Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Gorske pilule

Objavljeno prije

na

Nikada tako nešto poslanici crnogorske vladajuće koalicije ne bi prihvatili u Skupštini Crne Gore. Zar oni da dignu ruke za zaključak da ,,nema dovoljno rezultata u oblasti borbe protiv korupcije”, zar oni da traže da ,,nadležne agencije za primjenu zakona na sveobuhvatan način sprovode aktivnosti, uključujući i procesuiranje predmeta korupcije među visokim zvaničnicima sve do konačne presude”, kako da oni glasaju ,,za rasvjetljavanje optužbi vezanih za korupciju u slučajevima privatizacije i političke korupcije”? Vremena se ipak mijenjaju. Morao je tu gorku pilulu da proguta na sastanku parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore čak i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije Miodrag Vuković, koji je samo nekoliko dana ranije slavodobitno ustvrdio da je ,,Crna Gora postigla najbolje rezultate na Balkanu”. I javno pozvao sve kritičare režima: „Dajte, bre, dokaze, nema priče, nema epskog objašnjavanja i guslanja o tome da je ovaj ili onaj funkcioner kriminalac”.

Ubrzo su mu, usred crnogorskog parlamenta, odgovorili upravo oni koji su hvalili Crnu Goru. Poslanik EP iz Slovenije Jelko Kacin javno je zatražio od crnogorskih vlasti da se istraže sumnjive privatizacije crnogorskog Telekoma i Kombinata aluminijuma, jer se, kako je naveo, sumnja da su u to uključeni najviši državni zvaničnici. Naglasio je pritom da one imaju međunarodne implikacije. Kacin se nije zadržao samo na tim slučajevima već je pomenuo i Komisiju za hartije od vrijednosti, pa čak i neka privatna preduzeća bliska čelnicima režima. Poslanica EP iz Austrije Urlike Lunaček rekla je da se to mora uraditi i u slučaju Elektroprivrede koja ,,krije povlašćene pojedince i kompanije koje ne plaćaju račune, ali za njih to rade građani”.

Kada se tome dodaju kritike o slobodi medija, izostanku nadzorne i kontrolne uloge Skupštine, odnosa Vlade prema civilnom društvu i manjinama, onda se dobija potpuna slika o ,,najboljim rezultatima na Balkanu”. Zato je ministru vanjskih poslova i evropskih integracija Milanu Roćenu tek preostalo da se zahvali svima koji su doprinijeli da se u Rezoluciji o Izvještaju o napretku Crne Gore za 2011. godinu nađu ,,izbalansirane, objektivne i podsticajne ocjene i pozitivne i jasne poruke”.

Još jedna dilema ovih je dana takođe otklonjena: Crna Gora može da ostane uskraćena za datum pristupnih pregovora jedino ukoliko njena vlast nešto veliko zabrlja u naredna dva mjeseca. Evropski savjet je već donio odluku da Crna Gora u junu krene u pregovore, i samo se očekuje da ona odradi svoj dio posla. Evropski zvaničnici ohrabruju Crnu Goru da smjelije uđe u taj proces, nakon čega, kako je rekao Kacin, slijedi proces ljuštenja: ,,To se ljušti kao luk, dok ne dođeš do kraja. Ni u jednoj zemlji koja je krenula k EU nema svetih krava”.

Dokaz za to je Hrvatska i njezin nekadašnji premijer Ivo Sanader, pa je priča o sanaderizaciji Crne Gore sve izvjesnija. Mogućnost da se to odgodi ili odugovlači praktično ne postoji, pa je stoga svakako opravdan strah crnogorskih zvaničnika, bivših i sadašnjih, koji su bili uključeni u koruptivne radnje ili se povezuju s organizovanim kriminalom. Zato je razumljivo što crnogorska vlast od decembra prošle godine praktično nije ništa učinila da pokaže volju i spremnost da uđe u novu fazu pridruživanja Uniji.

Izvjesno je takođe da se pristupni pregovori neće otegnuti u nedogled, jer se oni otvaraju upravo najzahtjevnijim poglavljima 23. i 24. Na primjeru Crne Gore EU upućuje poruku svim državama na Zapadnom Balkanu da mijenja svoj pristup prema potencijalnim kandidatima. One će morati da budu znatno spremnije za ulazak u Uniju nego što su to, na primjer, bile Rumunija i Bugarska. Zato generalni direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije Stefano Sanino i predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama na jugoistoku Evrope Eduard Kukan insistiraju na rješavanju konkretnih pitanja. Evropski parlament već je pozvao Srbiju da hitno izvrši reviziju 24 slučaja spornih privatizacija i primjera visoke korupcije, Crna Gora koja je na korak ispred Srbije u evropskim integracijama mnogo je toga već trebala da obavi.

Gledanja kroz prste više biti neće. Medeni mjesec u odnosima Podgorice i Brisela je završen. Evropski zvaničnici ne mogu da shvate i prihvate politiku uslovljavanja, odnosno političku trgovinu koju praktikuje dio opozicionih stranaka kada su u pitanju izmjene Ustava zemlje koje se odnose na pravosuđe. U Briselu žele da stvore uslove za rješavanje problema i onda proces kreće. Dugogodišnji državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić počeo je, na primjer, da se miješa u svoj posao tek kada je ta zemlja otvorila poglavlja 23. i 24. Ranije su gotovo sve afere pored njega neprimjetno prolazile. Pokazaće se da li će njegov primjer slijediti crnogorska državna tužiteljka Ranka Čarapić ili će pod pritiskom EU morati da odstupi.

Informacija i dokaza na osnovu kojih može da pokrene niz postupaka za korupciju na visokom nivou Čarapićka ima dovoljno ukoliko bi samo postupala prema prijavama MANS-a. Njeno nečinjenje u obračunu sa organizovanim kriminalom već je kandiduje za saučesničku odgovornost.

Tu prostora za šibicarenje nema: I POSP je zaključio da će borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ostati ključna pitanja tokom sveukupnog procesa pristupanja Crne Gore. Stoga je u pravu bivši crnogorski predstavnik u Briselu Bojan Šarkić koji parafrazirajući nekadašnju parolu Đukanovićevih socijalista kaže da ,,EU godine počinju sa – junom”.

Mustafa CANKA

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo