Povežite se sa nama

INTERVJU

ZVONIMIR JURIĆ, REDITELJ: Ovo je moj najoptimističniji film

Objavljeno prije

na

Filmom Kosac, reditelja Zvonimira Jurića, zvanično je otvoren Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj, koji je u Crnogorskom narodnom pozorištu organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO). Zvonimir Jurić, reditelj iz Hrvatske, bio je gost festivala a publika nije ostala ravnodušna nakon odgledanog filma. Kosac je u Puli nagrađen Zlatnom arenom za kameru, za najboljeg glavnog glumca kao i nagradom kritičara Oktavijan za najbolje ostvarenje smotre. Film je prikazan na festivalima u Palm Springsu, Roterdamu, Briselu, Karlovim Varima, Sao Paulu, Helsinkiju, Torontu… a časopis Variety ocijenio ga je ostvarenjem na koje valja obratiti pažnju.

MONITOR: Kosac naginje ka psihološkom trileru, a u nekim trenucima mogao je skrenuti čak u horor. Ispričali ste nam napetu priču sporim ritmom o posljedicama rata, iako se nigdje kroz film on ne pominje. Kažite nam o ideji filma, kako je nastao i koliko dugo ste radili na scenariju?
JURIĆ: Ideja filma je nastala tako da smo, da se pomalo inženjerski izrazim, koscenaristica i ja uzeli noć kao vrijeme održavanja radnje, a ravnicu kao mjesto radnje. Na tu podlogu, na taj horizont, smo onda krenuli stavljati likove. Ono što sam jedino znao da želim u početku pisanja scenarija je imati hrvatskog vojnog veterana koji ima zločin iz prošlosti. Figura vojnog veterana – bivšeg vojnika u civilnom životu mi se čini jako dramski zanimljiva. Radili smo oko dvije godine na scenariju, mislim da je to previše.

MONITOR: Prva trećina filma posvećena je protagonistima koje je sudbina kobno povezala usred noći u hrvatskoj provinciji, a dugim kadrovima stvorili ste atmosferu napetog iščekivanja. Dolazi do tragičnog ishoda zato što svi akteri priče hoće da budu dobri i da pomognu. Da li ste ovakvim pesimističnim završetkom htjeli da ukažete na stanje u društvu na ovim prostorima?
JURIĆ: Nisam tako razmišljao. Ja sam slijep vjerovatno, ali ovo je moj najoptimističniji film dosada jer završava da je taj pas kojem je njegov partner – gazda izvršio suicid, da je taj pas dakle dobio novu familiju. Što se tiče dobrote likova, svi oni reagiraju na lik koji igra Ivo s razumijevanjem sadašnje njegove situacije u kojoj se nalazi. Iako, pazi, njemu se moglo najviše pomoći da je netko razgovarao s njim o zločinu koji je napravio. Ali ja se nisam u tom pravcu uputio jer sam ga htio da je šutljivi vuk. Netko tko ne razgovara i nije sposoban razgovarati o tome što osjeća. Inače je jako zanimljivo koji ili čiji kut izabereš za ispričati neku priču i čime ćeš se baviti, a čime nećeš. Tu se krije ideologija u najčistijem obliku – hoću reći da nisam nevin u tome kad izabiram što me zanima, a što ne. To vrijedi i od najbenignijih komedija do jako ozbiljnih filmova, nema tu razlike. Pitanje je samo koliko je lako ili manje lako uočljivo.

MONITOR: I u prethodnom filmu Crnci bavili ste se posljedicama rata. Koliko je važno baviti se tom temom i smatrate li da angažovani stav umjetnika utiče i mijenja nešto u svijesti ljudi?
JURIĆ: Znaš kako kaže Brecht kada su ga pitali da li te njegove poučne jednočinke o kapitalizmu ikom koriste tj. da li obrazuju gledatelje, on im je rekao da ne zna da li obrazuju gledatelje, ali zna da obrazuju glumce koji to igraju i njega samog. Da ti odgovorim na pitanje, ne znam da li moj stav utiče na nikoga. Ne mogu to znati. Jedan drugi Njemac, Kant kaže da djeca u školi ne nauče prvo abecedu/azbuku i zbrajati i množiti već nauče nešto mnogo važnije za njihove živote kad porastu: nauče odnose moći. Učitelj je autoritet, ja nisam….učitelj ima znanje, ja nemam….učitelj stoji, ja sjedim…učitelj proziva, ja odgovaram….učitelj ocjenjuje, ja primam ocjenu. Hoću reći u školu ideš da se opismeniš, a zapravo te se uči da budeš pokoran. Tako i sa bilo kojim djelom (pa i mojim), ja mogu misliti da ti kao redatelj dajem jedno, a ti ćeš kao gledatelj možda naći ili dobiti nešto drugo. Recimo, ja mislim da sam jasan u filmu, a tebi je to nejasno, ili ja mislim da sam uzbudljiv, a tebi je dosadno.

MONITOR: Zapuštene prostorije poljoprivrednog kombinata, čak i crveni karmin na šoljici kafe govori nam o stanju društva posljednje dvije decenije. Da li je film Kosac svojevrsna slika vaših stavova i ideologije?
JURIĆ: U sceni kada Ivo odvede Mirjanu do dvije šalice kave koje su ostale u tom kombinatu još od prije rata, htio sam reći kroz Ivu: evo ovdje je neka bolja prošlost. Htio sam tu prošlost (Jugoslaviju, socijalizam) obojati toplim i sjetnim nijasama… Da su Mirjana i Ivo zamišljeni u scanariju kao drugi likovi, onda bi vjerovatno i potegli razgovor o tome. Htio sam taj izgubljeni svijet, tu svojevrsnu Atlantidu, izvući na površinu kroz te dvije šalice kave.

MONITOR: Zašto gledaocu niste dali neku informaciju o životima ostalih likova filma? Ne znamo ništa o Mirjani – osim da je frizerka, kao ni o radniku na pumpi…
JURIĆ: Razmišljao sam o tome dok smo pisali. Onda sam odlučio da ipak ne. Možda sam grešku napravio što nisam više dao konteksta. Zapravo, dao sam radniku sa pumpe, ali način na koji sam to snimio nije mi se dopao pa sam izbacio u montaži. To ti je stara dvojba : da li neku scenu što si snimio, a nisi s njom zadovoljan, da li je dakle izbaciti iz filma po cijenu da je neki dio filma nerazumljiviji (jer ti scena nedostaje) ili je ostaviti unutra pa je razumljivije, ali onda imaš scenu u filmu koja nije dobra. Nema tu recepta što odlučiti. Ideš od jednog konkretnog slučaja do idućeg.

MONITOR: Ivo Gregurević i Mirjana Karanović tumače likove koji se takođe tako zovu. Da li ste dok ste pisali scenario željeli da baš oni tumače te uloge pa ih tako i nazvali?
JURIĆ: Jesam, htio sam da oni igraju te uloge, pa sam odmah u scenariju imenovao njihovim stvarnim imenima te karaktere. Bilo mi je lakše tako pisati jer sam imao njihova lica iza tih riječi. O suradnji s njima ti mogu reći da sam bio oprezniji u ophođenju s njima jer su stariji od mene. O nekim drugim djelovima suradnje ti neću reći.

MONITOR: A možete li reći o vašem viđenju hrvatske kinematografije?
JURIĆ: U devedesetim je bila otvorena nacionalistička, slavila je svoju poziciju žrtve bez da je pitala o udjelu Hrvatske i njenoj odgovornosti u ratu. Kasnije se mijenja, danas je bolja situcija. Samo ne znam da li je bolja jer je ono prije, mislim na devedesete, bilo toliko loše, ili je recimo to tako, objektivno bolja.

MONITOR: Koji su vam filmski autori zanimljivi i zašto?
JURIĆ: Ima ih mnogo, ali autor koji mi je zadnjih desetak godina najvažniji je iranski redatelj – Abbas Kiarostami, on mi je otvorio prozor u drugi svijet. Njegovih šest filmova – Gdje je kuća moga prijatelja, Kroz drveće maslina, Okus trešnje, Život ide dalje, Vjetar će nas odnijeti i Krupni plan smatram revolucionarnim u spajanju dokumentarnog i igranog jer je sačuvao najbolje od oba svijeta, dramsko od igranog i uvjerljivost od dokumentarnog, a pritom su to i naprosto izvrsni filmovi. Preporučujem.

Miroslav MINIĆ

Komentari

INTERVJU

NASTAVAK KADROVANJA U RESORU VESNE BRATIĆ – SLUČAJ RADE VIŠNJIĆ: Greška koja nije slučajna

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministarka  Bratić  očito ne smatra  da je veličanje četništva i  ratnih zločinaca ikkava  smetnja  za obavljanje rukovodećih finkcija u školstvu

 

Slučaj Rade Višnjić, nesuđene v.d. direktorice Osnovne škole (OŠ) „Jugoslavija” u Baru, u žižu javnosti vratio je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) na čijem je čelu Vesna Bratić. Kao diplomirana učiteljica, Rada Višnjić je za v. d. direktoricu imenovana na period od šest mjeseci, počev od 12. jula.  Razriješena je samo osam dana kasnije.

Na imenovanje Višnjićeve javnost je burno reagovala. Protiv nje je u januaru 2020. godine pokrenut disciplinski postupak, nakon što je učenicima na času zadala da crtaju trobojku, u vrijeme snažne politizcije upotreba zastava. Tada je dobila uslovni prestatak radnog odnosa. U jesen iste godine, preko Vajber grupe pozvala je učenike na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru. Uslijedio je definitivan otkaz.

Višnjićeva je na svom Fejsbuk profilu objavila i odu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, u Hagu doživotno osuđenom ratnom zločincu. U prilog tvrdnji da hvalospjevi Mladiću nijesu smetnja već više preporuka kod ministarke Bratić ide i činjenica da je za novog direktora Doma učenika u Beranama nedavno imenovan Goran Kiković. On je otvoreni podržavalac četničkog pokreta, a aktivno je učestvovao u predlaganju imenovanja ulice u Beranama po Mladiću.

Vesna Bratić je prije par mjeseci Bojanu Đačić, takođe učiteljicu, ideološki blisku koleginici iz Bara, postavila za v.d. direktoricu Osnovne škole (OŠ) „Ristan Pavlović” u Pljevljima. Đačićeva je smijenjena nakon dva dana, jer su njena fotografija, na kojoj na glavi nosi šajkaču sa kokardom, i tekstovi šovinističkog sadržaja, osvanuli na Instagramu. I izazvali snažnu osudu građana.

Ni tada, baš kao ni u slučaju Višnjić, ministarka Bratić se nije ogradila od stavova   izabranica. Đačićeva je smijenjena u tišini, bez izjašnjenja MPNKS-a. Višnjićeva je prošla gore. U pokušaju da se zaštiti, Vesna Bratić je u saopštenju u kom navodi da je promijenila mišljenje o njenom imenovanju, kazala da je do toga došlo nakon što su iz MPNKS-a imali uvid u  privatne materijale opscene prirode profesorice Višnjić – aludirajući na nage fotografije koje su kružile društvenim mrežama, a na kojima je navodno ona. To je i vrhunac opscenosti ministarke Bratić – što su joj pri kadriranju „opscene fotografije” veći problem od podrške Mladiću. I zloupotreba privatnosti pri raskidanju radnog odnosa. Zbog toga su ministarku kritikovali iz Centra za građansko obrazovanje (CGO), skupštinskog Odbora za ravnopravnost, Centra za ženska prava (CŽP), kao i pojedinih političkih partija.

Vesna Bratić je, objašnjavajući odluku o razrješenju Rade Višnjić, nenamjerno otkrila i da u MPNKS-u ne obavljaju nikakve provjere kandidata. „Sva priča o depolitizaciji državnog aparata pala je u vodu sramnim postupkom Vesne Bratić, iza kojeg nesporno stoje partije vladajuće većine. Umjesto da oslobode škole političkog uticaja i da razbiju ćelije za kupovinu glasova, što je nasljeđe koje je ostavio DPS sa svojim koalicionim partnerima, oni su se odlučili da te mehanizme preuzmu. Umjesto partijskih direktora i zamjenika – dobili smo partijske direktore i zamjenike”, konstatuje u svojoj objavi na Fejsbuku dugogodišnji aktivista nevladinog sektora Vuk Maraš.

Ministarka tvrdi da su novoizabrani vršioci dužnosti direktora osnovnih i srednjih škola birani nepartijski. Nije tako, narvano. Monitorovi upućeni izvori tvrde da je Radu  Višnjić imenovala na predlog Socijalističke narodne partije (SNP). Brojni slučajevi upotpunjuju sliku o krugovima iz kojih dolaze kadrovi u kulturi i prosvjeti. Monitor redovno piše o tome.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

ŠERBO RASTODER, ISTORIČAR: Treba nam istina   

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na Rezoluciju  o Srebrenici u crnogorskom političkom kontekstu  su se upecali zagovornici zla koji su se sakrivali iza „naroda“ kako bi osporili zlo. Sreća je da su ubjedljivo poraženi na način koji Crnu Goru vraća na stazu kakve – takve normalnosti i civilizacijske vrijednosti što je sa simpatijama prihvaćeno u regionu i svijetu

 

MONITOR: Usvajanje Rezolucije o Srebrenici i sporenja oko nje?

RASTODER:  Srebrenica je postala prepoznatljiva tačka topografije zla u Evropi. To je ,,zasluga” onih koji su počinili genocid ali i međunarodnog  suda  koji je pravno verifikovao tu činjenicu u dokaznom postupku koji je trajao više godina i u kojem je priloženo nekoliko hiljada dokaza (snimaka zločina, iskaza svjedoka, naredbi viših organa vojnih formacija, iskaza  aktera). Neki od počinilaca genocida (Nikolić, Krstić, Erdemović i drugi) priznali su zločin i iskazali kajanje, a neki od njihovih sljedbenika evo to odbijaju da urade. Zašto bi to bilo važno? Ne zbog toga što se mogu promijeniti činjenice vezane za genocid, već zbog nastojanja da se one politički relativizuju i na taj način odgovornost sa pojedinaca (koji su uglavnom priznali) socijalizuje na čitav narod.  To je nepošteno i neljudski prema narodu zato što je individualizacija krivice bio primarni cilj suda. To se radi ne zbog toga što ,,nije bilo” nego zbog odbrane,,ideologije zločina”. Postoji opravdan strah, da će se kad-tad postaviti pitanje o prirodi tvorevine, čiji je predsjednik, vrhovni komandant, predjednik skupštine, vlade itd. osuđen za genocid. Takva tvorevina  može biti samo ,,genocidna”, proizvod najvećeg  zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Sud u Hagu nije, kao nijedan sud, idealan. Ali u odnosu na onaj u Ninbergu, sud u Hagu je najmanje nekoliko desetina puta uređenija, sređenija i organizovanija institucija. Kako u primjeni prava tako i u dokaznom postupku. Ali tvrditi za sud u Ninbergu da je bio ,,antinjemački“ zato što  je primarno sudio nacistima je jednako stupidno i moguće samo ako ste pobornik nacizma.

Rezolucije o Srebrenici nemaju nikakav značaj za  činjenicu kvalifikovanu kao ,,genocid“ oni  su politička potreba društva da se odredi ,,na kojoj je strani”. U crnogorskom  kontekstu ovo je bio politički mamac na koji su se upecali zagovornici zla koji su se sakrivali iza „naroda” kako bi osporili zlo. Sreća je  da su ubjedljivo poraženi na način koji Crnu Goru vraća na stazu kakve takve normalnosti i civilizacijske vrijednosti, što je sa simpatijama prihvaćeno u regionu i svijetu.

MONITOR: Minuo je još jedan 13. jul. Kako tumačite sve glasnije revizionističke stavove o ulozi četnika u II svjetskom ratu?

RASTODER: Ne postoji ,,revizionizam u istoriji”. Ne može  se promijeniti ,,ono što je bilo”, mijenja se  samo mišljenje  o ,,onom što je bilo”. Tu se ne radi o istorijskom nego o ideološkom revizionizmu. Miješanjem ova dva posve različita pojma omalovažava se istorijska nauka, koja ima precizno definisane obrasce po  kojima dozvoljava naučno legitimne ,,promjene”. Nije svako mišljenje o prošlosti  istorija, niti je isto pričati o istoriji i istorijskoj nauci. Promjena mišljenja o četničkom  pokretu je ideološko konstruisanje novog narativa koje ne počiva na novootkrivenim činjenicama već na diskvalifikaciji postojećih. To može postati naučno prihvatljiv narativ o prošlosti tek kada se novim  dokazima (istorijskim izvorima) dokažu učešća četnika u bitkama sa okupatorom, njihova saradnja sa antifašistima. Treba i dokazati da su glavni programski dokumenti, poput onog Homogena Srbija i mnogi slični,  falsifikati, te zašto su četnike, ako su bili antifašisti, ostavili  saveznici. Sve u svemu, nema revizije istorije, proizvodi se samo idološki i vrijednosni haos.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

BUDIMIR MUGOŠA, FARMER I BIVŠI MINISTAR POLJOPRIVREDE: To što imamo brzo će nestati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prethodna vlast osudila je crnogorsku poljoprivredu na smrt, a aktuelni ministar poljoprivrede, gospodin Stijović, formirao je streljački vod

 

MONITOR: Jedan ste od učesnika protesta poljoprivrednika. Ministar Aleksandar Stijović kaže „pitanje je ko su ti ljudi i koje su im namjere“. Evo prilike da razjasnite tu „dilemu“.

MUGOŠA: Bezprimjerno je takvo ponašanje ministra prema ljudima od čijeg rada živi i zbog kojih postoji. Ako ministar ne zna ko su 70 najvećih farmera u Crnoj Gori koji imaju farme od 50 do 200 grla, onda smo svi u velikom problemu. Ovi ljudi su prije svega dobri domaćini, pripadnici svih vjera, nacija i partija, koji imaju dovoljno građanske svijesti, hrabrosti i odgovornosti da iznesu stavove i brane svoje i državne interese. To su ljudi koji su spremni na danonoćan rad da bi obezbijedili sebi i svojim porodicama egzistenciju a građanima kvalitetnu hranu.

Ako bismo govorili brojkama: to su vlasnici nekoliko hiljada najkvalitetnijih muznih grla u Crnoj Gori koji proizvode više od 50 odsto mlijeka koje se predaje mljekarama. Da je izašao jedan čovjek da protestuje trebao je biti uvažen  i primljen na razgovor. Nijesmo mi bravi da nas neko sa prozora prebrojava.

Nas povezuje domaćinsko razmišljanje i zajednički problem. Tražimo od države pomoć da preživimo ovu tešku situaciju a da onda sa institucijama pokušamo naći bolji model agrarne politike. Mi na to imamo pravo a država obavezu. Ne postoji niti jedan zakonski osnov da nam se ne izađe u susret, postoji samo nedostatak volje, znanja i razumijevanja. Bahato ponašanje ministra, njegovih saradnika i premijera su dodatno zakomplikovali situaciju, pa su naši zahtjevi sada radikalizovani i tražimo ostavku ministra Stijovića.

MONITOR: Ministar kaže da ne mogu ispuniti vaše zahtjeve pošto za to treba previše novca. Šta dalje? 

MUGOŠA: Kada nešto nećete onda je lako naći razloge. Poljoprivreda je izuzeta iz Zakona o kontroli državne pomoći što znači da država može pomoći a da pri tome ne krši niti jedan zakon ili međunarodni sporazum (STO, CEFTA). Sve evropske države su pomogle svojim poljoprivrednicima, osim naša.

Mi smo u martu tražili pomoć od pet euro centi po litru i na te naše zahtjeve ministar nije odgovorio, iako su naše kalkulacije govorile da je za to potrebno oko 1,5 miliona. Na posljednjem protestu mi smo preformulisali naše zahtjeve ali je suština ostala ista.

Dobrom argumentacijom na Vladi ta sredstva bi bila obezbijeđena kao što su data mnogim drugim djelatnostima u iznosu od preko 160 miliona. Za nas nema dva miliona iako smo strateška privredna grana.

MONITOR: Zašto u resornom Ministarstvu nemaju sluha za vaše probleme? 

MUGOŠA: Ministar ne zna, a nema ko da mu objasni, kako stvari stoje u ovom sektoru. Kako se, recimo,  kalkuliše cijena mlijeka: troškovi hrane su 65 odsto a onda dolaze troškovi energije, sredstava za higijenu, amortizacija, oprema stada, sitni alat , veterinarske usluge i , konačno, radna snaga.

Ministar neznaveno izvodi računicu da krava svaki dan daje dvadeset litara mlijeka i ispade sve sjajno. Naravno to nije tako. U periodu „pika laktacije“ lako je poslovati sa dobitkom ali što raditi kada se krava ne muze, a to je 50 do 70 dana u godini. Krava za života u dobrim uslovima da 20.000 litara mlijeka. Njena vrijednost na početku je preko 2.000 a na kraju vijeka 500 eura, pod uslovom da ne ugine i da je debela. Kada ovu razliku podijelimo na prinos mlijeka, pokazuje se da u cijenu koštanja mlijeka amortizacija stada učestvuje sa 7,5 centi po litru. A gdje je sve ostalo?

Svakoga ko hoće da se bavi poljoprivredom treba držati kao malo vode na dlanu. To je EU prepoznala i izdvaja polovinu budžeta za poljoprivredu i ruralni razvoj. Ta informacija još nije stigla do naših vlasti.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo