Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Kontra gole sile

Objavljeno prije

na

Lokalni izbori u Herceg Novom i Tivtu biće održani u subotu, 7. aprila. U Herceg Novom će, sa jedanaest lista, koliko se prijavilo za izbore, biti izabrano 35 odbornika. Građani će u Tivtu 33 odbornika birati sa deset izbornih lista. Na izborima 2008. u Herceg Novom SNP je osvojio 12, a DPS 11 mandata. Srpska lista imala je četiri, a SDP i PZP po dva odbornička mjesta. U Skupštini su bila i dva nezavisna odbornika. Opoziciona koalicija jedva se držala na okupu. Od jedanaest ovogodišnjih obborničkih lista najmanje sedam je onih koje računaju na glasove srpskih birača. Vlast računa da će konačno osvojiti Herceg Novi, opozicija da će ga zadržati. Vlast obećava prosperitet, opozicija ukazuje na dosadašnje promašaje državnih vlasti. SNP se preporučuje sloganom: ,,Novom snagom za naš Novi”, DPS kaže: ,,Mi možemo bolje”, Nova poručuje ,,Svoji na svom”, SDP je ,,Za drugačiji i bolji Herceg Novi”, DSS tvrdi: ,,Imaš za koga da glasaš, nismo svi isti”, PZP sugeriše ,,I ti voliš Herceg Novi” i tako dalje. Pravo glasa u Herceg Novom ima 25.566 građana.

U Tivtu je na prethodnim izborima DPS dobila 12, Srpska lista – pet, SDP – četiri, PZP i HGI po tri, SNP – dva i Liberalna partija i Demokratska srpska stranka po jedan mandat. Pregovori o formiranju vlasti tada su potrajali, u koaliciju su ušli DPS, SDP i HGI. Poslije je sve funkcionisalo mnogo lakše, jer je budžet opštine Tivat jedan od rijetkih u Crnoj Gori u kom je bilo viška novca. Predizborna ponuda u Tivtu uključuje poziv stranke penzionera ,,Glasajmo za sebe, vratimo pravo na život”, poruku HGI da su ,,Nikad kontra Tivta”, SDP kaže: ,,Dosljedno dalje”, a SNP ,,Zna se”. DPS se uzda u ,,Pobjedu kontinuiteta”. U biračke spiskove upisano je 11.288 ljudi, oni će izabrati 33 odbornika.

Nema viđene ministarske glave koja tokom kampanje za lokalne izbore nije prošetala Bokom. Obišli ovo, pogledali ono, obećali – ko šta stigne. Šetao je, dakako, i premijer. Bazenu u Herceg Novom, koji će kroz koji mjesec biti završeni, divio se i Predsjednik Crne Gore. Na primjedbe da je riječ o zloupotrebi koja je zakonom zabranjena, iz Vlade su odgovorili kako je riječ o redovnim i planiranim posjetama i kako je premijer obišao sve opštine, neke i po dva puta. U Zakonu o izboru odbornika i poslanika piše da javni funkcioneri, koje imenuje ili postavlja Vlada ili lokalna samouprava, kao i državni službenici i namještenici, ne mogu učestvovati u izbornoj kampanji. Koga briga.

Dodatni podsticaj toj prefinjenoj pojavi dala je poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak koja je tokom sjednice Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje na kojoj su bili crnogorski i dio evropskih parlamentaraca rekla da se takve kampanje dešavaju i u njenoj zemlji, te da se ona ne bi ljutila ako bi vlada vodila kampanju na lokalnim izborima. Široko srce Doris Pak, ipak, nije u skladu sa bezbrojnim preporukama koje su tokom posljednja dva desetljeća stizale iz raznih evropskih institucija i koje govore da korišćenje državnih stvari u partijske svrhe nije dopušteno. U jednoj od preporuka, u tom smislu, piše: ,,Izbornom legislativom treba regulisati da su kandidati, koji su istovremeno i državni zvaničnici, dužni uzeti odustvo sa posla, kako bi se izbjeglo miješanje uloga za vrijeme kampanje i optužbe o zloupotrebi zvaničnih funkcija ili

državnih resursa”. Ljutila se Doris Pak, ne ljutila.

I oko novca za kampanju dešavale su se viđene stvari. Među donatorima hercegnovskom DPS-u u drugoj polovini marta, kako objavljuje Dan, prednjače lokalni partijski funkcioneri iz Rožaja i Nikšića. Još od prethodnih izbora se zna da DPS voli da tako pare malo proputuju. Svi darežljivi Rožajci novac su uplatili istog dana – 28. marta. Tako im došlo.

Ništa novo nema ni oko kupovina ličnih karata. Još na početku kampanje Pokret za promjene Herceg Novi objelodanio je imena pet osoba koje kupuju lične karte, ali i onih od kojih su isprave kupljene za 70 do 100 eura. Prijavu su proslijedili tužilaštvu. Tužilaštvo, k'o tužilaštvo, ćuti.

Ipak je, kao i obično, glavnu atrakciju predstavljao predsjednik DPS-a Milo Đukanović. Boku je pohodio više puta. Prilikom prvog ukazanja objasnio je da su se ,,umorili od dvanaestogodišnje vladavine SNP-a i njegovih koalicionih partnera u Herceg Novom”, da Herceg Novi ozbiljno zaostaje ,,u odnosu na razvoj koji se dogodio u Crnoj Gori” te da je ,,tragični epilog u političkom smislu što je u posljednjih osam godina Herceg Novi napustilo više od 3.000 ljudi”. Malo je pretjerao – za hiljadu. Pored toga, da se bivši premijer mrvicu osvrnuo, uočio bi da je u Bijelom Polju, mjestu sa možda najstabilnijom DPS većinom u Crnoj Gori, između dva popisa nestalo 3.600 ljudi. Pomamili se od dobra.

Svakakve je reminiscencije doživio bivši premijer: ,,Sjetimo se 90-ih godina, vremena kad je trebalo živjeti od plate od pet maraka, kad smo dijelili bonove za ulje, brašno i šećer, a vozili automobile koristeći pravilo par-nepar jer nijesmo imali benzina, sjetimo se NATO bombardovanja, vremena teškog diplomatskog rvanja sa EU kad je trebalo obezbijediti pravo i pravedne uslove na referendum. Svo vrijeme je DPS bio na čelu države i odgovorno ispunio očekivanja građana, a naši kritičari bili su sa druge strane fronta”. To je, valjda, trebalo da zvuči kao mukotrpan put kojim nas je u bolju budućnost vodio DPS. Još samo kad bi otkrio – ko nas je na taj put tjerao i gdje je ta lijepa sjutrašnjica. Đukanovićevom pokušaju da našu stvarnost u posljednjih dvadeset godina pretvori u partizansku jednočinku, nedostaje sve – Treći rajh koji nas napada, drug Tito koji nas oslobađa i jednaka prava za sve kojima smo onda bili mnogo bliži.

Ni gola stvarnost ništa ne može vođi DPS-a. Kazao je da su ,,priče” o neuspjehu Vektra Boke, Instituta i Jadranskog brodogradilišta ,,najobičnije politikantske konstrukcije iza kojih ne stoji ni zrnce istine”.

Nekoliko dana kasnije Vektra je otišla u stečaj.

Da se ne zaboravi: Vlasnik kompanije Vektra Dragan Brković kupio je 2007. kompaniju Boka za 22,2 miliona eura. Ugovorom su bile predviđene investicije od 64 miliona eura tokom naredne tri godine, a krajnji rok za početak ulaganja je bio je 1. novembar 2008. godine. Najavljivane su investicije od 200 miliona eura. Nema.

Najljepše je, ipak, predsjednik DPS-a ostavio za kraj. Na predizbornom skupu i Tivtu obnarodovao je da ukoliko u Crnoj Gori treba sprovesti hapšenja na kojima insistira EU, u zatvore treba da idu čelnici opozicije i vlasnici dijela medija. Nije ostao dužan ni nevladinim organizacijama koje mu nijesu po volji. Zna se ko je kriv: Kolumnista zemunskog klana, opozicionar koji ne zna gramatiku, drugi opozicionar koji je štrajkovao glađu, trovač na dvoru – etikete su koje su zaradili Nebojša Medojević, Branko Radulović, Andrija Mandić i Predrag Bulatović. Profesor Miodrag Perović označen je kao ,,lider neorganizovanog kriminala”. Osim što bi trebali u zatvor gorepomenuti su krivi jer su im ,,na udaru” ekonomija i investitori. ,,Treba stvoriti očaj u Crnoj Gori jer bi Crnogorci jedino iz očaja za njih glasali”, kazao je Đukanović.

Da je do toga – opozicija i ostali sjutra bi mogli na izbore, vječiti premijer je sa svojima proizveo dovoljno očaja. Proizveo je, međutim, i, više nego dovoljno – gole sile. Šta god da osvoji – njome će osvojiti.

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

DRUŠTVO

HOTELI SVETI STEFAN I MILOČER NEĆE RADITI NI OVOGA LJETA: Biseri pod ključem

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje

 

Najluksuzniji crnogorski turistički brend, grad-hotel Sveti Stefan sa hotelom Miločer, neće otvoriti svoja vrata za turiste ni ovoga ljeta. To je odluka zakupca, kompanije Adriatic properties, koja zapravo nije javno izrečena, ali su hoteli na kraju juna i dalje zatvoreni, bez znakova bilo kakvih radova koji bi se odnosili na pripremu objekata za prijem gostiju.

Ekskluzivno ljetovalište u Paštrovićima, pored dva hotela sadrži nekoliko zasebnih vila u miločerskom parku, restorane i kafeterije, veliki spa centar i tri najljepše prirodne pješčane plaže na Crnogorskom primorju. Svi navedeni objekti su zatvoreni, parkovi i travnjaci su već duže vrijeme neodržavani, plaže napuštene i neuređene, bez mobilijara i pratećih usluga, zbog čega poznati turistički kompleks na junskoj vrelini djeluje zaista tužno.

Sudbina zakupljenog ekskluzivnog ljetovališta, pitanja u vezi sa nastupajućom sezonom i planovima zakupca koji blokadom Svetog Stefana nanosi veliku štetu crnogorskom turizmu, pokrivena su velom tajne. Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje.

U Budvanskoj kompaniji Adriatic properties na početku prošlogodišnje turističke sezone odlučili su  da zatvore hotele kao reakciju na proteste mještana koji su se protivili izgradnji stanova za tržište u Miločeru, na lokaciji starog Hotela Kraljičina plaža, i tražili da im se omogući prolaz javnim stazama kroz naselje koje je zakupac blokirao. Mještani su porušili kapije koje su sprečavale prolaz stazom iza male Kraljičine plaže, što je bio okidač za zakupca da zatvori hotele pod izgovorm da su njegovi gosti izgubili zagarantovanu privatnost.

Najagilniji među učesnicima protesta bili su čelnici lokalnog odbora URA-e, partije čiji funkcioneri u Vladi nemaju odgovor kako riješiti nastalu situaciju koja traje drugu godinu zaredom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NIŽU SE ŽRTVE PORODIČNOG NASILJA: Sistem kao saučesnik u zločinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iz Ženskog kluba Skupštine Crne Gore su saopštili da je ,,zrelo da femicid propišemo kao posebno krivično djelo u Krivičnom zakoniku Crne Gore”. Konstatovali su i da je sistem ,,negdje zatajio”, te da izostaje preventiva i da se ,,svako malo ponavlja nasilje nad ženama i to na najbrutalniji način”

 

Četrdesetsedmogodišnja Branka Petrović iz Herceg Novog ubijena je u ponedjeljak u zoru. Nešto prije šest sati u nju je pucao njen bivši suprug Bojan Rašović (47). Nakon ubistva Rašović se, po pisanju medija, u vidno lošem psihičkom stanju, predao policiji. Oko 20 sati priveden je dežurnom tužiocu – branio se ćutanjem.

,,Za proteklih devet mjeseci ubijeno je najmanje pet žena od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera. To je brojka koja zahtijeva hitno reagovanje institucija”, kaže za Monitor  Nataša Međedović, koordinarka SOS telefona Nikšić. Ona ističe da Crna Gora nema javno dostupnih statističkih podataka o rasprostranjenosti femicida: ,,Crna Gora mora uspostaviti sistem prikupljanja i analize podataka o nasilju nad ženama i otkrivanju propusta koji dovode do ubistava žena od strane njihovih bivših ili sadašnjih supruga i partnera kao preduslov za kreiranje uspješnih strategija za sprečavanje budućih femicida. Ubistvima žena je skoro uvijek prethodila duga istorija porodičnog nasilja, a femicid se uglavnom dešavao ili dešava u trenutku kada žena odluči da napusti nasilnu situaciju”.

Dan nakon ovog femicida u istom gradu Bjelopoljac Z.A. (37), sa privremenim boravkom u Herceg Novom, pretukao je vanbračnu suprugu M.D. On je u večernjim časovima 28. juna, vrijeđao svoju vanbračnu suprugu, prijetio da će je ubiti, a zatim joj zadao više udaraca  po glavi i ramenima  držeći u ruci kuhinjsku drvenu dasku. Sud za prekršaje u Budvi, Odjeljenje u Herceg Novom, izrekao mu je maksimalnu kaznu od 60 dana zatvora, uz mjeru zabrane približavanja oštećenoj u trajanju od pola godine.

Istog dana Više tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Dalibora Nikolića (34) za svirepo ubistvo trudne supruge Zimrite Nerde koju je u noći između 15. i 16. januara tukao osam sati. U optužnici su jezivi detalji: Nikolić je od 22 sata 15. janura do 6 sati narednog dana tukao i na svirep način, sa umišljajem, lišio života bremenitu suprugu… za vrijeme dok se troje njihove maloljetne djece (od 10, osam i četiri godine) nalazilo u porodičnoj kući. Od više desetina udaraca pesnicama i improvizovanom bejzbol palicom koje je Nerda primila skoro da nije bilo mjesta na njenom tijelu bez krvavih podliva.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

LUKSUZ NA CRNOGORSKOM PRIMORJU: Par ležaljki i suncobran 500 eura dan, noćenje u vili 14 hiljada

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na prestižnim lokacijama sa enormnim cijenama usluga smještaja, hrane i pića, pored stranaca ima priličan broj domaćih gostiju

 

Turistički kompleks sa hotelima Sveti Stefan i Miločer, decenijski simbol elitnog turizma na Crnogorskom primorju, vidno propada, zatvoren za goste već drugu sezonu zaredom. Zaključan grad hotel Sveti Stefan, prepušten zubu vremena, napuštene i neuređene hotelske plaže našeg najpoznatijeg ljetovališta, na početku turističke sezone pružaju sliku propasti, neuspjeha i nebrige, kako države tako i zakupca, of šor kompanije Adway Investment sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, i njene budvanske filijale Adriatic properties, kojom upravlja grčki biznismen Petros Statis.

Na drugoj strani, duž obale podignuti su novi rizorti sa hotelima, vilama i apartmanima, koji luksuzom i cijenama sa kojima su izašli na tržište, daleko nadmašuju ponudu Hotela Aman Sveti Stefan. Novi ekskluzivni turistički kompleksi, nikli na lokalitetima koji se ne mogu mjeriti sa prirodnim, kulturnim i istorijskim odlikama Sveca, posluju sa cijenama usluga koje ni na Svetom Stefanu do sada nisu postignute.

Po luksuzu koji nudi, izdvaja se kompleks One&Only Portonovi, izgrađen na mjestu nekadašnje vojne baze Kumbor, na obalama Bokokotorskog zaliva. Mlade ćerke predsjednika Azerbejdžana Ilhana Alijeva Arzu i Lejla, koje, prema podacima CIN-a, stoje kao krajnji vlasnici iza kompanije koja je gradila Portonovi, imaju trenutno,  u objektima sa 5 zvjezdica, najskuplju turističku ponudu u Crnoj Gori.

Najluksuzniji objekat novog rizorta, raskošna Vila One, površine 460 kvadrata, nudi se po nevjerovatnoj cijeni od 14.000 eura za jednu noć. Vila se reklamira kao ambijent koji nudi „božanski život“ i zagarantovanu sreću onom ko je iznajmi. Pored niza specijalnih usluga, privatnog bazena, bazena za hidroterapiju, privatnog kuvara, gosti dobijaju na raspolaganju  „stručnjaka za sreću“, ličnog batlera na 24 časa, koji je zadužen da svaki trenutak u vili gostima učini sretnim i nezaboravnim. Sa sopstvenim vrtom i bogatim modernim enterijerom, Vila One predviđena je za boravak najviše 6 osoba i dvoje djece.

Kompanija One&Only raspolaže sa dodatne tri „originalne vile“, nazvane po crnogorskim planinama. U vilama Orjen, Lovćen i Rumija  smještaj je nešto jeftiniji. Jedno noćenje sa doručkom za dvoje, staje od 12.800 eura pa do 16.000, u zavisnosti od broja soba u vili. Svaka od njih ima svoj bazen i sopstvenu pješčanu plažu. To je pet puta više od cijene po kojoj se izdavala čuvena Vila 118 na Svetom Stefanu, ikona skupog i luksuznog smještaja na crnogorskom primorju. Zakupac je ovu vilu površine 165 kvadrata, u kojoj se odmarao veliki broj slavnih i bogatih gostiju, preimenovao u Vila Sveti Stefan, čija je cijena za jednu noć iznosila 3.500 eura.

Cijene soba i apartmana u hotelu One&Only prava su sitnica u odnosu na basnoslovne sume koje treba izdvojiti za uživanje u vilama. Noćenje i doručak u standardnoj dvokrevetnoj sobi staje od 1.520 do 1.930 eura, tokom jula ove turističke sezone.

Znatno su niže cijene smještaja u apartmanima kojima upravlja kompanija Portonovi. Kreću se od 490 eura pa sve do 1.900 eura za komforne stanove sa bazenom.

Ko su klijenti novog rizorta pored Herceg Novog, nije poznato. I koji su to gosti koji plaćaju na destine hijada eura za noć u izdvojenom kompleksu koji okružuje običan, domaći svijet i morska voda zaliva? Kako uopšte stižu u oazu blještavog  lukusuza i sjaja nakon što slete na aerodom Tivat? Čekaju na trajekt ili ostatak zaliva prelijeću helikopterom? Na pitanje da li uopšte ima zainteresovanih za bukiranje vila, dobili smo odgovor da je za Vilu One teško naći slobodan termin u julu mjesecu.

Astronomske cijene smještaja i usluga formirane su i u turističkom naselju Dukley Hotel&Resort sa 5 zvjezdica, izgrađenom na budvanskom Rtu Zavala. U tom stambeno-turističkom kompleksu na Budvanskoj rivijeri sve pršti od luksuza i visokih cijena.

Penthaus apartman na Zavali izdaje se po cijeni od 3.500 eura za jednu noć. Isti takav sa tri spavaće sobe cijeni se 3.936 eura. Apartmani u vilama prodaju se od 1.125 do 1.470 eura dnevno, zavisno od broja soba.

Međutim, pravo iznenađenje slijedi kod takozvanog plažnog programa i uslova za korišćenje plaža koje okružuju Rt Zavala. Za posjetioce koji nisu gosti hotela, komplet sa dvije ležaljke i suncobranom na pješčanoj plaži Guvance, preimenovanoj u Dukley Beach&Bar, staje 250 eura na dan. Uz tu cijenu sleduje flaša francuskog šampanjca, tanjir voća i 4 flaše vode marke Suza.

Postoji i premijum paket sa nešto komfornijim ležaljkama, odnosno krevetima,  koji košta 500 eura za jedan dan korišćenja. Uz ovu fantastičnu cijenu, vjerovatno jedinstvenu na Crnogorskom primorju, kompanija daje bocu skupljeg šampanjca, porciju svežih ostriga, tanjir sa biranim šumskim voćem i Suza vodu.

Nudi se i alternativa. Ukoliko gost na plaži u toku dana potroši najmanje 450 eura, one dvije ležaljke doći će mu za džaba. Ili u premijum aranžmanu, mora potrošiti najmanje 1.000 eura na jelo i piće, da bi komplet bio gratis. Šta ljudi mogu popiti i pojesti na plaži Zavale za 1.000 eura, mogu da pitaju samo neupućeni.

Na drugim dvjema plažama koje je investitor Zavale izgradio u stijenju ispod vila, pod naziovm Key west  i Escape beach, poznatog brenda Nikki beach, cijene plažnog mobilijara su slične, a ponuda obiluje specijalitetima poput jastoga, ostriga, lososa, skupocjenog šampanjca i voća. Hedonizam u punom sjaju. Kupanje i sunčanje uz ispijanje skupocjenog pjenušca na vrelom pijesku.

Sve se odigrava u neposrednoj blizini populističke Slovenske plaže, na kojoj se odmaraju i oni turisti koji smještaj plate po 20 eura za noć.

Cijene ležaljki i suncobrana na plažama i pontama Zavale nadmašile su one koje su važile na dugim prirodnim pješčanim kupalištima Miločera i Svetog Stefana u vrijeme kada su hoteli bili u funkciji. Prestankom rada najljepših plaža u režimu koji podrazumijeva propisno uređenje, plažni mobilijar, tuševe, klijentela koja ih je koristila, ostala je bez alternative. Ove plaže postale su javne, na koršćenje svih namjernika koji su voljni da sa sobom donesu sve što im je za boravak na suncu potrebno. Situaciju su iskoristili drugi hotelijeri koji su podigli cijene usluga na kupalištima kojima gazduju.

Na plaži ispred Hotela Maestral u Pržnu, komplet sa dvije ležaljke i suncobranom izdaje se za 150 eura na dan. Istovremeno noćenje sa doručkom u dvokrevetnoj sobi hotela, tokom juna, može se rezervisati po cijeni od 220-250 eura. Ludovanje sa naplatom plastičnih ležaljki i pijeska ide toliko daleko da će, po svemu sudeći, one dostići cijenu udobnog kreveta u hotelskoj sobi.

Među gostima koji borave na navednim prestižnim lokacijama sa enormnim cijenama usluga smještaja, hrane i pića, pored stranaca ima i priličan broj domaćih gostiju. Nismo ni znali da tu oko nas živi i uživa neki prebogati svijet koji baca novac i bahati se po plažama, jahtama, hotelima. To su mali izdvojeni zabrani za super bogate iza čijih kapija i ograda postoji posve drugačija realnost. Sirotinja, masovni turizam, prebukirane plaže, jeftinoća, gužva, buka… i nečisto zagađeno more koje svi jednako eksploatišu.

Branka PLAMENAC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo