Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Čelično jedro na Havajima

Objavljeno prije

na

Negdje u isto vrijeme kao i prošloga ljeta, početkom jula ove godine, na bilbordima u Podgorici i Budvi osvanuo je snimak kompjuterske animacije projekta pod imenom Turistički kompleks Sveti Nikola, Budva, Crna Gora – sa velelepnim hotelom u obliku velikog bijelog jedra po ugledu na čuveni hotel Budž El Arab ili Toranj Arapa u Dubaiju. Turistički kompleks pozicioniran je na dijelu ostrva okrenutog prema Svetom Stefanu, na suprotnoj strani od ostrvskog imanja poznatog po spektakularnim kupovinama i preprodajama u kojima se kao kupci i prodavci pominju poznati tajkuni Nenad Đorđević, Stanko Subotić Cane, zatim Prva banka i njeni vlasnici i druga manje ili više poznata imena.

Veoma atraktivno i neizgrađeno ostrvo Sv. Nikola, nekadašnje izletište Budvana poznatije po nazivu Havaji ili Školj, odavno je zapalo za oko bogatih i moćnih koji su namjeravali da na njemu sagrade luksuzne turističke kapacitete.

Jedan od zainteresovanih investitora koji želi da sačuva anonimnost, jednom godišnje putem javnog oglašavanja na bilbordima, promoviše svoje ideje o gradnju jedinstvenog hotelskog kompleksa na Havajima.

U pitanju je crnogorsko-američka kompanija LLC – Sveti Nikola u kojoj značajan udio ima crnogorski državljanin koji živi i radi u Americi, u čijem je vlasništvu parcela od 16.000 kvadrata na budvanskom ostrvu, na kojoj se planira izgradnja ekskluzivnog hotela.

Idejni projekat arhitektonskog dijela Turističkog kompleksa Sv. Nikola izradio je tim arhitekata biroa ING Invest iz Danilovgrada. Direktor biroa, arhitekta Veselin Radulović potvrdio je za Monitor da iza planirane investicije pored domaćeg stoji i kapital dvije američke firme.

Radulović je istakao „da se radi o tipu luksuznog hotela koji će imati oko 24 sprata i prateće sadržaje visoke kategorije. Hotel svojim oblikom i funkcijama, ne ugrožava okolinu jer štiti prirodni ambijent lokacije”.

Svi su tehnički sadržaji smješteni u podzemnim etažama hotela, pa čak i recepcija u koju se ulazi morem sa plovilima.

U podzemlju je smještena i diskoteka, kazino i mnogi drugi sadržaji. Na zelenim površinama oko hotela predviđeni su restorani a u moru manje marine za brodove i jahte.

HOTEL UNIKAT: Kompleks Sv. Nikola izdvaja od drugih specifičan način gradnje. Umjesto betona planira se upotreba čelične konstrukcije koja se, navodi Radulović, u Crnoj Gori rijetko koristi.

Sklopljen je ugovor o saradnji sa američkom kompanijom specijalizovanom za gradnju čeličnih konstrukcija jer je takva gradnja lakša i elegantnija, ali daleko skuplja od klasične. Postoji samo betonski prsten, jezgro oko koga se sve montira, praktično na šarafe. Moguće je tri sprata montirati za jedan dan. Sve je obezbijeđeno na seizmički rizik od devet stepeni Rihterove skale.

Ostrvo Sv. Nikola nije urbanizovano i nalazi se u zoni morskog dobra pod ingerencijom vladinog preduzeća Morsko dobro.

Prostornim planom područja posebne namjene za morsko dobro, (PPNMD) dat je generalni koncept razvoja ostrva razrađen na nivou Detaljnog urbanističkog plana kojim se planski obradio samo onaj dio ostrva koji je u vlasništvu Stanka Subotića i Podgoričanina Predraga Pavličića.

Ni na tom dijelu gradnja hotela nije dozvoljena, predviđeni su samo manji ugostiteljski objekti, trgovine i uslužne djelatnosti kao i privezišta za oko 80 jahti i čamaca.

Međutim, kako praksa pokazuje planovi i postoje da bi se mijenjali. Na to je ukazao bivši premijer Milo Đukanović. Pravdajući hiper urbanizaciju poluostrva Luštica na kojoj egipatski Oraskom planira izgradnju više gradova i sela, Đukanović je ocijenio kako planovi nijesu sveta pisma, jednom zauvijek data, te da se mogu mijenjati. Zavisno od investitora, naravno.

Upitan na osnovu koje planske dokumentacije je projekat urađen, arhitekta Radulović je pojasnio: „Idejni projekat je rađen na bazi projektnog zadatka investitora. Mi nismo imali urbanističko-tehničke uslove. Očekujemo da će država Crna Gora u ovoj ponudi prepoznati vrijednost projekta usmjerenog ka napretku crnogorskog turizma. Uslovi se prilagođavaju velikim investicionim poduhvatima pa se nadamo da će se obezbijediti pravna regulativa za dobijanje neophodnih urbanističkih uslova i odobrenja za gradnju.”

Riječ je inače o investiciji vrijednoj oko 250 miliona američkih dolara.

Za sada su, po saznanjima Monitora obavljene samo neformalne konsultacije u nadležnim institucijama gdje su dobijena pozitivna mišljenja o projektu.

POMAMA ZA HAVAJIMA: Ostrvo Sveti Nikola najveće je ostrvo Crnogorskog primorja, dužine 1750 metara, ukupne površine 47 hektara, udaljeno od Starog grada oko 800 metara. Ime je dobilo po maloj crkvici Sv. Nikola iz 16. vijeka.

Većim dijelom ostrvo je u vlasništvu brojnih paštrovskih porodica i države.

Atraktivni ambijent ostrva privlači kao magnet mnoge bogate ljude i kontroverzne biznismene koji jedni druge smjenjuju na Havajima, počev od lidera JUL-a Nenada Đorđevića, do Prve banke i Stanka Subotića. Istorijat zemljišnih transakcija na Havajima bio je buran praćen novčanim iznosima koji su dostizali vrtoglave cifre.

Oko 110.000 m2 zemlje na najljepšim dijelovima ostrva bilo je vlasnistvo Marike Gregović od koje je 1930. godine kupio inženjer Gligorije Vukčevic. Dio zemljišta je Vukceviću oduzeto 1948. godine, da bi 1993. godine oko 67.000 m2 bilo vraćeno njegovim sestrama, kao nasljednicama.

One su jednu trećinu ukupnog imanja, oko 37.000 m2 1997. prodale Đorđeviću, koji je deset godina kasnije prihvatio ponudu koja se ne odbija i za 20 miliona eura svoj dio Havaja prodao Subotiću. Po nekim izvorima ta cifra bila je i veća.

Budvansko ostrvo kao da je osuđeno da stalno mijenja vlasnike, pa je Canetov plac ubrzo zaplijenila Prva banka zbog milionskih kreditnih dugovanja. Spor je napokon izglađen, Cane je, prema pisanju medija, platio kredit i povratio svoju imovinu.

Drugu idealnu trećinu zemlje sestara Vukčević kupio je Predrag Pavličić.

U katastru nepokretnosti na ime firme Montecco Inc Doo, čiji je osnivač, uknjiženo je blizu 38.000 kvadrata na ostrvu. Uz susvojinu na oko 12 hiljada m2, zaokružena je parcela od 50.000 kvadrata na Havajima.

Zanimljiva je koincidencija da je sudija Valentina Pavličić koja sudi optuženim čelnicima Budve u procesu Zavala, supruga vlasnika zemljišnog posjeda na Havajima.

Treći dio pomenutog imanja ali na drugom kraju ostrva, pripada investitorima projekta Turistički kompleks Sveti Nikola.

Bogati vlasnici zemljišta na budvanskom Školju sigurno neće gajiti povrće, loviti ribu i izdavati suncobrane i ležaljke na ostrvu. Pitanje je pogodnog trenutka kada će se krenuti u urbanizaciju Havaja ili, kazano rječnikom državnih činovnika, u turističku valorizaciju posljednje zelene oaze.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

SDT I POLICIJA ZAPOČELI OPERACIJU GENERAL: Nove optužbe za stare znance

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više vođa i visokopozicioniranih članova registrovanih organizovanih kriminalnih grupa iz Crne Gore uhapšeno je ili se potražuju zbog sumnji da su bili dio zajedničke organizacije formirane radi krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Australiju

 

 

Službenici specijalnog policijskog odjeljenja u srijedu su, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, započeli veliku akciju u kojoj je uhapšeno više osoba koje su, godinama, slovile kao vođe ili visokopozicionirani članovi organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem narkotika. Uhapšeno je devet, a krivična prijava je podnijeta protiv 19 osoba, saopštili su iz SDT-a.

Prema onome što je saopštio portparol i tužilac SDT-a Vukas Radonjić, kriminalna organizacija je formirana “ u cilju vršenja krijumčarenja opojne droge kokain iz Južne Amerike u Evropu i Australiju, brodovima,” Po nalazima SDT grupa je odgovorna za krijumčarenje dva zaplijenjena tovara kokaina; prvog, u količini od 1.570 kilograma, koga su “organi otkrivanja Kolumbije” zaustavili u oktobru 2020. godine. Potom je, u junu 2021, tovar od 900 kilograma kokaina otkriven i zaplijenjen u Australiji.

Kriminalnu grupu organizovali su i vodili uhapšeni Podgoričanin Vaso Ulić i odbjegli Kotoranin Radoje Zvicer.

Ime Radoja Zvicera javnosti je poznato duže od deceniju, a posljednjih godina nedostupan je crnogorskim nadležnim organima. Označen je kao jedan od vođa kavačkog kriminalnog klana, a Specijalno tužilaštvo je protiv njega i članova njegove kriminalne grupe podiglo više optužnica zbog međunarodnog krijumčarenja narkotika i likvidacija članova suprostavljenog – škaljarskog kriminalnog klana.

Njegov partner u tek objelodanjenim kriminalnim radnjama bio je Podgoričanin Vaso Ulić. Za njega je crnogorska javnost prvi put čula 2017.godine kada je uhapšen zbog sumnje da je organizator kriminalne grupe koja se bavila međunarodnim švercom narkotika. Dok je za veći dio crnogorske javnosti on bio nepoznanica, nadležni organi Australije tvrdili su da je riječ o osobi koja upravlja jednom od najopasnijih kriminalnih organizacija na njihovom prostoru.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PETICIJA PROTIV SMJENE MINISTARKE PROSVJETE: Trebamo stručnjake umjesto političkih kadrova

Objavljeno prije

na

Objavio:

Peticijom Prosvjetne zajednice, koju su podržale brojne NVO, traži se da, uprkos političkoj trgovini, ministarka prosvjete Anđela Jakšić-Stojanović ostane na čelu tog resora. Za razliku od svojih prethodnika, za sedam mjeseci, pokazala je rezultate, a to je ono što politici najviše i smeta

 

 

Prosvjetna zajednica Crne Gore pokrenula je peticiju kojom traže da se ne smjenjuje ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović.

Ministarki mandat treba da se završi u sklopu političkog dogovora oko rekonstrukcije Vlade, a na njeno mjesto planira se kadar Nove srpske demokratije Andrije Mandića. Neouobičajeno u praksi u kojoj je obrazovanje odavno zarobljeno politikom jeste ova peticija i podrška za ministarku od strane civilnog sektora.

Početak njenog mandata nije obećavao. Obilježio ga je štrajk prosvjetara u kome se Vlada a i Ministarstvo prosvjete nijesu najbolje snašli. Ipak, početno zastrašivanje i ,,isljeđivanje” direktora škola zamijenjeno je pregovorima i kakvim-takvim dogovorom.

Ono što je značajno je iskorak u dosadašnjoj praksi polaganja eksternih ispita. Za kratko vrijeme Ministarstvo prosvjete je uspjelo da od prošlogodišnjeg neregularnog polaganja, dodatno obilježenog skandaloznim ponašanjem roditelja „prepisivača“ i podrškom koju su im dali tadašnji čelnici resornog Ministarstva, na uštrb prosvjetara koji su pokušali ozbiljno raditi svoj posao,  napravi sistem koji je onemogućio prepisivanje i pokazao pravo – poprilično loše stanje u obrazovanju. Tako su nam rezultati ovogodišnjeg testiranja donijeli, u odnosu na prethodne tri godine, jedva do tri puta više jedinica. Dok je odličnih bilo tri do četiri puta manje. Razlog nije ispodprosječna generacija maturanata i polumaturanata, nego to se što ove godine testovi nijesu dijelili povlašćenima uoči ispita, a učenici nijesu mogli prepisivati tokom testiranja.

,,Simptomatično je da učenik ima jedinicu na eksternoj provjeri znanja, a nosilac je Luče“, istakla je ministarka Jakšić-Stojanović.

Ona se izdvojila od većine članova (ne samo ove) Vlade, tako što je kompententno govorila o svom resoru, uočavala mane i tražila rješenja. Kaže da je bila zaprepaštena uslovima zatečenim tokom obilaska  pojedinih škola. Uvjerila se da u pojedinima nema osnovne opreme da se izvodi, na primjer, nastava iz fizike, hemije, biologije. Zato je najavila ozbiljnija  ulaganja u infrastukturu.

Govorila je i o nekim tabu temama obrazovanja u Crnoj Gori, pa je za razliku od prethodnih ministara, pomenula da treba da se radi sa roditeljima koji pritiskaju nastavnike da djeci daju bolje ocjene. Pošto   praksa pokazuje da roditelji prelaze granicu i upliću se u nastavni proces.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PRIPREMNE RADNJE ZA NOVOG, STAROG DIREKTORA RTCG: Ostavka bez smjene

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon pet presuda da je nezakonito izabran za generalnog direktora RTCG, Boris Raonić sada ima priliku da nakon ostavke na novom konkursu bude reizabran. Ovaj put zakonito.  Uz blagoslov političara i tužilaštva

 

 

Generalni direktor Radio televizije Crne Gore (RTCG) Boris Raonić podnio je u utorak ostavku, nakon čega ga je Savjet RTCG imenovao za vršioca dužnosti i raspisao konkurs za novog generalnog direktora.

,,Kako se sa nespornih uspjeha RTCG ne bi skretao fokus, nakon stupanja na snagu novog Zakona o nacionalnom javnom emiteru, odlučio sam da shodno članu 38 Zakona, podnesem ostavku na mjesto generalnog drektora i molim Savjet da ostavku konstatuje na prvoj sjednici. Vjerujem da je upravo ovo način da se reforme Javnog medijskog servisa stave u fokus i dodatno intenziviraju, a Savjet i menadžment relaksiraju od pritisaka koji se na njih vrše”, navodi se u ostavci Raonića.

Imenovanje Raonića za v.d. direktora podržali su svi članovi Savjeta, osim potpredsjednice tog tijela Marijane Camović-Veličković.

,,Boris Raonić se iživljava nad Javnim servisom na način koji mu padne na pamet i za sve ima podršku Savjeta čiji su članovi puki izvršitelji naloga koji uvijek djeluju organizovano i mimo logike, što je konstatovala i Agencija za sprječavanje korupcije koja je za takvo ponašanje rekla da ukazuje na korupcuju. Iživljavanje je podnošenje ostavke na funkciju koju je obavljao u nezakonitom mandatu sa objašnjenjem da će se tako stvari dovesti u red i momentalno samokandidovanje i imenovanje za vršioca dužnosti dok se ne završi konkurs za izbor novog generalnog direktora koji će biti raspisan u skladu sa Zakonom koji je pisao sam za sebe”, kaže za Monitor Camović-Veličković.

Zahvaljujući izmjenama Zakona o nacionalnom javnom emiteru, Raonić  sada ispunjava uslove da bude generalni direktor, sa pet umjesto kao do sada deset godina radnog iskustva na poslovima rukovođenja u oblasti od značaja za obavljanje djelatnosti Javnog medijskog servisa (novinarstvo, umjetnost, kultura, audiovizuelna medijska djelatnost, sociologija, istorija, pravo, ekonomija…).

Camović-Veličković podsjeća da je Sindikat medija prije usvajanja seta medijskih zakona upozorio poslanike na scenario koji se sada realizuje u Javnom servisu: ,,A to je podnošenje ostavke i raspisivanje konkursa za novi izbor generalnog direktora kako bi se preduprijedile pravosnažne sudske presude koje se čekaju i po kojima bi morao da bude razriješen. Pošto nijesmo naišli na razumijevanje većine u Skupštini, odnosno njima je ovaj ishod sasvim prihvatljiv i poželjan, imamo priliku da gledamo Raonićevu predstavu u kojoj se ruga svima nama, a najviše sudstvu čije presude ne poštuje i tužilaštvu koje nije u stanju duže od godinu da saopšti stav o podnijetim krivičnim prijavama protiv članova Savjeta koji nisu sproveli pravosnažnu sudsku presudu već reizabrali Raonića i protiv njega samog i pravnika RTCG koji su ih podstrekavali i orkestrirali taj reizbor. Sve se moglo izbjeći ali očigledno je bio cilj da se baš ovo ne izbjegne”.

Pet prvostepenih i pravosnažnih sudskih presuda do sada su potvrdile  da je Raonić nezakonito izabran za generalnog direktora RTCG u dva navrata u avgustu 2021., a zatim u julu 2023. godine.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je formiralo predmet zbog reizbora Raonića, u kome su saslušani osumnjičeni članovi Savjeta RTCG Veselin Drljević, Filip Lazović, Naod Zorić, Predrag Miranović i Amina Murić zbog sumnje da su odbili izvršenje pravosnažne i izvršne sudske presude i omogućili sticanje protivpravne koristi izabranom generalnom direktoru. Taj predmet je spojen sa drugim, koji se vodi protiv Raonića, kao i predstavnika pravne službe Želimira Mićovića i advokatice RTCG Zorice Đukanović, zbog osnova sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj putem podstrekavanja članova Savjeta.

Nakon što su preispitivali ovaj slučaj duže od godinu iz SDT-a su ga proslijedili Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT). Uz obrazloženje da specijalni tužioci istražuju samo visoke funkcionere, što Raonić i članovi Savjeta nisu.

,,Više od 12 mjeseci se izmišljaju razlozi da SDT ne završi postupak izviđaja, a preko medija se daju besmislena objašnjenja da se čeka vještačenje glasačkih listića sa sjednica Savjeta RTCG.Ovo upućuje na zaključak da su i SDT i vrhovni državni tužilac pod političkim uticajem jer su imali vremena da ovaj slučaj riješe i da ne dođemo u situaciju da osoba koja je dva puta nezakonito izabrana, u potpunosti svjesna da krši zakon, ponovo dobije priliku da u narednom mandatu vodi RTCG. Od osobe koja svjesno krši zakon su samo gori njegovi sadašnji politički mentori Milojko Spajić, Andrija Mandić i Milan Knežević”, saopštio je Goran Đurović, direktor Media centra.

Pored odlučivanja o direktoru, Savjet je za ombudsmana Javnog servisa imenovao Todora Brajkovića. On je bio kandidat i na prošlom konkusu koji je poništen, a upitna je bilo njegovo iskustvo od 10 godina u audio-vizuelnim medijima. Brajković ima i lične veze sa predsjednikom Savjeta Drljevićem, jer je generalni sekretar Udruženja sportskih novinara, čiji je predsjednik Drljević.

,,Iživljavanje je i izbor čovjeka za kojeg je jasno običnim čitanjem uslova konkursa da ne ispunjava uslove za ombudsmana baš na to mjesto kojem nije dorastao, a samo zato što je prijatelj predsjednika Savjeta Veselina Drljevića i zbog usluge Danu koji je aktuelne okupatore Javnog servisa zadužio makar sa tim što se u tim novinama ne može pročitati ni slovo o onome što se u RTCG dešava unazad tri godine”, ističe Camović-Veličković. Objašnjava i da je novi ombudsman sportski novinar Dana, što je navedeno kao konflikt interesa u samom Zakonu: ,,Upoznala sam sa tim članove i članice Savjeta prije nego što su glasali, ni osvrnuli se nisu”.

Za sada se većina Savjeta RTCG ne osvrće na pravila i zakone, a ni tužilaštvo na krivične prijave koje su podnijete zbog takvog načina rada.

Novi Zakon o RTCG predvidio je smanjenje uticaja političara iz Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore na izbor članova Savjeta. Međutim, novi saziv Savjeta će početi sa radom tek sredinom sljedeće godine.

Do tada, nekritičkom promocijom političara Javni servis može i dalje da se bavi, sa sve Savjetom i novim, starim direktorom.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo