Povežite se sa nama

DRUŠTVO

UPUTSTVA I PLANOVI NADLEŽNIH ZA PREDSTOJEĆU ŠKOLSKU GODINU: Znanje ponovo na čekanju

Objavljeno prije

na

Djeca ni ove COVID-19 godine nijesu u fokusu nadležnima iz prosvjete. Još svega desetak dana je preostalo do početka školske godine, a škole još  nijesu dobile jasne i zvanične instrukcije od resornog ministarstva. Tek poneke naznake o tome, radnici u prosvjeti saznali su iz medija. Saradnja sa strukovnim udruženjima i organizacijama gotovo da ne postoji

 

Ni ove COVID-19 godine potrebe najmlađih u našem društvu nadležnima iz sektora prosvjete nijesu u fokusu. Još svega desetak dana je preostalo do početka školske godine, a škole još uvijek nijesu dobile jasne i zvanične instrukcije od resornog Ministarstva prosvjete nauke, kulture i sporta (MPNKS) kako da sa njom započnu. Saradnja sa strukovnim udruženjima i organizacijama gotovo da ne postoji.

Ministarstvo Vesne Bratić pripremilo je planove školama kako bi školska godina otpočela 1. septembra, saopšteno je prije nekoliko dana iz tog resora Vlade Crne Gore. ,,Pripremili smo instrukcije koje će biti blagovremeno upućene školama kako bi školska 2021/22. godina počela regularno”, kazali su iz MPNKS-a.

Početak nastave je iza ćoška, a od tvrdnji iz sektora ministarke Bratić, prema saznanjima Monitora, još  nema ništa. Pojedine škole nemaju ni gotove rasporede časova, jer zbog epidemiološke situacije postoji mogućnost da će se nastava u nekom momentu izvoditi i onlajn, što zahtijeva promjenu načina rada.

Pojedina od upustava iz resora Bratićeve, predočena javnosti kroz saopštenje, nijesu dovoljno precizna. U jednom se kaže: ,,Obezbijediti toplomjere, sredstva za dezinfekciju ruku, prostora i površina, maske, kao i ostale higijenske potrepštine”. Nije objašnjeno čija je to obaveza. Prošle godine neke od škola su se same snalazile, jer novac za te potrebe od MPNKS-a nijesu dobile.

Neka su, osim što su nelogična, i nehumana. Iz ministarstva preporučuju da se zabrani korišćenje flaša s vodom i obezbijede čaše za jednokratnu upotrebu. Tako će đaci biti primorani da dijele česme u školskim toaletima. Predlaže se i da učenici nemaju užinu tokom boravka u školi, koji će za starije razrede osnovne škole i srednjoškolce, kao i u vremenu prije korone, trajati i do šest sati.

U Sindikatu prosvjete Crne Gore ne doživljavaju ove predloge iz resora ministarke Bratić kao sporne. V.d. predsjednica te organizacije Slavka Bošković izjavila je za TV Nova M da su zadovoljni najavama. ,,Smatram da i kroz taj neki stav da djeca nose maske ipak to ima neke dugoročne ciljeve koji se odnose negdje na odgovornost i na nekakvu discipline. Da djeca nose u svojim flašicama vodu i neke svoje užine mislim da zaista nema potrebe. Dijete će dobiti doručak u svojoj kući ili već ručak po povratku. Znači ne treba se sad nešto brinuti previše za to”, ,,briljirala” je Boškovićeva. Jer stroga disciplina, bez hrane i bezbjednog pristupa vodi, sigurno porađaju srećnog učenika i dobro znanje.

Ona smatra i da je većina onih koji su u obrazovnom sistemu uključena u izradu preporuka za održavanje školske godine.

Iz Prosvjetne zajednice Crne Gore (PZCG) tako ne misle. Odatle su saopštili da su informacije o početku školske godine dobili iz medija, i da se loša praksa nastavlja.

„Zabrinjava i to što je ministarstvo dalo saopštenje uz neke instrukcije sa Institutom za javno zdravlje, a onda se na kraju tog saopštenja navodi da će tek da se formira radna grupa. Znači oni su donijeli sami neke odluke bez radne grupe koja je zadužena za praćenje vaspitno-obrazovnog rada“, kazala je v.d. predsjednica Prosvjetne zajednice Crne Gore Olivera Leković, i istakla da njihovih predstavnika nema u radnoj grupi. Nju čine predstavnici MPNKS-a, Zavoda za školstvo, Ispitnog centra, Centra za stručno obrazovanje, Sindikata prosvjete, Udruženja Roditelji i NARDOS, Instituta za javno zdravlje i Unije srednjoškolaca.

Iz PZCG-e su ukazali i na problem u vezi sa nošenjem maski na duži vremenski period. ,,Mnogi roditelji reaguju. Iz IJZ-a su rekli da za djecu nije štetno nošenje maski do dva sata. Ovim modelom djeca bi boravila minimum četiri sata u školi i mislim da je to jako loše, ne samo kad je u pitanju dječje zdravlje, nego to loše utiče na sam nastavni proces“, napomenula je Lekovićeva.

Iz MPNKS-a su, takođe kroz saopštenje, a ne zvaničan dopis, obavijestili nastavnike da do 10. septembra obezbijede nastavne planove sa svim predviđenim ishodima, i dostave ih u elektronskoj formi. Sem toga, od njih se traži i da ih klasifikuju sa sažetim ishodima po predmetima i razredima kako bi bio omogućen brzi prelazak na neki drugi model nastave. Zbog čega se do sada sa tim čekalo – nije poznato.

Monitorovi dobro upućeni izvori kažu da su prethodna školska godina i polovina one prije nje bile čista improvizacija, kao i da prošlogodišnji nastavni programi nisu ispoštovani. Sem toga, tvrde, djeca su izgubila mnogo gradiva. Otkad traje pandemija nije urađena nijedna zvanična studija koja bi pokazala uticaj zatvaranja škola na učenje. U Holandiji, recimo, održani su nacionalni ispiti prije i poslije lokdauna. Pokazalo se da su učenici malo ili nimalo napredovali dok su učili od kuće. Najizraženiji gubitak zabilježen je među učenicima koji dolaze iz ranjivijih grupa.

Predsjednica Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta Stanka Vukčević za Monitor kaže da nemaju ni razumijevanje od nadležnog ministarstva, a ni priliku da ministarki predoče svoje predloge. Ta saradnja se, napominje, gotovo izgubila. ,,Ne znam koliko je pametno u ovim uslovima djecu odmah uvoditi u učionice. Zato predlažemo koncept zelenih učionica, odnosno učionica otvorenog tipa, koji bi za cilj imao da učenike opusti i polako uvodi u nastavu. Oni su tokom trajanja pandemije izgubili radne navike i osjećaj za obaveze, koje su imali prije pojave virusa“, objašnjava Vukčevićeva.

Iz tog udruženja nastavnika predlažu i da čas traje 30 minuta, umjesto predviđenih 45, kako bi se izbjegla prošlogodišnja praksa održavanja duplih časova. Valja ukazati na to da taj dodatan rad prosvjetnim radnicima nije bio dodatno plaćen.

Iz PZCG-e su i ranije upozoravali na to da će način na koji će ova školska godina biti organizovana uticati na kvalitet obrazovanja novih generacija, ali i na kvalitet života stotine hiljada porodica u Crnoj Gori. Pozivali su i Vladu i Skupštinu Crne Gore da preuzmu ulogu koja im pripada po Ustavu i zakonima naše zemlje i da ih, ne samo informišu, već i uključe u javnu i stručnu debatu o najboljim načinima organizacije nove školske godine. ,,Neprihvatljivo da se o tom pitanju ne samo ništa ne zna u javnosti, nego i da se o tome uopšte ne razgovara s predstavnicima nastavnika, učenika i roditelja. Ovakav scenario smo već jednom doživjeli od prethodne vlasti tokom prošlog ljeta, a kao rezultat smo imali značajan pad ne samo u kvalitetu obrazovanja, već i u kvalitetu života djece i mladih i odraslih građana Crne Gore”.

U ministarstvu nemaju kada da o tome brinu. Zauzeti su kadrovanjem – imenovanjima i razrješenjima direktora škola i vrtića po Crnoj Gori. Znanje i obrazovanje su na čekanju.

Andrea JELIĆ

Komentari

DRUŠTVO

NAJAVE UVOĐENJA VJERONAUKE U DRŽAVNE ŠKOLE: Novo raspirivanje podjela

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ako zaživi zamisao mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija o uvođenju vjeronauke u državne škole, stare i nove podjele među odraslima sele se i među djecu. Svih uzrasta. Ne može biti da mitropolit to ne zna. Samo, ne haje

 

Nanovo se raspiruju podjele u crnogorskom društvu. Priču o potencijalnom uvođenju vjeronauke u državne škole, prije nekoliko dana, pokrenuo je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

„Uvođenje vjeronauke u škole bi bilo sporno iz više razloga. To bi predstavljalo još jedno u nizu miješanja vjerskih organizacija u rad države (i obratno), od čega konačno treba napraviti otklon shodno Ustavu Crne Gore. Sem toga, vjerske organizacije raspolažu sa dovoljno kako ljudskih, tako i prostornih kapaciteta za sprovođenje svojih učenja, na šta polažu pravo. Ipak, to ne znači da se u okviru redovnog školovanja ne treba učiti o religijama i vjeri“, kaže za Monitor kolumnista Milivoje Krivokapić.

Ideja o uvođenju vjeronauke u škole u Crnoj Gori nije nova. I ranije su postojale te inicijative. Ponovo je dospjela u žižu javnosti nakon što su Vijesti prije desetak dana objavile šta piše u nacrtu Temeljnog ugovora koji treba da potpišu država Crna Gora i Srpske pravoslavne crkve (SPC). U članu 16 tog dokumenta navodi se da će pravoslavna vjerska nastava u javnim školama biti regulisana posebnim ugovorom između strana ugovornica. Mitropolit Joanikije je, u nedavnom razgovoru za beogradsku Politiku, kazao da nema sumnje da pravo na vjeronauku spada u osnovna ljudska prava i prava djeteta na takvu vrstu obrazovanja. „Kao što je izvan svake sumnje da se Crna Gora ubraja među svega nekoliko evropskih zemalja koje nemaju nikakav oblik vjeronauke u svojim školama”, napomenuo je.

Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju propisuje svjetovni karakter javnih ustanova i ustanova kojima je dodijeljena koncesija za izvođenje javnog obrazovnog programa i zabranjuje religijsko djelovanje u školama, koje nisu licencirane kao srednje vjerske škole.

Slikarka-konzervatorka Svetlana Dukić protiv je uvođenja vjeronauke u državne škole. „Ništa nepametnije od toga nijesam čula. Vjeronauci nije tu mjesto, posebno u momentu kada smo, kao zajednica, nikad podijeljeniji. Njenim uvođenjem podjele bi počinjale od malih nogu. Svaki roditelj, ako želi, može dijete voditi u crkvu, džamiju ili sinagogu na časove vjeronauke. Umjesto nje, bolje bi bilo, kao obavezan predmet, vratiti prijeko potrebno – građansko obrazovanje. U školama, o religiji i vjeri djeca mogu saznati izučavajući druge predmete, od kojih neki već postoje”, kaže ona za Monitor.

Jedan takav, Istorija religije, ima status izbornog predmeta u pojedinim srednjim školama u Crnoj Gori, poput gimnazija. U okviru njega izučavaju se sve politeističke i monoteističke religije. Krivokapić ističe da bi i predmeti poput istorije, sociologije i filozofije trebalo detaljno da obrađuju temu religije u okviru svojih kurikuluma. „Bez takvog učenja bilo bi nemoguće na pravi način razumjeti istorijske tokove koji uključuju razvoj društva, civilizacija, umjetnosti i filozofske misli. Religija je krupan društveni fenomen, ostavila je i ostavlja značajan trag na čovječanstvo i kao takva mora naći svoje mjesto u obrazovanju, ali isključivo kroz objektivno izučavanje i kritičko promišljanje, a ne kroz afirmativni pristup kakav bi bio uvođenje predmeta vjeronauke. Obrazovanje mora biti sekularno i objektivno, što, između ostalog, znači da u okviru njega obavezno treba učiti činjenice o religijama, ali ne i religijska predanja kao činjenice”, objašnjava Milivoje Krivokapić.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PROTEST KULTURNIH DJELATNIKA: Žigosani u kulturi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministarka Bratić kadriranjem u svojim resorima kao da namjerno doliva ulje na užarenoj političkoj sceni. Bila osnivačica ili samo kandidatkinja na listi ultradesnog pokreta Dveri, imenovanje direktorice Filmskog centra Aleksandre Božović izaziva podozrenje. Pogotovu što ovo nije prvi put da ministarka poseže za kadrovima veoma upitnih biografija. To je ove nedjelje gurpa građana i kulturnih djelatnika na protestu poručila Vladi

 

Kulturni djelatnici su u ponedjeljak ispred zgrade Vlade upriličili protest sa koga su poručili da traže smjenu ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić i novoizabrane direktorke Filmskog centra Crne Gore Aleksandre Božović.

U proglasu grupe građana, kulturnih aktivista i stvaralaca, koji je pročitan na protestu, navodi se da ministarki zamjeraju „otvorenu i očiglednu diskriminaciju prema građanima koji su po nacionalnosti Crnogorci“. Dodali su i vjersku diskriminaciju, animozitet prema svemu crnogorskom, otvoreni i beskrupulozni revanšizam prema svima za koje ona sumnja da su pripadali bivšem režimu, protiv bahatosti, svojeglavosti, nepristupačnosti i egoizma… ministarke Bratić. Za direktorku Filmskog centra traže razrješenje zato što nema državljanstvo Crne Gore, osporavaju njene stručne reference i navode da je pripadnica ideološki neonacističke partije.

„Mi se ovdje nismo okupili da branimo nijednu fotelju, niti partijsko-klanovsko-drugarsko zapošljavanje bivše vlasti. Naprotiv, takvih nam je preko glave. Ali smo promjenom vlasti upravo očekivali promjenu takvog sistema bezvrijednosti. A umjesto toga dobili revanšističko-osvetnički-jednovjerski resor››, naglašava se na početku proglasa.

Protestu je prethodilo pismo koje je preko 80 stvaralaca i kulturnih djelatnika uputilo premijeru Zdravku Krivokapiću, vicepremijeru Dritanu Abazoviću, ministarki Bratić, povodom, kako su kazali, nezakonitog imenovanja Božović za direktoricu Filmskog centra Crne Gore. Oni navode da „Zakon o kulturi propisuje da se na mjesto direktora ustanove kulture može imenovati afirmisani umjetnik, afirmisani stručnjak u kulturi ili afirmisani stručnjak iz oblasti društvenih djelatnosti.  Imenovana gospođa nije niti jedno niti drugo niti treće, čime je grubo prekršen Zakon o kulturi, a institucija Filmski centar i filmska struka poniženi. Po sopstvenom priznanju, gospođa Mandarić Božović je svoj dosadašnji radni vijek posvetila pretežno produkciji reklama“. Ističu i da je novoimenovana direktorica Mandarić Božović bila na listi  Dveri, političke organizacije koja otvoreno zastupa nacističku ideologiju, velikosrpski hegemonizam i negira postojanje crnogorskog naroda.

„Tako je, ja sam državljanka Republike Srbije, sa stalnim prebivalištem u Crnoj Gori na osnovu braka s državljaninom Crne Gore… Bojim se da je moja politička karijera u nekim medijima ozbiljno preuveličana. Tačno je da sam kao nestranački kandidat na izborima 2012. godine bila na listi Dveri, upravo zato što su smatrali da im mogu pomoći na polju kulturne politike i medija. Nikada nisam bila ni član, a kamoli osnivač Dveri“, kazala je Božović za Vijesti.

Ona je, kako je kazala, diplomirana filmska i televizijska producentkinja i filmskom, televizijskom i produkcijom reklama se bavim više od 15 godina. Od 2012. Bila je dio tima koji je vodio Kulturni centar Novog Sada, a najponosnija je na svoj rad na kandidaturi Novog Sada za Evropsku prijestonicu kulture 2021. i projekat digitalizacije kulturne baštine Novog Sada.

Otkada je u Crnoj Gori, Božović je bila saradnica u produkciji TV serije Grudi Marije Perović, koprodukciji RTCG-a i Meander filma iz Nikšića, producentkinja Malog festivala kulture življenja Jugoslavija Fest Nikšić, direktorka filmskog festivala Uhvati film Kotor koji prikazuje filmove koji se bave temom invaliditeta, a  kao saradnica Kulturnog centra Novog Sada za međunarodne odnose aktivno učestvuje na povezivanju kulturnih centara iz Srbije i Crne Gore.

Tokom protekle nedjelje DPS, tačnije Komisija za prosvjetu ove partije, je izdala saopštenje u kome se kaže: „Desant na Filmski centar ne smije proći!“ A portal CdM najavio je protest uz objašnjenje da Božović nema nikavog radnog iskustva na filmu, te da je jedna od osnivača nacionalističke stranke Dveri“.

„Bilo je tog pokušaja da DPS instruiše protest. Pojedini mediji su najavljivali protest protiv svih imenovanja, ali to nije uspjelo. Na protestu su se jasno tražila smjena Bratićke i Božovićeve“, kaže jedan od učesnika protesta koji je želio da ostane anoniman.

Nakon protesta IN4S je osuo paljbu po glumcu Zoranu Vujoviću koji je pročitao proglas. On je je 2019. na svom Fejsbuk profilu ispisao niz uvreda na račun sprskog naroda. Kasnije se izvinio javnosti.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NA GODIŠNJICU EKOLOŠKE DRŽAVE, PRIVOĐENJE EKOLOŠKIH AKTIVISTA: Dok ignorišu dokaze protiv bahatih funkcionera

Objavljeno prije

na

Objavio:

Gomila službenih i privatnih automobila bila je nepropisno parkirana u šumi oko Crnog jezera, a policija je zbog performansa privela ekološke aktiviste Milorada Mitrovića i Huseina Pajevića

 

Aktivisti nevladine organizacije Breznica krenuli su ka Crnom jezeru. Tradicionalna svečana sjednica Skupštine Crne Gore povodom godišnjice od proglašenja prve ekološke države na svijetu počinje u dva sata. Ove godine riječ je o tridesetoj godišnjici.

Nezadovoljni stanjem u ekologiji i očuvanju životne sredine, aktivisti ove organizacije Milorad Mitrović i Husein Pajević raširili su transparent na kojem je crnim slovima ispisano: „30 godina kasnije, a tek smo na početku“. Nekoliko minuta prije početka sjednice Mitrović i Pajević su, takođe, tradicionalno sa gas maskama i u zaštitnim odijelima oglasili sirene za uzbunu.

Iako su cijeli performans odradili u dogovoru sa službenicima policije, poštujući većinu njihovih preporuka, nakon performansa su obojica odvedeni u stanicu policije. Zanimljivo je da su ih službenici policije pratili pored desetina službenih automobila, parkiranih po šumama i livadama strogo zaštićene zone Nacionalnog parka Durmitor. Većina funkcionera nije se udostojila da vozila parkiraju ispred rampe, na parkingu, i prepješače vekoliko stotina metara do mjesta gdje se održavala sjednica.

Službenicima policije, međutim, nije „bola oči“ gomila nepropisno parkiranih automobila među drvećem oko Crnog jezera, ali jeste performans ekoloških aktivista koji godinama ukazuju na devastaciju prirode. Mitrović i Pajević su privedeni u Centar bezbjednosti Žabljak, gdje su u svojstvu građana dali izjave povodom „remećenja javnog reda i mira“. Osnovna državna tužiteljka u Pljevljima Nataša Bajčeta donijela je odluku da u perfromansu Mitrovića i Pajevića nema elemenata krivičnog djela.

„Jedina razlika između ove i prošle vlasti jeste ta što su me prošli poslali u zatvor, a ovi još nijesu“, kazao je Mitrović za Monitor.

On kaže da su im, kada se završio performans, prišla dva uniformisana policajca i jedan u civilu da ih obavijeste da u žabljačkom Centru bezbjednosti moraju dati izjave povodom remećenja javnog reda i mira. Nakon što su dali izjave, Mitrović tvrdi da je on podnio krivičnu prijavu protiv NN lica za lažno prijavljivanje.

„Kada sam pitao policajca da li će postupiti po mojoj prijavi, on je rekao da će postupiti kroz nekoliko dana. Dakle, kada se ekološki aktivisti prijave – odmah se uzima izjava i odmah se procesuiramo. Što nije slučaj kada mi prijavimo nekog drugog“, kazao je Mitrović.

Mitrović vjeruje da su nekom od funkcionera ili gostiju zasmetali, pa je naredio policiji da ih privedu. On nije znao ko bi to mogao biti, ali vjeruje da se radi o nekome ko ima jak uticaj na policiju. Očito je drugo. Iako su partije, koje čine parlamentarnu većinu, u predizbornoj kampanji posebno isticale ekološke teme, na isti način tretiraju ekološke aktiviste kao i prethodna vlast. Pa tako na tridesetogodišnjicu od proglašenja ekološke države, državni službenici privode ekološke aktiviste zbog ekološkog performansa.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo