Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 1002-3

Objavljeno prije

na

PROTEST RUDARA NIKŠIĆKIH BOKSITA
Štrajk ispod zemlje

Rudari nikšićkih Rudnika boksita neće izaći iz jame sve dok im ne budu ispunjeni svi zahtjevi, odnosno isplaćena sva dugovanja, saopšteno je sa zbora održanog u utorak ispred rudokopa Seoca. Rudari, koji se od ponedjeljka nalaze u jami dubokoj pet kilometara, zahtijevaju isplatu zarada, regresa i dvije zimnice, kao i jubilarnih nagrada. Uprava Rudnika najavila je da će najkasnije u srijedu isplatiti avgustovsku i septembarsku zaradu, ali rudari su poručili da neće prihvatiti isplatu samo dvije zarade, zatražili su zaštitu i pomoć premijera Mila Đukanovića. Rudar Ilija Đilas kazao je da u jami ima oko 80 rudara i da neće izaći do ispunjenja svih zahtjeva. On je rekao da im je najteže što su potpuno mokri, jer je svuda u jami voda, nemaju struju ni dovoljno grijanja, a odbili su i dostavljenu hranu. Rudari su poručili da su ogorčeni zbog izjave ministra ekonomije Branka Vujovića koji je silazak rudara u jamu nazvao ,,neprimjerenim činom”. Ministarstvo ekonomije uputilo je nalog upravi Rudnika boksita da preduzme mjere koje će osigurati sigurnost osoba i imovine na teritoriji Rudnika.

PODRŠKA MONITORA CETINJSKOJ GIMNAZIJI
Knjige za izuzetnost

Nedjeljnik Monitor je cetinjskoj Gimnaziji poklonio knjige za biblioteku, različitih autora – od latinoameričkih pisaca kao što su Borhes i Markes, preko kultnih spisateljica dvadesetog vijeka Čileanke Izabel Aljende, Kanađanke Margaret Atvud, Francuskinje Margaret Jursenar, do jednog od najvećih jugoslovenskih pisaca, njihovog Cetinjanina koji je učio baš u toj Gimnaziji – Danila Kiša. Tu je i Enciklopedija mitologije, Gobmbrihova Kratka istorija sveta za mlade. Gimnazijska biblioteka biće obogaćana i literaturom bunta – biografijom bolivijskog revolucionara Če Gevare, najvećeg među Bitlsima Džona Lenona, ali i knjigama našeg buntovnika profesora Milana Popovića. Kao i naslovima Ubiti pticu rugalicu Harper Li i Snovi mog oca Baraka Obame… Uručeno je i preko četrdeset knjiga iz edicija Vijesti. Monitor je novac za donaciju cetinjskoj Gimnaziji sakupio tokom obilježavanja 1000-tog broja. Dnevnik Vijesti pomogao je ovu akciju Monitora sopstvenim izdanjima. Knjige se cetinjskoj Gimnaziji dodjeljuju za istrajnost tokom protesta početkom školske godine, kada su se njeni učenici usprotivili promjeni direktora i nametanju rješenja od strane Ministarstva prosvjete. I pokazali da je moguće oduprijeti se sili.

 

TO JE NAMA NAŠA VLADA DALA
Skandal Valdanos

,,Slučaj Valdanos” prerastao je u skandal. I to prvenstveno zbog skandaloznog ponašanja Vlade Crne Gore i njene Tenderske komisije.
Iako je evidentno da britanska kompanija Kubus luks ne ispunjava minimalne uslove tendera, Vlada je odlučna da toj firmi povjeri na 30-godišnje upravljanje najljepši zaliv na Jadranu. Čak i vicepremijer i predsjednik Tenderske komisije Vujica Lazović kaže da ta kompanija nije hotelski operater, što je ključni uslov iz tendera, ali da ona „planira partnerstvo” sa jednom poznatom španskom kompanijom. Dakle, samo zato što u ponudi Kubus luksa postoji pismo o namjeri za upravljanje od strane firme iz Španije, Tenderska komisija smatra da Britanci ispunjavaju uslove! Nevjerovatno je da se Vlada rukovodi planovima potencijalnih investitora, a ne činjenicama koje je sama zapisala u tenderu. I to poslije niza katastrofalnih privatizacija po Crnoj Gori. „Vi nudite našu imovinu ne na zakup, već na prodaju po cijeni od samo 15 centi po metru kvadratnom”, kaže se u reagovanju koje su čelnici nevladinih organizacija iz Ulcinja uputili vicepremijeru Lazoviću. Kubus luks, koji uglavnom posluje u Hrvatskoj, upravlja dvjema kockarnicama u toj zemlji (upravlja, nije vlasnik!) i gradi marinu na ostrvu Ugljan, vrijednosti pet miliona eura, za koju ne može naći novac da je završi. E, ta firma će, kako stoji u ponudi, da uloži 222,6 miliona eura u Valdanos!? Ono što je najvažnije u čitavoj ovoj priči jeste činjenica da o zakupu te prekrasne uvale koja se prostire na 3,5 miliona metara kvadratnih ne bi moglo da bude ni govora ako na to ne bi pristala vlast u Ulcinju. I izvršna i zakonodavna. Zato je personalno njihova odgovornost ogromna, naročito gradonačelnika Gzima Hajdinage, koji je i član Tenderske komisije.

M. CANKA

HUMANITARNA AKCIJA HIPOTEKARNE BANKE
Paketići za djecu u izbjegličkom kampu

Hipotekarna banka, Agencija za lijekove i medicinska sredstva kao donatori i Crveni krst kao organizator, pokrenuli su (na inicijativu Agencije za lijekove) humanitarnu akciju prikupljanja pomoći i obezbjeđivanja novogodišnjih paketića za djecu koja borave u Izbjegličkom kampu Konik 1 i 2. Zajedno sa Agencijom za lijekove i medicinska sredstva obezbijeđeno je više od 1000 novogodišnjih paketića za djecu starosti do 13 godina, koja su smještena u izbjegličkim naseljima Konik 1 i Konik 2, Njemačkoj kući i privatnom smještaju. Hipotekarna banka je tokom ove godine više puta pokazala da je posvećena humanim vrijednostima: učestvovala je u opremanju namještajem Doma za stare u Risnu, opremila je Akušersko odjeljenje u Kliničkom centru Crne Gore klima uređajima, učestvovala je u donatorskoj akciji za pomoć porodicama i pojedincima u Crnoj Gori koji su u stanju socijalne potrebe…

SLUČAJ MUGOŠA PROTIV VIJESTI
Tužilaštvo vještake proglasilo nestručnim

Ljiljana Klikovac, vd podgoričkog tužioca, predložila je istražnom sudiji Nebojši Goluboviću da ponovi medicinsko vještačenje koje je pokazalo da Dragan Radonjić, vozač gradonačelnika Podgorice, povredu glave nije zadobio u noći kada se gradonačelnik Miomir Mugoša pesnicama obračunao sa urednikom Vijesti Mihailom Jovovićem i fotoreporterom tog lista Borisom Pejovićem. Klikovac je zatražila da se novo vještačenje uradi u Zagrebu. Klikovac je nalaz vještaka Dragane Čukić i Dragoslava Nenezića ocijenila kao „kontradiktoran, nejasan i ima nedostataka”, i dodala da tim vještačenjem ,,nijesu rasvijetljene činjenice.” Klikovac je ocijenila da su vještaci Čukić i Nenezić ,,suprotno naredbi po kojoj im je povjereno vještačenje proglasili sebe za članove Komisije ljekara vještaka i time izašli iz okvira svojih ovlašćenja, jer oni nijesu određeni od strane suda za članove Komisije, već su određeni da kao vještaci daju zajednički nalaz i mišljenje”. Takođe, tužilaštvo sada spornim smatra to što je sudija zbog složenosti predmeta angažovao i Nenezića, koji nije ,,dorastao zadatku”. Direktor Vijesti Željko Ivanović smatra da je tužilaštvo najnovijom odlukom prevazišlo sve ranije: ,,Ovo je zaista potpuna negacija zdravog razuma a kamoli činjenica i pravde. Kada bi sa upornošću – kakvu iskazuju u pokušaju da žrtvu Mihaila Jovovića, časnog čovjeka, proglase za batinaša i kriminalca – jurili stvarne dželate, batinaše i kriminalce po našoj deželi, onda u Crnoj Gori zaista ne bi bilo ni ‘m’ od mafije”. Urednik Vijesti Mihailo Jovović ponudio je državnom tužilaštvu rješenje problema: ,,Mislim da bi najpoštenije bilo da gradonačelnika Mugošu imenuju za specijalnog tužioca samo za ovaj slučaj, pa da sve bude transparentno, u skladu sa realnom situacijom i vladavinom prava”.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo