Povežite se sa nama

Uncategorized

Zemaljske tajne teku

Objavljeno prije

na

Otac Nini Tepiedi je otpušten sa mjesta sveštenika pošto je, ovog proljeća, niz transakcija crkvenih fondova, koji je načinila njegova parohija, privuklo pažnju tužilaca koji se bave istragama protiv mafije. Poslovi, koji uključuju milione eura, datiraju još od perioda između 2007. i 2009. godine.

Tužioci sumnjaju da je Tepiedi bio umiješan u operacije pranja novca povezane sa Mateom Mesnom Denarom, kumom mafije koji je u bjekstvu. Bivše namještenje ovog sveštenika u Aklamu, blizu Trapanija, smatra se jednom od najbogatijih parohija na Siciliji, koja je uporište mafije.

Tužilac Trapanija Marčelo Viola je uputio zahtjev za otkrivanjem podataka o Tepiedijevom računu prije više od šest nedjelja. Vatikan ostaje pri tvrdnji da ovo pitanje nije povezana sa mafijom, mada potvrđuje da je zahtjev primljen.

,,Pismo koje je Vatikan primio 9. maja ne govori ni o kakvom pranju novca ili pitanjima vezanim za mafiju. U njemu se izražava zabrinutost zbog nestašica i prevara koje su počinile crkvene vlasti u biskupiji Trapani,” izjavio je portparol Vatikana za Korijere dela Sera.

Prvi izvještaji o skandalu pojavili su se u italijanskim medijima dvije nedjelje nakon što su direktora Vatikanske banke Etore Goti Tedeska, poslije tajnog glasanja, smijenili kontrolori banke.

Šezdesetsedmogodišnjeg Italijana je doveo 2009. papin državni sekretar, kardinal Tarćisio Bertone, sa mandatom da promijeni stanje u banci koja je zapala u probleme i pomogne „olakšavanju transparentnosti” kako bi bile ugušene i glasine da banka ima probleme sa nelikvidnošću. Vatikan se nadao da bi pod rukovodstovom Goti Tedeska malena država-grad napokon stekla mjesto na globalnoj „bijeloj listi” Operativne grupe za finansijsku akciju (FATF) zemalja čijem se finansijkom poslovanju može vjerovati.

Goti Tedeski sada kaže da je utvrdio da je stanje mnogo gore nego što je mogao da zamisli, i da je proveo posljednje dvije godine u beskonačnoj borbi protiv moćnih snaga u Vatikanu, za koje kaže da su blokirale svaki njegov pokušaj za transparentnost. Tedeski je demonstrativno napustio posljednji sastanak upravnog odbora Vatikanske banke i prije nego što su mu izglasali nepovjerenje.

Iz Banke kažu da su ga otpustili zbog nesposobnosti rukovođenja i „veoma čudnog ponašanja”. Goti Tedeski uzvraća da je istjeran zato što se isuviše približio istini kad je riječ o navodnim spornim sporazumima banke. „Platio sam cijenu transparentnosti”, kazao je novinaru Rojtersa ubrzo pošto je otpušten.

Sedmicu pošto je otpušten, Goti Tadeski se ponovo našao u nevolji. Njegova kuća u Pjaćenci, glavnom gradu sjeverne italijanske pokrajine Emilia Romanja, i kancelarije u Milanu pretresla je italijanska policija, pod izgovorom da tragaju za dokazima da je on „potkazivač” u vezi sumnjivih poslovnih veza sa italijanskom državnom kompanijom iz domena odbrane i vazduhoplovstva Finmekanika, čiji je predsjednik njihov dobar prijatelj.

Goti Tadeski nije uhapšen, niti se zvanično nalazi pod istragom, i u policiji tvrde da je istraga oko Finmekanike poseban predmet koji ni na koji način nije povezan sa njegovim problemima u Vatikanskoj banci. No, tokom pretrage posjeda Goti Tadeska, isljednici su navodno pronašli skrivene dokaze koji bi mogli povezati Vatikan sa raznim nelegalnim poslovima i licima iz podzemlja.

I visoke starješine Vatikana očajnički žele da se dočepaju tih dokaza. Odlučno su upozorili Italijansku policiju da, pošto je Vatikan „suverena država”, njihovi dokumenti uživaju imunitet, čak i u slučaju da budu pronađeni tokom kriminalističke istrage izvan državnih granica. „Sveta Stolica je iznenađena i zabrinuta zbog nedavnih događaja u koje je umiješan profesor Goti Tedeski”, navodi se u izjavi koju je Vatikan objavio.

U Vatikanu su zabrinuti zbog tajnog dosijea koji je Goti, kako je rekao prijateljima, sastavio „za slučaj da mi se nešto dogodi”. U izvještajima lokalne štampe stoji da dosije obuhvata 47 različitih poglavlja sa e-mailovima od pape, pismima od kardinala i bilješkama i izvještajima sa različitih sastanaka povezenih sa poslovima Vatikanske banke.

Tedeski je, navodno, planirao da preda te dosijee papi Benediktu XVI.

Dosije navodno sadrži neoborive dokaze koji bi mogli da podrže tvrdnje da je IOR umiješana u pranje novca i izbjegavanje plaćanja poreza. Postoje dokumenti koji navodno pokazuju finansijske transakcije između Vatikana i nekih „zanimljivih likova” među kojima su političari i poznati posrednici šefova mafije. Ukoliko je to tačno, to bi pružilo italijanskim vlastima rijetku priliku da istraže bankarsko poslovanje Vatikana sa imenima, brojevima računa i datumima transakcija sporazuma sa finansijskim strukturama izvan istorijski osjetljive nadležnosti Svete stolice.

Goti Tedeska i generalnog direktora IOR Paola Kiprianija su italijanske vlasti 2010. stavile pod istragu zbog sumnje za navodno pranje novca u sumnjivim transakcijama oko računa Vatikanske banke. Više od 23 miliona eura je zamrznuto i kasnije odmrznuto pošto se Vatikan navodno očistio usvajanjem zakona protiv prevara. Dosije Goti Tedeska je, navodno, sadržao listu protivnika koji bi željeli da mu naude, među kojima je i Kipriani, koga italijanski pravosudni sistem i dalje drži pod istragom zbog predmeta iz 2010. Italijanska policija ozbiljno shvata bankarevu listu neprijatelja i razmatra da mu dodijeli policijsku zaštitu.

Tedeski ima razloga da bude zabrinut za bezbjednost. Prije tri decenije, još jedan od „Božjih bankara” Roberto Kalvi, nađen je obješen o omču ispod mosta Blekfrajers u Londonu. Njegovi džepovi su bili napunjeni ciglom i novcem. Kalvi nije bio predsjedavajući IOR poput Goti Tedeskija, ali je bio blisko povezan sa tajnom bankarskom strukturom Vatikana kao predsjedavajući Banco Ambrosiano, koja je u to vrijeme bankrotirala zbog optužbi za pranje novca, saradnju sa mafijom, i uopšte diskutabilnih bankarskih poslova. Vatikan je posjedovao mali udio u banci, ali je imao veliki uticaj preko Kalvija, koji je poznavao najveće finansijske tajne Vatikana.

Misterija Kalvijeve smrti nikad nije razriješena. Prvobitno se mislilo da je u pitanju samoubistvo, dok su dokazi kasnije ukazali na ubistvo. „Postoje određene sličnosti između situacije Goti Tedeska i onoga što je moja porodica preživjela tokom suđenja za novčane prekršaje 1981,” izjavio je ovih dana sin Roberta Kalvija Karlo.

Karlo Kalvi je rekao da njegov otac nije mogao da se brani bez otkrivanja čitave strukture i to je dovelo do njegove smrti.

Karlo Kalvi je kazao kako ne poznaje Goti Tedeska. ,,No, znam da ista struktura računa koja je postojala u vrijeme mog oca, i dalje na isti način koristi IOR i da je nesrazmjerno povećana.”

Za sada, Goti Tedeski sarađuje sa italijanskim vlastima. Prema tužiocu Đuzepeu Pinjatoneu, Tedeski je rekao istražiteljima da ,,ga drže za taoca jer je želio transparentnost, pogotovo kada su u pitanju određeni računi Vatikana. Sve je započelo kad sam zatražio da dobijem informacije u vezi računa koji nisu na ime crkve.”

Nered u sistemu

Skandal sa Goti Tedeskom je zasijenio raniji uzbudljivi let gavrana nad krovovima Rima, sa kljunom punim pokradenih pisama. Izgleda da je identitet osobe koja je otkrila desetine povjerljivih dokumenata, koji su uznemirili Vatikan posljednjih mjeseci, otkriven, pošto je uhapšen batler pape Benedikta. Niz otkrivenih pisama koji razotkrivaju Vatikan iznutra dominira u udarnim vijestima u Italiji ove godine.

Paolo Gabrijele, oženjeni svetovnjak koji je od 2006. lično služio 85-ogodišnjeg pontifa, zatvoren je u jednoj od vatikanskih tamničkih ćelija, pošto je uhvaćen na djelu u vezi sa ,,tajnim dokumentima”. Batleru će se vjerovatno suditi u Italiji, a prijeti mu kazna do 20 godina zatvora zbog krađe pisama od šefa države.

U medijima su ubrzo počela nagađanja da je Gabrijele, u stvari, ,,Marija”, cinkaroš koji se sastaje sa poznatim italijanskim novinarem Đanluiđi Nuzijem u sada već zloglasnom praznom tajnom stanu, u kome je tokom prošle godine odavao visoke povjerljive dokumente.

Nizijevi članci, i skandalozna knjiga koja je izdata prošle nedjelje, su zaljuljali Vatikan, prikazujući Svetu Stolicu kao zmijsko gnijezdo suparništava i korupcije na čelu sa nesposobnim Papom koji nije u stanju da disciplinuje one za koje je odgovoran.

Benedikt je žigosao knjigu kao ,,kriminalnu”, i obećao da će podnijeti tužbu.

Mnogi od dokumenata koje je Nazi otkrio su pisma adresirana lično na njegovu svetost, a pošto je jedan od nekolicine ljudi koji imaju stalni pristup papinim odajama, Gabrijeli se smatra najvjerovatnijim krivcem. Međutim, neki smatraju da je ,,Marija” više od usamljenog izvora. Do sada je Vatikan uložio više energije da utvrdi ko je ,,cinkaroš” nego da se pozabavi optužujućim tvrdnjama koje je pokrenuo novinar Nazi. Vatiliks pisma prikazuju precijenjene ugovore kojima su nagrađivani pajtaši, sumnjive bankarske transfere i ogromne donacije koje su poklanjali biznismeni i poznate ličnosti u zamjenu za prijem kod pontifa.

Čitajući italijansku štampu, više od svih konkretnih činjenica, upečatljiv je sveopšti utisak o Svetoj Stolici kao tajnom, nepouzdanom i haotičnom svijetu samom za sebe, koji može nanijeti dugoročnu štetu reputaciji u sjedištu katoličkog svijeta. ,,Osjećaj dezorijentisanosti u katoličkoj crkvi nikada do sada nije dosegao ovaj nivo”, piše Korijere dela Sera. ,,Ali sada postoji još nešto – osjećaj nereda u sistemu.”

Milan BOŠKOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

DNEVNI BORAVAK  ZA STARE U KOLAŠINU ZATVOREN:  Godine čekanja, mjesec i po radovanja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dugo čekani Dnevni boravak za stare u Kolašinu radio je samo mjesec i po. U lokalnoj upravi i Centru za socijalni rad ne može se dobiti informacija kada bi taj servis mogao biti ponovo dostupan korisnicama

 

Najstariji Kolašinci ponovo su bez prostora gdje bi mogli da provode određeni dio dana, ali i da dobiju toli obrok i najneophodniju stručnu podršku.  Privilegiju da imaju na raspolaganju servis za podršku, pripadnici „trećeg doba” u toj varoši imali su samo od novembra do kraja decembra prošle godine. Najavljivan  od 2018, adaptiran dvije godine, Dnevni boravak za stare u Kolašinu zvanično je otvoren u novembru prošle godine. Od Nove godine, vrata tog prostora su zaključana, a trenutno je teško dobiti odgovor na pitanje do kada. Prema nezvaničnim informacijama iz Centra za socijalni rad Kolašin i Mojkovac, resorno ministarstvo,  koje je nosilac tog projekta, čeka da se u vođenje servisa uključe ili lokalna uprava ili licencirana NVO.

Dnevni boravci za stare u Crnoj Gori otvarani su u saradnji sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, kroz projekat razvoja kapaciteta usluge socijalne zaštite u našoj državi. U okviru tog projekta trajalo je i dugo adaptiranje prostora u Kolašinu. Opština je dugo prolongirala odluku o određivanju lokacije. Sada smatraju da su sve svoje obaveze prema najstarijim sugrađanima završili, ustupajući prostor za Dnevni boravak. U kolašinskoj lokalnoj upravi još ne znaju koje bi trebalo da budu njihove obaveze  u  funkcionisanju  tog servisa. Kako je za Monitor kazao Sekretar za finansije Dragan Bulatović, još nijesu dobili zvanični dopis sa sličnim očekivanjima sa bilo koje adrese.  Zbog toga, objašnjava, ne mogu ni kazati da li će Opština i na koji način doprinijeti projektu.

„Lokalna uprava je, skupštinskom odlukom, za potrebe Dnevnog boravka za stare ustupila prostor od 80m2 u zgradi koja je opštinsko vlasništvo. Taj objakat se nalazi u Ulici Jagoša Simonovića. Nemamo, koliko je znam, nikav upit, predlog  incijativu ili informaciju o načinima na koje bismo se mogli uključiti u funkcionisanje tog servisa. Obaviješteni smo kad je počeo da radi. Ne znam ništa o zatvaranju niti kako funkcioniše“, kazao je Bulatović.

Na sajtu JU Centri za socijalni rad Crne Gore, uz informaciju o početku rada, piše i da će Dnevni boravak korisnicima u Kolašinu pružati usluge toplog obroka, psihosocijalne podrške, sitnih medicinskih usluga… Takođe i organizovanje društvenih igara, dnevno posluženje, realizaciju radionica u saradnji sa osnovnim školama, orgnizovanje izleta…

Tokom kratkog rada, u Dnevnom boravku bilo je svega nekoliko korisnika. Uglavnom onih koji su u stanju socijalne potrebe. No, njihovo iskustvo govori da je taj servis, čak i u tom kratkom  periodu, bio nedostupan mnogima kojima je podrška neophodna.

„Bila sam svega dva dana. Nije bilo loše. Dobijali smo sok, kafu, jedan obrok, koji je donošen iz obližnjeg restorana. Imali smo televiziju i mogućnost za društvene igre. Bilo je toplo i udobno. Međutim, i da nastavi da radi, ne znam kako bih više mogla da dolazim. Ta kuća je u centru grada, a ja živim u prigradskom naselji, dva i po kilometra daleko od centra. Svaki put treba da platim taksi u oba pravca, što nije malo s obzirom na to da sam korinica socijalnih davanja. Uostalom, za taj novac bih mogla bih sebi taj jedan obrok da obezbijedim”, kaže sedamdesetdvogodišnja Kolašinka.

Ona tvrdi da bi trebalo razmisliti i o načinima da se u staračka, i uglavnom samačka domaćinstva, besplatni obrok nekako dopremi, pa da korinici ne moraju dolaziti. Tvrdi i da je čula od ostalih rijetkih korisnika kratkotrajnog rada servisa Dnevnog boraka da im je komplikovano da dolaze svakodnevno.

„Bilo je korisno jer sam se poslije dužeg vremena zatvorenosti u kući, srela sa nekim vršnjacima. Razgovarali smo, gledali TV… Pričali smo o zajedničkim mukama, a nije ih malo. Predugo traju dani kad je čovjek bolestan, star i sam… Nijesu nas obavijetili o zatvaranju Dnevnog boravka, čula sam nešto da je problem plaćati struju, a to bi, valjda, trebalo Oština da radi. Dobro bi bilo da ga ponovo otvore, pa ko može da dolazi, nek’ dolazi, ko ne može, neka sjedi kući, kao i do sada”, priča sagovornica Monitora.

U Opštinskoj organizaciji penzionera Kolašin gotovo da ne znaju ništa o načinu na koji je zamišljen rad Dnevnog boravka. Niko ih, tvrde, nije pitao za savjete niti pokazao incijativu da ih uključi u funkcionisanje. Iako su prostorije Udruženja penzionera i Dnevni boravak u istoj zgradi, kažu da su potpuno neinformisani.

„Dok se prostor uređivao pružili smo tehničku podršku, koliko smo mogli, s obzirom na to da smo u istoj zgradi. To je sve. Čula sam da je ideja da se tamo pružaju usluge starima u stanju socijalne potrebe. Ni to precizno ne znam. U svakom slučaju, podržavamo svaki oblik osnaživanja i pomoći najstrijim, ali uz brižljivo analiziranje njihovih stvarnih potreba. Čini mi se da je to izostalo”, kaže predsjednica kolašinske organizacije penzionera Ljiljana Tatić.

Ona podsjeća na veliki broj starijih ljudi na seoskom području, kojima su, kaže ona, usluge Dnevnog boravka daleko i nedostižne. Tatić kaže da je u Kolašinu oko 1.400 penzionera, te da ni njihov položaj nije zavidan. Potrebana im je, zaključuje ona, višestruka i multidiscplinarna podrška. Objašnjava da je pandemija donijela nove strahove, izolovanost i nove egzistencijalne probleme.

„Podjednako bitno kao i novac za osnovne potrebe je uključivanje starijih u aktivnosti koje su primjerene njihovom zdravstvenom stanju i starosnom dobu. Druženje, zabava, razgovori, izleti… sve bi to upotpunilo i uljepšalo njihovu svakonevnicu. Mi se trudimo, i pored orgraničenih sredstava, da dio tih potreba i zadovoljimo. Međutim, opet, ostaje veliki broj naših vršnjaka izvan toga. Ili su daleko od grada ili su bolesni”, objašnjava ona.

Organizacija penzionera u Kolašinu koristi prostor od oko 80m2, uključujući i kancelariju. No veliki problem je održavanje, zagrijavanje i plaćanje računa za struju. Iz opštinske kase ove godine će biti izdvojeno svega 1.000 eura za to udruženje. Imaju još 400 eura prihoda od članarina. Polovinom novca dobijenog iz lokalnog budžeta, kažu, kupili su drva za ogrjev, a račun za struju im je opterećen i ratama kojima otplaćuju raniji dug. Od Opštine su  ove godine tražili oko 5.000 eura. Međutim, taj zahtjev su iz lokalne uprave ocijenili kao neosnovan.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

JAVNI POZIV ZA NOVINARSKA ISTRAŽIVANJA IZ OBLASTI ŽIVOTNE SREDINE I POGLAVLJA 27

Objavljeno prije

na

Objavio:

 Imate li ideju za novinarsku priču od javnog interesa, želite li da istražujete teme od značaja za Crnu Goru i proces evropskih integracija, vezanih prije svega za Poglavlje 27 i zaštitu životne sredine? Da li hoćete da uz trening i mentore iz zemlje i regiona, rukovodeći se najvišim standardima, razvijete temu koja vas zanima? Hoćete li da se vaša priča objavi u regionu, da se prevede na engleski jezik, dopre do čitalaca van našeg govornog područja?

Ako na ova pitanja odgovorite potvrdno, prijavite svoje ideje za istraživačke tekstove od javnog interesa vezane za proces evropskih integracija. Autori najboljih prijedloga će proći  trening, koji će se održati u Crnoj Gori krajem aprila 2021.

Nakon trenga, izvršiće se selekcija. Tri kandidata sa najboljim idejama, novinarskim vještinama i znanjima, uz mentorsku podršku uredničkog tima iz zemlje i regiona, realizovaće svoje istraživačke projekte.

Nakon završetka istraživanja, svi radovi će biti objavljeni na sajtovima CIN-CG-a i BIRN-a, kao i u posebnoj dvojezičnoj publikaciji i e-knjizi.

Pravo apliciranja imaju svi novinari iz Crne Gore sa istraživačkim sklonostima i iskustvom. Pored treninga, mentorske i  uredničke podrške, odabrani kandidati dobiće i 1000 eura za rad na pričama (umanjenih za oko 9% poreza na honorare).

Konkurs se sprovodi u okviru projekta Istraživačko novinarstvo, ekološke teME, učešće građana/ki, koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Prijave sa prijedlozima se šalju do 26. marta 2021. godine, na email: konkurscincg@gmail.com i assistantcincg@gmail.com.

Formulare za prijavu možete preuzeti na ovom LINKU

Ukoliko imate dodatnih pitanja, pošaljite ih na e-mail: konkurscincg@gmail.com ili na   assistantcincg@gmail.com.

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

CONDITIONS FOR CONDUCTING PHYSICAL EDUCATION: Coronavirus Returned Youth to Sports

Objavljeno prije

na

Objavio:

Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city – these were images of everyday life of young people in Podgorica. Closure of schools and one-month home isolation made the teens, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates

 

The new emergency situation caused by spread of COVID- 9, closure of schools and one month home isolation, made teenagers, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates… Basketball is played on the sports fields in the blocks. “Tracksuit” style can be seen throughout the city.

The situation was completely different before the coronavirus. Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city. Taking photos for Instagram was a favourite sport. Cafés, bookmakers, rare bikers – these were images of everyday life of young people in the capital. Now, after a month long isolation, Podgorica has another, more beautiful face that resembles some European “smart city” with fewer cars, cleaner air and a wide range of alternative traffic.

As high school students told us, before the closure of schools, physical education classes were attended only by students who liked sports. Professors, they said, had an understanding, so they closed their eyes to those who were not interested in sports. The conditions for teaching in high schools range from poor to almost ideal.

– It all depends on the professor. New, young professors insist on work at the beginning, but gradually they also abate. Only those who want, attend physical education classes, mostly guys. I have no need to do that. I spend time learning some other subject with my friends. That's a great option. We have the equipment and space, the conditions in the gym are excellent. We have a lot of sections – skiing, cycling, hiking, swimming which operate at full capacity – said M.M. student of “Slobodan Skerovic” Grammar School.

And while in Grammar School students have the opportunity to socialize and have fun during organised recreational extracurricular activities, in some high schools there are high irregularities, so physical education classes have not been implemented at all.

– During four years of my education, I’ve entered gym only few times. We have almost never had that class. We use that time to take a break from school at a nearby café or to walk. We often see physical education professors sitting in cafés across the school – told us A.P. student of Economic High School “Mirko Vesovic”.

We should seek reasons for avoiding physical education classes, whose impact is vital for adolescents’ psychophysical development, also in breakthrough of new technologies. They captivate youth minds, tying them up to computers and surfing on the Internet.

– There is a sports court in the block, it's great, but it happens that there is nobody to play basketball with, everyone is online and it bothers them to go out – says S.L.

Besides that, teenagers mostly spend time in cafés, playing raffle or filling out bookmaker tickets or just hanging out in the street. Researches show an increase in drug, alcohol and gambling addictions among youth. The age limit for addicts is getting lower every year. It seems that the former campaign Sports against Drugs (2010) would be even more needed for young people today, giving them clearer insight into promising different reality. And maybe coronavirus isolation achieved that much faster.

– A new basketball court was built in the backyard of my building. A lot of kids play there. The courts are much better than before. Finally something starts to change – said M.Z.

Director of “Vaso Aligrudic” Electro-technical High School Veselin Picuric, points out that, thanks to the new young professors, physical education classes take place regularly, as well as that students within this subject have possibility to learn dance basics. He adds that outdoor sports fields were renovated three years ago in cooperation with the Ministry of Sports and are constantly available to recreational athletes in the area. However, the school gym is still inadequate.

– Sports hall, built in the early 70s, is deteriorated and has never been generally reconstructed. The roof leaks, the old wooden windows have collapsed, so we have to repair the floor every year. It is the only sports hall that was not renewed within the Energy Efficiency Program in Public Institutions three years ago. It is used by approx. 3,000 students from Electro-technical, Chemical and Civil Engineering high schools. Those children deserve a normal gym and adequate conditions – explains Picuric.

Despite their different starting positions, the most fortunate ones seem to be those students who have a good elementary school teacher who succeeds in fulfilling his/her mission despite the existing restrictions – to develop good recreational habits in young people through fun and socializing, often with his/her ideas, enthusiasm and extracurricular activities.

– All professors who take kids to competitions do it because they love their job. And it’s not the point to be the first, as some people think, but to participate. I often take kids to watch a game, skiing, swimming… And during this crisis period, physical education takes place on online platforms, and children submit their videos with successfully done exercises. We all do our jobs, but each of us in his/her own way. Guests in the class are also our friends, actors, singers, athletes, who explain children why they love sports. It is important not to experience sports as a competition, but to focus on awakening in children the desire to play a sport. Only then our mission is successful. It is not easy for us, because we are fighting against technology, lack of free time and everything else that makes modern life – said teacher of physical education at Primary School “Pavle Rovinski” Velimir Vlahovic.

It would be good to get good ideas and habits in place, and bad ones to bring to a minimum.

 

Balloon sports halls as an alternative

School gyms and outdoor courts are not the only places where young people engage in sports activities. During bad weather, young people opt for the use of balloon sports halls, although they are not satisfied with the quality of air inside them. “I prefer open space, it's healthier, only when the weather is bad, I opt for balloon sports halls, though the air is stale inside. Renting is not expensive, it depends, we give from 1.5 to 2.5 euros each – this is not expensive when more people gather to play”, said high school student M.K.

Renting costs are acceptable for children and income from balloon sports halls is used for school purposes. “70% out of income generated from balloon sports halls owned by schools, goes to school and 30% to Fund for Talents of the Ministry of Education”, told us Dijana Lakovic, Director of Elementary School “Pavle Rovinski”.

School management in Grammar School “Slobodan Skerovic” plans to invest income which they generate from balloon sports hall in an innovative way. “The contracts with the owners of balloon sports halls expire next year. Generated profit is used for school purposes. Part of my second mandate development plan includes building of a park space behind the school and possibly, restoring an athletic track”, announced Zoja Bojanic, Grammar School Director.

 

Reconstruction and construction of halls

The Ministry of Education points out that a lot of money has been invested in construction and reconstruction of the existing sports infrastructure in recent years.

Only last year, 16 projects, concerning reconstruction or construction of gyms throughout Montenegro were carried out, independently or in cooperation with other entities. Sports halls of Primary School “Ristan Pavlovic” in Pljevlja, Maritime High School in Kotor, Primary School “Marko Miljanov” in Bijelo Polje, Primary School “Salko Aljkovic” in Pljevlja, Grammar School in Cetinje, Primary School in Rozaje, Grammar School in Tuzi, Primary School “Blazo Jokov Orlandic” in Bar, Primary School “Oktoih” in Podgorica, Primary School “Orjenski bataljon” in Bijela and many others were equipped, constructed or reconstructed, as well as sports fields in Plav and Gusinje. Reconstruction of sports hall in Grammar School and Vocational High School in Rozaje will start soon, as well as construction of sports hall in Primary School “Lovćenski partizanski odred” in Cetinje.

Irena CEJOVIC
Elena DABETIC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo