Povežite se sa nama

Izdvojeno

TRI GODINE NEZAKONITOG RADA U KOLAŠINSKIM OPŠTINSKIM SLUŽBAMA: Glavobolja zbog menadžera i načelnika

Objavljeno prije

na

U završnici mandata, kolašinska izvršna vlast prinuđena je da mijenja Odluku u organizaciji i načinu rada lokalne uprave. Ispostavilo se da su, tri godine,  tolerisane nezakonitosti u Službi menadžera i Komunalnoj policiji

 

Nedavni inspekcijski nadzor u kolašinskoj lokalnoj upravi nametnuo je  neplanirane i hitne izmjene Odluke o organizaciji i načinu rada lokalne uprave. Novim dokumentom, izvjesno je, Služba menadžera neće više postojati. Ta služba, od kako je formirana, prije tri godine, građane je, uključujući i projekcije za 2020. godinu, koštala više od 110.000 eura. Većina novca potrošena je za bruto zarade zaposlenih.

Kako su inspektori konstatovali, Opština Kolašin prekršila je Zakon o lokalnoj samoupravi, kada je kao posebnu organizacionu jedinicu, formirala tu Službu.  U njoj, pored menadžera Velja Jovanovića rade i viša i samostalna savjetnica za implementaciju projekata, koje su zaposlene javnim oglasima. Upravna inspekcija je zaključila da je formranje Službe menadžera u suprotnosti sa članom 85 Zakona o lokalnoj samoupravi. Zakonom je precizirano da se menadžer postavlja na osnovu javnog konkursa, na vrijeme od pet godina. Nije predviđeno da ima saradnike.

Kako su ranije obrazložili iz kolašinske lokalne uprave, Služba menadžera je formirana kako bi se obezbijedio kadar da priprema i upravlja projektima koji se finansiraju iz međunarodnih fondova i drugih izvora. U tome je troje zaposlenih donekle i uspjelo, pa su nakon više godina u Kolašin „povučena“ sredstva iz  evropskih fondova.

Da je Odluka nazakonita više puta su ponavljali iz lokalne opozicije. Iz opštinskog odbora (OO) Socijalističke narodne partije (SNP), prije dva mjeseca kazali su da je ta odluka „podmetnuta na potpis predsjedniku Opštine Milosavu Bulatoviću“. Međutim, i pored javnih optužbi opozicije, Upravna inspekcija je došla u kolašinsku lokalnu upravu po anonimnoj prijavi.

Uporedo sa radom na novoj Odluci, izvršna vlast je donijela i novi Kadrovski plan. Prema tom dokumentu, ispostavilo se da u Opštini nedostaje još 19 službenika i namještenika. U kolašinskoj lokalnoj upravi su zaposlena 92 izvršioca, od čega 82 na neodređeno i 10 na određeno vrijeme. No, nova zapošljavanja, piše u planu, zavisiće od saglasnosti Ministarstva finansija i socijalnog staranja, ali i od toga koliko će novca biti u opštinskoj kasi.

Kadrovski plan pokazuje da je, među sada zaposlenima, naviše onih sa srednjom stručnom spremom. U tu grupu spadaju samostalni, viši i ostali referenti, komunalni policajci i vatrogasci. Sada ih radi 42, dok je sistematizacijom predviđeno čak  50.

Pomenuti plan predviđa zapošljavanje još po dva samostalna i viša referenta, tri vatrogasca i jednog komunalnog policajca. U grupi „ekspertski kadar” je 36 zaposlenih, od kojih je najviše samostalnih i viših savjetnika. Projektovano je da je, za optimalno funkcionisanje, neophodno  još 10 „eksperata“ u Opštini.

Za bruto zarade zaposlenih u opštinskoj administraciji, kako je planirano budžetom za ovu godinu, biće potrošeno 1,09 milona eura.  Pored toga, od novca građana tokom prošle i u prvoj polovini ove godine, za angažovanje po osnovu ugovora o djelu u Opštini je potrošeno oko 104.000 eura.

Izmjene Odluke o organizaciji i načinu rada u lokalnoj upravi, uključiće i novu situaciju u Komunalnoj policiji. Odnosno, ispravljanje nezakonitosti,  konstatovanih u vezi sa radnim odnosom dosadašnjeg v.d. načelnika te službe Marka Matovića. Njegovo razrješenje prije dvije sedmice naložila je Upravna inspekcija.  Iako je skoro tri godine na toj funkciji, Matović, kako se ispostavilo, nije ispunjavao uslov iz člana 36. Zakona o komunalnoj policiji, koji predviđa najmanje pet godina radnog iskustva u toj ili srodnim oblastima. Nije imao ni  „najmanje osam godina radnog iskustva na istim i sličnim poslovima, koji zahtijevaju samostalnost u radu“.

U zapisniku je navedeno da je  Matović  diplomirani poslovni menadžer. Diplomu je stekao na Univerzitetu Union u Begradu, mjesec prije nego što je postavljen na čelo Komunalne policije. „Matoviću je raskinut  radni odnos, pa nije rukovodilac Službe. Naime, zapisnikom Upravne inspekcije naloženo je da se isprave nepravilnosti u odnosu na njegov radni odnos. Prema tom zapisniku je  postupljeno i donešeno rješenje o razrješenju“, saopštili su iz Bulatovićevog kabineta.

Matović je za v.d. načelnika Komunalne policije postavljen 6. decembra 2018. godine. Prije toga Bulatović je razriješio dotadašnjeg rukovodioca te službe Zorana Kujovića. Na njegov poziv upravna inspekcija je i obavila nadzor u službi.

No, to nije jedina muka koja je zadesila kolašinsku izvršnu vlast u vezi sa angažovanjem Matovića. Specijalno odjeljenje za organizovani kriminal, korupciju, terorizam i ratne zločine Višeg suda u Pogorici u  avgustu je proglasilo Bulatovića krivim za zloupotrebu službenog položaja. On je, kako piše u obrazloženju presude, svojeručnim potpisom i pečatom u prijavi za stručno ososobljavanje na Policijskoj akademiji, lažno prikazao da Matović radi kao komunalni policajac. Kako je sud konstatovao, Matović je u to vrijeme bio nezaposlen. Zbog toga je Bulatoviću izrečena uslovna kazna od šest mjeseci zatvora. On je, piše u presudi, kasnije platio Matoviću stručno osposobljavanje u iznosu od 446 eura.

Pozivom inspektora u Komunalnu policiju, Kujović je, tvrdi,  želio da „zaštiti javni interes i sebe“. On je kazao da je Komunalan polcija bila čak tri godine u v.d. stanju. I najavio i podnošenje krivičnih prijava protiv svih odgovornih lica.

Kujović objašnjava za Monitor  da je Upravna inspekcija 2019. godine „progleda kroz prste na sve nezakonitosti“. Kaže da je tada  „naložen prekid radnog odnosa za v.d. načelnika, ali on je i nakon toga nastavio da radi“.

S druge strane, u Demokratskoj partiji socijalista (DPS), čiji je Matović kadar, kažu da je i Kujović dok je bio načelnik nezakonito angažovan.  Iz te stranke kažu da je upravni inspektor i Kujoviću zabranio obavljanje poslova v.d. načelnika Komunalne policije. Ni on, tvrde, nije imao uslov koji predviđa najmanje tri godine radnog iskustva na rukovodećim poslovima. Iz te perspektive gledano, u Kolašinu je – sve po starom.

                                                                             Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

FOKUS

POPIS POČINJE TREĆEG DECEMBRA: Pobjeda bez poraženih

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mnogo je toga što govori da popis u Crnoj Gori nije bio i neće biti samo tehničko/statističko pitanje prikupljanja podataka neophodnih za planiranje budućih javnih politika. Zato je još važnije da u taj proces uđemo uz najveći mogući dogovor o načinu prikapljanja, unosa i upotrebe dobijenih podataka

 

U nedjelju koja prva dođe počeće popis stanovnika, domaćinstava i stanova.  Valjda. Nakon odlaganja od, ukupno, dvije godine i trideset tri dana. Prilično je izgledno da će popis trajati duže od planiranih 15 dana. Razloge znamo: manjak popisivača i moguće vremenske neprilike uobičajene za ovo doba godine.

U srijedu ujutro govorilo se o tome da su svi uslovi iz prošlonedjeljnog sporazuma vlade, opozicije i nacionalnih savjeta ispunjeni i da popis počinje u četvrtak 30. novembra. Čak je i Monstat (Uprava za statistiku) počeo podjelu popisnog materijala popisivačima.

Popisivači sjutra izlaze na teren, saopštio je direktor Monstata Miroslav Pejović pozivajući građane „da im otvore vrata“. On je insistirao da se popis može sprovesti sa postojećih 3.300 popisivača (Monstat je, u nekoliko puta ponavljanim, konkursima tražio njih 3.800) a da su svi uslovi iz Sporazuma o popisu ispunjeni. “Posljednji preduslov je specifikacija za softver (za kontrolu unijetih podataka – prim. Monitora) koji se najavljuje. Specifikacija je pripremljena od strane Uprave za statistiku. Sopstvenim kapacitetima, samoinicijativno, izradili smo ovu specifikaciju i dostavićemo je  vladinoj komisiji, koja će biti formirana u narednim danima”, kazao je Pejović.

Iza podna saznajemo da ništa nije gotovo. Iz DPS – a   su poručili da dogovoreno u Sporazumu nije realizovano, iako „nema sporenja oko uslova koje treba ispuniti“. Po njihovom tumačenju, manjak popisivača u odnosu na priželjkivani broj i „činjenica da do danas nemamo specifikaciju projektnog rješenja softvera“ su dovoljan razlog da od vlade zatraže da se popis odloži za još nekoliko dana. U suprotnom, zaprijetili su iz DPS, oni neće učestvovati u popisnom procesu „nego će ga obesmisliti“.

Danijel Živković, v.d. predsjednika te partije, tražio je od vlade da početak popisa još jednom odloži  “za pet ili sedam dana” kako bi do kraja završili započeti posao. “Šta je problem da sjednu komisije, pripreme specifikaciju softvera, da vidimo šta nedostaje i na kraju završimo sve kako dolikuje ozbiljnim ljudima”, poručio je Živković ne osvrćući  se na činjenicu da opozicija, do tog trenutka, nije imenovala predstavnika koji bi, prema postignutom dogovoru, bio i predsjednik vladine Komisije za praćenje uspostavljanja softvera za kontrolu popisnih podataka.

Pokazalo se da zahtjev DPS-a “nije problem”. I da kucaju na otvorena vrata. U srijedu poslije podne premijer Milojko Spajić izlazi sa konačnom ponudom: “Ja ću danas obaviti razgovor sa predstavnicima partija skupštinske većine i u cilju inkluzivnosti koju Crna Gora nikada nije vidjela, a mislim da smo jako blizu tome, poslao bih poruku DPS-u, odnosno predstavnicima opozicije, da (popis) odložimo na tri dana, odnosno do 3. decembra i da vidimo da li su njihove namjere dobre ili loše. Ovo je mjera kompromisa i da se stvarno svi kao društvo okupimo da taj popis prođe kao jedna tehnička stvar. Ukoliko se ne prihvati 3. decembar kao početak, mi počinjemo sjutra”, saopštio je Spajić uz najavu da će nekoliko sati kasnije izaći sa konačnim rješenjem.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

VESNA MEDENICA VRHOVNA PRESUDITELJKA IZVAN SUDNICE: SMS pravosuđe

Objavljeno prije

na

Objavio:

U medijima objavljeni sadržaji preuzeti iz telefona Vesne Medenice potvrdili su  ono što je  odavno javna tajna – državno pravosuđe bilo je  pod vladarskom kućom Đukanović, podređeno ličnim interesima uskog kruga ljudi na vrhu

 

Javnost je ovih dana iznenadio dodatak na već ustaljenu praksu objavljivanja SKY ECC kriptovanih prepiski između kriminalnih grupa i visokih operativaca policije koji su zajednički švercovali drogu i borili se protiv neprijatelja “države”, “Šefa” režima, i “poslovne” konkurencije. Prilikom hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice na podgoričkom aerodromu u aprilu 2022. godine, oduzet joj je i mobilni telefon. Nakon godinu i po mediji su počeli objavljivati sadržaje sa Whatsapp aplikacije koji su pronađeni na telefonu.

Treba imati u vidu da ti sadržaji nisu bili predmet optužnice koju je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podignulo sredinom oktobra prošle godine protiv bivše šefice pravosuđa, njenog sina Miloša kao organizatora kriminalne grupe i ostalih članova. Gro optužnice se bazira na SKY prepiskama koje su crnogorskim istražiteljima dostavili Europol francuski Apelacioni sud putem međunarodne pravne pomoći.

Sadržaji koji su objavljeni, pod uslovom da su vjerodostojni i tačni, svakako su zavrjeđivali pažnju javnosti u interesu javnosti. Potvrdili su ono što je odavno javna tajna –  državno pravosuđe pod vladarskom kućom Đukanović bilo je podređeno ličnim interesima uskog kruga ljudi na vrhu.

U ispovijesti portalu Press Ana Pešukić (koja je radila u kući Aca Đukanovića, brata bivšeg predsjednika države) je u detalje opisala kako je predsjednica Vrhovnog suda Medenica dolazila na kafenisanje i raporte kod Prvog brata koji ju je dočekivao u pidžami u preuređenom podrumu njegove zgrade. Osim Medenice raportirali su i mnogi drugi uključujući i tadašnjeg direktora crnogorske policije Veselina Veljovića koji je  u pritvoru zbog zloupotrebe službenog položaja.

Procurjele Whatsapp prepiske, na kojima su se do sada pojavile Jelena Perović, direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i ranija šefica cetinjskog osnovnog suda, i sudija Suzana Mugoša, najpoznatija po javno prenošenoj telenoveli Afera Državni udar i presudi liderima tada opozicionog Demokratskog fronta (DF), su pokazale hijerarhiju tadašnjeg sistema. Kako se Medenica ponašala prema vladaru zemlje i njegovom bratu (i sestri) tako su se i njoj podređeni u pravosuđu ponašali prema njoj – podnosili raporte i tražili mišljenja uz teferič na koji bi ih ona pozivala. Potčinjeni su predlagali i nove poslušnike i podobne za radna mjesta.

Jelena Perović je u poruci od 15. juna 2020,  pomenula svoju savjetnicu J.J. koja je između ostalog i  “Crnogorka…Sva je na svom mjestu”. Medenici je godilo da ima osobu kojoj je jedan od pluseva u karijeri trebalo biti i nacionalna pripadnost – što se kosi sa svakim mogućim zakonom. Isti Medeničin  kurs vidio se i u njenoj poruci nakon presude Apelacionog suda kojom je ukinuta prvostepena osuđujuća presuda u Državnom udaru. Da li sudijama apelacionog vijeća ili optuženima ili svima, opsovana je “majka četnička” od šefice pravosuđa koja je početkom 90-tih podržavala ratnike koji su vodili  borbu za stvaranje  Velika Srbije. U istom poslu je zdušno učestvovao i Šef,  tadašnji premijer Milo Đukanović.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

JEMSTVO U CRNOJ GORI: Odbijeni milioni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iznos ponuđenog jemstva samo u posljednje četiri odbijene ponude prelazi 10 miliona, što u novcu što u nekretninama

 

Samo tokom ove godine Viši sud u Podgorici odbio je kao neosnovane najmanje četiri ponude advokata odbrane da njihovi klijenti budu pušteni da se u daljem postupku brane sa slobode. Iznos ponuđenog jemstva u cjelokupnim slučajevima prelazio je 10 miliona, što u novcu što u nekretninama.

Tako je nedavno Viši sud u Podgorici, odbio je kao neosnovano jemstvo od 1,3 miliona eura za ukidanje pritvora predsjedniku Opštine Budva Milu Božoviću, koji je prema navodima optužnog akta, učestvovao u švercu tri pošiljke kokaina ukupne težine oko tonu i po.

Odbrana je, za slobodu okrivljenog Božovića nudila 1.185.110 eura u nekretninama koje su za njega ponudile porodice dvije sestre njegovog pokojnog oca kao i 120.000 eura u gotovini koji je položila firma ,,Zlatar“ iz Nikšića u vlasništvu njegovih prijatelja.

Svoju odluku  iz Višeg suda obrazlažu odluku time da se jemstvo kao mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenog i za nesmetano vođenje krivičnog postupka može odrediti samo ako je pritvor određen po pritvorskim osnovima iz člana 175 stava 1 tačka 1 i 5 ZKP.

Uz to pojašnjenje stiglo je još jedno – pritvor okrivljenom Božoviću je određen, a zatim i produžavan rješenjima Višeg suda u Podgorici zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i nesmetanog vođenja postupka, s obzirom na to da je u pitanju krivično djelo za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna i koje je posebno teško zbog načina izvršenja ili posljedica.

Nešto manji iznos jemstva ponudila je porodica bivšeg direktora Veselina Veljovića. Riječ je o iznosu od 928.000 eura u nekretninama i gotovini kako bi se Veljović branio sa slobode optužbi Specijalnog tužilaštva da je zloupotrijebio službeni položaj.

Na tu odluku se još čeka, ali valja podsjetiti da je Viši sud krajem oktobra odbio prethodni prijedlog, kada je za njegovu slobodu ponuđeno jemstvo u nekretninama u vrijednosti od 585.000 eura.

Veljović je uhapšen 24. jula na Žabljaku zbog sumnje da je osumnjičenom vođi kriminalne grupe Aleksandru Mrkiću, koji se tereti za krijumčarenje cigareta, odavao službene informacije o tome kada su planirani pretresi.

I nekoliko bliskih prijatelja uhapšenog Dejana Kneževića založili su svoju imovinu u vrijednosti od oko 770.000 eura, kao garanciju da taj bivši pomoćnik direktora Uprave policije neće pobjeći ako mu sud ukine pritvor. U tom slučaju na odluku Višeg suda i dalje se čeka, ali se čeka i stav Višeg suda nakon što je Apelacioni ukinuo rješenje kojem je Kneževiću produžen pritvor.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo