Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 956

Objavljeno prije

na

RADNIČKI PROTESTI Vlada im jedina nada

Crnu Goru je zapljusnuo talas radničkih štrajkova. Zaposleni u Preradi, pogonu podgoričkog Kombinata aluminijuma, ponovo su u četvrtak protestvovali preko puta zgrade Vlade. Oni, kako su saopštili, ,,traže pravo na rad, normalne zarade i da se riješi status fabrike”.
Radnici nikšićke Livnice, koji 11 mjeseci štrajkuju, takođe su se u četvrtak okupili ispred zgrade Vlade. Oni traže isplatu zaostalih zarada i regresa u ukupnom iznosu od oko 350.000 eura. Iz Sindikata Livnice najavljeno je da će naredne sedmice radnici početi da štrajkuju glađu ukoliko nadležni i dalje budu ignorisali njihove zahtjeve za rješavanje problema u toj kompaniji.

Bivši radnici podgoričke kompanije Radoje Dakić štrajkuju od 19. januara. Oni traže da sa predstavnicima Vlade razgovaraju o sudskoj presudi, prema kojoj potraživanja zaposlenih u toj bivšoj fabrici iznose oko 27 miliona eura.
Protestvuju i radnici Duvanskog kombinata i Duvankomerca iz Podgorice i cetinjskog Oboda.
Neizvjesna su i primanja radnika pljevaljskog Rudnika uglja. Sud je utvrdio da su oni oštećeni za više hiljada eura prilikom pogrešnog obračuna plata. Za razliku od radnika, koji najavljuju da će se boriti za svoja prava, nije načinjena greška prilikom obračuna za nadoknade članova Odbora direktora, čiji predsjednik Predrag Bošković, funkcioner DPS-a, prima više hiljada erura.
Podsjetimo: radnici Radoja Dakića, Kombinata aluminijuma i Željezare bili su udarna pesnica antibirokratske revolucije u Crnoj Gori krajem 1988. godine i početkom 1989, koja je na vlast dovela premijera Mila Đukanovića, tokom čijih je mandata propala većina crnogorskih preduzeća.

 

NAGRADA GRAVE OSIGURANJU Potvrda kvaliteta

GRAWE Austrija nagrađeno je na dodjeli godišnjih nagrada Recommender-Award austrijskog Udruženja za marketing. Titulu pobjednika u finansijskom sektoru za 2008. godinu, u kategoriji Nadregionalna osiguranja, GRAWE Austrija je ponijelo uz ocjenu ,,izvrsna orijentisanost prema korisniku”.

Metodom slučajnog uzorka, ovo eminentno austrijsko udruženje svake godine sprovodi istraživanje zadovoljstva klijenata i na osnovu rezultata rangira finansijske institucije.

Predsjednik Uprave GRAWE koncerna, dr Otmar Ederer, rekao je prilikom dodjele nagrade da je ona samo ,,potvrda kvaliteta i efikasnosti rada zaposlenih u pružanju usluga osiguranja”.

Na tržištu Crne Gore GRAWE koncern posluje kao osiguravajuće društvo GRAWE osiguranje a.d., a u skladu sa međunarodnom strategijom i strateškim ciljevima, uz prilagođavanje specifičnostima tržišta i domaćim ekonomskim uslovima.

„ Zajednica svih zaposlenih GRAWE osiguranja u Crnoj Gori okupljena je oko ideje da podigne kulturu osiguranja na ovim prostorima na nivo koji ovo tržište zaslužuje. Briga o klijentima je primarni cilj u sprovođenju naše poslovne politike u Crnoj Gori”, izjavila je povodom dodjele nagrade Maja Pavličić, izvršni direktor GRAWE osiguranja u Crnoj Gori.

 

OKONČAN SUDSKI POSTUPAK PROTIV FOTOREPOTERA VIJESTI I REPUBLIKE Kazniti policajce

Saslušanjem svjedoka, u podgoričkom Sudu za prekršaje završeno je suđenje fotoreporteru Vijesti i Republike Borisu S. Pejoviću (28). Pejoviću se sudi po prijavi Uprave policije zbog sumnje da je za vrijeme štrajka radnika Ritam trejda 12. juna prošle godine u Podgorici ometao pripadnike Interventnog voda podgoričke policije da obavljaju posao.

Pejovićev branilac predložio je obustavljanje prekršajnog postupka protiv okrivljenog, pozivajući se na dokazni postupak, koji ukazuje da on nije počinio prekršaj, već da se ,,umjesto njegove, pokrene prekršajna ili neka druga odgovornost službenih lica, koja su postupala u tom slučaju”.

Pejović je zbog uvrede i maltretiranja podgoričkom Osnovnom sudu podnio privatnu tužbu protiv pripadnika Interventnog voda podgoričke policije Zorana Tajića. Osim privatne, Pejović je, radi naknade štete u vrijednosti od 30.000 eura, podnio tužbu protiv Tajića i Uprave policije.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo