Povežite se sa nama

Izdvojeno

ZDRAVSTVENI SISTEM NE EVIDENTIRA PORODIČNO NASILJE: Bez tačnih podataka nema prave zaštite

Objavljeno prije

na

I u Institutu za javno zdravlje smatraju da je zbog nužne hitne reakcije u ovakim slučajevima, potrebna šifra za žrtve porodičnog nasilja. „U praksi je primijećeno da se postojeći protokol ne poštuje i da se žrtve nasilja ne evidentiraju“

 

Postojeća Međunarodna klasifikacija bolesti – šifrarnik bolesti (MKDB), omogućava zdravstvenim radnicima da u karton pacijenta evidentiraju fizička i psihička oboljenja i povrede zbog kojih se javljamo ljekaru. Pored gušobolje, nervoze, infekcija, upala, kancera… on sadrži i stavku „spoljašnji oblici oboljevanja” gdje su nabrojane povrede iz saobraćajnih udesa, padovi, trovanje i uopšteno nasilje. Porodično nasilje i njegove posljedice – fizičke i psihičke – nemaju svoje mjesto na tom popisu.   

Upravo na tome godinama insistiraju iz podgoričkog SOS telefona za žrtve nasilja u porodici, jer smatraju da je ova vrsta statistike važna za prevenciju i pomoć žrtvama.

„Mislim da donosioci odluka ne prepoznaju dovoljno prisutnost nasilja u porodici i njegove teške i dugoročne posljedice za ženu, djecu, porodicu i zajednicu”, kaže sociološkinja i aktivistkinja SOS telefona Jelena Radulović. „Međutim, svaka pojava ili stanje o kojem ne postoji validna evidencija ne može se ozbiljno prevenirati i smanjiti. Kada nema validnih podataka, pojava je nevidljiva.”

Ona podsjeća da su službenici policije ranije slučajeve nasilja evidentirali kao kršenja javnog reda i mira, iako se ono uglavnom nije dešavalo na javnom mjestu. „Na sugestiju NVO-a, i na inicijativu pojedinih inspektorki CB Podgorica, podaci o nasilju u porodici su vođeni odvojeno. Tako se pokazalo da nasilje u porodici čini oko trećinu evidentiranih slučajeva kršenja javnog reda i mira. Tek tada, uz validne podatke kao ključni argument, na nivou tadašnjeg MUP-a na nasilje u porodici počelo se gledati kao na ozbiljan problem, što je rezultiralo formiranjem Odjeljenja za praćenje porodičnog nasilja u CB Podgorica, a kasnije i donošenjem Zakona o zaštiti od nasilja u porodici“, objašnjava naša sagovornica.

Samo u oktobru bilo smo svjedoci tri događaja koji su bacili sjenku na kvalitet angažmana države u ovoj oblasti. Ubistvo dvadesetogodišnje djevojke na kućnom pragu u Tuzima, nakon što je prijavila opasne prijetnje. Zatim ubistvo supruge, teško povređivanje djeteta (ćerke) pred očima druge djece i, kasnije, samoubistvo nasilnika u Petnjici (osuđivanog zbog porodičnog nasilja) i upitno postupanje ljekara Kliničkog centra u slučaju pacijentkinje koja je bila žrtva silovanja.

Žrtve porodičnog nasilja najčešće se javljaju Urgentnom centru KBC-a i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP), gdje ga prijavljuju ili pokušavaju prikriti. Nerijetko, povrijeđene žene na pregled dovode upravo nasilnici, pod čijim pritiskom žrtve obmanjuju ljekare o uzrocima povreda.

Iskustvo aktivistkinja SOS telefona pokazuje da neki ljekari prepoznaju takvu vrstu ozljeda, dok ima i onih koji to ne mogu ili se ne trude. Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje su 2017. sačinili Informator za zdravstvene radnike o tome kako da prepoznaju porodično nasilje i kako da se u takvim slučajevima ponašaju.

U njemu, između ostalog, piše da se sa žrtvama razgovara bez prisustva članova porodice i da je za to potrebna posebna prostorija. Informator opisuje povrede karakteristične za tu vrstu nasilja, način na koji se treba ophoditi prema pacijentu/pacijentkinji – posebno u slučajevima kada žrtva negira da je zlostavljana, poštovanje povjerenja pacijenta… Na pitanje kako evidentiraju porodično nasilje i da li su saglasni da treba da postoji posebna zdravstvena šifra za njegovo evidentiranje,  iz ZHMP u pisanom odgovoru nijesu bili dovoljno konkretni:

„Ljekari u medicinskim timovima u jedinicama ZHMP evidenciju o slučajevima povreda usljed nasilja u porodici vrše po ustaljenom protokolu na cjelokupnoj teritoriji naše države. Kada su pitanju takve povrede, one se nakon obavljenog pregleda opisuju i te infomacije ulaze u ljekarski izvještaj. Nekada se pacijenti koji su žrtve nasilja u porodici iz MUP-a upućuju na pregled u HMP ili se nakon obavljenog pregleda i konstatovanja povreda iz porodičnog nasilja o svemu obavještavaju nadležni organi”.

Iz IJZ objašnjavaju da se zdravstvene šifre odnose na „rutinsku statistiku obolijevanja registrovanog kod izabranih doktora primarne zaštite” i potvrđuju da nemaju evidenciju nasilja u porodici. Ipak, i oni  smatraju  da je zbog nužne hitne reakcije u ovakim slučajevima, šifra za žrtve nasilja potrebna.

„Istraživanja pokazuju da se žrtve nasilja javljaju tek kada su posljedice nasilja vidjlive (fizičko i psihičko nasilje). U tim slučajevima bi bilo potrebno da postoji šifra ili šifre kojima bi se to nasilje i evidentiralo, kako u HMP tako i u drugim zdravstvenim ustanovama u kojima žrtva nasilja potraži pomoć. Prema protokolu, zdravstveni radnik/radnica ima obavezu da pozove policiju i da prijavi nasilje. Poštujući protokol, zaštitila bi se i žrtva nasilja i utvrdilo dalje postupanje sa žrtvom (sklonište, liječenje, psihološka podrška..) kao i sa nasilnikom/nasilnicom.  Međutim, u praksi je primijećeno da se protokol ne poštuje i da se žrtve nasilja ne evidentiraju,“ navode iz IJZ.

I SOS telefon u svojoj analizi Zdravlje ima rod ukazuje na taj problem: „Tek mali broj profesionalaca prijavljuje nasilje, jer uprkos jasnim zakonskim propisima, postoji zabrinutost da se to kosi sa ljekarskom etikom i preporukama SZO, te da se njihovim uplitanjem u porodične i partnerske odnose situacija po žrtvu može pogoršati”.

Radulović kaže da se kroz njihovu edukativnu saradnju sa policijom, sudstvom, tužilaštvom i sa zdravstvenim radnicima, posebno sa ljekarima Hitne pomoći, pokazalo koliko je važno imati validne podatke o porodičnom nasilju. Oni bi olakšali i planiranje odgovarajućih mjere zakonske regulative, prevencije, podrške, pomoći i zaštite.

„Za validnu evidenciju na nivou države bilo bi neophodno da zdravstvena statistika obezbijedi odgovarajuću evidenciju pojave nasilja u porodici, po odgovarajućim obilježjima kao pol, starost, težina povreda, posljedice za žrtvu, starost nasilnika, itd. kao što je slučaj kod evidentiranja ostalih dijagnoza i stanja koja se redovno evidentiraju u zdravstvenoj statistici. Broj slučajeva porodičnog nasilja, prema raspoloživim podacima, kao i zdravstvene, ekonomske i sve druge posljedice, sigurno zahtijevaju odgovarajuću evidenciju”, kaže naša sagovornica.

Za sada nema najava zvaničnih insitucija, prije svega Ministarstva zdravlja, da bi se to moglo desiti.

 

Crni septembar

Zavod za hitnu medicinsku pomoć je u septembru ove godine zabilježio veliki skok u broju onih koji su potražili medicinsku pomoć zbog povreda nastalih uslijed nasilja u porodici.

ZHMP objavljuje dnevne i mjesečne podatke o svojim aktivnostima i oni pokazuju da je u septembru 65 osoba tražilo ljekarsku pomoć zbog porodičnog nasilja, od čega je 12 djece, 28 žena i 25 muškaraca. U odnosu na isti period prošle godine, to je ogroman skok jer su tada zabilježena samo dva slučaja.

Mjesec ranije, u avgustu ove godine, pomoć je tražilo 36 osoba od čega su većina bili muškarci (33), dok se u julu hitnoj pomoći obratilo 15 žrtava nasilja (13 žena), a u junu 14.

Prema ukupnoj evidenciji, u barskoj opštini se porodično nasilje često evidentira u hitnoj pomoći, pa je u septembru od ukupno 65 onih koji su se javili ljekaru 12 iz te opštine. U avgustu je od ukupnog broja – 38, iz Bara bilo osam osoba. „Imajući u vidu da Bar ne prednjači po broju procesuiranih djela nasilja u porodici u odnosu na ostale crnogorske gradove“, konstatuju naše sagovornice iz SOS telefona, „možda nam ove brojke pokazuju da ljekari u Baru u većoj mjeri od ostalih posvećuju dužnu pažnju pacijetima u situacijama gdje postoji sumnja na nasilje u porodici“.

 

Andrijana RADULOVIĆ
Zoran RADULOVIĆ

Komentari

FOKUS

PREMIJER U BEOGRADU: Ugovor za ponijeti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Temeljni ugovor sa SPC-om, iako su nove vlasti obećale suštinske reforme i odblokiranje evropskog puta, opet je razlog da crnogorsko društvo ostane na identitetskim pričama.  Ali i da opet porazmisli o svojim političkim klasama. Koje se smjenjuju, ali ne mijenjaju

 

Premijer Dritan Abazović, sa crnogorskom delegacijom, stigao je ove sedmice u Beograd. Ispred Palate Srbije priređen mu je doček, uz državne i vojne počasti. Oko svega potrudila se premijerka Srbije Ana Brnabić. Uslijedili su sastanci sa srpskim državnim funkcionerima –  Aleksandrom Vučićem, Ivicom Dačićem, Sinišom Malim… I svečarski govori. Poslije kojih se stiče utisak  da je „normalizacija odnosa Crne Gore i Srbije“, čakala samo Abazovića da sleti u Beograd.

Sve u svemu, nimalo nalik na prošlogodišnju posjetu tadašnjeg  crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića Beogradu, kog su skoro pa zaboravili na aerodromu. Sreća, došao je po njega ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, odjeven kao da ide na utakmicu. Ovoga puta bilo je mnogo svečanije i toplije i od rijetkih posjeta Mila Đukanovića Vučiću, iako su oba predsjednika označeni kao decenijski tihi strateški partneri. I sam Đukanović saopštio je svojevremeno da često telefonski prijateljski razgovaraju „kao dva odgovorna državnika“.

Šta je razlog drugačijeg tretmana srpskih vlasti prema novom crnogorskom premijeru, nije baš najasnije. Abazović dolazi iz partije kakve obično ne pogoduju profilu Aleksandra Vučića, a ni tamošnje političke klase na vlasti – građanska, proevropska, jasno i NATO opredijeljena. Abazović je bio jasan i oko  Kosova, svojevremeno kazavši da je to „gotova stvar i da neće biti povlačenja“.  Poznato je da su Vučićevi miljenici među crnogorskim partijama kadrovi Demokratskog fronta, koji su deklarativno sušta  suprotnost.  Pa ipak, novi crnogorski premijer kod srpskog predsjednika ima „zeleno svjetlo“. Jedan od vidljivih razloga mogla bi biti i kooperativnost Abazovića kada je u pitanju regionalna inicijativa Otvoreni Balkan, do koje Vučić prilično drži.  Do sada iz Crne Gore pozitivni signali za tu incijativu nijesu stizali. No, moguće je da je po srijedi i Abazovićeva spremnost da što prije potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom  (SPC) , kako je nedavno saopštio na sjednici Vlade.  „Tendencija da mi oko ovoga odvučete još dva ili tri mjeseca se neće desiti”, poručio je Abazović na Vladi onima koji su smatrali da se stvari odvijaju prebrzo i nedovoljno transparentno. Tik pred posjetu Beogradu, Vlada je obznanila i Radnu verziju Temeljnog ugovora, kako je saopšteno iz kabineta premijera – ,,usaglašenu između Vlade i SPC-a”.  Da imaju –  za ponijeti.

Status tog dokumenta, kada je u pitanju zakonska regulativa nije, međutim, još blizu usvajanja. „Komisija koja je usaglasila Radnu verziju je bila konsultativnog karaktera. Ministarstvo pravde je jedino nadležno za dogovore i pregovore po zakonu i mora predložiti rješenje  na Vladi.  Komisija  ništa ne može da odluči. Sve na kraju mora ići na Vladu, ako uopšte dođe na dnevni red“, objašnjava za Monitor dobro obaviješteni izvor iz Vlade.

U  SPC-u su zadovoljni. Abazović je u Beogradu posjetio i sprskog patrijarha Porfirija. Nakon sastanka, patrijarh je saopštio je da je postignuta načelna saglasnost o Temeljnom ugovoru između SPC-a i Vlade Crne Gore. Premijer tvrdi da je u Beogradu izboksovao ono što nije uspjelo njegovom prethodniku – da se ugovor potpiše u Crnoj Gori.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

EPCG – NOVA ŽRTVA POLITIČKIH IGARA: Visoki napon u odboru direktora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sporenja unutar vladajuće većine, a gledajući po dubini u nju bi se mogao uračunati i DF, dovele su do blokade borda direktora EPCG, ugrozile normalno poslovanje CEDIS-a i umanjile mogućnost da Elektroprivreda nađe strateškog partnera za prodaju 10 odsto njenih akcija koje će, u suprotnom, baciti u šporet. Uskoro, u pitanje može biti dovedeno i uredno snabdijevanje strujom

 

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je, na XX redovnoj Skupštini akcionara, dobila novi bord direktora, ali je zadržala stare nevolje. Uz poneki novi. Nova parlamentarna većina, oličena kroz Vladu Dritana Abazovića demonstrirala je kontinuitet sa prethodnim vladama Zdravka Krivokapića, Duška Markovića… U najkraćem: političke pozcije, uhljebljenja i preraspodjela moći važniji su od prosperiteta najveće, najznačajnije i najbogatije crnogorske kompanije u državnom vlasništvu.

Glasovima predstavnika Vlade koja, u ime države, kontroliše oko 88 akcija EPCG (98 odsto akcija sa pravom upravljanja) Skupština akcionara Elektroprivrede usvojila je ponuđene izvještaje o poslovanju kompanije u 2021. godini, a onda donijela odluku o razrješenju svih članova Odbora direktora, osim predsjednika borda Milutina Đukanovića. Bez obrazloženja za razriješene i bez elementarnih podataka o predloženim/novoizabranim članovima borda. Osim njihovog imena i prezimena: Vladan Joković, Tahir Đonbaljaj, Adis Balota, Martin Ćalasan, Nenad Marković i Emir Strujić.

Ako su u Vladi bili saglasni sa ponuđenim izvještajima i ocjenama o radu EPCG (,,Najbolji rezultat u istoriji kompanije”, tvrdi izvršni direktor Nikola Rovčanin) zašto su mijenjali menadžment? Prema najavama, nakon promjena većine članova borda uslijediće i izbor novog izvršnog direktora. Do smjene Rovčanina doći će za koji mjesec, kažu izvori Monitora, čim se za to steknu uslovi, odnosno, profunkcioniše novi Odbor direktora.

Možda u Vladi, ipak, nijesu zadovoljni radom EPCG i iskazanim poslovnim rezultatima. Tome bi u prilog moglo ići insistiranje Vladinog predstavnika na Skupštini da se promijeni predložena odluka menadžmenta i izabere novi revizor. To bi dalo smisao insistiranju na novom bordu direktora i, sljedstveno, novom izvršnom direktoru. Nova nepoznanica: zašto je u tom slučaju funkciju zadržao Milutin Đukanović, formalno najodgovorniji čovjek za poslovne rezultate EPCG?.

Postoji samo jedno objašnjenje – politička trgovina vladajuće većine sa DF-om, i naum da se sa rukovodećih mjesta u državnim kompanijama udalje predstavnici Demokratske Crne Gore. Jadnima nagrada a drugima kazna za iskazanu i očekivanu (ne)kooperativnost. Ili je to, ipak, stvar ličnih odnosa i procejna premijera Abazovića koji je, vidjeli smo u direktnom prenosu jednog osrednje režiranog igrokaza, na sjednici Vlade insisitirao da Đukanović zadrži mjesto u bordu EPCG.

Sa njegovom odlukom nijesu se složile tzv. suverenističke stranke. Uslijedio je njihov kontraudar. Istog dana kada je izabran novi bord, na njegovoj prvoj sjednici, ostavku je podnio Adis Balota (SDP). Pošto ostavka jednog člana znači pad cijelog borda, svjedočićemo novoj, sada vanrednoj, skupštini akcionara i izboru novog borda. Pa, vjerovatno, sve ispočetka. Kao potvrda očiglednog: sada u Vladi imamo rivalitete slične onima na relaciji Vlada – Skupština koji su obilježili mandat prethodne Vlade.

Politički oponenti su i u Balotinoj ostavci pronašli povod za različito tumačenje pravnih normi i dodatno podizanje tenzija. Koliko to može štetiti Elektroprivredi nije bitno, preča je odbrana državnih i nacionalnih interesa. Uglavnom, u saopštenju iz EPCG tvrde da je Milutin Đukanović izabran i za predsjednika novog borda direktora Elektroprivrede. Balota, i partije koje stoje iza njegove odluke o ostavci, kažu da to nije tačno.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

HOTELI SVETI STEFAN I MILOČER NEĆE RADITI NI OVOGA LJETA: Biseri pod ključem

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje

 

Najluksuzniji crnogorski turistički brend, grad-hotel Sveti Stefan sa hotelom Miločer, neće otvoriti svoja vrata za turiste ni ovoga ljeta. To je odluka zakupca, kompanije Adriatic properties, koja zapravo nije javno izrečena, ali su hoteli na kraju juna i dalje zatvoreni, bez znakova bilo kakvih radova koji bi se odnosili na pripremu objekata za prijem gostiju.

Ekskluzivno ljetovalište u Paštrovićima, pored dva hotela sadrži nekoliko zasebnih vila u miločerskom parku, restorane i kafeterije, veliki spa centar i tri najljepše prirodne pješčane plaže na Crnogorskom primorju. Svi navedeni objekti su zatvoreni, parkovi i travnjaci su već duže vrijeme neodržavani, plaže napuštene i neuređene, bez mobilijara i pratećih usluga, zbog čega poznati turistički kompleks na junskoj vrelini djeluje zaista tužno.

Sudbina zakupljenog ekskluzivnog ljetovališta, pitanja u vezi sa nastupajućom sezonom i planovima zakupca koji blokadom Svetog Stefana nanosi veliku štetu crnogorskom turizmu, pokrivena su velom tajne. Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje.

U Budvanskoj kompaniji Adriatic properties na početku prošlogodišnje turističke sezone odlučili su  da zatvore hotele kao reakciju na proteste mještana koji su se protivili izgradnji stanova za tržište u Miločeru, na lokaciji starog Hotela Kraljičina plaža, i tražili da im se omogući prolaz javnim stazama kroz naselje koje je zakupac blokirao. Mještani su porušili kapije koje su sprečavale prolaz stazom iza male Kraljičine plaže, što je bio okidač za zakupca da zatvori hotele pod izgovorm da su njegovi gosti izgubili zagarantovanu privatnost.

Najagilniji među učesnicima protesta bili su čelnici lokalnog odbora URA-e, partije čiji funkcioneri u Vladi nemaju odgovor kako riješiti nastalu situaciju koja traje drugu godinu zaredom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo