Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Čelično jedro na Havajima

Objavljeno prije

na

Negdje u isto vrijeme kao i prošloga ljeta, početkom jula ove godine, na bilbordima u Podgorici i Budvi osvanuo je snimak kompjuterske animacije projekta pod imenom Turistički kompleks Sveti Nikola, Budva, Crna Gora – sa velelepnim hotelom u obliku velikog bijelog jedra po ugledu na čuveni hotel Budž El Arab ili Toranj Arapa u Dubaiju. Turistički kompleks pozicioniran je na dijelu ostrva okrenutog prema Svetom Stefanu, na suprotnoj strani od ostrvskog imanja poznatog po spektakularnim kupovinama i preprodajama u kojima se kao kupci i prodavci pominju poznati tajkuni Nenad Đorđević, Stanko Subotić Cane, zatim Prva banka i njeni vlasnici i druga manje ili više poznata imena.

Veoma atraktivno i neizgrađeno ostrvo Sv. Nikola, nekadašnje izletište Budvana poznatije po nazivu Havaji ili Školj, odavno je zapalo za oko bogatih i moćnih koji su namjeravali da na njemu sagrade luksuzne turističke kapacitete.

Jedan od zainteresovanih investitora koji želi da sačuva anonimnost, jednom godišnje putem javnog oglašavanja na bilbordima, promoviše svoje ideje o gradnju jedinstvenog hotelskog kompleksa na Havajima.

U pitanju je crnogorsko-američka kompanija LLC – Sveti Nikola u kojoj značajan udio ima crnogorski državljanin koji živi i radi u Americi, u čijem je vlasništvu parcela od 16.000 kvadrata na budvanskom ostrvu, na kojoj se planira izgradnja ekskluzivnog hotela.

Idejni projekat arhitektonskog dijela Turističkog kompleksa Sv. Nikola izradio je tim arhitekata biroa ING Invest iz Danilovgrada. Direktor biroa, arhitekta Veselin Radulović potvrdio je za Monitor da iza planirane investicije pored domaćeg stoji i kapital dvije američke firme.

Radulović je istakao „da se radi o tipu luksuznog hotela koji će imati oko 24 sprata i prateće sadržaje visoke kategorije. Hotel svojim oblikom i funkcijama, ne ugrožava okolinu jer štiti prirodni ambijent lokacije”.

Svi su tehnički sadržaji smješteni u podzemnim etažama hotela, pa čak i recepcija u koju se ulazi morem sa plovilima.

U podzemlju je smještena i diskoteka, kazino i mnogi drugi sadržaji. Na zelenim površinama oko hotela predviđeni su restorani a u moru manje marine za brodove i jahte.

HOTEL UNIKAT: Kompleks Sv. Nikola izdvaja od drugih specifičan način gradnje. Umjesto betona planira se upotreba čelične konstrukcije koja se, navodi Radulović, u Crnoj Gori rijetko koristi.

Sklopljen je ugovor o saradnji sa američkom kompanijom specijalizovanom za gradnju čeličnih konstrukcija jer je takva gradnja lakša i elegantnija, ali daleko skuplja od klasične. Postoji samo betonski prsten, jezgro oko koga se sve montira, praktično na šarafe. Moguće je tri sprata montirati za jedan dan. Sve je obezbijeđeno na seizmički rizik od devet stepeni Rihterove skale.

Ostrvo Sv. Nikola nije urbanizovano i nalazi se u zoni morskog dobra pod ingerencijom vladinog preduzeća Morsko dobro.

Prostornim planom područja posebne namjene za morsko dobro, (PPNMD) dat je generalni koncept razvoja ostrva razrađen na nivou Detaljnog urbanističkog plana kojim se planski obradio samo onaj dio ostrva koji je u vlasništvu Stanka Subotića i Podgoričanina Predraga Pavličića.

Ni na tom dijelu gradnja hotela nije dozvoljena, predviđeni su samo manji ugostiteljski objekti, trgovine i uslužne djelatnosti kao i privezišta za oko 80 jahti i čamaca.

Međutim, kako praksa pokazuje planovi i postoje da bi se mijenjali. Na to je ukazao bivši premijer Milo Đukanović. Pravdajući hiper urbanizaciju poluostrva Luštica na kojoj egipatski Oraskom planira izgradnju više gradova i sela, Đukanović je ocijenio kako planovi nijesu sveta pisma, jednom zauvijek data, te da se mogu mijenjati. Zavisno od investitora, naravno.

Upitan na osnovu koje planske dokumentacije je projekat urađen, arhitekta Radulović je pojasnio: „Idejni projekat je rađen na bazi projektnog zadatka investitora. Mi nismo imali urbanističko-tehničke uslove. Očekujemo da će država Crna Gora u ovoj ponudi prepoznati vrijednost projekta usmjerenog ka napretku crnogorskog turizma. Uslovi se prilagođavaju velikim investicionim poduhvatima pa se nadamo da će se obezbijediti pravna regulativa za dobijanje neophodnih urbanističkih uslova i odobrenja za gradnju.”

Riječ je inače o investiciji vrijednoj oko 250 miliona američkih dolara.

Za sada su, po saznanjima Monitora obavljene samo neformalne konsultacije u nadležnim institucijama gdje su dobijena pozitivna mišljenja o projektu.

POMAMA ZA HAVAJIMA: Ostrvo Sveti Nikola najveće je ostrvo Crnogorskog primorja, dužine 1750 metara, ukupne površine 47 hektara, udaljeno od Starog grada oko 800 metara. Ime je dobilo po maloj crkvici Sv. Nikola iz 16. vijeka.

Većim dijelom ostrvo je u vlasništvu brojnih paštrovskih porodica i države.

Atraktivni ambijent ostrva privlači kao magnet mnoge bogate ljude i kontroverzne biznismene koji jedni druge smjenjuju na Havajima, počev od lidera JUL-a Nenada Đorđevića, do Prve banke i Stanka Subotića. Istorijat zemljišnih transakcija na Havajima bio je buran praćen novčanim iznosima koji su dostizali vrtoglave cifre.

Oko 110.000 m2 zemlje na najljepšim dijelovima ostrva bilo je vlasnistvo Marike Gregović od koje je 1930. godine kupio inženjer Gligorije Vukčevic. Dio zemljišta je Vukceviću oduzeto 1948. godine, da bi 1993. godine oko 67.000 m2 bilo vraćeno njegovim sestrama, kao nasljednicama.

One su jednu trećinu ukupnog imanja, oko 37.000 m2 1997. prodale Đorđeviću, koji je deset godina kasnije prihvatio ponudu koja se ne odbija i za 20 miliona eura svoj dio Havaja prodao Subotiću. Po nekim izvorima ta cifra bila je i veća.

Budvansko ostrvo kao da je osuđeno da stalno mijenja vlasnike, pa je Canetov plac ubrzo zaplijenila Prva banka zbog milionskih kreditnih dugovanja. Spor je napokon izglađen, Cane je, prema pisanju medija, platio kredit i povratio svoju imovinu.

Drugu idealnu trećinu zemlje sestara Vukčević kupio je Predrag Pavličić.

U katastru nepokretnosti na ime firme Montecco Inc Doo, čiji je osnivač, uknjiženo je blizu 38.000 kvadrata na ostrvu. Uz susvojinu na oko 12 hiljada m2, zaokružena je parcela od 50.000 kvadrata na Havajima.

Zanimljiva je koincidencija da je sudija Valentina Pavličić koja sudi optuženim čelnicima Budve u procesu Zavala, supruga vlasnika zemljišnog posjeda na Havajima.

Treći dio pomenutog imanja ali na drugom kraju ostrva, pripada investitorima projekta Turistički kompleks Sveti Nikola.

Bogati vlasnici zemljišta na budvanskom Školju sigurno neće gajiti povrće, loviti ribu i izdavati suncobrane i ležaljke na ostrvu. Pitanje je pogodnog trenutka kada će se krenuti u urbanizaciju Havaja ili, kazano rječnikom državnih činovnika, u turističku valorizaciju posljednje zelene oaze.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

DRŽAVA I FALSIFIKOVANE DIPLOME: U redu je to

Objavljeno prije

na

Objavio:

Afera oko lažne diplome pomoćnice direktorice Instituta za javno zdravlje (IJZ) Miljane Pavličić ponovo nas je upozorila na činjenicu da ,,stručnjaka” u javnoj upravi, policiji, obrazovanju, zdravstvu i ostalim oblastima u kojima bilježimo nenapredak ima na hiljade. I nikom ništa

 

Afera oko lažne diplome pomoćnice direktorice Instituta za javno zdravlje (IJZ) Miljane Pavličić razobličila je svu nemoć države i institucija da se uhvate u koštac sa armijom zaposlenih u državnim institucijama kojima na osnovu kupljenih  ili falsifikovanih uvjerenja dobijaju posao i napreduju u službi.

O kakvom se haosu i nekoordinaciji između državnih službi radi govori podatak da je Pavličić za 12 godina koliko radi u IJZ konstantno napredovala u službi i radila na poslovima koji zahtijevaju stručnost. Pored falsifikovane diplome, niko u njenoj ustanovi ali ni u nadležnim ministarstvima kao da nije znao da je ona početkom 2014. proglašena krivom zbog krivičnog djela falsifikovanja isprave.

Prema presudi iz 2014, Pavličić je na sudu priznala krivično djelo lažiranja diplome Hemijskog fakulteta u Beogradu. Sud je tada ocijenio da je ona ,,bila svjesna svog djela, čije je izvršenje htjela, postupajući sa direktnim umišljajem”.  I pored toga sud je cijeneći olakšavajuće okolonosti ,,izrekao uslovnu osudu kojom je utvrdio kaznu zatvora od četiri mjeseca i istovremeno je odredio rok provjeravanja od dvije godine, odnosno da se utvrđena kazna neće izvršiti ako okrivljena za vrijeme od dvije godine od pravosnažnosti presude ne učini krivično djelo”. Kako su sud i ostali provjeravali, dovoljno govori podatak da je Pavličić napredovala u službi i došla do mjesta pomoćnice direktora. Možda bi bila izabrana i za direktoricu da nije bilo višemjesečnog istraživanja novinarki Vijesti koje su razobličile ovaj slučaj.

Da sve nije prošlo bez odjeka, potvrđuje ostavka dosadašnjeg direktora  Instituta za javno zdravlje Igora Galića. ,,Vezano za navode iz medija gdje se pominju falsifikovane diplome, želim jasno da stavim do znanja da se principijelno protivim svakom vidu malverzacija i molim da se istrage u ovom pravcu nastave u cijelom državnom sistemu”, saopštio je Galić.

I kako to obično biva nakon skandala ovakvih razmjera, iz Ministarstva prosvjete i ostalih su najavili da će sada podrobnije ispitivati diplome a iz tužilaštva da će prilježnije ispitati ovaj i ostale slučajeve lažnih diploma.

Za sada se tužilaštvu ne žuri u ispitivanju i kažnjavanju ovakve prakse. Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija su nakon izbijanja afere upozorili da su posljednjih godina podnijeli desetine krivičnih prijava protiv lica za koje je dobijena potvrda da su njihove diplome nevalidne, ali da nijedan slučaj nije procesuiran.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

OŽIVLJAVANJE PRAVOSUĐA: Deblokada počela od Ustavnog suda

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministar pravde Andrej Milović (PES) tražio je nedavno od šefa Skupštine Andrije Mandića (ZBCG) da se hitno pokrene dijalog unutar parlamentarne većine, ali i organizuju uporedni sastanci s opozicijom o popuni ključnih pozicija u pravosuđu – jednog mjesta u Ustavnom sudu, tri u Sudskom savjetu, te pozicije vrhovnog državnog tužioca (VDT)

 

Poslanici Skupštine Crne Gore su u drugom krugu sa 56 glasova izabrali Faruka Resulbegovića za sudiju Ustavnog suda. Tako je omogućeno da Ustavni sud, poslije višegodišnje krize, ponovo radi u punom sastavu, sa sedam sudija.

Lokalni izbori prošle godine pokazali su neophodnost funkcionalnog Ustavnog suda (US). Četiri opštine nisu mogle da proglase rezultate izbora i formiraju vlast  nakon što su odbijene žalbe, podnijete opštinskoj izbornoj komisiji, došle do Ustavnog suda. US nije mogao  odlučiti po žalbama jer je nekoliko mjeseci ranije ostao bez kvoruma za odlučivanje, sa samo troje sudija.

Nakon mnogo odugovlačenja i pritisaka međunarodne zajednice, prije svega Evropske komisije (EK), početkom ove godine izabrano je troje sudija US.  Poslanici su  izabrali  Snežanu Armenko, Momirku Tešić i Draganu Đuranović. Alija Beganović i Faruk Resulbegović nijesu dobili dovoljan broj poslaničkih glasova. Izabrane sudije bile su kompromis između tehničke Vlade,  Dritana Abazovića, i velikih koalicija okupljenih oko Demokratske partije socijalista (DPS), Za budućnost Crne Gore i Demokrata.

Kako nije izabran sedmi sudija, Ustavni sud u nekim slučajevima nije mogao  imati većinu. Tako u slučaju ukaza bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da raspusti Skupštinu, Ustavni sud nije mogao da se izjasni da li je on  prekršio Ustav. Odluka o ocjeni ustavnosti izostala jer je troje sudija glasalo da je riječ o pojedinačnom pravnom aktu, a troje  je  bilo protiv.

“Ustavni sud Crne Gore, u sastavu: predsjednik Budimir Šćepanović i sudije – Snežana Armenko, Dragana Đuranović, Milorad Gogić, Desanka Lopičić i Momirka Tešić, u predmetu U-II broj 11/23, nije donio Odluku, jer predlog sudije izvjestioca nije dobio Ustavom propisanu potrebnu većinu”, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Nakon  formiranja nove vlasti, lideri vladajuće koalicije istakli su da je reforma pravosuđa prioritet.  Za izbor sudije Ustavnog suda potrebna je dvotrećinska većina (54) u prvom krugu, ili tropetinska (49) u drugom. Ubrzo je pokrenuta  procedura i na red je ponovo došlo glasanje o rukovodiocu ulcinjskog tužilaštva Faruku Resulbegoviću. Bošnjačka stranka (BS)  je tražila da sedmi član US bude Bošnjak. Lider Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović, je kazao da  Bošnjaka nema u Sudskom i Tužilačkom savjetu, Državnoj revizorskoj instituciji, Centralnoj banci Crne Gore… “Da li Bošnjak može da vjeruje u institucionalni i pravni sistem Crne Gore? Pozivam vas da ne glasate za sedmog sudiju, nego da otvorimo dijalog”, rekao je Ibrahimović.

Poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj, ocijenio je da je funkcionalan Ustavni sud prioritet. Kaže da je iznenađen stavovima Bošnjačke stranke. “Nešto što pripada manjinama ne pripada po difoltu najjačoj manjinskoj starnci. U suprotnom bi u našim dokumentima pisalo da ta mjesta pripadaju BS-u”, smatra Camaj.

Skupština je u drugom krugu, glasovima 56 poslanika izabrala Ruselbegovića za sedmog sudiju Ustavnog suda. Uzdržani su bili poslanici iz redova Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke. Šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić objasnio je stav DPS: “Upravo iz odgovornosti prema politici multietničke demokratije u Crnoj Gori. Ta odgovornost pripada predstavnicima manjinskih naroda, a ton na današnjoj sjednici je pokazao da saglasnosti nema”.

Poslanik sa liste vladajuće i najjače partije u ovom sazivu Pokreta Evropa sad Seid Hadžić, kazao je da je on Bošnjak i da će se uvijek boriti da predstavnici tog naroda budu na  pozicijama gdje se odlučuje. Tvrdi da je nezadovoljan što „izvjesni period“ u Ustavnom sudu neće biti Bošnjaka. „Ali, nije problem u današnjem kandidatu, nego u prethodnih šest. Mizerno je pričati oko kvota za manjine. Ne interesju me kvote, ako imamo stabilne kandidate – zašto ne bi bilo sedam kandidata koji su Albanci, koji su Bošnjaci”, upitao je.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ŠEŠELJ, CRNA GORA I ODJECI: Da se ne zaboravi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ohrabrujuće su brojne reakcije osude knjige ratnog zločinca Vojislava Šešelja o Draginji Vuksanović Stanković, bivšoj poslanici i liderki SDP. Ali treba poslušati savjet bivšeg premijera Duška Markovića i “tvrdo upamtiti ko nije osudio ovaj sramni napad”.  Pa ne zaboraviti ni ko je  otćutao  mnoge ranije slične napade. I koje su politike izrodile raznorazne šešelje, a koje ih još podržavaju

 

Da, nevjerovatno je što je knjiga sa takvim naslovom uopšte ugledala svjetlost dana, primijetili su neki.  Nije prva koju je isti autor, ratni zločinac, sa raznim vulgarnim naslovima  lansirao u javni prostor. Autor  je odavno  upisan u mračne i krvave stranice regionalne istorije: Vojislav Šešelj,  predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) i haški osuđenik. Naslov njegovog uratka, objavljenog ove godine,  nije za pristojne, a kamoli profesionalne medije.  Pa ni sa mnogo zvjezdica..  Ovoga puta ne meti je bivša poslanica i liderka Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

Knjigu je  izdala Šešeljeva izdavačka kuća Velika Srbija, a zavedena je u Narodnoj biblioteci Srbije, sa tiražom od hiljadu primjeraka i predmetnom odrednicom – Srbi – Progoni – Crna Gora – 21. v.  Prije tri godine, u julu 2020 godine, ista izdavačka kuća izdala je Šešeljevu knjigu sličnog naziva. Meta je tada bila Aleksandra Jerkov, funkcionerka tamošnje Demokratske stranske. Ta stranka i Stranka slobode i pravde tada su zahtijevale od srpskog tužilaštva da hitno zabrani njenu distribuciju i prodaju. Ništa. Šešelj je nastavio. Na meti njegovih uradaka prethodno su bili i pokojna predsjednica Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Biljana Kovačević – Vučo, funkcionerka Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak

Jerkov je prije objavljivanja Šešeljeve knjige prijavila prijetnje koje je dobila od lidera SRS. Ona je saopštila tada da je “ohrabruje međunarodna i domaća podrška”, ali da ona ne može da “zameni to što nadležni već treći dan ne reaguju na pretnje”. Šešelj joj je uputio prijetnje putem društvene mreže Tviter pošto se javno upitala zašto lideru radikala ni godinu dana posle pravosnažne presude za ratne zločine nije oduzet poslanički mandat u Skupštini Srbije.

I Draginja Vuksanović Stanković je prije objavljivanja posljednjeg Šešeljevog naslova, bila na njegovoj meti.  Zbog uvreda koje je na njen račun  saopštio u programu beogradske TV Hepi u januaru 2022, televizije koja je pod kontrolom Šešeljevog nekadašnjeg partijskog saborca,  danas predsjednika Srbije Aleksandra Vučića,  Agencija za elektronske medije (AEM) je privremeno zabranila emitovanje programa te televizije u Crnoj Gori.

Objavljivanje Šešeljeve knjige o Vuksanović Stanković naišlo je na brojne osude u Crnoj Gori. Reakcije su stigle sa gotovo svih adresa.  Oglasile su se partije na vlasti, ministri, predsjednik države, opozicione partije, civilni sektor…Pokrenuta je i  onlajn peticija kojom se od ministra spoljnih poslova Crne Gore Filipa Ivanovića traži da uputi protestnu notu Srbiji zbog objavljenje knjige Vojislava Šešelja sa uvredljivim, mizoginim naslovom.

“Ovo je nažalost samo posljednji u nizu primjera Šešeljevih vulgarnih i uvredljivih javnih objava. On je i prije gospođe Vuksanović-Stanković na sličan način pokušavao da našteti i ženama prisutnim u javnom životu Srbije, političarkama, novinarkama i aktivistkinjama koje mu nijesu bile po volji, uključujući i Povjerenicu za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije koja je više puta kritikovala njegove ispade kao nezakonite. Tačno je i da se Šešelj jednako vulgarno obrušavao i na svoje neistomišljenike, muškarce, kako iz Srbije tako i iz inostranstva”, navodi se u saopštenju  Akcije za ljudska prava (HRA) i Centra za ženska prava (CŽP).

Ove organizacije  ističu da “koliko god Šešelj bio personalno groteskna i primitivna figura, ne smije se potcijeniti da je on suštinski na vlasti u Srbiji i da ima sistemsku medijsku i drugu podršku države, što i ovaj i sve prethodne slučajeve čini još ozbiljnijim”.

Takođe, ocjenjuju da “brojnost negativnih reakcija na crnogorskoj javnoj sceni povodom ovog događaja “ohrabruje”.

Primijećena su, međutim, i neka ćutanja.  Nakon što se predsjednik parlamenta i jedan od lidera ZBCG nije oglasio ovim povodom, reagovao je DPS tvrdeći da je to ćutanje odobravanje.

„Postoje stvari koje se ne komentarišu i koje su ispod svakog nivoa a to je situacija u kojoj se u knjizi Vojislava Šešelja pominje bivša poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković” kazao je kasnije  Mandić upitan da to prokomentariše, Šešeljevo djelo. “Gospođa Vuksanović Stanković se više ne bavi politikom i primijetio sam da pojedini to sada žele da nametnu kao temu. Ovolika povika u Crnoj Gori je želja što više nametnuti tu temu ne vodeći računa o ugledu gospođe Vuksanović Stanković. Niti ću to čitati niti ću to komentarisati. Ja ne želim da namećem tu temu i ponavljam, to je ispod nivoa komentarisanja”, preczirao je Mandić

Na portalu Borba, koji se vezuje za bivši Demokratski front, međutim, više nego komentarišu Šešeljevu knjigu. Oni su nakon reakcija i osuda Šešeljevog uratka, objavili i njegovu izjavu tim povodom i dali mu priliku da dodatno vrijeđa bivšu poslanicu SDP-a.  Na kraju teksta ogradili su se konstatcijom da Šešeljev stav „nije stav redakcije“. Šteta je, naravno, učinjena.

Zanimljive su i reakcije koje su došle iz Demokratske partije socijalista. Iz te partije su kazali da nije prvi put da autor tog ogavnog nedjela napada na ono, u Crnoj Gori, najsvetije – ženu, i to ne bilo koju nego jednu iz reda onih koji su život podredile odbrani vlastite kuće i njenog dostojanstva od „ovih i ovakvih, jadnih i bijednih, kakav je ovaj mrzitelj svega crnogorskoga“.

Neki od napada na “ono najsvetije – ženu”, dolazili su iz krugova bliskih upravo dugogodišnje partije na vlasti. Uz gromoglasno ćutanje poslanika i funkcionera te partije.  Poput slučaja Vanje Ćalović Marković, recimo.

Interesantan je i savjet bivšeg DPS premijera Duška Markovića, nekadašnjeg dugogodišnjeg šefa tajne službe:“… Da manje bilježimo ko je dao podršku Draginji, već dobro i tvrdo da upamtimo ko nije osudio ovaj sramni napad”.

Ohrabrujuće su brojne reakcije osude knjige ratnog zločinca Vojislava Šešelja o Draginji Vuksanović Stanković, bivšoj poslanici i liderki SDP. Ali treba poslušati Markovića i “tvrdo upamtiti ko nije osudio ovaj sramni napad”. I ne zaboraviti ko je  otćutao  mnoge ranije slične napade. I koje su politike izrodile raznorazne šešelje, a koje ih još podržavaju.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo