Povežite se sa nama

Izdvojeno

ZDRAVSTVENI SISTEM NE EVIDENTIRA PORODIČNO NASILJE: Bez tačnih podataka nema prave zaštite

Objavljeno prije

na

I u Institutu za javno zdravlje smatraju da je zbog nužne hitne reakcije u ovakim slučajevima, potrebna šifra za žrtve porodičnog nasilja. „U praksi je primijećeno da se postojeći protokol ne poštuje i da se žrtve nasilja ne evidentiraju“

 

Postojeća Međunarodna klasifikacija bolesti – šifrarnik bolesti (MKDB), omogućava zdravstvenim radnicima da u karton pacijenta evidentiraju fizička i psihička oboljenja i povrede zbog kojih se javljamo ljekaru. Pored gušobolje, nervoze, infekcija, upala, kancera… on sadrži i stavku „spoljašnji oblici oboljevanja” gdje su nabrojane povrede iz saobraćajnih udesa, padovi, trovanje i uopšteno nasilje. Porodično nasilje i njegove posljedice – fizičke i psihičke – nemaju svoje mjesto na tom popisu.   

Upravo na tome godinama insistiraju iz podgoričkog SOS telefona za žrtve nasilja u porodici, jer smatraju da je ova vrsta statistike važna za prevenciju i pomoć žrtvama.

„Mislim da donosioci odluka ne prepoznaju dovoljno prisutnost nasilja u porodici i njegove teške i dugoročne posljedice za ženu, djecu, porodicu i zajednicu”, kaže sociološkinja i aktivistkinja SOS telefona Jelena Radulović. „Međutim, svaka pojava ili stanje o kojem ne postoji validna evidencija ne može se ozbiljno prevenirati i smanjiti. Kada nema validnih podataka, pojava je nevidljiva.”

Ona podsjeća da su službenici policije ranije slučajeve nasilja evidentirali kao kršenja javnog reda i mira, iako se ono uglavnom nije dešavalo na javnom mjestu. „Na sugestiju NVO-a, i na inicijativu pojedinih inspektorki CB Podgorica, podaci o nasilju u porodici su vođeni odvojeno. Tako se pokazalo da nasilje u porodici čini oko trećinu evidentiranih slučajeva kršenja javnog reda i mira. Tek tada, uz validne podatke kao ključni argument, na nivou tadašnjeg MUP-a na nasilje u porodici počelo se gledati kao na ozbiljan problem, što je rezultiralo formiranjem Odjeljenja za praćenje porodičnog nasilja u CB Podgorica, a kasnije i donošenjem Zakona o zaštiti od nasilja u porodici“, objašnjava naša sagovornica.

Samo u oktobru bilo smo svjedoci tri događaja koji su bacili sjenku na kvalitet angažmana države u ovoj oblasti. Ubistvo dvadesetogodišnje djevojke na kućnom pragu u Tuzima, nakon što je prijavila opasne prijetnje. Zatim ubistvo supruge, teško povređivanje djeteta (ćerke) pred očima druge djece i, kasnije, samoubistvo nasilnika u Petnjici (osuđivanog zbog porodičnog nasilja) i upitno postupanje ljekara Kliničkog centra u slučaju pacijentkinje koja je bila žrtva silovanja.

Žrtve porodičnog nasilja najčešće se javljaju Urgentnom centru KBC-a i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP), gdje ga prijavljuju ili pokušavaju prikriti. Nerijetko, povrijeđene žene na pregled dovode upravo nasilnici, pod čijim pritiskom žrtve obmanjuju ljekare o uzrocima povreda.

Iskustvo aktivistkinja SOS telefona pokazuje da neki ljekari prepoznaju takvu vrstu ozljeda, dok ima i onih koji to ne mogu ili se ne trude. Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje su 2017. sačinili Informator za zdravstvene radnike o tome kako da prepoznaju porodično nasilje i kako da se u takvim slučajevima ponašaju.

U njemu, između ostalog, piše da se sa žrtvama razgovara bez prisustva članova porodice i da je za to potrebna posebna prostorija. Informator opisuje povrede karakteristične za tu vrstu nasilja, način na koji se treba ophoditi prema pacijentu/pacijentkinji – posebno u slučajevima kada žrtva negira da je zlostavljana, poštovanje povjerenja pacijenta… Na pitanje kako evidentiraju porodično nasilje i da li su saglasni da treba da postoji posebna zdravstvena šifra za njegovo evidentiranje,  iz ZHMP u pisanom odgovoru nijesu bili dovoljno konkretni:

„Ljekari u medicinskim timovima u jedinicama ZHMP evidenciju o slučajevima povreda usljed nasilja u porodici vrše po ustaljenom protokolu na cjelokupnoj teritoriji naše države. Kada su pitanju takve povrede, one se nakon obavljenog pregleda opisuju i te infomacije ulaze u ljekarski izvještaj. Nekada se pacijenti koji su žrtve nasilja u porodici iz MUP-a upućuju na pregled u HMP ili se nakon obavljenog pregleda i konstatovanja povreda iz porodičnog nasilja o svemu obavještavaju nadležni organi”.

Iz IJZ objašnjavaju da se zdravstvene šifre odnose na „rutinsku statistiku obolijevanja registrovanog kod izabranih doktora primarne zaštite” i potvrđuju da nemaju evidenciju nasilja u porodici. Ipak, i oni  smatraju  da je zbog nužne hitne reakcije u ovakim slučajevima, šifra za žrtve nasilja potrebna.

„Istraživanja pokazuju da se žrtve nasilja javljaju tek kada su posljedice nasilja vidjlive (fizičko i psihičko nasilje). U tim slučajevima bi bilo potrebno da postoji šifra ili šifre kojima bi se to nasilje i evidentiralo, kako u HMP tako i u drugim zdravstvenim ustanovama u kojima žrtva nasilja potraži pomoć. Prema protokolu, zdravstveni radnik/radnica ima obavezu da pozove policiju i da prijavi nasilje. Poštujući protokol, zaštitila bi se i žrtva nasilja i utvrdilo dalje postupanje sa žrtvom (sklonište, liječenje, psihološka podrška..) kao i sa nasilnikom/nasilnicom.  Međutim, u praksi je primijećeno da se protokol ne poštuje i da se žrtve nasilja ne evidentiraju,“ navode iz IJZ.

I SOS telefon u svojoj analizi Zdravlje ima rod ukazuje na taj problem: „Tek mali broj profesionalaca prijavljuje nasilje, jer uprkos jasnim zakonskim propisima, postoji zabrinutost da se to kosi sa ljekarskom etikom i preporukama SZO, te da se njihovim uplitanjem u porodične i partnerske odnose situacija po žrtvu može pogoršati”.

Radulović kaže da se kroz njihovu edukativnu saradnju sa policijom, sudstvom, tužilaštvom i sa zdravstvenim radnicima, posebno sa ljekarima Hitne pomoći, pokazalo koliko je važno imati validne podatke o porodičnom nasilju. Oni bi olakšali i planiranje odgovarajućih mjere zakonske regulative, prevencije, podrške, pomoći i zaštite.

„Za validnu evidenciju na nivou države bilo bi neophodno da zdravstvena statistika obezbijedi odgovarajuću evidenciju pojave nasilja u porodici, po odgovarajućim obilježjima kao pol, starost, težina povreda, posljedice za žrtvu, starost nasilnika, itd. kao što je slučaj kod evidentiranja ostalih dijagnoza i stanja koja se redovno evidentiraju u zdravstvenoj statistici. Broj slučajeva porodičnog nasilja, prema raspoloživim podacima, kao i zdravstvene, ekonomske i sve druge posljedice, sigurno zahtijevaju odgovarajuću evidenciju”, kaže naša sagovornica.

Za sada nema najava zvaničnih insitucija, prije svega Ministarstva zdravlja, da bi se to moglo desiti.

 

Crni septembar

Zavod za hitnu medicinsku pomoć je u septembru ove godine zabilježio veliki skok u broju onih koji su potražili medicinsku pomoć zbog povreda nastalih uslijed nasilja u porodici.

ZHMP objavljuje dnevne i mjesečne podatke o svojim aktivnostima i oni pokazuju da je u septembru 65 osoba tražilo ljekarsku pomoć zbog porodičnog nasilja, od čega je 12 djece, 28 žena i 25 muškaraca. U odnosu na isti period prošle godine, to je ogroman skok jer su tada zabilježena samo dva slučaja.

Mjesec ranije, u avgustu ove godine, pomoć je tražilo 36 osoba od čega su većina bili muškarci (33), dok se u julu hitnoj pomoći obratilo 15 žrtava nasilja (13 žena), a u junu 14.

Prema ukupnoj evidenciji, u barskoj opštini se porodično nasilje često evidentira u hitnoj pomoći, pa je u septembru od ukupno 65 onih koji su se javili ljekaru 12 iz te opštine. U avgustu je od ukupnog broja – 38, iz Bara bilo osam osoba. „Imajući u vidu da Bar ne prednjači po broju procesuiranih djela nasilja u porodici u odnosu na ostale crnogorske gradove“, konstatuju naše sagovornice iz SOS telefona, „možda nam ove brojke pokazuju da ljekari u Baru u većoj mjeri od ostalih posvećuju dužnu pažnju pacijetima u situacijama gdje postoji sumnja na nasilje u porodici“.

 

Andrijana RADULOVIĆ
Zoran RADULOVIĆ

Komentari

FOKUS

VREMENSKA PROGNOZA VLADINE SUDBINE: Pretežno nestabilno sa mogućim padavinama

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije sporno da aktuelna Vlada nema podršku u parlamentu. Ali je upitan način na koji bi se to nepovjerenje moglo formalno iskazati, bez saradnje zvanično nepomirljivih protivnika. Izvjesna je samo politička neizvjesnost koja će se produžiti, kakav god da bude epilog opozicione inicijative

 

Uoči godišnjice formiranja prve višestranačke Vlade bez učešća Demokratske partije socijalista, u parlament je stigla i zvanična inicijativa za njeno rušenje.

Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi podržalo je svih 40 poslanika opozicije. Od ponedjeljka traju nagađanja da li će se u redovima skupštinske većine naći nedostajući 41. glas, neophodan da se obori Vlada Zdravka Krivokapića.

Premijer je optimista. On cijeni da je inicijativa opozicije „politički  marketing za lokalne izbore u Podgorici“. Krivokapić se, očigledno, uzda u pretpostavku da u vladajućoj većini nema onih koji bi bili sremni da ga sruše paktirajući sa DPS-om. I pored evidentnog, i javno iskazanog, nezadovoljstva (ne)radom njegovog kabineta koje unutar vladajuće većine traje  od formiranja Vlade.

,,Volja građana je tada (na prošlogodišnjim izborima – prim. Monitora) bila uperena protiv režima koji je ostavio mnogo posljedica”, podsjetio je  Krivokapić insistirajući kako on „ne vidi“  da bi iko iz tročlane koalicije na vlasti to mogao da preokrene.

Javni nastupi zvaničnika vladajuće većine tome idu u prilog.

,,Što god iz DF-a mislili o aktuelnoj Vladi i zloupotrebi izborne volje građana od premijera Zdravka Krivokapića i njegovog neformalnog zamjenika Milojka Spajića, glasanje za inicijativu opozicije o nepovjerenju Vladi, ne dolazi u obzir”, tvitovao je poslanik DF-a Nikola Bajčetić. I obrazložio na čemu se temelji stav koalicije kojoj pripada: DPS je neprijatelj Crne Gore, a s neprijateljima nema saradnje”.

Izrečeno je pritvrdio i Dragan Ivanović, poslanik SNP-a (zajedno sa DF-om dio koalicije Za budućnost Crne Gore): „Sigurno je da niko od nas neće rušiti Vladu s DPS-om, iako smo nezadovoljni Vladom”.

Demokrate su ponovile stav da oni ovu Vladu neće rušiti. Da bi i kolegama iz vladajuće većine poručile da bi podrška nekoga od njih opozicionoj inicijativi za smjenu izvršne vlasti značilo da je taj neko  uzeo novac. ,,Da li je uzeo milion ili 21 milion – nas to apsolutno nije briga. Ko god odluči da podrži inicijativu koju je uputila opozicija, to će biti ista ona korupcija oličena u liku i djelu Darka Pajovića i Pozitivne Crne Gore”, saopštio je u parlamentu poslanik Demokrata Vladimir Martinović.

To je i  elementarno upućenima, dovoljno da prepoznaju  da je Bečić potencijalno paktiranje sa DPS-om unaprijed osumnjičio poslanike Abazovićeve  koalicije Crno na bijelo (GP URA i CIVIS). Iz DF-a su bili radikalniji. Poslanik Jovan Vučurović, je poimenice prozvao koleginicu Boženu Jelušić:  „Postoje sumnje da je upravo ona taj džoker u koga se uzda DPS prilikom izglasavanja nepovjerenja Vladi“. Pa, kao bajagi, ograda: „A mi se, pored svih glasina, uzdamo u poslanicu Jelušić da neće popustiti“.

Iz URA su uzvratili. „Nema straha od povratka DPS-a na vlast. Građani mogu da budu relaksirani, DPS se vratiti neće“, kazao je predsjednik Pokreta i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, podsjećajući da je URA podržala sve dosadašnje inicijative Vlade. Za razliku od nekih koalicinih partnera (DF). Poslanik URA-e Miloš Konatar je podsjetio kako je Krivokapićeva Vlada „možda jedina Vlada u svijetu koja u svojih godinu dana možda i jače napade trpjela od strane poslanika parlamente većine nego od opozicije”. Uz napomenu: ,,Nije normalno da isti ti koji su od početka htjeli da ruše Vladu, pa i oni koji su htjeli da je rekonstruišu, danas love izdajnike po parlamentu, po Crnoj Gori, pominju se avioni, kamioni, prodaja, izdaja…”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 3. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PEJOVIĆ OPET ŠALJE RADNIKE KUĆI: Ekologija i struja zatvaraju KAP

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ove nedjelje uprava KAP-a najavila je radnicima da se pripreme za postepeno gašenje ćelija i potpuni prestanak proizvodnje aluminijuma od 15. decembra zbog visokih cijena struje od 1. januara. Istovremeno, drama oko KAP-a, koja traje decenijama, mogla bi da dobije svoj epilog i zbog ekologije

 

„Šta si mi ovo poslao, se*em ti se u titulu? Je..ću ti majku, vidjećeš ti, pokazaću ti ja“, zaprijetio je vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica Veselin Pejović direktoru Agencije za zaštitu životne sredine Milanu Gazdiću. Razlog: Agencija je Pejoviću ispostavila rješenje o naplati eko naknade od 800.000 eura u roku od 15 dana, pod prijetnjom prinudne naplate.

Gazdić je prijavio prijetnje policiji. Pejović je uhapšen. Nakon saslušanja tužilaštvo je ocjenilo da u radnjama Pejovića nema elementa krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti. Ovog puta je sve ostalo na prijetnjama za razliku od incidenta iz 2015. kada je na beogradskom aerodromu Pejović nasrnuo na Nebojšu Medojevića. Kasnije je ponovio da će pljuvati i šamarati Medojevića gdje god ga vidi, da bi se nakon reakcija javnosti pravdao da su njegove riječi izvučene iz konteksta. Napad nije.

Prije nego što je izgubio takt i počeo sa uvredama i psovkama, Pejović je zaprijetio Gazdiću da će ga prijaviti Specijalnom državnom tužiocu. Izgleda da ga je dodatno razjarilo to što je Gazdić odgovorio da to slobodno učini.

SDT inače ni nakon osam godina nije utvrdilo da li, i ko treba da odgovara zbog nepravilnosti u vezi 137 miliona eura državnih garancija datih KAP-u. Državna revizorska institucija utvrdila je nepravilnosti u reviziji državnih garancija za 2010. i 2011. Potpise na sporne ugovore o državnim garancijama, bez procjene opravdanosti te pomoći i kontragarancija, stavili su u ime Vlade tadašnji ministri finansija i ekonomije Igor Lukšić i Branko Vujović, premijer u tom periodu bilo je Milo Đukanović, aktuelni predsjednik države. A KAP-om je upravljao ruski oligarh Oleg Deripaska.

I pored neažurnosti SDT-a, Pejović je Miliovju Katniću podnio krivičnu prijavu protiv premijera Zdravka Krivokapća, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministra ekologije, prostornog planiranja i turizma Ratka Mitrovića i direktora Agencije za zaštitu životne sredine Milana Gazdića. Prijavu je podnesena zbog udruženog kriminalnog djelovanja i zloupotrebe funkcija koje obavljaju a sve na štetu Pejovićeve kompanije Uniprom, koja gazduje KAP-om.

Izu Uniproma tvrde da je jasno da su ekološki otpad, povodom kojeg je došlo do incidenta sa Agencijom, ostavili Rusi, tačnije CEAC, jer je Uniprom preuzeo KAP u stečaju tek 2015. godine. „U nemogućnosti da naknadu naplati od CEAC-a a ni od KAP AD u stečaju, nakon pet godina ona mijenja dispozitiv rješenja dana 22. 11. 2021. godine. U dispozitivu mijenja subjekta koji je obavezan na plaćanje naknade, tako što sada tu obavezu ustanovljava na privredno društvo Uniprom d.o.o. Nikšić za iznos od 348.000 eura, a zatim i rješenja za sljedeće godine, stvarajući obavezu za Uniprom u iznosu većem od 700.000 eura“, naveo je Pejović.
Iz Agencije tvrde da su u posljednja dva mjeseca uspjeli da od Pejovićeve kompanije naplate 137.000 eura zaostalih eko naknada i naknada zbog zagađenja životne sredine. Te takse i kazne nijesu plaćene od 2016. godine. Direktor Agencije Gazdić je 1. oktobra donio rješenje kojim su preinačena sva prethodna, koja KAP nije platio, a kojima je Pejoviću bilo naloženo da ih plaća sukcesivno, svakog mjeseca do kraja godine. Sva rješenja ispostavljena su Unipromu, koji je preuzeo organizaciju proizvodnje tokom stečajnog postupka prodaje imovine KAP-a. Uz obrazloženje da je upravo Uniprom korisnik postrojenja, pa samim tim i obveznik plaćanja eko naknade u skladu sa propisima.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 3. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ARAPI GASE DUVANSKI KOMBINAT: Glavni grad pohitao da proda svoje akcije

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prema saopštenju arapske kompanije, najviše ih je zaboljela odluka Vlade da zabrani skladištenje cigareta u takozvanoj „slobodnoj zoni“ Luke Bar. Vlada je krajem jula donijela takvu odluku, a zaključkom je, između ostalog, zatražila i uvođenje pojačanog nadzora u Slobodnoj zoni Novi duvanski kombinat

 

Duvanski kombinat se gasi. Tako su prije nekoliko dana saopštili predstavnici većinskog vlasnika Novog duvanskog kombinata, kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata –  Grand lnternational FZ-LLC. Menadžer kompanije Grand International FZ-LLC Ahmad Ibrahim Hamdan kaže da je kompanija sada u procesu prestanka obavljanja svoje djelatnosti.

Tako će, prema najavama,  prestati proizvodnja duvana, koja u Podgorici postoji od 1903. godine, kada je kralj Nikola osnovao fabriku Monopol duvana. Kasnije je to privredno društvo promijenilo mnogo oblika organizovanja i imena, a posljednje je Novi duvanski kombinat Podgorica (NDKP), pod kojim posluje i danas. Njega su osnovali Vlada Crne Gore i Glavni grad Podgorica, nakon što je u stečaj otišao stari Duvanski kombinat.  Njegova imovina prodata je građevinskom preduzeću Zetagradnja. Danas na mjestu, gdje je nekada bila fabrika, niče novi stambeni kvart.

Arapska kompanija preuzela je duvanski kombinat 2016.  Jedina se prijavila na tenderu za dokapitalizaciju NDKP-a. Ponudila je ulaganje od 20 miliona eura i zapošljavanje 75 radnika. Zaposlili  su šezdesetak radnika. Krajem maja 2018. godine počeli su sa probnom proizvodnjom, dok krajem septembra 2019. godine na dvije proizvodne linije počinju sa proizvodnjom cigareta. Kompanija Grand International FZ-LLC u julu ove godine kupila je i dio akcija u duvanskom kombunatu od Glavnog grada za nešto više do dva miliona eura. Vlada Crne Gore vlasnik je 1,16 odsto akcija. Međutim, firma je cijelo vrijeme poslovala sa gubitkom, a 2020. godinu završili su sa gubitkom od 3,4 miliona eura.

Interesantno, Glavni grad je  prodao svoje akcije u Duvanskom kombinatu dan nakon što je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović saopštio da su inspektori počeli kontrolu tog preduzeća, po nalogu bivšeg rukovodioca Uprave prihoda i carina Aleksandra Damjanovića. Odluku o prodaji akcija su obrazložili lošim poslovanjem tog preduzeća u prošloj godini. Novac od prodaje će, kako je tada saopšteno, iskoristiti za razvojne projekte.

Prema saopštenju arapske kompanije, najviše ih je zaboljela odluka Vlade da zabrani skladištenje cigareta u takozvanoj „slobodnoj zoni“ Luke Bar. Vlada je krajem jula donijela takvu odluku, a zaključkom je, između ostalog, zatražila i uvođenje pojačanog nadzora u Slobodnoj zoni Novi duvanski kombinat. Iz preduzeća su saopštili da su više puta bili predmet kontrole carinskih organa i Poreske uprave.

,,Nakon čega nijesu utvrđene bilo kakve nepravilnosti, niti date primjedbe. Takođe, bili smo i predmet kontrole međunarodne organizacije koja se bavi borbom protiv krijumčarenja cigareta – OLAF, koja je dala pozitivno mišljenje na naše poslovanje. Nažalost, Grand International FZ-LLC i mendžment Novog duvanskog kombinata nije naišao na razumijevanje i podršku od strane Vlade Crne Gore. Obraćajući se u više navrata zvaničnim dopisima i propratnom dokumentacijom, a u vezi sa našim budućim investicijama i zainteresovanošću za otkup vlasničkog udjela države u Novom duvanskom kombinatu, unapređenjem i razvojem proizvodnje duvana, rješavanjem pitanja otpada, kao i nekih pitanja vezano za funkcionisanje Slobodne zone u skladu sa međunarodnim standardima, nijesmo dobili nijednu povratnu informaciju, kao ni odgovor na bilo koje zvanično obraćanje”, navodi Hamdan u pismu premijeru Zdravku Krivokapiću.

U Vladi, prema informacijama Monitora, sumnjaju da se i u Novom duvanskom kombinatu odvijaju nelegalne aktivnosti povezane sa švercom cigareta. Ali još nema zvaničnih saopštenja šta su pokazale brojne kontrole poslovanja NDKP-a. Zbog toga su, na predlog Damjanovića, naložili pojačan nadzor ovog preduzeća. To je ranije javno rekao i Abazović.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 3. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo