Povežite se sa nama

Izdvojeno

TURISTIČKA SEZONA ISPOD OČEKIVANJA: Zvanični podaci jedno, na terenu drugo

Objavljeno prije

na

U drugoj polovini jula u ljetovalištima u Crnoj Gori, od Ulcinja do Herceg Novog, mnogo je manje turista nego što ih je, u istom periodu, bilo prethodnih godina. Dovoljno je prošetati plažama koje su poluprazne, ili proći kroz naselja u čijim su kućama i apartmanima zatvoreni i noću neosvijetljeni prozori, da bi se uvjerili da  situacija nije dobra.  Ugostitelji i turistički radnici se plaše nemogućnosti da održe  biznis  i državi i zaposlenima plate obaveze

 

Gotovo svi mediji i portali u regionu objavili su vijest kako je turistička sezona na Crnogorskom primorju propala. Pozivajući se na pisanje ovdašnjih medija, senzacionalističkim naslovima  izvještavali su  da je sezona u Crnoj Gori „pukla“, te da je turistički špic koji se vezuje za 15. jul, ovoga ljeta izostao. A kada će se dogoditi i da li će uopšte, niko ne može sa sigurnošću  prognozirati.

Nisu potrebne posebne statistike da se konstatuje, da je u drugoj polovini jula u ljetovalištima u Crnoj Gori, od Ulcinja do Herceg Novog, mnogo manje turista nego što ih je, u istom periodu, bilo prethodnih godina. Dovoljno je prošetati polupraznim plažama, ili proći kroz naselja u čijim su kućama i apartmanima zatvoreni i noću neosvijetljeni prozori, da bi se uvjerili da je situacija kritična.  Zabrinuti ugostitelji i turistički radnici se  plaše nemogućnosti da održe svoj biznis, i državi i zaposlenima plate ugovorene obaveze.

Državna politika u kombinaciji sa ratom u Ukrajini i globalnom ekonomskom krizom dala je rezultate. Sankcije uvedene Ruskoj Federaciji i zabrana letova za Crnu Goru iz zemlje iz koje je dolazio najveći broj turista na Crnogorsko primorje, desetkovala je ovogodišnji turistički promet. Dio nepovoljne klime za domaći turizam predstavlja i pojačana nacionalistička retorika predstavnika pojedinih političkih partija zbog koje su mnogi turisti iz Srbije i okruženja potražili odmor i mir na drugim odredištima. Otišli su u Grčku, Tursku, Egipat… Na koncu, visoke cijene usluga, hrane i pića, plažnog mobilijara, parkinga…, uticale su na odluku turista iz regiona da zaobiđu Crnu Goru.

Koliki je stvarni broj gostiju koji je do 15 jula registrovan u svim vidovima smještaja, teško je doznati. Zvanično državno tijelo za statistiku, Monstat, poslovično neažurno, ima podatke samo za maj  ove godine. Nacionalna turistička organizacija raspolaže sa podacima od 8. jula, po kojima je u to vrijeme u Crnoj Gori boravilo 94.836 turista. To je za 5,37 odsto više nego lani, likuju iz krovne turističke organizacije. Od tog broja u privatnom smještaju prijavljeno je 64.243 a u hotelskom 29.993 gosta. U odnosu na ljeto 2021. broj turista u privatnom smještaju veći je za 3,14 odsto a u hotelima povećanje iznosi čak 10,56 odsto.

I dok NTO iz Podgorice servira podatke o još jednoj uspješnoj sezoni, boljoj od prethodne, vijesti sa terena sasvim su drugačije. Očajni izdavaoci privatnog smještaja nerijetko i bukvalno plaču, njihovi apartmani, kuće, soliteri i naselja zidani za stotine hiljada turista sada zvrje poluprazni, bez najava za bolji buking u avgustu.

Ni svi hotelski kapaciteti sa kojima raspolaže crnogorski turizam nisu popunjeni. Bar tako kažu njihovi vlasnici. Samo taj podatak morao bi biti svojevrstan alarm za nadležno ministarstvo, iz kojeg se, povodom loše turističke sezone, ne oglašavaju. A kada to i učini ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, za neuspjeh okrivi druge, odnosno prethodnu vlast.

Slaba je posjeta i u restoranima i kafićima. Dio odgovornosti snose  turistički i ugostiteljski radnici koji su u susret ljetu značajno podigli cijene svojih usluga. Podatke NTO demantovao je i premijer Dritan Abazović. Prvi put se dogodilo da je neko iz Vlade priznao ostvareni turistički promet do polovine jula, ne opravdava prognoze i očekivanja.  On se sarkastično osvrnuo na divljanje cijena turističkih usluga duž cijelog primorja: „Cijene na primorju su kao na Azurnoj obali. To do sada Crna Gora vidjela nije. Moramo da znamo da je cijena vode na primorju i do 4 eura, a prije godinu dana bila je 1,5 euro. Neke sojenice (na Adi Bojani) izdavale su se po 50 eura, a sada po 250 eura. Samo treba da budemo realni i pošteni“, kazao je Abazović.

Slaba posjeta natjerala je pojedine izdavaoce privatnog smještaja da nerealne cijene donekle koriguju.  Ugostitelji to nisu učinili. U centru Budve, u kafićima oko Starog grada obična kafa staje od 2 – 2,5 eura, pivo 5, najjednostavnija pica više od 10 eura. Komplet ležaljki na plažama okolo iznajmljuje se po cijeni od 15 do 30 eura. Na drugim udaljenijim plažama cijene su i više, dostižu i nevjerovatnih 150, 250 ili 500 eura za jedan komplet od dvije ležaljke i suncobran. Tako da premijer Abazović i nije u pravu. Cijene plažnih usluga, jela i pića na pojedinim mjestima, prevazišle su one na Azurnoj obali.

U  Budvi se odmara oko 15.750 gostiju. Što je za oko 32 odsto manje nego polovinom jula prošle godine. U hotelima je registrovano 12.980 turista, sedam odsto manje nego lani.

Turisti su uglavnom iz Rusije, Ukrajine, Srbije i Bosne i Hercegovine. Projekcije koje su nakon uvođenja sankcija Rusiji plasirane iz Nacionalne turističke organizacije, kako će pojačanom kampanjom  turiste iz Ukrajine i Rusije nadomjestiti  turistima iz zapadnoevroskih zemalja, nisu se obistinile. Turisti iz evropskih zemalja duži niz godina ne dolaze u Crnu Goru u nekom značajnijem obimu.

Iako je svakome jasno da je turistička sezona podbacila, u turističkim organizacijama Tivta, Kotora i Herceg Novog tvrde drugačije. Zadovoljni su posjetom koja bilježi konstantan rast broja turista u odnosu na ljeto 2021.

Prema podacima TO Tivat, u ovom malom turističkom gradu 15. jula prijavljeno je 7.630 turista ili za 9 odsto više nego prošlog ljeta. Većina gostiju bila je iz Srbije. Prethodnih godina trećinu svih posjetilaca činili su gosti iz Rusije i Ukrajine, koji ovoga ljeta, iz poznatih razloga, nisu došli.

TO Kotor bilježi 400 gostiju više nego lani, odnosno ukupno 6.793. Očekuju povećanje broja turista krajem jula i početkom avgusta i ne kriju zadovoljstvo dosadašnjom posjetom.

Sezona je više nego uspješna i u Herceg Novom. U poznatom turističkom gradu 15. jula odmaralo je 22.494 turista, u hotelima 6.495 a u privatnom smještaju 15.933. To je u konačnom 5 odsto više nego što je bilo lani.

Nacionalna i lokalne turističke organizacije objavljenim podacima prave zabunu i dovode u pitanje  ocjenu o propasti ovogodišnje turističke sezone. Da li se radi o političkom uticaju i friziranju rezulata koje je  za vrijeme vladavine DPS-a bilo uobičajena praksa, ili je nešto drugo u pitanju, teško je razumjeti.  Radi se o opštinama u kojoj je lokalna vlast promijenjena, pa bi valjalo da se i praksa uljepšavanja realnosti konačno napusti.

Šta god se u društvu i u svijetu dešavalo i uprkos tome što svaki građanin i privrednik u primorskim opštinama svojim očima vidi da je situacija lošija nego što je bila, iz ovih partijskih bunkera uvijek su stizali optimistički signali, šarene laže da je svega, bez obzira na okolnosti, za neki procenat više.

Direktor TO Budva Nemanja Kuljača, kaže, kako je odlučio da praksu fingiranja rezultata koji se objavljuju prekine. Dao je tačne podatke broja posjetilaca koji  pokazuju da metropola crnogorskog turizma u jeku turističke sezone, bilježi pad prometa za 30 odsto.

Međutim, iako je posjeta slabija TO Budva bilježi gotovo duplo veće prihode od turističke takse. Za period od 01. januara do 18. jula ove godine, uplaćeno je po ovom osnovu 1,3 miliona eura, dok je za isti period prošle godine taj iznos bio 750.000 eura. U ovoj TO očekuju veći dolazak gostiju krajem jula i početkom avgusta. Međutim, loš glas o propasti ovogodišnje ljetnje sezone u Crnoj Gori obišao je svijet, odnosno potencijalna turistička tržišta.

Branka PLAMENAC

Komentari

FOKUS

NAŠA TOTALNA DEMOKRATIJA: Svi sa svima, svi protiv svih

Objavljeno prije

na

Objavio:

Teško je predvidjeti ishod kombinatorike ko bi mogao činiti novu vladu, nakon masovne političke neprincipijelnosti, i domaćih igrača i stranih faktora. Sigurno je tek da je šansa iz avgusta 2020. godine, nakon pada DPS-a, da se ovo društvo istinski reformiše, izgubljena. Treba stvoriti novu

 

Nakon 100 dana manjinske Vlade, raspravlja se o njenom – kraju. Sljedeće sedmice, u petak,19. avgusta, održaće se sjednica parlamenta na kojoj će se glasati o Inicijativi za izglasavanje nepovjerenja vladi, koju su, nakon što je premijer Abazović potpisao Temeljni ugovor sa SPC, podnijeli – Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Liberalna partija i Socijademokrate. Da bi inicijativa bila prihvaćena, potpisnicima nedostaje još pet glasova u parlamentu. Oči su trenutno uprte u Demokratsku Crnu Goru. Ta partija je prošle sedmice, iako je donedavno tvrdo zastupala stav da sa DPS-om neće donositi krupne odluke, saopštila da će se o tom pitanju izjasniti za „deset dana“, uz komentare koji bi se mogli tumačiti i kao mogućnost da sljedećeg petka podignu ruke za izglasavanje nepovjerenja Abazovićevoj vladi.

Šta će se dogoditi 19. avgusta, nije izvjesno. Posebno što se trenutno, za razliku od atmosfere u vrijeme izglasavanja nepovjerenja vladi Zdravka Krivokapića u februaru ove godine, gotovo i ne razgovara o rješenjima izlaska iz ko zna koje po redu ovdašnje političke krize. Pitanja se nižu: šta će se dogoditi ako se izglasa nepovjerenje Abazovićevoj vladi? Čekaju li nas izbori ili nova vlada? Ukoliko je rješenje nova vlada, ko će je voditi, a ko činiti? Ko će joj dati podršku? Umjesto dijaloga i razgovora o tim pitanjima, politika se svela na bezbroj političkih izjava i saopštenja koja govore – svi protiv svih. Ali, za razliku od prethodnog perioda, i  – svi bi mogli sa svima zarad  vlasti. Principijelnost je, sve u svemu, postala odloženi teret u borbi za moć.

Jedini koji je za sada predložio model u slučaju pada vlade je Demokratski front. Oni se zalažu za tehničku vladu koju bi činili pobjednici avgustovskih izbora.

„Prvenstveno smo se obratili Abazoviću i potpredsjedniku Vlade Vladimiru Jokoviću da bi dobro bilo resetovati prethodnu većinu, vratiti stvari na narodnu volju naroda od 30. avgusta 2020. godine – saopštio je nedavno lider DF Andrija Mandić. Kazao je da smatra da je dao „poštenu ponudu”.

Ponuda nije naišla na reakciju. „Ako se ne izjasne, prepustićemo ih njihovoj sudbini“, saopštili su iz DF-a. Potom je Joković kazao da će o ponudi DF odlučivti partijski organi Socijalističke narodne partije (SNP), dodajući da su u oni načelno otvoreni za saradnju sa svima koji će raditi na ispunjenju njihovih prioriteta. SNP odluku još nije donio, a Abazović se tim povodom nije oglašavao.

Problem DF-a je to što ih Zapad ne vidi kao partnere. Svojevremeno je visoki američki zvaničnik Gabrijel Eskobar saopštio da „DF nije partner i blokira put u EU”. Slično je ponovio i sada tvrdnjom da će SAD podržati svaku vladu koja podržava EU i NATO. Zbog toga očito opcija koju ovaj politički savez predlaže nije scenario koji će se ozbiljnije razmatrati. Uz to,  u okviru DF postoje krupne programske razlike a koliko se zna i ozbiljne razlike i unutar Pokreta za promjene.

Upravo zbog podrške Zapada, pažnju javnosti skrenuo je sastanak lidera Demokrata Alekse Bečića i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka u Bratislavi.

„Naš spoljnopolitički kurs je kurs naših evropskih susjeda i evropskih prijatelja“ – kazao je Bečić u razgovoru sa Lajčakom. Lider Demokrata tako je poslao poruku da Zapad treba, za razliku od DF-a, da ih vidi kao „partnere”. Demokrate i DF približili su u oktobru prošle godine interesi SPC, kada je ustoličenje mitropolita Joanikija postalo pitanje važnije od svih drugih. Pošto je Abazovićeva Vlada potpisala Temeljni ugovor sa SPC, Demokrate sada imaju ležerniju poziciju u komplikovanoj političkoj domaćoj kalkulaciji pod nadzorom Zapada.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

NAKON POTPSIVANJA TEMELJNOG UGOVORA, NE PRESTAJE ZAPALJIVA RETORIKA: SPC i DPS opet o patriotama i izdajnicima

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ispada da jedino ljubav prema Putinu i Rusiji ponovo može spojiti dva zavađena bloka u Crnoj Gori. DPS i Đukanović su „novu evropsku Crnu Goru“ gradili po Putinovim standardima i sistemima vrijednosti dok SPC-u nikada nije smetao model takvog surovog društva dok god su crkveni interesi bili zaštićeni i glavni arhijereji finansijski namireni

 

Uzalud se nadao dio javnosti i političke scene da će potpis na Temeljni ugovor (TU) između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Vlade Crne Gore umiriti retoričke strasti, makar kada je crkva u pitanju, koja je dobila skoro sve što je tražila uključujući i priznanje da SPC navodno postoji osam vijekova. DPS i satelitske partije su, kako su ranije najavili, pokrenule proceduru izglasavanja nepovjerenja Vladi u Skupštini Crne Gore i obećale da će kad oni dođu na vlast odmah staviti van snage potpisani dokument. Crnogorski predsjednik i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je u autorskom tekstu naglasio da oni koji su podržali TU su zapravo za „srednjevjekovnu, teokratsku državu“ koja je dobrim dijelom slična njegovom feudalnom konceptu države, samo bez popova i sa njim kao apsolutnim vladarem.

Na Cetinju su priređeni hepeninzi kačenja crnogorskih zastava na ograde Cetinjskog manastira, Vlaške crkve i Crkve Sv. Jovana u Bajicama uz noćnu digitalnu video projekciju zastave na apsidi manastira. Povod je bio navodno skidanje državne zastave i bacanje na zemlju od strane monahinje S.S. sa ograde manastira, na koji je zastava bila improvizirano zakačena. Na objavljenom video snimku se ne vidi da je monahinja bacila zastavu već je samo skinula i smotala. Policija je, reagujući po prijavi građana o skrnavljenju zastave, podnijela krivičnu prijavu protiv monahinje „za povredu ugleda Crne Gore“ a radnje gonjenja je potom preuzeo osnovni tužilac na Cetinju. Sredinom jula je ministar vanjski Ranko Krivokapić na otvaranju manifestacije 540 godina od osnivanja grada izjavio da će zastava Crnojevića biti vraćena i na manastir na kom se od prvog dana vijorila.

Potpisivanje TU je prokomentarisao i poglavar kanonski nepriznate Crnogorske crkve (CPC) Mihailo nazvavši ga „ciganski posao“. Tim je  izazvavo reagovanja  romskih udruženja koja su ga optužila za diskriminaciju i omalovažavanje romske zajednice.  Izvinjenje episkopa Mihaila nije uslijedilo. Nadležni se nijesu oglašavali.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

MARKO BATO CAREVIĆ PODNIO OSTAVKU: Iznuđen odlazak gradonačelnika budve

Objavljeno prije

na

Objavio:

Predsjednik Opštine Budva, Marko Bato Carević podnio je, 8. avgusta, ostavku na tu funkciju i za svog nasljednika odredio lidera budvanskog DF-a Mila Božovića. Čini se da je njegov silazak sa funkcije uoči lokalnih izbora koji su zakazani za 23. oktobar iznuđen čin, prije svega zbog njegove veoma izražene samovolje u vođenju grada i nedostatku sposobnosti da sa koalicionim partnerima, održava partnerski odnos

 

Usred turističke sezone u Budvi se  odvija neuobičajen izborni proces. Smjena na čelnoj gradskoj poziciji, odlazak jednog predsjednika Opštine i imenovanje drugog i to tokom prinudne uprave u lokalnoj samoupravi uvedene prije par mjeseci, zbog blokade rada lokalnog parlamenta.

Predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević podnio je 8. avgusta ostavku na tu funkciju i za svog nasljednika odredio lidera budvanskog DF-a Mila Božovića. Carević je prethodno najavio svoj odlazak iz politike. Čini se da je njegov silazak sa funkcije uoči lokalnih izbora koji su zakazani za 23. oktobar iznuđen čin, prije svega zbog njegove veoma izražene samovolje u vođenju grada i nesposobnosti da sa koalicionim partnerima, kako sa partijama sa svoje izborne liste tako i sa onima koje to nisu, održava partnerski odnos u vršenju vlasti u skladu s osvojenim mandatima na posljednjim lokalnim izborima.

Carevića je ponio uspjeh na izborima 30. avgusta 2020. godine kada je izborna lista DF-a koju je predvodio, osvojila 45 odsto glasova birača u Budvi, što mu je obezbijedilo 14 odborničkih mandata. Nedovoljno za apsolutnu vlast koju je on, od konstituisanja parlamenta, ipak sprovodio, ne hajući za stavove i mišljenja drugih, pogotovo građana Budve, koji nisu tako odlučili.

Na čelo Opštine Budva Carević je stupio u januaru 2019. po osnovu koalicionog sporazuma sa Demokratama o rotirajućem predsjedničkom mandatu na po dvije godine, nakon izborne pobjede ove dvije političke opcije na izborima 2016. godine, kada je DPS poslije  višegodišnje vladavine, poslat u opoziciju.

Ponovo je biran za gradonačelnika nakon avgustovskih izbora 2020., u punom mandatu od 4 godine. Mjesto predsjednika Skupštine pripalo je tada Demokratama. I to je bio posljednji trenutak postizborne saradnje između ove dvije političke grupacije. Što je na kraju dvogodišnjeg trvenja dovelo Budvu do prinudne uprave a Careviću skratilo sigurni četvorogodišnji mandat na svega 23 mjeseca.

Od 30. avgusta 2020. nije formirana koaliciona vlast koja bi donijela očekivane promjene u načinu vođenja grada. Nisu izabrani potpredsjednici Opštine. Većina funkcionera izvršne vlasti bila je u v.d. stanju, kršile su se procedure i propisi. Carević je vodio grad sam, dodijelio je sebi apsolutnu moć i obilato zloupotrebljavao član 59 Zakona o lokalnoj samoupravi koji omogućava da prvi čovjek grada može privremeno donositi odluke koje su u nadležnosti skupštine ako skupština nije u mogućnosti da se sastane.

Međutim i stanje prinudne uprave pod kojim stenje „kraljica“ turizma u jeku turističke sezone Carević je vješto iskoristio da završi one poslove za koje u redovnoj proceduri, u Skupštini, nije mogao dobiti saglasnost odbornika. Apsurdnu situaciju u koju je zapala Budva, da joj visoko predstavničko tijelo vode nepoznata lica, koja su iz državne administracije upućena na privremeni rad u Budvu, DF koristi da zauzme što povoljnije pozicije u lokalnoj upravi pred nastupajuće izbore.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo