Povežite se sa nama

Uncategorized

Zemaljske tajne teku

Objavljeno prije

na

rasid

Otac Nini Tepiedi je otpušten sa mjesta sveštenika pošto je, ovog proljeća, niz transakcija crkvenih fondova, koji je načinila njegova parohija, privuklo pažnju tužilaca koji se bave istragama protiv mafije. Poslovi, koji uključuju milione eura, datiraju još od perioda između 2007. i 2009. godine.

Tužioci sumnjaju da je Tepiedi bio umiješan u operacije pranja novca povezane sa Mateom Mesnom Denarom, kumom mafije koji je u bjekstvu. Bivše namještenje ovog sveštenika u Aklamu, blizu Trapanija, smatra se jednom od najbogatijih parohija na Siciliji, koja je uporište mafije.

Tužilac Trapanija Marčelo Viola je uputio zahtjev za otkrivanjem podataka o Tepiedijevom računu prije više od šest nedjelja. Vatikan ostaje pri tvrdnji da ovo pitanje nije povezana sa mafijom, mada potvrđuje da je zahtjev primljen.

,,Pismo koje je Vatikan primio 9. maja ne govori ni o kakvom pranju novca ili pitanjima vezanim za mafiju. U njemu se izražava zabrinutost zbog nestašica i prevara koje su počinile crkvene vlasti u biskupiji Trapani,” izjavio je portparol Vatikana za Korijere dela Sera.

Prvi izvještaji o skandalu pojavili su se u italijanskim medijima dvije nedjelje nakon što su direktora Vatikanske banke Etore Goti Tedeska, poslije tajnog glasanja, smijenili kontrolori banke.

Šezdesetsedmogodišnjeg Italijana je doveo 2009. papin državni sekretar, kardinal Tarćisio Bertone, sa mandatom da promijeni stanje u banci koja je zapala u probleme i pomogne „olakšavanju transparentnosti” kako bi bile ugušene i glasine da banka ima probleme sa nelikvidnošću. Vatikan se nadao da bi pod rukovodstovom Goti Tedeska malena država-grad napokon stekla mjesto na globalnoj „bijeloj listi” Operativne grupe za finansijsku akciju (FATF) zemalja čijem se finansijkom poslovanju može vjerovati.

Goti Tedeski sada kaže da je utvrdio da je stanje mnogo gore nego što je mogao da zamisli, i da je proveo posljednje dvije godine u beskonačnoj borbi protiv moćnih snaga u Vatikanu, za koje kaže da su blokirale svaki njegov pokušaj za transparentnost. Tedeski je demonstrativno napustio posljednji sastanak upravnog odbora Vatikanske banke i prije nego što su mu izglasali nepovjerenje.

Iz Banke kažu da su ga otpustili zbog nesposobnosti rukovođenja i „veoma čudnog ponašanja”. Goti Tedeski uzvraća da je istjeran zato što se isuviše približio istini kad je riječ o navodnim spornim sporazumima banke. „Platio sam cijenu transparentnosti”, kazao je novinaru Rojtersa ubrzo pošto je otpušten.

Sedmicu pošto je otpušten, Goti Tadeski se ponovo našao u nevolji. Njegova kuća u Pjaćenci, glavnom gradu sjeverne italijanske pokrajine Emilia Romanja, i kancelarije u Milanu pretresla je italijanska policija, pod izgovorom da tragaju za dokazima da je on „potkazivač” u vezi sumnjivih poslovnih veza sa italijanskom državnom kompanijom iz domena odbrane i vazduhoplovstva Finmekanika, čiji je predsjednik njihov dobar prijatelj.

Goti Tadeski nije uhapšen, niti se zvanično nalazi pod istragom, i u policiji tvrde da je istraga oko Finmekanike poseban predmet koji ni na koji način nije povezan sa njegovim problemima u Vatikanskoj banci. No, tokom pretrage posjeda Goti Tadeska, isljednici su navodno pronašli skrivene dokaze koji bi mogli povezati Vatikan sa raznim nelegalnim poslovima i licima iz podzemlja.

I visoke starješine Vatikana očajnički žele da se dočepaju tih dokaza. Odlučno su upozorili Italijansku policiju da, pošto je Vatikan „suverena država”, njihovi dokumenti uživaju imunitet, čak i u slučaju da budu pronađeni tokom kriminalističke istrage izvan državnih granica. „Sveta Stolica je iznenađena i zabrinuta zbog nedavnih događaja u koje je umiješan profesor Goti Tedeski”, navodi se u izjavi koju je Vatikan objavio.

U Vatikanu su zabrinuti zbog tajnog dosijea koji je Goti, kako je rekao prijateljima, sastavio „za slučaj da mi se nešto dogodi”. U izvještajima lokalne štampe stoji da dosije obuhvata 47 različitih poglavlja sa e-mailovima od pape, pismima od kardinala i bilješkama i izvještajima sa različitih sastanaka povezenih sa poslovima Vatikanske banke.

Tedeski je, navodno, planirao da preda te dosijee papi Benediktu XVI.

Dosije navodno sadrži neoborive dokaze koji bi mogli da podrže tvrdnje da je IOR umiješana u pranje novca i izbjegavanje plaćanja poreza. Postoje dokumenti koji navodno pokazuju finansijske transakcije između Vatikana i nekih „zanimljivih likova” među kojima su političari i poznati posrednici šefova mafije. Ukoliko je to tačno, to bi pružilo italijanskim vlastima rijetku priliku da istraže bankarsko poslovanje Vatikana sa imenima, brojevima računa i datumima transakcija sporazuma sa finansijskim strukturama izvan istorijski osjetljive nadležnosti Svete stolice.

Goti Tedeska i generalnog direktora IOR Paola Kiprianija su italijanske vlasti 2010. stavile pod istragu zbog sumnje za navodno pranje novca u sumnjivim transakcijama oko računa Vatikanske banke. Više od 23 miliona eura je zamrznuto i kasnije odmrznuto pošto se Vatikan navodno očistio usvajanjem zakona protiv prevara. Dosije Goti Tedeska je, navodno, sadržao listu protivnika koji bi željeli da mu naude, među kojima je i Kipriani, koga italijanski pravosudni sistem i dalje drži pod istragom zbog predmeta iz 2010. Italijanska policija ozbiljno shvata bankarevu listu neprijatelja i razmatra da mu dodijeli policijsku zaštitu.

Tedeski ima razloga da bude zabrinut za bezbjednost. Prije tri decenije, još jedan od „Božjih bankara” Roberto Kalvi, nađen je obješen o omču ispod mosta Blekfrajers u Londonu. Njegovi džepovi su bili napunjeni ciglom i novcem. Kalvi nije bio predsjedavajući IOR poput Goti Tedeskija, ali je bio blisko povezan sa tajnom bankarskom strukturom Vatikana kao predsjedavajući Banco Ambrosiano, koja je u to vrijeme bankrotirala zbog optužbi za pranje novca, saradnju sa mafijom, i uopšte diskutabilnih bankarskih poslova. Vatikan je posjedovao mali udio u banci, ali je imao veliki uticaj preko Kalvija, koji je poznavao najveće finansijske tajne Vatikana.

Misterija Kalvijeve smrti nikad nije razriješena. Prvobitno se mislilo da je u pitanju samoubistvo, dok su dokazi kasnije ukazali na ubistvo. „Postoje određene sličnosti između situacije Goti Tedeska i onoga što je moja porodica preživjela tokom suđenja za novčane prekršaje 1981,” izjavio je ovih dana sin Roberta Kalvija Karlo.

Karlo Kalvi je rekao da njegov otac nije mogao da se brani bez otkrivanja čitave strukture i to je dovelo do njegove smrti.

Karlo Kalvi je kazao kako ne poznaje Goti Tedeska. ,,No, znam da ista struktura računa koja je postojala u vrijeme mog oca, i dalje na isti način koristi IOR i da je nesrazmjerno povećana.”

Za sada, Goti Tedeski sarađuje sa italijanskim vlastima. Prema tužiocu Đuzepeu Pinjatoneu, Tedeski je rekao istražiteljima da ,,ga drže za taoca jer je želio transparentnost, pogotovo kada su u pitanju određeni računi Vatikana. Sve je započelo kad sam zatražio da dobijem informacije u vezi računa koji nisu na ime crkve.”

Nered u sistemu

Skandal sa Goti Tedeskom je zasijenio raniji uzbudljivi let gavrana nad krovovima Rima, sa kljunom punim pokradenih pisama. Izgleda da je identitet osobe koja je otkrila desetine povjerljivih dokumenata, koji su uznemirili Vatikan posljednjih mjeseci, otkriven, pošto je uhapšen batler pape Benedikta. Niz otkrivenih pisama koji razotkrivaju Vatikan iznutra dominira u udarnim vijestima u Italiji ove godine.

Paolo Gabrijele, oženjeni svetovnjak koji je od 2006. lično služio 85-ogodišnjeg pontifa, zatvoren je u jednoj od vatikanskih tamničkih ćelija, pošto je uhvaćen na djelu u vezi sa ,,tajnim dokumentima”. Batleru će se vjerovatno suditi u Italiji, a prijeti mu kazna do 20 godina zatvora zbog krađe pisama od šefa države.

U medijima su ubrzo počela nagađanja da je Gabrijele, u stvari, ,,Marija”, cinkaroš koji se sastaje sa poznatim italijanskim novinarem Đanluiđi Nuzijem u sada već zloglasnom praznom tajnom stanu, u kome je tokom prošle godine odavao visoke povjerljive dokumente.

Nizijevi članci, i skandalozna knjiga koja je izdata prošle nedjelje, su zaljuljali Vatikan, prikazujući Svetu Stolicu kao zmijsko gnijezdo suparništava i korupcije na čelu sa nesposobnim Papom koji nije u stanju da disciplinuje one za koje je odgovoran.

Benedikt je žigosao knjigu kao ,,kriminalnu”, i obećao da će podnijeti tužbu.

Mnogi od dokumenata koje je Nazi otkrio su pisma adresirana lično na njegovu svetost, a pošto je jedan od nekolicine ljudi koji imaju stalni pristup papinim odajama, Gabrijeli se smatra najvjerovatnijim krivcem. Međutim, neki smatraju da je ,,Marija” više od usamljenog izvora. Do sada je Vatikan uložio više energije da utvrdi ko je ,,cinkaroš” nego da se pozabavi optužujućim tvrdnjama koje je pokrenuo novinar Nazi. Vatiliks pisma prikazuju precijenjene ugovore kojima su nagrađivani pajtaši, sumnjive bankarske transfere i ogromne donacije koje su poklanjali biznismeni i poznate ličnosti u zamjenu za prijem kod pontifa.

Čitajući italijansku štampu, više od svih konkretnih činjenica, upečatljiv je sveopšti utisak o Svetoj Stolici kao tajnom, nepouzdanom i haotičnom svijetu samom za sebe, koji može nanijeti dugoročnu štetu reputaciji u sjedištu katoličkog svijeta. ,,Osjećaj dezorijentisanosti u katoličkoj crkvi nikada do sada nije dosegao ovaj nivo”, piše Korijere dela Sera. ,,Ali sada postoji još nešto – osjećaj nereda u sistemu.”

Milan BOŠKOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

CONDITIONS FOR CONDUCTING PHYSICAL EDUCATION: Coronavirus Returned Youth to Sports

Objavljeno prije

na

Objavio:

Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city – these were images of everyday life of young people in Podgorica. Closure of schools and one-month home isolation made the teens, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates

 

The new emergency situation caused by spread of COVID- 9, closure of schools and one month home isolation, made teenagers, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates… Basketball is played on the sports fields in the blocks. “Tracksuit” style can be seen throughout the city.

The situation was completely different before the coronavirus. Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city. Taking photos for Instagram was a favourite sport. Cafés, bookmakers, rare bikers – these were images of everyday life of young people in the capital. Now, after a month long isolation, Podgorica has another, more beautiful face that resembles some European “smart city” with fewer cars, cleaner air and a wide range of alternative traffic.

As high school students told us, before the closure of schools, physical education classes were attended only by students who liked sports. Professors, they said, had an understanding, so they closed their eyes to those who were not interested in sports. The conditions for teaching in high schools range from poor to almost ideal.

– It all depends on the professor. New, young professors insist on work at the beginning, but gradually they also abate. Only those who want, attend physical education classes, mostly guys. I have no need to do that. I spend time learning some other subject with my friends. That's a great option. We have the equipment and space, the conditions in the gym are excellent. We have a lot of sections – skiing, cycling, hiking, swimming which operate at full capacity – said M.M. student of “Slobodan Skerovic” Grammar School.

And while in Grammar School students have the opportunity to socialize and have fun during organised recreational extracurricular activities, in some high schools there are high irregularities, so physical education classes have not been implemented at all.

– During four years of my education, I’ve entered gym only few times. We have almost never had that class. We use that time to take a break from school at a nearby café or to walk. We often see physical education professors sitting in cafés across the school – told us A.P. student of Economic High School “Mirko Vesovic”.

We should seek reasons for avoiding physical education classes, whose impact is vital for adolescents’ psychophysical development, also in breakthrough of new technologies. They captivate youth minds, tying them up to computers and surfing on the Internet.

– There is a sports court in the block, it's great, but it happens that there is nobody to play basketball with, everyone is online and it bothers them to go out – says S.L.

Besides that, teenagers mostly spend time in cafés, playing raffle or filling out bookmaker tickets or just hanging out in the street. Researches show an increase in drug, alcohol and gambling addictions among youth. The age limit for addicts is getting lower every year. It seems that the former campaign Sports against Drugs (2010) would be even more needed for young people today, giving them clearer insight into promising different reality. And maybe coronavirus isolation achieved that much faster.

– A new basketball court was built in the backyard of my building. A lot of kids play there. The courts are much better than before. Finally something starts to change – said M.Z.

Director of “Vaso Aligrudic” Electro-technical High School Veselin Picuric, points out that, thanks to the new young professors, physical education classes take place regularly, as well as that students within this subject have possibility to learn dance basics. He adds that outdoor sports fields were renovated three years ago in cooperation with the Ministry of Sports and are constantly available to recreational athletes in the area. However, the school gym is still inadequate.

– Sports hall, built in the early 70s, is deteriorated and has never been generally reconstructed. The roof leaks, the old wooden windows have collapsed, so we have to repair the floor every year. It is the only sports hall that was not renewed within the Energy Efficiency Program in Public Institutions three years ago. It is used by approx. 3,000 students from Electro-technical, Chemical and Civil Engineering high schools. Those children deserve a normal gym and adequate conditions – explains Picuric.

Despite their different starting positions, the most fortunate ones seem to be those students who have a good elementary school teacher who succeeds in fulfilling his/her mission despite the existing restrictions – to develop good recreational habits in young people through fun and socializing, often with his/her ideas, enthusiasm and extracurricular activities.

– All professors who take kids to competitions do it because they love their job. And it’s not the point to be the first, as some people think, but to participate. I often take kids to watch a game, skiing, swimming… And during this crisis period, physical education takes place on online platforms, and children submit their videos with successfully done exercises. We all do our jobs, but each of us in his/her own way. Guests in the class are also our friends, actors, singers, athletes, who explain children why they love sports. It is important not to experience sports as a competition, but to focus on awakening in children the desire to play a sport. Only then our mission is successful. It is not easy for us, because we are fighting against technology, lack of free time and everything else that makes modern life – said teacher of physical education at Primary School “Pavle Rovinski” Velimir Vlahovic.

It would be good to get good ideas and habits in place, and bad ones to bring to a minimum.

 

Balloon sports halls as an alternative

School gyms and outdoor courts are not the only places where young people engage in sports activities. During bad weather, young people opt for the use of balloon sports halls, although they are not satisfied with the quality of air inside them. “I prefer open space, it's healthier, only when the weather is bad, I opt for balloon sports halls, though the air is stale inside. Renting is not expensive, it depends, we give from 1.5 to 2.5 euros each – this is not expensive when more people gather to play”, said high school student M.K.

Renting costs are acceptable for children and income from balloon sports halls is used for school purposes. “70% out of income generated from balloon sports halls owned by schools, goes to school and 30% to Fund for Talents of the Ministry of Education”, told us Dijana Lakovic, Director of Elementary School “Pavle Rovinski”.

School management in Grammar School “Slobodan Skerovic” plans to invest income which they generate from balloon sports hall in an innovative way. “The contracts with the owners of balloon sports halls expire next year. Generated profit is used for school purposes. Part of my second mandate development plan includes building of a park space behind the school and possibly, restoring an athletic track”, announced Zoja Bojanic, Grammar School Director.

 

Reconstruction and construction of halls

The Ministry of Education points out that a lot of money has been invested in construction and reconstruction of the existing sports infrastructure in recent years.

Only last year, 16 projects, concerning reconstruction or construction of gyms throughout Montenegro were carried out, independently or in cooperation with other entities. Sports halls of Primary School “Ristan Pavlovic” in Pljevlja, Maritime High School in Kotor, Primary School “Marko Miljanov” in Bijelo Polje, Primary School “Salko Aljkovic” in Pljevlja, Grammar School in Cetinje, Primary School in Rozaje, Grammar School in Tuzi, Primary School “Blazo Jokov Orlandic” in Bar, Primary School “Oktoih” in Podgorica, Primary School “Orjenski bataljon” in Bijela and many others were equipped, constructed or reconstructed, as well as sports fields in Plav and Gusinje. Reconstruction of sports hall in Grammar School and Vocational High School in Rozaje will start soon, as well as construction of sports hall in Primary School “Lovćenski partizanski odred” in Cetinje.

Irena CEJOVIC
Elena DABETIC

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

OBUKA RE POPULACIJE ZA RAD U MEDIJSKOJ INDUSTRIJI

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dvadeset pet Roma/kinja i Egipćana/ki  sa teritorije cijele Crne Gore imaće prilku da se obučava za rad u medijskoj industriji. Najboljih pet kandidata/kinja nakon dvomjesečnog treninga potpisaće ugovor o radu i nastaviti učenje uz rad u Centru za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), na portalu i novini Vijesti,  Televiziji Vijesti i Monitorovom centru za medije i demokratiju (MCMD).

Pripadnici/e romske i egipćanske (RE) populacije moći će da uče osnove novinarstva, ali i druge poslove u ovoj industriji, kao što su grafički prelom, dizajn, poslovi kamermana/ke, montažera/ke i radnika/ce u štampariji.

Polaznike/ce će obučavati tim iskusnih trenera. Obuka će biti organizovana u dvije faze. U prvoj će pripadnici/e RE biti upoznati/e sa teorijskim i praktičnim osnovama pojedinih medijskih poslova, a u drugoj fazi  će učiti uz rad i sami/e učestvovati u proizvodnji medijskih sadržaja – tekstova, produkciji TV programa, izradi sadržaja portala, te grafičkih i štamparskih poslova.

Konkurs za zainteresovane pripadnike/ce RE populacije objavljen je u više medija i može se naći na sajtu CIN-CG, nedjeljnika Monitor i portala Vijesti.  Svi zainteresovani/e polaznici/e imaju rok od mjesec dana da se jave na konkurs.

Obuka se orgnizuje u okviru projekta: Osnaživanje RE zajednice za pristup tržištu rada, koji sprovode CIN-CG, MCMD, Daily Press i Televizija Vijesti, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Crne Gore. Cilj projekta je potpuna integracija pripadnika/ca RE u društvo, posebno kroz jačanje njihovih znanja i vještina.

Projekat će trajati godinu dana, a pored obuke predviđeno je i više drugih aktivnosti, koje bi trebalo da doprinesu opštem cilju projekta, ali i da informišu javnost o poziciji Roma/kinja i Egipćana/ki u Crnoj Gori.

Komentari

nastavi čitati

OKO NAS

MURINO I KALUĐERSKI LAZ,  NAKON DVADESET GODINA:  Zločini i ravnodušnost

Objavljeno prije

na

Objavio:

Da ratne žrtve u Kaluđerskom lazu i Murinu ne bi postale statističke brojke, potrebna je nova istraga, koju bi morao da pokrene specijalni državni tužilac. Tu se postavlja pitanje objektivnosti. Sadašnji SDT u to vrijeme je bio vojni sudija koji je sudio trojici nenaoružanih civila koji su bježali sa Kosova

 

Dvadeset godina nakon dešavanja u vrijeme ratnih dejstava 1999. godine,  advokat Velija Murić, podnosilac krivične prijave u slučaju Kaluđerski laz i istovremeno pravni zastupnik porodica žrtava NATO bombardovanja u Murinu, nada se pomaku u istraživanju ratnih zločina.

On je Monitoru rekao da je nedavno u razgovoru s premijerom Duškom Markovićem stekao utisak da postoje nagovještaji da će ratni zločini na području Crne Gore biti istraženi ozbiljnije nego do sada.

Na teritoriji rožajske opštine na padinama Kule i Hajle, od januara 1999. do kraja aprila te godine, ubijene su dvadeset dvije osobe, sve civili albanske nacionalnosti koji su pokušavali da se bježeći s Kosova domognu Crne  Gore. U Kaluđerskom lazu 18. aprila je ubijeno šest osoba. Među ubijenima je dvoje djece, od dvanaest i trinaest godina. Ubijena je i jedna žena iz porodice  Brahimaj, i njena tri sina, koji su je nosili u zbjegu na nosilima. Niko nije osuđen za ove zločine.

Prema saznanjima koja se zasnivaju na spisima predmeta vođenog krivičnog postupka u slučaju Kaluđerski laz, u koje je Monitor imao uvid, specijalni državni tužilac raspolaže podacima i imenima tadašnjih vojnih oficira, istražnog sudije i tužioca, koji su postupali u vršenju uviđaja. Iz tih spisa proizilazi da su tadašnja dva vojna oficira, činjenjem ili nečinjenjem, a oni su bili odgovorni za sve radnje vezane za uviđaj i predaju leševa porodicama koje su tada bile u Rožajama, učinili da se leševi transportuju četrdeset kilometara dalje na Kosovu, kod Peći, gdje su bez odjeće zatrpani u grupnoj grobnici.

Advokat Murić kaže i da je u slučaju Kaluđerski laz samo jedna porodica dobila odštetu od dvanaest hiljada eura, da bi zatim Vrhovni sud poništio presude nižih sudskih instanci i time negirao da je počinjen ratni zločin i zatražio da se državi Crnoj Gori vrati novac.

Slična situacija je i u Murinu. Murić podsjeća na nevjerovatnu situaciju u jednoj od šest tužbi, gdje je prvo  pravosnažno dosuđena  i isplaćena odšteta, da bi na Vrhovnom sudu sve bilo poništeno i zatraženo da ta porodica iz Murina vrati novac koji je dobila na račun odštete. „Muž je poginuo. Supruga je u međuvremnu preminula. Odštetu nema ko da vrati, a država preko svojih pravnih zastupnika traži novac nazad“, kaže advokat Murić. Tragedija porodica se pretvorila u sudsko mučenje.

Osnovni sud dosuđuje odštetu, Viši potvrđuje. Presuda se izvršava i novac isplaćuje. Vrhovni sud preinačuje obje presude i traži povraćaj novca i Osnovni sud ovog puta traži da se vrati. Advokat prigovara. Prigovor se uvažava i presuda ukida.

U ponovljenom postupku murinska porodica se oslobađa obaveze da vrati novac, ali da mora da plati troškove postupka od nekoliko hiljada eura. Advokat ponovo prigovara, ali vijeće Osnovnog suda sada potvrđuje i „traži povraćaj i glavne stvari“.

Murić je ranije zaprijetio da će ako porodica  bude morala da vrati novac, o tome obavijestiti sve relevantne međunarodne adrese. „Ako se dogodi da moraju da vrate novac – svijet će znati za taj slučaj. Pravne argumente imam. Upoznaću sve relevantne adrese međunarodne zajednice. Ovaj slučaj govori koliko je Crna Gora pravna država, i kakvo je naše pravosuđe “, rekao je Murić.

Advokat murinskih žrtava  nagovještava da bi u narednom periodu  moglo biti pomaka.

Bombardovanje tadašnje SRJ, tokom kojeg je u Cr­noj Go­ri stra­da­lo 10 oso­ba među njima troje djece počelo je 1999.  Pr­vog da­na na­pa­da pa­la je i pr­va žr­tva – de­vet­na­e­sto­go­di­šnji Sa­ša Sta­jić iz Be­o­gra­da,  je po­gi­nuo na rat­noj stra­ži u kru­gu ka­sar­ne Mi­lo­van Ša­ra­no­vić u Da­ni­lov­gra­du.

U na­pa­di­ma ko­ji su usli­je­di­li 6. apri­la 1999. go­di­ne NA­TO je ba­cio bom­be na aero­drom u Go­lu­bov­ci­ma. Dan ka­sni­je bom­bar­do­va­na je far­ma u Pod­go­ri­ci, ka­da su stra­da­la tri rad­ni­ka za­po­sle­na na njoj. A 30. april osta­će upam­ćen kao je­dan od najstrašnijih da­tu­ma u no­vi­joj isto­ri­ji Cr­ne Go­re. Bom­bar­do­va­no Mu­ri­no, gdje je poginulo šest  gra­đa­na, civila.  Ži­vo­te su iz­gu­bi­la i dje­ca. Če­tr­na­e­sto­go­di­šnji Mi­ro­slav Kne­že­vić (1985), tri­na­e­sto­go­di­šnja Oli­ve­ra Mak­si­mo­vić (1986) i de­se­to­go­di­šnja Ju­li­ja Bru­dar (1989). U na­pa­du su stra­da­li i Vu­kić Vu­le­tić (1953), Mil­ka Ko­ča­no­vić (1930) i Ma­noj­lo Ko­ma­ti­na (1927).

Otac maloljetnog Miroslava, Mirko Knežević, izjavio je da ne zna zbog čega je moralo stradati troje djece u Murinu, kada na tom prostoru nije bilo nijednog vojnog cilja.

,,Naš bol ne može minuti ni da živimo hiljadu godina, ali nam još te­že pada što nas ova vlast ubi­ja toliko go­di­na”, kazao je Knežević. I članovi drugih porodica murinskih žrtava izražavaju ogorčenje odnosom koji pokazuje država, kako prema stradalima, tako i prema živima. Oni tvrde da  vlast Cr­ne Go­re na­sto­ji da se zlo­čin u Mu­ri­nu za­ta­ška i za­bo­ra­vi.

Advokat porodica murinskih žrtava granatiranje ove crnogorske varošice smatra klasičnim zločinom. On tvrdi da je bombardovanje Murina bilo najavljeno, i optužuje državu Crnu Goru da nije učinila ništa da obavijesti građane da se sklone.

„Most na Murini je kratka veza s Kosovom. Bombardovanje je bilo apsloutno najavljeno. Vlast Crne Gore koja je kontrolisala granicu, vazdušni i svaki drugi prostor, nije preduzela ono što je bila dužna po Ustavu i zakonu, a to je da obavijesti ili uzbuni građanstvo“, smatra Murić.

On je ranije za Monitor objasnio i zašto se odlučio da podnese tužbu protiv Crne Gore. Prema njegovim riječima, država nije preko svojih institucionalnih organa, u skladu s Ustavom, obezbijedila građanima miran život.

„Crna Gora je odgovorna za sve ono što se događa na njenim prostorima. Odgovorna je s aspekta, kako mi pravnici želimo da kažemo, takozvane objektivne odgovornosti, s aspekta pravičnosti. Na drugoj strani, odgovorna je zbog takozvanog nečinjenja koje pravo poznaje kao svojevrsnu odgovornost“, kaže Murić.

Da ratne žrtve u Kaluđerskom lazu i Murinu ne bi postale statističke brojke, potrebna je nova istraga, koju bi morao da pokrene specijalni državni tužilac.

I tu se postavlja pitanje objektivnosti, ako je poznata činjenica da je sadašnji SDT u to vrijeme bio vojni sudija i da je sudio trojici nenaoružanih i nedužnih  civila koji su bježali s Kosova, od kojih je jedan bio maloljetan.

Izrekao im je kazne kojima je pokriven njihov pritvor, jer su, navodno, prema obavještajnim podacima na Kosovu, dok se odvijao pogrom nad kosovskim civilima, pripadali nekim organizacijama otpora. Da li je to mogao biti i maloljetnik, otvoreno je pitanje.

U svjetlu te činjenice, koja istraživačima ratnih zločina nije nepoznata, postavlja se pitanje može li Milivoje Katnić biti taj koji će pokrenuti preispitivanje ratnih zločina počinjenih na teritoriji Crne Gore?

 

Tufik SOFTIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo