Povežite se sa nama

INTERVJU

DUŠKO VUKOVIĆ, NOVINAR: Izbori su jedini način da građani uspostave kontrolu

Objavljeno prije

na

Meni je najrealnije da će rasplet zavisiti od toga kako ga žele vidjeti u Briselu i Vašingtonu, a oni su, čini se, skloniji krpežu koji stabilizuje na kraći rok, nego nekim neizvjesnim inovacijama. Profili i kvaliteti ovdašnjih političkih igrača im daju za pravo, nažalost. U konačnici, kriza mora proći kroz čistilište novih parlamentarnih izbora

 

MONITOR: U parlamentu je u petak izglasano nepovjerenje manjinskoj vladi na čelu sa Dritanom Abazovićem. Kako to komentarišete?

VUKOVIĆ: Mislim da sam u prethodnom razgovoru za Monitor rekao da se manjinskom vladom ne rješava politička kriza, već da se ona samo prenosi na drugi kolosijek. Od početka je bilo manje ili više jasno da je manjinska vlada vidljivi vrh sante skrivenih agendi političkih aktera i da će politički brak iz računa propasti čim onaj slabiji počne da jačem izmiče tepih ispod nogu. Galama oko potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom je samo politička dimna zavjesa kojom se pokušava zakloniti glavni razlog uskraćivanja podrške od strane Demokratske partije socijalista i njenih političkih trabanata, a to je otvaranja Pandorine kutije kriminala i korupcije. Demokratska Crna Gora je došla na mobu iz sopstvenih političkih razloga, koji su razumljivi, ali ostaje otvoreno pitanje kako će i hoće li uopšte moći da kapitalizuju ovakvo ponašanje.

MONITOR: Kako vidite rad te vlade do danas?

VUKOVIĆ: Ta vlada, objektivno govoreći, nije ni mogla da učini ništa značajno. Ne zbog kratkoće mandata, nego upravo zbog toga što taj tim nije mogao biti naštimovan da ima zajedničke prioritete i da se na njih fokusira. Mislim da je pokušaj sa manjnskom vladom koju podržava DPS i njegovi stari partneri bilo gubljenje vremena. Bilo je mnogo racionalnije i politički čistije da se odmah išlo na formiranje privremene vlade čiji bi zadatak bio priprema vanrednih parlamentarnih izbora. To je bio minimum koji je parlamentarna većina konstituisana nakon 30. avgusta 2020. godine dugovala građanima koji su joj dali povjerenje i državi Crnoj Gori. Izbori su jedini način da građani uspostave kakvu takvu kontrolu nad zakonodavnom, a indirektno i nad ostale dvije vlasti – izvršnom i sudskom.

MONITOR: Nakon što su Demokrate glasale za inicijativu koju je podnio DPS, zaoštrena je politička retorika između avgustovskih pobjednika. Mislite li da je, imajući to u vidu, moguća rekonstrukcija Vlade u okviru te većine, što je jedna od opcija nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi?

VUKOVIĆ: Vrijeme za moguću rekonstrukciju je prošlo jer tako nešto više nije moguće. Vladi i premijeru je izglasano nepovjerenje i oni su – bivši. Kormilo političkog broda je ponovo u rukama predsjednika države i od njega sada zavisi kome će i hoće li ikome povjeriti mandat za sastav nove vlade. Predsjednik Đukanović će svakako prvenstveno voditi računa o tome da ne učini ništa što bi njegovu partiju dodatno slabilo a njega kao političara dodatno kompromitovalo u očima Brisela i Vašingtona. On će, osnovano pretpostavljam, nastojati da bude maksimalno kooperativan sa relevantnim inostranim faktorima od kojih će, u krajnjem slučaju, zavisiti kakvu će završnicu imati aktuelna crnogorska politička drama.

MONITOR: Kakav je onda najvjerovatniji rasplet ove krize?

VUKOVIĆ: Uvodite me u minsko polje spekulacija, kojim je nezahvalno hoditi čak i kada imate na raspolaganju makar nešto što je čvrsta izvjesnost. Kada to nemate, onda možete dati mašti na volju i modelirati buduću političku stvarnost u optimističkoj i pesimističkoj perspektivi, pri čemu je ova pesimistička nekako realnija, imajući u vidu zrelost ovdašnje političke kaste i njenih perjanica. Meni je najrealnije da će rasplet zavisiti od toga kako ga žele vidjeti u Briselu i Vašingtonu, a oni su, čini se, skloniji krpežu koji stabilizuje na kraći rok, nego nekim neizvjesnim inovacijama. Profili i kvaliteti ovdašnjih političkih igrača im daju za pravo, nažalost. U konačnici, kriza mora proći kroz čistilište novih parlamentarnih izbora, nakon čega će se vidjeti hoće li ova politička zajednica ući u fazu kakve-takve stabilnosti ili će uslijediti nastavak kovitlanja „grdne mješavine”.

MONITOR: A koje je najbolje rješenje?

VUKOVIĆ: Najbolje rješenje u datim okolnostima je da u postojećem sazivu parlamenta bude uspostavljen minimalni konsenzus oko vraćanja povjerenja građana i građanki u sistem predstavničke parlmentarne demokratije, a to znači da bude pripremljen i usvojen lex specijalis kojim bi, u nedostatku valjanog izbornog zakonodavstva, bila uspostavljena privremena pravila po kojima bi bili održani vanredni parlamentarni izbori. Inostrana pomoć i pritisak se podrazumijeva.

MONITOR: Kako vidite političku crnogorsku scenu – koliko je sve politička kalkulacija i  borba za vlast, a koliko borba za principe i javni interes?

VUKOVIĆ: Biću namjerno grub i izložiti se grdnjama i psovkama. Postojeće političke stranke, bez izuzetka, mene asociraju na bande koje se okupljaju da bi na izborima legitimisale moć da orobe društvene resurse, a ne da služe opštoj dobrobiti i da je unaprijede. Za uspostavljanje ovakve političke kulture treba, naravno, odati priznanje Demokratskoj partiji socijalista, koja je etalon kako treba iskarikirati politički sistem predstavničke, parlamentarne demokratije, zloupotrijebiti ga i iskoristiti bezobzirno za zadovoljenje vlastitih interesa.

MONITOR: Svi izreda obećavaju pomirenje i okretanje evropskom putu. Koliko smo daleko od ta dva cilja?

VUKOVIĆ: Ne vidim potencijal za pomirenje u ovoj generaciji političara. Za pomirenje je potrebno da se oni koji se bave politikom emancipuju do nivoa elementarne ljudske pristojnosti, što podrazumijeva da se u drugome ne vidi neprijatelj nego potencijalni saradnik u javnim poslovima sada ili u budućnosti.

Što se tiče evropskoga puta, najbolje se sjetiti šta su sve u ime toga puta činili najgorljiviji politički zagovornici ne skretanja sa toga puta. Sada vidimo kako njihovi tragovi ne vode dalje od Spuža. Kao što je s lakoćom, početkom posljednje dekade minulog vijeka, Crna Gora proglašena prvom ekološkom državom na svijetu, a onda učinjeno sve kontra kako bi ličilo na uspjelu sprdnju, tako se i naš evropski put sveo na parole kojima se skrivao kriminalno-koruptivni sistem koji je funkcionisao u andergraundu na dobrobit manjine. Hoće li Crna Gora biti prva ili posljednja u redu za prijem u EU je manje bitno, ali je i itekako bitno da se mi počnemo uljuđivati prema obrascima tradicionalnog morala na koji se tako često pozivamo.

MONITOR: Kada je formirana manjinska vlada, odnosno oborena vlada Zdravka Krivokapića,  Demokrate su optuživale URU da su ojačali poziciju DPS-a. Danas URA za to optuzuje Demokrate. Ko je osnazio poziciju DPS-a i kakva je ona danas?

VUKOVIĆ: Poziciju DPS-a su osnažili svi oni koji su nakon 30. avgusta 2020. godine slavodobitno kliknuli da su dobili glasove da razvlaste dugogodišnje vlasnike Crne Gore i da je to učinjeno, a nakon toga učinili sve da iznevjere tu većinsku volju za promjenama. Ne želim da dijelim odgovornost kao metražnu robu, jer ih smatram odgovorne sve. Odgovorne prije svega zbog nedoraslosti da iskoriste političku šansu koja im je data voljom građana i građanki.

URA je imala hrabrosti da se odupre snažnim pritiscima i nakon izbora ne uđe u savezništvo sa DPS-om, ali se ne može nazvati hrabrošću njena odluka da u to savezništvo uđe kroz model podrške manjinskoj vladi. Ja to smatram političkom neodgovornošću, ne samo prema vlastitim biračima nego prema samoj ideji promjena i uspostavljanju temelja za jednu novu političku kulturu. Sa stanovišta političke pragmatičnosti, lakše bi bilo pravdati da je URA ponudila podršku manjinskoj vladi DPS-a nakon posljednjih izbora i iz te pozicije pokušala da utiče na političke procese u državi.

Tek ćemo da vidimo da li je učešće Demokrata na političkoj mobi rušenja manjinske vlade promišljena politička akcija koja koristi njima a ne DPS-u ili je to rezultat afektivnog raspoloženja vođstva te stranke.

MONITOR: Kakva bi trebala da bude uloga medija u ovim turbulentnim političkim zbivanjima?

VUKOVIĆ: Mediji bi trebalo da blagovremenu obavještavaju građane o onome što ih očekuje u bliskoj budućnosti i da obezbjeđuju prostor da se o tome razgovara. Tako rade u interesu opšteg dobra i pomažu da se donesu najbolje moguće odluke, utemeljene na konsenzusu ili kompromisu kao osnovama demokratije.

Iskoristiću priliku da podsjetim na sugestije dvojice poznatih američkih teoretičara, Bila Kovača i Toma Rozenstila, koji kažu da „novinarstvo mora da obezbijedi forum za javnu kritiku i kompromis”, ali da javna diskusija mora da „počiva na istim prinicipima kao ostalo novinarstvo –počevši od istinitosti, činjenica i provjeravanja. „Debata prožeta predrasudama i pretpostavkama samo uzburkava strasti”, poučavaju Kovač i Rozenstil i upozoravaju na to da „debata usredsređena samo na ekstremne argumente ne služi javnosti”.

Milena PEROVIĆ

Komentari

INTERVJU

EDIN OMERČIĆ, ISTORIČAR, INSTITUT ZA ISTORIJU SARAJEVSKOG UNIVERZITETA: Politički je mit da je SDA bio jedini organizator otpora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bosanskohercegovački političari zorno pokazuju da se ne može govoriti o političkim elitama, već je ovdje riječ o političkim klasama, koje su same sebi svrha

 

MONITOR: Još nema Vlade Federacije BiH, gdje SDA koristi procedure i pokušava da pokaže svoju nezamjenljivost i kroz predlog Bakira Izetbegovića o koncentracionoj vladi. Kako gledate na formiranje državnih institucija BiH poslije opštih izbora održanih početkom oktobra prošle godine?

OMERČIĆ: Dakle, sami ste rekli, gotovo je pola godine prošlo, polako se usvajaju budžeti na različitim nivoima vlasti, a to je čini se i najvažnije. Kako političarima, jer tako pokazuju da nešto ipak rade, te na taj način s jedne strane kupuju socijalni mir, a s druge pokazuju mladima, kako pojedincima tako i mladim ljudima s porodicama, da se stvari neće promijeniti, te da je zarad istog tog socijalnog mira, njihov odlazak iz ove zemlje poželjan, prihvatljiv i razumljiv. A što se tiče samog načina i ideja za formiranjem vlasti i ostanak u takvoj vlasti, bosanskohercegovački političari kroz ovakve primjere zorno pokazuju da se ne može govoriti o političkim elitama, već je ovdje riječ o političkim klasama, koje su same sebi svrha. Naravno, radi se o jednoj latentnoj prijetnji tipa: „Bez nas propadamo“. Pri čemu se svakako u obzir treba uzeti i svojevrsni politički mit o SDA kao jedinom organizatoru otpora i jedinoj političkoj organizaciji koja je branila međunarodni bosanskohercegovački politički subjektivitet tokom devedesetih, ali i nakon rata, kroz određene metamorfoze tog mita, sve do danas. Pri tome se mogu čuti ogromne ne samo revizionističke tendencije, nego i namjerne faktografske, činjenične zloupotrebe prošle historijske zbilje koje rukovodsvo te stranke gotovo svakodnevno plasira.

MONITOR: Kako gledate na spremnost građanskih partija kakvima se smatraju SDP i Naša stranka da uđu u široku koaliciju sa etno-nacionalnim partijama i formiraju Savjet ministara BiH kojim predsjedava Borjana Krišto iz HDZ-a BiH?

OMERČIĆ: Odlično ste primijetili, manifestacija simbola crvene, crvenog, u Bosni i Hercegovini ne znači da se radi o lijevim, radničkim partijama. Ljevica ne postoji, simbolika crvene boje u vanjskom identitetu ovih stranaka je još jedna laža. I, da, ovdje se samo možemo nadovezati na naprijed rečeno. Dakle, apsolutna je odsutnost bilo kakve odgovornosti prema vlastitom biračkom tijelu. Mene stvarno zanima na koji način ove stranke uspijevaju svoje članove, simpatizere i glasače uvjeriti na dobijanje glasa. To je prava marketinška umjetnost. Ali na ovakva su razočarenja ljudi u BiH navikli, i njihov je odgovor na to bio jedan, gotovo do umjetničke razine razvijen način, ne života, življenja, već preživljavanja, koji je em postao izlizan i iscrpljen, em pozivao na promjenu, koja se sada manifestira migracijama, stalnom nadom da je negdje drugdje, u stabilnijem društveno-političkom, kulturnom i ekonomskom  okruženju – bolje. Znamo da je približavanje ljevice desnici opasno po društvo, po zajednicu. No, kako se ovdje ne radi o ljevici, može se na pitanje njena nepostojanja nadovezati i pitanje: Postoji li zapravo i šta je to, kakvo je to, bosanskohercegovačko društvo?

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DŽEMO REDŽEMATOVIĆ, PREVODILAC, GLAVNI IMAM ZA PODGORICU I NIKŠIĆ: Mahmud Derviš – poezija otpora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Derviševu poeziju suštinski može čitati samo onaj ko voli čitanje, pa onda voli čitanje poezije, a uz to voli i Palestinu. U suštini, onaj ko ima, i u sebi gaji, slobodarski duh, a protiv je bjelosvjetskih tirana i tiranija. Zbog svog otmeno hedonistilčkog stila života, teško da je on ikad pomislio da će njegovu poeziju prevoditi jedan imam. A, ja sam se toliko uživio u njegov svijet da sam ga doživio kao najrođenijeg

 

MONITOR: Protekle sedmice u Podgorici je održana promocija sabranih djela najpoznatijeg palestinskog i jednog od najznačajnijih arapskih pjesnika Mahmuda Derviša. Preveli ste sabrana djela u četiri toma. Kako ste došli na tu ideju da prevedete baš ovog pjesnika?

REDŽEMATOVIĆ: Ključ za ulazak u galaksiju Mahmuda Derviša bila je njegova kratka pjesma o cijeni rata. Ta pjesma je smirivala u sebi čitavu golgotu palestinskog naroda i države. Ona je glavni motiv mog bavljenja poezijom otpora o kojoj sam ranije imao tek skromno znanje. Evo te pjesme.

Rat će se okončati, lideri će se rukovati.

 Ostat će ta starica da čeka svoga sina šehida, i ta djevojka da čeka svoga voljenog muža i ona djeca da čekaju svoga oca junaka;

 ja ne znam ko izdade vatan ali vidjeh ko mu plati cijenu

MONITOR: Na promiciji prevoda je rečeno: „Mahmud Derviš je svjetskoj javnosti poznat po poeziji otpora, ali on piše i o izgubljenom djetinjstvu, neproživljenoj mladosti, identitetu, gubitku jezika…“ Njegova poezija nije posvećena samo Palestincima i Arapima, već je to poezija svih nas. Kako biste opisali ovog pjesnika?

REDŽEMATOVIĆ: Derviševa poetika ne govori samo o palestinskom iskustvu nepravde kosmičkih razmjera, već obuhvata univerzalnu borbu za slobodu svih ugnjetavanih i obespravljenih naroda. On svojim pjesmama pozdravlja i opisuje borbu za slobodu Španaca, Kurda, Egipćana i drugih naroda koji vape za slobodom i mirom, a njegovi pjesnički uzori su Dereck Walcott, Yanis Ritsos, Pablo Neruda… Često u svojim pjesmama pravi paralelu između Endelusa i Palestine, kao i autohtonih stanovnika Amerike nad kojim je izvršen genocid i Arapa. Njegova borba i nada u pobjedu izvire iz brojnih pjesama i stihova. On vjeruje i pjeva da će krv polomiti mač i   da Palestinac živi pola života, ali i da je ta pola bolja od smrti. Iako će kasnije u nekom intervjuu kazati da je splasnula njegova nada u bolje sjutra, Derviš u jednom distihu kaže da kad god napiše dvadeset redaka pjesme, primijeti da se opsada povukla za dvadeset metara.

Mahmud Derviš često u pjesmama govori novozavjetnim narativom i iskazuje miroljubivost i nadu u humanost ljudi. Njegov pjesnički genij je u sebi sažimao visprenog govornika i vizionara. Bio je čovjek širokih shvatanja, nije robovao stereotipima, bio je altruista, volio je ljude. Svojoj voljenoj djevojci Riti, Jevrejki koju su ubili cionisti, posvetio je divne pjesme. Bio je otmeni hedonista, vjerovatno naživljavajući život koji nije uspio živjeti u normalnim okolnostima. Zbog svog stila života,  teško da je ikad pomislio da će njegovu poeziju prevoditi jedan imam. Još u dalekoj Crnoj Gori. A ja sam se toliko uživio u njegov svijet da sam ga doživio ga kao najrođenijeg. Sanjao sam Mahmuda, dok sam prevodio. Nekad sam se znao nasmijati, nekada zasuziti. (Volimo život kad god možemo do njega doprijeti. Gdje god se smjestimo uzgajamo brzorastuće biljke, gdje god se nastanimo, požnjemo ubijenog čovjeka (…). Ruža manje).

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

SRĐAN PERIĆ, JEDAN OD OSNIVAČA „PREOKRETA“: Ostanak Đukanovića štetan za Crnu Goru

Objavljeno prije

na

Objavio:

Alternativa Đukanoviću valjalo bi da bude ona koja znači promjenu i istinsku građansku opciju

 

MONITOR: Pred nama su najneizvjesniji predsjednički izbori od 1997. Šta mogu donijeti?

PERIĆ: Izbori će donijeti ili produženje vlasti DPS-a u hibridnom obliku ili će se DPS nepovratno na dug rok razvlastiti. U slučaju svoje pobjede, Đukanović bi dobio politički džek pot – konsolidaciju u stranci – ako ga je iko ikad i ugrožavao, jer bi pokazao da je on jedina „karta” na koju mogu igrati. Potom bi dobio legitimaciju da je demokrata, jer nije onemogućio tranziciju vlasti. S obzirom da novo rukovodstvo ničim nije dovelo, u formalnom-pravnom smislu, u pitanje zakonitost u vezi sa porijeklom, odnosno sticanjem njegovog bogatstva, oni bi mu time i tu potvrdu pribavili. Dakle, on bi tako dobio maltene snagu suštinskog monarha koji bi birao ko će biti u Vladi, jer bi imao neposredan izborni legitimitet i snažnu stranku, sa kojom bi izvjesno – prije ili kasnije – sarađivali i oni koji nam govore da to sada ne rade, mada među njima ima i onih koji to tvrde i pored činjenice što su izabrani glasovima DPS-a. Kao kruna svega, on bi ponovo bio prihvatljiv za međunarodnu zajednicu. Ovo bi bila rezultanta nove vlasti i „zasluga” pobjednika od 30. avgusta – nekog manje, nekog više. Što je najgore, ovaj saldo bi bi porazan po crnogrosko društvo i obesmišljavao bi političke procese i izvjesno vodio pojačanoj apatiji koja bi ponovo išla naruku Đukanoviću.

U drugom scenariju i on i njegova partija bi izgubili i posljednju značajnu uporišnu tačku.

Da ne budem nedorečen: smatram da bi za Crnu Goru bio štetan njegov opstanak na vlasti. Jednako, cijenim da bi alternativa njemu valjalo da bude ona koja znači promjenu i istinsku građansku opciju. A koja bi to bila – akteri na sceni su to izjašnjavanje učinili besmislenim. Koga bi god podržali, bili biste optuženi za izdaju. Ta strana je imala pobjedničku kartu, ali je sebi otežala poziciju. To je njihova odgovornost – ne građana. Odgovornost treba tražiti od svih – ne samo od prethodne vlasti.

MONITOR: Kako vidite incident na Cetinju, i reakcije nakon toga?

PERIĆ: Potrebno je podrobno ispitati sve okolnosti. Naravno da nasilje treba osuditi, ali utvrdimo tačno šta se dogodilo. To je trebalo da bez uvijanja saopšti rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova. Kako je to izostalo – ostaje da uz pomoć medija tumačimo motive i ocjenjujemo u kolikoj mjeri je čiji iskaz tačan.

Da ne ostavim dilemu – svako ima pravo na slobodu govora i na okupljanje – sviđalo vam se to ili ne – do granice dok ne narušava nečije dostojanstvo. Jednako sam i za to da svako ima i pravo da protestuje ne narušavajući ničiji integritet – posebno ne onaj fizički. Svako odstupanje od toga je nedopustivo.

MONITOR: Šta je najbolji izlaz iz političke krize u ovom trenutku?

PERIĆ: Rješenje su izbori. Kada imate ovakav i ovoliki deficit legitmiteta izvršne vlasti uz velik broj promjena stavova u odnosu na one od prije 30. avgusta, onda je u redu da se konsultuju građani šta misle o svemu tome. To se radi na izborima.

Nova većina je i ovdje pokazala svu raskoš samodestrukcije pa će sada o tome, ali i o datumu izbora odlučivati poraženi na izborima iz 2020. godine i to sa biračkim spiskom koji je njihovo „čedo”. Uz očitu prećutnu saglanost obje strane da niko ne dira birače na koje oni drugi računaju, a koji bi se primjenom zakona morali brisati iz biračkog spiska. Od „fantoma” do onih koji su izgubili osnov da budu u njemu.

Na djelu je totalna destrukcija političkog sistema iz jednog osnovnog razloga: želja da se vlada bez podrške građana.

MONITOR: Nakon izbora troje sudija Ustavnog suda, stvorli su se uslovi za konačno proglašenje rezultata izbora i tranziciju vlasti u Podgorici. Očekujete li da će se to i desiti?

PERIĆ: Izgleda da se ne žuri sa tim da se izbori u Podgorici zaokruže i čeka se rasplet trke za predsjedničke izbore. Već čujemo najave koalicionih partnera, od kojih zavisi formiranje te vlasti, da sada nakon kandidature gospodina Milatovića za predsjednika države treba razmotriti ko bi bio kandidat za gradonačelnika. Dakle, predstava u najavi. Model preslikan sa državnog nivoa.

Mlad politički subjekt je dobio podršku od različitih faktora na javnoj sceni koja je bila lišena gotovo ikakve kritičke note. Nama se u kontinuitetu ponavljaju identične situacije – nova partija koja pobere simpatije, uzlet, glorifikovanje, potom ide u stagnaciju i pad. Kada bi se njegovala kritička misao ne samo u odnosu na bivšu vlast, već i odnosu na sadašnju ali i nove aktere – to bi svima pomoglo da se taj obrazac nastanka i razvoja novih subjekata ne dešava. Ako se to ne promijeni – nastavićemo sa istim uzletima i padovima.

Priče o mesijanskim atributima predsjednika stranaka su nezrele i na kraju koštaju mnogo. Da li smo zaboravili da smo imali „jezde“ i „dafine“ koji su nekada predstavljani spasiocima naših finansija i privrede? I tada kao i sada, ako samo posumnjate u nepogrešivost ekonomskog modela koji se promoviše, proglašavani ste neprijateljem „svijetle budućnosti”.

Nama su potrebni političari koji će biti dosadni, koji će raditi svoj posao, koji će nam polagati račune a ne pričati bajke o sebi, koji neće pripovijedati o etici i emociji, već nuditi i sprovoditi program.

MONITOR: Kako vidite tendenciju države da preuzima prethodno privatizovanja preduzeća i najavu osnivanja novih državnih preduzeća?

PERIĆ: Sve je podređeno partijskoj promociji i želji da se bude što duže na vlasti. Nedvosmislena potvrda tome su nasmijana ili zamišljena lica direktora državnih kompanija, zavisi od prilike. Riječ je o ljudima koje su partije postavile na čelna mjesta, a onda se oni promovišu na partijskim stranicama na društvenim mrežama kako fantastično upravljaju našim preduzećima. Nude se podaci koje ne možete provjeriti i na kraju taj oglas plati opet građanin – doduše posredno, jer prvo novac iz državnog budžeta ide stranci, a onda stranka plaća Facebook-u ili kome već.

Kada je to bazična postavka, onda je pretenciozno očekivati strategiju privrednog razvoja i akcione planove koje iz nje proističu. Sve je tu od prilike do prilike, od kamere do kamere. Tako ni dobre ideje ne mogu imati ni izbliza efektuaciju koju bi mogle ostvariti.

Nema ništa sporno u tome što je upravljanje trajektnom linijom Kamenari – Lepetani prešlo u državne ruke. Smatram tu inicijativu vrlo dobrom. Međutim, sve se odigralo nepripremljeno i traljavo. A mogla se upravo tu pokazati efikasnost i spremnost. Da se nekoliko mjeseci spremala ta odluka, i da država pokaže i snagu i efikasnost.

Onda imamo kupovinu imovine Željezare od strane EPCG, a da javnost osim opšte priče nije imala dostupan biznis plan i kalkulaciju da li je bilo jefitnije promijeniti sistmetizaciju EPCG i priključiti te radnike ovoj kompaniji – ako je cilj bio socijalna briga – što isto može biti u redu. Umjesto toga čuli smo najave, ali bez jasnih rokova i indikatora kada i šta će konkretno biti postignuto. Direktori javnih preduzeća kao da ne razumiju da oni upravljaju našim resursom i da su dužni da građanima objasne šta rade. Slična situacija je i sa Lukom. Ponavljam, u načelu to mogu biti i dobre ideje, ali one moraju imati jasne računice. Potom imamo najavu moguće privatizacije turističkog kompleksa na primorju. Ista stvar – nemamo konkretne cifre i javno dostupne podatke šta se želi time postići.

Takav opšti pristup nije iznenađujući od ljudi koji nemaju iskustva u privredi.   Čudi kada on dolazi od onih koji imaju nekog predznanja u realnom biznisu i koji znaju koliko je teško otvoriti jedno održivo radno mjesto, a ne pričati bajke o sveopštem blagostanju i rekordima.

Slikanje premijera, ministara svih naših vlada su možda najskuplje plaćene fotografije koje ćemo ikada imati. Vrijeme je da fokus usmjerimo ka građaninu, a da od političara umjesto samohvale dobijemo bilans učinjenog i to uporedimo sa obećanjima. Tako bi valjalo da gradimo odgovornost u praksi.

 

Nismo čuli snažnu integrativnu ideju

MONITOR: Kako ocjenjujete dosadašnju kampanju, koja se, čini se, prilično zaoštrava pred početak izbora?

PERIĆ: Sasvim je očekivano da kampanja kako ide prema svom finišu dobija na intenzitetu. Poenta je što ona nije porodila novu demokratsku vrijednost. Nismo čuli snažnu integrativnu ideju, jasnu viziju kako pokrenuti opštedruštveni dijalog, kako zaokružiti zajednicu koja je na ivici cijepanja – to je ono što bi predsjednik mogao da radi. Umjesto toga smo od većine kandidata slušali da će oni raditi ono što je zapravo posao premijera – povesti zemlju u prosperitet. No, kada izbezumite javnost neprestanim političkim spektaklom – drugačije nije bilo ni realno očekivati.

 

Igra oko izbora nove vlade vrijeđa inteligenciju

MONITOR: Politička kriza čeka rasplet. Vlada koju bi okupio Miodrag Lekić nema potrebnu većinu. Govori se i o rekonstrukciji tehničke, ali vremena je sve manje, pošto bi, kako je najavljeno, Milo Đukanović ove sedmice mogao raspustiti parlament. Kako to sve vidite?

PERIĆ: Igra oko izbora nove vlade i izmjene Zakon o predsjedniku do te mjere potcjenjuje inteligenciju građana da to postaje uvredljivo. Donešen je Zakon o predsjedniku, odnosno njegove izmjene i dopune, koji daje mogućnost da se izabere premijer bez da mu predsjednik povjeri mandat. Taj Zakon je veoma upitan sa stanovišta ustavnosti – ali ostavimo to da Ustavni sud utvrdi.

Dakle, donešen je Zakon koji omogućava izbor mandatara bez da ga predloži predsjednik, ali razrađuje i opciju da predsjednik može raspustiti Skupštinu. Nemam nikakve dileme da se u ovaj proces ušlo s namjerom da se dogovoreni mandatar ne izabere za premijera iako se kao o tome usaglasio 41 poslanik. Onda smo gledali medijsko prenemaganje, mentalno maltretiranje nacije pregovorima za koje je bilo jasno da su predstava. Šta god da je u pozadini, saldo je takav da je Đukanović dobio još jedan poklon – nova većina mu je dala novim zakonom mogućnost da on određuje kada će biti izbori.

Vratimo se sada i aspektu ustavnosti, jer je zakonom uređeno ono što propisuje Ustav. Dileme oko toga je već mogao da razriješi Ustavni sud. To bi bilo blagotvorno i pokazalo bi se da taj sud dobija na proaktivnosti. Međutim, to se nije desilo.

 

Dok sudije ne pokažu da su iznad partija, mi smo besudna zemlja

MONITOR: Imamo li sada zaista odblokiran Ustavni sud?

PERIĆ: Hajde da jednom pomjerimo perspektivu očekivanja. Tražimo da nam Ustavni sud pokaže nezavisnost, a ne da se nadamo da će to biti tako. Sve što je prethodilo izboru sudija ukazuje da se radi o partijskom dogovoru.

Neka sudije pokažu da su iznad toga. Do tada, mi smo suštinski besudna zemlja.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo