Povežite se sa nama

Izdvojeno

ZAPADNI UGOVORI O VOJNIM NABAVKAMA ZA UKRAJINSKU VOJSKU: Dok trava ne naraste

Objavljeno prije

na

Nakon više od 500 dana otvorenog rata u Ukrajini, Zapad tek sada ulazi u ozbiljnije razgovore sa proizvođačima oružja, kako bi približno zadovoljili ukrajinske potrebe. Za tako nešto potrebno je proširiti kapacitete i čak graditi nove fabrike. Realizacija nije tako bliska budućnost

 

Svjetski političari su od početka ruske agresije 24. februara prošle godine ponovo učili koliko je loše oslanjati se na pretpostavke i podcjenjivanje suparnika.  Rusija je morala naučiti bolne lekcije da njena armija nije druga oružana sila svijeta i da njeni vojnici nisu otporni na metke i rakete, kao što ni kremaljski car i njegovi oligarsi nisu imuni na pohlepu i pljačku svoje i tuđih zemalja. Za razliku od armije, ruske monetarne i ekonomske vlasti su bile daleko bolje pripremljene za sankcije koje su uslijedile nakon otpočinjanja neprijateljstava. Zapad je takođe naučio da je bič ekonomskih sankcija odavno izgubio snagu u rastućoj globalizaciji, a da je njegova tehnološka superiornost i vojna moć kratkog daha – jer nema pogonsko gorivo, tj. municiju.

Iako su skoro sve zapadne zemlje odmah osudile rat i ponudile pomoć u slamanju agresora, ispalo je da je deindustrijalizacija Zapada i preseljenje resursa u Kinu i druge azijske zemlje radi većeg profita istovremeno uzela danak sistemu deklarativnih vrijednosti kojima se Zapad toliko dičio.

Nesporno je da je NATO pakt Ukrajini poslao nekoliko moćnih raketnih sistema tipa HIMARS, Storm Shadow, Patriot…kao i nekoliko desetina modernih Leopard 2 glavnih borbenih tenkova. Jedna ili dvije eskadrile lovaca-bombardera F-16 su sljedeće na listi naoružanja na putu za Kijev  uz ubrzanu obuku ukrajinskih pilota. Međutim, kako se rat pretvorio u rovovsku borbu iscrpljivanja sličnu Prvom svjetskom ratu, Ukrajini je prevashodno potrebna municija kako za odbranu, tako i za snažnu kontraofanzivu kojom kani osloboditi više od 20 odsto okupirane teritorije. Nakon više od 500 dana otvorenog rata u Ukrajini, Zapad tek sada ulazi u ozbiljnije razgovore sa proizvođačima oružja kako bi približno zadovoljili ukrajinske potrebe. Za tako nešto potrebno je proširiti kapacitete i čak graditi nove fabrike. Realizacija nije  tako bliska budućnost.

Mediji i pojedini zapadni dužnosnici su već nekoliko mjeseci  upozoravali da Ukrajini ponestaje municije i posebno artiljerijskih granata, oklopnih vozila i drugog naoružanja u trenutku kada Rusija širi sopstvenu vojnu proizvodnju. Postojeće zalihe sovjetske municije su pri kraju, kako u Ukrajini tako i globalno. Međutim i zalihe Zapada su prilično iscrpljene i prijeti im rizik od nestašice do kraja godine.

Ukrajinska vojska je prije početka kontraofanzive trošila 180 hiljada artiljerijskih granata mjesečno. Prije dva dana britanski Financial Times je citirao neimenovanog američkog vojnog zvaničnika da sada ukrajinska vojska troši 8 hiljada granata dnevno ili 240 hiljada mjesečno. Amerika je prije rata proizvodila samo 14 hiljada granata mjesečno, i EU otprilike 30 hiljada. Nakon 16 mjeseci rata Sjedinjene države su uspjele podići proizvodnju na 20 hiljada mjesečno. Istovremeno su odobrene investicije za nove proizvodne kapacitete koji bi izbacivali 90 hiljada granata mjesečno (prevashodno onih od 155mm), piše Washington Post. Evropska vojna industrija se takođe suočava sa problemima proizvodnje nakon decenija nedovoljnog ulaganja, lošeg upravljanja i briselske birokratije.

Ukrajina je već uveliko potrošila zalihe od milion granata koje su joj SAD poklonile prilikom izbijanja neprijateljstava. Sadašnja združena proizvodnja artiljerijske municije NATO zemalja zadovoljava svega 40 odsto mjesečnih potreba Ukrajine dok se ostatak nadoknađuje povlačenjem američkih strateških rezervi iz Izraela i Južne Koreje i kupovinom sovjetske municije od trećih zemalja širom svijeta. Zbog napetosti sa Kinom oko Tajvana i problemima sa Sjevernom Korejom, Amerikanci ne smiju iscrpiti sve rezerve u Južnoj Koreji. Takođe, sovjetska municija širom svijeta je već uveliko rasprodata i poslata na front. Mnogi ukazuju da je jedna od rijetko dobrih strana ovog rata to što je oslobodila planetu koroziranih rezervi oružja iz doba Sovjetskog Saveza.

PortparolKA NATO-a Oana Lungesku rekla je nedavno da Alijansa „nastavlja rad na brzom rješavanju nedostataka u zalihama municije, poboljšanju interoperabilnosti i zamjenjivosti i jačanju transatlantske industrijske baze”. Lungesku tvrdi da su Velika Britanija, Norveška i Francuska  potpisali velike ugovore, ali je odbila dati dodatne detalje na pitanja novinara Washington Post-a koji tvrde da je na terenu malo toga postignuto. Većina NATO zemalja (čak 20 od 30 članica) još uvijek nije povećala svoju potrošnju ni do preporučenih 2 posto BDP-a za sve članice. Mnoge vlade ostaju vrlo nevoljne da se obavežu na milijarde dolara i eura dugoročnih ugovora kako bi privatni vojni sektor (koji daleko nadmašuje državni) mogao investirati u nove proizvodne kapacitete. Privatne kompanije nerado ulaze u takve poslove bez dugoročnih ugovora i garancija. U EU Poljska je jedini ozbiljni izuzetak jer osim pomoći Ukrajini,  namjerava izgraditi najmoćniju konvencionalnu vojsku u Europi koja se može trajno nositi s izazovima sa Istoka.

Čak i ugovori koji su već potpisani nemaju očekivani tempo realizacije. Izgradnja novih fabrika dodatno je ograničena pristupom oskudnim resursima i kvalificiranom radnom snagom. Manja vojna industrija mora se takmičiti za repro materijale sa mnogo većim civilnim automobilskim i elektronskim sektorima. Pronalaženje i unajmljivanje dovoljno stručne radne snage za popunu novih fabrika oružja je još jedno skupo usko grlo. Problem snabdijevanja sirovinama je još složeniji jer Rusija je ostala glavni dobavljač mnogih primarnih sirovina, poput aluminijuma i titana. Francuska vazduhoplovna industrija već je počela skladištenje titanijuma i traži nove zalihe. „Nema osjećaja hitnosti“ objašnjava za Politico Jan Pie, generalni sekretar Evropskog udruženja za avio-svemirsku, sigurnosnu i odbrambenu industriju. Ovi poslovni problemi pogoršani su haosom i nefunkcionalnošću u njemačkoj vojnoj industriji kao posljedica neuspjelih reformi bivše kancelarke Angele Merkel. Novi ministar odbrane Boris Pistorijus pokušava se nositi s problemima, ali napredak je spor. Od oko 400 tenkova Leopard 2 koje Njemačka ima na papiru, samo oko trećina je operativna dok ostatak korozira u skladištima zbog neodržavanja i nedostatka djelova.

Bundestag je izglasao vanrednih 100 milijardi eura za vojnu troškove mimo već budžetiranih 47 milijardi eura. Međutim, glomazni birokratski zapleti u Berlinu i Briselu onemogućavaju brzo trošenje i realizaciju.

Stoga su neke evropske kompanije uložile vlastita sredstva u proširenje postojeće proizvodnje – švedski Saab, norveški Nammo, francuski Nexter, njemački proizvođač tenkova Rheinmetall i evropski proizvođač raketa MBDA. Saab je već duplirao proizvodnju i planira je opet duplirati do početka 2025. Rheinmetall ima za cilj uvećanje godišnju proizvodnju artiljerijskih granata sa 450 na 600 hiljada proširenjem postojećih pogona i preuzimanjem španske kompanije Expal Systems. Južna Koreja se već pojavila kao vodeći dobavljač nakon što je ušla u zajedničko ulaganje s Poljskom za proizvodnju oružja i municije koje će se u početku koristiti za snabdijevanje Ukrajine.

Ruska vojna potrošnja je u stalnom porastu posljednjih godinu i sada čini četvrtinu ukupne budžetske potrošnje (podaci o velikom dijelu ruske potrošnje su sada tajni) od oko 86,4 milijarde dolara – što je i dalje samo desetinu onoga što SAD troše godišnje. Za razliku od Zapada, Vladimir Putin je svoju ekonomiju stavio u ratni režim rada. Vojne fabrike rade 24 sata dnevno, dok su civilni objekti preuređeni kako bi se dodatno povećala proizvodnja. Vojna proizvodnja se utrostručila u prošloj godini, dajući privredi dodatni podsticaj. Izvještaj federalnog budžeta pokazao je da je Moskva samo u januaru i februaru trošila više od 282 posto u odnosu na isti period 2021. godine, prenosi Reuters.

Na bojnom polju se razlika odavno osjeća. Rusija je prije rata proizvodila 1,7 miliona artiljerijskih granata (kalibra 155 mm) godišnje – ključna komponenta u trenutnom sukobu.  Do kraja ove godine proizvodnja će skočiti na 2,4 miliona prema podacima New York Times-a, što prebacuje američku proizvodnju za preko 10 puta.

Ukrajinci se odavno žale da im Zapad pomaže samo toliko da ih Rusija ne pregazi, ali da ne postoji volja da se Rusija strateški porazi. U Drugom svjetskom ratu je upravo američka vojna industrija kroz Zajam i najam vojne oprema i repromaterijala presudno uticala da Britanija i Rusija izdrže njemački udar i da na kraju, kroz borbu iscrpljivanja, nadvladaju naciste. Sadašnji sljedbenici totalitarnih ideologija u Kremlju znaju dobro da je vrijeme pod sadašnjim okolnostima na njihovoj strani. „Ukrajina će uskoro potpuno prestati da koristi sopstvenu opremu, jer ništa neće ostati. Sve sa čim se bore i sve što koriste dolazi iz inostranstva. Ne možete se tako boriti dugo“ rekao je ruski predsjednik Putin na nedavnoj investicionoj konferenciji u Sankt Petersburgu.

Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

FOKUS

MJESEC DO POPISA: Priprema, pozor, prebrojavanje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više od 80 pitanja neći će se u upitnicima skoro 4.000 popisivača kada krenu na svoj posao. Sve je izvjesnije da će to biti 1. novembra. Kao i da će ih mnogi dočekati kao nezvane goste. Uz malo truda i dobre volje koja nije pokazana, sve je moglo biti mnogo bolje. Umjesto vjerskog i nacionalnog prebrojavanja mogli smo imati pravi popis

 

Kako se približava termin održavanje Popisa stanovništva, domaćinstava  i stanova, sve JE više onih koji smatraju da ga treba – odložiti. Jedni predlažu na mjesec, drugi kažu do daljnjeg. Odnosno, dok se ne steknu uslovi, tenhički ali i politički, za njegovo nesmetano održavanje.

Iz Vlade insistiraju da se popis održi u terminu koji su oni zimus zacrtali svojom Uredbom. Dakle, od 1. do 15 novembra.

“Mislim da smo dovoljno uradili da ne postoji ni teoretska šansa da bilo kome na pamet padne da pokuša da omete ovaj proces”, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade sredinom septembra, priznajući da u Monstatu (državna statistika radi pod ingerencijom Ministarstva finasija) još nijesu završene sve pripremne radnje neophodne za nesmetano i tačno sprovođenje popisa.

Potom je i premijer Dritan Abazović, pritvrdio da do odlaganja popisa neće doći. “To se neće desiti. Ne pravimo od toga bauk. Od 1. do 15. novembra je popis i to je to.” Konačno i iz Monstata je saopšteno da trenutno nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa.

Za neupućene, državni statističari su samo konstatovali da Crna Gora trenutno nema funkcionalnu zakonodavnu vlast (parlament) koja bi mogla da stavi van snage ili izmijeni prošle godine osvojeni Zakon o popisu. Istovremeno su potvrdili  sumnje da oni za popis još nijesu spremni. Na zvaničnom sajtu Monstata, u dijelu koji se odnosi na predstojeći popis i danas (četvrtak 28. septembar), stoji informacija:  “Završena je priprema upitnika, dok je u finalnoj fazi priprema metodoloških i organizacionih uputstava za realizaciju popisa”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

POSLIJE NAPADA NA POLICIJU I KRVOPROLIĆA NA KOSOVU: Teški  izazovi za Beograd i Prištinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u kosovskom selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave i krvoprolića  Nakon uspostavljanja kontole, kosovska policija je u manastiru Svetog Arhiđakona Stefana  pronašla  ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Predsjednik Srbije  Vučić je odbacio „insinuacije da iza incidenta stoji Srbija“  i rekao  da se te uniforme i oružje „mogu svuda nabaviti“

 

U ranim jutarnjim satima u nedjelju 24. septembra u kosovskom selu Banjska,  dobro naoružana paramilitarna jedinica je blokirala most sa dvoje oklopljenih vozila. Kada je stigla patrola kosovske policije da izvidi situaciju otvorena je vatra na njih. Policija je uzvratila vatru i pozvala pojačanje. Kasnije su paramilitarci upali u obližnji manastir Svetog Arhiđakona Stefana iz 14. vijeka odakle su nastavili sukob sa policijom do kasnijeg izvlačenja preko obližnjeg brda i šume i povukli se u Srbiju. Nakon što je policija ušla u manastir pronašla je ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Među zaplijenjenim oružjem su i ručni raketni bacači, granate, eksploziv i ostala oprema koja je dovoljna, prema riječima kosovske policije, za jedinicu od 100 ljudi.

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave  i krvoprolića.

Prva reakcija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prošle nedjelje, nakon informacija o pogibiji jednog i ranjavanju dvojice kosovskih policajaca je za mnoge upućene bila u najmanju ruku čudnovata. Vučićev nastup nije pratila uobičajena teatralnost i samouvjerenost priznavši da je njegovoj administraciji trebalo „mnogo vremena da ispitamo šta se dogodilo, šta se zbivalo jutros, tokom popodneva“. Štaviše, predsjednik je odavao dojam da i dalje nema sve informacije na raspolaganju što je odmah protumačeno kao previd, slučajni ili namjerni, srbijanskih službi. Ipak u svom prvom obraćanju naciji Vučić je zadržao političku prisebnost i osudio ubistvo policajca uz standardnu generičnu konstataciju da je kosovski premijer Albin Kurti „glavni organizator haosa na Kosovu i Metohiji… koji želi rat i skukobe“ navevši broj od 62 akcije policije na pretežno srpskom sjeveru zemlje. Od toga su navodno 56 bile „etnički motivisane“. Međutim, indikativno je da Vučić nije optužio Kurtija za izazivanje krvoprolića na noć između subote i njedjelje. Vučić je dodao i da su „trojica Srba stradala  sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, nepotrebno, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da je četvrto lice stradalo“. Da je i četvrti napadač na policiju preminuo je bila novost je su do tada kosovske službe raspolagale informacijama da su trojica napadača likvidirani u razmjeni vatre. Četvrti je bio zapravo ranjen i kasnije izdahnuo u bolnici u Novom Pazaru u koju je, prema informacijama nezavisnih medija, dopremljeno 6 ranjenih iz istog sukoba. Vučić je opravdao i upad u manastir rekavši da je „naoružana grupa Srba došla do manastira Banjska jer su imali dvojicu povređenih mladića i da su želeli da im pruže pomoć“. Istakao je da crkva „ni na koji način nije bila umešana u incident“. Ubrzo nakon toga Vučićevi mediji u zemlji i regionu su počeli pričati o Srbima koji su se morali organizovati da bi se odupreli „teroru takozvane policije Kosova“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo