Povežite se sa nama

INTERVJU

ANA MATIĆ, DIZAJNERKA: Dizajn oblikuje našu stvarnost

Objavljeno prije

na

Iako je zadržalo standardnu programsku strukturu foruma koju godinama gradimo, ponavljamo, ali i mijenjamo, ovo izdanje je prije svega rekordno po broju ukupnih učesnika, kao i po broju internacionalnih predavača

 

Na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju održan je FLUID dizajn forum, koji se smatra najreferentnijim edukativnim forumom u regionu, a objedinjuje akademsku zajednicu, mlade kreativce, stručnu dizajnersku zajednicu, javne institucije, kulturni sektor i lokalnu zajednicu. Ovaj umjetničko-istraživački projekat započet je 2013. godine, a koncipiran je da kroz niz predavanja, panel diskusija, radionica i izložbi tokom trajanja foruma okupi poznate regionalne i internacionalne predavače, kao i studente iz zemlje i regiona. Ovodišnje izdanje FLUID-a bilježi rekordne brojke učesnika iz zemlje, regiona i Evrope.

Ana Matić, inicijatorka i koordinatorka FLUID dizajn foruma, redovna je profesorica na Studijskom programu Grafički dizajn Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje Univerziteta Crne Gore. Ima bogatu stručno-umjetničku izlagačku biografiju. Dobitnica je nekoliko nagrada za dizajn, organizatorka je i učesnica mnogih izložbi, konferencija i radionica u zemlji i inostranstvu.

MONITOR: Nedavno završeni 11. FLUID dizajn forum okupio je renomirane dizajnere i umjetnike iz zemlje, regiona i svijeta. Održana su mnoga predavanja, okrugli stolovi i radionice, a na Cetinju je otvoreno i nekoliko izložbi. S obzirom na to da je jedan od najvažnijih dizajnerskih foruma u regionu, nakon jedanaestog izdanja i reakcija prisutnih, po čemu se ovogodišnji FLUID razlikovao od prethodnih?   

MATIĆ: Iako je zadržalo standardnu programsku strukturu foruma koju godinama gradimo, ponavljamo, ali i mijenjamo, ovo izdanje je prije svega rekordno po broju ukupnih učesnika, kao i po broju internacionalnih predavača. Osim javnog programa koji trajao pet dana, ove godine imali smo i dosta događaja koji su počeli ranije i tekli paralelno, a dio su evropskog projekta ReCulture.

MONITOR: Ovogodišnji forum imao je temu „Fluidni identiteti“. Kako je najavljeno, analizirali ste ulogu dizajna u izgradnji i dekonstrukciji identitetskih narativa koji oblikuju društvenu stvarnost.

MATIĆ: Da, analizirali smo pitanje identiteta kroz prizmu dizajna, ali smo kroz seriju glavnih uvodnih predavanja prva dva dana obuhvatili mnogo šire polje, druge oblasti i discipline. Na primjer, profesor Borut Vild iz Beograda ukazao nam je na to da su pojmovi fluidnosti i identiteta u sličnom odnosu kao sloboda i ograničenja. Profesor Karl Štoker iz Graca je na primjeru austrijskog nacionalnog identiteta ukazao na uslove i načine formiranja identiteta kroz istoriju. Socijalni psiholog profesor Stiven Raišer sa Univerziteta Sent Endrjuz je ukazao na nužnost postojanja etničkih identiteta i razliku između narativa koji ih mogu graditi tako da isključuju ili uključuju sve članove društva. Istoričarke umjetnosti Marija Đorđević i Tatjana Koprivica bavile su se metodologijom za analizu performativnih aspekata identiteta na primjeru spomeničke kulture. Iz perspektive nauka i umjetnosti kojima se bave, svi oni dali su dodatne uvide na FLUID panelu treće večeri, što je uz sva druga predavanja i prezentacije pomoglo da imamo sjajne rezultate u sedam trodnevnih kreativnih radionica u kojima je učestvovalo oko osamdeset studenata iz Crne Gore i regiona.

U okviru programskog segmenta FLUID Expo, koji još traje, pet od sedam izložbi direktno referencira na ovogodišnju temu – od regionalne izložbe mladih dizajnera do angažovanih plakata već etabliranih dizajnera i istorijskih pregleda. S obizirom na temu – ima mnogo zastava, ali ne onih koje možda posmarač očekuje na „prvu loptu“. Neke su angažovani plakati, a neke se na osnovu uputa posmatrača automatski generišu. E, da, na jednoj od izložbi se našao i Hladnjak OBODIN Deluxe 135L, koji je, nesporno, dio našeg identiteta.

MONITOR: Za brojnu publiku događaj je bio veoma važan, ali s obzirom na to da ste profesorica na Fakultetu likovnih umjetnosti, vjerujem da Vam je FLUID naročito značajan zbog studenata, a rekli ste da ih je bilo oko osamdeset, jer su u prilici da uče od eminentnih dizajnera i profesionalaca.

MATIĆ: I tokom samog trajanja festivala, a evo i nakon što je sve malo „odležalo“ i dalje pristižu komentari i studenata i predavača, a nekako mi se čini kao da se svake godine ponavljaju. Svi su prezadovoljni, oduševljeni festivalom, predavanjima, radionicama i što je najvažnije druženjem, boravkom na Cetinju i u Crnoj Gori. Vi zaista u svih pet dana jako gustog programa imate toliko toga da vam treba višestruko vremena da sve to apsorbujete. Studenti u FLUID radionicama imaju priliku da svoja znanja direktno uporede sa kolegama iz regiona, a tokom prethodnih deset godina nastala su mnoga „fluidna“ prijateljstva i kreativne saradnje. Činjenica da nam se mnogi studenti iz regiona vraćaju, i kao publika, a neki sada već i kao predavači, potvrđuje da radimo pravu stvar.

MONITOR: Godinama radite važne projekte u Crnoj Gori – od monografija, knjiga, plakata, grafičkih rješenja… Šta je Vaš pokretač kada je u pitanju dizajn i postoji li neka opšta poruka koju šaljete korisnicima i posmatračima?

MATIĆ: Dizajn oblikuje našu stvarnost. Naravno, ne mislim da je najbitniji, ali je svakako važan. Živimo u takvom društvu da se dizajn čini nevidljiv, na primjer, u odnosu na politiku, koja takođe oblikuje našu stvarnost. Većim brojem društveno-odgovornih angažovanih dizajnera trenutna slika svijeta mogla bi biti drugačija, jer dizajner nije samo vizuelni oblikovalac, on je prije svega mislilac koji, eto, zna da vizuelno oblikuje.

MONITOR: Koliko dizajn u Crnoj Gori korespondira sa svijetom? U kom pravcu se kod nas kreću inovacije?

MATIĆ: Ako govorimo o grafičkom dizajnu, tu ne vidim razliku, FLUID je jedna od potvrda. Ono što karakteriše naš obrazovni sistem je sporost, ali to je specifično za mnoge državne univerzitete. Dizajn je živa stvar, a život je danas prilično ubrzan i zavisan od tehnologija. Nema se vremena za cikluse od pet godina da bi se nešto izmjenilo u nastavnom planu. Ideja da prije desetak godina pokrenemo FLUID dizajn forum nastala je iz potrebe za akitvnijim praćenjem struke, i predstavlja dopunu redovne nastave na Studijskom programu Grafički dizajn Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje Univerziteta Crne Gore.

MONITOR: Koje savjete dajete studentima koji su odlučili da im dizajn bude profesija? Koliko se razlikuju od onih koje ste Vi dobijali na početku bavljenja grafičkim dizajnom?

MATIĆ: Nema generalnih recepata, rad na kreativnim problemima je svaki put izazov – različit i nov. Naravno da postoje opšte smjernice, i one se suštinski nisu promijenile. Međutim, promijenilo se okruženje. Tehnologija je promijenila način komunikacije, ali nije našu potreba da komuniciramo, da probamo da se razumijemo bolje i kada se čini da se baš i ne razumjemo. Da se doživotno nadgrađujemo, a to možemo samo razmjenom znanja. Da probamo da gradimo bolje društvo makar u nekom našem mikrookruženju.

Miroslav MINIĆ

Komentari

INTERVJU

DALIBORKA ULJAREVIĆ, CGO: Živimo život za 2+

Objavljeno prije

na

Objavio:

Istraživanja pokazuju da nam je opšte povjerenje u institucije i organizacije prije avgusta 2020. bilo jače nego danas kada najviše rangirani jedva prebacuju 2,5 na skali od 1 do 4. I mnogo je važnih segmenta koji su nam na ocjeni 2+.  Život koji se kreće oko ocjene 2+ nije onaj koji ukazuje na poboljšanje

Za očekivati je da na ovim izborima imamo manju izlaznost nego u avgustu 2020. godine, jer nema više mobilizacijskog potencijala koji bi mogao da se aktivira kao tada, niti su na isti način spoljni akteri zainteresovani za Crnu Goru, kaže Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) u razgovoru za Monitor. „Nema ni onog DPS-a koji je bio homogenizirajući kako za svoje birače, tako i za one koji su izlazili samo da glasaju protiv. To predstavlja izazov mnogima koji su svoju politiku gradili samo na oponiranju DPS-u i sistemu koji je ona oblikovao.

Takođe, dio građana i građanki je poslije ove tri godine razočaran i onim akterima za koje su glasali na prethodnim izborima jer su vidjeli da im je na prvom, a često i jedinom, mjestu lični interes”.

MONITOR: Čeka nas Parlament, a moguće i Vlada, sa mnogo novih lica. Treba li to da nas raduje ili plaši?

ULJAREVIĆ: Problem Crne Gore danas je što ona od obnove nezavisnosti nije uspjela da stvori jaku, prozapadnu alternativu Đukanoviću i DPS-u. Umjesto toga, svjedočimo rastu desno-populističkih snaga, uz dio onih koji su nepouzdani i neotporni na štetne uticaje ili retrogradne strukture. Zato mi sa novim licima, nažalost, najmanje dobijamo kvaliteta u pristupu politici, rukovođenju, pa i u onom što se odnosi na struku kad je riječ o specifičnim oblastima.

Vrijedi podsjetiti da smo mi već imali tu političku fazu u kojoj su samo mladost, neiskustvo, i puka kritika prema prethodnicima bili protežirani kao prednosti – a to nijesu prednosti u politici demokratskih društava. Izgleda da lekciju naučenu 90-ih godina prošlog vijeka moramo da obnavljamo, a vidjećemo i koliko će nas to koštati.

MONITOR: A kakva bi mogla biti nova Vlada?

ULJAREVIĆ: Sada se u dijelu javnosti pozicionira pretpostavljena većina koja bi trebalo da je formira, a koji bi činili Evropa sad sa koalicijom Demokrate-URA i manjinskim partijama. Imajući u vidu sve razlike koje postoje među njima, ali i lične animozitete koji se kao u talasima javljaju i ukrivaju, za očekivati je da to bude mučan proces.

Nema tu kohezivnog faktora koji bi se zasnivao na principima i vrijednostima, uz činjenicu da za neke i ne znamo koje su to magistralne vrijednosti na kojima stoje.

Dodatno, imamo još nekoliko nepoznatih: da li je DF i dalje neprihvatpjiv kao dio vlasti, jer smo svjedoci da se on već duže od aktera sadašnje Vlade i njima bliskih saveznika iz različitih sfera „umiva”; kako će se odvijati stvari u PES-u s obzirom na vidno postojanje različitih struja; da li će koalicija Demokrate – URA biti raskinuta nakon izbora; Kakav će biti odnos Spajića prema Abazoviću i njegovoj partiji koja je bila ključna u obaranju Vlade čiji je on faktički bio drugi čovjek i protiv kojeg je Abazovićeva Vlada prije samo nekoliko sedmica podnijela prijavu zbog zaduženja iz 2020…

Konačno, uz očekivani uspjeh PES-a i činjenicu da su oni otvorili Pandorinu kutiju primarno ekonomskog populizma, bila bi neka kosmička pravda i da dođu u poziciju da pokušaju sprovesti svoja obećanja.

MONITOR: Kako, u odsustvu stabilnih institucija, nadomjestiti očekivani nedostatak iskustva kod budućih nosilaca ključnih političkih funkcija?

ULJAREVIĆ: Nije samo neiskustvo ono što karakteriše novu političku strukturu, već i nedostatak odgovornosti i nevjerovatno brza i jaka opijenost onim što nosi funkcija, a takvima odgovaraju erodirane institucije.

Pored izostanka kvaliteta političkih struktura, treba ukazati i na hronično nedostajanje zdrave kritičke misli u dovoljnom obimu. Naglašavam ovo zdrava kod kritičke misli, da bi pravili razliku između kritike i krikova, a mi, na žalost, prečesto čujemo samo te neartikulisane i prizemne krikove sa raznih strana.

Upravo nedostatak zdrave i principijelne kritike, stalno kalkulisanje niza aktera sa novim ili prolaznim donosiocima odluka, predstavlja opasnost u društvu koje prolazi kroz turbulentne procese u pokušaju da dođe do nove paradigme političkog djelovanja. To bi uključilo fokus na institucijama a ne na ličnostima, realnim javnim politikama a ne promotivnoj kampanji, osluškivanje pulsa građanstva čak i kad nije u skladu sa onim što su preferencije, kao i donošenje odluka koje vode emancipaciji društva, a ne njegovom nazadovanju da bi se lakše vladalo.

Zoran RADULOVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR MAIDA BURDŽOVIĆ, SPECIJALISTA PSIHIJATRIJE: Nebriga o mentalnom zdravlju došla na naplatu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ako znama da je porijeklo svakog nasilja rezultanta straha kao jedne od tri osnovne emocije, uz bijes i gnijev, onda moramo znati da obezbjeđivanjem osjećaja sigurnosti kod svakog pojedinca, najbolje možemo spriječiti pojavu nasilnog ponašanja

 

MONITOR: Upozorili ste tokom pandemije na pogoršanje psihičkog zdravlja ljudi. Koliko je povećana agresija i nasilje rezultat pandemije, a koliko drugih faktora?

BURDŽOVIĆ: Posljednjih dana, dešavanja kojima svijedočima kod nas, u regionu, a reklo bi se i u čitavom svijetu, nesumnjivo ukazuju da je nebriga o mentalnom zdravlju došla na naplatu. Pritiak na mentalno zdravlje svakog pojedinca  nakon zvaničnog kraja pandemije produbio se pogoršanjem socioekonomske situacije, rata u Ukrajini, te raznih političkih previranja. Kada imamo takve prilike u drštvu, a odgovorni ne čine potrebne intervencije da to ublaže, pojačan stepen svih oblika agresije je neminovan.

MONITOR: Kako preduprijediti nasilje?

BURDŽOVIĆ:  Ako znama da je porijeklo svakog nasilja rezultanta straha kao jedne od tri osnovne emocije, uz bijes i gnijev, onda moramo znati da obezbijeđivanjem osjećaja sigurnosti kod svakog pojedinca, najbolje možemo spriječiti pojavu nasilnog ponašanja. Veliki problem kod nas predstavlja porast vršnjačkog nasilja o kome se dosta govorilo u posljednje vrijeme, a moramo znati da sigurnost dijece isključivo zavisi od  odraslih koji brinu o njima. Kad kažem „odrasli”, mislim na njihove roditelje, blisko okruženje, prosvjetne radnike i sve one koji kreiraju ambijent u kome ta djeca rastu. Jasnim strategijama zdravstvenih vlasti, brigom o mentalnom zdravlju, intervencijama prosvjetnih radnika,  možemo učiniti mnoga za nas i naše najmlađe.

Predrag NIKOLIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR SRĐAN PUHALO, SOCIJALNI PSIHOLOG IZ BANJA LUKE: Naš je problem što nas, najčešće, ujedinjuju tragedije

Objavljeno prije

na

Objavio:

Koliko god nas svađali, plašili i djelili, to nije toliko uspješno koliko se na prvi pogled čini. Najviše putujemo unutar regiona. Rodbinski i prijateljski smo povezani. Govorimo isti jezik, imamo isto porijeklo, mentalitet nam je sličan, jedemo istu hranu, slušamo istu muziku i protiv toga su nemoćni svi naši nacionalizmi

 

MONITOR: Kako vidite posljedice dva masovna ubistva u Beogradu koja su imala reperkusije i u regionu, pa i u Republici Srpskoj gdje je policiji prijavljeno više incidentnih situacija, naročito u školama?

PUHALO: Ako izuzmemo Sloveniju i donekle Hrvatsku, za ostale zemlje koje su nastale raspadom Jugoslavije, možemo reći da su zapuštana društva u svakom smislu. I to traje već 30 godina. Siromašni smo, PTSP-om se niko nikada nije bavio, permanetno smo pod stresom, politička nestabilnost je svakodnevica, nezadovoljni smo, naoružani smo… Antidepresivi, alkohol i lake droge su nam najbolji prijatelji, besperspektivnost dominira, ljudi odlaze, roditelji nemaju kada da se bave poslom roditelja od trke da zarade za pristojan život, djeca odrastaju u takvom društvu i smatraju ga normalnim, a niko ništa ne preduzima da se to zaustavi.

Što se tiče sistema vrijednosti koji dominira, čini mi se da imamo ozbiljne razlike između onoga što se govori u školama i realnosti.

Imamo sve predispozicije da budemo agresivni, ljuti i samo je pitanje kako će se to ispoljiti prema sebi, porodici, slabijim od sebe, pederima, ljudima druge nacionalnosti ili protivničkim navijačima.

Kao što vidite, namjerno ne spominjem rijalitije, video igrice, jutjubere, Tik-Tok i ostale „kvaritelje omladine“ jer mislim da oni nisu mnogo važni u čitavoj ovoj tragediji.

Naravno, ne smijemo na osnovu jednog ili dva slučaja donositi generalizacije, ali je sasvim jasno da od ovakvih incidenata nijedno društvo nije zaštićeno. Sada treba sjesti i prepustiti stručnjacima da predlože plan kako sanirati štetu i šta raditi na prevenciji da nam se ovakve tragedije ne bi ponavljale.

MONITOR: Ove tragedije su dovele i do nove solidarnosti sa žrtvama i građanstvom u Srbiji. U BiH i Crnoj Gori je proglašen, povodom njih, i dan žalosti. Kako bi to trebalo da razumijemo?

PUHALO: Prije svega naš problem je što nas tragedije najčešće ujedinjuju, sjetimo se poplava ili zemljotresa u Hrvatskoj. Koliko god nas svađali, plašili i djelili, to nije toliko uspješno koliko se na prvi pogled čini. Najviše putujemo unutar regiona. Rodbinski i prijateljski smo povezani. Mi govorimo isti jezik, imamo isto porijeklo, mentalitet nam je sličan, jedemo istu hranu, slušamo istu muziku i protiv toga su nemoćni svi naši nacionalizmi. Na kraju, kada nastradaju djeca, svaki roditelj, kao i odrasli čovjek, ne može da ne saosjeća sa roditeljima žrtava. Empatija je biološki uslovljena i to ne može zaustaviti nijedna granica, niti ideologija ili politika.

Nastasja RADOVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo