Povežite se sa nama

Izdvojeno

ČEKAJUĆI VLADU: Danju zidaju, noću ruše

Objavljeno prije

na

Dok se pregovori o formiranju vlade vode van očiju javnosti,  za javni prostor ostavljaju se tek međusobna trvenja. Ove sedmice obračun između ZBCG i PES-a nastavljen je  na „nižim instancama“. Grubo

 

Hoće li neformalni razgovor dvojice lidera Evrope sad, Milojka Spajića i Jakova Milatovića, promijeniti tok pregovora o formiranju 44. Vlade, još se ne zna. Iako je taj sastanak, prema pisanju medija, održan u srijedu veče, 6. septembra, jutro nakon sastanka –  niko ni riječ.

Milatović je tokom prethodne sedmice, gostujući na RTCG,  otvoreno kritikovao način na koji Spajić kao mandatar vodi pregovore, ocijenivši da bi je on formirao  drugačije,  vodeći računa “o širini i inkluzivnosti”.  On je na taj način kritikovao odluku Spajića da odustane od formiranja vlade sa koalicijom Zajedno za budućnost Crne Gore (ZBCG), u isto vrijeme kada su pristalice tog pokreta organizovale auto litije, odnosno proteste zbog Spajićeve odluke. Tako je postalo očigledno da u Pokretu Evropa sad (PES), koji je osvojio najviše glasova na junskim parlamentarnim izborima, postoji rascjep.  Na organima partije prethodno su protiv Spajićeve odluke glasale i dvije poslanice PES-a.

Milatović je tada ocijenio „ da treba na programskim principima pozvati savez ZBCG, URA i partije manje brojnih naroda“. Spajić je odmah nakon proglašenja rezultata saopštio da sa GP URA koju predvodi premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović neće voditi pregovore o formiranju vlade, zbog afere Do Kvon koju su vlasti lansirale sedmicu pred izbore.

Spajić, međutim, do danas nije reagovao na Milatovićevu izjavu. Takođe, nakon odluke da u njegovoj vladi ne sjedi ZBCG, nije davao dalje izjave o procesu formiranja vlade. I dalje  nema pokazatelja da će mandatar nakon reakcije svog partijskog potpredsjednika promijeniti odluku. Dodatno, ove sedmice „rat“ između ZBCG i PES-a nastavio se na „nižim instancama“. Grubo.

Funkcioner PES-a Andrej Milović saopštio je da je krivac za fijasko u pregovorima te partije sa ZBCG jedan od lidera ZBCG Milan Knežević.  Takođe, ocijenio je da „inkluzivni pristup“, koji zagovara Milatović „nije uvijek dobar“. On je kazao da je  “princip inkluzivnosti koji je predložio predsjednik Jakov Milatović u Glavnom gradu donio Vladislava Dajkovića, Bećira Vukovića, Emila Labudovića, Dragana Koprivicu i ostale na pozicijama”.

“Ne bih rekao da su kadrovi Bošnjačke stranke nešto lošiji od ovih koje sam pobrojao. Imali su prilike i svi ti koji kritikuju BS da se pokažu sa svojim kadrovima, pa smo vidjeli kakve su kadrove predlagali”, kazao je Milović.

Uslijedila je salva kontranapada. Od izjave Dragana Koprivice da su „ti muslimani“,  misleći valjda na kadrove  BS „neuporedivo bolje građanske ličnosti“ od Milovića, te epiteta koje je mu je udijelio – poput onog o Milovićevoj „pokondirenosti“, do pisjećanja Vladimir Dajkovića kako je sa Milovićem prisustvovao vojnoj paradi u Beogradu i aplaurdirao Putinu i „obezbijedio mu smještaj“. Mitar Šušić, šef Kluba odbornika NSD u Skupštini Glavnog grada, kazao je da Dajković, Vuković, Labudović i Koprivica mogu biti ponosni na svoj dosadašnji život i rad.

Ratu saopštenja pridružio se i premijer Abazović, reagujući na izjavu Milovića da „da URA nije prihvatljiva međunarodnim partnerima”.

“Međunarodni partneri mole Građanski pokret (GP) URA da bude dio vlasti”, ocijenio je premijer. On je, komentarišući izjavu Milovića, kazao i da “postoje dva-tri pojedinca koji sve što kažu je prevara”, te da se raduje što se “svakim danom demaskiraju sve više”.

Lider DEMOS-a Miodrag Lekić ocijenio je da ga zabrinjavaju  poruke iz PES-a čiji funkcioneri kažu da međunarodna zajednica ne želi GP URA u budućoj Vladi, dok lider URE Dritan Abazović kaže da ih strani partneri mole da budu dio izvršne vlasti.

“Zabrinjava ta situacija u kontekstu ove vlade. Neozbiljno je, nedgovorno je, blamaža je države da se ubacuju takvi elementi kao što je “rekli su partneri da ovaj može, onaj ne može, a nekog trećeg mole… To je ozbiljan problem”, kazao je Lekić.

Dok se pregovori o formiranju vlade vode van očiju javnosti, a za javni prostor ostavljaju tek međusobna trvenja, mediji  nezvanično izvještavaju da je dogovor o budućoj vladi pri kraju.

Prema nezvaničnim  informacijama Televizije Vijesti iz Bošnjačke stranke, “ dogovor o novoj Vladi je 99 odsto postignut”.

Ranije se pisalo da bi BS-u trebalo da pripadne mjesto potpredsjednika vlade, resori saobraćaja, energetike, dijaspore i poljoprivrede. Poljoprivredu, prema nezvaničnim informacijama TV Vijesti, traži i SNP, pa se ne isključuju ni međusobni razgovori ove partije i Bošnjačke stranke. SNP navodno  računa i na potpredsjedničko mjesto i ministarstvo turizma.

Prema sadašnjem računanju, ako SNP pristane da uđe u Vladu, Spajić navodno ima 41 glas u parlamentu, što je minimum neophodne podrške. To je računica bez dvije glasova poslanice Evrope sad Jevrosime Pejović i Radinke Ćinćur, te poslanika Ujedinjene Crne Gore Vladimira Dobričanina, a koji traže da dio nove vlasti bude i ZBCG.

Iz PES-a poručuju da računaju na veću podršku.

“Načelno, ta brojka se računa negdje na 44. Ali, ne zna se precizno, vidjećemo još, sve zavisno od dogovora među koalicionim partnerima. Za formiranje je potrebno 41 i bitno je samo formirati vladu i krenuti iz ovog institucionalnog haosa”, saopštio je Andrej Milović.

Teško ocijeniti kolika je podrška Vladi, imajući posebno u vidu  dešavanja unutar same PES, kao i raspoloženje njihovih koalicionih partnera. CIVIS je prethodne sedmice pokazao suzdržanost. Lider SNP Vladimir Joković još nije izašao sa preciznim stavom.

Dodatno,  navodno nije sve više idealno ni kada je u pitanju podrška  Demokrata. Kako izvještava TV Vijesti, lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić saopštio je  svojim stranačkim kolegama da neće dozvoliti da presudan glas za izbor predsjednika Skupštine obezbijedi bilo ko sa liste koju je predvodio DPS, misleći na poslanika Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmeda Zenku, koji je podržao Spajićevu vladu.

Kolika je zaista Spajićeva podrška znaće se svakako uskoro. Do tada se čini da se danju zida, noću ruši.

Milena PEROVIĆ

Komentari

FOKUS

MJESEC DO POPISA: Priprema, pozor, prebrojavanje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više od 80 pitanja neći će se u upitnicima skoro 4.000 popisivača kada krenu na svoj posao. Sve je izvjesnije da će to biti 1. novembra. Kao i da će ih mnogi dočekati kao nezvane goste. Uz malo truda i dobre volje koja nije pokazana, sve je moglo biti mnogo bolje. Umjesto vjerskog i nacionalnog prebrojavanja mogli smo imati pravi popis

 

Kako se približava termin održavanje Popisa stanovništva, domaćinstava  i stanova, sve JE više onih koji smatraju da ga treba – odložiti. Jedni predlažu na mjesec, drugi kažu do daljnjeg. Odnosno, dok se ne steknu uslovi, tenhički ali i politički, za njegovo nesmetano održavanje.

Iz Vlade insistiraju da se popis održi u terminu koji su oni zimus zacrtali svojom Uredbom. Dakle, od 1. do 15 novembra.

“Mislim da smo dovoljno uradili da ne postoji ni teoretska šansa da bilo kome na pamet padne da pokuša da omete ovaj proces”, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade sredinom septembra, priznajući da u Monstatu (državna statistika radi pod ingerencijom Ministarstva finasija) još nijesu završene sve pripremne radnje neophodne za nesmetano i tačno sprovođenje popisa.

Potom je i premijer Dritan Abazović, pritvrdio da do odlaganja popisa neće doći. “To se neće desiti. Ne pravimo od toga bauk. Od 1. do 15. novembra je popis i to je to.” Konačno i iz Monstata je saopšteno da trenutno nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa.

Za neupućene, državni statističari su samo konstatovali da Crna Gora trenutno nema funkcionalnu zakonodavnu vlast (parlament) koja bi mogla da stavi van snage ili izmijeni prošle godine osvojeni Zakon o popisu. Istovremeno su potvrdili  sumnje da oni za popis još nijesu spremni. Na zvaničnom sajtu Monstata, u dijelu koji se odnosi na predstojeći popis i danas (četvrtak 28. septembar), stoji informacija:  “Završena je priprema upitnika, dok je u finalnoj fazi priprema metodoloških i organizacionih uputstava za realizaciju popisa”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

POSLIJE NAPADA NA POLICIJU I KRVOPROLIĆA NA KOSOVU: Teški  izazovi za Beograd i Prištinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u kosovskom selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave i krvoprolića  Nakon uspostavljanja kontole, kosovska policija je u manastiru Svetog Arhiđakona Stefana  pronašla  ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Predsjednik Srbije  Vučić je odbacio „insinuacije da iza incidenta stoji Srbija“  i rekao  da se te uniforme i oružje „mogu svuda nabaviti“

 

U ranim jutarnjim satima u nedjelju 24. septembra u kosovskom selu Banjska,  dobro naoružana paramilitarna jedinica je blokirala most sa dvoje oklopljenih vozila. Kada je stigla patrola kosovske policije da izvidi situaciju otvorena je vatra na njih. Policija je uzvratila vatru i pozvala pojačanje. Kasnije su paramilitarci upali u obližnji manastir Svetog Arhiđakona Stefana iz 14. vijeka odakle su nastavili sukob sa policijom do kasnijeg izvlačenja preko obližnjeg brda i šume i povukli se u Srbiju. Nakon što je policija ušla u manastir pronašla je ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Među zaplijenjenim oružjem su i ručni raketni bacači, granate, eksploziv i ostala oprema koja je dovoljna, prema riječima kosovske policije, za jedinicu od 100 ljudi.

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave  i krvoprolića.

Prva reakcija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prošle nedjelje, nakon informacija o pogibiji jednog i ranjavanju dvojice kosovskih policajaca je za mnoge upućene bila u najmanju ruku čudnovata. Vučićev nastup nije pratila uobičajena teatralnost i samouvjerenost priznavši da je njegovoj administraciji trebalo „mnogo vremena da ispitamo šta se dogodilo, šta se zbivalo jutros, tokom popodneva“. Štaviše, predsjednik je odavao dojam da i dalje nema sve informacije na raspolaganju što je odmah protumačeno kao previd, slučajni ili namjerni, srbijanskih službi. Ipak u svom prvom obraćanju naciji Vučić je zadržao političku prisebnost i osudio ubistvo policajca uz standardnu generičnu konstataciju da je kosovski premijer Albin Kurti „glavni organizator haosa na Kosovu i Metohiji… koji želi rat i skukobe“ navevši broj od 62 akcije policije na pretežno srpskom sjeveru zemlje. Od toga su navodno 56 bile „etnički motivisane“. Međutim, indikativno je da Vučić nije optužio Kurtija za izazivanje krvoprolića na noć između subote i njedjelje. Vučić je dodao i da su „trojica Srba stradala  sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, nepotrebno, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da je četvrto lice stradalo“. Da je i četvrti napadač na policiju preminuo je bila novost je su do tada kosovske službe raspolagale informacijama da su trojica napadača likvidirani u razmjeni vatre. Četvrti je bio zapravo ranjen i kasnije izdahnuo u bolnici u Novom Pazaru u koju je, prema informacijama nezavisnih medija, dopremljeno 6 ranjenih iz istog sukoba. Vučić je opravdao i upad u manastir rekavši da je „naoružana grupa Srba došla do manastira Banjska jer su imali dvojicu povređenih mladića i da su želeli da im pruže pomoć“. Istakao je da crkva „ni na koji način nije bila umešana u incident“. Ubrzo nakon toga Vučićevi mediji u zemlji i regionu su počeli pričati o Srbima koji su se morali organizovati da bi se odupreli „teroru takozvane policije Kosova“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo