Povežite se sa nama

FOKUS

SVA NAŠA PREBROJAVANJA: I na nebu i na zemlji

Objavljeno prije

na

Nema sumnje, prebrojavaće nas još. Zvanično ili nezvanično, posebno po vjerskoj i nacionalnoj osnovi. A ‘oćemo li se ćerati – to, još uvijek, zavisi ponajviše od nas. Makar do 4. septembra

 

Ukoliko se drugačije ne naredi ili dogovori, što je u ovom trenutku manje vjerovatno, život će mnoge stanovnike Crne Gore prvog vikenda u septembru odvesti na Cetinje. U Prijestonici bi se tako, tokom ustoličenja novoizabranog mitropolita Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikija Mićovića, jedni kraj drugih mogli zateći vatreni sljedbenici i ljuti protivnici onoga što SPC duže od trideset godina simbolizuje u Crnoj Gori: Nezaobilaznog aktera ,,u očuvanju i razvijanju identiteta srpskog naroda”, po jednima. Odnosno, osvjedočenog promotera nacionalne i vjerske mržnje i nepopravljivog negatora Crne Gore i Crnogoraca, po drugima.

Pripreme za bliski susret visokog rizika uveliko traju po društvenim mrežama i crnogorskim gradovima gdje se, transparentima, proglasima i vatrom (bukvalno, spaljivanjem objava neistomišljenika u Danilovgradu), demonstrira pripadnost ,,pravoj” strani.

Pozivnicu za dolazak na Cetinje jednima i drugima uputio je, lično, premijer Zdravko Krivokapić.

Preuzimajući na sebe ulogu portparola SPC-a, predsjednik Vlade Crne Gore je iz Pljevalja, početkom avgusta, obavijestio javnost da će ustoličenje mitropolita Joanikija Mićovića biti organizovano na Cetinju 4. septembra. Naglasivši da taj događaj, ,,svenarodnu radost” prema njegovom poimanju ovdašnje stvarnosti, ne mogu spriječiti ,,pojedinci kojima čitav život nešto smeta”. U maniru svojih prethodnika Duška Markovića i Mila Đukanovića, i Krivokapić je zauzeo čvrst stav: ,,Mogu da pišu, mogu da se protive, ali ne mogu da ometaju određene događaje koji će se desiti. To vam ja tvrdim”. Pa je naglasio kako će on tom događaju prisustvovati ,,i to bez obezbjeđenja” – kako bi svaki komita mogao lično da mu kaže šta ima protiv njega…

Ovako blagorodna najava ,,svenarodnog veselja” ubrzo se pretvorila u vlastitu negaciju. I povod za nova prebrojavanja naših i njihovih.

Iz crnogorskog PEN centra premijerove najave protumačili  su kao prijetnju: ,,Ostrašćene poruke Krivokapića da će po svaku cijenu, uprkos mnogo puta dosad demonstriranom otporu Cetinjana, Cetinjski manastir poslužiti kao poligon za simboličko potčinjavanje Crnogoraca, opasno su upozorenje da na Cetinju može doći do neželjenih posljedica za koje isključivu odgovornost može snositi upravo Krivokapić”.

Ako neko nije razumio, da pojasni se potrudio Veselin Veljović, savjetnik za bezbjednost predsjednika Crne Gore i dugogodišnji direktor Uprave policije. On je u tekstu objavljenom u Pobjedi ocijenio kako je ,,aktuelna vlast talac i bespogovorni sljedbenik i poslušnik SPC-a koji nema snage ni želje da se suprotstavi vjerskom radikalizmu, nacionalšovinizmu i četništvu” i pozvao građane i patriote da se okupe na Cetinju 4. septembra i ,,brane interese svoje države”. Potom se Veljović prihvatio dugogodišnje struke i pripadnicima policije (kojima je komandovao do decembra prošle godine) poručio da je ,,sveta dužnost i obaveza svakog pripadnika sektora bezbjednosti da štiti i čuva civilizacijske vrijednosti svoje države i da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje u funkciji interesa i ciljeva trenutnih ostrašćenih pojedinaca koji mogu zloupotrijebiti institucije i svoje pozicije…”.

Šta je iskustvo. Kad grune iz čovjeka koji je obećavao da će (nezakonito i neustavno) povući policijsko obezbjeđenje sa prošlogodišnjih litija. Da bi zatim, kao direktor UP, tolerisao brutalno prebijanje oponenata vlasti u Budvi i Pljevljima. A prethodno je, kao član Savjeta za nacionalnu bezbjednost, ignorisao neljudsko postupanje navodnih pripadnika policije (do danas nijesu identifikovani) nakon protesta u Podgorici u jesen 2015 – slučaj Martinović, Zlatarska ulica, hamer… Dok je sve vrijeme, i tada i sada, agitovao za DPS.

Ako iko ima spisak ,,neustavnih i nezakonitih naređenja” koja bi se mogla izdati pripadnicima policije, onda ih ima Veselin Veljović. Otud njegove poruke treba pažljivo saslušati.

Ne samo zbog toga što su njegova podsticanja i  prijetnje suštinski drugačije od onoga što smo slušali od, recimo, lidera DF-a dok su bili u opoziciji. Tada su veljovići htjeli da hapse njih, a sada bi oni da uhapse njega. Već prije zbog toga što dobar dio sadašnje vlasti počinje da liči na svoje prethodnike. Kao što je i DPS sa satelitima, prelaskom u opoziciju, komunikaciju širenja neistina i podsticanja nasilja i prijetnji izabrao kao metod svog djelovanja.

Zato nam rezultati izbora iz avgusta 2020. nijesu donijele promjene ni približne onome čemu smo se nadali. Duplo golo. A tenzije među razočaranim sljedbenicima rastu.  Na zadovoljstvo onih koji ih podstiču. U tom poslu VeselinVeljović nije usamljen.

Kao odgovor na njegov tekst, Milan Knežević, predsjednik skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost, traži od Krivokapića ,,da hitno sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, na kojoj bi zatražili od specijalnog tužioca Milivoja Katnića da odmah uhapsi Veljovića zbog poziva na rušenje ustavnog poretka i najave građanskih sukoba”. Knežević je, izgleda, zaboravio šta su on i njegove kolege iz DF-a predvođene Andrijom Mandićem govorile i radila pet godina unazad. O čemu je baš GST Milivoje Katnić vrlo rad da svjedoči. I tuži (optužuje).

Utuk na utuk, iz DPS-a poručuju kako SPC ,,sa svojom politikom posrbljavanja Crnogoraca, nikada nije postala crkva vjerujućih Crnogoraca, već je gledamo kao dio velikosrpskog aparata, koji kroz vlast, medije, uz pomoć Srbije i njenog vrha, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, čini sve da zada konačni udarac Crnoj Gori i pretvori je u dio srpskog sveta…”. I dodaju da je naum da se ustoličenje mitropolita ,,koji ne priznaje crnogorski narod, crkvu i jezik, obavi baš na Cetinju, i to u prisustvu patrijarha SPC-a Porfirija, pokušaj izazivanja sukoba u Crnoj Gori, sa nesagledivim posledicama”.

Navedeno je i dokaz da oni koji Đukanovića pozivaju da se oglasi i pokuša spustiti tenzije predviđaju da se on, kao predsjednik DPS-a, već glasnuo preko partije. Na prepoznatljiv način.

Oglasio se i advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik MCP-a. ,,Za ovu priliku je već pripremljeno nekoliko kriminalaca iz miljea bezbjednosno interesantnih lica čiji je zadatak da upotrijebe već pripremljeno vatreno oružje i izvrše terorističke akte, eksplozije, paljevine, a po potrebi i ranjavanje ili lišavanje života, sa krajnjim ciljem destabilizacije Crne Gore…, kako bi silom bilo onemogućeno da se izvrši zakonita i kanonska radnja ustoličenja izabranoga mitropolita Joanikija Mićovića”, napisao je Kavarić na Fejsbuk profilu.

Nadležni u tužilaštvu, da se zna, nijesu pokazali interes da sa advokatom porazgovaraju i provjere otkud mu takva saznanja.

,,Nema te sile koja će obuzdati ili spriječiti bunt naroda ukoliko se zavijore zastave Srbije na Cetinju – to bi bila teška provokacija koja bi pokrenula katastrofu”, poručuju, konačno, iz Patriotsko-komitskog saveza. Dok se i na drugoj strani, oni kojima je trobojka bliža od državne zastave Crne Gore, revnosno obavljaju pripreme pred pohod na Cetinje. Sa sve pripadajućom ikonografijom i uz pomen ,,dva -tri noža”. I boli nas uvo, kaže na video snimku zorni delija ukrašen kokardom.

U Crnoj Gori egzistiraju dva fašizma, kaže penzionisani general i analitičar geopolitike Blagoje Grahovac za RSE, objašnjavajući rizike najavljenih skupova na Cetinju. Jedan je srpski klerofašizam zasnovan na srpskom nacionalizmu iza kojeg institucionalno stoji SPC a drugi je crnogorski neofašizam koji je nastao kao posljedica organizovanog kriminala i korupcije. ,,U takvom stanju dovoljna je mala varnica da se pretvori u plamen, a plamen u požar i ne isključujem mogućnost da zaista dođe do sukoba sa nesagledivim posljedicama”, upozorava Grahovac. ,,Sugerišem građanima da imaju ovo u vidu iz razloga što predstavnici i jednog i drugog fašizma čine sve da se po svaku cijene ili održe na vlasti ili održe jak uticaj. I zato građani Crne Gore u pamet se…”.

Spokojan je čini se samo potpredsjednik Vlade Dritan Abazović. ,,Što se tiče službi bezbjednosti – situacija je krajnje redovna. Pratićemo prilike i, u skladu s procjenama, donijeti odluke koje su u interesu građana. Pozivam da nam u tome pomognu i Mitropolija crnogorsko-primorska i građani koji namjeravaju da protestuju”, navodi Abazović iskazujući ni na čemu temeljen optimizam.

Njegov savjetnik i potpredsjednik DG URA, Cetinjanin Filip Adžić, istovremeno, moli da se zakazano ustoličene premjesti na neko, prije svega sigurnije, mjesto: „Apelujem na MCP da uvaži zahtjev najvećeg broja građana Cetinja, jer niko ne može izaći zadovoljan imajući u vidu posljedice koje organizacija tog događaja može proizvesti“. Adžić dodaje: ,,Očekujem da će državni organi biti krajnje profesionalni i organizatora svečanosti detaljno upoznati i upozoriti na opasnosti koje ovaj događaj nosi sa sobom…”.

Prema informacijama Monitora, nadležni iz policije su premijera Krivokapića i njegove saradnike iz Vlade već upozorili i jasno predočili rizike potencijalnih okupljanja na Cetinju, apelujući da se ustoličenje novog mitropolita MCP obavi u Podgorici. Premijer nije poslušao ,,struku”, nego je pohitao da nam uhvati muštuluk. Kao da ne zna da je posljednji masovan susret ,,naših” i ,,njihovih” na Cetinju (Petrovdan 1991) završen krvavim sukobom uz upotrebu vatrenog oružja. S tim što je policija tada imala brojčanu ravnotežu u odnosu na okupljene. Što za petnaestak dana, sudeći po najavama i pripremama hodočasnika, neće biti slučaj.

Premijer glumi švajcarca. ,,Da li ste čuli i u jednoj državi svijeta da se takva ceremonija održava pod prijetnjama, uz zastrašivanja ne možete doći na Cetinje“, vajka se zaboravni premijer, nijednom ne postavivši pitanje – zašto je to tako? Ili, makar, zašto su na isti  način (sa vilama i sjekirama), stanovnici Berana dočekivali zvaničnike Crnogorske pravoslavne crkve? Dok su ih Kotorani, podsticani od sveštenika SPC-a  sprječavali da prisustvuju javnoj raspravi o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Dok ambasadori iz Podgorice apeluju na zdrav razum, političke elite preračunavaju potencijalne dobitke i gubitke izazvane predstojećim dešavanjima. Opcija nema mnogo. Mogu se praviti da ne vide opasnost. Ili, ipak, najavljeno ustoličenje preseliti u Podgoricu. Razmatra se, saznajemo, i mogućnost da se ustoličenje u Cetinjskom manastiru obavi bez ,,publike”, samo uz prisustvo sveštenstva. Izgovor za zabranu okupljanja jednih i drugih nije teško pronaći, ali najave iz Patrijaršije SPC-a, prema kojima će patrijarh prisustvovati ,,svečanom ručku ispred Cetinjskog manastira” nakon obreda ustoličenja, ne slute na kompromis.

Sve i da izbjegnemo najavljeno sučeljenje na Cetinju, prostora za nastavak nacionalnih igara biće na pretek. Preživimo li ustoličenje – čeka nas popis. I nova ućerivanja u nacionalne, vjerske i jezičke torove, po mjeri višedecenijskih pastira.

Vlada, čini se, pokušava da odloži taj posao svjesna da bi popisna kampanja  zaustavila priželjkivane procese na demokratizaciji i ekonomskom oporavku Crne Gore. U vladajućoj većini, međutim, smatraju da je pravi momenat za prebrojavanje. I najavljuju pobjedu.

,,Neko želi da se izbjegne popis, kako se ne bi dobili relevantni podaci i kako se ne bi održao prvi slobodni popis od 1945. godine”, ocijenio je Andrija Mandić, insistirajući da će DF prije srušiti Vladu nego dozvoliti odlaganje popisa, i popis bez izjašnjavanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti i maternjem jeziku. ,,Na osnovu njega (popisa) sređujemo i birački spisak”, obznanio je Mandić i jedan teorijski novitet koji je protumačen kao naum da se pripadnici dijaspore iz reda albanskog i bošnjačkog naroda izbrišu iz biračkog spiska. Za razliku od glasača paralelno upisanih u biračke spiskove širom srpskog sveta.

Suštinu žurbe objasnio je istoričar Aleksandar Raković, jedan od najglasnijih promotera srpskog sveta i negator svega crnogorskog: ,,U ovom momentu Srba, prema istraživanjima, ima 36 procenata. A 38 procenata je dovoljno da bi Srbi postali relativna većina. To je fluidna razlika između Srba i tzv. crnogorske nacije i lako će se jedan dio vratiti svom srpskom identitetu”, prenosi Pobjeda Rakovićevu izjavu za TV Pink. Strategija samoproglašenih čuvara crnogorskog nacionalnog bića za sada je tajna.

Nema sumnje, prebrojavaće nas još. A ‘oćemo li se ćerati – to, još uvijek, zavisi ponajviše od nas. Makar do 4. septembra.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

FOKUS

REKONSTRUKCIJA VLADE: Otvaranje dveri

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vladajuće partije tek se pozicioniraju, očekujući da URA prelomi na njihovu stranu, i da tada započnu stvarni pregovori o podjeli vlasti. A pozicionira se i premijer, potvrđujući sumnje da je upućen u započetu igru. U kojoj će evropske integracije ustupiti mjesto Vučićevom otvorenom Balkanu, sve sa nadom domaćih i izvanjih  promotera da će nas to dovesti do novog srpskog sveta

 

Tri mjeseca otkako je Vlada Zdravka Krivokapića izgubila podršku parlamentarne većine, zahuhtavaju se razgovori o njenoj rekonstrukciji.

Koliko su u tom naumu ozbiljne tri vladajuće koalicije i premijer koji u pregovorima zastupa samog sebe, kao osamostaljeni (usamljeni) predvodnik koalicije Za budućnost Crne Gore, možemo vidjeti iz onoga što se čini kao neupitno nakon dosadašnjih razgovora i prepucavanja partijskim saopštenjima.

I buduću, rekonstruisanu, Vladu predvodiće sadašnji premijer, odnosno, „običan lažov i izdajnička tranja“ (citat Marina Jočić, DF). Ostanak u Vladi garantovao je i ministru finansija – „članu međunarodne kriminalen grupe“ (Nebojša Medojević, predsjednik PzP i jedan od lidera DF-a) i potpredsjedniku Vlade koji je, prema najnovijim saznanjima njegovih koalicionih partnera skupa sa svojom partijom (URA) htio, tokom nedavnih događaja na Cetinju, da „preda vlast u ruke Veselinu Veljoviću“ (saopštenje Demokrata).

Pored pomenute trojice okosnicu nove Vlade trebalo bi da čine oni koji uz DPS, prema mišljenju Demokrata, „predstavljaju političku dvoglavu zmiju koja sikće otrove u vidu mržnje, uvreda i podmetanja“ (DF), skupa sa „najobičnijim titoistima koji se lažno predstavljaju demokratama“ (iz saopštenja DF-a o Demokratama). U novoj Vladi, slažu se njeni mogući konstituenti, mjesta bi trebalo da bude i za nacionalne manjinske partije, iste one koje „prekopavaju kosti žrtava iz Srebrenice da bi ih koristili u dnevno-političke svrhe“  (poslanik DF-a i predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Vučurović).

Konačno, na mjestu predsjednika Skupštine Crne Gore ostao bi Aleksa Bečić, koji  (GP URA)  napušta evropski kurs, moguće, „zbog prijetnji beogradskih tabloida o navodnom snimku“.

Sve ovo i još mnogo toga  što se ne citira u pristojnim novinama, jedni o drugima rekli su sadašnji koalicioni partneri. Uglavnom, od momenta kada je Vlada, sredinom juna, i zvanično izgubila podršku parlamentarne većine. Nakon što je parlament, uz pomoć glasova opozicionih poslanika, usvojio Deklaraciju o Srebrenici i na prijedlog premijera Krivokapića, a uz podršku DPS-a, razriješio ministra pravde Vladimira Leposavića. „Sada resetujemo stanje na nulu i tražimo novi dogovor. Pozdravljamo vas i neka vam je srećan DPS”, obznanio je šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović odluku da napuste parlament.

Svjedočimo novom početku. Uz demonstriranu dozu međusobnog povjerenja, razumjevanja, pristojnosti i spremnosti na kompromis,  očekivati je da kriza koja traje, praktično, od 31. avgusta prošle godine uskoro bude prevaziđena. Samo se ne zna da li će rezultat dogovora biti nova Vlada ili novi izbori.

Aleksa Bečić je optimista, pa očekuje da ćemo dobiti Vladu koja će trajati do 2024. i termina za raspisivanje redovnih parlamentarnih izbora. Dogovor je moguć, a iz pregovora i dogovora o rekonstrukciji Vlade „ni na jedan način nije izostavljen GP URA”, kaže predsjednik parlamenta ističući potrebu da parlamentarna većina bude osnažena i manjinskim partijama. I skidajući sa sebe i svoje partije odgovornost za rezultate ekspertske, odnosno, apostolske Vlade, pošto Demokrate, saznajemo to sa nekih 10 mjeseci zakašnjenja, nijesu bile saglasne sa načinom na koji je ona formirana. ,,Mi smo se zalagali za to da niko ne može biti diskriminisan. Šta je to ekspert? Gdje je to definisano? To što je neko političar, ne znači da nije ekspert…”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

SIMBOL CRNE GORE U ŽARIŠTU BITKE ZA MOĆ: Čiji je Cetinjski manastir

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije riječ o  bogomolji,  o vjernicima, hrišćanima, pravoslavcima,  o njihovoj istoj potrebi da izgovore jednu te istu molitvu, na jednom te istom jeziku. Jer, da je tako, u Cetinjskom manastiru bilo bi  mjesta za sve vjernike i crkvene dostojanstvenike. Obje pravoslavne crkve.  Manastir bi bio, svih nas. Naš. Ovako, nastavljaju se bitke gladnih moći. Nad Crnom Gorom se nadvijaju utvare devedesetih minulog vijeka. I mnogih minulih vjekova

 

Nastavljeno je sa podizanjem tenzija i podjela i nakon ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju 4. i 5. septembra. U centru  bitke za moć, sada se našao – Cetinjski manastir, u kom je prije deset dana, uz barikade, helikoptere i vojnu ćebad, ustoličen mitropolit Mitropolije crnogorsko-primorske –  Joanikije.

Nakon što je Skupština Prijestonice za ovu sedmicu zakazala sjednicu na kojoj je planirano da se izglasa inicijativa po kojoj se Cetinjski manastir, kao vlasništvo Prijestonice, daje na ustupanje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, Vlada je po hitnom postupku, dan prije zakazane sjednice, donijela odluku da se Cetinjski manastir hitno upiše kao državna imovina. Što je espresno i učinjeno. To je dovelo do novih protesta na Cetinju, ali i izliva mržnje i podizanja nacionalnih tenzija.

Policija je zbog vrijeđanja odbornika URA Slavka Jankovića, uhapsila dvojicu protestanata. Oni su Jankoviću, na ulazu u zgradu Opštine, dobacivali da je ,,izdajnik”, a pokret URA nazivali ,,sramnim i izdajničkim”. ,,Izdajnici, spustite glave, šta ste napravili građanima Cetinja”, ,,Da li će predstavnici URA-e ući u zgradu sa helikopterom”, čuje se na snimcima, dok prolazi Janković. Takođe, na jednom od snimaka, muškarac mu prijeti: ,,Ja ću ti kazati kad se vidimo”.

Cetinjsko Osnovno državno tužilaštvo formiralo je i krivični predmet protiv Miloša Vasiljevića, koji se sumnjiči za ugrožavanje sigurnosti potpredsjednika Vlade i lidera pokreta URA Dritana Abazovića. Na snimku se vidi kako Vasiljević ispred cetinjskog parlamenta poručuje Abazoviću da će ga, kada ga vidi, ,,objesiti za m**a”, psujući mu ,,majku muslimansku”.

Opasne poruke stigle su i iz zgrade cetinjske Skupštine. Milovan Janković, odbornik DPS-a u Skupštini Prijestonice Cetinje, i bivši gradonačelnik tog grada, poručio je Abazoviću da treba da ga je sramota.,,Sram te bilo, mrtvi ti se otac prevrće u grobu”, kazao je, između ostalog, na sjednici. Janković je u nastavku određivao kome više nije mjesto u Crnoj Gori.

To su slike još jedne crnogorske priče o istoriji diskriminacije i nepravde koja ne samo traje, već proizvodi nove mržnje i nasilja. Bitka koja se ove sedmice vodi na sjednicama Vlade i cetinjske skupštine, mnogo je više od rešavanja vlasničkog pitanja nad jednim vjerskim objektom. Ona je nastavak borbe političkih vođa  za moć preko identitetskih pitanja, i novo podizanje nacionalnih tenzija do usijanja. Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je da su nedopustive brutalne, šofinističke uvrede na račun potpredsjednika Vlade, ali i pojedinih odbornika Skupštine Cetinja, koje su se, kako je kazao, mogle čuti od pojedinih simpatizera DPS-a na Cetinju.

Krivokapić je u pravu. Poruke okupljenih predstavnicima URA, ne samo da su nedopustive, nego moraju biti i adekvatno sankcionisane. I na Cetinju, ali i u ostatku Crne Gore.

No, nedopustivo je još nešto. Komentarišući bezopoteznu odluku Vlade da Cetinjski manastir prepiše na državu, Krivokapić je kazao da je država samo ispravila – grešku.  ,,Nijedna odluka koja se donosi ne može biti protivustavna, protivzakonita i na štetu bilo koga. Taj atak na imovinu je krenuo već formiranjem tzv. Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) čiji je jedini cilj bio, ne da uspostavi vjeru, nego da vrati imovinu, kako bi ta imovina mogla da bude korišćena ili od strane države ili te NVO”, rekao je Krivokapić.  Tako je premijer, sve predstavljajući se zaštitnikom Ustava i vjerskih prava, takozvanom nazvao vjersku zajednicu upisanu u registar ove zemlje. I još jednom pokazao da je zastupnik interesa Mitropolije crnogorsko-primorske, a ne svih crnogorskih građana.

Na ovu izjavu premijera, te odbornika DPS-a Jankovića, reagovala je Akcija za ljudska prava (HRA). Oni su pozvali javne funkcionere da se uzdrže od govora koji izaziva mržnju. ,,Verbalno izazivanje i podsticanje mržnje je uvod u fizičko nasilje, pa tome svako ko ima nadležnosti i javni uticaj mora da se suprotstavi”, rekli su iz HRA. Istakli su da je premijer svojom izjavom ne samo povrijedio vjerska osjećanja vjernika CPC-a, nego i mogao da podstakne mržnju prema njima.

,,Podsjećamo da je ranije predsjednik Milo Đukanović, Srpsku pravoslavnu crkvu nazivao ‘kvazivjerskom zajednicom’, ‘koja pokušava da zadrži nezakonito prisvojenu imovinu’, ‘koja je odgovorna za genocid u Srebrenici'”, rekli su iz HRA.

Spuštanju tenzija nije pomogao ni mitropolit Joanikije. Tek nakon što je  na Cetinju, zalivenom suzavcem, ustoličen na neviđen način, on je u Danilovgradu u manastiru primio predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika. Osvjedočenog širitelja mržnje.  Političara koji  uprkos zabrani, nastavlja javno da negira genocid u Srbrenicu , uz spremnost, kako kaže, i da ,,robija”.  Mitropolit ga je opjevao kao viteza u borbi za srpstvo.

Trebali bi tomovi da se ispišu sva ,,podsticanja” na posijanu mržnju od strane predstavnika aktuelne i prethodne vlasti. Ne samo izjave, već i brojne odluke prethodne i ove vlast svojevrsna su vrsta nasilja i podsticanje na nasilje i mržnju. Jedna od takvih je i priča o Cetinjskom manastiru.

Cetinjski manastir, jedan od simbola Crne Gore, je izgradio u drugoj polovini 15. vijeka tadašnji crnogorski vladar Ivan Crnojević. Tokom narednih nekoliko vjekova  bio je sjedište svih crnogorskih vladara. Cetinjski manastir je jedan od  ukupno  2.000 kulturnih dobara u Crnoj Gori. Od toga oko 800 sada pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Do kraja godine znaće se tačan broj, pošto još ne postoji ni prezican registar. Do 1986. godine sve  crkve i manastiri i zemljište, bili su u vlasništvu sela, bratstava i plemena.  Od 1986. do 2006. godine, na Mitropliju crnogorsko primorsku  prepisano je gotovo sve bitnije. Najveći imovinski rast Srpska pravoslavna crkva, odnosno Mitropolija, doživjela je u vrijeme tridesetogodišnje vladavine aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji danas na Cetinju navodno brani crnogorske svetinje od apetita Srpske pravoslavne crkve i srpskog sveta.  U vrijeme njegove vladavine SPC je, bespravno gradila, zauzimala. Vjernici Crnogorske pravoslavne crkve sprečavani su da vrše obrede u vjerskim objektima. Đukanović je bio strateški  partner pokojnog mitropolita Amfilohija, dok su se gomilala brojna  nerazriješena  pitanja oko vjerskih objekata kojima je SPC upravljala.

Da nova vlast nije sposobna da ta pitanja riješi na pravi način, jasno je.  Ona ih pojačava, čineći sve da ispuni interese Mitroplije crnogorsko primorske, odnosno SPC-a i Beograda.

Vlasništvo nad Cetinjskim manastirom je upisano na Opštinu Cetinje 2005. SPC je to sporila, tvrdeći da je vlasništvo nad Cetinjskim manastirom upisano neustavno i podnijela zahtjev da se taj upis prava svojine briše. Ustavni sud je navodno proglasio neustavnim taj upis, ali se do ove sedmice  Cetinjski manastir u katastru  vodio na Opštinu Cetinje.

Litije koje su prethodile padu Đukanovićevog režima, organizovala je MPC  ne pristajući da se  vjerska imovina prepiše  na državu, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i u parlamentu u decembru 2019.

Krivokapićeva Vlada je ove sedmice Upravi za katastar i državnu imovinu naložila da u vezi sa sudbinom Cetinjskog manastira uradio ovo: ,,Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši ispravku upisanog nosioca prava svojine na način što će umjesto Prijestonice Cetinje kao nosioca prava svojine vratiti upis na Državu Crnu Goru, shodno rješenju Uprave za nekretnine Podgorica – Područna jedinica Cetinje od 24. 11. 2005, pri čemu se navedenim upisom ne dira u prava upisanog titulara korišćenja”.  Vlada je tu odluku donijela  13. septembra bez održavanja sjednice, a kako su saopštili,  na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova Vlade. Za 14. septembar već je bila najavljena rasprava u Skupštini opštine Cetinje, koja je i održana, o građanskoj inicijativi da se Cetinjski manastir vrati Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC).

Blagota Mitrić, nekadašnji predsjednik Ustavnog suda, obje odluke nazvao je protivustavnim, i ocijenio da bi u ovoj situaciji trebalo da reaguje Ustavni sud. U toj instituciji, međutim, ćute.

,,Tu su bezumne pravne odluke, jer je malo reći da su protivustavne. To je u stvari početak jedne pravne rašomonijade u Crnoj Gori koja može da izazove vrlo teške i negativne posljedice”, kazao je Mitrić. ,,Stanje je došlo do usijanja. Vi imate i pravni apsurd u okviru ove prave rašomonijade. Prvo, ova Vlada, koja je svojom odlukom Cetinjski manastir ustanovila kao državnu svojinu, ona je prije godinu dana kada je došla na vlast poništila raniji zakon o vjeroispovijesti koji je predviđao baš to. I donijeli su novi zakon koji to ne predviđa, nego da je to vlasništvo Mitropolije. E sada kad su vidjeli da će Skupština opštine Cetinje u petak donijeti odluku o tom da se Cetinjski manastir da u vlasništvo Crnogorskoj pravoslovnoj crkvu, onda je Vlada, da bi preduhitrila takvu jednu odluku, napravila još veću nezakonitost, odnosno protivustavnost”, ističe Mitrić.

Svi znamo, da ovdje nije riječ o jednoj bogomolji,  o vjernicima, hrišćanima, pravoslavcima,  o njihovoj istoj potrebi da izgovore jednu te istu molitvu, na jednom te istom jeziku. Jer, da je tako, u Cetinjskom manstiru bilo bi  mjesta za sve vjernike i crkvene dostojanstvenike, i Srpske i Crnogorske pravoslavne crkve.  Drevni Manastir bio bi, svih nas. Naš. Umjesto policije štitila bi ga zajednička  ljubav. Okupljao bi nas. Ovako, nastavljaju se bitke gladnih moći, kojima religija treba kao pogonsko gorivo. A nad Crnom Gorom se nadvijaju utvare devedestih minulog vijeka. I mnogih minulih vjekova.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

POSLIJE CETINJA: Gubitnici

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na Cetinju, izgubili su mnogi. Prvo, predsjednik Đukanović, koji jasno je, više nema nekadašnju moć. Ali i novi mitropolit Joanikije, koji je ustoličen na način koji mu je onemogućio da ostvari ono o čemu sad  pripovijeda  – ,,prevazilaženje podjela”. Izgubila je i ona Crna Gora koja decenijama sanja neki bolji svijet i od Đukanovićevog i od srpskog sveta

 

Gorak je ukus nakon subote na Cetinju i svega što je pratilo ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru. I dok se još utvrđuje šta se tačno dešavalo iza onog što smo vidjeli, već sada je jasno da su na Cetinju  izgubili  mnogi.

Prvo, predsjednik Milo Đukanović, koji,  jasno je, više nema nekadašnju moć. Ali i novi mitropolit Joanikije, koji je ustoličen na način koji mu je onemogućio da ostvari ono o čemu sad  pripovijeda  – ,,prevazilaženje podjela”. Izgubila je i ona Crna Gora koja decenijama sanja neku bolju, građansku, zemlju. I koja će još morati da čeka dostojne političke predvodnike.  Premijer  koji je spreman da sruši i Vladu i zemlju kako bi ustoličio svog mitropolita, i djelovi parlamentarne većine koji ga u tome prate,  to nije. Naravno nijesu ni oni koji su izgubili izbore lanjskog 30. avgusta.

Đukanović je pokušao na Cetinju da još jednom demonstrira svoju moć. Nedjeljama prije ustoličenja, njegova partija oglašavala se kao da je rat. Angažovana je i cjelokupna propaganda koja je Predsjedniku nastavila da služi i nakon avgusta prošle godine, a koja je pisala o ustoličenju na Cetinju kao o danu kada će nestati Crna Gora, i pasti krv. Podižući tenzije, Đukanović je  računao da će na podjelama po ko zna koji put utvrditi snagu. Pokazalo se da  trodecenijski vladar Crne Gore  više nema onu moć kojom je tri decenije držao državu  i njene institucije zarobljenim. Ni njegov dolazak na Cetinje,  ni pokušaji njegovog savjetnika za bezbjednost i višedecenijskog apsolutnog vladara policijskih snaga da utiče na policiju, nijesu pomogli. Veselin Veljović, koji je u jednom trenutku i napao policajce koji su bili na Cetinju da obezbijede ustoličenje,  je ne samo uhapšen, pa pušten da se brani sa slobode, zbog ometanja službenog lica u vršenju dužnosti, nego je i preko noći zaboravljen. Nema onih koji saosjećaju sa bivšim šefom policije, čiju su karijeru pratile optužbe da stoji iza mnogih napada na kritičare Đukanovićevog režima, afere o švercu cigareta i nelegalnom bogaćenju, te da je slijepo odan šefu koji je Crnu Goru,  i Cetinje, kroz tri decenije pretvarao u pustoš. Tako završavaju poslušnici, stubovi nekontrolisane moći.  Staro iskustvo kaže – oni su u javnosti neomiljeni nego njihove vođe. Veljović će imati prilike da se u to uvjeri.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 10. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo