Povežite se sa nama

DRUŠTVO

BUDVA U V.D. STANJU: Ostavke ili izbori

Objavljeno prije

na

Dok partije koje su osvojile vlast godinu kasnije odašilju u etar nedostojna saopštenja kojima vrijeđaju birače, srozavaju ugled i autoritet nosilaca ključnih pozicija u gradu, Budva je i bukvalno u v.d. stanju. Na mnogim izvršnim pozicijama u lokalnoj upravi nema rukovodećeg kadra jer je dosadašnjim istekao mandat dobijen po osnovu raspodjele resora nakon izbora 2016, dok su ostali u v.d. stanju.  Novog sporazuma o podjeli vlasti nema ni na vidiku, sudeći prema otrovnim strelicama koje se međusobno ispaljuju, neće ga ni biti

 

Odbjegli visoki funkcioner Demokratske partije socijalista, Svetozar Marović, prije pet godina napustio je Budvu i Crnu Goru, izbjegavajući izdržavanje dosuđene zatvorske kazne u korupcionaškoj aferi u kojoj je označen kao šef organizovane kriminalne grupe koja je oštetila opštinski i državni budžet za onolike milione eura. Živi u Beogradu, ali njegov duh i zaostavština kao da i dalje imaju uticaja na politička dešavanja u Budvi. Epitet bivšeg saradnika, prijatelja ili poznanika Marovića, postala je najteža politička kletva u Budvi. Ne prođe dan a da međusobno zavađene političke partije koje vrše vlast u ovom gradu, ne optuže jedna drugu za saradnju njihovih istaknutih funkcionera sa DPS-om i Marovićem.

Takva kvalifikacija upućuje da njen nosilac svjesno ruši demokratski izabranu vlast na izborima 30. avgusta ,,zbog dugova prema DPS-u iz prošlosti”. To je otprilike obrazloženje koje se nudi, zašto neko ne želi dogovor oko podjele vlasti nakon izbora i zašto Budva tone u sve veću političku krizu iz koje se ne vidi smislen izlaz.

Prema partijskim saopštenjima čiji neprimjereni sadržaji zapljuskuju javni prostor optužbama, klevetama i ličnim obračunima između dvije vodeće političke opcije na vlasti u Budvi, Demokratskog fronta i Demokrata, obje strane na čelnim pozicijama imaju kadrove koji su na ovaj ili onaj način, imali posla sa DPS-om ili Marovićem lično.

Predsjedniku Opštine Budva Marku – Batu Careviću spočitava se sticanje velike poslovne imperije iz veza sa moćnicima iz DPS-a i zemljacima iz sela Krimovice.

Poslednja optužba za saradnju sa DPS-om strefila je predsjednika lokalne Skupštine, demokratu, Krsta Radovića. On je, navodno, prije 15 godina, dok je ta partija bila na vlasti, imao posebne aranžmane oko plaćanja komunalnih dažbina za svoje nekretnine  u Petrovcu.

Neprijateljstvo između dojučerašnjih koalicionih partnera u Budvi ide toliko daleko, da jedni druge proglašavaju kriminalcima ili kao što je nedavno uradio DF, pišu krivične prijave Vrhovnom državnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

Dok partije koje su osvojile vlast, godinu dana kasnije, odašilju u etar nedostojna saopštenja kojima vrijeđaju birače, srozavaju ugled i autoritet nosilaca ključnih pozicija u gradu, Budva se nalazi u nezavidnoj, pat poziciji. Grad je i bukvalno u v.d. stanju. Na mnogim izvršnim pozicijama u lokalnoj upravi nema rukovodećeg kadra jer je dosadašnjim istekao mandat dobijen po osnovu raspodjele resora nakon izbora 2016, dok su ostali u v.d. stanju.  Novog sporazuma o podjeli vlasti nema ni na vidiku, sudeći prema otrovnim strelicama koje se međusobno ispaljuju, neće ga ni biti.

Nema ni saglasnosti oko izbora dva potpredsjednika Opštine. Budvom već godinu dana samostalno, ne polažući nikome račune, vlada predsjednik Bato Carević.

Netrpeljivost među partijama, pobjednicama avgustvskih izbora je takva da su jedni i drugi uskratili uzajamnu podršku  predsjedniku Opštine i predsjedniku Skupštine grada.

Demokrate optužuju predsjednika Carevića za sprovođenje samovolje u upravljanju gradom. Zbog autoritarnog vladanja i neprimjerenih istupa u javnosti, Carević njima nije više prihvatljiv za funkciju prvog čovjeka grada. Iz DF-a su odgovorili istom mjerom, uskrativši podršku predsjedniku parlamenta, Krstu Radoviću, poručujući da je jedini izlaz iz duboke političke krize, raspuštanje Skupštine i zakazivanje prijevremenih lokalnih izbora.

U međuvremenu, podršku Careviću otkazale su i dvije partije sa njegove izborne liste sa kojom je osvojio 41 odsto glasova birača u Budvi, odnosno 14 odborničkih mandata od ukupno 33. Carević je odgovorio tako što je te dvije partije, SNP i Pravu CG ekspresno isključio sa izborne liste DF-a.

Velika izborna pobjeda Carevićeve liste, Za budućnost Budve, poslije samo godinu  svela se na 11 skupštinskih mandata koje dijele Nova srpska demokratija, Demokratska narodna stranka i Pokret za promjene. Da u centrali DF-a ne gledaju blagonaklono na ponašanje Carevića u Budvi, potvrdio je on sam riječima ,,nijesam miljenik nijedne partije, a nekada ni svoje”.

Demokrate, koje su na izborima osvojile 6 odborničkih mjesta, sa dva odbornika SNP-a i jednog iz redova Prave CG, prave grupaciju suprotstavljenu Careviću koja broji 9 mandata. Sve te tri stranke zahtijevaju ostavku Carevića i pozivaju Demokratski front da kandiduje drugog predstavnika za to mjesto. Ali ne pokreću postupak opoziva predsjednika Opštine koji je izgubio većinsku podršku u parlamentu jer nema potrebnu većinu od 17 odborničkih glasova. Niko od njih ne želi Carevićevu smjenu uz pomoć glasova DPS-a.

Ovakav status kvo ne odgovara nikome, ponajmanje građanima Budve. Ni novi izbori nisu opcija. Raspisivanje izbora zbog dubokog neslaganja i nesposobnosti da se uspostavi redovna i uspješna vlast, bila bi veoma loša predizborna poruka. Nova podjela izbornih karata mnoge bi neprijatno iznenadila. Otvara se prostor nekoj novoj partiji bez kadrova sa koferima iz prošlosti prepunih upitnih političkih ili biznis aranžmana.

Spuštanju političkih tenzija nije doprinijela ni uspješna turistička sezona koja je protekla van svih očekivanja. Budva je vodeći turistički centar Crne Gore u kome se ostvaruje oko 50 odsto cjelokupnog turističkog prometa u državi. Rekordnom posjetom turista zadovoljni su  hotelijeri  kao i građani koji raspolažu privatnim smještajem. I opštinska kasa je puna. Uprava lokalnih prihoda uspjela je da za prvih osam mjeseci premaši iznos naplate poreza na nepokretnosti, koji je budžetom bio planiran. Naplaćeno je do sada oko 10 miliona eura, što je za oko pola miliona više u odnosu na plan ili višestruko više od naplate u prethodne dvije godine za isti period.

I pored stabilne finansijske situacije, opštinska vlast zaokupljena ličnim sujetama, razmiricama i svađama, nije uspjela da realizuje nijedan kapitalni projekat u Budvi. Ako se izuzme redovno sređivanje gradskih i seoskih ulica, ne može se navesti ni jedan vrijedan projekat od javnog interesa koji je ova vlast realizovala u proteklih 5 godina. Od uređenja grada, novih trgova i parkova do neophodnih kulturnih objekata i sadržaja.

Nisu uspjeli da prevaziđu pojedinačne interese i zaustave dalju devastaciju prostora Opštine, da stave van snage kriminalne detaljne urbanističke planove  pojedinih naselja, koje je bivša vlast donijela za potrebe građevinske mafije. To je učinila nova Vlada, koja je uvela moratorijuma na gradnju na prostoru Budve i Bečića, do izrade Prostorno urbanističkog plana Opštine.

Ukoliko se u Budvi u skorije vrijeme ne postigne dogovor i stabilizuje politička situacija, teško da će građani Budve vidjeti neki napredak. Ponuda Demokrata koju je izložio predsjednik Radović, da on i predsjednik Carević na dvjema ključnim pozicijama podnesu ostavke, kako bi dali dopirnos izlasku iz krize, nije naišla na razumijevanje stranaka u DF-u.

Carević je dobio njihovu punu podršku da nastavi mandat u fotelji predsjednika najpoznatije turističke opštine. Uz poziv svim političkim akterima u Budvi da se dodatno potrude i dogovore, kako bi se izbjegli izbori tri godine prije redovnog roka.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

NASTAVLJAJU SE IGRE OKO ULCINJSKE SOLANE: Dosoljavanje soli

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kada se činilo da su otklonjene prepreke i da kreće revitalizacija Solane, opet su, odlukama Vrhovnog, pa Upravnog suda, stvari vraćene unazad, kada je riječ o vlasništvu nad tim prostorom u zaleđu Velike plaže od oko 15 miliona kvadratnih metara. Na potezu je ponovo Vlada Crne Gore

 

Upravni sud Crne Gore usvojio je prošlog mjeseca tužbu Akcionarskog društva za proizvodnju morske soli Bajo Sekulić Ulcinj u stečaju i poništio mišljenje Vlade, odnosno Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte iz jula 2021. godine, u kome je konstatovano nesporno državno vlasništvo nad zemljištem naše jedine fabrike za proizvodnju slanih kristala. Na osnovu toga Uprava za katastar i državnu imovinu, Područna jedinica Ulcinj, upisala je pravo svojine na ime države Crne Gore.

Upravni sud, prethodno je u aprilu, odbio tužbu akcionara, cijeneći da mišljenje Savjeta nije upravni akt. Tako nije mislio i Vrhovni sud, pa je Upravni sud u ponovnom postupku, preinačio presudu.

Tako je napravljen korak unazad što se tiče statusa Solane, odnosno vlasništva nad tim prostorom u zaleđu Velike plaže od oko 15 miliona kvadratnih metara. Vladin savjet je tek nakon deset godina donio mišljenje, na osnovu stava eksperata, da u procesu privatizacije za Solanu nije plaćena tržišna cijena. Podsjetimo se da je Eurofond za kupovinu većinskog paketa akcija, od oko 72 odsto, platio 800.000 eura. I to akcijama stare devizne štednje!

Ubrzo nakon toga u ovu najstariju ulcinjsku kompaniju je uveden najprije programirani, a onda 2011. i klasični stečaj. Eurofond je u cijelom tom periodu imao pravo korišćenja nad zemljištem Solane. Na prvom javnom pozivu za prodaju tog preduzeća stečajna uprava je navela početnu cijenu od 257 miliona eura.

Država je kao vlasnik zemljišta Solane, zvanično u katastarskim knjigama upisana početkom jula ove godine. Predstavnici manjinskih akcionara su, nakon toga, najavili tužbe koje bi državu, prema njihovoj procjeni, mogle da koštaju i preko 200 miliona eura. Oni tvrde da je u pitanju imovina 20 hiljada akcionara i da je država potvrdila da je izdala akcije bez pokrića. „Faktički je Vlada izvršila eksproprijaciju Solane, jer nemaju papire da je imovina bila državna“, smatraju oni.

Mustafa CANKA
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 25. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BRONZANA MEDALJA NA EVROPSKOM PRVENSTVU: Rukometašice pokazale kako se može

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok se Francuzi čude kako ih, pored brojnih prednosti koje imaju,  pobjeđuju crnogorske rukometašice, naše kažu da je to zbog toga što je igra u državnom dresu za njih više od sporta

 

Rukometašice Crne Gore u meču za treće mjesto na Evropskom prvenstvu pokazale su publici svu draž, neizvjesnost i katarzu igre. Željom i borbenošću savladale su dvostruke olimpijske prvakinje, reprezentativke Francuske.

Kao i prije deset godina kada su osvojile zlatnu medalju protiv Norveške (2012. Beograd), i ovaj put su do odličja došli u iscrpljujućim produžecima. ,,Sjećam se da sam se okrenula u pravcu klupe i pitala ko može da igra, sve su skočile i pokazale prstom na grudi”, priča o atmosferi i htjenju u produžecima selektorka Bojana Popović.

Bila je ovo prva pobjeda crnogorskih rukometašica nad Francuskom, još od Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Treba imati na umu da  Francuska ima 500 hiljada registrovanih rukometašica i rukometaša sa 3.300 klubova, 60 trenera koje plaća država, budžet od 21 milion eura dok je samo u njihovom savezu zaposleno 160 osoba…

O tom odnosu Francuske prema crnogorskoj, za njih, rukometnoj enigmi Bojana Popović je za Antenu M kazala: ,,Oni stalno pričaju o nama. Analiziraju na koji način, kako je to moguće da sa toliko registrovanih igrača i igračica, akademijama sa hiljadama djevojčica i dječaka, skautima koji po Africi traže i dovode talentovanu djecu… kako mi sa šezdesetak registrovanih seniorki uspijevamo da ih dovedemo u situaciju da se muče sa nama ili da ih pobijedimo, kao što smo sada. Ja vjerujem da će opet sada time da se bave, jer im ništa nije jasno. Baš ništa!”.

Za razliku od inostranih rukometnih stručnjaka, domaćima je sve bilo ,,jasno”. Iako, pored vaterpolista, jedine u ekipnim sportovima imaju kvalitet da se redovno takmiče na najvećim turnirima, rukometašice su u posljednjoj deceniji često bile na meti kritika. Nakon što su osvojile  srebro na Olimpijskim igarama u Londonu 2012, i zlato na EP u Beogradu, uslijedila je pauza sa medaljama. Na Svjetskom prvenstvu u Srbiji 2013. zaustavljene su u osmini finala, godinu kasnije postigle su uspjeh, ali bez medalje, osvojivši četvrto mjesto na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Hrvatskoj. Do medalje nijesu stigle ni na Svjetskom prvenstvu 2015. i 2019. Taj niz je prekinut bronzom iz Ljubljane, trećom medaljom osvojenom na velikim takmičenjima.

,,Nijesmo se bavili komentarima. Bili smo fanatici. I drugi vole ovaj sport, igraju ga na visokom nivou, ali mi dajemo mnogo više”, kazala je prva saradnica selektroke Maja Savić.

Pored uspjeha igračica, u rukometnom svijetu odjeknulo je i navijanje za reprezentaciju Crne Gore. Preko 10.000 ljudi gromoglasno ih je bodrilo  tokom tri meča grupne faze koji su odigrani u SC Morača u Podgorici.

Navijački karavan pratio je ,,lavice” u Skoplje, a dvije hiljade navijača pokazalo je euforičnu privrženost svojoj ekipi i u Ljubljani. U svim izjavama reprezentativke i stručni tim ne kriju da su u ovaj uspjeh ugrađeni i navijači. ,,Svaku riječ smo čuli. Ohrabreni smo bili, a ko ne bi bio nakon, Crna Goro, volim te“, istakla je Savić.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 25. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SLUČAJ SENADA ADŽOVIĆA: Zbog suprotstavljanja direktorici dobio otkaz

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nastavnik muzičkog Senad Adžović, koji ima višedecinijski staž u prosvjeti, dobio je otkaz u Osnovnj školi „Zarija Vujošević“ u Matagužima. Prije toga je protestovao što mu je iz kabineta, u kojem više decenija izvodi nastavu, premješten klavir i ostala oprema za rad. Optužuje v.d. direktoricu da ga je vrijeđala na nacionalnoj osnovi. Direktorica tvrdi da je neradnik, a iz Ministarstva prosvjete, za sada, ćute

 

„Iskompleksirani Ciganine“, tako je v.d. direktorica Osnovne škole „Zarija Vujošević“ u Matagužima, Zeta, Dragana Radonjić završila prepisku na vajber grupi kolektiva ove škole sa nastavnikom muzičke umjetnosti Senadom Adžovićem iz Tuzi. Tokom tog dana, 9. novembra, 61-godišnji Adžović, koji ima višedecinijski staž u prosvjeti, dobija otkaz u ovoj školi.

Adžović je Monitoru dostavio slike pomenute prepiske. Komentar na prepisku, kao i na razloge za otkaz, i pored više pokušaja, nijesmo uspjeli  da dobijemo od direktorice Radonjić.

„Ne mogu dozvoliti uvrede na vajber grupi kolektiva, u kojoj Adžović mene naziva šovinistom. Čekajte, jeste li čuli negdje da direktor trpi mobing od zaposlenog, u stvari je istina da ja trpim poniženja i mobing od Adžovića“, izjavila je Radonjić Danu.

Ona je izjavila da „radi o teškom neradniku, a za sve postoji pedagoška dokumentacija. Senadu Adžoviću nijedan direktor ne odgovara, vječito je on ugrožen i njegova prava, koje često zloupotrebljava, na nacionalnoj osnovi“.

Cijela storija počinje kada je nova v.d. direktorica u ovoj školi početkom školske godine, kako Adžović tvrdi, bez njegovog znanja i saglasnosti, premjestila njegovu kompletnu opremu za rad – klavir, muzičku liniju i ostalo u neodgovarajući prostor. „Tražio sam da se nastavna sredstva vrate u kabinet u koji su bila i u kom više decenija izvodim nastavu“, naveo je Adžović u Prigovoru na ponašanje direktorice kojeg je 12. septembra podnio Ministarstvu prosvjete.

On u Prigovoru navodi da je taj njegov zahtjev nova direktorica uporno odbijala. „Sa njom sam takođe imao i vrlo neprijatan dijalog u kojem mi je rekla: ‘Ti radiš kod nas’. To me uvrijedilo i zbunilo. Ponovio sam: ‘Radim kod vas ili radim kod nas’, pokazujući pri tom prema njoj i prema sebi. Ponovila je: ‘Radiš kod nas’. Ovo sam shvatio vrlo jasno, onako kako mi je i upućeno“, naveo je u Prigovoru.

Adžović za Monitor objašnjava da ga je ova opaska uvrijedila i da se kasnije pokazalo da se radi o provokacijama na nacionalnoj osnovi. Ističe i da mu je otkaz uručen dok je na bolovanju.

„Ovo je nezabilježeno da se zbog premještaja klavira i opreme šalje inspekcija i to je veliki problem za školu. Inspekcija je utvrdila da nije bilo propusta prilikom donošenja odluka“, izjavila je Danu direktorica Radonjić.

U otkazu koji je potpisan 9. novembra kao razlozi se navode: neostvarivanje rezultata rada, da povjerene poslove ne obavlja savjesno, kvalitetno i u roku, ne pridržava se propisanog radnog vremena…, kao i uvredljivog ponašanja prema odgovornom licu u školi.

„Dobio sam otkaz nakon što sam prijavio poniženja i uvrede od strane direktorice. Ako nemam pravo da radim kao Senad, neka mi to kaže Ministarstvo i nema problema nikakvih. Ako država stoji iza ljudi koji to propagiraju, moj ponos i dostojanstvo neće slomiti. Neko da iskaljuje bijes i mržnju prema meni, to neću da dozvolim! Pozivam inspekciju da se uključi i da utvrdi da li je po zakonu donijeta
odluka o prekidu radnog odnosa“, izjavio je Adžović.

On je naveo i da je dobio podršku i iz Sindikata prosvjete: „Rekli su mi da će mi pružiti pravnu pomoć u ovom slučaju“.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović za Monitor kaže da je „neuobičajeno da se bez procedure i disciplinskog postupka dati otkaz čovjeku koji je na bolovanju. To je čini mi se presedan i bojim se da će tu biti posla za Ministarstvo prosvjete“.

Možda cijeli slučaj i ne bi dobio ove razmjere da je Adžovića od kraja septembra do sada primio neko u Ministarstvu prosvjete. On tvrdi da su mu i pored upornih poziva i odlazaka, tamo vrata zaključana.

Iz ovog ministarstva su najavili da će Adžovićev slučaj proslijediti Inspekciji rada. Njega su preko novina pozvali da se obrati toj instituciji i da im dostavi potrebnu dokumentaciju.

„Mi ćemo kompletnu dokumentaciju proslijediti nadležnoj inspekciji. Ministarstvo prosvjete je u toku sa dešavanjima u OŠ „Zarija Vujošević“ u Matagužima. Po saznanju, nadležne službe pozvale su na razgovor nastavnika S.A., te smo tražili izjašnjenje direktorice škole. S obzirom na to da uprava škole nije učinila nikakve korake prema pomenutom nastavniku koji bi povlačili sankcije, ostalo je da se situacija riješi na nivou škole. Ukoliko je neka strana u ovom slučaju ostala nezadovoljna reakcijom Ministarstva, može se obratiti drugim nadležnim institucijama“, kazali su iz Ministarstva prosvjete Danu.

U međuvremenu, situacija na nivou škole je riješena tako što je Adžović dobio otkaz. Monitoru su iz Ministarstva prosvjete kazali da će izjavu o ovom slučaju dati tek krajem ove ili sljedeće nedjelje.

Adžović ističe da je razočaran kako reakcijom Ministarstva, tako i drugih institucija i organizacija kojima se obraćao, a nijesu ga udostojile ni odgovora.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo