Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Dug od milion eura

Objavljeno prije

na

Višegodišnji iscrpljujući sudski spor Igaloprometa sa JP Vodovod Herceg Novi nastavlja se, iako su mediji objavili: ,,U Osnovnom sudu završen je šestogodišnji postupak protiv direktora hercegnovskog vodovoda Zorana Šabanovića”. Optužnica je Šabanovića teretila da je zloupotrijebio službeni položaj kada je 15. avgusta 2003. samoinicijativno isključio vodu sa izvorišta Lovac iz gradskog sistema zbog čega su građani trpjeli nepodnošljive restrikcije, jer u to vrijeme do Herceg-Novog nije stizala ni voda iz sistema Plat, a štetu je trpio i koncesionar – privatno preduzeće Igalopromet. Jovo Matijašević, direktor firme Igalopromet , tvrdi da ukupna potraživanja ove firme od JP Vodovod iz Herceg Novog iznose – milion eura!

KRŠENJE UGOVORA: ,,Ugovor o desetogodišnjoj koncesiji nad izvorištem Lovac u Mojdežu, koji je 23. marta 1999. godine potpisan sa Vodovodom, ni u jednoj tački nije ispoštovan. Šabanović na ime 11 centi, koliko građani plaćaju za transport vode, ne izmiruje svoje obaveze ni prema Konavlima ni prema Igaloprometu, a mjesečno prihoduje od 130 do 140.000 eura, od kojih gradi stanove za svoje preduzeće i konak u Bunovićima”, tvrdi Matijašević.

Pravni zastupnik Igaloprometa Mladen Ivanović objasnio je da je ugovor sa Vodovodom bio izvršni samo tokom prve dvije godine, te da je kasnije ,,iz ličnih i potpuno besmislenih motiva Šabanović odlučio drugačije”, odnosno da je Vodovod odbio da ispuni svoju stranu ugovora.

Zbog naknade materijalne štete u iznosu od milion eura Igalopromet je sa hercegnovskim vodovodom vodio spor u Privrednom sudu u Podgorici. S druge strane, Vodovod protivtužbom traži 500.000 eura od Igaloprometa, uz obrazloženje da je ova firma izazvala klizište prije šest godina. No, vještačenjem je utvrđeno da Igalopromet nema nikakve veze sa klizištem.
PONOVO NA SUDU: Vijest objavljena u medijima da je direktor JP Vodovod Zoran Šabanović oslobođen krivične odgovornosti u sporu sa Igaloprometom je dezinformacija, tvrdi Jovo Matijašević. Viši sud u Podgorici, u krivičnom predmetu protiv optuženog Šabanovića, zbog zloupotrebe službenog položaja, a odlučujući po žalbama Osnovnog državnog tužioca u Herceg Novom, donio je 31. marta ove godine rješenje da se predmet vrati na ponovno suđenje Osnovnom sudu u Herceg Novi.
Matijašević kaže da je od kraja 2001. do maja 2003. godine Šabanović, uprkos odluci Skupštine opštine i velikim restrikcijama, odbijao da uključi vode izvorišta Lovac u gradski sistem, tvrdeći da su u pitanju bujične i tehnološki neispravne vode ne iz Lovca već iz Potkopa.

,,Sudski vještaci su mjesečno izlazili na teren tokom čitavog perioda koncesije i utvrđivali da se vode Lovca ulivaju u gradski sistem. Pokušao sam da Šabanoviću isporučim račun, ali on mi ga je vratio. Zato smatram da su Šabanovićevi motivi za ovakvo ponašanje lični i politički”, kaže Matijašević.

Branko Velaš, mještanin Mojdeža i član Odbora za vodu Mjesne zajednice, potvrdio je Ivanovićevu i Matiješevićevu priču, dodavši da smatra da su za klizište odgovorni izvođač radova Hidromont Merkur, Zavod za geološka ispitivanja iz Podgorice, Građevinski fakultet iz Podgorice i nadležna ministarstva. Mještani su zbog toga, kako je objasnio, podigli tužbu za nadoknadu štete po osnovu objektivne odgovornosti. No, na epilog i ovog sudskog spora još se čeka.
SVE JE NAMJEŠTENO: ,,Odgovorno tvrdim da je sve ovo namješteno, počevši od koncesija, pregrađivanja tunela, pa do napada na preduzeće i mene. Jednostavno, voda sa izvorišta Lovac se prosula i nestala u podzemnim kanalima”, pojašnjava Šabanović.
Šabanović najavljuje tužbu protiv Igaloprometa. Tražiće kaže, odštetu od 10 miliona eura obeštećenja za ,,ogromnu štetu koju je ovo preduzeće nanijelo opštini, a posebno žiteljima mjesta Mojdeža”.
Nejasno je kako Zoran Šabanović zamišlja da se izvorište Lovac vrati u pređašnje stanje, kad je to faktički neizvodljivo. Može li Herceg Novi, koji inače kuburi sa vodosnabdijevanjem, posebno u ljetnjim mjesecima, sebi dozvoliti takav luksuz da se namjerno i bez razloga, odriče vode iz izvorišta Lovac.
Izvorište Lovac je uključeno u javno vodosnabdijevanje, od početka koncesije do dana današnjeg. Matijašević tvrdi da nikada nije dobio ni centa i da su njegova potraživanja od JP Vodovod premašila milionske iznose u eurima.
Firma Igalopromet, iako je Ugovor o koncesiji istekao (23. marta ove godine), i dalje hloriše vodu za gornji dio Mojdeža, plaća radnike koji održavaju kompletan sistem u funkciji i troškove suđenja, što već prelazi cifru od 350.000 eura. Kod Vlade Crne Gore je aplicirao za produžavanje koncesije nad izvorištem Lovac i u narednom petogodišnjem periodu. Rješenje se čeka.

OBEĆANJA UMJESTO VODE: Matijašević tvrdi da i novoizgrađena filterska stanica JP Vodovod u Mojdežu još nema nužne dokumente – od građevinske, pa do upotrebne dozvole. Uz napomenu da u njoj nije ugrađen priključak za vodu iz Lovca, te da bi potkrijepio ovu svoju tvrdnju, prilaže i niz stručnih dokumenata i nalaza, koji svjedoče da je, od kraja oktobra prošle godine, nova filterska stanica, praktično, još u ,,probnom radu” i da je zbog takve improvizacije veoma problematično snabdijevanje građana vodom, uz mogućnost svakodnevnog ekološkog, pa i dramatičnijeg ekscesa.
Drugim riječima, voda sa brda Mojdež iznad Herceg Novog, umjesto da služi narodu, nalazi se pod dirigenskom palicom moćnika i suda. Građanima se serviraju informacije koje mogu ,,progutati”, dok se istina o stvarnom stanju na terenu gura pod tepih. Umjesto da izađe na vidjelo ovonedjeljno angažovanje republičke inspekcije, koja je ponovo zapečatila jedno ilegalno priključenje divljeg potoka u izvorište Lovac, glavna tema u gradu je „oslobađajuća presuda” za direktora Šabanovića.
Šta li će sve snaći Novljane do novih izbornih kampanja i od novih-starih direktora Vodovoda velika je enigma. Zna se jedino da žednim građanima ne fali velikih obećanja da im slavine neće biti suve.

Marija ČOLPA

Komentari

DRUŠTVO

GDJE SU TUŽIOCI KOJI SU NAPRAVILI PROPUSTE U SLUČAJEVIMA NAPADA NA NOVINARE: Greškama stigli do visokih pozicija

Objavljeno prije

na

Objavio:

Tužioci koji su napravili propuste u slučajevima napada na novinare u najvećem broju slučajeva su  napredovali ili nastavili da obavljaju visoko pozicionirane poslove u tužilaštvu, pokazuje istraživanje Monitora i CIN CG. Odgovornost za njihove propuste u tim istragama, pa i kada su utvrđeni pred sudovima, nikada nije pokrenuta

 

Tužioci koji su napravili propuste u slučajevima napada na novinare napredovali su ili nastavili da obavljaju visoko pozicionirane poslove u tužilaštvu, pokazuje istraživanje Monitora i Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG). Odgovornost za propuste u tim istragama, pa i kada su utvrđeni pred sudovima, nikada nije pokrenuta.

Tužilaštvo godinama ponavlja da su im istrage napada na novinare među prioritetima. Ipak, najveći dio – oko 100 napada na novinare i imovinu medija koji su se dogodili u posljednjih 17 godina – nije dobio odgovarajući epilog.

Na rasvjetljavanje još čekaju i najteži slučajevi kao što je ubistvo suvlasnika, direktora i glavnog urednika dnevnika Dan Duška Jovanovića, pokušaji ubistva Tufika Softića i Olivere Lakić.

Tokom protekle godine zabilježen je napredak u ažurnosti istraga napada na novinare od strane policije i tužilaštva, pa su pojedini napadi u kratkom roku dobili sudski epilog. Ipak, za mnoge od ranijih slučajeva nema na vidiku razrješenja. Kao ni odgovornosti za tužilačke greške.

SLUČAJ TUFIKA SOFTIĆA: Jedan od najdrastičnijih primjera u kom su tužioci napravili ozbiljne propuste, a potom napredovali je istraga u slučaju pokušaja ubistva novinara Tufika Softića u novembru 2007. godine.

Softićev advokat Dalibor Tomović za Monitor podsjeća da su „počinjeni brojni propusti od strane Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama i Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, od kojih su mnogi konstatovani i u odluci Ustavnog suda i pravnosnažnoj presudi Osnovnog suda u Podgorici, a koji su doveli do toga da istraga i izviđaj nijesu bili djelotvorni“.

Državni tužioci koji su vodili istrage u slučaju Softića, od 2007. do 2015. godine, bili su: Jadranka Mićović, zamjenica osnovnog državnog tužioca u Beranama. Ona je bila dežurni tužilac u vrijeme napada na Softića 2007. godine. Sada je rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Beranama. Vladan Đalović, tadašnji zamjenik osnovnog državnog tužioca u Beranama ( saslušao Draška Vukovića 1. 07. 2014), sada je tužilac Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju. Rifat Hadrović, rukovodilac Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, sada je član Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije, dok je Gorica Golubović, tadašnji rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama, u međuvremenu penzionisana.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 5. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

TURISTIČKA SEZONA 2022.: Patriotsko naštimavanje brojki

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ovogodišnja ljetna turistička sezona najkraća je do sada, sa izuzetkom one u vrijeme epidemije kovida. Veoma je kasno počela, poslije 15. jula i može trajati najduže do 15. ili 20. avgusta. Orijentisana je na regionalno tržište, na siromašniju klijentelu. Broj gostiju iz zemalja Zapadne Evrope je zanemarljiv

 

Da nam ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović nije pojasnio kako je promocija turizma poseban vid patriotizma, ne bismo znali da su pojedine izjave i tekstovi u medijima posvećeni turizmu, sa podacima o podbačaju turističke sezone, nepatriotske aktivnosti usmjerene protiv Vlade i države, koja mora održati imidž turističke sile sa više nego uspješnom turističkom sezonom, bila ona takva ili ne. Patriotski je iznositi naštimovane brojke, vješto ignorisati drugačiju sliku od one koju svaka vlast želi da vidi. Patriotski je, u suštini poručuje ministar, ili politički profitabilno, prosto lagati.

Na sjednici skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, koja je početkom ove sedmice održana u Budvi, Đurović je ocijenio  kako je ovogodišnja sezona ,,korektna i uspješna, da je daleko od katastrofalne kako neki žele da je predstave”.

Ministar je kritikovao medije iz susjednih država koji su prenijeli zvanične podatke o zabrinjavajuće lošoj posjeti u Crnoj Gori, polovinom jula, u špicu sezone, uz izjave turističkih radnika, fotografije polupraznih plaža i ugostiteljskih objekata. Zajednički naslov bio je – ,,pukla” sezona na Crnogorskom primorju.

,,Nažalost, i neki regionalni mediji dali su neku dozu ekskluziviteta da pričaju o nečemu što nije tačno, ali i pojedinci koji su dali vjetar u leđa i koji ne shvataju da je promocija turizma jedan čin patriotizma. Vrlo je lako kuditi, ali je pametnije da ne nasijedamo na zamke koje nam konkurencija nameće, koja želi da istakne svoje prednosti i tuđe mane. Zadovoljan sam što crnogorski mediji ne idu u tom pravcu“, kazao je ministar Đurović.

Mogao je ministar turizma najprije označiti premijera Dritana Abazovića kao prvog nepatriotu. On je javno potvrdio da sezona protiče ispod očekivanja, svaljujući dio krivice na turističke radnike i ugostitelje zbog nerealnog povećanja cijena usluga, smještaja, hrane i pića, kao da smo Azurna obala. I  priznao da je sezona u malom zakašnjenju.

Kada su se u Vladi presabrali, nakon odjeka lošeg glasa širom turističkih tržišta, odlučili su da stupe u akciju. Kao po komandi  iz turističkih organizacija primorskih gradova počele su da stižu ohrabrujuće vijesti o talasu masovnih dolazaka  krajem jula i početkom avgusta. Posjeta turista Crnoj Gori počinje da obara rekorde, pa čak i brojke iz mitske sezone, ljeta  2019. Uslijedilo je bombardovanje podacima o broju putnika sa graničnih prelaza, sa aerodroma, koji treba da nas uvjere da,  iako su malo kasnili, turisti  stižu, ispunjavaju sve nade i spasavaju sezonu.

Da je sezona ,,iznad svih očekivanja” uprkos negativnoj propagandi, zaključio je i premijer Abazović na svom tviter nalogu, komentarišući 6 kilometara duge kolone automobila koji se kreću ka Crnoj Gori. Zastoje i višesatno čekanje na granici nije pominjao.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 5. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

DF I URA PREUZELI VLAST U BUDVI: Taster povjerenici u akciji

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukoliko Odbor povjerenika imenuje Mila Božovića za potpredsjednika opštine, dvije vodeće funkcije u Budvi pripadaće DF-u, uprkos tome što DF nije osvojio apsolutnu većinu. Vlast DF-a u Budvi trenutno je nelegitimna, nema većinu u lokalnom parlamentu. Predsjednik Marko Bato Carević vlada gradom sa 11 odborničkih mandata, bez podrške ostalih parlamentarnih stranaka

 

Julske tropske vrućine u Budvi, protesti odbornika, obezbjeđenje na vratima parlamenta i policija u prostorijama gradske uprave, podsjetile su u srijedu, 27. jula na burna politička događanja od prije dva ljeta. Opet arogancija, sila i zabrane predstavnicima građana Budve da prate zasijedanje parlamenta, koje, za razliku od svih dosadašnjih, vodi Odbor povjerenika, sedam  anonimnih osoba, koje po odluci Vlade, vrše funkciju Skupštine, do izbora nove.

Ponovo uzurpacija vlasti i ovlašćenja, zauzimanje pozicija pred zakazane izbore za 23. okotobar. Već viđeno, ali sa jednom bitnom promjenom. Uoči lokalnih i parlamentarnih izbora 2020. na vlast u Budvi jurišala je Demokratska partija socijalista uz obilatu logistiku policijskih snaga, državnih organa i svojih članova.

Sada to radi vlada premijera Dritana Abazovića preko Odbora povjerenika, grupe Vladinih namještenika i „nezavisnih” građana. Povjerenici su delegirani iz raznih ministrstava iz Podgorice i dvoje Budvana čija je politička orijentacija bliska partijama koje podržavaju aktuelnu manjinsku Vladu.

Za učvršćivanje vlasti pojedinih stranaka uoči oktobarskih izbora za Budvu je pripremljen poseban scenario institucionalng napada na Skupštinu Opštine. Vlada i partije koje je podržavaju, žele da po svaku cijenu iskoriste pravni vakuum i bezvlašće u Budvi, u kojoj je krajem marta uvedena prinudna uprava.

Svoje interese gura Demokratski front, čiji je istaknuti funkcioner i predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević uputio predlog Odboru povjerenika da na prvom zasijedanju, 27. jula, daju saglasnost za imenovanje funkcionera DF-a Mila Božovića, na upražnjenu funkciju potpredsjednika Opštine. Carević je prethodno, 7. juna, donio rješenje o imenovanju Božovića za svog pomoćnika. Ostalo je da njegov predlog Odbor povjerenika usvoji.

Već utvrđeni dnevni red sjednice Odbora, dopunjen je predlogom Carevića i o njemu će se povjerenici izjasniti u ponedeljak 1. avgusta, u nastavku sjednice koja je u srijedu prekinuta.

Ukoliko Odbor povjerenika imenuje Mila Božovića za potpredsjednika, dvije vodeće funkcije u Budvi pripadaće DF-u, uprkos tome što DF nije osvojio apsolutnu većinu. Vlast DF-a u Budvi trenutno je nelegitimna, nema većinu u lokalnom parlamentu. Predsjednik Carević vlada gradom sa 11 odborničkih mandata, bez podrške ostalih parlamentarnih stranaka. Izbornu listu DF-a zbog, kako su kazali, samovolje Carevića, napustile su Prava Crna Gora i SNP, koje su kasnije sa te liste isključene.

Milo Božović je lider Opštinskog odbora DF-a u Budvi i nosilac izborne liste za predstojeće lokalne izbore, pa će njegovo imenovanje na funkciju potpredsjednika biti svojevrsni politički skandal u realizaciji Odbora povjerenika čiji su članovi bliski URA i partijama iz DF-a. Predsjednik Odbora povjerenika Nebojša Jušković imao je pripremljeno i potpisano rješenje o postavljenju Božovića prije održavanja sjednice. Podgoričanin Jušković dolazi iz Ministarstva finansija, uživio se u ulogu glavnog zakonodavca budvanskog parlamenta, te je na startu zabranio pristup odbornicima Demokrata koji su u svojstvu građana htjeli da prisustvuju sjednici. Došlo je do kraće prepirke, nakon čega su pripadnici policije stigli u hol zgrade budvanske Opštine.

Jušković, blizak Socijalističkoj narodnoj partiji koja participira u Abazovićevoj vladi, treba sda ispuni želje Carevića, koji je tu partiju u Budvi izbacio sa svoje izborne liste i posalo u opoziciju.

Na angažman Juškovića primjedbe imaju i Demokrate. Predsjednik OO Demokrata Budve Krsto Radović optužio je Juškovića da im se sveti jer su Demokrate bile protiv njegovog imenovanja za direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo, što je ovaj negirao.

Nakon incidenta u kome je predstavnicima ove partije zabranjeno da prisustvuju sjednici Odbora povjerenika, Demokrate su Specijalnom državnom tužiocu podnijele krivičnu prijavu protiv svih sedam članova tog tijela, optužujući ih za saučesništvo u prikrivanju krivičnog djela zloupotreba službenog položaja. Oni su, okupljeni ispred zgrade Opštine, kazali kako je Odbor povjerenika instaliran kako bi sprovodio politiku dvojice lidera, DF-a i URA-e, Andrije Mandića i Dritana Abazovića.

Demokrate navode da su htjeli da prisustvuju sjednici i raspravljaju o odlukama koje su bile sporne u mandatu Carevića koji je sebi dao za pravo da odlučuje o o onome što je u nadležnosti Skupštine. „Carević se pozivao na član 59. Zakona o lokalnoj samopupravi tri puta više nego svi predsjednici opština u Crnoj Gori, kako bi donosio odluke za koje nije imao većinu u parlamentu. To je i bio povod zbog kojeg su Demokrate izašle iz vlasti”, naveo je istaknuti član Demokrata Marko Marković.

Povjerenici će vladati Budvom sve do izbora. Tu se ukazala prilika da sve ono za šta se u skupštinskoj sali, u redovnoj proceduri, nije mogla obezbijediti odbornička većina, sada dobije zeleno svjetlo sa sedam glasova ljudi iza kojih ne stoji volja birača, koji nisu predstavnici građana Budve. U istoriji crnogorskog parlamentarizma i lokalne samouprave nije bilo slične situacije, da gotovo pet mjeseci grad vode osobe koje nisu birane u Budvi već nametnute od strane Vlade, po nepoznatim kriterijumima.

Oni usvajaju izvještaja o radu predsjednika Carevića za 2021. godinu, koji u redovnom zasijedanju nije dobio većinsku podršku odbornika. Usvajaju finansijske izvještaje opštinskih javnih preduzeća, ustanova i sportskih društava, o kojima ne znaju mnogo. Odbor povjerenika, na predlog predsjednika Carevića, kadroviše u Budvi, smjenjuje i razrješava članove odbora direktora i upravnih odbora i postavlja druge, bez mogućnosti da se o tome čuje stav predstavnika građana Budve. Sve ono o čemu se koalicione partije nisu mogle dogovoriti, povjerenici su glatko usvojili.

Povjerenici su pokazali zadivljujuću efikasnost u radu. Za par sati rada usvojili su 25 od 49 tačaka dnevnog reda u prvom dijelu sjednice Odbora. Neke od veoma važnih odluka za grad, usvojene su sa svega 4 ili 5 glasova. Četiri glasa bila su dovoljna da brojne odluke koje se tiču finansija jedne od najbogatijih opština u Crnoj Gori prođu sa samo četiri podignute ruke onih koji ne poznaju dovoljno ni temu ni suštinu onoga što usvajaju. Odluke su prolazile bez diskusije ili polemike. Bez drugačijeg stava. Pa čak i bez prisustva javnosti, jer je uobičajeni direktan prenos skupštinskih zasijedanja putem Radija i TV Budva izostao.

Sve što je naumio, predsjednik Carević je uz pomoć povjerenika realizovao. Efikasno, bez iscrpljujućih odborničkih nadgornjavanja i osporavanja. Učvrstio je nelegitimnu vlast, postavio svoje ljude na svako važno mjesto u izvršnoj vlasti. Spekuliše se kako je kandidaturom Božovića za mjesto potpredsjednika pripremio svoj odlazak sa mjesta predsjednika Opštine i iz politike.  U to malo ko vjeruje. Ali je ipak zastavicu čelnika izborne liste za izbore koji slijede, preuzeo Milo Božović, koji će izbore dočekati spreman, sa tri funkcije i kadrovima DF-a u svim bitnim segmentima lokalne uprave u Budvi.

Hvala Vladi i njenim povjerenicima.

Branka PLAMENAC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo