Povežite se sa nama

INTERVJU

GORAN ĐUROVIĆ, MEDIA CENTAR: Nastavak DPS prakse

Objavljeno prije

na

RTCG je i dalje partijski servis sa razlikom što umjesto jedne partije (DPS) sada je kontrola podijeljena pa i DF ima veliki uticaj. Do nekih kozmetičkih promjena će ipak doći

 

MONITOR: Ove sedmice upisali smo još jedan napad na novinare. Napadnuta je direktorica CIN-CG MilkaTadić-Mijović. Kako komentarišete talas sve učestalijih napada na novinare?

ĐUROVIĆ: Napadi na novinare su ohrabrivani prethodnih godina od strane bivše vlasti jer se institucije nisu trudile da otkruju napadače i nalogodavce. Nova vlast još uvijek nije osigurala puno profesionalno funkcionisanje institucija neophodnih za sistemski obračun sa nasilnicima i kriminalcima pa se dogodio još jedan napad, ovog puta na direktoricu CIN-CG Milku Tadić-Mijović. Tužilaštvo i sudovi do sada nisu koristili zakonske mogućnosti i nasilnicima dodjeljivali maksimalne kazne propisane zakonom. Nadam se da će ovaj slučaj  pokazati da je tužilaštvo a i sud spreman da konačno drugačije tretira napade na novinare i time pošalje jasnu poruku svima koji namjeravaju iz bilo kojih razloga vršiti napade na novinare. Nova skupštinska većina do sada nije ozbiljno reagovala na inicijative usmjerene na pooštravanje zakonskih sankcija za napadače na novinare jer su, vjerovatno, zauzeti nacionalnim i kadrovskim pitanjima.

MONITOR: Izabran je direktor RTCG-a. Kako vidite taj izborni proces koji ga je pratio?

ĐUROVIĆ: Proces izbora generalnog direktora je od starta iskompromitovan djelovanjem Savjeta RTCG-a. Ključni upravljački organ javnog medijskog servisa ignorisao je više poziva Media centra da se izmijeni Statut RTCG-a i Poslovnik o radu Savjeta, kako bi se otklonile sumnje u sukob interesa članova Savjeta prilikom donošenja odluka, a pogotovo u procesu izbora generalnog direktora. Ukazali smo Savjetu RTCG-a da postoji poslovna saradnja tadašnjeg kandidata Raonića sa četiri člana Savjeta. Inicijativa Media centra je doživjela istu sudbinu kao i mnoge  druge koje smo podnosili prethodnom Savjetu kojeg je kontrolisao DPS. Političke partije iz vladajuće većine, koje svakodnevno daju ocjene u vezi sa radom sudova, tužilaštva i drugih institucija, nisu se oglasile makar jednom sugestijom kako bi se otkonile sumnje da je proces izbora generalnog direktora RTCG-a unaprijed dogovoren među partijama. Ćutanje partija iz vlasti sigurno nije plod poštovanja samostalnosti RTCG-a. Da je Savjet RTCG-a želio da sprovede proces izbora na fer način, mogao je da izmijeni Satut i Poslovnik o radu i propiše npr. da članovi Savjeta koji su najmanje tri mjeseca prije donošenja odluke u poslovnom odnosu sa osobom i/ili organizacijom koja je predmet  odluke koju Savjet usvaja, ne mogu se izjašnjavati u vezi sa tom odlukom. Nakon ignorisanja potrebe uređenja pitanja sukoba interesa, Savjet RTCG-a je pristupio ocjeni ispunjenosti zakonom propisaih kriterijuma za kandidate za generalnog direktora. Media centar je javno ukazao da postoje dva kriterijuma koji mogu biti ograničavajući faktor za najmanje dva kandidata za generalnog direkora (Borisa Raonića i Nikolu Markovića). Nakon, po našem mišljenju, pogrešnog tumačenja zakona od strane Savjeta RTCG-a, obratili smo se Upravi za inspekcijske poslove i pozvali na preventivno djelovanje kako bi postupak bio sproveden na zakonit način. Umjesto da sami zatraže mišljenje Inspekcije rada, Savjet je, ne čekajući okončanje postupka inspekcijskog nadzora, po ubrzanoj proceduri izabrao generalnog direktora.  Ovolika brzina pri donošenju odluke o izboru generalnog direktora budi sumnju u zakonitost postupka i ukazuje da je postojala zainteresovanost većeg dijela političkih partija iz vlasti da se ovaj proces što prije dovrši.
Savjet RTCG-a je izabrao Borisa Raonića za generalnog direktora koji je kao javni funkcioner, član Savjeta Agencije za elektronske medije, kontrolisao nekoliko dana rad RTCG-a odnosno samog sebe. Ako ne bude hitnog odgovora o ispunjenosti uslova Raonića i drugih kandidata, onda je jedini zaključak da će se i u narednim slučajevima vlast ponašati na sličan način – u skladu sa svojim partijskim interesima. Upravo onako kako je to 30 godina radio DPS.

MONITOR: Da li su promjene u državnoj televiziji ka njenoj trasformaciji u javni servis moguće bez promjena legislative za koju se zalagao i Media centar?

ĐUROVIĆ: Suštinska transformacja RTCG-a se neće desiti bez stvaranja zakonskog osnova za profesionalizaciju javnog medijskog servisa. Media centar je sa još 40 NVO tražio u januaru hitne izmjene Zakona o RTCG-u kako bi se onemogućio partijski uticaj na izbor članova Savjeta RTCG-a. Samo je URA pokazala interesovanje za izmjenu Zakona o RTCG-u, a sve ostale parlamentarne partije su ignorisale našu inicijativu. Zaključak koji se nameće je da je novoj većini u Skupštini od svih zakona koje je donio DPS jedino Zakon o RTCG-u po volji jer su mislili da tako mogu ostvarivati svoje partijske ciljeve preko članova Savjeta a onda i generalnog direktora. Kao što se nova vlast trudi da stvori uslove za profesionalan rad tužilačke organizacije, po istom principu treba da se trudi da uspostavi profesionalan rad RTCG-a. To se do sada nije desilo, naprotiv, nova vlast je preuzela mehanizme kontrole nad RTCG-om a najveći konstituent vlasti DF, ima i presudan uticaj na Savjet RTCG-a. Specifičnost je što generalni direktor kontroliše četiri člana Savjeta, sa kojima je do juče bio u poslovnim odnosma, dok ostatak za stabilnu većinu daju članovi Savjeta koje kontroliše DF.

Da podsjetimo, na osnovu najlošijeg Zakona o RTCG-u u posljednjih 18 godina (u pogledu samostalnosti ključnog upravljačkog tijela – Savjeta), izabran je Savjet u kojem je 5 od 9 članova izabrano direktno voljom vladajuće većine. Zato ovaj Savjet RTCG-a nosi balast partijskog uticaja. Upravo je mogućnost biranja kandidata NVO za članove Savjeta RTCG-a, direktno od strane poslanika u Admistrativnom odboru, dovela do toga da su se ispred NVO prijavili kandidati koji nisu prepoznatljivi u javnosti po ostvarenim rezultatima. Važno je podsjetiti na to da je protivno Zakonu o RTCG-u za člana ovog tijela imenovan predstavnik Unije poslodavaca, umjesto predstavnika Privredne komore. Bez obzira na to što je Privredna komora i dalje zarobljena partijska institucija, zakon se morao poštovati. Na poziv Media centra da Administrativni odbor promijeni svoju odluku, ćutali su svi predstavnici vlasti (DF, Demokratska Crna Gora i URA). Možemo očekivati da će u skorim podjelama ,,po dubini” na ključnim pozicijama direktora Televizije, Radija kao i urednika Portala, biti zadovoljavani partijski apetiti pa će DF dobiti vjerovatno najznačajnija mjesta. Vjerujem da će i DPS biti zadovoljan jer će mnogi urednici koji su uništavali godinama RTCG nastaviti da rade svoj posao na istim pozicijama. RTCG je i dalje partijski servis sa razlikom što umjesto jedne parije (DPS) sada je kontrola podijeljena pa i DF ima veliki uticaj. Do nekih kozmetičkih promjena će ipak doći a sam program će biti nešto bolji jer je teško da može biti lošije poslije Božidara Šundića.

MONITOR: U fokusu su i dalje identitetska pitanja. Sada su na dnevnom redu ustoličenje mitropolita Joanikija i popis, što je opet podiglo tenzije. Zašto se vrtimo ukrug?

ĐUROVIĆ: Vrtimo se ukrug jer opozicija u ovom personalnom sastavu nema što da ponudi građanima osim priče o identitetskim pitanjima. Na žalost, značajan dio vlasti ima isključivo nacionalna pitanja u svom fokusu dok su pitanja suštinske promjene sistema ostavljena po strani.  Sve dok partije koje se bave dominantno nacionalnim pitanjima budu uživale značajnu podršku građana, situcija se neće mijenjati. Građani su pokazali 30. avgusta prošle godine da su mudriji od političara. Nadam se da će  zrelost pokazati i na narednim izborima i kazniti partije koje se samo bave nacionalnim podjelama i koje nisu zaintresovane za vladavinu prava i suštinsku profesionalizaciju institucija već za puku zamjenu kadrova DPS-a svojim, jednako kvalitetnim, kadrovima

MONITOR:Kako ocjenjujete pozive bivšeg direktora Uprave policije na masovno okupljanje građana zbog najave ustoličenja mitropolita na Cetinju, te pozive da policajci odbiju naređenja?

ĐUROVIĆ: Nisam iznenađen njegovim ponašanjem a jedino se čudim ako iko u Crnoj Gori može da posluša čovjeka koji je devedestih strah širio u Pljevljima (a posebno prema Muslimanima) i branio jednu drugu državu, koji je sudionik afera kojima je nanijeta milionska šteta državi (Limenka). Nažalost, pozivi ljudi koji su iskompromitovani često kompromituju i ponekad opravdane zahtjeve dijela javnosti koji su nezadovoljni različitim anomalijama u društvu koje je donijela nova vlast.

MONITOR: Koliko je od avgusta prošle godine Đukanovićev režim suštinski demontiran?

ĐUEROVIĆ: Za prethodnih godinu dana nije urađeno mnogo na suštinskom oslobađanju instititucija. Ono što zabrinjava je što se sve češće mogu naći primjeri koji pokazuju da novoj vlasti nije stalo do zakonitosti i vladavine prava već isključivo do svojih pratijskih interesa. Imenovanja kadrova nove vlasti u raznim odborima, imenovanja i razrješenja u raznim instucijama prijeko su potrebna, ali moraju biti sprovrdena na zakonit način. Ako se to radi na isti način kako je radio DPS onda nema nikakve razlike u odnosu na prethodni period. Odnos prema izboru Savjeta RTCG-a takođe pokazuje spremnost poslanika većine da protivno zakonu izaberu jednog člana Savjeta. Do zakonitosti partijama na vlasti nije stalo ni kod imenovanja novog menadžmenta JP Plantaže pa je od zakonom propisanih uslova za izbor izvršnog direktora važnija  partijska pripadnost.

MONITOR: Za jesen su najavljeni protesti dijela vladajuće većine.  Kako vidite razrješenje političke krize koja traje?

ĐUROVIĆ: Mislim da najavljenih protesta DF-a na jesen neće biti jer ova politička grupacija nema podršku svog biračkog tijela za ovu inicijativu. Da kojim slučajem DF nije zaposlio stotine svojih kadrova u istoj toj Vladi i državnim institucijama, možda bi neko i povjerovao u njihove namjere. Naravno, naći će neko objašnjenje da opravdaju odustajanje od svojih najava.

Milena PEROVIĆ

Komentari

INTERVJU

EMIR ĆATOVIĆ, GLUMAC: Slušati unutrašnji glas

Objavljeno prije

na

Objavio:

Za mene su vještine koje sam stekao na ovom master programu od neprocjenjive vrijednosti, posebno jer sam ih učio od sjajne mentorke Amande Brennan, koju krasi bogato iskustvo u podučavanju glumaca, od kojih su neki i oskarovci

 

Navikli smo da domaći stvaraoci iz svijeta glume, pozorišta i filma budu prepoznati na regionalnom nivou i da imaju priliku da svoj talenat i umijeće pokažu u zemljama okruženja. Međutim, možemo se pohvaliti i da je talenat jednog crnogorskog glumca prepoznat na jednoj od najboljih glumačkih škola na svijetu, kakva je ona koju je nedavno i završio Emir Ćatović. Talenat, znanje, vještina i vrlina nijesu promakli eminentnim stručnjacima koji su mu otvorili vrata Univerziteta u Londonu. Emir Ćatović je kao dobitnik prestižne Čivning stipendije master studije glume završio na Royal Central School of Speech and Drama u Londonu.

Ćatović je diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Stalni je član ansambla Gradskog pozorišta Podgorica od 2015. godine. Već kao student druge godine glume započeo je profesionalnu karijeru ulogom u predstavi Na ljetovanju Crnogorskog narodnog pozorišta. Osim mnogobrojnih uloga koje je ostvario u matičnom pozorištu, imao je zapažene angažmane u nacionalnom teatru, Zetskom domu, tivatskom Centru za kulturu, Grad teatru Budva, bjelopoljskom Centru za kulturu, Nikšićkom pozorištu, kao i u Beogradskom dramskom pozorištu. Igrao je u televizijskim serijama i filmovima.

MONITOR: Kako je došlo do odlaska u London i nastavka školovanja? Prije toga ste igrali u mnogim predstavama različitih teatara, snimali filmove… Šta je bilo presudno?

ĆATOVIĆ: Prethodno iskustvo je uticalo na moju odluku da školovanje nastavim u inostranstvu. Ono me podstaklo da tražim izazovnije okolnosti u kojima bih se razvijao, i profesionalno, i lično. Znajući koliko je umjetnost glume napredovala širom meridijana, koliko je sistema koji se danas koriste u svim oblastima industrije, želio sam da se upoznam s drugačijim pristupom glumačkom poslu. Želja da obogatim i unaprijedim svoj izraz me vukla ka jednom od izvora tih vještina.

MONITOR: Kakav je bio prijemni ispit? Vjerujem da je, kao i prethodnih godina, bilo mnogo kandidata a veoma mali broj mjesta za upis.

ĆATOVIĆ: London je grad sa izuzetno razvijenim kulturnim životom, koji broji više od 200 pozorišta i koji je sjedište nekih od najboljih svjetskih produkcija. Znajući to, pri samoj prijavi na prijemni ispit očekivao sam veliku konkurenciju, posebno jer sam imao u vidu i to da ovaj fakultet upisuju glumci iz svih krajeva svijeta. Takođe, smjer koji sam upisao važi za najpopularniji među glumcima. Na tom smjeru se prijavi preko deset hiljada kandidata, a samo jedan od profesora isprati preko tri hiljade audicija. Znao sam da je upis na ovaj fakultet izazov koji sam priželjkivao jer sam nakon deset godina profesionalnog bavljenja glumom na prijemnom ispitu opet osjetio početničku tremu i uzbuđenje.

Miroslav MINIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 31. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

BILJANA STOJKOVIĆ, KOPREDSJEDNICA STRANKE ZAJEDNO U SRBIJI: Vučić imitira Putinovu Jedinstvenu Rusiju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Izgleda da se ipak došlo do svijesti da male balkanske autokrate ne mogu biti dio rješenja na duže staze, već su suštinski dio problema. Moji razgovori sa diplomatama iz inostranstva ukazuju na to da je došlo vrijeme novog pristupa – pokretanja ozbiljnih pitanja unutrašnje politike i stanja u Srbiji

 

MONITOR: U Beogradu je boravio Mihael Helmut Rot, predsjednik Spojnopolitičkog odbora njemačkog Bundestaga. U intervjuu za Novi Magazin, izjavio je da je proteklu deceniju u Srbiji obilježilo veliko nazadovanje demokratije. Može li se, u nekoj bližoj budućnosti, očekivati više kritičnosti na račun Beograda u vezi sa stanjem demokratije u Srbiji?

STOJKOVIĆ: Procene situacije u kojoj se nalaze naše društvo i država, a koje obavljaju razne međunarodne agencije, kao što je Freedom House, već godinama jasno definišu nedostatke u srpskom sistemu. Mi smo označeni kao „hibridna demokratija“ i u toj kategoriji kvaliteta kontinuirano padamo. Hibridni sistem podrazumeva da postoje neke formalne demokratske procedure, kao što su politički izbori, ali oni nisu slobodni; postoje institucije države, ali su one pod potpunom kontrolom političkog centra moći; u dokumentima su predviđeni standardi slobode medija, a ipak je medijska slika centralizovana, pod cenzurom i najjednostavnije se može opisati kao propagandna mašinerija vladajuće stranke i njenog predsednika Aleksandra Vučića. Katastrofalno smo ocenjeni i prema nivou korupcije u izveštajima Transparency International odakle zaključujemo da se kroz korupciju na svim nivoima ogleda ogroman deo problema jednog autokratskog društva. Za proevropsku opoziciju, naravno, veliku prepreku predstavlja činjenica da je međunarodna zajednica ignorisala ove probleme za račun tzv. stabilokratije, tj. održavanja kakvog-takvog mira među balkanskim državama. Izgleda da se ipak došlo do svesti da male balkanske autokrate ne mogu biti deo rešenja na duže staze, već su suštinski deo problema. Moji razgovori sa diplomatama iz inostranstva ukazuju na to da je došlo vreme novog pristupa – pokretanja ozbiljnih pitanja unutrašnje politike i stanja u Srbiji.

MONITOR: Dio Višeg tužilaštva u Beogradu pobunio se protiv predsjednika tog tužilaštva Nenada Stefanovića koji se smatra bliskim stranci na vlasti, a smatra se i da on zataškava istrage. Prve su o problemima progovorile zamjenice Višeg tužioca Jasmina Paunović i Bojana Savović. Sada su mete napada i disciplinskih prijava od strane prorežimskih NVO, ali i ministra Ivice Dačića. Koliko je ovo „momentum“ da se da podrška društva u Srbiji samostalnosti tužilačke funkcije?

STOJKOVIĆ: Meni je žao zbog činjenice da ni ovaj događaj nije pokrenuo veliki društveni bunt. Konkretno pitanje progonjenih tužiteljki moglo je postati opšte društveno i poslužiti za profilisanje borbe za samostalnost pravosuđa, što je zasigurno najveća otvorena rana u organizovanju i funkcionisanju naše zajednice. Pokazalo se da smo prilično zaboravili da borba za javni interes podrazumeva solidarnost i stavljanje u stranu uskih interesa i ličnih odnosa između pojedinaca i malih organizacija. Nije zanemarljiva ni praksa naprednjačke vlasti da u svaku aktivnost ubacuje svoje organizovane elemente koji unose dodatni razdor. Dakle, procene da demokratija nazaduje jesu tačne, kao i uporedno opadanje razumevanja demokratskih vrednosti i društvenog organizovanja.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

EDIN OMERČIĆ, ISTORIČAR, INSTITUT ZA ISTORIJU SARAJEVSKOG UNIVERZITETA: Politički je mit da je SDA bio jedini organizator otpora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bosanskohercegovački političari zorno pokazuju da se ne može govoriti o političkim elitama, već je ovdje riječ o političkim klasama, koje su same sebi svrha

 

MONITOR: Još nema Vlade Federacije BiH, gdje SDA koristi procedure i pokušava da pokaže svoju nezamjenljivost i kroz predlog Bakira Izetbegovića o koncentracionoj vladi. Kako gledate na formiranje državnih institucija BiH poslije opštih izbora održanih početkom oktobra prošle godine?

OMERČIĆ: Dakle, sami ste rekli, gotovo je pola godine prošlo, polako se usvajaju budžeti na različitim nivoima vlasti, a to je čini se i najvažnije. Kako političarima, jer tako pokazuju da nešto ipak rade, te na taj način s jedne strane kupuju socijalni mir, a s druge pokazuju mladima, kako pojedincima tako i mladim ljudima s porodicama, da se stvari neće promijeniti, te da je zarad istog tog socijalnog mira, njihov odlazak iz ove zemlje poželjan, prihvatljiv i razumljiv. A što se tiče samog načina i ideja za formiranjem vlasti i ostanak u takvoj vlasti, bosanskohercegovački političari kroz ovakve primjere zorno pokazuju da se ne može govoriti o političkim elitama, već je ovdje riječ o političkim klasama, koje su same sebi svrha. Naravno, radi se o jednoj latentnoj prijetnji tipa: „Bez nas propadamo“. Pri čemu se svakako u obzir treba uzeti i svojevrsni politički mit o SDA kao jedinom organizatoru otpora i jedinoj političkoj organizaciji koja je branila međunarodni bosanskohercegovački politički subjektivitet tokom devedesetih, ali i nakon rata, kroz određene metamorfoze tog mita, sve do danas. Pri tome se mogu čuti ogromne ne samo revizionističke tendencije, nego i namjerne faktografske, činjenične zloupotrebe prošle historijske zbilje koje rukovodsvo te stranke gotovo svakodnevno plasira.

MONITOR: Kako gledate na spremnost građanskih partija kakvima se smatraju SDP i Naša stranka da uđu u široku koaliciju sa etno-nacionalnim partijama i formiraju Savjet ministara BiH kojim predsjedava Borjana Krišto iz HDZ-a BiH?

OMERČIĆ: Odlično ste primijetili, manifestacija simbola crvene, crvenog, u Bosni i Hercegovini ne znači da se radi o lijevim, radničkim partijama. Ljevica ne postoji, simbolika crvene boje u vanjskom identitetu ovih stranaka je još jedna laža. I, da, ovdje se samo možemo nadovezati na naprijed rečeno. Dakle, apsolutna je odsutnost bilo kakve odgovornosti prema vlastitom biračkom tijelu. Mene stvarno zanima na koji način ove stranke uspijevaju svoje članove, simpatizere i glasače uvjeriti na dobijanje glasa. To je prava marketinška umjetnost. Ali na ovakva su razočarenja ljudi u BiH navikli, i njihov je odgovor na to bio jedan, gotovo do umjetničke razine razvijen način, ne života, življenja, već preživljavanja, koji je em postao izlizan i iscrpljen, em pozivao na promjenu, koja se sada manifestira migracijama, stalnom nadom da je negdje drugdje, u stabilnijem društveno-političkom, kulturnom i ekonomskom  okruženju – bolje. Znamo da je približavanje ljevice desnici opasno po društvo, po zajednicu. No, kako se ovdje ne radi o ljevici, može se na pitanje njena nepostojanja nadovezati i pitanje: Postoji li zapravo i šta je to, kakvo je to, bosanskohercegovačko društvo?

MONITOR: Milorad Dodik namjerava da u Skupštini RS ponovo progura na Ustavnom sudu suspendovan Zakon o imovini RS (koji je suspendovao i VP Kristijan Šmit) jer je do postizanja dogovora o ovom pitanju, VP Pedi Ešdaun 2005. nametnuo Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom. Djeluje da bez raspolaganja imovinom nema sigurne vlasti?

OMERČIĆ: Dodik u svom svakodnevnom javnom djelovanju istovremeno izaziva, provocira tobožnje političke protivnike i oponente, ali ih istovremeno i privlači i uvlači u vlastitu matricu. On to uspješno radi od početka devedesetih godina. Ta, intelektualni krug kojeg je on okupio oko sebe tokom rata, kao opoziciju Srpskoj demokratskoj stranci, je prihvativši potpisano u Daytonu, krenuo s idejom usporene poslijeratne razgradnje bosanskohercegovačke državnosti, shvaćajući Dayton i Pariz 1995. godine kao „završetak prvog poluvremena“ nakon kojeg „puške treba staviti u šoške“, o čemu sam opširnije pisao u knjizi koja je nedavno izašla. Djeluje da bez raspolaganja imovinom nema smisla baviti se političkim djelovanjem na ovim prostorima, te da će se zarad omogućavanja raspolaganja i upravljanja prirodnim, energetskim, industrijskim, privrednim, društvenim resursima posegnuti i za krajnjim sredstvima.

MONITOR: Dodik sa koalicijom stranaka na čijem je čelu SNSD, namjerava i da Nacrt o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS kojim se vraća krivično gonjenje za klevetu i uvredu, dođe usvojen u Skupštini, uprkos kritici međunarodnih organizacija za ljudska prava i medija, a najavljuje i izradu nacrta zakona o neprofitnim organizacijama. Kako razumijete ove odluke?

OMERČIĆ: Ovo je posebna priča koja evo ovih dana kroz zabranu okupljanja LGBT populacije u Banja Luci dobija svoj epilog, i sasvim je vidljivo da se kroz ovakve poteze sama vlast osjeća ugroženo te da klizi prema novom stepenu radikalizacije i gušenju ljudskih sloboda. Svako ko misli da će se nasilje – koje se danas ispoljava nad novinarkama, društvenim aktivistima i borcima za ljudska prava, nad – na bilo koji način označenim skupinama – bilo one rasne, vjerske, nacionalne, političke, nad Drugim kao takvim, nad poželjnim ili izmišljenim neprijateljem, nakon što se taj označeni na bilo koji način marginalizira, spriječi ili ukloni – da se vratim na misao, da će se nasilje zaustaviti – pa taj se golemo vara, i uz to provodi i svoj vlastiti život u svakoj mogućoj samodisciplini i strahu. To nije dobro za društvo, a pojedinac postaje eksplozivno sredstvo i meso za mljevenje.

MONITOR: U veoma komplikovanoj strukturi institucija u BiH, nikako da se razjasni da li je BiH uvela sankcije Ruskoj federaciji. Neki zvaničnici govore o uspješnom usklađivanju sa politikom sankcija EU preko Misije BiH u Briselu, a sada saznajemo da je MIP BiH radilo samostalno na osnovu Strategije spoljne politike – koja je istekla. Inostrani mediji pišu da BiH nema nijednu zvaničnu odluku o sankcijama. Kada se zna da bi Predsjedništvo BiH trebalo da donese novu petogodišnju Strategiju i to konsenzusom, kakva je budućnost BiH spoljne politike?

OMERČIĆ: Činjenica da je isključiva stranačko-nacionalna pripadnost ključ prema kojem se biraju bosanskohercegovački ambasadori, veleposlanici i radnici u diplomatskim predstavništvima govori o tome da nema, ne postoji ni jasna vizija, kao ni jednistveni stav o tome šta bi, i za šta bi se u tim ministarstvima trebalo i na koji način raditi. Ne postoji jasna politika. Volio bih da je ovo što govorim ovdje moje nepoznavanje materije, da je pogrešno, ali za jedne (uz sav skepticizam, kojeg u manjem ili većem obimu ima i drugdje) je perspektiva put u euroatlanske integracije, dok drugi zbog miniranja tog puta osvajaju političke poene biračkog tijela. Smiješno je i žalosno jer velika većina i jednih i drugih ne mogu od vlastitih primanja pristojno živjeti. Predsjedništvo će se vjerujem dogovoriti kada to prestane biti važno, kao i uvijek, u onom trenutku kada ta tema postane politički iscrpljena i nebitna za ostanak na vlasti naših političkih klasa, kada politike Velikih sila donesu odluku.

MONITOR: Kristijan Šmit je nedavno porodicama žrtava genocida u Srebrenici obećao da će pribaviti mišljenja pravnih eksperata koji bi pomogli BiH pravosuđu u procesuiranju onih koji negiraju genocid i veličaju pravosnažno osuđene ratne zločince. Tužilaštvo BiH nije pokrenulo nijedan proces u vezi sa ovim djelima, sa obrazloženjem da je teško dokazati to krivično djelo i da u BiH ne postoji sudska praksa u toj oblasti. Da li se radi o izgovoru ili su institucije BiH nemoćne ili nesposobne?  

OMERČIĆ: Rad Tužilaštva neću komentirati. „Obećanje je ludom radovanje“, tako da mislim da su oko ovog pitanja historičari pozvani da izađu iz vlastitog komfora, te da na osnovu lako pretraživog, svima dostupnog obimnog dokaznog materijala na ICTY, ne samo javno zauzmu stav, već da stalno pišu, govore, tumače povjesne činjenice. Nekad to izgleda kao borba s vjetrenjačama, ali je to jedini ispravan put.

MONITOR: Da li nam situacija sa procesuiranjem negiranja genocida možda pokazuje dublji problem različitog tumačenja prošlosti – ne samo nedavne već i najvažnijih perioda i događaja u istoriji prostora današnje BiH? Koliko su razlike u odnosu prema prošlosti zaista nepremostive u akademskoj zajednici a koliko među građankama i građanima BiH?

OMERČIĆ: Historičari naravno mogu, i to je sasvim opravdano različito tumačiti događaje iz prošlosti, i mi se među sobom oko mnogih pitanja ne moramo složiti ili možemo se manje ili više slagati. Problematično je iskrivljavanje, prećutkivanje, zaobilaženje, falsificiranje prošlosti. U akademskoj zajednici se jako dobro zna koje su to grupe ljudi od kojih se ovakva zloupotreba može očekivati, ko važi za ozbiljnog historičara, ko se bavi pukim prepisivanjem arhivskih podataka i manufakturnim objavljivanjem „knjiga“, ko je (bio i kakav je bio) ideolog i koji su mu kao takvome (bili i kakvi su mu) ciljevi. Nije to (toliko) teško prepoznati, ali na takve stvari treba ukazivati zajednici, tu se još uvijek, uz sav napor ne uspijeva mnogo i stvari idu sporo. Nenaučni put je uvijek naizgled svjetliji i lakši, ali i opasniji. Budući da je historija uz sve ostalo i nauka o prošlim (svršenim) događajima, ona kao takva ne može biti iznenađujuća…

MONITOR: Kako razumijete nedavnu izjavu reis ul-uleme Huseina Kavazovića, o tome da ukoliko institucije BiH budu blokirane, Bošnjaci  moraju spremno dočekati eventualni sukob?

OMERČIĆ: Pitam se kakav će to sukob biti, protiv koga, gdje, kada, na koji način? Nema ovdje mjesta šali, i budući da, kao u onom logorologijskom vicu, nemamo „crvene tinte“ mora se podsjetiti da ovaj Kavazovićev poziv dolazi u trenutku u kojem se pokazalo da njegovi potčinjeni ne razlikuju, na primjer, svetosavlje od Svetoga Save, zabijaju autogolove, odnosno pokazuju da nedovoljno poznaju Drugog, pa umjesto da se „tiša bjes“, zvecka se sukobima, na način da se dobrovoljno donira tuđa krv.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo