Povežite se sa nama

Izdvojeno

USTOLIČENJE BEZVLAŠĆA U BERANAMA: Vlast bez maske

Objavljeno prije

na

Pored toga što su premijer i ministri ponovo potvrdili da im je više stalo do crkve no do svega ostalog zemaljskog, oni su pokazali da za njih zakoni ove države ne važe

 

Baš nas briga za mjere koje sami donosimo,  što smo u svjetskom vrhu po broju oboljelih i umrlih,  i to što je koronom inficirano preko hiljadu učenika i preko 200 profesora i vaspitača, zabolje nas i što nam zdravstveni radnici skapavaju na poslu… Poruka je koju su sa ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija uputili premijer  Zdravka Krivokapića i članovi Vlade, koji su u isto vrijeme i predsjednik i članovi Savjeta za borbu protiv koronavirusa.

Pored toga što su ponovo potvrdili da im je više stalo do crkve no do svega ostalog zemaljskog, oni su pokazali da njima može biti da krše zakon, da ne nose maske, ne drže distancu i uopšte da su nedokučiva vlast. Demonstracija moći je zabilježena okom kamere u prenosu uživo na javnom servisu. Uz dirljive trenutke kada kamerman RTCG-a pazi na ,,ugled” premijera pa skreće kameru u trenutku kada se on pričešćuje.

Ustoličenju u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama su pored premijera prisustvovali ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, i brojna  partijsko-vladajuća svita.

,,Oni su svojim postupanjem pokazali da nisu svi građani i građanke Crne Gore isti pred zakonom, čime su demantovali retoričku privrženost principu vladavine prava, ali i ugrozili napore zdravstvenih radnika u borbi protiv pandemije virusa korona”, konstatovali su iz Centra za građansko obrazovanje.

Struka je  bila zgrožena, ali nju odavno niko ne čuje.,,Predstavnici Vlade izgleda zauzimaju praksu da se svaki put nakon kršenja mjera izvinjavaju javnosti. To nije dobar pristup i ne doprinosi podizanju povjerenja u odluke Vlade”, izjavila je epidemiološkinja iz Instituta za javno zdravlje Milena Popović-Samardžić.

Izvinjenje građanima je uputio ministar finansija Spajić, a onda i objasnio da ,,treba da se poštuju mjere ako smo ih donijeli, treba da se poštuje do kraja. Molio bih sve da se pridržavaju mjera ne zbog Vlade, institucija, nego zbog sebe. Prvenstveno zbog sebe”.  Ispada da je ono u Beranma,  bez maske, još bio mali, pa je sad sazrio.

Na ličnu ravan sve je svela i ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović. Ona je prvo odbrusila da kritičari politizuju kršenje mjera uz kontranapad da su se mjere kršile i na Cetinju tokom nedavnih protesta zbog ustoličenja mitropolita Joanikija. Ubrzo je ublažila stav i objasnila da nije u pitanju politička izjava, već da je htjela da poruči da svi moraju da poštuju mjere:  ,,Svako snosi ličnu odgovornost za kršenje naredbe, bez obzira na to sa koje adrese dolazili”.

Neko samo ličnu, a neko i krivičnu. Tokom protekle nedjelje Uprava za inspekcijske poslove podnijela je devet krivičnih prijava protiv ugostitelja, iz Podgorice i sa sjevera, zbog nepoštovanja epidemioloških mjera. Turistička inspekcija je izdala jedan prekršajni nalog od 350 eura i podnijeli jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Sudu za prekršaje. Hoće li nakon snimljenog kršenja mjera i zakona u Beranama reagovati nadležna Uprava za inspekcijske poslove, Sanitarna inspekcija i Komunalna policija u Beranama, nije poznato. Akcija za ljudska prava (HRA) je od tužilaštva zatražila da procesuira sve za kršenje mjera u Beranama bez obzira na vrstu funkcije u državnoj ili crkvenoj hijerarhiji.

Iz ove organizacije su ocijenili da je ponašanje državnih zvaničnika predstavljalo ,,zajedničku demonstraciju protiv vladavine prava i zdravog razuma”: ,,Takvo postupanje ohrabruje kršenje ne samo epidemioloških mjera, koje štite pravo na život, već i svakog drugog zakona, vrijeđa građane koji poštuju zakon i odgovorno se ponašaju, a posebno one koji su od posljedica epidemije izgubili drage osobe ili kojima se bliski ljudi trenutno bore za život”, saopštili su iz HRA.

Podsjetimo da je Krivokapić dok je još bio mandatar obećao novi i bolji pristup borbi protiv virusa, nakon haosa koji je iza sebe ostavila stara Vlada, Milutin  Simović i NKT. Onda je dao lični primjer tako što se na Lučindan pričestio u javnosti. ,,Ako imate vjeru, nemate nikakvih problema, nećete se zaraziti pričešćem”, objasnio je premijer.

Nakon kritika zbog nenošenja maske i nepoštovanja mjera na sahrani mitropolita Amfilohija premijer se izvinio. ,,Ja sam na taj način iskazao nepoštovanje, iako pouzdano znam da sam kovid prebolio na nogama, a to govore antitijela”, rekao je Krivokapić.

Prešlo mu u naviku, pa je početkom marta uslikan kako u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici cjeliva pričesnu pogaču. Pored javnosti, osudila ga je tada i ministarka Borovinić-Bojović. Kazala je da je on obećao da će poštovati mjere: ,,I da će se potruditi da utiče na ostale svojim primjerom da poštuju mjere”.  Bolje da nije.

Nije prošlo ni par dana a premijer Krivokapić je uslikan na sahrani episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija u Trebinju kako skida masku i cjeliva ikonu. Ovaj put se nije izvinjavao. Nije ga branila ni ministarka zdravlja. U odbranu sebe i premijera tada je istupio ministar Spajić i napisao na Tviteru: ,,Bojim se da je priroda napada drugačija: pojedincima smeta religioznost crnogorskog premijera (ili članova Vlade), a ne smeta religioznost npr. praktično svih američkih predsjednika, što je politika licemjerstva’’.

Na tu politiku liči i nedavno obećanje premijera Krivokapića koji je na poziv američkog predsjednika Džozefa Bajdena, učestvovao na globalnom onlajn samitu posvećenom borbi protiv COVID-a, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. On je tom prilikom obećao da će Crna Gora do septembra sljedeće godine vakcinisati 70 odsto populacije. A nikako da sam poradi na tom prosjeku i vakciniše se.

 

SPC i korona

Nakon snimaka iz aprila prošle godine na kojima vjernici  SPC-a prilikom obreda drže socijalnu distance i zatim prilaze i primaju pričest iz iste kašike, tadašnje Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je donijelo mjeru da se vjerski obredi obavljaju bez prisustva građana. Iz Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve kazali su da će poštovati mjere Vlade, ali i napomenuli da liturgijski skupovi sa pričešćem nikoga nijesu zarazili.

Dvije nedjelje nakon što je u Srbiji zabilježen prvi slučaj korona virusa u martu 2020, patrijarh Irinej je prvi put pozvao sveštenstvo, ali i vjernike, da poštuju odluke Vlade Srbije o mjerama zaštite. Onda se pojavio snimak vjernika u Novom Sadu koji čekaju da se pričeste, koristeći vino iz istog putira i kašike. Tada je sveštenik i docent na Bogoslovskom fakultetu Vukašin Milićević upozorio da neodustajanje od pričešćivanja na ovaj način „može proizvesti ozbiljne posledice”. Zbog toga što je „svoja umovanja i mudrovanja stavio iznad sabornog uma crkve”, Milićeviću je bilo zabranjeno da nastupa u javnosti, obavlja svešteničke dužnosti i stavljen je u nadležnost crkvenog suda.

Od posljedica korona virusa 30. oktobra preminuo je mitropolit Amfilohije. Dvadeset dana nakon što je držao opijelo mitropolitu crnogorsko-primorskom patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej umro je 20. novembra u Beogradu.

Od prakse pričešća SPC nije odustala ni tokom ovogodišnjeg Uskrsa. Radio slobodna Evropa prenijela je izjavu Ljubomira Rankovića, glavnog i odgovornog urednika izdavačke kuće i radija Glas crkve šabačke eparhije: ,,To je dvomilenijumska praksa crkve. Nema druge mogućnosti pričešćivanja u pravoslavnoj crkvi osim kašičicom ili da se ne pričešćuje. Ovi vernici koji dolaze i koji se pričešćuju svake nedelje, niko do sada od njih nije dobio koronu”.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

FOKUS

VLADIN LIJEK ZA GLAVOBOLJU: Obećavaju povišicu, pripremaju nove dažbine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok prosvjetni radnici, policajci, nemedicinsko osoblje u državnom sistemu zdravstva, državna i lokalna administracija… iščekuju informacije o iznosu/procentu obećane povišice, iz Vlade sve glasnije najavljuju kako se ,,ozbiljno razmatra” ponovna naplata doprinosa za zadravstveno osiguranje

 

Iz nedjelje u nedjelju, na sjednicama Vlade slušamo o povišicama plata zaposlenima u državnoj administraciji i javnom sektoru. Prošle nedjelje najavljene su veće zarade policajcima iz Specijalnog policijskog odjeljenja koji rade sa tužilaštvom i zaposlenima iz IT sektora u javnoj upravi. Vlada je pripremila prijedlog izmjena Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Usvoje li se one, ubuduće šefovi kabineta ministara, načelnici, inspektori, savjetnici, referenti… iz sve tri grane državne vlasti i lokalnih samouprava, sve skupa oko 20.000 državnih službenika, platu neće primati po osnovu postojećeg Zakona i ranije propisanih koeficijenata (od 9,4 do 2,6) već će o njoj, uz pomoć sindikata, pregovorati po osnovu Opšteg kolektivnog ugovora (kad bude potpisan). Što bi trebalo da im donese veće zarade.

Između sjednica, ministri objašnjavaju kako je stanje u državnoj  kasi ,,neodrživo”, žale se na ,,naslijeđene probleme”  i tragaju za kreditorom spremnim da pozajmi novac (do 350 miliona) predviđen nedavnim rebalansom budžeta za 2022.  Prema saznanjima Monitora zajmodavca smo izgleda pronašli u Njemačkoj. Samo još da saznamo koliko je on spreman pozajmiti i kolike će biti kamate.

Onda slijedi malo prazničkog opuštanja, pa potraga za novim kreditima. Svejedno da li će na vlasti biti 43. ili 44. Vlada. Prema prijedlogu Zakona o budžetu za narednu godinu državnoj kasi nedostajaće oko 700 miliona.

Para treba više nego ikad. Samo za uvećane neto plate i penzije – okruglo 1.000.000.000 (milijardu) eura. Procente povišica ne znamo, ali imamo obećanje resornog ministra da će oni biti približni stopi ovogodišnje inflacije. Ugrubo, između 15 i 20 odsto.

Dok prosvjetni radnici, policajci, nemedicinsko osoblje u državnom sistemu zdravstva, državna i lokalna administracija… sa nestrpljenjem iščekuju informacije o iznosu/procentu ponuđene povišice, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić najavljuje kako se ,,ozbiljno razmatra” ponovna naplata doprinosa za zadravstveno osiguranje. Riječ je o državnim dažbinama koje su programom Evropa sad ukinute od ove godine zbog čega je, pored ostalog, došlo do značajnog povećanja neto zarada u Crnoj Gori.

,,To moramo da uradimo kako bismo obezbijedili održivost sistema zdravstva”, saopštio je Šćekić obrazlažući da je program Evropa sad ozbiljno ugrozio održivost zdravstvenog sistema. I da je o tome kako, kada i kome vratiti obavezu plaćanja doprinosa za zdravstvo već razgovarao sa ministrom finansija.  ,,Nijesmo konkretizovali, ali svakako da smatramo da kroz institucije sistema mora da se vrate izdvajanja za doprinose za zdravstveno osiguranje”.

U prvi mah, bilo je neobično da tako krupno finansijsko pitanje – doprinosi za zdravstveno osiguranje donijeli su, lani, državnoj kasi više od 180 miliona – ne pronalazimo u predloženom budžetu za ovu godinu. Pošto je period od 12 mjeseci, u najboljem slučaju, vremenski okvir u kome bi aktuelna Vlada u tehničkom mandatu mogla da projektuje svoje poteze. Taman kada smo pomisllili  da su premijer Dritan Abazović i njegovi preostali ministri zagledani u budućnost mnogo dalje nego što bi trebali, ministar Damajnović je, koliko-toliko, pojasnio stvari.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

INTERNET PREVARE U OBLANDAMA LAŽNOG MARKETINGA: Meta naivni i nezaštićeni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zakon o zaštiti potrošača zabranjuje prevarne oglase koji prenaglašavaju efekte ponuđenih proizvoda, sadrže neistinite tvrdnje da će on biti dostupan samo u kratkom roku ili uspostavljanje i vođenje tzv. piramidalnih programa… Ipak, baš takve sadržaje svakodnevno susrijećemo na portalima i društvenim mrežama

 

Na portalima i društvenim mrežama zapljuskuju oglasi koji nude priliku da se bez mnogo truda i novca oslobodimo zdravstvenih i finansijskih problema. Ponuda je bogata: riješite se dioptrije bez operacije, zaboravite na dijabetes, obnovite oštećenu hrskavicu na zglobovima, izliječite neplodnost, prostatitis ili smršajte 50 i nešto kilograma za 28 dana.

Ponuđene metode su, kako piše, nove i revolucionarne, dok ljekari i farmaceuti pokušavaju da ih zataje ne bi li sačuvali dobru zaradu. Često se naglašava kako je za čudesno otkriće zaslužan neki crnogorski student/studentkinja. Doduše, kako svjedoče kolege iz okruženja, ako istim  oglasima pristupite sa internet adresa iz neke druge zemlje, bude da je pronalazač njihov a ne naš zemljak.

Timski rad? Ili najobičnija prevara? Biće drugo.

,,Ove godine se dogodilo nešto nevjerovatno na Europskom kongresu urologa. Sva publika je stajala 10 minuta i pljeskala momku koji je bio na bini. Bio je to Veselin Mitrović – student iz Nikšića. On je predložio upotrebu jedinstvene formule koja dopušta potpuno izlječenje prostatitisa i spriječenje smrtonosnih posljedica. Razvoj lijeka koordinirao je profesor Aleksandar Mišić, urolog na medicinskom institutu”.

Tako počinje tekst koji u naslovu tvrdi da je pronađen lijek koji prostatitis uklanja poslije prve terapije. Slijedi razgovor sa dvojicom ,,pronalazača”, fotografije, opis teškoća (i prijetnji) kojima ih je navodno  izložila farmaceutska mafija. Čitav sajt djeluje prilično poznato. Počevši, nerijetko, od fotografije osobe koja vodi dnevnik na nekoj od ovdašnjih televizija. I, kako izgleda, baš čita vijest o našem genijalnom studentu (fotografija mu je u pozadini) i njegovom nevjerovatnom otkriću.

Tokom istraživanja naišli smo na makar tri slučaja da su novinari/novinarke iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine bili žrtve zloupotrebe takvih montaža. Neko je pozajmio njihovo ime/fotografiju da bi dao vjerodostojnost reklamama za svoje čudotvorne proizvode.

Sajt sa revolucionarnim lijekom nudi brojne sadržaje karakteristične za obične portale (politika, ekonomija, zdravlje, zabava…). Samo što oni, umjesto očekivanog sadržaja, vode do oglasa za kupovinu prostamida, kako se zove novootkriveni ,,lijek”.

Tu piše kako se za nekoliko minuta završava petnaestodnevna akcija tokom koje je ,,lijek” moguće kupiti u pola cijene, iako ni tada nije jeftin – 39 eura. Treba, ipak, požuriti pošto na lageru, pokazuje brojčanik, ima još samo nekoliko komada.     „Preporučujem da Prostamid što prije naručite. Program se neće ponoviti uskoro”, podstiče i profesor koordinator.

Za nepovjerljive, tu je istraživanje o učinkovitosti lijeka. ,,Prostamid distribuiramo u Crnoj Gori više od mjesec dana i proveli smo anketu među 10.000 naših klijenata”, kazuje jedan od ,,pronalazača” uz rezultate navodne ankete: Normalizacija mokrenja i prestanak neugodne boli – 99% ispitanika;  Lakoća i učinkovitost liječenja – 100% ispitanika; Poboljšanje potencije – 92% ispitanika; Nisu uočene nuspojave i ovisnost – 100% ispitanika.

Kako ne kupiti takav lijek? Ili neki sličan, a dostupan samo u virtuelnoj stvarnosti.

,,Ove godine se dogodilo nešto nevjerovatno na Evropskom kongresu dijabetologa. Sva publika je stajala 10 minuta i pljeskala momku koji je na bini. Bio je to Mićan Vujović – student iz Nikšića. On je predložio upotrebu jedinstvene formule koja dopušta potpuno izlječenje dijabetesa i spriječavanje smrtonosnih posljedica”, piše u tekstu na sajtu na kome se promoviše ,,unikatni lijek” koji reguliše dijebetes poslije prve terapije.  Djeluje poznato?

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MINISTAR PRAVDE MARKO KOVAČ PREDLOŽIO ALBANSKI MODEL: Vetingom do reforme pravosuđa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministarstvo pravde, na čijem čelu je u tehničkoj Vladi Marko Kovač,  predlaže veting sistem u reformi pravosuđa, koji bi podrazumijevao ispitivanje imovine nosioca pravosudnih funkcija, istraživanje njihovih veza sa kriminalnim grupama, provjeru njihovih kvalifikacija…

 

Crna Gora je više puta kretala u reformu pravosuđa. Nikada iskreno. Tome svjedoče slučajevi bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović više puta je kao argument o neiskrenosti navodila optužnice za pranje novca protiv kriminalnih grupa Safeta Kalića i Darka Šarića. Iako su zbog loših optužnica na kraju oslobođeni optužbi, svi koji su učestvovali u tom predmetu su napredovali u karijeri.

Izvještaji međunarodnih organizacija upozoravaju da su kriminalne strukture uvezane sa određenim državnim službama, dok nam korupcija nagriza cijeli sistem. Obje vlade formirane nakon parlamentarnih izbora najavile su zakone o porijeklu imovine i lustraciju. Mđutim, još nemamo nacrte tih zakona, niti javnu raspravu.

Ministar pravde u tehničkom mandatu Marko Kovač provukao je prošle sedmice da se razmišlja o uvođenju veting sistema u pravosuđu. Riječ je o sistemu reforme pravosuđa koji se pokazao uspješnim u susjednoj Albaniji. Državne službe bi provjeravale porijeklo imovine sudijama i državnim tužiocima, kao i njihove veze sa kriminalnim strukturama. Ukoliko bi pravosudni funkcioneri bili kompromitovani, razriješili bi se dužnosti, a njihov predmet bi preuzelo tužilaštvo. Međutim, cijelu provjeru mogli bi da spriječe ukoliko podnesu ostavku. U Albaniji je na ovaj način preko 45 odsto ljudi uklonjeno iz pravosudnog sistema. Većina njih je podnijelo ostavku kako bi se obustavio proces provjere.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo