Povežite se sa nama

Izdvojeno

TRI GODINE NEZAKONITOG RADA U KOLAŠINSKIM OPŠTINSKIM SLUŽBAMA: Glavobolja zbog menadžera i načelnika

Objavljeno prije

na

U završnici mandata, kolašinska izvršna vlast prinuđena je da mijenja Odluku u organizaciji i načinu rada lokalne uprave. Ispostavilo se da su, tri godine,  tolerisane nezakonitosti u Službi menadžera i Komunalnoj policiji

 

Nedavni inspekcijski nadzor u kolašinskoj lokalnoj upravi nametnuo je  neplanirane i hitne izmjene Odluke o organizaciji i načinu rada lokalne uprave. Novim dokumentom, izvjesno je, Služba menadžera neće više postojati. Ta služba, od kako je formirana, prije tri godine, građane je, uključujući i projekcije za 2020. godinu, koštala više od 110.000 eura. Većina novca potrošena je za bruto zarade zaposlenih.

Kako su inspektori konstatovali, Opština Kolašin prekršila je Zakon o lokalnoj samoupravi, kada je kao posebnu organizacionu jedinicu, formirala tu Službu.  U njoj, pored menadžera Velja Jovanovića rade i viša i samostalna savjetnica za implementaciju projekata, koje su zaposlene javnim oglasima. Upravna inspekcija je zaključila da je formranje Službe menadžera u suprotnosti sa članom 85 Zakona o lokalnoj samoupravi. Zakonom je precizirano da se menadžer postavlja na osnovu javnog konkursa, na vrijeme od pet godina. Nije predviđeno da ima saradnike.

Kako su ranije obrazložili iz kolašinske lokalne uprave, Služba menadžera je formirana kako bi se obezbijedio kadar da priprema i upravlja projektima koji se finansiraju iz međunarodnih fondova i drugih izvora. U tome je troje zaposlenih donekle i uspjelo, pa su nakon više godina u Kolašin „povučena“ sredstva iz  evropskih fondova.

Da je Odluka nazakonita više puta su ponavljali iz lokalne opozicije. Iz opštinskog odbora (OO) Socijalističke narodne partije (SNP), prije dva mjeseca kazali su da je ta odluka „podmetnuta na potpis predsjedniku Opštine Milosavu Bulatoviću“. Međutim, i pored javnih optužbi opozicije, Upravna inspekcija je došla u kolašinsku lokalnu upravu po anonimnoj prijavi.

Uporedo sa radom na novoj Odluci, izvršna vlast je donijela i novi Kadrovski plan. Prema tom dokumentu, ispostavilo se da u Opštini nedostaje još 19 službenika i namještenika. U kolašinskoj lokalnoj upravi su zaposlena 92 izvršioca, od čega 82 na neodređeno i 10 na određeno vrijeme. No, nova zapošljavanja, piše u planu, zavisiće od saglasnosti Ministarstva finansija i socijalnog staranja, ali i od toga koliko će novca biti u opštinskoj kasi.

Kadrovski plan pokazuje da je, među sada zaposlenima, naviše onih sa srednjom stručnom spremom. U tu grupu spadaju samostalni, viši i ostali referenti, komunalni policajci i vatrogasci. Sada ih radi 42, dok je sistematizacijom predviđeno čak  50.

Pomenuti plan predviđa zapošljavanje još po dva samostalna i viša referenta, tri vatrogasca i jednog komunalnog policajca. U grupi „ekspertski kadar” je 36 zaposlenih, od kojih je najviše samostalnih i viših savjetnika. Projektovano je da je, za optimalno funkcionisanje, neophodno  još 10 „eksperata“ u Opštini.

Za bruto zarade zaposlenih u opštinskoj administraciji, kako je planirano budžetom za ovu godinu, biće potrošeno 1,09 milona eura.  Pored toga, od novca građana tokom prošle i u prvoj polovini ove godine, za angažovanje po osnovu ugovora o djelu u Opštini je potrošeno oko 104.000 eura.

Izmjene Odluke o organizaciji i načinu rada u lokalnoj upravi, uključiće i novu situaciju u Komunalnoj policiji. Odnosno, ispravljanje nezakonitosti,  konstatovanih u vezi sa radnim odnosom dosadašnjeg v.d. načelnika te službe Marka Matovića. Njegovo razrješenje prije dvije sedmice naložila je Upravna inspekcija.  Iako je skoro tri godine na toj funkciji, Matović, kako se ispostavilo, nije ispunjavao uslov iz člana 36. Zakona o komunalnoj policiji, koji predviđa najmanje pet godina radnog iskustva u toj ili srodnim oblastima. Nije imao ni  „najmanje osam godina radnog iskustva na istim i sličnim poslovima, koji zahtijevaju samostalnost u radu“.

U zapisniku je navedeno da je  Matović  diplomirani poslovni menadžer. Diplomu je stekao na Univerzitetu Union u Begradu, mjesec prije nego što je postavljen na čelo Komunalne policije. „Matoviću je raskinut  radni odnos, pa nije rukovodilac Službe. Naime, zapisnikom Upravne inspekcije naloženo je da se isprave nepravilnosti u odnosu na njegov radni odnos. Prema tom zapisniku je  postupljeno i donešeno rješenje o razrješenju“, saopštili su iz Bulatovićevog kabineta.

Matović je za v.d. načelnika Komunalne policije postavljen 6. decembra 2018. godine. Prije toga Bulatović je razriješio dotadašnjeg rukovodioca te službe Zorana Kujovića. Na njegov poziv upravna inspekcija je i obavila nadzor u službi.

No, to nije jedina muka koja je zadesila kolašinsku izvršnu vlast u vezi sa angažovanjem Matovića. Specijalno odjeljenje za organizovani kriminal, korupciju, terorizam i ratne zločine Višeg suda u Pogorici u  avgustu je proglasilo Bulatovića krivim za zloupotrebu službenog položaja. On je, kako piše u obrazloženju presude, svojeručnim potpisom i pečatom u prijavi za stručno ososobljavanje na Policijskoj akademiji, lažno prikazao da Matović radi kao komunalni policajac. Kako je sud konstatovao, Matović je u to vrijeme bio nezaposlen. Zbog toga je Bulatoviću izrečena uslovna kazna od šest mjeseci zatvora. On je, piše u presudi, kasnije platio Matoviću stručno osposobljavanje u iznosu od 446 eura.

Pozivom inspektora u Komunalnu policiju, Kujović je, tvrdi,  želio da „zaštiti javni interes i sebe“. On je kazao da je Komunalan polcija bila čak tri godine u v.d. stanju. I najavio i podnošenje krivičnih prijava protiv svih odgovornih lica.

Kujović objašnjava za Monitor  da je Upravna inspekcija 2019. godine „progleda kroz prste na sve nezakonitosti“. Kaže da je tada  „naložen prekid radnog odnosa za v.d. načelnika, ali on je i nakon toga nastavio da radi“.

S druge strane, u Demokratskoj partiji socijalista (DPS), čiji je Matović kadar, kažu da je i Kujović dok je bio načelnik nezakonito angažovan.  Iz te stranke kažu da je upravni inspektor i Kujoviću zabranio obavljanje poslova v.d. načelnika Komunalne policije. Ni on, tvrde, nije imao uslov koji predviđa najmanje tri godine radnog iskustva na rukovodećim poslovima. Iz te perspektive gledano, u Kolašinu je – sve po starom.

                                                                             Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

FOKUS

VREMENSKA PROGNOZA VLADINE SUDBINE: Pretežno nestabilno sa mogućim padavinama

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije sporno da aktuelna Vlada nema podršku u parlamentu. Ali je upitan način na koji bi se to nepovjerenje moglo formalno iskazati, bez saradnje zvanično nepomirljivih protivnika. Izvjesna je samo politička neizvjesnost koja će se produžiti, kakav god da bude epilog opozicione inicijative

 

Uoči godišnjice formiranja prve višestranačke Vlade bez učešća Demokratske partije socijalista, u parlament je stigla i zvanična inicijativa za njeno rušenje.

Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi podržalo je svih 40 poslanika opozicije. Od ponedjeljka traju nagađanja da li će se u redovima skupštinske većine naći nedostajući 41. glas, neophodan da se obori Vlada Zdravka Krivokapića.

Premijer je optimista. On cijeni da je inicijativa opozicije „politički  marketing za lokalne izbore u Podgorici“. Krivokapić se, očigledno, uzda u pretpostavku da u vladajućoj većini nema onih koji bi bili sremni da ga sruše paktirajući sa DPS-om. I pored evidentnog, i javno iskazanog, nezadovoljstva (ne)radom njegovog kabineta koje unutar vladajuće većine traje  od formiranja Vlade.

,,Volja građana je tada (na prošlogodišnjim izborima – prim. Monitora) bila uperena protiv režima koji je ostavio mnogo posljedica”, podsjetio je  Krivokapić insistirajući kako on „ne vidi“  da bi iko iz tročlane koalicije na vlasti to mogao da preokrene.

Javni nastupi zvaničnika vladajuće većine tome idu u prilog.

,,Što god iz DF-a mislili o aktuelnoj Vladi i zloupotrebi izborne volje građana od premijera Zdravka Krivokapića i njegovog neformalnog zamjenika Milojka Spajića, glasanje za inicijativu opozicije o nepovjerenju Vladi, ne dolazi u obzir”, tvitovao je poslanik DF-a Nikola Bajčetić. I obrazložio na čemu se temelji stav koalicije kojoj pripada: DPS je neprijatelj Crne Gore, a s neprijateljima nema saradnje”.

Izrečeno je pritvrdio i Dragan Ivanović, poslanik SNP-a (zajedno sa DF-om dio koalicije Za budućnost Crne Gore): „Sigurno je da niko od nas neće rušiti Vladu s DPS-om, iako smo nezadovoljni Vladom”.

Demokrate su ponovile stav da oni ovu Vladu neće rušiti. Da bi i kolegama iz vladajuće većine poručile da bi podrška nekoga od njih opozicionoj inicijativi za smjenu izvršne vlasti značilo da je taj neko  uzeo novac. ,,Da li je uzeo milion ili 21 milion – nas to apsolutno nije briga. Ko god odluči da podrži inicijativu koju je uputila opozicija, to će biti ista ona korupcija oličena u liku i djelu Darka Pajovića i Pozitivne Crne Gore”, saopštio je u parlamentu poslanik Demokrata Vladimir Martinović.

To je i  elementarno upućenima, dovoljno da prepoznaju  da je Bečić potencijalno paktiranje sa DPS-om unaprijed osumnjičio poslanike Abazovićeve  koalicije Crno na bijelo (GP URA i CIVIS). Iz DF-a su bili radikalniji. Poslanik Jovan Vučurović, je poimenice prozvao koleginicu Boženu Jelušić:  „Postoje sumnje da je upravo ona taj džoker u koga se uzda DPS prilikom izglasavanja nepovjerenja Vladi“. Pa, kao bajagi, ograda: „A mi se, pored svih glasina, uzdamo u poslanicu Jelušić da neće popustiti“.

Iz URA su uzvratili. „Nema straha od povratka DPS-a na vlast. Građani mogu da budu relaksirani, DPS se vratiti neće“, kazao je predsjednik Pokreta i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, podsjećajući da je URA podržala sve dosadašnje inicijative Vlade. Za razliku od nekih koalicinih partnera (DF). Poslanik URA-e Miloš Konatar je podsjetio kako je Krivokapićeva Vlada „možda jedina Vlada u svijetu koja u svojih godinu dana možda i jače napade trpjela od strane poslanika parlamente većine nego od opozicije”. Uz napomenu: ,,Nije normalno da isti ti koji su od početka htjeli da ruše Vladu, pa i oni koji su htjeli da je rekonstruišu, danas love izdajnike po parlamentu, po Crnoj Gori, pominju se avioni, kamioni, prodaja, izdaja…”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 3. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PEJOVIĆ OPET ŠALJE RADNIKE KUĆI: Ekologija i struja zatvaraju KAP

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ove nedjelje uprava KAP-a najavila je radnicima da se pripreme za postepeno gašenje ćelija i potpuni prestanak proizvodnje aluminijuma od 15. decembra zbog visokih cijena struje od 1. januara. Istovremeno, drama oko KAP-a, koja traje decenijama, mogla bi da dobije svoj epilog i zbog ekologije

 

„Šta si mi ovo poslao, se*em ti se u titulu? Je..ću ti majku, vidjećeš ti, pokazaću ti ja“, zaprijetio je vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica Veselin Pejović direktoru Agencije za zaštitu životne sredine Milanu Gazdiću. Razlog: Agencija je Pejoviću ispostavila rješenje o naplati eko naknade od 800.000 eura u roku od 15 dana, pod prijetnjom prinudne naplate.

Gazdić je prijavio prijetnje policiji. Pejović je uhapšen. Nakon saslušanja tužilaštvo je ocjenilo da u radnjama Pejovića nema elementa krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti. Ovog puta je sve ostalo na prijetnjama za razliku od incidenta iz 2015. kada je na beogradskom aerodromu Pejović nasrnuo na Nebojšu Medojevića. Kasnije je ponovio da će pljuvati i šamarati Medojevića gdje god ga vidi, da bi se nakon reakcija javnosti pravdao da su njegove riječi izvučene iz konteksta. Napad nije.

Prije nego što je izgubio takt i počeo sa uvredama i psovkama, Pejović je zaprijetio Gazdiću da će ga prijaviti Specijalnom državnom tužiocu. Izgleda da ga je dodatno razjarilo to što je Gazdić odgovorio da to slobodno učini.

SDT inače ni nakon osam godina nije utvrdilo da li, i ko treba da odgovara zbog nepravilnosti u vezi 137 miliona eura državnih garancija datih KAP-u. Državna revizorska institucija utvrdila je nepravilnosti u reviziji državnih garancija za 2010. i 2011. Potpise na sporne ugovore o državnim garancijama, bez procjene opravdanosti te pomoći i kontragarancija, stavili su u ime Vlade tadašnji ministri finansija i ekonomije Igor Lukšić i Branko Vujović, premijer u tom periodu bilo je Milo Đukanović, aktuelni predsjednik države. A KAP-om je upravljao ruski oligarh Oleg Deripaska.

I pored neažurnosti SDT-a, Pejović je Miliovju Katniću podnio krivičnu prijavu protiv premijera Zdravka Krivokapća, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministra ekologije, prostornog planiranja i turizma Ratka Mitrovića i direktora Agencije za zaštitu životne sredine Milana Gazdića. Prijavu je podnesena zbog udruženog kriminalnog djelovanja i zloupotrebe funkcija koje obavljaju a sve na štetu Pejovićeve kompanije Uniprom, koja gazduje KAP-om.

Izu Uniproma tvrde da je jasno da su ekološki otpad, povodom kojeg je došlo do incidenta sa Agencijom, ostavili Rusi, tačnije CEAC, jer je Uniprom preuzeo KAP u stečaju tek 2015. godine. „U nemogućnosti da naknadu naplati od CEAC-a a ni od KAP AD u stečaju, nakon pet godina ona mijenja dispozitiv rješenja dana 22. 11. 2021. godine. U dispozitivu mijenja subjekta koji je obavezan na plaćanje naknade, tako što sada tu obavezu ustanovljava na privredno društvo Uniprom d.o.o. Nikšić za iznos od 348.000 eura, a zatim i rješenja za sljedeće godine, stvarajući obavezu za Uniprom u iznosu većem od 700.000 eura“, naveo je Pejović.
Iz Agencije tvrde da su u posljednja dva mjeseca uspjeli da od Pejovićeve kompanije naplate 137.000 eura zaostalih eko naknada i naknada zbog zagađenja životne sredine. Te takse i kazne nijesu plaćene od 2016. godine. Direktor Agencije Gazdić je 1. oktobra donio rješenje kojim su preinačena sva prethodna, koja KAP nije platio, a kojima je Pejoviću bilo naloženo da ih plaća sukcesivno, svakog mjeseca do kraja godine. Sva rješenja ispostavljena su Unipromu, koji je preuzeo organizaciju proizvodnje tokom stečajnog postupka prodaje imovine KAP-a. Uz obrazloženje da je upravo Uniprom korisnik postrojenja, pa samim tim i obveznik plaćanja eko naknade u skladu sa propisima.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 3. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ARAPI GASE DUVANSKI KOMBINAT: Glavni grad pohitao da proda svoje akcije

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prema saopštenju arapske kompanije, najviše ih je zaboljela odluka Vlade da zabrani skladištenje cigareta u takozvanoj „slobodnoj zoni“ Luke Bar. Vlada je krajem jula donijela takvu odluku, a zaključkom je, između ostalog, zatražila i uvođenje pojačanog nadzora u Slobodnoj zoni Novi duvanski kombinat

 

Duvanski kombinat se gasi. Tako su prije nekoliko dana saopštili predstavnici većinskog vlasnika Novog duvanskog kombinata, kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata –  Grand lnternational FZ-LLC. Menadžer kompanije Grand International FZ-LLC Ahmad Ibrahim Hamdan kaže da je kompanija sada u procesu prestanka obavljanja svoje djelatnosti.

Tako će, prema najavama,  prestati proizvodnja duvana, koja u Podgorici postoji od 1903. godine, kada je kralj Nikola osnovao fabriku Monopol duvana. Kasnije je to privredno društvo promijenilo mnogo oblika organizovanja i imena, a posljednje je Novi duvanski kombinat Podgorica (NDKP), pod kojim posluje i danas. Njega su osnovali Vlada Crne Gore i Glavni grad Podgorica, nakon što je u stečaj otišao stari Duvanski kombinat.  Njegova imovina prodata je građevinskom preduzeću Zetagradnja. Danas na mjestu, gdje je nekada bila fabrika, niče novi stambeni kvart.

Arapska kompanija preuzela je duvanski kombinat 2016.  Jedina se prijavila na tenderu za dokapitalizaciju NDKP-a. Ponudila je ulaganje od 20 miliona eura i zapošljavanje 75 radnika. Zaposlili  su šezdesetak radnika. Krajem maja 2018. godine počeli su sa probnom proizvodnjom, dok krajem septembra 2019. godine na dvije proizvodne linije počinju sa proizvodnjom cigareta. Kompanija Grand International FZ-LLC u julu ove godine kupila je i dio akcija u duvanskom kombunatu od Glavnog grada za nešto više do dva miliona eura. Vlada Crne Gore vlasnik je 1,16 odsto akcija. Međutim, firma je cijelo vrijeme poslovala sa gubitkom, a 2020. godinu završili su sa gubitkom od 3,4 miliona eura.

Interesantno, Glavni grad je  prodao svoje akcije u Duvanskom kombinatu dan nakon što je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović saopštio da su inspektori počeli kontrolu tog preduzeća, po nalogu bivšeg rukovodioca Uprave prihoda i carina Aleksandra Damjanovića. Odluku o prodaji akcija su obrazložili lošim poslovanjem tog preduzeća u prošloj godini. Novac od prodaje će, kako je tada saopšteno, iskoristiti za razvojne projekte.

Prema saopštenju arapske kompanije, najviše ih je zaboljela odluka Vlade da zabrani skladištenje cigareta u takozvanoj „slobodnoj zoni“ Luke Bar. Vlada je krajem jula donijela takvu odluku, a zaključkom je, između ostalog, zatražila i uvođenje pojačanog nadzora u Slobodnoj zoni Novi duvanski kombinat. Iz preduzeća su saopštili da su više puta bili predmet kontrole carinskih organa i Poreske uprave.

,,Nakon čega nijesu utvrđene bilo kakve nepravilnosti, niti date primjedbe. Takođe, bili smo i predmet kontrole međunarodne organizacije koja se bavi borbom protiv krijumčarenja cigareta – OLAF, koja je dala pozitivno mišljenje na naše poslovanje. Nažalost, Grand International FZ-LLC i mendžment Novog duvanskog kombinata nije naišao na razumijevanje i podršku od strane Vlade Crne Gore. Obraćajući se u više navrata zvaničnim dopisima i propratnom dokumentacijom, a u vezi sa našim budućim investicijama i zainteresovanošću za otkup vlasničkog udjela države u Novom duvanskom kombinatu, unapređenjem i razvojem proizvodnje duvana, rješavanjem pitanja otpada, kao i nekih pitanja vezano za funkcionisanje Slobodne zone u skladu sa međunarodnim standardima, nijesmo dobili nijednu povratnu informaciju, kao ni odgovor na bilo koje zvanično obraćanje”, navodi Hamdan u pismu premijeru Zdravku Krivokapiću.

U Vladi, prema informacijama Monitora, sumnjaju da se i u Novom duvanskom kombinatu odvijaju nelegalne aktivnosti povezane sa švercom cigareta. Ali još nema zvaničnih saopštenja šta su pokazale brojne kontrole poslovanja NDKP-a. Zbog toga su, na predlog Damjanovića, naložili pojačan nadzor ovog preduzeća. To je ranije javno rekao i Abazović.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 3. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo