Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 1004

Objavljeno prije

na

PRAG
Slavko Perović operisan

Bivši lider Liberalnog saveza Crne Gore Slavko Perović doživio je srčani udar, usljed čega je pao i zadobio frakturu lobanje. Prema pisanju domaće štampe, ljekari u Pragu, gdje Perović živi, tvrde da je za njegovo zdravstveno stanje veći problem povreda glave nego srčani udar, za koji se ispostavilo da nije bio opasan. Doktori su nakon dugih konsultacija, operisali Perovića. Monitor je pokušao ali nije mogao da dobije pouzdane informacije o zdravstvenom stanju Perovića.

CRNA GORA USPOSTAVLJA DIPLOMATSKE ODNOSE SA KOSOVOM
Note, pa ambasadori

Državni vrh Crne Gore održao je sastanak na kom je razgovarano o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Kosovom, pišu Vijesti. Taj dnevnik piše da je dogovoreno da Crna Gora ubrzo uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom, moguće do kraja ove sedmice. Planira se da se između dvije zemlje razmijene diplomatske note, dok bi razmjena ambasadora uslijedila kasnije.

PREGOVORI SA MMF-om
Hoću, neću

Ministar finansija Igor Lukšić najavio je da će posjeta predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda tokom ovog mjeseca možda biti prilika za pregovore o sklapanju kreditnog aranžmana sa MMF-om. Vicepremijer Vujica Lazović potvrdio je da pregovori počinju, ali je kazao da ,,nije presrećan mogućim sklapanjem kreditnog aranžmana sa MMF-om”. Lazović je tom izjavom pojačao konfuziju o tom pitanju, saopštili su iz Socijalističke narodne partije.

DEPORTACIJA BOSANSKIH IZBJEGLICA
Proširenje poravnanja

Advokatska kancelarija Prelević zatražiće od crnogorske Vlade proširenja poravnanja povodom deportacije bosanskih izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine, najavio je advokat Radomir Prelević. Kao jedan od razloga za obraćanje Vladi Prelević je naveo skorašnju presuda Osnovnog suda u Podgorici u postupku za naknadu štete djeci Munira Šabanovića, koji je nezakonito uhapšen 27. maja 1992. godine kod Šćepan Polja i izručen u Kazneno-popravni dom Foča gdje je ubijen. “Tom presudom je za troje djece pokojnog Šabanovića, i pored nesporno utvrđenih činjenica i pravnog osnova, dosuđen upola niži iznos odštete u odnosu na svu djecu stradalih koja su naknadu dobila po sudskom poravnanju sa Vladom Crne Gore iz decembra 2008. godine”, kazao je Prelević.

 

NJUJORK TAJMS ZA ODMOR PREPORUČIO CRNU GORU
Velika plaža prijestonica surfovanja

Njujork tajms preporučio je čitaocima da 2010. posjete 31 turističku lokaciju u svijetu, među kojima je i Crna Gora. “Dok fantastične vremenske prilike i sive pješčane plaže privlače turiste iz istočne Evrope već decenijama, prijatni topli povjetarac u posljednje vrijeme sve češće dovodi i surfere iz Njemačke, Engleske i Francuske, koji pretvaraju Veliku plažu u prestonicu surfovanja na Jadranu”, navodi se u tekstu u kom su Velika plaža u Ulcinju i Ada Bojana označene kao oblasti koje ubrzano postaju atraktivna destinacija za surfere. Njujork tajms je kao turističku destinaciju u istom tekstu preporučio i Makedoniju, posebno Ohridsko jezero.

IZBORI NA CETINJU
Učestvuju tri stranke i koalicija

Na lokalnim izborima na Cetinju učestvovaće tri stranke i jedna koalicija. Samostalno će nastupiti Demokratska partija socijalista, Socijalistička narodna partija i Socijaldemokratska partija. Kao koalicioni partneri za vlast na Cetinju boriće se Liberalna i Građanska partija. Cetinjske izbore zakazane za sedmi februar bojkotovaće ostale opozicione partije.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo