Povežite se sa nama

OKO NAS

FOND ZDRAVSTVA I POVLAŠĆENI DOBAVLJAČI: Monopol na naš račun

Objavljeno prije

na

Još jedna strana investicija ostaće nerealizovana jer vlasti investitorima nude tuđu zemlju, pod sudskim sporom.

Kotorske vlasti najavile su prošle godine izgradnju akva parka sa delfinarijom u Grblju, na lokalitetu nekadašnje divlje deponije Trešanjski mlin. Kao investitor najavljen je direktor i vlasnik firme Aqualand Montenegro Ukrajinac Dmitry Lyarskiy.

Lyarskiy je kazao je da oni imaju nekoliko akva parkova u Ukrajini i istočnoj Evropi, te da žele da ovaj projekat realizuju u kotorskoj opštini kao jedan novi vid turističke ponude. Čak su i razgovori sa nadležnim predstavnicima lokalne vlasti bili vidno uznapredovali, pa je Lyarskiv novinarima tada kazao da će akva park biti gotov do 2016. godine.

,,U Crnoj Gori osim mora i plaža, ima jako malo infrastrukture u smislu turističke ponude. Čuli smo da je proteklih godina bilo nekoliko najava za gradnju akva parkova na primorju, ali ne znam zašto nijedan od tih projekata nije realizovan. Ovdje smo godinu i ovo je prvi projekat koji planiramo da realizujemo u Crnoj Gori. Za sada je investicija planirana na oko osam miliona eura, što će naravno zavisiti od cijene zemljišta koju još ne znamo”, rekao je Lyarsky prošle godine. Najavio je da će zaposliti 100 do 200 radnika.

Međutim, ništa od akva parka. Jedan od razloga je to što je zemljište koje Opština ponudila Ukrajincu – pod sudskim sporom.

„Taj akva park su oni namjerili da prave na imovini koja je eksproprisana 1981. godine za smetlaru i ta zemlja je još pod sudskim sporom”, objašnjava za Monitor Mićo Dobriša, jedan od potražilaca vlasništva dijela zemlje koji je Opština Kotor namjeravala da proda ukrajinskom biznismenu za izgradnju akva parka.

„To nije smetalo državi da u katastru uknjiži tu zemlju. Nije im smetalo da uknjiže imovinu moju i drugih suvlasnika, koja čak nije tada bila ubilježena u katastru na snimcima iz aviona”, objašnjava Dobriša. ,,Ja i moja porodica tu imamo sedam, osam hiljada kvadrata, a porodica Vukotić iz Gornjega Grblja, čiji se nasljednik nije pojavio prilikom snimanja zemlje ima oko 12 hiljada. Iako je država tada tu zemlju koja je nasljeđe porodice Vukotić uknjižila na sebe, ja sam znao da nasljednik postoji. Potražio sam ga i on se pojavio, pa sada i on potražuje sudskim putem svoju zemlju. Tako da će sada to sve malo teže ići”, kaže dalje Dobriša objašnjavajući da su nadležni u Opštini upoznati sa situacijom.

,,Sve to oni u Opštini znaju, jer sam ja kao odbornik i na zasjedanju lokalnog parlamenta o tome diskutovao, upozoravajući ih da ne rade to na takav način na koji su krenuli – da otimaju zemlju. Jer oni idu silom. Idu snagom sile na tuđu imovinu, to je sada dokazano i ovim novim Zakonom o eksproprijaciji. Oni pokušavaju da dokažu svoju, kako oni misle, nedodiljivu moć i silu vladajuće oligarhije. A to im za sada izgleda prolazi u ovoj zemlji i kod ovih glasača koji im sve zaboravljaju, pa stoga mogu svašta i da rade, čak i da otimaju đedovinu. Eto, meni su je oteli, ali ja ću učiniti sve što je u okviru mojih zakonskih mogućnosti da sačuvam tu zemlju”, kaže za naš list Dobriša i naglašava da je najveći dio zemlje pod sudskim sporom.

Naime, 2008. godine su mještani Grblja izvojevali da se na toj lokaciji u jednoj od malobrojnih ,,poljana” koje imamo u Crnoj Gori, ne pravi regionalna deponija za opštine Kotor, Tivat i Budva. Onda se prije više od godinu pojavila inicijativa da se na toj lokaciji, na zemljištu površine oko 30 hiljada kvadratnih metara, umjesto deponije gradi akva park.

Opština Kotor je, zbog imovinskog spora, prošle godine razgovarala sa investitorom o zakupu, a ne o prodaji zemlje, i pripremila odluku o davanju u zakup. Odlukom je bilo precizirano da se u zakup daju tri katastarske parcele u katastarskoj opštini KO Prijedor u Grblju, ukupne površine 30 hiljada kvadrata, uz početnu mjesečnu nadoknadu od 2.381 euro. Iz Opštine je tada objašnjeno da sudska zabilježba nije smetnja davanju u zakup, jer će ukoliko se sudski utvrdi osnovanost tužbe bivših vlasnika, njima biti isplaćena nadoknada za zemlju oduzetu 1981. za potrebe deponije.

U kojoj je danas fazi cijeli projekat i nazire li se rješenje, nijesmo mogli saznati od nadležnih iz Opštine i njenih službi.

Prema prošlogodišnjim navodima Dmitrya Lyarskiya, u realizaciji ovog projekta Ukrajinac je imao podršku od bivše gradonačelnice Marije Ćatović i, tadašnjeg i sadašnjeg, potpredsjednika Opštine Branka Nedovića. Monitor je kontaktirao Nedovića, a on nas je uputio na menadžera Opštine Srđana Dragomanovića, koji je kazao da on nema nadležnosti da daje bilo kakve izjave i tražio je da mu pitanja pošaljemo mejlom.

Dragojević nam je nakon što smo poslali pitanja u kratkom telefonskom razgovoru saopštio da će pitanja proslijediti kabinetu predsjednika Opštine. Odgovori nijesu stigli.

Prema katastarskim podacima predmet ovog najavljenog aranžmana su katastarska parcela 1563 KO Prijeradi koja po listu nepokretnosti ima površinu 11.649 kvadrata i po kulturi predstavlja šume 3. klase, kat. parc. 1565 površine 15.441 i predstavlja ,,sada bivšu deponiju smeća” i kat. parc. 1564 površine 700 kvadrat pašnjak 3. klase.

Nebojša MANDIĆ

Komentari

Izdvojeno

DIVLJANJE CIJENA U CRNOG GORI: Enigmatična poskupljenja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Povodom ovonedjeljnog Međunarodnog dana potrošača svi akteri koji utiču na formiranje cijena su izjavili da oni nijesu krivi za enormna poskupljenja. I dok, eto, na neobjašnjiv način cijene osnovnih proizvoda stalno rastu, potrošačima se, sem većih izdataka, ne nudi rješenje

 

U Crnoj Gori je, po zvaničnoj statistici, u riziku od siromaštva više od petine ukupnog stanovništva i čak svako treće dijete. Divljanje cijena posljednih godinu dana mnogima je donijelo veće probleme u preživljavanju, a Vlada, trgovci i ostali centri moći sve to ne shvataju nimalo ozbiljno.

Ove sedmice, 15. marta, obilježen je Međunarodni dan zaštite prava potrošača. Crnogorski potrošači ovaj dan dočekuju u uslovima veoma visokih cijena koje opterećuju njihov životni standard, saopšteno je iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP): „Uvažavajući sve ekonomske faktore koji utiču na cijene u uslovima slobodnog tržišta, CEZAP prepoznaje i nekorektno tržišno postupanje trgovaca koji drže visoke marže kao jedan od glavnih faktora koji doprinosi ovakvom stanju”, navodi se u saopštenju.

U CEZAP-u smatraju da postoji osnov za intervenciju države u tom dijelu, kako bi se zaštitili ekonomski interesi potrošača i njihov životni standard.

Vlada sa drži po strani ili svojim odlukama dodatno urušava ovaj položaj. Odnedavno više nemamo smanjenu stopu akciza na gorivo, pa je došlo do rasta cijene goriva koje je sada jedno od najskupljih u regionu. I dok cijene goriva padaju na svjetskom tržištu, kod nas su zbog akciza već dva puta povećane.

Vlada će odlučiti da li će ponovo umanjiti akcize na gorivo zavisno od kretanja cijena naftnih derivata na svjetskoj berzi od poremećaja na tržištu, saopštili su iz Ministarstva finansija.

Da kretanje cijena na našem ne zavisi toliko od cijena na globalnom tržištu pokazala je analiza Konsultantske kuće Fidelity Consulting. Oni su uporedili cijene proizvoda u Crnoj Gori iz decembra 2022. i decembra 2021. sa cijenama na globalnom nivou i došli su do sljedećih podataka: cijene ulja i masti u Crnoj Gori porasle su za 21 odsto, uprkos tome što su na globanom nivou pale za čak 23 odsto. I sa ostalim proizvodima u Crnoj Gori su oboreni rekordi. Cijene hljeba i žitarica u Crnoj Gori porasle za 31, a na globanom nivou za samo pet odsto; cijene mesa u Crnoj Gori porasle su za 20 odsto, a na globanom nivou za svega jedan odsto; cijene mlijeka, sira i jaja u kod nas su porasle za 48 odsto, a na globanom nivou za svega tri odsto.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 17. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

VALORIZACIJA  SPOMEN-KOMPLEKSA SLOBODA U BERANAMA: Trka sa administracijom i vremenom

Objavljeno prije

na

Objavio:

Spomen-kompleks Sloboda na brdu Jasikovac u Beranama, autorsko djelo čuvenog i svjetski proslavljenog arhitekte Bogdana Bogdanovića, do pune valorizacije sačekaće još neko vrijeme. Na tom putu je veći broj administrativnih barijera koje treba proći, kako ne bi propale pare iz državnog budžeta namijenjene u te svrhe

 

Nakon što je proglašen kulturnim dobrom od nacionalnog značaja, spomen-kompleks Sloboda na brdu Jasikovac u Beranama, autorsko djelo čuvenog i svjetski proslavljenog arhitekte Bogdana Bogdanovića, do pune valorizacije sačekaće još neko vrijeme. Na tom putu je veći broj administrativnih barijera koje treba proći, kako ne bi propale pare iz državnog budžeta namijenjene u te svhre.

Lokalne vlasti u ovom gradu ušle su, tako, u trku sa vremenom da bi iskoristile 300  hiljada eura opredijeljenih u ovoj godini za valorizaciju. Proglašenje kulturnim dobrom je, kažu, samo prvi korak, a do valorozacije biće ih još dosta.

Bogdanovićev spomenik nacionalnim kulturnim dobrom u Crnoj Gori proglašen je pred sam kraj prošle godine, a direktorica  Polimskog muzeja Berane, Violeta Folić, kaže da je Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore o tome obavijestila Opštinu Berane, kao imaoca kulturnog dobra.

,,Mi smo negdje od 2013. godine  uporno slali inicijative, i evo sada konačno, poslije deset godina, dočekali smo da se ovaj spomenik proglasi kulturnim dobrom. Mnogo je važno da je spomen-kompleks dobio status kulturnog dobra od nacionalnog značaja, jer to znači da država ima pravo i obavezu da vodi dalju brigu o ovom značajnom spomen-kompleksu u Beranama”, priča Folićeva za Monitor.

Ona objašnjava da su upravo zbog toga ranije prekunute aktivnosti koje su bile u završnoj fazi izrade idejnog rješenja uređenja i valorizacije spomen-kompleksa Jasikovac.

,,Proglašenje nacionanim kukturnim dobrom podrazumijeva, naime, da mi više ne možemo tamo raditi ništa bez saglasnoti, odobrenja i konsultovanja Uprave za zaštitu kulturnih dobara”, kaže Folićeva.

Direktorica Polimskog muzeja posebno ističe da valorizacija spomen-kompleksa nije proces koji se dešava brzo, već da to predstavlja ,,maraton”, odnosno da će za taj posao trebati malo više vremena.

Folićeva smatra da ovo, na neki način, garantuje održivost spomenika, donosno čitavog sponem-kompleksa. Otvaraju se, kako objašnjava, mogućnosti da Opština Berane, kao imalac kulturnog dobra, od Ministarstva kulture dobija godišnje određena sredstva kroz Program zaštite i očuvanja kulturne baštine, gdje prednost imaju pokretna i nepokretna baština sa statusom kulturnog dobra.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 17. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

OKO NAS

ULCINJSKA PORT MILENA: Od simbola grada do septičke jame i nazad

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ulcinjska Port Milena, nekada pitoreskna laguna na samom početku Velike plaže, nakon decenija devastacije, dobija novi izgled. Od ekološke crne tačke ponovo postaje jedna od najatraktivnijih lokacija Ulcinja

 

„Ja sam uvjeren da je ovo decenija Ulcinja i da je ona već počela. To se ogleda i po visini investicija na svim poljima, počevši od onih u infrastrukturu pa do ulaganja u hotelske objekte visoke kategorije”, kaže predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari.

Prema njegovim riječima, to se možda najbolje vidi na početku Velike plaže, gdje se privodi kraju gradnja poslovno-stambenog kompleksa Porto Milena, iza koje stoji kapital iz Turske.

Cijeli ovaj prostor nakon decenija zapuštenosti dobija novi izgled, što je, kako navodi poznati ulcinjski ekolog, izvršni direktor NVO Zeleni korak, Dželal Hodžić, i dug prema istoriji. Jer, ovaj kanal od 1885. godine nosi ime po crnogorskoj knjeginji, kasnije kraljici Mileni Petrović.

Port Milena, odnosno luka Milena, je decenijama bila sigurno utočište za brodove i najveće mrijestilište ribe na Mediteranu. Bila je poznata širom Evrope po svojim kalimerama, jedinstvenim kućicama sa mrežama za izlov ribe, jer ih je fotografisao svaki turista koji je došao u Ulcinj.

Povremenim izlivanjima rijeke Bojane, luka i kanal su u plovnom stanju bili sve do 1930. godine. Nakon što je 1934. godine izgrađena Solana, radi čije je bezbjednosti podignut nasip duž Bojane, pročišćavanje luke i kanala riječnom vodom je prestalo.

Nakon katastrofalnog zemljotresa, 1979. godine, oko kanala je krenula intenzivna gradnja, tačnije pravi stampedo. Uzurpiraju se njegove obale praćene nasipanjem šuta, zemlje, ispuštanjem otpadnih komunalnih voda iz okolnih objekata (hotela, odmarališta, restorana, kuća, pansiona, auto-servisa…), a koje tu dospijevaju direktno ili indirektno preko potoka Bratice.

,,Prosječna širina Port Milene je nekada iznosila od 80 do 120 metara, a danas se na pojedinim mjestima može takoreći preskočiti. Sve to pokazuje nemoć državnih i opštinskih organa”, kaže Hodžić.

Situaciju je posebno otežavala činjenica da je najveći dio gradske kanalizacije završavao u ovom kanalu, pa je on postao najveća ekološka bomba na Jadranu. Ribe gotovo više nije bilo, kalimere su propadale, dok se sa tog prostora, posebno ljeti, širio nesnosni miris. Bilo je svakom jasno: dok se ta ekološka bomba ne ukloni, malo je izgleda da će čitav Ulcinj prodisati.

U jednoj studiji crnogorske Vlade iz 2013. godine se isticalo da Port Milena predstavlja najveći problem na jugu države, uz ukazivanje na potrebu iskopavanja kontaminiranog mulja iz tog kanala.

„Završetkom radova na izgradnji kanalizacione mreže za nekoliko prigradskih naselja, projekta koji se realizuje preko Evropske investicione banke i koji je vrijedan pet miliona eura, stanje u Port Mileni će biti za oko 70 odsto bolje“, tvrdi sekretar za investicije u lokalnoj upravi Minir Karamanaga.

Očekuje se da će se stanje sasvim normalizovati tek nakon realizacije projekta kompletne sanacije kanalizacione i vodovodne mreže u Ulcinju, koja se realizuje iz kredita njemačke KfW banke, a koja samo u prvoj fazi dostiže cifru od 20 miliona eura.

A na ušću Port Milene u more gradiće se ribarska luka koja će, prema projektu, moći da primi oko 80 čamaca. U okviru luke predviđena je i hala za rukovanje ribom i hlađenje, kao i 60 ribarskih kabina.

Kao rezultanta ovih radnji i očekivanja, krenula je obnova kalimera, što će sufinasirati i lokalna samouprava. Jer, te starinske naprave za ulov ribe su jedan od simbola Ulcinja, a Uprava za zaštitu kulturnih dobara je 2017. godine ,,ribarenje kalimerama” proglasila „nematerijalnim dobrom od lokalnog značaja“.

Hodžić smatra da je sada pravo vrijeme, da nakon što je Solana proglašena Parkom prirode, bude zaštićena i Port Milena. Jer, ona je, kako naglašava, dio kulturne baštine, turističko-ekološki brend, ekonomski samoodrživ lokalitet i arhitektonsko-pejsažna autentičnost Ulcinja.

,,Nakon ekološke rekonstrukcije, najbolje bi bilo da se upravo ovdje napravi marina, kao mjesto gdje su u slučaju nevremena vlasnici ulcinjskih čamaca decenijama sklanjali svoja plovila. Jer, to je prirodna marina koja bi mogla imati oko 400 vezova“, smatra bivši predsjednik Opštine Ulcinj Gzim Hajdinaga.

                                                                                                                                                                       Mustafa CANKA

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo