Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 1001

Objavljeno prije

na

NOVI GRIP U CRNOJ GORI
Raste broj oboljelih

U Crnoj Gori su do srijede registrovane 533 osobe oboljele od novog gripa, kazao je ministar zdravlja Miodrag Radunović. Radunović je ponovo ukazao na važnost vakcinisanja i podsjetio da će u januaru biti ponuđena vakcinacija grupi prioriteta službe od javnog značaja, gdje spadaju predstavnici medija, poslanici, članovi Vlade, zaposleni u lokalnoj samoupravi… Do sada je vakcinu primilo oko 2000 građana. Od 22. juna, kada je potvrđen prvi slučaj u Crnoj Gori, potvrđeno je 280 slučajeva novog gripa, a registrovana su 253 pacijenta povezana sa potvrđenim slučajevima, te se i te osobe smatraju zaraženim.
Ispravka i objašnjenje

U hiljaditom broju Monitora objavili smo djelimični spisak prijatelja i sponzora lista i stalnih saradnika do kraja 1994. godine. Sticajem raznih okolnosti (nedovoljno sređena arhiva, potpisivanje tekstova pseudonimima, previdi prilikom prekucavanja spiskova itd.) ispustili smo nekoliko saradnika i prijatelja – sponzora koji su po kriterijumima koje smo bili usvojili za ovu priliku trebali da budu na objavljenom spisku.

Saradnici: Boško Đukić, Branko Borilović, Đoko Radonjić.

Prijatelji i sponzori: Božina Ivanović, Zoran Mirković, Velimir Mrdak, Marko Orlandić, Đorđe Radulović, Milenko Rajković, Momo Vuković, S. Ćetković, S. Popović.

Uz izvinjenje zbog ovog propusta, ujedno obavještavamo sve naše saradnike i prijatelje lista da je u pripremi monografija o Monitoru u kojoj će se naći imena svih saradnika i sponzora od prvog broja do danas kao i spisak onih koji su pružili podršku progonjenim Monitorovim novinarima. U monografiji će se naći imena velikog broja ljudi. Na primjer: Branko Radulović, Jozef Dominik, Esad Methadžević, Rade Mugoša, Ranko Orahovac, Zoran Tomović, Božo Ražnatović, Miljan Đuranović, Dragan Popović, Borivoje Drakić, Dano Rašović, Ranko Popović, Vladislav Iličković, Ilija Radojičić, Nikola Lipovina, Nikola Jablan, Slobodan Špadijer, Irena Radunović, Zorica Cijanović, Rajko Radulović, Zoran Jablan, Mitar Lagator, Mirjana Jovetić, Veselin Vujović, Rodoljub Ražnatović, Savo Vušurović, Saša Ivanović, Slobodan Zubar, Slobodan Turčinović, Ilija Kapičić, Veselin Marković, Branko Sjekloća, Niko Jovanović, Zoran Vujačić, Predrag Bracanović, Rajko Lagator, Gojko Lipovina, Labor, ADV Duklja, Metalplast, Monteheming, Oliveti, Plava ruža, Foton, Granat, Linsko, Fain, Angro, Čelebić, Slobodan Brković.


DOGOVOR MINISTARA CRNE GORE I SRBIJE
Preko granice po starom

Primjena odluke prema kojoj državljani Crne Gore i Srbije od 1. januara mogu prelaziti granicu samo sa važećom ličnom kartom ili putnom ispravom odgođena je za pola godine. To su dogovorili crnogorski i srpski ministri unutrašnjih poslova Ivan Brajović i Ivica Dačić. „Do tada će našim maloljetnim državljanima, koji još nemaju biometrijski pasoš, biti omogućen prelazak državne granice kao i do sada, i uz izvod iz matične knjige rođenih, đačke ili zdravstvene knjižice”, saopštila su ministarstva unutrašnjih poslova.

APELACIONI SUD CRNE GORE
Mandiću smanjena kazna zatvora

Vijeće Apelacionog suda Crne Gore preinačilo je presudu Damiru Mandiću za saučesništvo u ubistvu direktora i glavnog urednika lista Dan Duška Jovanovića i otmicu Miodraga Nikolića sa 30 na 19 godina zatvora. Mandić je prvo bio oslobođen zbog nedostatka dokaza, a nakon što je Apelacioni sud tu presudu ukinuo i ponovnog suđenja izrečena mu je kazna zatvora od 30 godina.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo