Povežite se sa nama

Izdvojeno

GRADNJA PLJEVALJSKOG VJETROPARKA: Planovi opet mimo mještana

Objavljeno prije

na

O planiranom vjetorparku u pljevaljskim selima Bobovo i Kruševo najmanje znaju oni koji će mu biti najbliži. Mještani trvrde da su dosadašnje procedure protekle bez njihovog uključivanja, ekolozi imaju oprečne stavove, a investitor obećava  mnogo Pljevljacima

 

Mještani koji žive u selima  Bobovo i Kruševo u Pljevljima gotovo da ništa ne znaju o planiranom projektu vjetroparka Nebojša. Kažu da su  minulih mjeseci dobijali oprečne informacije i mišljanja od  ekologa, a da su čuli hvalspjeve sa državnog i lokalnog nivoa o gradnji  20 vjetroturbina. No, objašnjavaju, ne znaju kako će to uticati na njihov svakodnevni život., hoće li biti štete za životnu sredinu i kako će svi ti objekti uticati na okolinu.  Kako  i mnogo puta do sada,  iz dosadašnjih procedura za ovaj važan projekat,  izostavljeno je mišljenje onih koji će biti najbliži vjetroparku. U pljevaljskim selima tvrde i da su  netačne informacije da se izričito protive gradnji.

„Čuli smo i najbolje i najgore o tom vjetroturbinama. Nas niko nije pitao niti smo imali neku dokumentaciju iz koje bismo vidjeli šta se to gradi. Znamo samo ono što je  oskudno bilo na televiziji i u novinama.  Ne znamo ni ko gradi ni šta gradi.  Nijesmo protiv nečeg što može koristiti, ali jesmo protiv  početka gradnje za koju se može ispostaviti da nama šteti. U svakom slučaju, red je bio, a valjda i zakon nalaže,  da nas neko pita šta mislimo ili da dođe da nam predstavi planove, ukoliko se već zauzima toliki prostor, koji je nekad koristio isključivo poljoprivredi“, kaže jedan od mještana sa područja Bobova.

Slično su  rekli još nekoliko njegovih komšija, ali  i u susjednom Kruševu. Da je dosadašnja procedura nestransparentna tvrdi dio ekologa. Planiranom vjetroparku zamjeraju štošta, a najviše ih brine koje će benfite imati Pljevaljaci. Jedino je, tvrde, do sada sve jasno oko planirane zarade investitora.  Iz  Ekološkog društva “Breznica” podsjećaju da se radi o  lokacijama nekadašnje Zemljoradničke zadruge “Bobovo”,  koju je investitorka vjetoparka  kupila na tenderu, koji je oglasila stečajna uprava.

“Imamo jedan potpuno netransparentan postupak.  Građani treba da se pitaju da li će to da se gradi i koje benefite imaju, pa tek onda država. U dokumentaciji u vezi sa zahtjevom za potrebu izrade Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu imamo samo ime gospođe koja se pojavljuje kao investitor. Mi ne znamo ko uopšte gradi te vjetroelektrane niti nešto o toj firmi koja će to graditi”, kažu u tom ekološkom društvu.

Ranije su iz „Breznice“ ocijenili i da se „Vlada, pri davanju saglasnosti nije pridržavala Pravilnika o načinu izrade i bližoj sadržini tehničke dokumentacije složenih inženjerskih projekata za proizvodnju i distribuciju električne energije“.  Navodno, saglasnost je data samo na osnovu istraživanja investitora. Ekolozi kažu i da je projektna dokumentacija rađena na osnovu Studije istraživanja lokacije Goli Lisac kao izvora zelene energije i obnovljivih izvora.

Podsjećaju i da će se vjetropark graditi na obodu Nacionalnog parka Durmitor  (NP) i da  „postoji mogućnost da će vjetroelektrane trajno uništiti taj prostor, a da, pri tom, građani neće imati nikakve koristi“. Tvrde i da u prostornom planu nema ni hidroelektrana ni vjetroparkova.

Međutim,  njihove kolege iz NVO Legalis nedavno su svesrdno podržali izgradnju vjetroelektrane, i doživljavaju  je kao „značajnu korist za  Opštinu i lokalno stanovništvo”. To bi, smatraju, mogao biti pozitivan primjer zelene ekonomije u Pljevljima“.

„Ukoliko dođe do realizacije ovog projekta značajnu korist će imati Optina Pljevlja i lokalno stanovništvo koje gravitira na ovim područjima. Poboljšala bi se socio-ekonomska situacija kroz otvaranje novih radnih mjesta, a samim tim bi se i razvijala putna infrastruktura prema navedenim lokalitetima. Lokalna samouprava u Pljevljima zajedno sa invenstitorom treba da dogovori razvoj ovih lokaliteta za dobrobit mještana koji gravitiraju na ovom području. Prioritet treba da bude unapređenje putne infrastrukture i zaposlenje”, saopštili su iz NVO.

Podsjećaju da se zelena ekonomija odnosi na razvoj privrednih aktivnosti koje doprinose očuvanju kvaliteta životne sredine kroz efikasno korišćenje resursa. Izazov te vrste ekonomije je, kažu, poboljšati socijalno stanje i smanjiti negativne uticaje na životnu sredinu uz istovremeno ubiranje ekonomskih koristi.

„Uzimajuću u obzir značaj ovog projekta za razvoj zelene ekonomije u Pljevljima NVO “Legalis” daje punu podršku gradnji Vjetroparka “Nebojša”, zaključuju.

Vjetropark Nebojša gradio bi se na ukupnoj površini od oko 1.671.700 metara kvadratnih sa 20 vjetroturbina na odstojanju od 350 metara između svakog stuba vjetroelektrane. Prema prethodno sporovedenim analizama utvrđeno je da je potencijalna količina proizvedene električne energije ukupne snage vjetroparka 120 MW iznosi 393,80 gigavat časova električne energije. Vlada je 17.decemra prošle godine izdala  Urbanističko-tehničke uslove za izgradnju vjetroelektrane Nebojša.

U  zahtjevu za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu koji je  podnesen  Agenciji za zaštitu životne sredine, kao investitor je navedeno fizičko lice. Za izradu Elaborata bila je zadužena kompanija Green Enviroment Services. Projektanti smatraju da  lokacija ima dobar potencijal za korišćenje energije vjetra. Period povratka uloženih sredstava iznosi 4,81 godina. Kako se može vidjeti u dokumentaciji, na osnovu sprovedene analize, a računajući cijenu električne energije iz jula 2022. godine i procijenjene proizvodnje, može se očekivati ukupan godišnji prihod od blizu 40,5 milona eura. Za potrebe pripremne dokumentacije korištena je Studija istraživanja lokacije Goli Lisac kao izvora zelene energije iz obnovljivih resursa na osnovu analize polja vjetra za izgradnju te vjetrolektrane.  Kako piše u zahtjevu o potrebi izrade Elebrata, u  fazi eksploatacije, vjetroparkovi u najvećem broju slučajeva mogu ostvariti uticaje pretežno na ptice i slijepe miševe, koji su u Crnoj Gori zakonom zaštićeni.

„To  ne mora biti pravilo ukoliko je područje nenaseljeno ovim vrstama, te ukoliko nije bitan migratorni koridor za navedene vrste faune. Kada je riječ o ostalim uticajima, moguć je povišen nivo buke, posebno u slučaju oštećenja propelera. Shodno veličini i kapacitetima projekta, može se konstatovati da su bitniji uticaji na segmente životne sredine malo vjerovatni i lokalnog karaktera. Uticaji se najviše ogledaju u trajnom zauzimanju zemljišta“, piše u zahtjevu.

Investitori tvrde da se radi o visoko humanom projektu „koji će biti koristan i darežljiv za sve građane Crne Gore“.  Najavili su da će tehnička dokumentacija biti urađena u skladu s važećim pravilnicima i da će nakon dobijanja građevinske dozvole i zadovoljavanja svih zakonskih kriterijuma, otpočeti radovi na izgradnji vjetroparka Nebojša.

„ Cilj nam  je da se pomogne ovom narodu kroz subvencije na struju za materijalno ugrožena domaćinstva i za proizvođače hrane. Izgradićemo i asfaltirati puteve kako bi se mještanima stvorili osnovni uslovi da se vrate na svoja domaćinstva i da ih motivišemo da proširuju svoje proizvodne kapacitete. Osnovaćemo posebnu firmu koja će se baviti pomaganju stanovništva, da im se naprave ,odnosno poprave kuće i da im damo određene pozajmice, koje neće biti ovremenjene nekim kamatama, čak da im i plasman obezbijedimo za svoje proizvode”, najavili su investitori.

Uz to obećavaju i otvaranje novih radnih mjesta, te da će prioritet pri zapošljavanju imati Pljevljaci. Ispod vjetroparkova, kako tvrde  napraviće “ambijentalnu varijantu s drvenim kućama”.

                                                                                                                        Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

FOKUS

MJESEC DO POPISA: Priprema, pozor, prebrojavanje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više od 80 pitanja neći će se u upitnicima skoro 4.000 popisivača kada krenu na svoj posao. Sve je izvjesnije da će to biti 1. novembra. Kao i da će ih mnogi dočekati kao nezvane goste. Uz malo truda i dobre volje koja nije pokazana, sve je moglo biti mnogo bolje. Umjesto vjerskog i nacionalnog prebrojavanja mogli smo imati pravi popis

 

Kako se približava termin održavanje Popisa stanovništva, domaćinstava  i stanova, sve JE više onih koji smatraju da ga treba – odložiti. Jedni predlažu na mjesec, drugi kažu do daljnjeg. Odnosno, dok se ne steknu uslovi, tenhički ali i politički, za njegovo nesmetano održavanje.

Iz Vlade insistiraju da se popis održi u terminu koji su oni zimus zacrtali svojom Uredbom. Dakle, od 1. do 15 novembra.

“Mislim da smo dovoljno uradili da ne postoji ni teoretska šansa da bilo kome na pamet padne da pokuša da omete ovaj proces”, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade sredinom septembra, priznajući da u Monstatu (državna statistika radi pod ingerencijom Ministarstva finasija) još nijesu završene sve pripremne radnje neophodne za nesmetano i tačno sprovođenje popisa.

Potom je i premijer Dritan Abazović, pritvrdio da do odlaganja popisa neće doći. “To se neće desiti. Ne pravimo od toga bauk. Od 1. do 15. novembra je popis i to je to.” Konačno i iz Monstata je saopšteno da trenutno nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa.

Za neupućene, državni statističari su samo konstatovali da Crna Gora trenutno nema funkcionalnu zakonodavnu vlast (parlament) koja bi mogla da stavi van snage ili izmijeni prošle godine osvojeni Zakon o popisu. Istovremeno su potvrdili  sumnje da oni za popis još nijesu spremni. Na zvaničnom sajtu Monstata, u dijelu koji se odnosi na predstojeći popis i danas (četvrtak 28. septembar), stoji informacija:  “Završena je priprema upitnika, dok je u finalnoj fazi priprema metodoloških i organizacionih uputstava za realizaciju popisa”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

POSLIJE NAPADA NA POLICIJU I KRVOPROLIĆA NA KOSOVU: Teški  izazovi za Beograd i Prištinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u kosovskom selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave i krvoprolića  Nakon uspostavljanja kontole, kosovska policija je u manastiru Svetog Arhiđakona Stefana  pronašla  ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Predsjednik Srbije  Vučić je odbacio „insinuacije da iza incidenta stoji Srbija“  i rekao  da se te uniforme i oružje „mogu svuda nabaviti“

 

U ranim jutarnjim satima u nedjelju 24. septembra u kosovskom selu Banjska,  dobro naoružana paramilitarna jedinica je blokirala most sa dvoje oklopljenih vozila. Kada je stigla patrola kosovske policije da izvidi situaciju otvorena je vatra na njih. Policija je uzvratila vatru i pozvala pojačanje. Kasnije su paramilitarci upali u obližnji manastir Svetog Arhiđakona Stefana iz 14. vijeka odakle su nastavili sukob sa policijom do kasnijeg izvlačenja preko obližnjeg brda i šume i povukli se u Srbiju. Nakon što je policija ušla u manastir pronašla je ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Među zaplijenjenim oružjem su i ručni raketni bacači, granate, eksploziv i ostala oprema koja je dovoljna, prema riječima kosovske policije, za jedinicu od 100 ljudi.

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave  i krvoprolića.

Prva reakcija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prošle nedjelje, nakon informacija o pogibiji jednog i ranjavanju dvojice kosovskih policajaca je za mnoge upućene bila u najmanju ruku čudnovata. Vučićev nastup nije pratila uobičajena teatralnost i samouvjerenost priznavši da je njegovoj administraciji trebalo „mnogo vremena da ispitamo šta se dogodilo, šta se zbivalo jutros, tokom popodneva“. Štaviše, predsjednik je odavao dojam da i dalje nema sve informacije na raspolaganju što je odmah protumačeno kao previd, slučajni ili namjerni, srbijanskih službi. Ipak u svom prvom obraćanju naciji Vučić je zadržao političku prisebnost i osudio ubistvo policajca uz standardnu generičnu konstataciju da je kosovski premijer Albin Kurti „glavni organizator haosa na Kosovu i Metohiji… koji želi rat i skukobe“ navevši broj od 62 akcije policije na pretežno srpskom sjeveru zemlje. Od toga su navodno 56 bile „etnički motivisane“. Međutim, indikativno je da Vučić nije optužio Kurtija za izazivanje krvoprolića na noć između subote i njedjelje. Vučić je dodao i da su „trojica Srba stradala  sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, nepotrebno, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da je četvrto lice stradalo“. Da je i četvrti napadač na policiju preminuo je bila novost je su do tada kosovske službe raspolagale informacijama da su trojica napadača likvidirani u razmjeni vatre. Četvrti je bio zapravo ranjen i kasnije izdahnuo u bolnici u Novom Pazaru u koju je, prema informacijama nezavisnih medija, dopremljeno 6 ranjenih iz istog sukoba. Vučić je opravdao i upad u manastir rekavši da je „naoružana grupa Srba došla do manastira Banjska jer su imali dvojicu povređenih mladića i da su želeli da im pruže pomoć“. Istakao je da crkva „ni na koji način nije bila umešana u incident“. Ubrzo nakon toga Vučićevi mediji u zemlji i regionu su počeli pričati o Srbima koji su se morali organizovati da bi se odupreli „teroru takozvane policije Kosova“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo