Povežite se sa nama

Izdvojeno

BAGERIMA NA ĆEHOTINU: Zatrpavanje korita rijeke

Objavljeno prije

na

Ko zatrpava korito Ćehotine i pravi deponiju na obali u bjelopoljskoj opštini – ne zna se. Ekološki aktivisti protestuju, nadležni iz opštine ćute, inspekcije još nema na terenu, a bageri ne miruju

 

Nakon Tare građevinska operativa udarila je i na druge rijeke na sjeveru. Na redu je Ćehotina.

I dok se za Taru zna ko i kako je uništavao zarad auto-puta, za Ćehotinu je to enigma. U gornjem toku ove rijeke u mjestu Tešanj, na teritoriji opštine Bijelo Polje, presušeno korito se zasipa iskopanim materijalom (zemljom i kamenjem)  i zatrpava, tvrde ekološki aktivisti potkrepljujući to slikama razrovane rijeke.

,,Prave put, napravili su i most preko Ćehotine. Rijeka je kao i svake godine presušila a oni zatrpavaju korito i prave deponiju na obali”, kaže za Monitor izvršni direktor Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović.

Ko radi seoski put i zatrpava rijeku – nepoznanica je. Nema uobičajene i zakonom propisane table sa obavještenjem o izvođaču radova. ,,Po zahvatu radova i građevinskim mašinama jasno je da je neko izuzetno moćan”, kaže Mitrović. Po njegovim saznanjima, radi se o neimenovanoj firmi iz Beograda: ,,Nemaju table na gradilištu, napravili su divlju deponiju, kamenolom, iskopavaju i melju kamen“, kaže Mitrović i dodaje da za sve to mora da postoji dozvola, koncesija, procjena uticaja na životnu sredinu…

Ko izvodi radove, šta je tim radovima predviđeno, da li izvođač ima dozvole, pitali smo nadležne u Opštini Bijelo Polje ali do zaključenja ovog broja Monitora,  odgovore nijesmo dobili.

NVO Breznica je protekle sedmice podnijela prijavu Upravi za inspekcijske poslove u kojoj se traži da inspektori izađu na teren i utvrde stanje i provjere šta se na Ćehotini radi i da li se za to imaju neophodna odobrenja. Prema saznanjima Monitora inspektori još nijesu obilazili gradilište na i u rijeci.

Postalo je sasvim uobičajeno da se rijeke, ako se ne uspiju staviti u cijevi, zarad malih hidrolektrana, nemilice uništavaju. Tako je Ćehotina i prije tri godine zasipana i mijenjan joj je tok. ,,Tada je Direkcija za puteve radila put od skretanja ka selu Briskovo, gdje ispod planine Stožer ova rijeka i izvire. I tada su kopali rijeku, nasipali je, mijenjali tok. Taman je Ćehotina počela da se oporavlja i da se vraća u prirodno stanje, da se formira korito, adaptira obala, da zeleni, kad evo opet bagerima u nju”, priča Mitrović.

Čehotina je poslije Lima najveća pritoka rijeke Drine, koju kod Šćepan Polja spajanjem prave Tara i Piva. Kao i većina drugih rijeka na sjeveru i ova je fascinantno lijepa, pa je NVO Da zaživi selo prošle godine snimila promotivni video o meandrima Ćehotine, uz objašnjenje da su za meandre koji oduzimaju dah do skoro znali samo mještani okolnih sela i ribolovci. Pomenuta nevladina organizacija u saradnji sa WWF Adria i Eko timom početkom ove godine pokrenuli su inicijativu Za našu Ćehotinu koja za cilj ima zakonsku zaštitu gornjeg dijela ove rijeke.

Za Ćehotinu i država ima velike planove. Tako je u januaru Rudnik uglja raspisao tender za izradu projektne dokumentacije za vraćanje rijeke Ćehotine u stari tok u dijelu koji prolazi kroz površinski kop Potrlica. U maju je iz Elektroprivrede Crne Gore najavljeno da će zagađenje rijeke Vezišnice lijeve pritoke Ćehotine uskoro  biti riješeno, pa će samim tim biti zaštićena i Ćehotina. U julu je iz EPCG najavljeno da će se izmještanjem Pališkog potoka konačno dobiti čista rijeka Ćehotina. Svi ovi projekti vezani su za Pljevlja i veoma su skupi, koštaju desetine miliona eura. I dok se u jednoj opštini planira zaštita u drugoj se rijeka nesmetano zatrpava.

Rijeke teku, ne kukaju kao ljudi. Da podsjetimo da su u ljeto 2019. baš Ćehotinu ubili. Tada se desio ekološki incident, kada je usljed ispuštanja otpadnih voda iz Termoelektrane u Pljevljima u rijeku došlo do opšteg pomora ribe i živog svijeta. Zbog ekološke katastrofe, pokrenut je krivični postupak protiv rukovodioca i zaposlenih u TE Pljevlja, za koje nadležni sumnjaju da su izazvali ekocid. Analize su pokazale da je Ćehotina kilometrima nizvodno mrtva rijeka. I nikom ništa.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

FOKUS

BESKONAČNO TRAJANJE SUDSKIH PROCESA: Dok nas smrt ne rastavi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Neke istine odavno su jasne. Samo pravosuđe nije u stanju da ih saopšti. Usled beskonačnih istraga i sudskih procesa koji se pokatkad okončaju smrću okrivljenih ili zastarom

 

Objavljeno je ove sedmice – preminuo je Željko Vuković, optuženi za saučesništvo u ubistvu Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića 2006. godine. To je na suđenju zakazanom za ovu sedmicu saopštila njegova advokatica Aleksandra Rogošić.  Sada se čeka od Ministarstva unutrašnjih poslova da po zahtjevu Višeg suda u Podgorici potvrdi ovu informaciju. Ukoliko ona bude tačna proces se obustavlja. U prevodu, nakon skoro 20 godina od ubistva Vojičića i napada na Brkovića, proces će se okončati ne presudom i rasvijetljenim slučajem, već smrću jedinog osumnjičenog. U međuvremenu je preminuo i književnik Jevrem Brković.

Na ovonedjeljnom  ročištu advokatica  Rogošić je saopštila da je od Vukovićeve majke dobila informaciju da je preminuo: “Dobila sam informaciju od majke okrivljenog da je preminuo 1. aprila. Istu informaciju je dobio sud od policije. Do narednog pretresa, sud će tu informaciju da potvrdi, kako bi se postupak obustavio”, kazala je Rogošić.

Puniša Vojičić, stric ubijenog Srđana,  saopštio je da sumnja da je Vuković “ubijen ili sklonjen u inostranstvo”. On je sudu predložio da zatraži ispitivanje da li je tijelo koje se nalazi u grobnici zaista Vukovićevo.  Vojićić smatra da je Vuković bio prijetnja nalogodavcima zločina.

Vijesti su u februaru ove godine objavile  transkript razgovora odbjeglog policajca Ljuba Milovića i šefa kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera o tome “da je jedan podgorički biznismen” organizovao napad na književnika, kada je ubijen  Vojičić. Brković je više puta tvrdio da je motiv napada i likvidacije njegov roman Ljubavnik Duklje, u kojem je pisao o vezama bivše crnogorske vladajuće političke i poslovne klase s organizovanim  kriminalom.

Vuković je uhapšen u oktobru 2019., a suđenje je počelo naredne godine – četrnaest godina nakon ubistva. I istrage koja je tapkala u mjestu. A onda je nastavljeno tapkanje u sudnicama.

Viši sud je Vukovića u novembru 2022.godine proglasio krivim za saizvršilaštvo u pokušaju ubistva i osudio na tri i po godine zatvora. Međutim u aprilu prošle godine Apelacioni sud je  predmet vratio na ponovno suđenje. Vuković je pušten da se brani sa slobode.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

EKONOMIJA VLASTI: Državna preduzeća – partijsko vlasništvo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Službena saopštenja iz državnih kompanija, nerijetko, otkrivaju i najnovija pomjeranja na ovdašnjoj političkoj mapi. Neke ljubavi se gase, neke razbuktavaju. A neke traju

 

Još ne postoji zvaničan podatak o broju preduzeća koja su u većinskom vlasništvu države Crne Gore ili neke od ovdašnjih 25 opština. Iz Instituta alternativa potrudili su se i napravili svoju listu. Ona, u stvarnosti, ne može biti kraća. Samo duža. Prema njihovim podacima, imamo 55 državnih i 123 lokalna preduzeća sa, makar, 20.515 zapošljenih. Čiji broj u kontinuitetu raste.

Makar neki od donosioca odluka u prebrojanim državnim  preduzećima ne osjećaju se kao dio tog sistema. Odnosno, ne prihvataju pripadajuće obaveze o javnosti rada. Tako su iz pljevaljskog Rudnika uglja (dio sisetama EPCG) odbili da NVO MANS dostave podatke o zapošljavanju i poslovnim aranžanima vezanim za prodaju uglja kompanijama iz Srbije. Poslovna tajna, objasnili su.

„Kada smo tražili kopiju pravilnika o poslovnoj tajni, odgovoreno nam je da ova kompanija nije obveznik Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI), jer Rudnik nije u vlasništvu države“, objasnili su iz MANS-a novinarima Vijesti. I predočili dokument – odgovor koji su dobili iz Rudnika uglja. Tamo stoji: „U smislu citirane zakonske odredbe (dio Zakona o SPI, primjedba Monitora), a imajući u vidu činjenicu da je Rudnik uglja, kao jednočlano akcionarsko društvo u 100 odsto vlasništvu EPCG, a ne države Crne Gore, smatramo da ne postoji zakonska obaveza Rudnika uglja za postupanje“.

To što je EPCG skoro pa u sto postotnom vlasništvu države – nema veze. Da je važno, valjda bi neko od nadležnih iz izvršne vlasti ili regulatornih i nadzornih agencija reagovao na objavljene tvrdnje. Ovako, stvari su sada postavljene na sledeći način: Rudnik uglja nije državno nego vlasništvo Elektroprivrede, pa se na njega ne odnosi Zakon o slobodnom pristupu informacijama. Pride, pošto im je resorni ministar Saša Mujović to završio, ubuduće će „sva nabavka uglja EPS-a od RUP-a ići na osnovu bilateralne saradnje dvije kompanije“. Tako će se, pojasnili su iz Ministarstva energetike dogovor Mujovića i izvršnog direktora EP Srbije Dušana Živkovića, „izbjegnuti nepotrebni troškovi trećih lica, posrednika u trgovini, smanjiti mogućnost manipulacija i postigli maksimalni benefiti za kompanije“. Možda. Ali će se tako takođe izbjeći i javno oglašavanje prodaje, nadmetanje potencijalnih kupaca koje bi moglo donijeti bolju cijenu prodavcu (iz perspektive Crne Gore to nam je u interesu) i bilo kakva kontrola poslova ugovorenih bilateralnom saradnjom. Čija se tajnost, vrlo je vjerovatno, podrazumijeva.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NOVO VRIJEME, STARI NAČIN: Posao sa malim HE cvjeta

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vlasnici  33 mHE koje su sagrađene po osnovu šeme podsticaja koju plaćaju građani ubiraju milionske profite. Oni kojima je spriječena gradnja traže od države milionski odštetu. Nacrtom zakona o obnovljivim izvorima predviđaju se brojne olakšice, pa se prekaljeni biznismeni već  organizuju da prigrabe nove subvencije

 

 

Deset firmi koje gazduju sa 22 male hidroelektrane (mHE), od biznisa prodaje struje u prethodnim godinama, pa do kraja prošle godine, prikazalo je dobit od preko 21,5 miliona eura, saopštili su iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Iz ove organizacije podsjećaju da su biznis mHE razvile vlade Demokratske partije socijalista. Do poslova su došli uglavnom bliski vrhu te partije po političkom, rodbinskom, kumovskom-prijateljskom ključu.

Podsticaj za mHe, kao obnovljive izvore energije, plaćaju građani. Prema zvaničnim podacima na terenu imamo 33 mHE koje su sagrađene po osnovu šeme podsticaja. Biznis šema je obuhvatala dodjelu koncesija za proizvodnju struje iz mHE na period od 27 do 30 godina, a koncesionar dobija pravo na subvencije u prvih 12 godina, koje plaćaju potrošači kroz račune na struju, a dio se izdvaja iz državne kase, naveli su iz ASP.

Male HE uglavnom se nalaze na nerazvijenom sjeveru, gdje mještani godinama ukazuju da su im uništile rijeke. Ilustrativan je primjer Andijevice na čijoj teritoriji se nalazi deset malih HE, devet privatnih i samo jedna opštinska. Godišnje vlasnici mHE sa područja ove opštine od njih zarade oko četiri miliona eura, a budžet Andijevice je 2,5 miliona. No u ovoj opštini su donekle zadovoljni jer su se izborili za procenat od šest odsto koje naplaćuju malim HE za koncesuju na vode. U drugim opštinama taj je procenat svega 0,5 odsto. Koncesije se naplaćuju preko Ministarstva finansija, a 70 odsto pripada lokalnim samoupravama, dok 30 odsto ide u državni budžet. Prema projekcijama mHE će u tri decenije, koliko će biti u privatnom vlasništvu, zaraditi oko 120 miliona eura. Opštini Andijevica će u tom periodu pripasti samo devet miliona eura.

U susjednim Beranama Hidroenergija Montenegro je razgranala posao sa  malim hidroelektranama. ,,Hidroenergija Montenegro, koja gazduje sa osam mHE, a do kraja prošle godine je nagomilala dobiti oko devet miliona eura“, navode iz ASP-a.

Ova kompanija je u vlasništvu Olega Obradovića i Ranka Radovića, kome su vlasništvo ustupili Ranko Ubović i Aleksandar Mijajlović, nezvanični vlasnici kompanije Bemaks.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo