Povežite se sa nama

INTERVJU

DŽEMAL PEROVIĆ, GRAĐANSKI AKTIVISTA: Nastavak modela vlasti po istoj matrici

Objavljeno prije

na

Koncentracija stare i nove vlasti je tu. Složna braća i dobri glumci. Mislim na lidere. Samo su slobodni građani lišeni svake šanse za uticaj. A horde navijača su se odavno opredijelile

 

MONITOR: Nakon manje od 100 dana manjinske vlade, formirane radi uspostavljanja političke stabilnosti i odblokiranja evropskog puta, ponovo politička kriza. Jeste li i iznenađeni i kako to komentarišete?

PEROVIĆ: Ono što me naučila politika, dok sam se aktivno bavio, je da režim u Crnoj Gori oduvijek troši ogromnu energiju samo radi proizvodnje afera, kriza, nestabilnosti, proizvodnje straha, sve radi jedne konstante, radi pljačkanja i radi nekažnjivosti pljačkaša. Zato za mene nema iznenađenja. Za ovo imam nebrojene dokaze, od kojih su neki sasvim lični (u vidu ponuda za ulogu). Moram priznati da je režim koji je sagradio Đukanović u neku ruku savršen, harmoničan u svojoj destrukciji, jer je uspio da u to kolo uveže sve institucije vlasti, skoro svu opoziciju, medije, „nezavisne“ institucije, koristeći i neslućene mogućnosti društvenih mreža i moderne tehnologije. I kada neki destabilizirajući potez dolazi sa neke druge strane, znajte da konce vuče ON, Kapo, majka svih lopova. Zato za objašnjenje kriza u Crnoj Gori treba poznavati uzrok. Prauzrok svih zala u Crnoj Gori. Zato je uzaludno (i naivno) komentarisati krizu u Crnoj Gori polazeći od pojavnih oblika, trenutnih postupaka aktera ili njihovih izjava. Kako reče Milo, Dritan, Andrija, Ranko… Recimo, u normalnoj zemlji nijedan ozbiljan medij ne bi ni objavio izjave N. Medojevića, čak i kada su sasvim istinite. Jer sjutra će reći nešto suprotno.

MONITOR: Više je modela koji se pominju kao izlaz iz najnovije političke krize, međutim niko ni sada, kao ni za vrijeme prethodne političke krize,  ne pominje model koncentracione vlade, koji je bio ideja pokreta Odupri se, nakon građanskih protesta. Kako to vidite?

PEROVIĆ: Najmanje od 2015. traži se model (u međunarodnoj zajednici, što god ko misli da taj pojam znači) koji bi kamuflirao tobožnji silazak Đukanovića sa vlasti a da mu dlaka sa glave ne fali, niti gram vlasti. Ni njemu ni ključnim akterima, a ima ih masa i u „opoziciji“. Naravno, niti njihovim milionima. Opljačkanim.

Neku vrstu koncentracione vlade, sa svim akterima, već imamo. Liše građana. Nađite mi političku partiju koja nije na ovaj ili onaj način na vlasti. Svi su na vlasti, prava koncentraciona vlada i svi su dobro koncentrisani – na privilegije vlasti. Imamo nastavak modela vlasti po istoj matrici. Kao da je režim DPS-a svih 30 godina samo podsticao apetite ovoj/onoj opoziciji i napravio je ovakvom.

Znači ovoj i prethodnoj vladi nedostaje upravo ona treća trećina iz redova građana (prema potpisanom Sporazumu za budućnost), koja bi bila korektivni faktor, istinski pomiritelj i usmjeravala vladu na civilizacijske vrijednosti, na životna pitanja. Njih ni pojedinačno nema niđe. Analizirao sam, nema pokretača, nosioca pokreta Odupri se, niti onih koji su iskreno pomagali radi osnovnih ciljeva: zaustavljanja pljačke, oslobađanja institucija, uspostavljanja funkcionalne demokratije i radi prave smjene režima, prije svega, destruktivnih načina vladanja 30-ogodišnjeg DPS režima. A  taj način vladanja gledali smo i gledamo, i za vrijeme vlade Z. Krivokapića i sada Abazovića: zloupotrebe privilegija vlasti, bahaćenje i nedostatak trunke empatije za obespravljene i osiromašene građane. Prethodna je donosila kovid mjere i otvoreno ih kršila, ova najavljuje krizu, preporučuje štednju a ministri se bahate.

Znači koncentracija stare i nove vlasti je tu. Složna braća i dobri glumci. Mislim na lidere. Zadnjih dana to vidimo u slici i riječi.

Samo su slobodni građani lišeni svake šanse za uticaj. A horde navijača su se odavno opredijelile. I nažalost u velikoj su većini.

MONITOR: Da li je po Vašem mišljenju to i dalje najbolji model za izlazak iz političke krize?

PEROVIĆ: Nažalost, ne postoji model za izlazak iz krize, dok je na sedlu Đukanović. Još 2002. S. Perović je rekao: „Još koju godinu, kada ovaj režim opljačka sve i zajaše sve, neće više biti važno iz koje je partije 81 poslanik“. Živimo u tom vremenu.

Samo izmjene izbornog zakonodavstva, neposredan izbor poslanika, mogu dati šansu građanima, ali to se neće desiti. U tome su jedinstveni.

Možda samo masovnim protestima slobodnih građana koji bi imali proklamovan samo taj cilj. Samo poslanici izabrani od građana, sa istinskim mandatom i integritetom, mogli bi izvesti zemlju iz krize. Za novi početak, dovoljno.

MONITOR: Stabilnost nove vlade ugrožena je zbog pitanja potpisivanja Temeljnog ugovora za SPC. Smatrate li da je to trebalo da bude zadatak ove vlade?

PEROVIĆ: Suštinski, mislim da nije zbog tog pitanja. To je tek izgovor ili tek treći razlog. Prvi je zbog lokalnih izbora. I to uglavnom zbog podgoričkih. Đukanović ovo čini zbog DPS-a, da se ne raspadne brzo, da se pokuša opstati i možda transformisati sa Vukovićem i mladim snagama. Drugi razlog je prolongiranje rješavanja problema pravosuđa i ostalih životnih pitanja koje bi mogle prebrzo ogoliti povezanost pljačkaških ekipa. Treba filtrirano i selektivno hapsiti dosadašnje ortake a da se vlasi ne dosjete.

TU nije Sveto pismo, ugovor je, pa neka je i temeljni. Treba ga potpisati. Oni koji dižu najviše buke oko toga imali su desetak godina vremena da ga potpišu. Istom argumentacijom kojom se napada preambula TU, napadala se smjena vlasti 30. avgusta, kuku i lelek ode Crna Gora.

MONITOR: Kako vidite način na koji je to ona pokušala da riješi?

PEROVIĆ: TU je tipičan primjer uzaludnog pokušaja rješavanja osjetljivih pitanja, identitetskih prije svega, u stilu MI ili ONI, u autoritarnim nedemokratskim režimima. Samo u demokratskom ambijentu se ta pitanja rješavaju trajno ili tek prevazilaze, neka se nikada ne rješavaju do kraja. Jer ne mogu pobijediti ili „ovi” ili „oni”.

Vlada Abazovića je pokušala, možda brzopleto i naivno, da se TU potpiše jer je važno da „se ide dalje”. Ali ispostavilo se da nije. Ne da onaj kojemu se može. Zato što ne živimo u demokratiji. Prvo se moraju osloboditi institucije i uspostaviti povjerenje u njih. Ali dok imamo većinu „građana” koji navijaju za iluziju da institucije budu „naše”, a protiv „njih” od demokratije neme ništa.

Način rješavanja pitanja TU možda nije najsrećnije, ali definitivno se mora potpisati, kako je učinjeno sa drugim vjerskim zajednicama. I da se ide dalje.

MONITOR: A rezultate manjinske vlade do sada?

PEROVIĆ: Možda smo svi očekivali previše. Ja vjerujući u snažnije garancije „stranog faktora“, u njihovu veću zainteresovanost za stabilnost i deblokadu procesa. Prebrzo je suditi o rezultatima ali ova vještačka izazivanja kriza i bezumna retorika obesmišljavaju svaki pokušaj i svaki rezultat. I rezultati za pohvalu nisu dovoljni za glasače, jer se radi o navijačima, koji se opredjeljuju dužinom zastave, kao što se pljačka i ostala nepočinstva prikrivaju ogrnutom zastavom ili grbom za pojas. Vlada bi morala da radi svoj posao bez mnogo osvrtanja na bačene mamce i ne upadati u populističke šablone.

MONITOR: Smatrate li da je moglo biti urađeno više u vezi sa evropskim integracijama, konkretno vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala?

PEROVIĆ: Naravno da se moglo. Ali oni koji mogu i „podržavaju“ Vladu, neće. Evo se predsjednik i premijer sada sastaju javno i protokolarno, crveni tepih, počasni vod… Ne trebaju im kriptovani telefoni. Nema vladavine prava sa institucijama u v.d. stanju, dok god ima dogovaranja koga pustiti niz vodu, a koji lopov može nesmetano da morališe. Pokušaj zamajavanja Brisela i glumljenja isporučivanja krupnih riba imali smo kod slučaja S. Marovića i nekih gradonačelnika. Pa ipak zastoj. Bez prave borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala nema govora o zatvaranju poglavlja 23 i 24. A bez toga, ni korak dalje.

MONITOR: Kako komentarišete nedavne incidente u Nikšiću i činjenicu da i dvije godine nakon pada DPS nacionalne tenzije i dalje rastu?

PEROVIĆ: Možda je pao DPS ali režim koji je utemeljen na nacinalizmima je u punoj snazi. Milo junior, Srbin koji mrzi šahovnicu i hvali se kako je pomagao braću preko Drine, kada se dešavao genocid u Srebrenici, i Milo današnji, Crnogorac, zna se, nastavljaju beskompromisno. I nema predaje, pomaže mu se sa svake strane. Ovdje moram apostrofirati otpor koji pruža premijer Abazović.

A incidenti u Nikšiću? Repriza reprize, već viđeno nebrojeno puta. Meni smiješno ali vidim proizvodi željeno dejstvo i kod nekih poznanika koje sam cijenio. To je žalosno. Jer, mogli bi se suprotstaviti tim nacionalističkim destrukcijama. Nema mnogo nacinalista u Crnoj Gori, ali su bučni. I aktiviraju se na taster.

MONITOR: Kako vidite poziciju DPS-a danas?

PEROVIĆ: Teško je to definisati. Partija bez programa, interesna skupina, uglavnom opstaje od prljavog novca. Sjetimo se afere koverat. Tajkuni, lopovi, uspješni biznismeni su rado davali, jer im se novac vraćao višestruko kroz zloupotrebe vlasti. Gubitak opština već mjenja raspoloženje prema DPS-u. A krupne ribe su poprimile osobine faraona. Ne daje im se novac, radije bi se sahranili sa svime što su imaju. Uostalom DPS treba razoriti. Kako bi se Crna Gora pridružila normanim državama.

Milena PEROVIĆ

Komentari

INTERVJU

DEJAN MILOVAC, MANS: Veting kao rješenje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Reforma crnogorskog pravosuđa ne može imati održive rezultate dok se do kraja ne raspetlja “hobotnica” Vesne Medenice i ispitaju sve šeme uticaja koji je ona nesporno imala na nosioce tužilačke i sudske funkcije u Crnoj Gori

 

MONITOR: Kako komentarišete objavljene prepiske izmedju direktorice ASK Jelene Perović i bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice?

MILOVAC: Mislim da je prepiska između Perović i Medenice pokazala kako je posljednjih decenija izgledao modus operandi crnogorskog pravosuđa, i sasvim sam siguran da tadašnja predsjednica cetinjskog Osnovnog suda nije bila jedina koja je na takav način tražila smjernice i nudila podršku bivšoj predsjednici Vrhovnog suda. Na stranu groteskni udvornički odnos koji je ispoljila Perović, komunikacija je pokazala koja količina moći i uticaja je bila u rukama Vesne Medenice i na koji način je ona manifestovana.

MANS je i ranije ukazivao da reforma crnogorskog pravosuđa ne može imati održive rezultate dok se do kraja ne raspetlja “hobotnica” Vesne Medenice i ispitaju sve šeme uticaja koji je ona nesporno imala na nosioce tužilačke i sudske funkcije u Crnoj Gori. Sve dok svaka od tih relacija ne bude detaljno ispitana, mi kao građani imamo pravo da sumnjamo da je pravosuđe i dalje u rukama onih koji se sumnjiče za saradnju sa kriminalnim klanovima. U ovom konkretnom slučaju MANS je već pozvao Specijalno državno tužilaštvo da formira predmet i ispita ne samo komunikaciju između Perović i Medenice, već prije svega kakve posljedice je ona imala na profesionalni integritet i odluke koje je Perović donosila u cetinjskom sudu, ali i kasnije sa mjesta direktorice Agencije za sprječavanje korupcije.

MONITOR:Da li vas iznenadjuje odnos Perović prema Medenici, koji bivša predsjednica Vrhovnog suda u porukama definiše „savjesnim“?

MILOVAC: Svjedočimo potpuno iskrivljenom sistemu vrijednosti koji je uspostavio prethodni režim na svim nivoima, pa i u pravosuđu. “Savjesno postupanje” u percepciji takozvanih vojnika bivše vlasti, kakva je Vesne Medenica, pretpostavlja gaženje procedura i zarobljavanje institucija i koncetraciju neograničene moći odlučivanja u rukama jedne osobe. Takav odnos prema integritetu nosilaca pravosudne funkcije je nešto što je “njegovano” i podsticano decenijama i sasvim moguće je postalo sastavni dio jedne potpuno izokrenute profesionalne etike.

Hijerarhija koja je postavljena na način da se lojalnost kultu ličnosti koji je Medenica uspostavila prepoznaje kao “savjesno postupanje”, najviše liči onima koje možemo da vidimo kada su u pitanju strukture organizovanog kriminala. Ovo je posebno problematično ako pretpostavimo da je takav odnos vrlo vjerovatno bio potka za donošenje odluka u sudskim predmetima u skladu sa interesima koji je nisu poklapali sa javnim interesom ili zakonom.

Nisam iznenađen odnosom i iz razloga što je dosadašnja profesionalna karijera davala prostor Vesni Medenici da utiče na izbor sudija, ima kompletan uvid u njihov rad i ocjenjivanje njihovog rada, kreirajući poziciju sa koje je od prvog dana mogla da oblikuje sudije prema onome što su bile njene potrebe i potrebe grupa koje je u pravosuđu neformalno zastupala. Zbog toga je svako “klimanje glavom” Jelene Perović bilo dočekano kao “savjesno”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR BRANKA BOŠNJAK PROFESORICA UCG I POTPREDSJEDNICA PZP-A: Temeljne reforme i dobra metla za obrazovni sistem

Objavljeno prije

na

Objavio:

Javna uprava je postala prepuna uhljebljenih bahatih neznalica. Nije ovo od juče, radio je to i bivši DPS režim, ali sa mnogo više stila, senzitivnije, neupadljivije… Ovo sad je postalo brutalno, bestidno i ogoljeno do kraja

 

MONITOR: Nakon najnovije afere oko diplome pomoćnice direktora IJZ  vi ste javno istupili i kazali da lažnih ima i u vrhu Vlade, te da su političke partije pune kadrova sa ovakvim znanjem. Da li je onda iluzorno očekivati da će biti političke volje da se sporne diplome provjere? 

BOŠNJAK: Mi kao društvo moramo da se odlučimo da li hoćemo istinsko ozdravljenje i vraćanje pravim vrijednostima, želimo li društvo znanja, što javno propagiramo ili želimo degradaciju svih vrijednosti, koju upravo živimo.

Zato je važno da se aktuelizovao ovaj veliki problem, ali nažalost, to je samo jedan segment iz Pandorine kutije, jer mnogo je devijacija na ovom polju. Nama trebaju značajno veća ulaganja u nauku, revizija naučnih i nastavnih zvanja, nepristrasna reakreditacija studijskih programa, revizija licenci za visokoobrazovne ustanove, savremene laboratorije, dosljedna borba protiv plagijata, a preduslov svega ovoga je potpuna depolitizacija ovog sektora.

Optimista nijesam, jer živimo najbrutalniji iskaz partitokratije, a svjedok sam bila da mnogi politički lideri potpuno obesmišljavaju znanje i olako delegiraju za rukovodeće funkcije ljude bez znanja i iskustva, sa sumnjivo stečenim diplomama, jer oni prvenstveno cijene partijsku lojalnost. Koalicioni dogovori, umjesto da podrazumijevaju da stavimo na sto najbolje što imamo od kadrova i od njih napravimo najoptimalniji odabir, nažalost kažu da se niko nikome ne miješa u politička kadriranja koja su im pripala. Zato imamo ministre i predsjednike opština bez fakultetskog obrazovanja, ljude na pozicijama koji ne umiju ni napisani im tekst da pročitaju kako treba, zato su nam bordovi direktora i upravni odbori puni dojučerašnjih šofera, ljudi iz obezbjeđenja, kafe kuvarica, konduktera… Javna uprava je postala prepuna uhljebljenih bahatih neznalica. Nije ovo od juče, radio je to i bivši DPS režim, ali sa mnogo više stila, senzitivnije, neupadljivije… Ovo sada je postalo brutalno, bestidno i ogoljeno do kraja.

Mi smo malo društvo i nije problem ko je čiji, ako je sposoban, obrazovan i ako zna, ali problem je neznanje, koje onda iz kompleksa rađa umišljenost i bahatost, kao paravan, da bi se zamaskiralo neznanje i onda se proganja i mobinguje svako ko išta zna.

Dodatan problem je što Vladina komisija za politička namještenja, i ne provjerava CV predloženih kandidata no im se unaprijed vjeruje na riječ, a mnogi su zbog fotelje spremni da „nakite“ svoj CV raznim neistinama pa i onom da su završili fakultet. Predlažu se zakoni i sistematizacije, koje značajno smanjuju kriterijume za neka rukovodna mjesta, jer se sve šteluje za unaprijed odabrane pojedince.

Optimista nijesam po pitanju političke volje, ali jak pritisak javnosti može da pomjeri stvari i da krenemo ka ozdravljenju.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR LINO VELJAK, FILOZOFSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU: U ovom   „tridesetgodišnjem ratu“  se već poodavno nalazimo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukoliko bi predsjednik Bajden uspio da pomoć Izraelu uslovi izraelskom obnovom prihvaćanja ideje dviju država, to bi predstavljalo izniman uspjeh. Ukoliko bi to uvjetovanje rezultiralo tek selektivnošću izraelskih vojnih operacija to bi bio nekakav uspjeh. No, bez temeljnih političkih promjena i u Izraelu i u njegovom arapsko-islamskom okruženju koncept dviju država ostaje privlačna i – do daljnjega, nedosežna utopija

 

 MONITOR: Na obeležavanju godišnjice stradanja Vukovara glavnu riječ je imao gradonačelnik Ivan Penava, koji je upozorio sve koji ne respektuju njegovu, u mnogo čemu, proustašku scenografiju, da se ne priključuju događaju. U Srbiji je predizborna kampanja u koju je predsjednik Srbije, prvi put od svog dolaska na vlast, zatražio pomoć svog nekadašnjeg političkog mentora Vojislava Šešelja. Koliko su ovo tek praktički-politički aranžmani a koliko simbolički relevantni činovi?

VELJAK: Nisu to nikakvi simbolički činovi, pa ni pragmatični predizborni aranžmani, nego ih valja promatrati u kontekstu generalnog rasta desnice u Evropi i šire (rezultati izbora u Slovačkoj i Nizozemskoj, ali i u Argentini), koji ukazuju na realne dimenzije skretanja društvene svijesti u smjeru populizma i radikalne desnice. Ta je tendencija značajnim dijelom uzrokovana medijskom podrškom brutalizaciji javnog diskursa, a u našoj regiji nedvojbeno i pojačanim djelovanjem ruske agenture. Konkretno, u Hrvatskoj se zloćudan ruski utjecaj može dokazati analizom financijske baze Domovinskog pokreta (čiji je Penava predsjednik), koja je izravno povezana s oligarhijskom strukturom Putinove Rusije. Onima koji sumnjaju u ispravnost ove tvrdnje preporučujem da otkriju odgovor na pitanje: Tko kontrolira Fortenovu? Putinovim ljubiteljima neće biti jasno zbog čega ruske službe i oligarsi podržavaju obnovu ustaškog diskursa, kao što mnogima neće biti milo kad se suoče s dokazivim činjenicama koje govore o međusobnoj podršci četnika i ustaša (kako u Drugom svjetskom ratu, tako i danas, kada je to u cilju ostvarivanja političke moći i – što je najvažnije – financijskih interesa). Svađajući narode, oni jačaju svoje pozicije, a njihova međusobna solidarnost ne dolazi u pitanje. Dokaz je i pravo bratstvo i jedinstvo koje je vladalo u Hagu među optuženicima za najteže ratne zločine.

MONITOR: EU je u prvim danima posle napada Hamasa, snažno podržala pravo Izraela da se brani, čak je i redovna pomoć Palestincima bila, na kratko, obustavljena. Danas je stav Brisela izbalansiraniji.  Neki su ponašanje EU administracije nazvali „ evropskim kompleksom Holokausta“. Koliko se tu radi o „kompleksu“ a koliko o, nesamostalnosti spoljne politike EU?

VELJAK: Ukoliko je riječ o Njemačkoj, kompleks Holokausta je od presudne važnosti. Ukoliko je pak riječ o EU, ključan je moment  inzistiranje na potrebi evroatlantskog jedinstva, te se upravo time može objasniti relativna uravnoteženost njezinog stava.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo