Povežite se sa nama

OKO NAS

BIZNIS ZONE NA SJEVERU: I dalje samo prostor za nadu

Objavljeno prije

na

Prema podacima lokalnih uprava Berana, Bijelog Polja, Mojkovca, Kolašina i Nikšića još će strpljenja biti potrebno da se osjeti korist od projekata biznis zona. Iako postoje nekoliko godina, do sada, ti prostori, na kojima su uspostavljene brojne olakšice za investitore, sa lokalnog i državnog nivoa, nijesu značajnije popravile ekonomsku sliku sjevera države. No, izvršnim vlastima u tim opštinama i dalje su zajednička velika očekivanja od tog projekta.

Za sada, uglavnom u svim opštinama, potencijalnim zakupcima prostora u biznis zonama, u zavisnosti od visine investicije i broja otvorenih radnih mjesta nude oslobađanje od plaćanja doprinosa, poreza na dobit, naknada za komunalno opremanje zemljišta…

,,Do sada je interesovanje za ulaganje u biznis zonu pokazalo preko 30 uglavnom stranih investitora. Međutim, nije realizovana nijedna investicija koja bi otvorila nova radna mjesta”, kaže projekt menadžer biznis zone Babića polje u Mojkovcu Bojan Zejak.

SO Mojkovac prošle godine donijela je odluku o proglašenju biznis zone sa paketom podsticajnih mjera za poslovanje. Zejak naglašava da su prednosti tog prostora – riješeni svojinski odnosi, brzo i efikasno izdavanje građevinske dozvole investitoru koji ima potpunu dokumentaciju, te logistička podrška Opštine investitorima.

Pretjeranog interesovanja investitora za biznis zone nema u kolašinskoj lokalnoj upravi. I pored nekoliko javnih poziva tek nekoliko stranih firmi se zainteresovalo za biznis zonu Bakoviće, ali to interesovanje nije rezultiralo ugovorima.

,,Jedna firma je bila navodno jako zainteresovana, ali su u startu pokazali neozbiljnost. Nijesu ni taksu platili. Predstavnici izvršnih vlasti su razgovarali sa još nekoliko investitora, ali bez nekih rezultata koji bi obećali sigurna ulaganja. Još nijedno radno mjesto ulaganjima na tom prostoru nije otvoreno, ali se nadamo da hoće uskoro”, kaže sekretar za finanasije u kolašinskoj lokalnoj upravi Goran Rakočević.

Razlog više za optimizam Kolašinca je autoput, kojim će, kako naglašavaju, biznis prostor u Bakovićima, imati prednost nad ostalima.

Iako je biznis zona u Nikšiću proglašena još prije tri godine, interesovanje investitora nije veliko. Benefite biznis zona, kaže sekretar za finansije, razvoj i preduzetništvo Đoko Krivokapić, koristio je, uglavnom, Toščelik sa svojim vezanim kompanijama.

,,Kako je riječ o subjektu, koji je ranije poslovao pod nazivom Željezara Nikšić, nijesam siguran da se upošljavanje 330 zaposlenih u Toščeliku, može smatrati proisteklim iz benefita biznis zone”, kaže Krivokapić.

U Barenama se nadaju da će tamošnja biznis zona Rudeš biti proglašena za jednu od četiri od nacionalnog značaja, što bi, tvrde, povećalo interesovanje stranih i domaćih poslovnih ljudi. U toj opštini je formiran Regionalni biznis centar i ostvareno partnerstvo sa bjelopoljskom, andrijevačkom, plavskom i rožajskom lokalnom upravom. Uloga tog centra je da pruži pomoć pri pokretanju biznisa investitorima, kojima u Beranama nude besplatnu pravnu i računovodstvenu pomoć. No, ipak, to još nije rezultiralo konkretnim novim ugovorima sa stranim kompanijama.

,,Nekoliko stranih investitora do sada je posjetilo Rudeš i pokazalo interesovanje za pokretanje svojih poslovnih aktivnosti na tom prostoru. Te posjete organizovane su posredstvom predstavnika Ministarstva ekonomije i MIPA agencije kao i kontakata ostvarenih posredstvom aktivnosti predstavnika lokalne samouprave”, kaže Nebojša Babović iz Biroa za odnose sa javnošću beranske lokalne uprave.

Prema njegovim riječima, do sada u okviru biznis zone, pored Regionalnog biznis centra, funkcioniše još nekoliko lokalnih firmi u privatnom vlasništvu, kao i carinsko skladište preduzeća Zornić iz Tutina koje se bavi proizvodnjom i prometom mliječnih proizvoda. Babović kaže da ta firma planira izgradnju mljekare u okviru biznis zone.

I u Beranama očekuju da će promovisanjem i daljim infrastrukturnim ulaganjem uspjeti da dovedu što više zainteresovanih investitora, koji bi otvaranjem novih radnih mjesta popravili ukupnu ekonomsku sliku ne samo te opštine već i sjevera države.

Kako kaže Džafer Gusinjac, sekretar za preuzetništvo i ekonomski razvoj u bjelopoljskoj Opštini, trenutno je pet investitora koji su zainteresovani da posluju u okviru biznis zone Nedakusi i proširuju privrednu djelatnost i otvaraju nova radna mjesta. Još osam stranih investitora najavilo je da bi ulagali na tom prostoru, a posebno interesovanje je za mikrolokalitet Vunko. Po osnovu investiranja u okviru bjelopoljske biznis zone i davanja olakšica-oslobađanja od plaćanja naknada, naglašava on, zaključeni su ugovori sa dvije kompanije za 114 novootvorenih radnih mjesta.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

KOLAŠIN U SURET LOKALNIM IZBORIMA: Doskorašnji protivnici pod istim političkim kišobranom

Objavljeno prije

na

Objavio:

U Kolašinu su se odlučili da izborne liste ispune, uglavnom, novim licima. Takav pristup učesnika lokalnih izbora mogao bi  donijeti novi kvalitet, ali može biti i riskantan kada je riječ o rezultatima

 

Sastav izbornih lista učesnika lokalnih izbora u Kolašinu  svojevrsna je kombinacija  partijskog podmlađivanja i  političkih  transfera,  koji su,  u nekoliko slučajeva,  spojili čak i  doskora ljute političke  oponente. Uz to, neuobičajeno za kolašinske prillike, na listama gotovo svih partija, koalicija i pokreta dominiraju nova lica.

U izbornoj trci u Kolašinu učestvovaće  SNP, Grupa birača ,,Za naš Kolašin – dr Momčilo Vukčević”,  pokret „Zajedno gradimo Kolašin“ (DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti), Evropa sad,  koalicija ,,Idemo ljudi” (Demokrate i Ujedninjena), DF i URA.

Željka Vuksanović, koja je bila dugogodišnja predsjednica OO SPD i bivša predsjednica Opštine našla se na listi URA, na čijem je čelu  Miodrag Vlahović,  koji do sada nije bio aktivan u političkom životu garada. Vuksanović će tako ubuduće u Opštinskom odboru URA sarađivati sa Milanom Đukićem, aktuelnim predsjednikom Skupštine opštine (SO). I Đukić je, bez zvaničnog saopštenja, iz Grupe birača (GB), koja je u tom gradu dugogodišnji vjerni saveznik Demokratske partije socijalista (DPS), prešo u URA. Međutim za njega nije bilo mjesta na izbornoj listi te stranke.

Vuksanović  je, tokom minule skoro dvije decenije, najoštriji kritičar kako DPS-a, tako i GB-a, čije je lokalne lidere Mila Šukovića i pokojnog Miletu Bulatovića  optuživala za zloupotrebu, pa čak i podnosila krivične prijave protiv njih.

Kritički se osvrtala, tokom minule četiri godine, i na rad koalicije  čiji je kadar bio Đukić, kao i na način na koji je on obavljao funkciju predsjendika SO. Đukić je, pak, u drugoj polovini mandata aktuelne kolašinske vlasti (DPS, GB i Socijledmokrate)  oštro kritikovao rad nekih svojih koalicionih partnera iz izvršne vlasti. Kamen spoticanja u vladajućoj kolašinskoj koaliciji bilo je i neuspjelo osnivanje RTV-a, kao i infrastrukturni projekti za potrebe MOSI igara.

Razlaz sa GB-om u kojoj je započeo političku karijeru Đukić nikad nije objasnio, ali konflikti između njega a i lidera GB-a Šukovića traju, navodno, već više od godinu. Šuković se , međutim, odlučio da naziv, pa i vrh  izborne liste prepusti dr Momčilu Vukčeviću, koji je u lokalni parlament ušao kao odbornik DPS-a.  Odmah nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, Vukčević je napustio tu stranku i do sada djelovao kao nezavisni odbornik, mada je svojim glasom davao podršku svim predlozima izvršne vlasti.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 30. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NAKON LIKVIDACIJE JOVANA VUKOTIĆA – NAZIRE LI SE KRAJ RATU KLANOVA:  Krvavi niz

Objavljeno prije

na

Objavio:

Broj uniformisanih policajaca  i inspektora u civilu koji su u utorak obezbjeđivali sahranu Vukotića u selu Čevo nadomak Cetinja, upućuje  da službe nijesu željele da ovaj čin prepuste slučaju. Više je razloga zbog kojih se vjeruje da rat klanova nije stao

 

Da li će likvidacijom Kotoranina Jovana Vukotića biti okončan osmogodišnji krvavi rat između škaljarskog klana čiji je bio apsolutni vođa i kavačkog, čije vođe su većinom u zatvoru, pitanje je na koje ni bezbjednosne strukture nemaju odgovor.

Broj uniformisanih policajaca ali i inspektora u civilu koji su u utorak obezbjeđivali sahranu Vukotića u selu Čevo nadomak Cetinja, jasno upućuje  da službe nijesu željele da ovaj čin prepuste slučaju već se strogo vodilo računa da se i ovom prilikom očuva bezbjednost stotinak onih koji su došli da se oproste sa ubijenim.

U spisima  predmeta koji su formirani protiv pripadnika obje kriminalne grupe navedeni su njihovi planovi da određene članove suprostavljenog klana likvidiraju upravo u vrijeme sahrane Vukotića.  Do realizacije takvog plana ipak nije došlo.

S druge strane, broj oproštajnih poruka u vidu čitulja ali i sadržaj pojedinih, razlog je više da se vjeruje da će uslijediti nastavak krvavog rata. Tako se u nizu oproštajnih čitulja izdvojila i jedna kojom se poručuje da će  se nastaviti tamo gdje je Vukotić stao.

,,Škaljarski kriminalni klan jeste obezglavljen, ali to ne znači da je došao kraj likvidacijama. Ubistvom Vukotića škaljarci jesu zadobili težak udarac, ali upravo zato vjerujemo da će njegovi podanici krenuti osvetničkim putem”,  smatra sagovornik iz bezbjednosnog sektora.

Vukotić je ubijen 8. septembra u Istanbulu, a tamošnji istražitelji su za samo 8 dana uspjeli da sklope mozaik zločina i uhapse čak 14 osoba za koje se vjeruje da imaju veze sa njegovom likvidacijom. Tako su 16. septembra u opsežnoj akciji uhapšeni Radoje Živković, zvani Žuti i Zdravko Perunović, koji su, prema optužbama,  organizovali egzekuciju. Kako je zvanično saopšteno, pronađeno je i oružje iz kojeg je za milion i po eura ubijen Vukotić.

Tamošnji istražitelji su utvrdili da je, navodno, Radoje Živković platio milion i po eura lideru turske kriminalne grupe Binaliju Džamgozu za organizaciju ubistva, koji je u julu uhapšen u Crnoj Gori i nalazi se u Istražnom zatvoru.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 30. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

TUŽILAŠTVO I POLICIJSKA TORTURA: Vide mučenje, ali ne i mučitelje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Službenici Uprave policije su tokom 2020. godine mučili Jovana Grujičića, Benjamina Mugošu i Marka Boljevića kako bi iznudili priznanja i dokaze za podmetanje bombe u Hotelu Grand i ispred kuće visokog policijskog funkcionera Duška Golubovića. Tužilaštvo u predmetu mučenja Grujičića vidi mučenje, ali ne i mučitelje

 

Crnogorski istražni organi od 2015. godine nijesu otkrili ko je bacio bombu na Hotel Grand i  na kuću tadašnjeg visokog policijskog službenika Duška Golubovića. Međutim, ponovo su otkrili da su službenici sistema skloni da upotrebom brutalne sile fabrikuju dokaze i iznude potrebna priznanja i svjedočenja.

Tužilaštvo je za ova krivična djela izvelo pred sudiju Jovana Grujičića i Benjamina Mugošu, dok je Marko Boljević naveden kao svjedok. Sva trojica su naveli da su pod prisilom dali prvobitne izjave u policiji. Međutim, u sudskom postupku pravosnažno su oslobođeni Grujičić i Mugoša. Njihov pravni zastupnik – advokat Damir Lekić za Monitor kaže da je utvrđeno kako je Grujičić u vrijeme izvršenja krivičnih djela bio na liječenju u psihijatrijskoj ustanovi u Dobroti.

Lekić i Boljevićev advokat Novica Milošević Osnovnom državnom tužilaštvu podnijeli su krivične prijave za torturu nad njihovim branjenicima. Domaći i strani vještaci medicinske struke utvrdili su da su sva trojica bili mučeni i zlostavljani u policijskoj stanici onako kako su opisivali tokom postupka.

Osnovno tužilaštvo je slučaj torture razdvojilo u tri predmeta. Za svaku žrtvu odvojeni predmet. Dok se u slučajevima Mugoše i Boljevića sumnjiče policajci i očekuju suđenja, u predmetu Grujičića je osnovna tužiteljka Maja Knežević po drugi put odbacila krivičnu prijavu protiv službenika policije.

Akcija za ljudska prava (HRA) izrazila je protest zbog takve odluke. Ističu da je tada medicinskim nalazima ,,potvrđeno da je mučen da bi se od njega iznudio iskaz”.

,,Grujičić je tada primoran da ‘prizna’ izvršenje krivičnog djela koje nije učinio – postavljanje eksplozivnih naprava na kuću Duška Golubovića i lokal Grand – a u međuvremenu ga je i sud pravosnažno oslobodio te optužbe”, saopštili su iz HRA.

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da je odluka o odbacivanju krivične prijave donijeta bez sprovođenja djelotvorne istrage, koja bi bila ,,hitna, temeljna i nepristrasna”. Punomoćnik Jovana Grujičića, advokat Damir Lekić, podnio je pritužbu Višem državnom tužilaštvu u Podgorici protiv nove odluke o odbacivanju krivične prijave, a HRA je 9. septembra po drugi put podnijela pritužbu Tužilačkom savjetu zbog nesavjesnog i nezakonitog rada državnih tužilaca u tom predmetu.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 30. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo