Povežite se sa nama

Izdvojeno

HAPŠENJE ŠKALJARACA: Državni službenici na nišanu

Objavljeno prije

na

Višemjesečna istraga Specijalnog policijskog odjeljenja, Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), uz podršku Europola i drugih zapadnih partnerskih službi, vođena je u strogoj tajnosti. Sa istragom navodno nijesu bili upoznati ni službenici Vlade i Agencije za nacionalnu bezbjednost

 

Kriminalne grupe nemaju više šta da traže u Crnoj Gori, kaže potpredsjednik Vlade Crne Gore i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović. To je poručio nakon posljednjeg hapšenja grupe kriminalaca, navodno povezane sa takozvanim škaljarskim klanom, koja je planirala ubistva više tužilaca, policajaca, i prebijanje jedne sutkinje.

U krivičnoj prijavi, podnesenoj tužilaštvu, vođe i članovi organizovane kriminalne grupe terete se da su planirali likvidaciju glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića, policijskih rukovodilaca i službenika Zorana Lazovića, Petra Lazovića i Ivana Đokovića. Ovo je drugi put da  specijalni državni tužioci i pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) terete pripadnike  škaljarskog klana za pokušaj likvidacije policajaca i tužilaca. Osim čelnih ljudi Specijalnog državnog tužilaštva, devetočlana kriminalna grupa, u sadejstvu sa još nekoliko za sada neidentifikovanih osoba, planirala je ubistvo članova suprotstavljenog kriminalnog klana, Nikole Dedaja iz Bara i Jasmina Osmanagića iz Ulcinja.

Višemjesečna istraga Specijalnog policijskog odjeljenja, Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), uz podršku Europola i drugih zapadnih partnerskih službi, vođena je u strogoj tajnosti. Sa istragom navodno nijesu bili upoznati ni službenici Vlade i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB). Oni su nedavno u velikoj akciji u Podgorici, Baru i Danilovgradu uhapsili pet pripadnika škaljarskog klana – Aleksandra Raičevića, Stefana Mićića i Dušana Boljevića iz Podgorice, Milana Brajovića iz Danilovgrada i Nina Koraća iz Berana, sa prebivalištem u Baru. Za Kotoraninom Dušanom Dudićem i Podgoričaninom Zoranom Perovićem, koji su izbjegli hapšenje, intenzivno se traga. Barani Stefan Đukić-Mandić i Emil Tuzović označeni su kao organizatori kriminalne grupe. Oni se nalaze u ukrajinskom zatvoru, nakon što su prošle godine pokušali da ubiju Kotoranina Radoja Zvicera, koji važi za visokorangiranog vođu takozvanog kavačkog klana.

Istraga, prema nezvaničnim podacima, pokazuje da je škaljarski klan planirao i da pretuče sutkinju Biljanu Uskoković, koja je vodila predmet protiv Stefana Đukića, okrivljenog za ubistvo Jovana Klisića i ranjavanje Velizara Gardaševića u Baru. Optužnicu u tom predmetu podigao je tužilac Čađenović, koji je zajedno sa rukovodiocem Specijalnog državnog tužilaštva – Milivojem Katnićem bio na listi za odstrijel. Sutkinji Uskoković planirali su da metalnom šipkom „polome“ noge i ruke.  Njoj je dodijeljena policijska zaštita. U predmetu protiv Đukića uskoro bi trebala da bude izrečena presuda, što je i motiv za izvršenje ovih krivičnih djela.

Grupa je planirala da likvidira i bivšeg pomoćnika direktora policije Zorana Lazovića i njegovog sina (službenika ANB-a) Petra, kao i policijskog službenika iz Bara Ivana Đokovića. Ovo nije prvi put da su se ubice škaljarskog klana namjerile na Lazovića. Oni su prije tri godine formirali kriminalnu grupu, na čijem čelu su bili Erogen Brajović i Ranko Radulović, sa ciljem da ubiju više pripadnika kavačkog klana, ali i Zorana Lazovića, i njegove tadašnje kolege Duška Golubovića, Duška Koprivicu. Tada su planirali ubistvo Katnića i njegovog sina. I ovaj plan su osujetili Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje, hapšenjem i optuženjem ove grupe. Osim Radulovića i Brajovića, za to krivično djelo otpuženi su Stefan Radulović, Stefan Perović, Nikola Mandić, Darko Vicković, Luka Radulović, Igor Vukotić, Ivan Todorović, Radoš Petrušić, Ratko Martinović, Miladin Dedović i Nikola Mršić, kao i  bosanski državljani Nenad Lubura i Radivoje Preradović. Tada su svi negirali krivična djela koja su im se stavljala na teret. Zoran Lazović je nakon toga postavljen za rukovodioca Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala. On je, nakon smjene vlasti na parlamentarnim izborima, podnio ostavku na tu funkciju.

Biro za operativnu komunikaciju trenutno istražuje da li su Zoran Lazović i njegov sin Petar  bili povezani sa protivničkim kavačkim klanom i zašto je Petar Lazović održavao komunikaciju sa Zvicerom. Navodno su oni početkom godine omogućili beogradskom kriminalcu Veljku Belivuku da nesmetano uđe u Crnu Goru i sastane se sa Zvicerom u Kotoru. Kasnije je istragom utvrđeno da su škaljarci u Tivtu planirali ubistvo Belivuka, koji je bio šef beogradskog ogranka kavčana.

Grupa kriminalaca iz kavačkog klana, na čelu sa navodnim vođom Slobodanom Kašćelanom, uhapšena je prije nekoliko mjeseci zbog više krivičnih djela. Između ostalog, navodno su planirali ubistvo, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, nakon što je odbio komunikaciju sa njima. Radoje Zvicer se sklonio nakon pokušaja ubistva Belivuka i tako izbjegao hapšenje. Za njim je raspisana potjernica, a prema operativnim podacima policije nalazi se u jednoj od zemalja Latinske Amerike odakle i dalje krijumčari kokain u Evropu.

Abazović za Monitor kaže da više nema selektivnosti kada je riječ o kriminalnim grupama. Crna Gora, kako je rekao, nije više tlo  gdje će moći da se nesmetano bave kriminalom.

„Mogu da nam prijete i spremaju ubistva, mi se ne plašimo. Država je moćnija od njih i to ćemo pokazati. Ovo je samo početak obračuna sa svim kriminalnim grupama, bez selektivnosti“, poručuje Abazović.

 

Čađenović bio glavna meta napada

Đukićevoj grupi se u podgoričkom Višem sudu sudi za ubistvo Jovana Klisića u Baru.

Prema optužnici koju je podigao specijalni tužilac Saša Čađenović, Đukić se tereti da je novembra 2019. godine, kao saizvršilac, počinio krivično djelo teško ubistvo, odnosno da je sa 15 hitaca ispaljenih iz automatske puške ubio Klisića i ranio Velizara Gardaševića. Zbog ovog postupka Čađenović je bio glavna meta Đukićeve kriminalne grupe.

Đukićeva supruga, majka i polubrat, Danijela B. Mandić, Zorica Đ. Đurović, Vuk V. Lakićević, zatim Marko M. Vujadinović, Hasip B. Murić, Andrija B. Glavičanin i Bojan M. Vuksanović, optuženi su za stvaranje kriminalne organizacije.

 

U Ukrajini „leže“ zbog pokušaja ubistva Zvicera

Đukić i Tuzović dio su grupe uhapšene u Ukrajini zbog pokušaja ubistva Kotoranina Radoja Zvicera. On važi za jednog od šefova kavačkog kriminalnog klana i teško je ranjen kada je grupa atentatora iz Crne Gore i Srbije pucala na njega na ulici dok je džogirao.

Sigurne smrti spasila ga je, kako su pisali tamošnji mediji, njegova supruga Tamara Zvicer, koja je, prema pisanju tamošnjih medija, iz pištolja pucala na napadače i tako ih natjerala da pobjegnu…

Tokom policijske potjere na drugom kraju te države, nakon dva dana, uz Tuzovića i Đukića, uhapšeni su i srpski državljani Milan Branković (31) i Petar Jovanović (46). Zbog sumnje da im je davao logističku podršku i odavao informacije, uhapšen je i inspektor iz kijevske policije.

 

Hapšenje posljedinaca posljedica razbijanja Sky aplikacije

Prema nezvaničnim informacijama Monitora, ranija hapšenja kavčana i posljednje hapšenje škaljaraca posljedica je razbijanje kriptovane mreže Sky. Na toj mreži nalaze se komunikacije između kriminalnih grupa, gdje su dogovarana mnoga krivična djela. Nakon ove enkripcije uhapšena je Belivukova grupa u Beogradu, što im je omogućilo mnogo dokaza protiv njegove krivične grupe, kao što su bile fotografije krivičnih djela.

Presretnuti razgovori preko kriptovane aplikacije Sky otkrivaju da je najčešće Đukić davao direktne instrukcije svojim ljudima na terenu – Brajoviću, Peroviću i Dudiću. Dokazi koje su do sada prikupili istražni organi ukazuju da je Đukić od organizovanja šverca droge obezbjeđivao novac i materijalna sredstva sa kojima je, pored finansiranja izvršenja teških krivičnih djela, planirao da podmiti visokog Vladinog funkionera. Televizija Vijesti je dobila informaciju da je tom funkcioneru nuđeno milion eura da inicira smjenu rukovodilaca SDT-a, ali da je on to odbio da učini. Pobjeda piše da je riječ o nekadašnjem generalnom sekretaru u Vladi Crne Gore Božidaru Milonjiću. On je na suđenju za ubistvo Klisića, zastupao Đukićevu suprugu Danijelu Mandić.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

FOKUS

PRERASPODJELA MOĆI POSLIJE 30. AVGUSTA 2020.: Borba za duvansko nasljeđe

Objavljeno prije

na

Objavio:

Preuzimanje duvanskih poslova nakon smjene DPS vlasti okupilo je kriminalce, policajce i kontroverzne biznismene – neke nove i neke stare. Tužilaštvo je na potezu. Ili je duvanska priča (ponovo) u rukama neke od druge dvije grane vlasti

“Biće sada velike borbe”, kazivao je jedan dobro upućen i pronicljiv čovjek nedugo nakon avgustovskih izbora 2020. i smjene višedecenijske DPS vlasti koja je uslijedila. Na iznenađenje svojih sagovornika, on nije najavljivao juriš oslobodilaca na zarobljene institucije kriminalno-koruptivnog sistema, već bitku za preuzimanje i kontrolu njegovih poluga moći. Sa naglaskom na uhodane švercerske kanale pod patronatom (djelova) bivših vlasti.

Ubrzo je stigla potvrda da se stvari kreću u tom pravcu. Unutar tridesetoavgustovske većine, već početkom 2021. godine, krenule su prve međusobne optužbe o interesima njihovih zvaničnika u različitim tranzitnim poslovima. Ponajviše duvanskim. Pandorinu kutiju otvorio je Nebojša Medojević pa su mu se, uskoro, pridužile kolege iz tada vladajuće koalicije, prozivajući saborce iz vlasti koji, navodno, nijesu odoljeli izazovima unosnih duvanskih poslova.

U tom su kontekstu pominjani članovi porodice nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića, potpredsjednik vlade nadležan za sistem bezbjednosti Dritan Abazović i njegova URA, ministar finansija Milojko Spajić… Sve skupa sa nekim policijskim zvaničnicima i sveštenicima SPC.

Te su priče dobile svojevrsnu potvrdu nakon hapšenja Rada Miloševića (URA), nekadašnjeg direktora Uprave prihoda i carina, u decembru 2022., nakon gubitka milionski vrijednog tovara zaplijenjenih cigareta. Nestanak dupke punog kamiona koji je zaplijenjene cigarete prevozio iz carinskog skladišta u Podgorici ka spalionici u Nikšiću registrovale su, umjesto domaćih pripadnika sistema bezbjednosti, strane partnerske službe. Uhapšeno je, uz Miloševića, 20-tak osoba među kojima je popriličan broj državnih službenika, a SDT do danas nije okončalo istragu koja je, u međuvremenu, “proširena” makar dva puta. Dok se čeka epilog tog slučaja, Milošević tvrdi da mu je “sve namjestila” ANB.

U aprilu prošle godojne, nakon hapšenja predsjednika opštine Budva Mila Božovića (NSD, odnosno, nekadašnji DF), priča o učešću novih vlasti u starim švercerskim poslovima dobila je još jednu dimenziju. I veći nivo, pošto se Božović tereti za učešće u švercu kokaina. Ali, ni ta priča još nema sudski epilog.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

POSLIJE IBAR-A: Ko će u vlast, ko niz vodu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministar pravde Andrej Milović, ukoliko parlamentarna većina usvoji  prijedlog premijera Milojka Spajića  za njegovo razrješenje, neće sa te pozicije otići zbog IBAR-a, ili loših zakonskih rješenja.  U središtu političkih trvenja u vlasti, kojih je sve više, nijesu  principi i reforme, već borba za moć

 

Tek što su u parlamentu usvojeni tzv IBAR zakoni, krenula su politička trvenja. Sedmica je otvorena konferencijom za štampu ministra pravde Andreja Milovića, na kojoj je on pozvao premijera Spajića da predloži Skupštini  da ga razriješi.

„Predsjedniče Vlade Spajiću, pozivam Vas da uputite prijedlog Skupštini za smjenu ministra pravde koji Vas je svugdje branio. Šta će reći plenum i kako će komentarisati moj dosadašnji rad – vidjećemo”, saopštio je Milović. U nastavku je obrazlagao kako je zbog IBAR-a ćutao kada je „mučki protivstatutarno“ isključen iz Pokreta Evropa sad, te ocijenio da je došlo vrijeme da Spajić i on svedu političke i institucionalno račune: „Prije negoli njegovo toksično okruženje, a onda i on povuče sve ka ponoru, kako PES koji je počeo da vuče ka ponoru, tako Vladu i cijelu Crnu Goru“.

Konferencija je uslijedila nakon što je Spajićeva Vlada donijela krajem sedmice odluku da jedan od IBAR zakona iz domena pravosuđa u parlamentu na završnoj sjednici  predstavlja Momo Koprivica, potrpedsjednik Vlade za politički sistem, a ne ministar pravde. Prethodno je Spajić uputio notu predsjedniku Parlamenta Andriji Mandiću da ministri ne mogu u Skupštini prihvatiti bez konsultacija sa Vladom amandmanske intervencije. Nakon što je Milović prihvatio jedan od amandmana, za koji kaže da je „čisto tehnički“, odlučeno je da ga zamijeni Koprivica, koji bi prema nezvaničnim izvorima, mogao biti novi ministar pravde.

Premijer je uzvratio prijedlogom Skupštini za razrješenje Milovića.  „Nakon što sam, kada su mi obaveze to dozvolile, ispratio današnji nastup ministra Andreja Milovića, moram priznati da sam sasvim siguran u ispravnost odluke da Skupštini predložim njegovo razrješenje“, ocijenio je Spajić odmah nakon konferencije, nakon čega je taj prijedlog uputio parlamentu.

“Sa tom odlukom, istini za volju, upoznao sam ga prije njegovog javnog istupa, što njegovu konferenciju za medije u konačnom čini običnom predstavom za javnost”, saopštio je.  „Preciznosti radi, Milovićevi raniji nastupi u javnosti, na koje sam mu vrlo jasno skretao pažnju, a na momente ih se i stidio, razlog su podnošenja prijedloga za njegovu smjenu, koji zbog rada na ispunjavanju evropske agende nije mogao biti podnijet ranije”.

Konačno, Spajić je optužio Milovića da je “stao rame uz rame sa predsjednikom Crne Gore  u pokušaju destabilizacije integriteta Vlade i time urušavanja evropskog puta Crne Gore”.  Spajić tvrdi : “Nije slučajnost da u trenutku kada su i Vlada i Skupština demonstrirale rezultate u poglavljima 23 i 24 i ispunile neophodne uslove za dobijanje IBAR-a, kreće koordinisana opstrukcija ministra Milovića i predsjednika Milatovića”.  Milatović je prethodno odbio da potpiše dva od 12 IBAR zakona koji su mu upućeni. Jedan se odnosi na zakon o RTCG, a drugi o sudskom savjetu. Civilni sektor smatra da su Milatovićevi razlozi za kritiku tih rešenja opravdani.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

AFERA TUNEL: Izgubljeni u mraku

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok čekamo da istina konačno izađe iz tunela, ako tamo već nije trajno zatrpana i zabetonirana, predstavnici nove vlasti svu krivicu za sve evidentniji neuspjeh istrage prebacuju na svoje prethodnike. Ostaje samo kontinuitet neriješenih zločina koji su potresli Crnu Goru

 

Da je u administrativnom centru Podgorice, u kojem se nalaze najvažnije državne institucije, u tajnosti iskopano 30 metara tunela od stambene zgrade do depoa Višeg suda, saznali smo u septembru prošle godine. Činjenica da je, neopaženo, moguće iskopati tunel u zoni u kojoj se nalaze štićeni objekti poput Skupštine, Vlade, Ustavnog suda, Centralne banke, otvorilo je brojna pitanja o stanja u bezbjednosnom sektoru u Crnoj Gori.

Devet mjeseci kasnije sumnje su samo produbljene. Ove sedmice, Osnovni sud u Podgorici ukinuo je pritvor državljaninu Srbije Vladimiru Eriću, osumnjičenom da je učestvovao u kopanju tunela koji je vodio do depoa Višeg suda. Erić je bio u pritvoru od marta, kada je na osnovu međunarodne potjernice izručen iz Švedske. Iz suda je saopšteno da se Erićev DNK ne poklapa sa tragovima koji su pronađeni u tunelu.

,,Imajući u vidu navedene rezultate DNK vještačenja, dovedena je u pitanje osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična djela stavljena mu na teret, što za posljedicu mora imati ukidanje pritvora okrivljenom”, naveli su iz suda. Iz Osnovnog državnog tužilaštva su uložili žalbu Višem sudu na ovu odluku, te naveli da imaju dokaze i da je njihova istraga u završnoj fazi.

U sklopu istrage, do sada su bile uhapšene četiri osobe iz Podgorice – Katarina Baćović, Nikola Milačić, Ivica Piperović i Marijan Vuljaj, zbog sumnje da su povezani sa kopanjem tunela. Vrhovni sud u januaru ove godine odbio je da im produži pritvor, jer Osnovno tužilaštvo nije navelo za koje krivično djelo ih tereti, za koji period, niti su date činjenice na osnovu kojih se traži produženje pritvora.

Po saznanjima policije u kopanju tunela učestvovali su i državljani Srbije Veljko i Milan Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić. Osim oslobođenog Erića, ostali osumnjičeni su i dalje nedostupni crnogorskim istražiteljima. Tokom dosadašnje istrage nije pronađen nijedan predmet iz dokaznog materijala koji je ukraden iz depoa Višeg suda.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo