Povežite se sa nama

OKO NAS

FOND ZDRAVSTVA I POVLAŠĆENI DOBAVLJAČI: Monopol na naš račun

Objavljeno prije

na

Još jedna strana investicija ostaće nerealizovana jer vlasti investitorima nude tuđu zemlju, pod sudskim sporom.

Kotorske vlasti najavile su prošle godine izgradnju akva parka sa delfinarijom u Grblju, na lokalitetu nekadašnje divlje deponije Trešanjski mlin. Kao investitor najavljen je direktor i vlasnik firme Aqualand Montenegro Ukrajinac Dmitry Lyarskiy.

Lyarskiy je kazao je da oni imaju nekoliko akva parkova u Ukrajini i istočnoj Evropi, te da žele da ovaj projekat realizuju u kotorskoj opštini kao jedan novi vid turističke ponude. Čak su i razgovori sa nadležnim predstavnicima lokalne vlasti bili vidno uznapredovali, pa je Lyarskiv novinarima tada kazao da će akva park biti gotov do 2016. godine.

,,U Crnoj Gori osim mora i plaža, ima jako malo infrastrukture u smislu turističke ponude. Čuli smo da je proteklih godina bilo nekoliko najava za gradnju akva parkova na primorju, ali ne znam zašto nijedan od tih projekata nije realizovan. Ovdje smo godinu i ovo je prvi projekat koji planiramo da realizujemo u Crnoj Gori. Za sada je investicija planirana na oko osam miliona eura, što će naravno zavisiti od cijene zemljišta koju još ne znamo”, rekao je Lyarsky prošle godine. Najavio je da će zaposliti 100 do 200 radnika.

Međutim, ništa od akva parka. Jedan od razloga je to što je zemljište koje Opština ponudila Ukrajincu – pod sudskim sporom.

„Taj akva park su oni namjerili da prave na imovini koja je eksproprisana 1981. godine za smetlaru i ta zemlja je još pod sudskim sporom”, objašnjava za Monitor Mićo Dobriša, jedan od potražilaca vlasništva dijela zemlje koji je Opština Kotor namjeravala da proda ukrajinskom biznismenu za izgradnju akva parka.

„To nije smetalo državi da u katastru uknjiži tu zemlju. Nije im smetalo da uknjiže imovinu moju i drugih suvlasnika, koja čak nije tada bila ubilježena u katastru na snimcima iz aviona”, objašnjava Dobriša. ,,Ja i moja porodica tu imamo sedam, osam hiljada kvadrata, a porodica Vukotić iz Gornjega Grblja, čiji se nasljednik nije pojavio prilikom snimanja zemlje ima oko 12 hiljada. Iako je država tada tu zemlju koja je nasljeđe porodice Vukotić uknjižila na sebe, ja sam znao da nasljednik postoji. Potražio sam ga i on se pojavio, pa sada i on potražuje sudskim putem svoju zemlju. Tako da će sada to sve malo teže ići”, kaže dalje Dobriša objašnjavajući da su nadležni u Opštini upoznati sa situacijom.

,,Sve to oni u Opštini znaju, jer sam ja kao odbornik i na zasjedanju lokalnog parlamenta o tome diskutovao, upozoravajući ih da ne rade to na takav način na koji su krenuli – da otimaju zemlju. Jer oni idu silom. Idu snagom sile na tuđu imovinu, to je sada dokazano i ovim novim Zakonom o eksproprijaciji. Oni pokušavaju da dokažu svoju, kako oni misle, nedodiljivu moć i silu vladajuće oligarhije. A to im za sada izgleda prolazi u ovoj zemlji i kod ovih glasača koji im sve zaboravljaju, pa stoga mogu svašta i da rade, čak i da otimaju đedovinu. Eto, meni su je oteli, ali ja ću učiniti sve što je u okviru mojih zakonskih mogućnosti da sačuvam tu zemlju”, kaže za naš list Dobriša i naglašava da je najveći dio zemlje pod sudskim sporom.

Naime, 2008. godine su mještani Grblja izvojevali da se na toj lokaciji u jednoj od malobrojnih ,,poljana” koje imamo u Crnoj Gori, ne pravi regionalna deponija za opštine Kotor, Tivat i Budva. Onda se prije više od godinu pojavila inicijativa da se na toj lokaciji, na zemljištu površine oko 30 hiljada kvadratnih metara, umjesto deponije gradi akva park.

Opština Kotor je, zbog imovinskog spora, prošle godine razgovarala sa investitorom o zakupu, a ne o prodaji zemlje, i pripremila odluku o davanju u zakup. Odlukom je bilo precizirano da se u zakup daju tri katastarske parcele u katastarskoj opštini KO Prijedor u Grblju, ukupne površine 30 hiljada kvadrata, uz početnu mjesečnu nadoknadu od 2.381 euro. Iz Opštine je tada objašnjeno da sudska zabilježba nije smetnja davanju u zakup, jer će ukoliko se sudski utvrdi osnovanost tužbe bivših vlasnika, njima biti isplaćena nadoknada za zemlju oduzetu 1981. za potrebe deponije.

U kojoj je danas fazi cijeli projekat i nazire li se rješenje, nijesmo mogli saznati od nadležnih iz Opštine i njenih službi.

Prema prošlogodišnjim navodima Dmitrya Lyarskiya, u realizaciji ovog projekta Ukrajinac je imao podršku od bivše gradonačelnice Marije Ćatović i, tadašnjeg i sadašnjeg, potpredsjednika Opštine Branka Nedovića. Monitor je kontaktirao Nedovića, a on nas je uputio na menadžera Opštine Srđana Dragomanovića, koji je kazao da on nema nadležnosti da daje bilo kakve izjave i tražio je da mu pitanja pošaljemo mejlom.

Dragojević nam je nakon što smo poslali pitanja u kratkom telefonskom razgovoru saopštio da će pitanja proslijediti kabinetu predsjednika Opštine. Odgovori nijesu stigli.

Prema katastarskim podacima predmet ovog najavljenog aranžmana su katastarska parcela 1563 KO Prijeradi koja po listu nepokretnosti ima površinu 11.649 kvadrata i po kulturi predstavlja šume 3. klase, kat. parc. 1565 površine 15.441 i predstavlja ,,sada bivšu deponiju smeća” i kat. parc. 1564 površine 700 kvadrat pašnjak 3. klase.

Nebojša MANDIĆ

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo