Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 955

Objavljeno prije

na

OKONČANA AGONIJA ,,REPUBLIKE” Ni plata, ni prostorija

Zaposleni u podgoričkom dnevniku Republika, koji ne izlazi od prošlogodišnjeg novembra zbog finansijskih problema, ostali su ne samo bez neisplaćenih zarada nego i bez radnih prostorija.

Glavni i odgovorni urednik lista Republika Velizar Brajović kazao je novinarima u četvrtak da se završila agonija tog dnevnika koja traje već skoro godinu.

Zaposlenim u tom dnevniku duguje se deset plata, odnosno oko pola miliona do 600 hiljada eura, a njih stotinu podnijeli su kolektivnu tužbu protiv vlasnika i očekuju početak suđenja.

Brajović kaže da je kolektiv Republike uporno obavještavao vlasnika da interveniše, ali on to nije učinio. „Jasno je da je prvi vlasnik Vuk Rajković, da je drugi Zoran Bećirović i vjerovatno neki od njihovih ortaka”, kaže Brajović.

Brajović kaže da je u Republici radila jaka ekipa novinara ,,koja je mogla da izdrži najžeću lustraciju, što ne bih mogao reći za vlasnike”.

 

 

CRNOGORSKI FILM ,,Desant” u Njujorku

Crnogorski film Desant na Prčevo učestvovaće u zvaničnoj selekciji Internacionalnog festivala nezavisnog filma, koji se održava u Njujorku od 19. do 26. marta. Na Festivalu biće prikazani filmovi iz Kanade, Australije, Francuske, Kine, Indije, Japana, Njemačke, Brazila, Engleske, SAD-a…

Film je snimljen po scenariju Mihaila Radojičića, a režirao ga je Draško Đurović.

Film je savremena priča o naravi i tranziciji crnogorskog mentaliteta na putu nezavisnosti.

Uloge tumče Mladen Nelević, Momo Pićurić, Ana Vujošević, Steva Radusinović, Ljubica Barać, Danilo Čelebić, Marta Pićurić i drugi.
Direktor fotografije je Savo Jovanović.

Film je produkcija Udruženja filmskih radnika Crne Gore, uz
pomoć TVCG , TV IN I TV Atlas i Ministarstva odbrane Crne Gore.

Film Draška Đurovića vidjeće u martu i publika u Moksvi, u okviru Dana crnogroskog filma, koje organizuju Ambasada Crne Gore i Rusko udruženje filmskih stvaralaca.

SLUČAJ MARIJANE MUGOŠE Ministarstvo ćuti

Slijepa pravnica iz Podgorice Marijana Mugoša predala je 16. decembra prošle godine zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Ministarstvu zdravlja, rada i socijalnog staranja, jer joj je gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša zabranio pristup radnom mjestu u pratnji psa vodiča. Ministarstvo, koje je nadležno za nadzor nad primjenom Zakona o kretanju slijepog lica uz pomoć psa vodiča, osim verbalne podrške Marijani, nije pokrenulo prekršajni, niti postupak za zaštitu prava iz radnog odnosa. Ona je zbog ćutanja administracije ulozila zalbu, kaže se u apelu Udruženja mladih sa hendikepom, koji je uputilo ombudsmanu Šefku Crnovršaninu.

Ni Milanu Šaranoviću 19. decembra prošle godine nije bilo dozvoljeno da sa psom pomagačem uđe u prostorije arhive Glavnog grada i tako ostvari građansko pravo. On je istog dana uputio zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Ministarstvu zdravlja, ali i povodom njegovog slučaja vlast ne reaguje.

 

CETINJE Sistematsko uništavanje prijestonice

Nevladina organizacija Cetinje je Evropa ponovo je ovih dana upozorila da se nastavlja sistematsko uništavanje Cetinja. Predsjednik te NVO Rade Džaković kaže da je Cetinje ,,pri kraju svoga bitisanja”.

Džaković tvrdi da cetinjski spomenici kulture, koji su po mnogo čemu jedinstveni, propadaju, a da donacije koje za njih pristižu završavaju negdje drugo. Džaković je kazao novinarima da je demokratski svijet dao ogromne donacije, a ,,Cetinje je služilo samo za pendrečenje i suđenje po hitnom postupku”.

Džaković je iznio podatak da je na Cetinju prije 17 godina bilo devet hiljada zaposlenih, a danas ih ima svega 900. ,,Očigledno je da je Cetinje pri kraju uništenja, a o tome ćuti lokalna samouprava, zajedno sa opozicijom”.

U NVO Cetinje je Evropa razmišljaju da od institucija van Crne Gore zatraže da zaštite crnogorsku prijestonicu.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo