Povežite se sa nama

Izdvojeno

TRI GODINE NEZAKONITOG RADA U KOLAŠINSKIM OPŠTINSKIM SLUŽBAMA: Glavobolja zbog menadžera i načelnika

Objavljeno prije

na

U završnici mandata, kolašinska izvršna vlast prinuđena je da mijenja Odluku u organizaciji i načinu rada lokalne uprave. Ispostavilo se da su, tri godine,  tolerisane nezakonitosti u Službi menadžera i Komunalnoj policiji

 

Nedavni inspekcijski nadzor u kolašinskoj lokalnoj upravi nametnuo je  neplanirane i hitne izmjene Odluke o organizaciji i načinu rada lokalne uprave. Novim dokumentom, izvjesno je, Služba menadžera neće više postojati. Ta služba, od kako je formirana, prije tri godine, građane je, uključujući i projekcije za 2020. godinu, koštala više od 110.000 eura. Većina novca potrošena je za bruto zarade zaposlenih.

Kako su inspektori konstatovali, Opština Kolašin prekršila je Zakon o lokalnoj samoupravi, kada je kao posebnu organizacionu jedinicu, formirala tu Službu.  U njoj, pored menadžera Velja Jovanovića rade i viša i samostalna savjetnica za implementaciju projekata, koje su zaposlene javnim oglasima. Upravna inspekcija je zaključila da je formranje Službe menadžera u suprotnosti sa članom 85 Zakona o lokalnoj samoupravi. Zakonom je precizirano da se menadžer postavlja na osnovu javnog konkursa, na vrijeme od pet godina. Nije predviđeno da ima saradnike.

Kako su ranije obrazložili iz kolašinske lokalne uprave, Služba menadžera je formirana kako bi se obezbijedio kadar da priprema i upravlja projektima koji se finansiraju iz međunarodnih fondova i drugih izvora. U tome je troje zaposlenih donekle i uspjelo, pa su nakon više godina u Kolašin „povučena“ sredstva iz  evropskih fondova.

Da je Odluka nazakonita više puta su ponavljali iz lokalne opozicije. Iz opštinskog odbora (OO) Socijalističke narodne partije (SNP), prije dva mjeseca kazali su da je ta odluka „podmetnuta na potpis predsjedniku Opštine Milosavu Bulatoviću“. Međutim, i pored javnih optužbi opozicije, Upravna inspekcija je došla u kolašinsku lokalnu upravu po anonimnoj prijavi.

Uporedo sa radom na novoj Odluci, izvršna vlast je donijela i novi Kadrovski plan. Prema tom dokumentu, ispostavilo se da u Opštini nedostaje još 19 službenika i namještenika. U kolašinskoj lokalnoj upravi su zaposlena 92 izvršioca, od čega 82 na neodređeno i 10 na određeno vrijeme. No, nova zapošljavanja, piše u planu, zavisiće od saglasnosti Ministarstva finansija i socijalnog staranja, ali i od toga koliko će novca biti u opštinskoj kasi.

Kadrovski plan pokazuje da je, među sada zaposlenima, naviše onih sa srednjom stručnom spremom. U tu grupu spadaju samostalni, viši i ostali referenti, komunalni policajci i vatrogasci. Sada ih radi 42, dok je sistematizacijom predviđeno čak  50.

Pomenuti plan predviđa zapošljavanje još po dva samostalna i viša referenta, tri vatrogasca i jednog komunalnog policajca. U grupi „ekspertski kadar” je 36 zaposlenih, od kojih je najviše samostalnih i viših savjetnika. Projektovano je da je, za optimalno funkcionisanje, neophodno  još 10 „eksperata“ u Opštini.

Za bruto zarade zaposlenih u opštinskoj administraciji, kako je planirano budžetom za ovu godinu, biće potrošeno 1,09 milona eura.  Pored toga, od novca građana tokom prošle i u prvoj polovini ove godine, za angažovanje po osnovu ugovora o djelu u Opštini je potrošeno oko 104.000 eura.

Izmjene Odluke o organizaciji i načinu rada u lokalnoj upravi, uključiće i novu situaciju u Komunalnoj policiji. Odnosno, ispravljanje nezakonitosti,  konstatovanih u vezi sa radnim odnosom dosadašnjeg v.d. načelnika te službe Marka Matovića. Njegovo razrješenje prije dvije sedmice naložila je Upravna inspekcija.  Iako je skoro tri godine na toj funkciji, Matović, kako se ispostavilo, nije ispunjavao uslov iz člana 36. Zakona o komunalnoj policiji, koji predviđa najmanje pet godina radnog iskustva u toj ili srodnim oblastima. Nije imao ni  „najmanje osam godina radnog iskustva na istim i sličnim poslovima, koji zahtijevaju samostalnost u radu“.

U zapisniku je navedeno da je  Matović  diplomirani poslovni menadžer. Diplomu je stekao na Univerzitetu Union u Begradu, mjesec prije nego što je postavljen na čelo Komunalne policije. „Matoviću je raskinut  radni odnos, pa nije rukovodilac Službe. Naime, zapisnikom Upravne inspekcije naloženo je da se isprave nepravilnosti u odnosu na njegov radni odnos. Prema tom zapisniku je  postupljeno i donešeno rješenje o razrješenju“, saopštili su iz Bulatovićevog kabineta.

Matović je za v.d. načelnika Komunalne policije postavljen 6. decembra 2018. godine. Prije toga Bulatović je razriješio dotadašnjeg rukovodioca te službe Zorana Kujovića. Na njegov poziv upravna inspekcija je i obavila nadzor u službi.

No, to nije jedina muka koja je zadesila kolašinsku izvršnu vlast u vezi sa angažovanjem Matovića. Specijalno odjeljenje za organizovani kriminal, korupciju, terorizam i ratne zločine Višeg suda u Pogorici u  avgustu je proglasilo Bulatovića krivim za zloupotrebu službenog položaja. On je, kako piše u obrazloženju presude, svojeručnim potpisom i pečatom u prijavi za stručno ososobljavanje na Policijskoj akademiji, lažno prikazao da Matović radi kao komunalni policajac. Kako je sud konstatovao, Matović je u to vrijeme bio nezaposlen. Zbog toga je Bulatoviću izrečena uslovna kazna od šest mjeseci zatvora. On je, piše u presudi, kasnije platio Matoviću stručno osposobljavanje u iznosu od 446 eura.

Pozivom inspektora u Komunalnu policiju, Kujović je, tvrdi,  želio da „zaštiti javni interes i sebe“. On je kazao da je Komunalan polcija bila čak tri godine u v.d. stanju. I najavio i podnošenje krivičnih prijava protiv svih odgovornih lica.

Kujović objašnjava za Monitor  da je Upravna inspekcija 2019. godine „progleda kroz prste na sve nezakonitosti“. Kaže da je tada  „naložen prekid radnog odnosa za v.d. načelnika, ali on je i nakon toga nastavio da radi“.

S druge strane, u Demokratskoj partiji socijalista (DPS), čiji je Matović kadar, kažu da je i Kujović dok je bio načelnik nezakonito angažovan.  Iz te stranke kažu da je upravni inspektor i Kujoviću zabranio obavljanje poslova v.d. načelnika Komunalne policije. Ni on, tvrde, nije imao uslov koji predviđa najmanje tri godine radnog iskustva na rukovodećim poslovima. Iz te perspektive gledano, u Kolašinu je – sve po starom.

                                                                             Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

FOKUS

PREMIJER U BEOGRADU: Ugovor za ponijeti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Temeljni ugovor sa SPC-om, iako su nove vlasti obećale suštinske reforme i odblokiranje evropskog puta, opet je razlog da crnogorsko društvo ostane na identitetskim pričama.  Ali i da opet porazmisli o svojim političkim klasama. Koje se smjenjuju, ali ne mijenjaju

 

Premijer Dritan Abazović, sa crnogorskom delegacijom, stigao je ove sedmice u Beograd. Ispred Palate Srbije priređen mu je doček, uz državne i vojne počasti. Oko svega potrudila se premijerka Srbije Ana Brnabić. Uslijedili su sastanci sa srpskim državnim funkcionerima –  Aleksandrom Vučićem, Ivicom Dačićem, Sinišom Malim… I svečarski govori. Poslije kojih se stiče utisak  da je „normalizacija odnosa Crne Gore i Srbije“, čakala samo Abazovića da sleti u Beograd.

Sve u svemu, nimalo nalik na prošlogodišnju posjetu tadašnjeg  crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića Beogradu, kog su skoro pa zaboravili na aerodromu. Sreća, došao je po njega ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, odjeven kao da ide na utakmicu. Ovoga puta bilo je mnogo svečanije i toplije i od rijetkih posjeta Mila Đukanovića Vučiću, iako su oba predsjednika označeni kao decenijski tihi strateški partneri. I sam Đukanović saopštio je svojevremeno da često telefonski prijateljski razgovaraju „kao dva odgovorna državnika“.

Šta je razlog drugačijeg tretmana srpskih vlasti prema novom crnogorskom premijeru, nije baš najasnije. Abazović dolazi iz partije kakve obično ne pogoduju profilu Aleksandra Vučića, a ni tamošnje političke klase na vlasti – građanska, proevropska, jasno i NATO opredijeljena. Abazović je bio jasan i oko  Kosova, svojevremeno kazavši da je to „gotova stvar i da neće biti povlačenja“.  Poznato je da su Vučićevi miljenici među crnogorskim partijama kadrovi Demokratskog fronta, koji su deklarativno sušta  suprotnost.  Pa ipak, novi crnogorski premijer kod srpskog predsjednika ima „zeleno svjetlo“. Jedan od vidljivih razloga mogla bi biti i kooperativnost Abazovića kada je u pitanju regionalna inicijativa Otvoreni Balkan, do koje Vučić prilično drži.  Do sada iz Crne Gore pozitivni signali za tu incijativu nijesu stizali. No, moguće je da je po srijedi i Abazovićeva spremnost da što prije potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom  (SPC) , kako je nedavno saopštio na sjednici Vlade.  „Tendencija da mi oko ovoga odvučete još dva ili tri mjeseca se neće desiti”, poručio je Abazović na Vladi onima koji su smatrali da se stvari odvijaju prebrzo i nedovoljno transparentno. Tik pred posjetu Beogradu, Vlada je obznanila i Radnu verziju Temeljnog ugovora, kako je saopšteno iz kabineta premijera – ,,usaglašenu između Vlade i SPC-a”.  Da imaju –  za ponijeti.

Status tog dokumenta, kada je u pitanju zakonska regulativa nije, međutim, još blizu usvajanja. „Komisija koja je usaglasila Radnu verziju je bila konsultativnog karaktera. Ministarstvo pravde je jedino nadležno za dogovore i pregovore po zakonu i mora predložiti rješenje  na Vladi.  Komisija  ništa ne može da odluči. Sve na kraju mora ići na Vladu, ako uopšte dođe na dnevni red“, objašnjava za Monitor dobro obaviješteni izvor iz Vlade.

U  SPC-u su zadovoljni. Abazović je u Beogradu posjetio i sprskog patrijarha Porfirija. Nakon sastanka, patrijarh je saopštio je da je postignuta načelna saglasnost o Temeljnom ugovoru između SPC-a i Vlade Crne Gore. Premijer tvrdi da je u Beogradu izboksovao ono što nije uspjelo njegovom prethodniku – da se ugovor potpiše u Crnoj Gori.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

EPCG – NOVA ŽRTVA POLITIČKIH IGARA: Visoki napon u odboru direktora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sporenja unutar vladajuće većine, a gledajući po dubini u nju bi se mogao uračunati i DF, dovele su do blokade borda direktora EPCG, ugrozile normalno poslovanje CEDIS-a i umanjile mogućnost da Elektroprivreda nađe strateškog partnera za prodaju 10 odsto njenih akcija koje će, u suprotnom, baciti u šporet. Uskoro, u pitanje može biti dovedeno i uredno snabdijevanje strujom

 

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je, na XX redovnoj Skupštini akcionara, dobila novi bord direktora, ali je zadržala stare nevolje. Uz poneki novi. Nova parlamentarna većina, oličena kroz Vladu Dritana Abazovića demonstrirala je kontinuitet sa prethodnim vladama Zdravka Krivokapića, Duška Markovića… U najkraćem: političke pozcije, uhljebljenja i preraspodjela moći važniji su od prosperiteta najveće, najznačajnije i najbogatije crnogorske kompanije u državnom vlasništvu.

Glasovima predstavnika Vlade koja, u ime države, kontroliše oko 88 akcija EPCG (98 odsto akcija sa pravom upravljanja) Skupština akcionara Elektroprivrede usvojila je ponuđene izvještaje o poslovanju kompanije u 2021. godini, a onda donijela odluku o razrješenju svih članova Odbora direktora, osim predsjednika borda Milutina Đukanovića. Bez obrazloženja za razriješene i bez elementarnih podataka o predloženim/novoizabranim članovima borda. Osim njihovog imena i prezimena: Vladan Joković, Tahir Đonbaljaj, Adis Balota, Martin Ćalasan, Nenad Marković i Emir Strujić.

Ako su u Vladi bili saglasni sa ponuđenim izvještajima i ocjenama o radu EPCG (,,Najbolji rezultat u istoriji kompanije”, tvrdi izvršni direktor Nikola Rovčanin) zašto su mijenjali menadžment? Prema najavama, nakon promjena većine članova borda uslijediće i izbor novog izvršnog direktora. Do smjene Rovčanina doći će za koji mjesec, kažu izvori Monitora, čim se za to steknu uslovi, odnosno, profunkcioniše novi Odbor direktora.

Možda u Vladi, ipak, nijesu zadovoljni radom EPCG i iskazanim poslovnim rezultatima. Tome bi u prilog moglo ići insistiranje Vladinog predstavnika na Skupštini da se promijeni predložena odluka menadžmenta i izabere novi revizor. To bi dalo smisao insistiranju na novom bordu direktora i, sljedstveno, novom izvršnom direktoru. Nova nepoznanica: zašto je u tom slučaju funkciju zadržao Milutin Đukanović, formalno najodgovorniji čovjek za poslovne rezultate EPCG?.

Postoji samo jedno objašnjenje – politička trgovina vladajuće većine sa DF-om, i naum da se sa rukovodećih mjesta u državnim kompanijama udalje predstavnici Demokratske Crne Gore. Jadnima nagrada a drugima kazna za iskazanu i očekivanu (ne)kooperativnost. Ili je to, ipak, stvar ličnih odnosa i procejna premijera Abazovića koji je, vidjeli smo u direktnom prenosu jednog osrednje režiranog igrokaza, na sjednici Vlade insisitirao da Đukanović zadrži mjesto u bordu EPCG.

Sa njegovom odlukom nijesu se složile tzv. suverenističke stranke. Uslijedio je njihov kontraudar. Istog dana kada je izabran novi bord, na njegovoj prvoj sjednici, ostavku je podnio Adis Balota (SDP). Pošto ostavka jednog člana znači pad cijelog borda, svjedočićemo novoj, sada vanrednoj, skupštini akcionara i izboru novog borda. Pa, vjerovatno, sve ispočetka. Kao potvrda očiglednog: sada u Vladi imamo rivalitete slične onima na relaciji Vlada – Skupština koji su obilježili mandat prethodne Vlade.

Politički oponenti su i u Balotinoj ostavci pronašli povod za različito tumačenje pravnih normi i dodatno podizanje tenzija. Koliko to može štetiti Elektroprivredi nije bitno, preča je odbrana državnih i nacionalnih interesa. Uglavnom, u saopštenju iz EPCG tvrde da je Milutin Đukanović izabran i za predsjednika novog borda direktora Elektroprivrede. Balota, i partije koje stoje iza njegove odluke o ostavci, kažu da to nije tačno.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

HOTELI SVETI STEFAN I MILOČER NEĆE RADITI NI OVOGA LJETA: Biseri pod ključem

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje

 

Najluksuzniji crnogorski turistički brend, grad-hotel Sveti Stefan sa hotelom Miločer, neće otvoriti svoja vrata za turiste ni ovoga ljeta. To je odluka zakupca, kompanije Adriatic properties, koja zapravo nije javno izrečena, ali su hoteli na kraju juna i dalje zatvoreni, bez znakova bilo kakvih radova koji bi se odnosili na pripremu objekata za prijem gostiju.

Ekskluzivno ljetovalište u Paštrovićima, pored dva hotela sadrži nekoliko zasebnih vila u miločerskom parku, restorane i kafeterije, veliki spa centar i tri najljepše prirodne pješčane plaže na Crnogorskom primorju. Svi navedeni objekti su zatvoreni, parkovi i travnjaci su već duže vrijeme neodržavani, plaže napuštene i neuređene, bez mobilijara i pratećih usluga, zbog čega poznati turistički kompleks na junskoj vrelini djeluje zaista tužno.

Sudbina zakupljenog ekskluzivnog ljetovališta, pitanja u vezi sa nastupajućom sezonom i planovima zakupca koji blokadom Svetog Stefana nanosi veliku štetu crnogorskom turizmu, pokrivena su velom tajne. Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje.

U Budvanskoj kompaniji Adriatic properties na početku prošlogodišnje turističke sezone odlučili su  da zatvore hotele kao reakciju na proteste mještana koji su se protivili izgradnji stanova za tržište u Miločeru, na lokaciji starog Hotela Kraljičina plaža, i tražili da im se omogući prolaz javnim stazama kroz naselje koje je zakupac blokirao. Mještani su porušili kapije koje su sprečavale prolaz stazom iza male Kraljičine plaže, što je bio okidač za zakupca da zatvori hotele pod izgovorm da su njegovi gosti izgubili zagarantovanu privatnost.

Najagilniji među učesnicima protesta bili su čelnici lokalnog odbora URA-e, partije čiji funkcioneri u Vladi nemaju odgovor kako riješiti nastalu situaciju koja traje drugu godinu zaredom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo