Povežite se sa nama

INTERVJU

ALEKSANDAR PEROVIĆ, EKOLOŠKI POKRET OZON: Drugačiji pristup i promjene pogubnih navika

Objavljeno prije

na

Porazno je svake godine u ekološkoj državi konstatovati da postoje iste ekokriminalne pojave, da se privatni interesi stavljaju iznad javnog, te da neefikasna primjena važećih zakona daje podsticaj onima koji uništavanjem prirodnih bogatstava nanose ogromne ekosistemske i ekonomske štete društvu

 

MONITOR: Ozon godinama prati nivo zagađenje vazduha u najugroženijim opštinama. Kakvo je stanje tokom ove godine?

PEROVIĆ: Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, do 1. oktobra tekuće godine u Pljevljima i Bijelom Polju imamo značajno više dana sa prekoračenjima srednjih dnevnih vrijednosti PM10 suspendovanih čestica. Dozvoljen broj dana sa prekoračenjima je 35 godišnje. U Pljevljima je već bilo 67 a u Bijelom Polju 54 dana. Zato u susret sezoni grijanja, kada je aerozagađenje u tim opštinama gotovo svakodnevno izraženo, moramo biti svjesni ozbiljnosti situacije

I građani Nikšića i Podgorice sezonu grijanja dočekuju sa značajnim brojem dana sa prekoračenjima srednjih dnevnih vrijednosti PM10. Izvjesno je da će i ove godine i u dvije najveće opštine biti premašen broj od 35 dana dozvoljenih na godišnjem nivou.

U Nikšiću je do 1. oktobra registrovan 31 dan sa prekoračenjem srednjih dnevnih vrijednosti PM10, a u Podgorici u Bloku V  27, a na Zabjelu 28 dana.

Pravo na čist vazduh jedno je od najvažnijih ljudskih prava, koje garantuje i Ustav Crne Gore, pa se nadamo da će sljedeća Vlada rješavanje problema aerozagađenja staviti u sami vrh svojih prioriteta, jer samo tako mogu se očekivati pomaci.

MONITOR: Nedavno ste izjavili da je stanje u ekologiji isto kao prije deceniju. Zar nije bilo nikakvih pomaka?

PEROVIĆ: Prateći kontinuirano stanje životne sredine, trendove  i sam način ozbiljnosti bavljenja ovom problematikom od strane nadležnih institucija, sa pravom smo ukazali da u posljednjoj deceniji nemamo nikakvih suštinskih pomaka.

U nekim oblastima, poput upravljanja vodama stanje je sve gore. Porazno je svake godine u ekološkoj državi konstatovati da su prisutne iste ekokriminalne pojave, da se privatni interesi stavljaju iznad javnog, te da neefikasna primjena važećih zakona, zapravo daje podsticaj onima koji uništavanjem prirodnih bogatstava nanose ogromne ekosistemske i ekonomske štete cijelom društvu.

Naročito zabrinjava što se i infrastrukturnim projektima, koji se prikazuju kao razvojni i potrebni, poput aut-oputa, ugrožavaju čak i zaštićena područja, zbog neznanja, nemara i ličnih interesa struktura koje koriste svaku priliku da od prirode otmu ono najvrednije.

Zaštićenih područja imamo značajno više nego prije 10 godina. Ali, moram istaći da, sem rijetkih primjera, loše upravljanje do te mjere unižava njihovu ekosistemsku vrijednost, da se s pravom može postaviti pitanje da li uopšte zaslužuju postojeće stepene zaštite.

MONITOR: Primjetna je veća vidljivost nevladinih organizacija i pojedinaca koji se bave zaštitom prirode. Da li su se i građani osvjestili što se tiče ekoloških nevolja?

PEROVIĆ: Ekološki aktivizam je nešto što možemo smatrati kao pozitivan trend, pa čak i najzdraviji dio građanskog pokreta i otpora u Crnoj Gori.  Takođe možemo posmatrati razvoj ekološkog aktivizma i u kontekstu postojećeg stanja životne sredine, odnosno potrebe za očuvanjem prirodnih resursa koji život znače. Bahato i loše upravljanje i rad nadležnih institucija ne može  se više istrpjeti i sve je više onih koji ne žele bez otpora gledati kako se uništavaju prirodna bogatstva. Naravno, i ovdje nije sve savršeno i treba biti svjestan da postoje pojedinci i grupe koje kroz ekološki aktivizam pokušavaju profitirati na političkom ili ličnom planu, ali vjerujem da to nije neprimjetno javnosti, te da se vrlo brzo sazna ko stoji iza čega.

MONITOR: Često alarmirate na ekološke probleme u Nikšiću. Koji su gorući i zašto se ne rješavaju?

PEROVIĆ: Nikšić je kao bivši industrijski centar zatrpan ekološkim problemima, koji su bili u drugom planu zbog socio-ekonomske krize i borbom ogromne većine građana za golim preživljavanjem.

Neuređeno gradsko smetlište „Mislov do”, nelegalna deponija istorijskog otpada iz Željezara tzv. „Halda”, devastirana korita rijeka, naročito Gračanice i Bistrice, planine ogoljene nelegalnom eksploatacijom šume, aerozagađenje, višedecenijski su problemi  koji Nikšić čine jednom od najugroženiji životnih sredina u Crnoj Gori. Bahat odnos lokalnih samouprava u prethodnom periodu, kao i državnih institucija, zahtijeva i vrijeme i znanje da bi se unaprijedilo stanje i riješili problemi.

Moram reći da primjećujemo drugačiji pristup aktuelne lokalne samouprave, naročito prema našim inicijativama, ali i dalje osjećamo opstrukciju od strane vlasti na državnom niovu, koje ne pružaju ono što je potrebno da bi se vidjeli pomaci.

Politička kriza nepovljno utiče naročito na lokalne zajednice, koje su ugrožene konkretnim problemima. Nadam se  da će sljedeća Vlada shvatiti koliko se mora efikasno i konkretno raditi na terenu, a ne kao do sada obesmišljavati napori proceduralnim manipulacijama.

Trenutno se radi na pripremi sanacije „Mislovog dola”, uspostavljanju Centra za upravljanje otpadom, što bi svakako bio konkretan pomak i moram istaći da smo uključeni u sva radna tijela u vezi te problematike.

Mi smo i u završnoj fazi prikupljanja potpisa za građansku inicijativu za zaštitu voda gornje Zete, koje se moraju zaštiti i od lokalne samouprave očekujemo podršku u tom cilju.

Takođe, konačno je počelo uređenje zaštitne šume i prostora u neposrednoj blizini Krupačkog jezera, koji je bio devastiran i prirodnim pojavama i nemarom nadležnih, pa očekujemo da će i taj jedan od najprepoznatljivijih prostora biti nova zelena oaza u kojoj ćemo svi uživati u narednom periodu.

MONITOR: Pregovori sa EU stagniraju, kakvo je stanje sa zahtjevnim Poglavljem 27 – Životna sredina i klimatske promjene, ima li napretka?

PEROVIĆ: Kada je proces pregovora u pitanju, naročito za poglavlje 27, primjetna je ne samo stagnacija, već bih rekao i pogoršanja situacije, iako to jezik Evropske komisije prikazuje na diplomatski način.

Smatram da se građanima Crne Gore ne pružaju kvalitetne i razumljive informacije o procesu evropskih integracija, izazovima koje prate taj kompleksni proces. Za to najveću odgovornost snose izvšna i zakonodavna vlast, koje zloupotrebljavaju nadležnosti, sa ciljem prisvajanja jeftinih političkih poena i partijskih interesa.

Nažalost, ni ubjedljiva većina građana, usljed stalne socio-ekonomske, političke, a u posljednjih tri godine i zdravstvene krize, ne pokazuje potrebno interesovanje za proces evropskih integracija, što je posljedica borbe za golo preživljavanje.

Imajući u vidu da se često ističe da je poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene, najkompleksnije i najskuplje, te da je izražen trend zloupotrebe ekoloških tema od strane različitih interesnih lobija, što je povezano sa ekokriminalom, upozoravamo da se mora ukinuti dosadašnja praksa manipulisanja javnosti. Procese treba učiniti transparentnim i razumljivim, naročito kada su u pitanju značajni infrastrukturni projekti u nadležnosti države u koje se ulažu sredstva iz budžeta i kreditnih zaduženja.

Upozoravamo građane da ne dozvole da budu izmanipulisani i zaduženi zbog projekata koji se realizuju na osnovu kreditnih zaduženja, a pod plaštom opravdanosti zbog evropskih integracija, kakvi su u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Treba da budu svjesni da se i oni projekti koji imaju „zaštitarsku“ vrijednost, poput proglašenja zaštićenih područja zloupotrebljavaju od strane interesnih grupa.

Bez argumentovanog javnog dijaloga nema najboljih odluka. To je  vrijednost koja će Crnu Goru prikazati u najboljem svjetlu i kao demokratsku i ekološku državu, dobrodošlog novog člana evropske porodice, koji donosi benefite a ne problem.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

INTERVJU

BUDISLAV MINIĆ, ADVOKAT: Daleko od suštinskih promjena u pravosuđu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ne samo hvalisanje aktuelne vlasti već i hvalospjevi dobijeni od međunarodnih partnera koji su neskrivenim olakšanjem prokomentarisali prekid dugovremene blokade vrha pravosuđa, kazuje o dubini potonuća na koje smo bili svikli s vladama i nakon promjene vlasti

 

MONITOR: Ministarstvo evropskih poslova opet je saopštilo da očekuje završna mjerila za poglavlje 23, 24 u junu ove godine. Gdje je Crna Gora kada je u pitanju vladavina prava danas i koliko je realno da ispunimo zadatke koji se od nas traže u tom zahtjevnom poglavlju do ljeta da bi dobili završna mjerila?

MINIĆ: Crna Gora i danas, kao i u prethodnom periodu, simulacija demokratije i vladavine prava. Ona značajno zaostaje u zadovoljenju prije svega svojih potreba u oblasti uspostavljanja vladavine prava a onda i u ispunjenju zadataka na putu priključenja Evropskoj uniji. Taj značajan zaostatak dijelom je posljedica svjesne opstrukcije od strane dobitnika tranzicije koji su do 30. avgusta 2020. godine bili na vlasti i koncipirali pravni, obrazovni, kao i ukupni sistem u skladu sa svojim ličnim, grupnim i drugim partikularnim interesima, na štetu opštih, u sistemu rigidne partitokratije transformisane u mafiokratiju.

Ispunjenje zadataka u vezi sa dosadašnjim mjerilima za poglavlja 23 i 24 nije bilo pretjerano zahtjevno. Odnosilo se na ispunjenje nužnih pretpostavki za uspostavljanje osnova za izgradnju i otpočinjanje djelovanja pravosuđa u skladu sa evropskim standardima.  Međutim, ključni problem je predstavljalo odsustvo političke volje vladajućih struktura da se iskreno posvete tom cilju. Njegovo  ispunjenje je predstavljalo ozbiljnu prijetnju najvišim nosiocima vlasti i njima bliskim strukturama “ostvarenim” u vrijeme i na način koji zahtijevaju ozbiljna preispitivanja u pravičnim postupcima pred samostalnim i nezavisnim organima efikasnog pravosuđa, koncipiranog od kredibilnih i kompetentnih ljudi na svim nivoima.

Dosadašnje  (podsticajne) ocjene našeg napretka od strane međunarodnih partnera, pozitivnije su od iskustva nas praktičara u svakodnevnom suočavanju sa tim sistemom. Vjerujem da će  ubuduće najozbiljniji problem biti ljudski potencijal obrazovan u postojećem obrazovnom sistemu i sa radnim iskustvom i navikama dosadašnjeg pravosuđa.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR ŽARKO PUHOVSKI, PROFESOR POLITIČKE FILOZOFIJE IZ ZAGREBA: Postkomunizam se širio sa Zapada na Istok, a sada se proces obrće

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zapad se suočava s desničarskim primitivizmom koji je sa zgražanjem prije tridesetak godina gledao u Rusiji, Srbiji, Hrvatskoj, Slovačkoj, na Baltiku…Recentne su metode, dakako, obogaćene iskustvom amerikanskoga populizma

 

MONITOR: U Hrvatskoj se  očekuju  i predsjednički izbori krajem godine. Da li će se Zoran Milanović ponovo kandidovati  SDP-a ?

PUHOVSKI: Milanović će se gotovo sigurno kandidirati za još jedan mandat. I pritom je formula, izgleda, dosta jednostavna – pobjedi li HDZ opet na parlamentarnim izborima, Milanović najvjerojatnije pobjeđuje na predsjedničkima. On je zaposjeo i značajan dio desnoga biračkog spektra, a ljevica ga dobrim dijelom gleda kao svojega. Zeleno-lijeva opcija može kandidirati nekoga od svojih, no bit će to, gotovo sigurno, alibi-kandidat/kinja.

MONITOR: Dugo traje i verbalno izražena netrpeljivost Predsjednika i Premijera Hrvatske.  Postoji li ili ne, manje-više stabilna podrška djelova javnog mnjenja jednom odnosno drugom visokom dužnosniku RH?

PUHOVSKI: Biračko je tijelo u Hrvatskoj već dugo stabilno, katkada se čini čak i petrificirano, svakih nekoliko godina dolazi tek do prelaska manjega dijela neodlučnih na neku novu političku adresu, koja se uskoro najčešće gasi. Milanoviću je sada uspjelo privući dio desnice upravo agresivnošću, pa i prostaklukom. No, pravi je problem u tomu što između dvojice funkcionara, predsjednika i premijera, nema bitnih razlika u političkim pozicijama. Radi se, kako bi to davno („Pozorište u kući“) rekao Đuza Stojiljković: “Al’ da mi se da da sam glavni ja!“

MONITOR: Kada je u Saboru nedavno Ivan Turudić izglasan za državnog tužioca sudija Visokog krivičnog suda, Milanović je tražio sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost. Turudić se zbog bliskosti HDZ-u i afera koje su ga pratile još kao sudiju u zagrebačkom Županijskom sudu, smatra-od strane opozicije i dijela javnosti, pogrešnim izborom. Plenković ga hvali jer je poništio presudu kardinalu Alojziju Stepincu…Da li i u Hrvatskoj postoje „partijske“ sudije i tužioci?

PUHOVSKI: I u Hrvatskoj postoje partijski suci i tužitelji, Turudić se od ostalih razlikuje „samo“ po javnoj brbljavosti i nedostatku opreza, što je oporba zdušno koristila. No, to nije dugoročna tema, jer opozicija i tako već godinama tvrdi da je Državno odvjetništvo pod HDZ-ovom kontrolom (iako hapse uglavnom njihove funkcionar(k)e zbog korupcije, što je i logično, jer imaju decenijama vlast u rukama). S druge strane, tužitelj nije bitna figura ni u jednome pravosudnom modelu, ipak sud odlučuje na kraju.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VANJA ĆALOVIĆ MARKOVIĆ, MANS: Sveopšte blaćenje koje pogoduje DPS-u

Objavljeno prije

na

Objavio:

Najdegutantnija je  hiperprodukcija afera, gdje svi svakog optužuju za korupciju, a nema nikakvih dokaza. Imamo sveopšte blaćenje koje najviše pogoduje DPS-u. U  javnosti se stvara utisak da su oni ako ne isti, onda makar da se služe istim ili sličnim metodama

 

 

MONITOR: Kako komentarišete posljednju sjednicu Odbora za bezbjednost, ono što joj je prethodilo i reakcije poslije?

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ: Meni se čini da ministar  Milović na neki način preuzima ingerencije nekih drugih institucija i da se ponajmanje ponaša kao ministar pravde. Iako nam je izuzetno potrebna upravo ta funkcija kada su u pitanju neke ključne reforme,  od vetinga,  preko Zakona o oduzimanju imovine, do Zakona o sprečavanju korupcije i niza drugih zakona koji građani godinama čekaju. Umjesto toga,  Milović se ponaša više kao ministar unutrašnjh poslova ili možda šef Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Rasprava održana na Odboru je do sada nezapamćeno i nezabilježeno kompromitovanje sa svake strane. Zaista sam iznenađena da smo došli u fazu gdje je potpuno zaboravljeno sve ono što je radio prethodni režim zahvaljujući takvim optužbama. I stanje u koje nas je doveo kada su u pitanju sektor bezbjednosti ali i druge oblasti. To je krajnje razočaravajuće i pokazuje da umjesto da pokušavamo da izgradimo institucije, te se institucije sve više kompromituju.

Nadam se da će Vlada naći način i mehanizme da, poučena iskustvima svega onoga što se dešavalo na sjednici Odbora, nikad više ne dozvoli tu vrstu komunikacije između njenih visokih predstavnika.

MONITOR: Premijer se za sada drži po strani.  Kako vidite komentar ministra pravde  da je on Spajićeva politička kičma ?

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ: Mislim da Milović najviše šteti  Spajiću i da on trenutno predstavlja veliki teret za izvršnu vlast. Sigurna sam da nikome ne bi bilo ugodno da neko  govori da je njegova kičma, jer to implicira da on kičme nema.  To je velika uvreda za premijera Spajića. Iznenađena sam da se bilo koji ministar usudio da na takav način govori o predsjedniku  vlade u kojoj vrši funkciju.

MONITOR: Kako vidite relaciju Demokrate – PES vezano za bezbjednosni sektor?

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ : Očigledno je da tu postoje ozbiljne nesuglasice za koje mislim da su izuzetno loše i po Vladu i po društvo. Negdje je bilo za očekivati, s obzirom na sličnost u politikama PES-a i Demokrata, da između njih postoji skladnija  saradnja. Međutim, svjedočimo tome da se ti odnosi dodatno komplikuju pogotovo sa ovim prozivanjem od strane gospodina Milovića.

Za društvo bi  bilo važno kada bi se što prije dođe do nekog rešenja i kompromisa i kada je u pitanju slučaj Brđanin i sektor bezbjednosti. Taj  sektor je duboko kriminalizovan od strane prethodnog režima, i mislim da  ove nesuglasice tome samo pogoduju.

MONITOR: U raspravama koje smo imali prilike da slušamo pominju se slučajevi međunarodnih bjegunaca. Čekajući da se utvrdi jesu li optužbe osnovane, čini se jasnim da se  bjegunci koriste za domaću upotrebu?

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ:  Umjesto da mijenjamo  sistem i ona diskreciona ovlašćenja koja je prethodna  vlast integrisala u sistem kako bi omogućila trgovinu sa kriminalnim strukturama, mi smo došli u situaciju da se ta rešenja itekako koriste. I veliko je pitanje da li se zloupotrebljavaju,  ili je to urađeno iz nekih konkretnih ličnih interesa.

Kada je u pitanju slučaj Čamgoz, evidentno je da je on optužen za najteža krivična djela i da je zahvaljujuči odluci ministra pravde i dalje u Crnoj Gori. Građani plaćaju ogroman novac da bi ga štitili, umjesto da bude isporučen Turskoj.

Da li je to pitanje neke loše procjene ili loše namjere, to treba da odgovori Specijalno tužilaštvo. Opet kažem, umjesto da se bavimo time šta se dešavalo u prethodnom periodu, da loše prakse i zakone ispravljamo, mi svjedočimo da se sada  multiplikuju afere koje se vezuju za aktuelnu vlast. Ono što je najdegutantnije je  hiperprodukcija afera, gdje svi svakog optužuju za korupciju, a nema  dokaza. Imamo jedno sveopšte blaćenje koje najviše pogoduje DPS-u.Tako se  u javnosti stvara utisak da su oni ako ne isti, onda makar da se služe istim ili sličnim metodama.

MONTOR: Kad smo već kod DPS, kako vidite izbore novog rukovostva te partije?

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ: Mislim da niko ne doživljava novo rukovodstvo kao nekoga ko zaista donosi odluke u DPS-u. Do refrome te partije apsolutno nije došlo. Tamo se i dalje nalaze svi oni mračni kadrovi iz prethodnog sistema koji suštinski povlače konce iza scene. Vjerovati da odluke u DPS- u donosi Danijel Živković a ne Milo Đukanović ne može ni najnaivnija osoba na planeti. Mislim da je ta šansa propuštena iz razloga što se vrlo teško može naći snage u toj partiji da se oslobodi tako moćnih i uticajnih kadrova koji su okruživali Đukanovića. Ovo je na neki način najveća neusluga tim  mladim ljudima koji su došli i koje niko ne shvata ozbiljno. Oni  služe kao neka vrsta maske illi pokrića za one koji bi danas trebalo da budu u zatvoru.

MONITOR: Koliko je Crna Gora danas, tri godine nakon pada DPS-a, promijenila  sistem i krenula u drugom smjeru?

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ : Gotovo nimalo, upravo iz razloga što ne postoji sistemski pristup rešavanju ogromnih problema koje je DPS ostavio. Imamo neke napore od strane SDT i hapšenja pojedinih visokih funkcionera, međutim to je i dalje izuzetno malo, znajući sa kakvim obimom kriminalnih aktivnosti smo se suočavali. Moje očekivanje je bilo da će svaka izvršna vlast koja dođe posle DPS –a staviti sve resurse na raspolaganje Specijalnom tužilaštvu da bi se taj sistem što prije očistio. Evo vidimo da  ni tri godine poslije smjene vlasti SDT nema nove prostorne kapacitete, a kamoli da imaju pristup bazama podataka. Tri godine nakon smjene vlasti nemamo gotovo nijedan slučaj koji su nove vlasti objavile, da se odnosi na zloupotrebe prethodnog režima. Naprotiv, na nekom manjem nivou, ali vrlo zabrinjavajućem, imamo preuzimanje tih praksi, pogotovo kada je u pitanju partijsko zapošljavanje i nedostatak odgovornosti za izostanak rezultata. Očekivanja građana u velikoj mjeri su iznevjerena.

Moje očekivanje je bilo da će izvršna vlast, recimo, učiniti sve da utvrdi gdje se nalazi imovina koja je iznesena iz CG tokom  tri decenije vladavine DPS-a. Za to ne vidim da postoje bilo kakvi napori i da  je to bilo kome prioritet. Mislim da je prioritet da se ostane na vlasti,da se funkcije zgrabe i podijele  kako bi se što duže ostalo na vlasti, a ne da se uspostavi pravda. A ona je bitna, ne samo zbog radnji prethodnog režima, nego zbog toga što ako niko iz DPS-a ne bude odgovarao, neće odgovarati ni vlast posle . Mislim da je to i razlog zašto oni i ne pokušavaju da utvrde šta se ranije dešavalo nego iz tih praksi uče i očigledno, bar neke od njih, primjenjuju. Posebno me  strah je da će ako ostanu dugo na funkcijama, početi  da primjenjuju sve više tih praksi. Tako ćemo ući u  začarani krug gdje nema prevelike razlike između jednih i drugih struktura. Zato je strašno važno da insistiramo da postoji ogovornost DPS-a, da oni koji su uzeli ogroman novac zloupotrebama funkcija iz ove države taj novac vrate i završe u zatvoru, a ne da to postane normalizovano, pa da svako ko dođe na vlast može na taj način da se ponaša.

MONITOR: Tri godine kasnije, neobjašnjivom imovinom se gotovo ne bave institucije,već MANS. Objavili ste nedavno podatke vezano za slučaj Golubović, nakon čega je SDT formirao predmet.

MRKOVIĆ ĆALOVIČ: ASK je ona ista koja je bila u vrijeme prethodnog režima, čak je u pitanju i isti kadar koji je tu imenovan zahvaljujući očito i  preporukama Vesne Medenice. Skupština nije uradila ništa što je mogla da uradi i za šta je imala mehanizme da u prethodne tri godine promijeni takvo stanje. Sve dok na čelu bude kadar DPS-a sigurno nećemo imati ozbiljnijih rezultata. Ali je pitanje, zbog svega što sam ranije navela, da li će kadrovi nove vlasti postupati drugačije. Posebno brine to što nakon tri godine, od  našeg objavljivanja  slučaja gdje je u pitanju neko ko je u javnosti vrlo poznat, nismo imali maltene nikakvu reakciju od strane državnih organa. Ranije, dok su bili opozciija,  kada bi objavili takve informacije, oni bi danima komentarisali i pozivali institucije da djeluju. Sada je ta reakcija potpuno izostala. Dodatno, ukazujem da dva sina gospodina Golubovića i dalje rade u institucijama sistema. Na njih se vodi značajan dio te imovine. Jedan radi u Ministarstvu unutrašnjih poslova, drugi u Ministarstvu odbrane.  Makar u tom smislu bi institucije trebalo da krenu da djeluju i da vide odakle ta imovina i da li oni treba i dalje da ostanu na tim radnim mjestima, u tako osjetljivim institucijama sistema.

MONTOR: Koliko je onda realna najava da bismo do ljeta mogli ispuniti prelazna mjerla za poglavlje 23, 24?

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ: U posljednje vrijeme se pokazalo da je proces evropskih integracija mnogo više politički nego što je zasnovan na stvarnim postignućima. Postoji veliki interes u EU da se što prije ubrza proces proširenja zbog rata u Ukrajini. U tom smislu je možda i realno da nam Brisel progleda kroz prste i neke formalne korake prihvati kao suštinske. Ako bi smo govorili o suštinskim reformama apolutno nije realno. Nijesmo napravili ništa ozbiljnije u prethodne tri godine, a kamoli da to završimo za par mjeseci.

MONITOR: Kako vidite 100 dana Spajićeve vlade?

MARKOVIĆ ĆALOVIĆ:  Kada je  u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, oblast koju MANS prati, tu nemamo puno napretka ako ne računamo trule kompromise oko imenovanja u pravosuđu. Za koje vjerujem da će nam se debelo osvetiti jer nismo,  po mom mišljenju,  došli do osoba, koje će imati dovoljno hrabrosti da se suprotstave organizovanom kriminalu i korupciji na najvišim nivoima.

Nemamo nijedan novi predlog zakona, iako smo imali mnoge predloge koji su dolazili iz ovih struktura dok su bili opozicija. Osim Zakona o slobodnom pristupu informacijama koji je kao predlog usvojen krajem prošle godine. Taj zakon bi tek trebala da razmatra Skupština. Ukoliko on bude usvojen u onoj formi u kojoj ga je Vlada preložila, to će biti ogroman napredak i daće dodatne alate i civilnom društvu i medijima da vrše jaču kontrolu vlasti i otkrivaju slučajeve korupcije i raznih zloupotreba. To je pozitivan signal  izvršne vlasti, da je spremna da predloži zakon koji će nju izložiti mnogo većoj javnoj kontroli.

Vidjećemo da li će on u toj formi biti usvojen u parlamentu ili će ga prekrajati amandmanima.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo