Povežite se sa nama

Izdvojeno

ČETVRTI PREDSJEDNIK KOLAŠINA ZA SAMO PET GODINA: Različite vizije i nedovršeni projekti

Objavljeno prije

na

Kolašinci čekaju izbor četvrtog predsjednika Opštine, za samo pet godina.   Dosadašnji različiti pristupi u obavljanju te funkcije zbunjuju  oko onoga što treba da su prioriteti grada. Iza bivših predsjednika, ostajali su, mahom, započeti projekti i nagovještaj raznolikih vizija  razvoja varoši

 

Kolašin bi uskoro trebalo da dobije novog predsjednika Opštine, nakon što je dosadašnji Vladimir Martinović   postao ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.  Prvi čovjek lokalne izvršne vlasti u tom gradu biće, ubuduće, najvjerovatnije, Petko Bakić,  dugogogodišnji predsjednik Opštinskog odbora (OO) Demokrata, trenutno zapošljen kao vatrogasac.  On će, ukoliko vladajuća većina bude poštovala Zakon o lokalnoj samoupravi, na funkciju biti izabran već tokom novembra.  Tako će Kolašin postati  opština rekorder prema broju predsjednika Opštine, koji su se, bilo da su morali ili “napredovali”,   smijenili na toj funkciji od 2018. godine do sada.

Do sredine maja prošle godine, varoš je, skoro četiri godine,  vodio Milosav Bulatović  iz Demokratske partije socijalista (DPS). Ostavku na funkciju podnio je nakon  što ga je Specijalno odjeljenje za organizovani kriminal, korupciju, terorizam i ratne zločine Višeg suda u Podgorici proglasilo krivim za zloupotrebu službenog položaja. Sud mu je za to krivično djelo odredio i uslovnu osudu od šest mjeseci zatvora na dvije godine.

Bulatović je proglašen krivim jer je na početku svog mandata 2018. godine   u prijavi za stručno osospobljavanje Policijskoj akademiji u Danilovgradu svojeručnim potpisom i pečatom lažno prikazao da Marko Matović radi na poslovima komunalnog policjaca.  Iako je  dugo tvrdio da zbog toga ne treba da podnosi ostavku, jer je “pomagao mladom, obrazovanom čovjeku”,  ipak, pod pritiskom svoje, ali i partija tadašnje kolašinske opozicije,  bio je prinuđen da to učini.

Naslijedila ga je, početkom juna prošle godine partijska koleginica Marta Šćepanović, čiji su mandat skratili lokalni izbori i poraz DPS u toj varoši. Nakon toga, u decembru na funkciju predsjednika Opštine izabran je  Martinović, nosilac izborne liste Demokrata i Ujedinjene Crne Gore. Mogućnost da preuzeme jedan od 19 resora u  Vladi Milojka Spajića, skratila je i njegov mandat, pa će ga naslijediti partijski kolega Bakić.

Iz vladajuće većine, koju čine, pored Bakićeve stranke i Pokret Evropa sad (PES) , koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), Socijalistička narodna partija (SNP) i URA, nedavno su uvjerili sugrađane da ta promjena nije i promjena strateških opredjeljenja. Nekoliko dana prije toga, priznali su da ih Martinović nije obavještavao o svojim ambicijama, te da su o tome da će biti ministar saznali iz medija. To je donekle i pokazalo da odnosi u vladajućoj koaliciji nijesu harmonični, kako su predstavljali konstituenti. Ipak, pristali su da podrže “bilo kojeg kandidata, kojeg Demokrate, kao najjača stranka u Kolašinu, predlože”.

Na pitanja Monitora koliko će, eventualne, štete nanijeti  odlazak dosadašnjeg predsjednika Opštine, ni iz iz jednog političkog subjekata koji čini vladajuću većinu nijesu precizno odgovorili. Navodno,  čekaju da predlog  Demokrata postane zvaničan. Martinović, u Kolašinu, pred sam kraj građevinske sezone, ostavlja nekoliko započetih, a nezavršenih projekata.  Najzančajniji od njih je rekonstrukcija hidrotehničke infrastrukture u Ulici Boška Rašovića. Ti radovi “teški” skoro million eura i finansirani od sredstava iz fonda ekonomskog državljanstva, trebalo je da budu okončani još početkom oktobra. Međutim, prema stanju na terenu, to se neće desiti, kako je naknadno saopšteno, ni tokom novembra. Nije završena ni adaptacija Spomen doma, takođe, jedan od projekata za koje je predsjednik Opštine tvrdio da “treba da raduju sve Kolašince”. Iako se ne može umanjiti značaj činjenice da su to prvi radovi, tokom minulih nekoliko decenija, na objektu koji je simbol grada i oni su se previše otegli, ali i  poskupili. Tako će, kako je nedavno saopšteno iz Martinovićevog kabineta, “novo ruho”, zgrade podignute u znak sjećanja na ZAVNO Crne Gore i Boke, koštati, umjesto, planiranih pola milona, čak 650.000 eura.  Još nijesu završeni radovi ni na rezervoaru u Dulovinama, koji je gradu trebalo da obezbijedi urednije vodosnabdijevanje.

Martinovićevih nepunih 12 mjeseci na čelu Kolašina obilježilo je i višestruko povećanje cijene naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Tim potezom, kojim je namjeravao da  “umiri hipergradnju i napuni opštinsku kasu, u korist poboljšanja kvaliteta života sugrađana”, razljutio je investiture, pa je sa adresa krupnog kapitala još  trpi brojene kritike Istovremeno, često i rado se hvalio da je Kolašin “najveće gradilište u Crnoj Gori”.  Njegov  mandat obilježio je i povratak Tango kampa, čiji organizatori, pet-šest godina prije toga, nijesu imali adekvatnu podršku sa lokalnog nivoa.  U zasluge bi mu se moglo pripisati i što nije na zaposlene, pa i neke “stare” funkcionere lokalne uprave primijenio politički revanšizam. Sastav njegovog kabineta, ako su izuzmu dva nova potpredsjednika (Iz PES I SNP) ostao je isti kao i kod Bulatovića i Šćepanović. Nije mijenjao ni polovinu sekretara lokalnih sekreterijata.

Nosiocu liste Demokrata i Ujedinjene sigurno nije bilo jednostavno na funkciji nakon što je Šćepanović, za samo nekoliko mjeseci, napravila  niz poteza na koje su Kolašinci dugo čekali. Njen mandat bio je posvećen nastojanju da od opasnosti hipergradnje zaštiti arhitektonsku autentičnost centra garda. Takođe, zahvaljujući kvalitetnoj saradnji sa civilnim sektorom, incirala je i zaštitu nekoliko vrijednih prostora na području opštine (Mrtvica, Dulovine, Kapetnovo jezero…). Zbog tih učinaka, ali i zbog posvećenosti  unaprjeđivanju zelenih površina i mobilijara po gradu, zavrijedila je brojne pohvale i od političkih neistomišljenika.  Martinovićeva posvećenst tim oblastima i projektima koje je započela nije bila bila  jasno vidljiva.

Međutim, Šćepanović se nije  mnogo bavila devastacijom prostora u prigradskim naseljima, na Bjelasici, najavom gradnje na rubu Tare…  Dobro je sarađivala sa pojedinim predstavnicima krupnog  kapitalom, a, zahvaljujući tome,  Kolašin je dobio i prve  sitnije donacije od investitora.

Dobar odnos sa investitorima i prenaglašeno zadovoljstvo zbog toga što se u Kolašinu gradi po detaljnim urbanističkim planovima, koje je struka više puta okarakterisala kao nekvalitetne, tokom  cijelog mandata,  pokazivao je Bulatović. Godine tokom kojih je bio na čelu lokalne izvršne vlasti obilježio je čestim “svojatanjem”  projekta relizovanim novcem  iz državne kase, istovremno oskudni lokalni kapitalni budžet tek djelimično i selektivno je  realizovan.   što treba pohvaliti da je, za vrijeme Bulatovićevog mandata, značajno povećana podrška poljoprivredi, kulturi i sportu. No to nije  bilo dovoljno da izbjegne “titulu” predsjednika, koji se “malo miješao u svoj posao”.

Nakon svega, onima koji žive u Kolašinu, nemoguće se oteti utisku da su, od 2018-e, do sada, vidjeli tri posve različita shvatanja, ali i tri različita načina obavljanje funkcije predsjednika/ce Opštine. Takođe, i različito rangiranje priroriteta u mnogim oblastima, ali i raznovrsne senziblitete pri komunikaciji sa opozicijom, medijama, civilnom sektorom, građanima… To je, donekle, stvorilo i konfuziju oko toga u kojem pravcu grad treba da ide. Nema dileme, da će Bakić biti posvećen svemu onome čemu i njegov predhodnik. Takođe, malo je vjerovatno da će biti iznenađenja u pristupu ključnim započetim  projektima. Šta je lokalnoj vlasti sve bitno, biće jasnije nakon što se završi izrada dugo čekanog Strateškog plana razvoja te opštine.  Već na početku izrade tog dokumenata,  najavljeno je da su priroiteti značajno drugačiji nego prije pet godina.

                                                                                                Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

FOKUS

ANDRIJA MANDIĆ, OSVAJANJE VLASTI: Za srpski svet u Orbanovoj Evropi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nadolazeća desna Evropa, računaju Vučić, Dodik i Mandić, mogla bi imati razumijevanja za njihove aspiracije: političke, nacionalne, državne. Umjesto da im se suprotstavi, postojeća većina u crnogorskom parlamentu pravi se da bira između nekadašnjih DPS-a i DF-a. A to je siguran način da svi budemo na gubitku

 

 

Bio je to trijumfalan petak (12. jul) za predsjednika parlamenta. U Podgorici je, u odsustvu, nepravosnažno oslobođen optužbi za učešće u aferi poznatoj kao državni udar. Na Cetinju je, pod njegovim pokroviteljstvom, obavljena dodjela Trinaestojulskih nagrada. Andrija Mandić se potrudio da sve to ostane u sjenci njegove najnovije inicijative – obnova kapele na Lovćenu.

“Smatram da smo danas zreli kao društvo i zajednica da realizujemo tu ideju koja će dovesti do pomirenja i okupljanja ljudi u Crnoj Gori. I želim da iskoristim priliku da je kao predsjednik Skupštine Crne Gore javno iniciram. Poštujući Njegoševu želju, uspostavili bi novu moralnu vertikalu koja će učiniti da Crna Gora ozdravi i da u bolju budućnost zakorači svjesna sebe i svoje slavne istorije zatvarajući poglavlje podjela i netolerancija”, poručio je Mandić iz Vladinog doma u Prijestonici.

Pomirenje, ozdravljenje, uspostavljanje nove moralne vertikale… To je dio  nove retorike kojom  Mandić daruje  javnost od, otprilike, prošlogodišnjih predsjedničkih izbora. Na kojima je, kao trećeplasirani, pretrpio ozbiljan neuspjeh. Takav i toliko da bi ga malo ko, izuzev njega, politički preživio na ovdašnjoj javnoj sceni.

To je i najveće skeptike uvjerilo u upotrebnu vrijednost decenijskog političkog iskustva i neograničene logističke, finansijske i medijske podrške zvaničnog Beograda. Aleksandra Vućića, preciznije. I SPC. Pod uslovom da ta dva centra moći posmatramo kao zasebne entitete.

To, naravno, ima  cijenu. Mandić je plaća, veselo,  lično i preko političkog bloka koji predvodi. Intenzivno radeći na tome da destabilizuje Crnu Goru, naruši njene odnose sa susjedima i zapadnim partnerima. I, možda najvažnije, pojača zavisnost koalicionih partnera iz vladajuće većine od njega i njegovih domaćih i stranih saveznika sa transverzale Banjaluka – Beograd – Budimpešta – Moskva.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

OZBILJNA DOJAVA DA JE KRIMINALNA GRUPA SPREMALA UBISTVO MILA ĐUKANOVIĆA: Šta je motiv?

Objavljeno prije

na

Objavio:

Monitoru je iz dva zapadna diplomatska izvora potvrđeno da je  vijest o prijetnji istinita i potencijalno opasna. Jedan izvor, koji je htio ostati anoniman, je rekao da postoje indicije da se  navodno radi o ranijim neraščišćenim ilegalnim poslovima prethodne crnogorske vlasti sa ljudima iz bivšeg mafijaško-političkog establišmenta u Albaniji i na Kosovu. Za tu tvrdnju  nisu ponuđeni konkretni dokazi

 

 

Prošle subote je osvanula vijest da je bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović obavijestio nadležne institucije da je u posjedu informacija koje je dobio “od određenih međunarodnih zvaničnika iz obavještajne zajednice” da se na njega sprema atentat. Vijesti su dobile potvrdu informacije iz ureda bivšeg predsjednika dok im je noć prije odgovorila Uprava policije (UP) da “ne raspolažu podacima koji bi ukazivali na planirane aktivnosti” koje bi ugrožavale sigurnost bivšeg šefa države. Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) nije odgovorila na upite. Vijestima je izvor blizak Đukanoviću rekao je da ga je “visoki strani vojni zvaničnik sa Kosova obavijestio da organizovana kriminalna grupa iz jedne susjedne zemlje navodno planira da izvrši atentat, u sprezi sa bezbjednosnim službama jedne druge susjedne zemlje”.

Đukanoviću bliska Televizija je bila malo konkretnija. Ona je javila da je “američki vojni funkcioner koji radi na Kosovu, preko zapadnih obavještajnih kanala” alarmiran da je “jedna kriminalna grupa iz susjedstva, iz grada udaljenog stotinjak kilometara od Podgorice”, dobila ,,ugovor“ za likvidaciju. Za razliku od izvora Vijesti koji govori o sprezi sa bezbjedonosnim službama jedne druge susjedne zemlje, Televizija E je izvijestila o “moćnoj paradržavnoj ekipi iz zemlje sa kojom se Crna Gora graniči” kao naručiocu takvog “ugovora”. Taj zvaničnik je, preko posrednika sa Kosova, informacije navodno direktno saopštio Đukanoviću, a on onda državnim organima.

Đukanovićev ured je takođe medijima rekao da crnogorske sigurnosne službe nisu pozvale na razgovor ni Đukanovića, ni koordinatora njegovog obezbjeđenja, kako bi ukazali na potencijalnu opasnost. Štaviše, umjesto da mu obezbjeđenje kao štićenoj ličnosti bude pojačano, iz ureda je rečeno da je čak smanjeno tako “što je ukinuto obezbjedjenje na mjestu stanovanja bivšeg predsjednika u dnevnoj smjeni”. Na ove informacije su se opet nadovezali mediji bliski Đukanoviću da mu je i kod putovanja u inostranstvo pratnja svedena sa dva na jednog pripadnika obezbjeđenja koji uglavnom i nije u neposrednoj blizini osobe koju štiti.

U nedjelju 14. jula opet se oglasila Uprava policije saopštenjem u kojem stoji da je  “nakon medijske objave, u subotu 13. jula 2024. godine u popodnevnim časovima, UP  dobila odgovarajuću informaciju od strane Agencije”. U saopštenju se napominje  da se “vjerodostojnost informacije i dalje provjerava od strane ANB”. Policija je odmah, kako kaže “po prijemu informacije” pojačala obezbjeđenje Đukanoviću i obavijestila tužilaštvo koje je formiralo predmet.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ZLOUPOTREBA SISTEMA JAVNIH NABAVKI U ZDRAVSTVU: Preko beba do ekstraprofita

Objavljeno prije

na

Objavio:

Uvoznici hranu za odojčad praktično poklanjaju porodilištima. Uz jasnu ekonomsku računicu. Onu hranu koju novoronđeče konzumira u porodilištu, mora koristiti do kraja perioda dohranjivanja. Zato  apotekama kutija „poklonjene“ hrane za bebe košta do 20 eura

 

 

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki je u junu prošle godine odlučivala u sporu između tri firme koje se bave uvozom hrane za odojčad. Spor je nastao oko ponuđene cijene hiljadu kutija hrane za bebe – Farmegra je dala ponudu od 0,01 euro, Gruppp tessile cijena 0,00001 euro, a Glosarij cijenu po kutiji od 0.00.

Pomenute tri firme uvoze hranu za porodilišta u Crnoj Gori, a kako se tenderi za nabavku hiljadu ili 2.000 paketa hrane za odojčad kreću u rasponu od nula od 0,01 euro, tenderi se završavaju tako što se najbolji ponuđač određuje žrijebanjem.

U apotekama i prodavnicama cijena ove hrane: Humana, Hipp, Aptamil,  za jednu kutiju kreće se od 15 do preko 20 eura, u zavisnosti od gramaže i proizvođača.

,,Dobavljači se pozivaju na svoje proizvođače koji im dozvoljavaju da praktično doniraju tu hranu, ali nigdje ne kažu da ćete tu hranu kad počnete da je upotrebljavate stalno morati da koristitie. Vi sa 2.000 kutija možete da dovedete u zavistan položaj 4-5.000 beba, dosta je jedanput da se tom hranom nahrane. I onda roditelji dolaze u situaciju da to plaćaju 100 i 200 puta skuplje nego što je tobož država obezbijedila kroz tenderske procedure. Zato tvrdim da su i u ovom slučaju ti tenderi potpuno beskorisni i nemaju nikakve svrhe u javnom zdravstvu”, kaže za Monitor Goran Marinović, bivši direktor Montefarma.

Iz kompanije Farmerga objašnjavaju da se procijenjena vrijednost nabavke utvrđuje na osnovu metodologije koju propisuje Ministarstvo zdravlja, a da je naručilac Zdravstvena ustanova apoteke Montefarm tenderskom dokumentacijom utvrdio tehničku specifikaciju predmeta nabavke kojom je predvidio da procijenjena vrijednost nabavke za partiju  – dječija hrana i hrana za bebe od 0 do šest mjeseci iznosi 0,01 eura.

,,Naša kompanija uz saglasnost proizvodjača u predmetnim postupcima javnih nabavki nudi dječiju hranu i hrana za bebe od 0 do šest mjeseci po raspisanoj cijeni”, kazali su iz Farmerge.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo