Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 1000

Objavljeno prije

na

PROMOCIJA KNJIGE ,,GOLI OTOCI JOVA KAPAČIĆA”

Drama svih

 

Prošle nedjelje promovisana je knjiga Goli otoci Jova Kapičića, autorke Tamare Nikčević.  Danas u 21. vijeku, vijeku ljudskih prava i tehnološke revolucije, možemo govoriti o tome da li je nešto, nekada trebalo uraditi ili nije, da li je moglo drugačije. Ali nikada ne smijemo zaboraviti, da se nijedan događaj ne smije izvlačiti iz istorijskog konteksta u kome je odigran – kazao je bivši general JNA Jovo Kapičić, govoreći na promociji knjige. – Ali ono za šta sam siguran da je bilo vrijedno živjeti, a i mrijeti, jesu tri stvari: partizanska borba protiv okupatora, antifašizam i Titovo „Ne” Staljinu – istakao je Kapičić, koji je podsjetio prisutne da je rođen u Gaeti, a da je živio u drugoj Jugoslaviji.  Biljana Kovačević-Vučo kazala je da je knjiga Tamare Nikčević prije svega jedan spomenik, jedna odbrana antifašizma i da je ona u Srbiji jako dragocjena, pogotovo u ovoj eri kada se rehabilituje i četnički pokret. – Drama pojedinca, kao drama istorije, i kao drama aktuelne Crne Gore i kao drama antifašizma i kao drama Jugoslavije i kao drama svih – to je telegrafski knjiga Tamare Nikčević – rekao je novinar Boro Krivokapić. – Mnogo nebrojeno gustih slojeva i zapetih struna isijava elipsu od izbjegličke Gaete do suverenog Cetinja. Od Crne Gore u emigraciji, od Crne Gore izvan sebe, do Crne Gore sa sobom i pred sobom.
Promocija knjige je, po želji Kapičića, održana na Cetinju u prepunoj Sali Ivan Crnojević u Vladinom domu. Knjigu Goli otoci Jova Kapičića objavile su Vijesti.

UNIVERZITET CRNE GORE
Studenti podržavaju profesora Kovačevića

Studenti Fakulteta političkih nauka u Podgorici (FPN) organizovali su potpisivanje peticije u znak podrške profesoru Filipu Kovačeviću, kome su nedavno ukinuta dva predmeta na osnovnim studijama te univerzitetske jedinice.
Studenti specijalističkih studija novinarstva FPN do petka će sakupljati potpise, a do sada je peticiju potpisalo 250 studenata.
Kovačević je ranije saopštio da mu je dekan FPN-a Srđan Darmanović na ,,staljinistički način” oduzeo dva predmeta na osnovnim studijama. U pismu javnosti Kovačević je naveo i da mu je Darmanović ranije na isti način ukinuo i dva predmeta na magistarskim i doktorskim studijama.

CRNA GORA I SRBIJA
Ništa od dvojnog državljanstva

Sporazum o dvojnom državljanstvu između Srbije i Crne Gore nije postignut, pregovori su prekinuti i, definitivno, više neće biti nastavljani. To je beogradskim Večernjim novostima potvrđeno u Ministarstvu inostranih poslova Srbije, a nezvanično i u MIP-u Crne Gore, uz objašnjenje da će pitanje dvojnog državljanstva ubuduće biti rješavano po sada važećim zakonima u obje države.
To znači da će državljani Crne Gore i dalje moći da dobiju državljanstvo Srbije, dok se obrnuto to može desiti samo u izuzetnim slučajevima, kada se procijeni da je riječ o osobama od posebnog značaja za Crnu Goru. Svi građani koji dobiju bilo koje dvojno državljanstvo, pa i Srbije, biće automatski brisani iz knjige crnogorskog državljanstva. U praksi se to trenutno ne dešava pošto zvanični Beograd ne obavještava Podgoricu o tome ko je od crnogorskih državljana dobio dvojno državljanstvo, rečeno je beogradskom listu u MUP-u Crne Gore.

MEDIJI I EVROPSKE INTEGRACIJE
Unaprijediti medijske slobode

Mediji treba na objektivan i istinit način da izvještavaju o Evropskoj uniji, jer će tako na najbolji način pripremiti građane za ispunjavanje evropskih standarda, jedna je od poruka okruglog stola Uloga medija u procesu evropskih integracija, koji su u utorak organizovali nedjeljnik Monitor i Ambasada Njemačke u Podgorici.
Učesnici skupa posebno su ukazali na potrebu unapređenja medijskih sloboda u Crnoj Gori, uz ocjenu da mediji treba da pripreme čitaoce i gledaoce za evropske standarde, jer to mogu mogu uraditi bolje od političara.
Njemački ambasador Peter Plate podsjetio je na obraćanje jednog od najvećih njemačkih dnevnih listova Frankfurter Allgemeine Zeitung čitaocima 1949. godine kada je redakcija istakla da istinitost činjenica mora biti svetinja.
“Novinarstvo je za nas najteža, najstrašnija, najuzbudljivija i najdivnija stvar na svijetu. Ali i za nas ono gubi svoju dušu, ako postoji samo radi sebe samog”, citirao je Plate.
On je podsjetio i na dio obraćanja u kome se navodi da se treba gnušati šovinizma i da naciju ne treba stavljati iznad čovječanstva. Nadam se da su ti principi i danas aktuelni, rekao je Plate.

ISPOVIJEST POLICAJCA GORANA STANKOVIĆA
Naredba stigla odozgo

Jedan od optuženih za batinjanje bivšeg boksera Aleksandra Pejanovića, policajac Goran Stanković, ispričao je u utorak u podgoričkom Osnovnom sudu da je gledao kako Pejanovića petorica maskiranih policajaca brutalno tuku i da je na njima vidio oznake Interventne jedinice. On je negirao da ima ikakve veze sa tim događajem, navodeći da se tome oštro suprostavio kod nadležnih, a da je do sada ćutao jer se bojao za svoju bezbjednost. ,,Šef smjene Dušan Raičević došao je u pritvornu jedinicu i kazao nam: ‘Doći će da daju malo ovome Pejanoviću, oponašajući udarce rukom. Nije rekao ko, ali je pokazao prstom na gore i dodao da je to naređenje odozgo”, rekao je Pejanović pred sudom. Stanković je, kaže, ustao protiv nasilja i pitao tada nadređene u policijskoj stanici ,,gdje je tu ustav i zakon”. Prema njegovom svjedočenju prije batinanja Pejanovića, Stankoviću je komandir Ratko Rondović rekao ,,ako ne možeš da gledaš ti izađi”. Uz Stankovića, još je petorica okrivljenih policajaca za zlostavljanje Aleksandra Pejanovića u ,,betonjerci” podgoričke policije, prošle jeseni nakon protesnog mitinga zbog priznanja nezavisnosti Kosova. Stanković je kazao da je direktoru Veselinu Veljoviću poslao tri dopisa u kojima je opisao sve što se desilo sa Pejanovićem, ali mu Veljović nije odgovorio.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo