Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Gorske pilule

Objavljeno prije

na

Nikada tako nešto poslanici crnogorske vladajuće koalicije ne bi prihvatili u Skupštini Crne Gore. Zar oni da dignu ruke za zaključak da ,,nema dovoljno rezultata u oblasti borbe protiv korupcije”, zar oni da traže da ,,nadležne agencije za primjenu zakona na sveobuhvatan način sprovode aktivnosti, uključujući i procesuiranje predmeta korupcije među visokim zvaničnicima sve do konačne presude”, kako da oni glasaju ,,za rasvjetljavanje optužbi vezanih za korupciju u slučajevima privatizacije i političke korupcije”? Vremena se ipak mijenjaju. Morao je tu gorku pilulu da proguta na sastanku parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore čak i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije Miodrag Vuković, koji je samo nekoliko dana ranije slavodobitno ustvrdio da je ,,Crna Gora postigla najbolje rezultate na Balkanu”. I javno pozvao sve kritičare režima: „Dajte, bre, dokaze, nema priče, nema epskog objašnjavanja i guslanja o tome da je ovaj ili onaj funkcioner kriminalac”.

Ubrzo su mu, usred crnogorskog parlamenta, odgovorili upravo oni koji su hvalili Crnu Goru. Poslanik EP iz Slovenije Jelko Kacin javno je zatražio od crnogorskih vlasti da se istraže sumnjive privatizacije crnogorskog Telekoma i Kombinata aluminijuma, jer se, kako je naveo, sumnja da su u to uključeni najviši državni zvaničnici. Naglasio je pritom da one imaju međunarodne implikacije. Kacin se nije zadržao samo na tim slučajevima već je pomenuo i Komisiju za hartije od vrijednosti, pa čak i neka privatna preduzeća bliska čelnicima režima. Poslanica EP iz Austrije Urlike Lunaček rekla je da se to mora uraditi i u slučaju Elektroprivrede koja ,,krije povlašćene pojedince i kompanije koje ne plaćaju račune, ali za njih to rade građani”.

Kada se tome dodaju kritike o slobodi medija, izostanku nadzorne i kontrolne uloge Skupštine, odnosa Vlade prema civilnom društvu i manjinama, onda se dobija potpuna slika o ,,najboljim rezultatima na Balkanu”. Zato je ministru vanjskih poslova i evropskih integracija Milanu Roćenu tek preostalo da se zahvali svima koji su doprinijeli da se u Rezoluciji o Izvještaju o napretku Crne Gore za 2011. godinu nađu ,,izbalansirane, objektivne i podsticajne ocjene i pozitivne i jasne poruke”.

Još jedna dilema ovih je dana takođe otklonjena: Crna Gora može da ostane uskraćena za datum pristupnih pregovora jedino ukoliko njena vlast nešto veliko zabrlja u naredna dva mjeseca. Evropski savjet je već donio odluku da Crna Gora u junu krene u pregovore, i samo se očekuje da ona odradi svoj dio posla. Evropski zvaničnici ohrabruju Crnu Goru da smjelije uđe u taj proces, nakon čega, kako je rekao Kacin, slijedi proces ljuštenja: ,,To se ljušti kao luk, dok ne dođeš do kraja. Ni u jednoj zemlji koja je krenula k EU nema svetih krava”.

Dokaz za to je Hrvatska i njezin nekadašnji premijer Ivo Sanader, pa je priča o sanaderizaciji Crne Gore sve izvjesnija. Mogućnost da se to odgodi ili odugovlači praktično ne postoji, pa je stoga svakako opravdan strah crnogorskih zvaničnika, bivših i sadašnjih, koji su bili uključeni u koruptivne radnje ili se povezuju s organizovanim kriminalom. Zato je razumljivo što crnogorska vlast od decembra prošle godine praktično nije ništa učinila da pokaže volju i spremnost da uđe u novu fazu pridruživanja Uniji.

Izvjesno je takođe da se pristupni pregovori neće otegnuti u nedogled, jer se oni otvaraju upravo najzahtjevnijim poglavljima 23. i 24. Na primjeru Crne Gore EU upućuje poruku svim državama na Zapadnom Balkanu da mijenja svoj pristup prema potencijalnim kandidatima. One će morati da budu znatno spremnije za ulazak u Uniju nego što su to, na primjer, bile Rumunija i Bugarska. Zato generalni direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije Stefano Sanino i predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama na jugoistoku Evrope Eduard Kukan insistiraju na rješavanju konkretnih pitanja. Evropski parlament već je pozvao Srbiju da hitno izvrši reviziju 24 slučaja spornih privatizacija i primjera visoke korupcije, Crna Gora koja je na korak ispred Srbije u evropskim integracijama mnogo je toga već trebala da obavi.

Gledanja kroz prste više biti neće. Medeni mjesec u odnosima Podgorice i Brisela je završen. Evropski zvaničnici ne mogu da shvate i prihvate politiku uslovljavanja, odnosno političku trgovinu koju praktikuje dio opozicionih stranaka kada su u pitanju izmjene Ustava zemlje koje se odnose na pravosuđe. U Briselu žele da stvore uslove za rješavanje problema i onda proces kreće. Dugogodišnji državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić počeo je, na primjer, da se miješa u svoj posao tek kada je ta zemlja otvorila poglavlja 23. i 24. Ranije su gotovo sve afere pored njega neprimjetno prolazile. Pokazaće se da li će njegov primjer slijediti crnogorska državna tužiteljka Ranka Čarapić ili će pod pritiskom EU morati da odstupi.

Informacija i dokaza na osnovu kojih može da pokrene niz postupaka za korupciju na visokom nivou Čarapićka ima dovoljno ukoliko bi samo postupala prema prijavama MANS-a. Njeno nečinjenje u obračunu sa organizovanim kriminalom već je kandiduje za saučesničku odgovornost.

Tu prostora za šibicarenje nema: I POSP je zaključio da će borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ostati ključna pitanja tokom sveukupnog procesa pristupanja Crne Gore. Stoga je u pravu bivši crnogorski predstavnik u Briselu Bojan Šarkić koji parafrazirajući nekadašnju parolu Đukanovićevih socijalista kaže da ,,EU godine počinju sa – junom”.

Mustafa CANKA

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo