je i kod putovanja u inostranstvo pratnja svedena sa dva na jednog pripadnika obezbjeđenja koji uglavnom i nije u neposrednoj blizini osobe koju štiti.

U nedjelju 14. jula opet se oglasila Uprava policije saopštenjem u kojem stoji da je  “nakon medijske objave, u subotu 13. jula 2024. godine u popodnevnim časovima, UP  dobila odgovarajuću informaciju od strane Agencije”. U saopštenju se napominje  da se “vjerodostojnost informacije i dalje provjerava od strane ANB”. Policija je odmah, kako kaže “po prijemu informacije” pojačala obezbjeđenje Đukanoviću i obavijestila tužilaštvo koje je formiralo predmet.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ZLOUPOTREBA SISTEMA JAVNIH NABAVKI U ZDRAVSTVU: Preko beba do ekstraprofita

Objavljeno prije

na

Objavio:

Uvoznici hranu za odojčad praktično poklanjaju porodilištima. Uz jasnu ekonomsku računicu. Onu hranu koju novoronđeče konzumira u porodilištu, mora koristiti do kraja perioda dohranjivanja. Zato  apotekama kutija „poklonjene“ hrane za bebe košta do 20 eura

 

 

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki je u junu prošle godine odlučivala u sporu između tri firme koje se bave uvozom hrane za odojčad. Spor je nastao oko ponuđene cijene hiljadu kutija hrane za bebe – Farmegra je dala ponudu od 0,01 euro, Gruppp tessile cijena 0,00001 euro, a Glosarij cijenu po kutiji od 0.00.

Pomenute tri firme uvoze hranu za porodilišta u Crnoj Gori, a kako se tenderi za nabavku hiljadu ili 2.000 paketa hrane za odojčad kreću u rasponu od nula od 0,01 euro, tenderi se završavaju tako što se najbolji ponuđač određuje žrijebanjem.

U apotekama i prodavnicama cijena ove hrane: Humana, Hipp, Aptamil,  za jednu kutiju kreće se od 15 do preko 20 eura, u zavisnosti od gramaže i proizvođača.

,,Dobavljači se pozivaju na svoje proizvođače koji im dozvoljavaju da praktično doniraju tu hranu, ali nigdje ne kažu da ćete tu hranu kad počnete da je upotrebljavate stalno morati da koristitie. Vi sa 2.000 kutija možete da dovedete u zavistan položaj 4-5.000 beba, dosta je jedanput da se tom hranom nahrane. I onda roditelji dolaze u situaciju da to plaćaju 100 i 200 puta skuplje nego što je tobož država obezbijedila kroz tenderske procedure. Zato tvrdim da su i u ovom slučaju ti tenderi potpuno beskorisni i nemaju nikakve svrhe u javnom zdravstvu”, kaže za Monitor Goran Marinović, bivši direktor Montefarma.

Iz kompanije Farmerga objašnjavaju da se procijenjena vrijednost nabavke utvrđuje na osnovu metodologije koju propisuje Ministarstvo zdravlja, a da je naručilac Zdravstvena ustanova apoteke Montefarm tenderskom dokumentacijom utvrdio tehničku specifikaciju predmeta nabavke kojom je predvidio da procijenjena vrijednost nabavke za partiju  – dječija hrana i hrana za bebe od 0 do šest mjeseci iznosi 0,01 eura.

,,Naša kompanija uz saglasnost proizvodjača u predmetnim postupcima javnih nabavki nudi dječiju hranu i hrana za bebe od 0 do šest mjeseci po raspisanoj cijeni”, kazali su iz Farmerge.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo