Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Kontra gole sile

Objavljeno prije

na

Lokalni izbori u Herceg Novom i Tivtu biće održani u subotu, 7. aprila. U Herceg Novom će, sa jedanaest lista, koliko se prijavilo za izbore, biti izabrano 35 odbornika. Građani će u Tivtu 33 odbornika birati sa deset izbornih lista. Na izborima 2008. u Herceg Novom SNP je osvojio 12, a DPS 11 mandata. Srpska lista imala je četiri, a SDP i PZP po dva odbornička mjesta. U Skupštini su bila i dva nezavisna odbornika. Opoziciona koalicija jedva se držala na okupu. Od jedanaest ovogodišnjih obborničkih lista najmanje sedam je onih koje računaju na glasove srpskih birača. Vlast računa da će konačno osvojiti Herceg Novi, opozicija da će ga zadržati. Vlast obećava prosperitet, opozicija ukazuje na dosadašnje promašaje državnih vlasti. SNP se preporučuje sloganom: ,,Novom snagom za naš Novi”, DPS kaže: ,,Mi možemo bolje”, Nova poručuje ,,Svoji na svom”, SDP je ,,Za drugačiji i bolji Herceg Novi”, DSS tvrdi: ,,Imaš za koga da glasaš, nismo svi isti”, PZP sugeriše ,,I ti voliš Herceg Novi” i tako dalje. Pravo glasa u Herceg Novom ima 25.566 građana.

U Tivtu je na prethodnim izborima DPS dobila 12, Srpska lista – pet, SDP – četiri, PZP i HGI po tri, SNP – dva i Liberalna partija i Demokratska srpska stranka po jedan mandat. Pregovori o formiranju vlasti tada su potrajali, u koaliciju su ušli DPS, SDP i HGI. Poslije je sve funkcionisalo mnogo lakše, jer je budžet opštine Tivat jedan od rijetkih u Crnoj Gori u kom je bilo viška novca. Predizborna ponuda u Tivtu uključuje poziv stranke penzionera ,,Glasajmo za sebe, vratimo pravo na život”, poruku HGI da su ,,Nikad kontra Tivta”, SDP kaže: ,,Dosljedno dalje”, a SNP ,,Zna se”. DPS se uzda u ,,Pobjedu kontinuiteta”. U biračke spiskove upisano je 11.288 ljudi, oni će izabrati 33 odbornika.

Nema viđene ministarske glave koja tokom kampanje za lokalne izbore nije prošetala Bokom. Obišli ovo, pogledali ono, obećali – ko šta stigne. Šetao je, dakako, i premijer. Bazenu u Herceg Novom, koji će kroz koji mjesec biti završeni, divio se i Predsjednik Crne Gore. Na primjedbe da je riječ o zloupotrebi koja je zakonom zabranjena, iz Vlade su odgovorili kako je riječ o redovnim i planiranim posjetama i kako je premijer obišao sve opštine, neke i po dva puta. U Zakonu o izboru odbornika i poslanika piše da javni funkcioneri, koje imenuje ili postavlja Vlada ili lokalna samouprava, kao i državni službenici i namještenici, ne mogu učestvovati u izbornoj kampanji. Koga briga.

Dodatni podsticaj toj prefinjenoj pojavi dala je poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak koja je tokom sjednice Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje na kojoj su bili crnogorski i dio evropskih parlamentaraca rekla da se takve kampanje dešavaju i u njenoj zemlji, te da se ona ne bi ljutila ako bi vlada vodila kampanju na lokalnim izborima. Široko srce Doris Pak, ipak, nije u skladu sa bezbrojnim preporukama koje su tokom posljednja dva desetljeća stizale iz raznih evropskih institucija i koje govore da korišćenje državnih stvari u partijske svrhe nije dopušteno. U jednoj od preporuka, u tom smislu, piše: ,,Izbornom legislativom treba regulisati da su kandidati, koji su istovremeno i državni zvaničnici, dužni uzeti odustvo sa posla, kako bi se izbjeglo miješanje uloga za vrijeme kampanje i optužbe o zloupotrebi zvaničnih funkcija ili

državnih resursa”. Ljutila se Doris Pak, ne ljutila.

I oko novca za kampanju dešavale su se viđene stvari. Među donatorima hercegnovskom DPS-u u drugoj polovini marta, kako objavljuje Dan, prednjače lokalni partijski funkcioneri iz Rožaja i Nikšića. Još od prethodnih izbora se zna da DPS voli da tako pare malo proputuju. Svi darežljivi Rožajci novac su uplatili istog dana – 28. marta. Tako im došlo.

Ništa novo nema ni oko kupovina ličnih karata. Još na početku kampanje Pokret za promjene Herceg Novi objelodanio je imena pet osoba koje kupuju lične karte, ali i onih od kojih su isprave kupljene za 70 do 100 eura. Prijavu su proslijedili tužilaštvu. Tužilaštvo, k'o tužilaštvo, ćuti.

Ipak je, kao i obično, glavnu atrakciju predstavljao predsjednik DPS-a Milo Đukanović. Boku je pohodio više puta. Prilikom prvog ukazanja objasnio je da su se ,,umorili od dvanaestogodišnje vladavine SNP-a i njegovih koalicionih partnera u Herceg Novom”, da Herceg Novi ozbiljno zaostaje ,,u odnosu na razvoj koji se dogodio u Crnoj Gori” te da je ,,tragični epilog u političkom smislu što je u posljednjih osam godina Herceg Novi napustilo više od 3.000 ljudi”. Malo je pretjerao – za hiljadu. Pored toga, da se bivši premijer mrvicu osvrnuo, uočio bi da je u Bijelom Polju, mjestu sa možda najstabilnijom DPS većinom u Crnoj Gori, između dva popisa nestalo 3.600 ljudi. Pomamili se od dobra.

Svakakve je reminiscencije doživio bivši premijer: ,,Sjetimo se 90-ih godina, vremena kad je trebalo živjeti od plate od pet maraka, kad smo dijelili bonove za ulje, brašno i šećer, a vozili automobile koristeći pravilo par-nepar jer nijesmo imali benzina, sjetimo se NATO bombardovanja, vremena teškog diplomatskog rvanja sa EU kad je trebalo obezbijediti pravo i pravedne uslove na referendum. Svo vrijeme je DPS bio na čelu države i odgovorno ispunio očekivanja građana, a naši kritičari bili su sa druge strane fronta”. To je, valjda, trebalo da zvuči kao mukotrpan put kojim nas je u bolju budućnost vodio DPS. Još samo kad bi otkrio – ko nas je na taj put tjerao i gdje je ta lijepa sjutrašnjica. Đukanovićevom pokušaju da našu stvarnost u posljednjih dvadeset godina pretvori u partizansku jednočinku, nedostaje sve – Treći rajh koji nas napada, drug Tito koji nas oslobađa i jednaka prava za sve kojima smo onda bili mnogo bliži.

Ni gola stvarnost ništa ne može vođi DPS-a. Kazao je da su ,,priče” o neuspjehu Vektra Boke, Instituta i Jadranskog brodogradilišta ,,najobičnije politikantske konstrukcije iza kojih ne stoji ni zrnce istine”.

Nekoliko dana kasnije Vektra je otišla u stečaj.

Da se ne zaboravi: Vlasnik kompanije Vektra Dragan Brković kupio je 2007. kompaniju Boka za 22,2 miliona eura. Ugovorom su bile predviđene investicije od 64 miliona eura tokom naredne tri godine, a krajnji rok za početak ulaganja je bio je 1. novembar 2008. godine. Najavljivane su investicije od 200 miliona eura. Nema.

Najljepše je, ipak, predsjednik DPS-a ostavio za kraj. Na predizbornom skupu i Tivtu obnarodovao je da ukoliko u Crnoj Gori treba sprovesti hapšenja na kojima insistira EU, u zatvore treba da idu čelnici opozicije i vlasnici dijela medija. Nije ostao dužan ni nevladinim organizacijama koje mu nijesu po volji. Zna se ko je kriv: Kolumnista zemunskog klana, opozicionar koji ne zna gramatiku, drugi opozicionar koji je štrajkovao glađu, trovač na dvoru – etikete su koje su zaradili Nebojša Medojević, Branko Radulović, Andrija Mandić i Predrag Bulatović. Profesor Miodrag Perović označen je kao ,,lider neorganizovanog kriminala”. Osim što bi trebali u zatvor gorepomenuti su krivi jer su im ,,na udaru” ekonomija i investitori. ,,Treba stvoriti očaj u Crnoj Gori jer bi Crnogorci jedino iz očaja za njih glasali”, kazao je Đukanović.

Da je do toga – opozicija i ostali sjutra bi mogli na izbore, vječiti premijer je sa svojima proizveo dovoljno očaja. Proizveo je, međutim, i, više nego dovoljno – gole sile. Šta god da osvoji – njome će osvojiti.

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

DRUŠTVO

HOTELI SVETI STEFAN I MILOČER I DALJE ZATVORENI: Statis optužuje premijera za prijetnje sudijama

Objavljeno prije

na

Objavio:

Javni poziv kompanije Adriatic properties na saradnju pretvorio se u niz neprimjerenih optužbi i kvalifikacija na račun Vlade i premijera Zdravka Krivokapića, kojeg potpisnici optužuju da utiče na rad crnogorskog pravosuđa na način da lično prijeti pojedinim sudijama u sporovima koje zakupac vodi protiv države Crne Gore i Opštine Budva

 

Prepiska između predstavnika Vlade i zakupca hotelskog kompleksa Sveti Stefan i Miločer, kompanije Adriatic properties povodom zatvaranja/otvaranja hotela za ovu turističku sezonu, dostigla je krajem jula kulminaciju. Više se ne  biraju riječi i uvrede koje jedna strana upućuje drugoj.

U posljednjem u nizu javnih saopštenja kompanije Adriatic properties i Aman resorts pozvale su predstavnike Vlade na saradnju u rješavanju nezavidne trenutne situacije. Najpoznatije ljetovalište na Crnogorskom primorju i dalje je zatvoreno, uprkos poodmakloj turističkoj sezoni.

Ponovljen je zahtjev  u kojem tvrde da jedino  traže uvjerenje da mogu nastaviti da upravljaju luksuznim risortom u skladu sa međunarodnim standardima. ,,Bez upada, uznemiravanja, zastrašivanja ili oštećenja rizorta”.

Međutim, ovaj javni poziv  na saradnju pretvorio se u niz neprimjerenih kvalifikacija na račun Vlade i premijera Zdravka Krivokapića. Njega  potpisnici optužuju da utiče na rad crnogorskog pravosuđa na način da lično prijeti pojedinim sudijama u sporovima koje zakupac vodi protiv države Crne Gore i Opštine Budva.

,,U lokalnim medijima čitamo šokantne izvještaje da premijer prijeti lokalnom sudiji da će, ukoliko odluči u našu korist, zahtijevati da se protiv njega podnese krivična prijava tvrdeći da je institucija radila protiv interesa države”, navodi se u saopštenju koje su objavile Vijesti.

Da bi se zabrinuto upitali kakva se poruka ovakvim aktivnostima premijera šalje aktuelnim i potencijalnim investitorima u smislu demokratije i političke stabilnosti u Crnoj Gori.

Petros Statis nije potpisan ispod teksta saopštenja za javnost. Ali  prepoznatljiva je retorika predsjednika Odbora direktora kompanije Adriatic properties, čiji je osnivač of-šor kompanija Aidway investments Ltd, registrovana na Britanskim Djevičanskim Ostrvima.

I pored detaljne pretrage nije bilo moguće naći niti jedan tekst u medijima na temu u kojoj se pominju prijetnje premijera Krivokapića nekom od sudija. Ko je, gdje i kada objavio  takvu informaciju, Statis nije podijelio sa čitaocima. Teško je povjerovati da bi informacija o direktnom miješanju premijera Crne Gore u nadležnost pravosuđa ostala na marginama medijske scene u Crnoj Gori. Naprotiv, takva skandalozna vijest, našla bi se na naslovnicima vodećih medija i bila važna  vijest na svim TV stanicama i portalima. Ne bi bila ekskluziva tamo nekog lokalnog medija, ili onih medija koje Statis kontroliše.

Problematičan je i drugi dio neutemeljenog javnog opanjkavanja premijera, po kojem je u pitanju prijetnja lokalnom sudiji nekog lokalnog suda.

Od nižih sudova u Budvi radi samo Sud za prekršaje, dok se sporovi građana i privrednih subjekata sa teritorije opštine Budva uglavnom vode pred Osnovnim sudovima u Kotoru ili na Cetinju. U slučaju spora o kome govore u Adriatic propertiesu, navedeni sudovi nisu nadležni, pa ne može biti riječi o lokalnom sudu ni o lokalnom sudiji.

Podsjećamo, početkom jula kompanija Adriatic properties preko svojih advokata predala je Privrednom sudu u Podgorici predlog za određivanje privremene mjere kojom se državi Crnoj Gori zabranjuje da preduzima mjere i radnje koje mogu  nanijeti štetu ovoj kompaniji kao i zabranu da se vrše promjene na imovini koja je predmet Ugovora o zakupu hotela Sveti Stefan i Miločer kao i ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

,,Dodatan broj smrtnih slučajeva može biti indirektno vezan za koronavirus ili može biti posljedica oslabljenog pristupa zdravstvenoj zaštiti tokom kovid krize”, izjavio je za Vijesti direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

U prvim mjesecima pandemije sami pacijenti su izbjegavali odlaziti u bolnice zbog rizika od COVID19, a tokom prošle godine  imali smo zatvaranje ambulanti na sekundarnom i tercijarnom nivou, podsjeća za Monitor epidemiološkinja iz Instituta za javno zdravlje Milena Popović Samardžić: ,,Kad se tome pridruže dugoročne posljedice COVID-19 infekcije može se postaviti sumnja da konačan broj umrlih od COVIDa nije definitivan i da može biti značajno veći”.

Ona kaže da porast broja smrtnih slučajeva daje potpuniju sliku uticaja pandemije na mortalitet, što se samo iz prijavljenih smrtnih slučajeva od COVID 19 ne može zaključiti. ,,Da bismo izmjerili stvarni uticaj pandemije na moratalit pored registrovanih umrlih od COVID 19 potrebno je analizirati i excess deaths, tj. promjenu u broju umrlih u poređenju sa prosjekom za isti period prethodne godine”, kaže.

Podaci govore da je tokom 2020. umrlo 430 muškaraca i 268 žena više u poređenju sa 2019. Najveći porast u broju smrtnih slučajeva u odnosu na 2019. godinu zabilježen je starosnoj strukturi iznad 65 godina. ,,Trend rasta mortaliteta tokom 2021 nastavio je da raste. Tokom januara broj preminulih je veći za preko 200 u odnosu na isti period prethodne godine. Taj trend rasta mortaliteta se nastavio i u narednim mjesecima što samo govori o ozbiljnosti ove pandemije. Kada se uz to uzmu u obzir i dugoročne posljedice COVIDa ili nešto što je već u literaturi poznato kao long COVID a što je čest uzrok vraćanja pacijenata u bolnicu u periodu od tri do šest mjeseci nakon inicijalne pojave simptoma, ponovno zauzimanje hospitalnih kapaciteta, pa i povećan rizik od smrti u prvih šest mjeseci od inicijalne infekcije, jasno je da će konačna slika ove pandemije što se tiče broja žrtava biti mnogo ozbiljnija”, zaključuje Popović-Samardžić.

Usljed kovid krize, tokom prošle godine, jedna od preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti bila je da parovi odgode planove za proširenje porodice.

Kovid je dodatno ogolio negativne trendove koji odavno traju, a koje država do sada nije preduprjeđivala. Nakon što su početkom ovog mjeseca  objavljeni alarmanti podaci o padu nataliteta, reagovala je jedino Socijalistička narodna partija koja je poručila da nova vlast rješavanju problema negativne stope prirodnog priraštaja mora pristupiti krajnje ozbiljno, jer se radi o trendovima koji bi upalili „crveni alarm“ i kod država sa neuporedivo većim brojem stanovnika. U većini ostalih partija alarm se pali samo na priče iz davnina.

Sredinom aprila je objavljeno da će se pitanjima koja se tiču nataliteta baviti skupštinski odbor za Rodnu ravnopravnost.

Dugoročne prognoze, koje su još 2017. godine objavile Ujedinjene nacije govore da će u 2100. Broj stanovnika u Crnoj Gori biti za 200.000 manji nego danas i iznositi 437.000 ljudi. Polovinu stanovništva će činiti stariji od 60 godina.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

,,Podsjetiću da je u Jugoslaviji tokom 1972. za mjesec dana vakcinisano 18 miliona ljudi od variole vere. U epidemiji najvažniji je brz odgovor. Vakcinacija je dobrovoljna i umnogome zavisimo od solidarnosti. Mladi ljudi koji upravljaju pandemijom vakcinisani su u veoma malom procentu. U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. To je  bolje nego prije mjesec dana ali i dalje nedovoljno. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće nam poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru”, zaključuje Popović-Samardžić.

P.NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo