Povežite se sa nama

FOKUS

DERBI U NAŠEM MALOM SOKAKU: Tandem za autogolove

Objavljeno prije

na

Abazović Demokratama nema šta da zamjeri, kada je u pitanju njihovo sadestvo sa DPS-om u njegovoj smjeni sa premijerske funcije.  On je otvorio sezonu saradnje sa DPS-om. Bečić nema šta da zamjeri premijeru kad su u pitanju identitetska pitanja i podjele. On ih je zbog SPC-a posebno tokom i nakon inauguracije Joankija za mitropolita, podgrijavao

 

Pala je i 43. manjinska Vlada. Iako je bilo očekivanja da će se njen opstanak prolongirati još neko vrijeme, svakako je bilo  jasno da Abazovićeva Vlada, koja je izgubila podršku u parlamentu, u kom je 68 poslanika od 81 tražilo njen pad, neće dugo trajati.  U petak, 19. oktobra,  gotovo u ponoć nepovjerenje  je i izglasano.

Za smjenu Vlade glasalo je 50 prisutnih poslanika. Protiv je bila predsjednica Skupštine Danijela Đurović (SNP), a poslanik  Force Genci Nimanbegu se nije izjasnio. Poslanici DF-a, SNP-a,  koalicije Crno na bijelo i poslanik Demosa Miodrag Lekić nijesu prisustvovali glasanju.

Za smjenu Abazovićeve manjinske Vlade glasali su poslanici DPS-a, Demokrata, SDP-a, SD-a, LP-a, Bošnjačke stranke (BS), Demokratske unije Albanaca, Prave i Ujedinjene Crne Gore. BS i SDP imaju ministre u Vladi koja je oborena.

Modeli za izlazak iz krize nakon pada Vlade koji se trenutno pominju su: rekonstrukcija vlade u okviru avgustovske većine, tehnička vlada, i očito najnepoželjnija partijama – izbori. Predsjednik države Milo Đukanović mandatara za sastav nove vlade trebao bi da predloži najkasnije do 18. septembra. Ukoliko se to ne desi i parlamentarne partije ne pronađu model, svakako slijede vanredni izbori.

Nakon izglasavanje nepovjerenja Abazovićevoj Vladi politička  scena je dodatno zaoštrena, pa je  teško očekivati rekonstrukciju vlade u okviru avgustovske većine ( Za budućnost Crne Gore, Demokrate, Crno na bijelo)  što je bio jedan od predloga za izlazak iz političke krize.

U agresivnoj retorici  prednjače URA i Demokrate, koji danima ratuju saopštenjima optužujući jedni druge za pakt za Đukanovićem, da su kriminalci, izdajnici… Za obračun služi sve, od vijesti o hapšenju Verice Maraš,  preko kadrovske politike.

Nakon što je izglasano nepovjerenje manjinskoj Vladi, premijer Abazović čestitao je novu „koaliciju Bečića i Đukanovića“, i optužio Demokrate za „pobjedu DPS-a“, kako je okarakterisao pad njegove Vlade. Abazović je,  u istoj takvoj situaciji, kada je obarao Vladu Zdravka Krivokapića uz podršku DPS-a, imao sasvim drugačiji stav. Ubjeđivao je i parlament i javnost da podrška DPS-a, ne znači i njihovu pobjedu. Za razliku od Demokrata, koji tvrde da neće praviti vladu koju će podržavati u parlamentu DPS, Abazović je tvrdio da  podrška DPS-a u parlamentu manjinskoj Vladi, ne znači da je ta partija i kontroliše. Principijelno, tu, oko saradnje sa DPS-om,  Dritan Abazović Demokratama ne bi imao šta da zamjeri. Osim da su ga lišili funkcije premijera.

Ocjena premijera, da je njegova Vlada trajala najmanje ali da je imala najveće rezulatate, ne stoji. On je, kada je formirao manjinsku Vladu, obećao političku stabilnost i deblokadu evropskog puta, i to naveo i kao razlog formiranja vlade. Mandat je trošio na priču o Otvorenom Balkanu i Temeljnom ugovoru. Nedostatak rezultata kada su u pitanju reforme, zamjeraju mu i strani mediji (vidi box).

Demokrate se danas predstavljaju kao jedina snaga koja može biti partner međunarodnoj zajednici, na putu evropskih integracija i pomiriti Crnu Goru. Njihova je odgovornost, međutim, to što je u vrijeme Vlade Zdravka Krivokapića, prolongiran izbor Tužilačkog savjeta, što je bio jedan od najvažnijih evropskih zadataka za Crnu Goru u to doba. Teško da se time mogu pohvaliti kao glavni reformatori.

Aleksa Bečić, lider Demokrata, nakon pada manjinske Vlade,  predstavljajući se za najboljeg partnera međunarodne zajednice, koja ne samo da pomno prati dešavanja u Crnoj Gori nego očito i utiče na modele izlaska iz krize, saopštio je da će se ta partija u budućem poličkom preraspoređivanju, u kom se očekuje i da bi Bečić mogao biti mandatar, zalagati za reforme i ekonomski prosperitet. U drugi plan će, kažu, gurnuti identitetska pitanja koja produbljuju podjele.

Bečićeve Demokrate su tu priliku imale i u doba Krivokapićeve Vlade. U  vrijeme ustoličenja mitropolita  Joanikija na Cetinju, stavovima i retorikom skupa sa DF-om, zdušno su  doprinosili  podizanju nacionalne temperature i podjelama.  Bečić je, takođe, zaboravio da pomene, da mu je sada,  lagodnija pozicija, imajući u vidu da je Abazović potpisao Temeljni ugovor sa SPC-om, zbog čega je  izgubio podršku DPS- a, njegovih tradicionalnih sljedbenika i SDP-a.  To je bio jedan od prioriteta Demokrata. Potpis ispod ovakvog Temeljnog ugovora, bi, po svemu što se vidi metnuo i Bečić da je bio na Abazovićevom mjestu.

Bečić otuda nema šta Abazoviću da prigovori kad su u pitanju „pomirenja“ i podjele.  I jedan i drugi u ključnim trenucima postizali su autogolove.

Dok se lideri URA-e i Demokrata i ostatali iz avgustovske većine, nadgornjavaju, DPS vreba priliku. Umjesto da nakon avgusta ozbiljno slabi,  Đukanovićeva partija uspješno kontroliše gubitke. I sprema se za dugu bitku i povratak. Ove sedmice guraju medijsku priču da se MPC naoružavala uoči avgustovskih izbora. Opet se predstavljajući kao jedini garant stabilnosti i mira.

Pošto Abazović sada ne želi rekonstrukciju, a Bečić ne želi model manjinske vlade sa podrškom DPS-a,  čini se izvjesnija opcija tehničke vlade. Pogotovu, imajući u vidu i to da je međunarodna zajednica, posebno SAD, bila jasna da DF ne vide kao partnera Zapada.

DF, takođe, ima političke ambicije, da „vodi Crnu Goru“, kako su nedavno saopštili iz tog saveza. Ipak, teško, bez blagonaklonosti međunarodne zajednice.

„Crnoj Gori potrebna je stabilna, funkcionalna i sposobna vlada sposobna da sprovede reforme ​​kako bi država napredovala na putu ka Evropskoj uniji (EU)“, ocijenila je, nakon pada 43. Vlade portparolka Evropske komisije Ana Hernandez Pisonero.

U medijima se spekulisalo da bi na čelu tehničke vlade mogla biti nestranačka ličnost, pa i pominjalo ime direktorice Centra za građansko obrazovanje Daliborke Uljarević. – Ona je to kategorički  demantovala.

„Tehnička vlada najbolje je rješenje za izlazak iz krize pod uslovom da je vode političari iz stranaka koje je podržavaju“, saopštila je, navodeći da se njenim imenom kao potencijalnom premijerkom neodgovorno i nekorektno manipulisalo.

Do novog rješenja, Abazovićeva Vlada nastavlja rad u tehničkom mandatu.  Nadležnosti vlade u tehničkom mandatu trebalo bi da budu ograničene, u smislu da ne mogu donositi važne odluke, ni voditi kadrovsku politiku. Budući da Crna Gora nema još zakon o Vladi, dosadašnje vlade u tehničkom mandatu su to pravilo kršile, koristeći produžene funkcije  uglavnom za jačanje svojih političkih pozicija, i obračun sa konkurencijom. Čini se da i ova vlada kreće tim stopama, nastavljajući kadrovanje.

Sve u svemu, vraćamo se na početak.To, u najkreativnoj mogućoj interpretaciji, može biti prilika da oni koji odlučuju o sudbini zemlje, ne ponove iste greške.

 

STRANI MEDIJI I PAD VLADE
Izgubljena šansa

Pad manjinske Vlade Dritana Abazovića u crnogorskom parlamentu, u petak 19. avgusta, bio je tema brojnih stranih medija. Većina konstatuje, da je Abazović propustio šansu da Crnu Goru uvede u EU.

Ruski Komersant tako piše da je „Abazovićeva Vlada smijenjena zbog loše politike kretanja ka EU“.

„Vlada na čelu s Dritanom Abazovićem je smijenjena jer je njen predsjednik propustio jedinstvenu šansu koja se pojavila u Crnoj Gori u uslovima ukrajinske krize, da do 2025. godine postane jedina nova članica Evropske unije“, piše taj list, navodeći da su „lideri  EU tokom posjete Podgorici ovog ljeta, jasno stavili do znanja da, ako Crna Gora završi svoju pravnu reformu u narednim mjesecima, kad će popuniti sve najviše pravosudne organe, može da završi pristupne pregovore sa EU na jesen i da se pridruži EU za dvije-tri godine“.

List navodi da je sam premijer otvoreno forsirao ne proces integracije u EU, ,,već potpisivanje tzv. Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC)”, uprkos bojazni da će to produbiti raskol u crnogorskom društvu i dovesti do gubitka šanse za rani ulazak u EU.

,,Abazović je čak ignorisao direktna upozorenja ambasadora zemalja EU u vezi sa tim i poziv predsjednika republike da se potpisivanje crkvenog sporazuma odloži do jeseni kako bi se izvršila stručna procjena i provjera usaglašenosti sa Ustavom Crne Gore“, konstatuje moskovski list.

Dojče vele takođe piše da je u središtu krze „kontroverzni novi sporazum koji je Vlada nedavno potpisala sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC)“.

„U Crnoj Gori tinjaju političke napetosti s predsjednikom Milom Đukanovićem, žestokim protivnikom SPC-a, koji koristi sporazum za destabilizaciju koalicijske vlade i poticanje prijevremenih izbora“, navodi.

Tirana Times takođe navodi da je Abazovićevo dostignuće „razotkrivanje i prekidanje nekih starih korumpiranih mreža moći“. Ali napominje da „nema mnogo drugih  Vladinih postignuća za pokazati, ali ima gafova i gafova na pretek“.

List napominje da je manjinska Vlada trebalo da „stabilizuje nestabilnu političku situaciju i pripremi se za nove izbore, uključujući sporazumnu izbornu reformu i reviziju biračkih popisa“, te da je trebalo napraviti ,,stvarne reforme koje zahtijeva proces pristupanja EU“.

„Abazović nije učinio ni jedno ni drugo. Umjesto toga, odlučio je bocnuti u oko najvećeg nositelja svoje Vlade: stranku predsjednika. Najprije izjavom o namjeri da se pridruži inicijativi Otvoreni Balkan. Drugo, potpisivanjem ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Možete staviti veto na stvari koje stariji partner želi progurati. Ali ne možete nametnuti svoju politiku većem partneru. To je sigurno kao gravitacija“.

 

Milena PEROVIĆ

Komentari

FOKUS

JAKOV MILATOVIĆ, PREDSJEDNIK: Odgovornost veća od ovlašćenja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pred novim predsjednikom su velika očekivanja, i ono najvažnije – da bude drugačiji od trodecenijskog vođe. Milatović je činom inauguracije nagovijestio da želi drugačijim putem, ali tek ćemo vidjeti kako će se snaći na čelu zemlje „na granici između Istoka i Zapada”, kako je nazvao Crnu Goru na inauguraciji, u dinamičnim političkim vremenima

 

Počelo je – drugačije. Inauguracija novog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića održana je u Skupštini u Podgorici, a ne u Vladinom domu na Cetinju, kako su to činili predsjednici iz redova Demokratske partije socijalista tokom decenija. Prvi put u posljednje dvije decenije tom činu su prisustvovali i predstavnici vlasti i opozicije, a događaj nijesu pratili protesti političkih protivnika i tenzije. Prošlo je mirno i dostojanstveno, kako su to primijetili i svjetski zvančnici, iako dolazak Milatovića na čelo države označava najozbiljniju političku promjenu posljednjih decenija. Kraj jedne ere. Đukanovićeve.

Istorija nekoliko posljednjih inauguracija crnogorskih predsjednika u stvari je istorija društvenih tenzija. Prvi predsjednički Đukanovićev mandat 1998. godine, protekao je u atmosferi oštrih podjela. Noć uoči Đukanovićeve inauguracije 14. januara 1998. godine pristalice Momira Bulatovića, bivšeg predsjednika Crne Gore i Đukanovićevog partijskog saborca do 1997, u nasilnim protestima krenule su ka zgradi Vlade Crne Gore i sukobili se sa policijom, koja ju je obezbjeđivala. U incidentima su povrijeđena 44 policajca i četvoro civila. I sama Đukanovićeva inauguracija te 1998. godine održana je u napetoj atmosferi i pod nezapamćenim mjerama obezbjeđenja.

Uslijedile su decenije inauguracija predsjednika iz redova Đukanovićevog DPS. U tri mandata tu funkciju obavljao je Filip Vujanović. Njegove inauguracije organizovane su bez prisustva opozicije, koja ih je bojkotovala, ali i uz proteste, poput onog 2013. godine, kada je opozicija smatrala da su tadašnji predsjednički izbori  pokradeni, te da je na mjestu Vujanovića trebalo da bude Miodrag Lekić. Tada su građani organizovali Marš na Cetinje – marš protiv mafije, u znak protesta inauguracije Vujanovića. Opozicija je bojkotovala svečanost, a Vujanovićevoj inauguraciji na Cetinju nijesu prisustvovali ni poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), tada manje članice vladajuće koalicije.

Ni toj, kao ni narednoj Đukanovićevoj inauguraciji 2018. godine nijesu prisustvovali regionalni i svjetski lideri. Đukanović je prije pet godina inaugurisan bez gostiju sa strane, uz diplomatski kor i predstavnike crnogorskih institucija. I opet bez opozicije.

Milena PEROVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

ISPRAĆAJ VETERANA: I ne zamjerite što

Objavljeno prije

na

Objavio:

Izborno odbrojavanje tek je počelo a promjene su već tektonske. Odlazak veterana je dobra vijest, ali nema garancije da će nova lica, sama po sebi, donijeti boljitak u političkom životu Crne Gore.

 

Dok čekamo da Državna izborna komisija proglasi konačnu listu učesnika predstojećih parlamentarnih izbora, u javnosti se već analizira njihov prvi rezultat – smjena generacija na političkoj sceni.

Predstojeći izbori biće prvi, od 1990. godine, na kojima učešće neće uzeti nekadašnji partijski saborci Milo Đukanović i Predrag Bulatović. Uz Miodraga Lekića i Duška Markovića to su bili poslednji partijski prvaci u Crnoj Gori čija je politička biografije sezala i u vrijeme SFR Jugoslavije, prije uvođenja višepartizma  i krvavog raspada nekadašnje zajedničke domovine na sedam samostalnih država.

Ratovi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, bombardovanje tzv. SRJ, međunarodne sankcije, kampanja za/protiv nezavisnosti Crne Gore, vlasnička transformacija preduzeća iz društvenih u državnu pa privatnu svojinu koju najveći dio njih nije preživio, prvobitna akumulacija kapitala uz nepojmljiva društvena i socijalna raslojavanja, ideološka lutanja između Istoka i Zapada, jačanje društvene i političke uloge vjerskih organizacija i njihovih lidera…  To su samo  neke od priča koje ne mogu biti ispričane bez pomena navedenih aktera.

Dovoljno je pomisliti da su pred nama prvi izbori bez Đukanovića na predizbornim plakatima i bilbordima. Sedmostruki premijer, predsjednik države u dva mandata, jedan od glavnih aktera ratne (u prvoj polovini ‘90-ih) i antiratne politike (1998 – 1999.). Predvodnik referendumske kampanje za utapanje Crne Gore u projekat Velike Srbije (1992.) pa, 14 godina kasnije, za obnovu njene nezavisnosti. Balkanska uzdanica Rusije Vladimira Putina i SAD Bila Klintona i Baraka Obame. Akter, bezmalo, svih velikih poraza i afera (domaćih i međunarodnih) kroz koje je prošlo ovo društvo, ali i obnove državne nezavisnosti.

Vječiti poslanik, Predrag Bulatović bio je, kažu upućeni, i crna kutija izbornih pobjeda jedinstvenog DPS-a. Onda je sa Momirom Bulatovićem i Zoranom Žižićem gradio promiloševićevski SNP.  Imao je jednu od najzaslužnijih uloga što je podijeljena i zavađena Crna Gora sačuvala građanski mir tokom NATO bombardovanja 1999. Predvodio je unoonistički blok tokom referendumske kampanje. Prije i poslije referenduma, ponovo dijelio SNP sa  Momirom Bulatovićem, Zoranom Žižićem, Srđanom Milićem i Milanom Kneževićem.

Biće ovo prvi izbori u višepartijskoj Crnoj Gori bez Predraga Bulatovića na izbornim listama.

Duško Marković je bio generalni sekretar prve Vlade Mila Đukanovića. Tu je ostao do 1998. Kada je mjesto premijera preuzeo Filip Vujanović on je postao  pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, pa direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost, ministar pravde, potpredsjednik i, konačno, predsjednik Vlade u mandatu 2016 – 2020.  Prvi, i za sada jedini, premijer koji je dužnost predao nasljedniku iz redova političkih oponenata (Zdravko Krivokapić je izbjegao primopredaju dužnosti Dritanu Abazoviću). Čuvar mnogih bezbjednosnih i poslovnih tajni DPS vlasti. I jedan od odlazećih veterana koji, možda, nije rekao posljednje zbogom visokoj politici.

Ministar inostranih poslova Đukanovićevoj Vladi, ambasador u Italiji  u vrijeme Miloševića  i Bulatovića na čelu SRJ, nezvanični pobjednik predsjedničke utrke sa Filipom Vujanovićem, prvi predsjednik i jedan od prvih disidenata DF-a. Miodrag Lekić je u ovdašnjoj politici simbolizovao intelektualca diplomatskih manira,  spremnog na kompromise i dogovor. I čovjeka nevoljnog da se odrekne komoditeta za račun viših ciljeva.

To je samo vrh piramide.

Na izbornim listama, ukoliko budu verifikovane, neće biti trojice aktuelnih predsjednika parlamentarnih partija. (SDP – Raško Konjević, UCG – Goran Danilović, SD – Damir Šehović), i dvoje njihovih doskorašnjih prethodnika (Draginja Vuksanović Stanković i Ivan Brajović).

Doduše, Danilovića nije bio na listi ni na prethodnim parlamentarnim izborima. Njegova Ujedinjena Crna Gora je održala tradiciju da na svake izbore izlazi sa novim koalicionim partnerima.

SDP  bi na izbore mogao izaći sa listom na kojoj nema nijednog poslanika i ministra iz vremena njihove, skoro dvodecenijske, koalicije sa DPS-om. Zapravo, samo dva njihova kandidata imaju poslaničko iskustvo iz aktuelnog saziva parlamenta (Adnan Striković i Dragica Anđelić) a jedan (Budimir Mugoša) zna kako je to biti ministar.

Boris Mugoša (SD) biće jedan od najiskusnijih kandidata za poslanika sa zajedničke liste sa DPS-om. Na njoj su, nakon tri decenije vlasti, samo dva kandidata sa ministarskim iskustvom – Nikola Janović (DPS) i Mehmed Zenka (DUA). Na listi nema vječitih  funkcionera: Branimira Gvozdenovića, Petra Ivanovića, Predraga Boškovića… Oni su, vrlo je moguće, akteri više afera nego što njihovi politički nasljednici mogu da nabroje (KAP, Plantaže, Abu Dabi Fond, teren te nije prepoznao, Duško Knežević…). Na poslaničkoj listi nema ni potpredsjednice DPS-a Sanje Damjanović, najzaslužnije za posljednji veliki izborni rezultat te partije (lokalni izbori u Nikšiću i 40 odsto osvojenih glasova).

Ko je tu pobjegao od koga, a ko je bio spriječen zbog objektivnih okolnosti (istraga koje su u toku) da se nađe na poslaničkoj listi – to ćemo tek saznati. Jedno je sigurno:  biće mnogo novih lica u poslaničkim klupama koalicije oko DPS-a.

Ni partije koje u izbornu utakmicu kreću sa pozicije konstituenata vlade, izuzev Bošnjačke stranke, na izbore neće izaći ucijelo. Vladimir Joković će ponovo predvoditi SNP, ali ni on ne zna šta to tačno znači u personalnom smislu. Većina aktuelnih ministara iz kvote te partije nije na koalicionoj listi. Aleksandar Damjanović,Marko Kovać i Miomir Vojinović, ministri finansija, pravde i prosvjete izgleda su odbili ponudu partijskog vrha. Isto je uradila i predsjednica parlamenta Gordana Đurović baš kao i nedavni nosilac liste SNP-a na izborima u Podgorici i predsjednik Odbora direktora Plantaža Nebojša Vuksanović.  Uz Jokovića je ostao ministar zdravlja Dragoslav Dado Šćekić.

I u GP URA – razmještaj. Na izbornoj listi njihove koalicije sa Demokratama nema aktuelnih poslanica Božane Jelušić i Suade Zoronjić (potpredsjednica GP URA). Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović je na poslednjem, 81. mjestu zajedničke liste. Prethodno je njihov koalicioni partner sa prethodnih izbora CIVIS pristupio koaliciji okupljenoj oko Pokreta Evropa sad.

U vrhu poslaničke liste Pokreta za promjene, koji poslije desetak godina prvi put samostalno izlazi na izbore, imamo troje bivših poslanika Nebojšu Medojevića, Branku Bošnjak i Branka Radulovića. Poslanik i portparol te partije Nikola Bajčetić podnio je ostavku na sve funkcije i napustio PzP nakon gašenja DF-a i činjenice da za njega nije bilo mjesta na poslaničkoj listi.

U partijama Alekse Bečića, Andrije Mandića i Milana Kneževića, sem povlačenja Predraga Bulatovića, nema značajnijih odstupanja od očekivane kadrovske liste. To, opet, ne znači da ozbiljnih lomova neće biti nakon izbora. Sve tri partije očekuju mjesta u budućoj vladi i eventualni izostanak takvog rezultata (a to ne zavisi samo od njih) smatraće se za ozbiljan neuspijeh. Koji bi, nakon povlačenja Đukanovića, morao podrazumijevati i ozbiljne kadrovske promjene u vrhu.

Promjene su već tektonske. Odlazak veterana je dobra vijest, ali nema garancije da će nova lica, sama po sebi, donijeti boljitak u političkom životu Crne Gore. Iskustvo dolaska na vlast mladih i lijepih 1989, koji su zemlju odveli u pakao rata i sankcija, mora postati trajna opomena. Ni  promjena vlasti u ljeto 2020,  nije donijela ono čemu su se mnogi nadali, i što su pobjednici obećavali. Ipak, donijela je novu društvenu dinamiku. Posljedica te dinamike je i smjena generacije u političkoj klasi. Sve ostalo je samo mogućnost za koju se treba izboriti.

Zoran RADULOVIĆ  

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

POLA DRŽAVE NA BUDŽETU: Proizvodnja zavisnika od vlasti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više od 200.000 stanovnika Crne Gore, ne računajući njihove porodice, egzistencijalno direktno zavisi od finansijskog priliva iz državnog i lokalnih budžeta. Ne računajući tu porodice 125.000 maloljetnih stanovnika Crne Gore koji primaju dječji dodatak

 

Vlada je za godinu svog trajanja ostvarila spektakularan rezultat, primijetio je premijer Dritan Abazović objašnjavajući kako su on i njegovi saradnici „365 dana radili u šestoj brzini”. Izrečeno je potkrijepljeno, djelimično (ne)tačnim, podacima.

„Imamo ubjedljivo najveću prosječnu zaradu u regionu, dok nam je u četvrtom kvartalu prošle godine stopa nezaposlenosti bila svega 13 odsto”, naveo je Abazović. Iz Vlade je predočen i podatak da je od marta prošle do marta ove godine broj zaposlenih porastao za skoro 20.000 (sa 215.000 na 235.000) dok je nezaposlenih bilo 10.000 manje.

Monstatu je ostavljeno da objasni kako je nezaposlenih manje za samo 10.000 ako je novozaposlenih dvostruko više. Loša evidencija ili stranci? Umjesto toga, iz Vladine Službe za odnose sa javnošću ponuđena nam je još ljepša slika crnogorske stvarnosti: „Prema podacima iz ankete o radnoj snazi u 2022. godini, od ukupno 294.400 radno aktivnog stanovništva, čak 85 odsto je bilo zaposleno (251.200)”. Tu su već, očito je, i zaposleni strani državljani uračunati u radno aktivno stanovništvo Crne Gore. Ljepota statistike.

Nakon što se krajem prošle godine pohvalio kako je njegova Vlada kreirala oko 10.000 novih radnih mjesta, Abazović, minule nedjelje, sa velikim optimizmom najavljuje još bolje stanje na tržištu rada. Pošto, kaže, Crna Gora danas vapi za radnom snagom. „I svako ko želi da radi ima priliku, sa platama koje nijesu daleko od Evropske unije“.

Da otklonimo eventualne nedoumice. Crna Gora se graniči sa Hrvatskom. Naša prosječna zarada isplaćena u aprilu, od 780 eura, nije veća od hrvatskih 1.100. Ili 1.400 eura, koliko je bila prosječna januarska plata u Sloveniji. Nijesmo, znači, lideri u regionu. Ni prosječna januarska zarada u Crnoj Gori od 757 eura nije bila „ubjedljivo veća” od tadašnje prosječne plate u Srbiji (705 eura).

Druga je priča to što je ogromna većina zaposlenih tamo i ovamo mogla samo da sanja prosječnu platu. I što je povećanje zarada u javnoj upravi početkom godine, preko noći, podiglo prosječnu platu u Crnoj Gori za gotovo 25 eura.

Hajdemo, da to bude prva priča. U skoroj budućnosti, pitanje broja zaposlenih u javnom sektoru i visina njihovih zarada moglo bi se pokazati kao jako značajno za budućnost javnih finansija i ukupne ekonomske odnose u Crnoj Gori. Možda, čak, koliko i sve evidentniji nedostatak radne snage u sektorima od kojih dominantno zavise ekonomske performanse zemlje (turizam, poljoprivreda, ugostiteljstvo, građevinarstvo…) i stanje u državnoj kasi.

Od osamostaljenja Crne Gore do danas, a drugačije nije bilo ni prije 21. maja 2006, mi ne znamo koliko je radno angažovanih u javnom sektoru. Osim što je evidentno da taj broj raste, iz dana u dan. I da se zapošljava, uglavnom, preko veze. Po porodičnoj, partijskoj, a od smjene vlasti 2020, i popovskoj preporuci. Pare nisu problem. Vlada nas zaduži kad god zatreba.

„Crna Gora nema registar broja zaposlenih u javnoj upravi i državnim preduzećima, a nezvanične procjene su da ih je 80.000 angažovanih po svim osnovima, kao što su ugovori o radu, djelu i konsultantskim uslugama”, saopšteno je jesenas na konferenciji Zapošljavanje u javnom sektoru: Izvještavanje i ukazivanje na koruptivne prakse, u organizaciji NVO Institut alternativa. „To komentarišem kao nevoljnost partija i donosilaca političkih odluka da se odreknu privilegija iz javnog sektora kao utočišta za svoje simpatizere i podržavaoce”, konstatovala je Milena Muk istraživačica javnih politika u Institutu. „Nažalost, Monstat, a ni drugi državni organi ne vode jedinstvenu statistku o zaposlenosti u javnom sektoru”.

Brojka od 80.000 (svaki treći zaposleni u Crnoj Gori) djeluje zastrašujuče i, možda, kao pretjerana. Dostupni podaci govore (iako su, vjerovatno, već zastarjeli): u Skupštini radi 300 ljudi. U Generalnom sekretarijatu vlade više od 150, u Kabinetu premijera preko 80, a u Službi predsjednika države ne manje od 30. Mada se šefovska i činovnička mjesta u državnoj službi dijele po partijskim kvotama, u Upravi za kadrove ima 70-ak zaposlenih.

Problem možemo sagledati i u lokalu, po dubini. Problemi sa isplatom zarada u Budvi, pošto je predsjednik opštine Milo Božović opravdano odsutan, dao nam je priliku da saznamo kako u lokalnoj opštinskoj administraciji radi 630 zaposlenih. Plus njih 400 u lokalnim javnim ustanovama i preduzećima (Grad teatar, RTV Budva, dva sportska centra, Muzeji i galerije, biblioteka…). I još 600 zaposlenih u Vodovodu i kanalizaciji i Komunalnom preduzeću. Sve skupa skoro 1.700 zapošljenih (podaci preuzeti iz Vijesti), a popis lokalnih upošljenika se tu ne završava. Samo u ovom tekstu nema mjesta za sve. Inače, u Budvi je ovih dana prebrojano preko 1.500 upražnjenih radnih mjesta vezanih za nadolazeću turističku sezonu. A radnika nema.

Dostupni podaci su šturi. I oni, ipak, svjedoče o stalnom porastu zaposlenih kojima je poslodavac država (opštine).

Prema podacima iz Vladine Strategije reforme javne uprave od 2022. do 2026. godine, u decembru 2020. ukupan broj zaposlenih u javnoj upravi na centralnom nivou bio je 42.439. Dvadeset pet mjeseci kasnije, u januaru 2022, prema podacima Ministarstva finansija i socijalnog staranja, isti posao radi 43.727 državnih službenika, saopštio je Marash Dukaj ministar javne uprave. „Nadalje, takođe prema podacima resornog ministarstva, u aprilu 2022. godine, broj zaposlenih na centralnom nivou je iznosio 44.748 službenika”, predočio je Dukaj uz konstataciju da „to pokazuje da u navedenom periodu nije došlo do povećanja broja zaposlenih u javnoj upravi”.

Naša matematika, uz iste podatke, pokazuje da je broj činovnika, zvanično, porastao za više od dvije hiljade. Ili nešto oko pet odsto. Uz najavu novih zapošljavanja.

Odlazeća Vlada je krajem aprila usvojila Djelimični Kadrovski plan za organe državne uprave i vladine službe (MUP i Uprava policije nijesu dostavili tražene podatke) prema kojima će ove godine (čitaj – do izbora, odnosno, imenovanja nove vlade) zaposliti još 631 osobu. Pošto im, navodno, u tim službama nedostaje skoro tri hiljade izvršilaca, pored 4,4 hiljade već angažovanih. Onda će nova vlada napraviti novu podjelu resora, novu sistematizaciju, proizvesti, možda, još neku opštinu ili makar javno preduzeće ili agenciju. Da se oduži sljedbenicima i pridobije nove glasače.

Zato licitiramo brojem zapošljenih u državnoj službi. Ili čekamo smjenu vlasti, da novi iznesu podatke o učinku prethodnika.

U Pobjedi su, krajem prošle godine, procijenili da su nove vlasti u javnoj upravi, državnim preduzećima i lokalnim samoupravama u kojima imaju većinu „omogućili partijsko zapošljavanje” više od 10.000 osoba. „Prema informacijama našeg lista, Abazovićeva Vlada je omogućila direktno zapošljavanje 3.500 građana, direktori energetskih kompanija nešto preko 2,5 hiljade, dok ostatak od 4.000 su zapošljavanja u opštinama, ali i u ostalim javnim preduzećima u vlasništvu države i opština”. Slične kalkulacije, sa kritičkim ili afirmativnim predznakom, pojavljuju se i u drugim medijima (ne)naklonjenim aktuelnim vlastima.

I političari vole da govore o tome kako njihovi rivali zapošljavaju svoje pristalice o javnom trošku. Bivši premijer Zdravko Krivokapić saopštio je na početku mandata, u martu 2021, da je DPS tokom tehničkog mandata Vlade Duška Markovića (septembar – decembar 2020.) zaposlio u javnoj upravi 3.178 „svojih glasača”. Najviše u prosvjeti – 2.702.

Sa novom, manjinskom, vladom stigli su i novi podaci. Danijel Živković je, u ime DPS-a, od Ministarstva kapitalnih investicija zatražio podatak o novozapošljenima u 21 državnom preduzeću od aprila 2021. do juna 2022. godine. Stigli su nepotpuni podaci – 1.650 navoangažovanih za nešto više od godinu u 16 državnih firmi. „Model upravljanja koji podrazumijeva zadovoljavanje apetita partijskih centrala će doći brzo na naplatu, a posljedice će osjetiti kako zaposleni u ovim preduzećima tako i ukupna privreda Crne Gore”, saopštili su iz DPS. Bez osvrta na sopstveni učinak u partijskom zapošljavanju na račun javnih i državnih preduzeća.

Iz Elektroprivrede, CEDIS-a, Montenegrobonusa… ignorisali su upit resornog ministarstva. Inače bi zbirni podaci bili znatno jači. Na sajtu Instituta alternativa nailazimo na podatak iz 2021. prema kome je CEDIS tada imao 1.428 zaposlenih. Sada ih je, prema podacima sa sajta državne kompanije, za 250 više. Zvanično. A u planu su nova zapošljavanja.

Sve nas to vraća u vrijeme kada je Zoran Jelić partijskim kolegama iz vrha DPS-a predočio računicu „jedan zaposleni – četiri glasa”. To je postalo sveto pismo ovdašnjih političara. Pride, sada kandidati za uhljebljenje o državnom (našem) trošku treba da budu i mnogo fine osobe.

Uz to što su, bez konkurencije, najveći poslodavac u državi, predstavnici vladajuće većine – iz koje god partije da dolaze – odlučuju i o egzistenciji 110.000 penzionera i 21.000 radno nesposobnih koji primaju neko od socijalnih davanja. Dakle, više od 200.000 stanovnika Crne Gore, ne računajući njihove porodice, egzistencijalno direktno zavisi od finansijskog priliva iz državnog i lokalnih budžeta. Ne računajući tu porodice 125.000 maloljetnih stanovnika Crne Gore koji primaju dječji dodatak (30 eura mjesečno).

Najveći dio toga što se potroši mora da obezbijedi, na ovaj ili onaj način, onih 150.00–160.000 hiljada zapošljenih u privatnom sektoru. I njihovi poslodavci. Kojima država postaje sve ozbiljniji konkurent na ionako deficitarnom tržištu rada. To može obradovati samo političare, pošto tako jačaju svoj uticaj i moć – našem trošku.

Dugoročno gledano to nijesu dobre vijesti. Na to nas sve glasnije i upornije upozoravaju međunarodni eksperti. Kako profesionalci iz Evropske komisije, MMF-a, Svjetske banke, tako i dobronamjerni. Naše vlasti ne haju.

 

Rebus

Saberimo zaposlene, nezaposlene, penzionere, radno nesposobne i maloljetne i doći ćemo do brojke od 520.000 do 530.000. Prema nedavnim procjenama Monstata, Crna Gora ima oko 620.000 stanovnika (zvanično 617.213).

Đe nam je, onda, približno 100.000 ljudi koji, zvanično, nijesu ni djeca ni stari ni (ne)zaposleni? U inostranstvu ili u nekakvoj sivoj zoni koja prijeti da postane crna rupa koja će progutati budućnost ove zemlje.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo