Povežite se sa nama

Izdvojeno

USTOLIČENJE BEZVLAŠĆA U BERANAMA: Vlast bez maske

Objavljeno prije

na

Pored toga što su premijer i ministri ponovo potvrdili da im je više stalo do crkve no do svega ostalog zemaljskog, oni su pokazali da za njih zakoni ove države ne važe

 

Baš nas briga za mjere koje sami donosimo,  što smo u svjetskom vrhu po broju oboljelih i umrlih,  i to što je koronom inficirano preko hiljadu učenika i preko 200 profesora i vaspitača, zabolje nas i što nam zdravstveni radnici skapavaju na poslu… Poruka je koju su sa ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija uputili premijer  Zdravka Krivokapića i članovi Vlade, koji su u isto vrijeme i predsjednik i članovi Savjeta za borbu protiv koronavirusa.

Pored toga što su ponovo potvrdili da im je više stalo do crkve no do svega ostalog zemaljskog, oni su pokazali da njima može biti da krše zakon, da ne nose maske, ne drže distancu i uopšte da su nedokučiva vlast. Demonstracija moći je zabilježena okom kamere u prenosu uživo na javnom servisu. Uz dirljive trenutke kada kamerman RTCG-a pazi na ,,ugled” premijera pa skreće kameru u trenutku kada se on pričešćuje.

Ustoličenju u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama su pored premijera prisustvovali ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, i brojna  partijsko-vladajuća svita.

,,Oni su svojim postupanjem pokazali da nisu svi građani i građanke Crne Gore isti pred zakonom, čime su demantovali retoričku privrženost principu vladavine prava, ali i ugrozili napore zdravstvenih radnika u borbi protiv pandemije virusa korona”, konstatovali su iz Centra za građansko obrazovanje.

Struka je  bila zgrožena, ali nju odavno niko ne čuje.,,Predstavnici Vlade izgleda zauzimaju praksu da se svaki put nakon kršenja mjera izvinjavaju javnosti. To nije dobar pristup i ne doprinosi podizanju povjerenja u odluke Vlade”, izjavila je epidemiološkinja iz Instituta za javno zdravlje Milena Popović-Samardžić.

Izvinjenje građanima je uputio ministar finansija Spajić, a onda i objasnio da ,,treba da se poštuju mjere ako smo ih donijeli, treba da se poštuje do kraja. Molio bih sve da se pridržavaju mjera ne zbog Vlade, institucija, nego zbog sebe. Prvenstveno zbog sebe”.  Ispada da je ono u Beranma,  bez maske, još bio mali, pa je sad sazrio.

Na ličnu ravan sve je svela i ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović. Ona je prvo odbrusila da kritičari politizuju kršenje mjera uz kontranapad da su se mjere kršile i na Cetinju tokom nedavnih protesta zbog ustoličenja mitropolita Joanikija. Ubrzo je ublažila stav i objasnila da nije u pitanju politička izjava, već da je htjela da poruči da svi moraju da poštuju mjere:  ,,Svako snosi ličnu odgovornost za kršenje naredbe, bez obzira na to sa koje adrese dolazili”.

Neko samo ličnu, a neko i krivičnu. Tokom protekle nedjelje Uprava za inspekcijske poslove podnijela je devet krivičnih prijava protiv ugostitelja, iz Podgorice i sa sjevera, zbog nepoštovanja epidemioloških mjera. Turistička inspekcija je izdala jedan prekršajni nalog od 350 eura i podnijeli jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Sudu za prekršaje. Hoće li nakon snimljenog kršenja mjera i zakona u Beranama reagovati nadležna Uprava za inspekcijske poslove, Sanitarna inspekcija i Komunalna policija u Beranama, nije poznato. Akcija za ljudska prava (HRA) je od tužilaštva zatražila da procesuira sve za kršenje mjera u Beranama bez obzira na vrstu funkcije u državnoj ili crkvenoj hijerarhiji.

Iz ove organizacije su ocijenili da je ponašanje državnih zvaničnika predstavljalo ,,zajedničku demonstraciju protiv vladavine prava i zdravog razuma”: ,,Takvo postupanje ohrabruje kršenje ne samo epidemioloških mjera, koje štite pravo na život, već i svakog drugog zakona, vrijeđa građane koji poštuju zakon i odgovorno se ponašaju, a posebno one koji su od posljedica epidemije izgubili drage osobe ili kojima se bliski ljudi trenutno bore za život”, saopštili su iz HRA.

Podsjetimo da je Krivokapić dok je još bio mandatar obećao novi i bolji pristup borbi protiv virusa, nakon haosa koji je iza sebe ostavila stara Vlada, Milutin  Simović i NKT. Onda je dao lični primjer tako što se na Lučindan pričestio u javnosti. ,,Ako imate vjeru, nemate nikakvih problema, nećete se zaraziti pričešćem”, objasnio je premijer.

Nakon kritika zbog nenošenja maske i nepoštovanja mjera na sahrani mitropolita Amfilohija premijer se izvinio. ,,Ja sam na taj način iskazao nepoštovanje, iako pouzdano znam da sam kovid prebolio na nogama, a to govore antitijela”, rekao je Krivokapić.

Prešlo mu u naviku, pa je početkom marta uslikan kako u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici cjeliva pričesnu pogaču. Pored javnosti, osudila ga je tada i ministarka Borovinić-Bojović. Kazala je da je on obećao da će poštovati mjere: ,,I da će se potruditi da utiče na ostale svojim primjerom da poštuju mjere”.  Bolje da nije.

Nije prošlo ni par dana a premijer Krivokapić je uslikan na sahrani episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija u Trebinju kako skida masku i cjeliva ikonu. Ovaj put se nije izvinjavao. Nije ga branila ni ministarka zdravlja. U odbranu sebe i premijera tada je istupio ministar Spajić i napisao na Tviteru: ,,Bojim se da je priroda napada drugačija: pojedincima smeta religioznost crnogorskog premijera (ili članova Vlade), a ne smeta religioznost npr. praktično svih američkih predsjednika, što je politika licemjerstva’’.

Na tu politiku liči i nedavno obećanje premijera Krivokapića koji je na poziv američkog predsjednika Džozefa Bajdena, učestvovao na globalnom onlajn samitu posvećenom borbi protiv COVID-a, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. On je tom prilikom obećao da će Crna Gora do septembra sljedeće godine vakcinisati 70 odsto populacije. A nikako da sam poradi na tom prosjeku i vakciniše se.

 

SPC i korona

Nakon snimaka iz aprila prošle godine na kojima vjernici  SPC-a prilikom obreda drže socijalnu distance i zatim prilaze i primaju pričest iz iste kašike, tadašnje Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je donijelo mjeru da se vjerski obredi obavljaju bez prisustva građana. Iz Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve kazali su da će poštovati mjere Vlade, ali i napomenuli da liturgijski skupovi sa pričešćem nikoga nijesu zarazili.

Dvije nedjelje nakon što je u Srbiji zabilježen prvi slučaj korona virusa u martu 2020, patrijarh Irinej je prvi put pozvao sveštenstvo, ali i vjernike, da poštuju odluke Vlade Srbije o mjerama zaštite. Onda se pojavio snimak vjernika u Novom Sadu koji čekaju da se pričeste, koristeći vino iz istog putira i kašike. Tada je sveštenik i docent na Bogoslovskom fakultetu Vukašin Milićević upozorio da neodustajanje od pričešćivanja na ovaj način „može proizvesti ozbiljne posledice”. Zbog toga što je „svoja umovanja i mudrovanja stavio iznad sabornog uma crkve”, Milićeviću je bilo zabranjeno da nastupa u javnosti, obavlja svešteničke dužnosti i stavljen je u nadležnost crkvenog suda.

Od posljedica korona virusa 30. oktobra preminuo je mitropolit Amfilohije. Dvadeset dana nakon što je držao opijelo mitropolitu crnogorsko-primorskom patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej umro je 20. novembra u Beogradu.

Od prakse pričešća SPC nije odustala ni tokom ovogodišnjeg Uskrsa. Radio slobodna Evropa prenijela je izjavu Ljubomira Rankovića, glavnog i odgovornog urednika izdavačke kuće i radija Glas crkve šabačke eparhije: ,,To je dvomilenijumska praksa crkve. Nema druge mogućnosti pričešćivanja u pravoslavnoj crkvi osim kašičicom ili da se ne pričešćuje. Ovi vernici koji dolaze i koji se pričešćuju svake nedelje, niko do sada od njih nije dobio koronu”.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

FOKUS

POLITIČKE IGRE – KUSURANJE SA PRIJESTONICOM: Cetinjske magle

Objavljeno prije

na

Objavio:

Predsjednik DPS-a nije i ne može biti predvodnik pokreta koji se, istinski, bori za slobodnu, demokratsku i evropsku Crnu Goru. To nas uči trodecenijsko iskustvo. A sadašnje vlasti ne zaslužuju  ni djelić tog vremena. Cetinje je to pokazalo i jednima i drugima

 

Cetinje je ponovo u žiži sukoba vlasti i opozicije. Međusobnih i onih unutar koalicionih. Očekivano, obnovljena sporenja prelila su se i na ulicu, pa je pred Skupštinom Crne Gore održan novi protest.

Povod za okupljanje nezadovoljnih  bila je odluka Uprave za katastar i državnu imovinu, od 15. oktobra, kojom je vlasništvo nad Cetinjskim manastirom prenijeto sa Prijestonice na Mitropoliju crnogorsko primorsku SPC. O toj odluci medije su obavijestili v.d. direktora Uprave za katastar Koča Đurišić i koordinator pravnog savjeta Mitropolije Igor Balaban. Oni su objasnili kako je Područna jedinica Cetinje ,,samo ispravila grešku”, pošto je prethodno u kompjutersku bazu Uprave upisano da MCP ima pravo korišćenja Cetinjskog manastira, iako u pisanom dokumentu iz 1996. piše da je manastir sa pratećim objektima u njihovom vlasništvu. I da nezadovoljni imaju pravo žalbe na tu odluku.

Uvid u dokumenta pokazuje da je istina malo komplikovanija. Naime, „ispravka greške“ u Upravi za katastar nigdje ne pominje ni Mitropoliju ni SPC.

U tom Rješenju piše: „Vrši se ispravka greške nastale unosom podataka iz rješenja br. UP I 05-915 od 11. 04. 1996. godine u kompjutersku bazu podataka, u katastru nepokretnosti za KO Cetinje I, na način što će se umjesto upisanog prava ‘korišćenje’ upisati pravo ‘svojina’ Manastir Sveti Petar na objektima evidentiranim na katastarskim parcelama broj…“.

Dakle, Manastir Sveti Petar ima pravo svojine nad objektima Cetinjskog manastira. Prvi naziv je zvanično (crkveno) a drugi narodno ime istog objekta. Koji je, kako vidimo, postao vlasnik samoga sebe, iako ga zakon ne prepoznaje ni kao fizičko ni kao pravno lice. I to samo produbljuje konfuziju i zaoštrava  jednovjekovna sporenja o statusu SPC-a i njenoj imovini u Crnoj Gori, „preuzetoj“ nakon, od tada do današnjeg dana,  spornih odluka o  bezuslovnom prisajedinjenju  crnogorske države i crkve Srbiji i, nedugo zatim formiranoj, Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

,,Na osnovu Rješenja nije Mitropolija crnogorsko primorska upisana kao vlasnik, već Manastir Sv. Petar, i ne može se ni po kojem osnovu poistovjetiti MPC sa imenom Manastira Sv. Petra kako se potencira u medijima”, saopštio je zamjenik gradonačelnika Prijestonice Cetinje Petar Marković, uz napomenu da je Cetinje ostalo upisano kao vlasnik manastirskog zemljišta. ,,Dva postupka po ovom zahtjevu su u toku, pri čemu je u jednom donijeto Rješenje kojim je odbijen zahtjev Mitropolije kao neosnovan”, naglašava Marković, ,,Prijestonica Cetinje će iskoristiti sve pravne ljekove u ovim postupcima i boriti se da Manastir Sv. Petra ostane cetinjski kao što je to bilo i vjekovima unazad”.

Sa druge strane, drugačiji stavovi. ,,S obzirom na to da MCP upravlja, koristi i održava ova dobra, njena svojina na objektima i zemljištu je nesumnjiva – pod uslovom nepostojanja pravnog osnova za svojinu nekog drugog fizičkog ili pravnog lica”, tvrdi advokatica Darka Kisjelica, insistirajući da su nedoumice tipa Manastir Sveti Petar nije isto što i Mitropolija posljedica površnog korišćenja nesavršenosti ranije evidencije nepokretnosti. ,,I taj, uslovno rečeno, pogrešni naziv Manastir Sv. Petar, ne ukazuje ni na bilo kog drugog vlasnika, drugo pravno ili fizičko lice – pogotovo ne na Prijestonicu ili ranije Opštinu Cetinje – osim na MCP. Ona kao pravno lice jedini je vlasnik crkvenih objekata u kojima obavlja svoju vjersku djelatnost i vlasnik crkvenog zemljišta koje joj služi za to”, rekla je Kisjelica Vijestima.

Zoran RADULOVIĆ

Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NAPUŠTENI HOTELI I TURISTIČKA NASELJA NA BUDVANSKOJ RIVIJERI: Simboli megalomanije, korupcije i bespravne gradnje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Među oronulim, napuštenim objektima, primjerima pogrešne privatizacije i nelegalne gradnje ubjedljivo vodi hotel As u Perazića Dolu. Ukleti hotel, poput Titanika leži nasukan na obali male pješčane uvale

 

Investiciona groznica koja je zahvatila Crnogorsko primorje, posebno područje budvanske rivijere, nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, ostavila je neizbrisiv trag u vidu brojnih građevina koje su svojim gabaritima i izgledom trajno narušile atraktivan priobalni prostor turističke prijestonice. Grozničavu kupoprodaju zemljišta i gradnju neprimjerenih objekata uz morsku obalu, pratilo je enormno zaduživanje kod crnogorskih banaka, bespravna gradnja, kriminal i korupcija, te nevjerovatne povlastice koje su pripadnici građevinskog lobija dobijali od tadašnje vlade i pojedinih ministarstava.

Iza investicione euforije ostali su brojni nedovršeni objekti, napušteni betonski skeleti razasuti duž morske obale, ponegdje i čitava stambena naselja, kao svojevrsni spomenici megalomanije i alavosti investitora.

Među oronulim, napuštenim objektima, primjerima pogrešne privatizacije i nelegalne gradnje ubjedljivo vodi hotel As u Perazića Dolu. Ukleti hotel, koji poput Titanika leži nasukan na obali male pješčane uvale, prešao je put od elitnog hotela izgrađenog za potrebe njemačkog auto-moto kluba, preko blokade rada u jednoj od privrednih afera u SFRJ, do strateške privatizacije koja je završila optužnicom protiv vlasnika za privredni kriminal i korupciju. Prošlo je 18 godina od neuspjele privatizacije hotela As koju je obilježila blamaža sa izdavanjem bezvrijednih garancija Vladi, tadašnjem ministru Branimiru Gvozdenoviću, u iznosu od 3 miliona eura. Hotel je nelegalno rekonstruisan i dograđivan dok nije dostigao nevjerovatnih 17 spratova. Sablasna betonska građevina hotela As izgleda kao kadar iz horor filmova

U selu Blizikuće iznad Svetog Stefana, na uzvišenju lokaliteta Česminovo, tik uz seosko groblje i crkvu Sv. Neđelja, sagrađeno je stambeno naselje Carsko selo, sa 36 tipskih kuća namijenjenih prodaji. Investitor projekta prvobitno nazvanog Rusko selo, bio je poznati crnogorski tajkun Zoran Ćoćo Bećirović, dok je radove izvodila kompanija Trejdjunik iz Budve, vlasnika Mirka Latinovića. Luksuzne vile podijeljene su među partnerima. One u posjedu Latinovića već su u funkciji, dok  kuće Bećirovića, deset godina kasnije, zvrje napuštene i prazne.

Bećirovićeva investicija na brdu Česminovo, odakle se pruža predivan pogled na morsku pučinu i budvansku rivijeru, svjedoči prije svega o korupciji, kriminalu i povlasticama koje su Opština Budva i Vlada udjeljivale pojedincima tokom proteklog investicionog buma. Carsko selo izgrađeno je na opštinskoj zemlji koju je tadašnji predsjednik Opštine, bez saglasnosti Skupštine i bez javnog poziva, ustupio Bećiroviću. Radi se o parceli površine 6.000 kvadrata procijenjenih na 600.000 eura. Bećirović zemljište nije platio Opštini. Zbog nezakonitog prenosa opštinske imovine na fizičko lice, Specijalno državno tužilaštvo otvorilo je 2016. istragu protiv tadašnjih budvanskih funkcionera Rajka Kuljače, Aleksandra Tičića i biznismena Mirka Latinovića, koja pored ostalih leži u nekoj fijoci.

Bećirović je stambeno naselje sagradio nelegalno, na lokaciji koja nije bila urbanizovana. Prodaja kuća u Carskom selu ne ide željenim tokom jer investitori nisu uzeli u obzir veoma prisutno sujevjerje kod potencijalnih kupaca, koji su odustajali od kupovine čim bi ugledali seosko groblje i crkvu. Trejdjunik je uspio prodati tek 5-6 kuća, dok ostale koristi za izdavanje tokom turističke sezone. Vile površine 180 m2 sa 400m2 placa prodaju se po cijeni od 400.000–500.000 eura.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

SVETLANA BROZ, DIREKTORICA NVO GARIWO U SARAJEVU: U RS se dijeli oružje grđanima kao ’91

Objavljeno prije

na

Objavio:

I Ideje Velike Srbije i Velike Hrvatske, bazirane na teritorijalnim pretenzijama prema BiH, življe su nego ikada ranije. Evropa i svijet gledali su na krvavi raspad Jugoslavije bez komentara, osim svijetlih likova poput Alexandra Langera, pisca i člana Parlamenta Evrope koji se ubio u znak protesta protiv beskrupuloznog ćutanja Evrope i njenih institucija. Pitanje je samo hoće li ponovo ćutati

 

MONITOR: Na nedavno održanom sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica EU, u izvještaju koji je podnio Žozep Borelj, posebno je naglašena zabrinutost u vezi sa situacijom na Zapadnom Balkanu. Poznajete različite sredine tog prostora – kako Vama izgleda Zapadni Balkan danas?

BROZ: Izgleda mi, kao i više od poslednje tri decenije, kao bure baruta – što uopšte ne čudi. Zamislite Nemačku da su njoj posle Drugog svetskog rata saveznici ostavili na vlasti nacional-socijalističku partiju i sve Hitlerove saradnike. Ta partija je i danas zakonom zabranjena, a dvadeset tri od dvadeset četiri u Nirnbergu suđena ratna zločinca osuđena su na smrt nakon suđenja koja su trajala tri i po godine. Ovde se dogodilo upravo suprotno: nakon ratova od 1995. do 1999. sve nacionalne (čitaj: nacional-socijalističke) partije koje su organizovale ratove i vodile ih, ostale su na vlasti do danas. A suđenja za ratne zločine u ICTY trajala su gotovo trideset godina. Sve u ime ljudskih prava okrivljenih, koji su ubili više od 100.000 građana i raselili samo u BiH 2,5 miliona. Ideolozi tih zločina u najvećem broju i danas vladaju prostorima Zapadnog Balkana, kao članovi najjače mafije organizovanog kriminala u Evropi, birani od strane preplašenih građana, s blagoslovom iste te EU.

MONITOR: Mogu li se stvari na Zapadnom Balkanu uopšte poboljšati za „obične ljude“, bez pritisaka i uslovljavanja od stane međunarodnih civilnih i vojnih organizacija, EU, SAD?

BROZ: Goloruki građani ne mogu izaći na kraj sa onima koji imaju svu vlast, novac, trenirane i plaćene ubice za ratove koje su vodili i koje ponovo žele voditi. Dovoljno bi bilo kada bi sve te međunarodne institucije skupile sav dokazni materijal koji imaju, jer ovde se nalaze više od trideset godina, a prate i registruju pomno sve kriminalne radnje, i omogućile tužiocima i sudijama da pravedno sude, odnosno da imamo nezavisno sudstvo. Ali, kako to nisu uradili za ove tri decenije, izgleda da im permanentna nestabilnost Zapadnog Balkana odgovara. Dokle će im odgovarati, ne znam.

Sećam se davnašnjeg razgovora sa generalnim sekretarom OSCE-a, koji mi je na apel da ta organizacija pomogne regiji Zapadnog Balkana da se oslobodi organizovanog kriminala, rekao da će svaka država morati to sama da uradi. Od tada do danas ništa se nije promenilo. Kriminalci vladaju, a narod opljačkan ćuti u strahu da može biti i gore.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo