Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 958

Objavljeno prije

na

PLUS

VEHBIJA ABAZOVIĆ, maslinar iz Bara, za svoja ekstra-djevičanska ulja, osvojio je zlatnu i bronzanu medalju na ovogodišnjem Sajmu maslinara Sredozemlja Maslina Split 2009.
Na ovogodišnje takmičenje pristiglo je 1017 uzoraka maslinovog ulja, konzerviranih maslina, raznih proizvoda od maslina i ambalaže – pakovanja za proizvode od maslina i maslinovog ulja, iz 17 mediteranskih zemalja.
Abazoviću je priznanje uručio predsjednik Hrvatske, počasni knez hrvatskog maslinarstva, Stjepan Mesić.
Na takmičenju maslinara učestvovali su i Barani Ćazo Alković, Peko Pukić, Dino Mujić i Božo Šaltić.
Abazović je prisustvovao i ,,jutarnjoj kafi”, koju je za pet uspješnih maslinara priredio predsjednik Mesić. ,,Rekao mi je kako smo podijelili Jadran – do Dubrovnika njihova sorta ,bjelica’, a od Dubrovnika barska ,žutica’. Uz to me počastio ,komplimentom’ da sam mu veoma drag gost, jer sam jedini Crnogorac niži od njega”, rekao je Abazović.

UDRUŽENJE HOTELA CRNE GORE optužilo je ministra turizma i zaštite životne sredine Predraga Nenezića da nanosi ogromnu i teško nadoknadivu štetu crnogorskoj turističkoj privredi. Predstavnici Udruženja su u otvorenom pismu ministru saopštili da mora da shvati da greške koje oni prave sami i plaćaju, ali one koje pravi ministar plaćaju svi osim njega.
Hotelijeri, a trebalo bi da oni raspolažu objektivnim pokazateljima, tvrde da je prošlogodišnja turističke sezona jedino prema statistikama Ministarstva turizma bila jedna od najuspješnijih u Crnoj Gori.
„Stalni i vjerni gosti Crnogorskog primorja za Nenezića su paradajz turisti, dok ruinirana infrastruktura, haos na putevima i plažama, kao i nekontrolisana gradnja ne smetaju njegovoj viziji elitnog turizma”, upozoravaju iz Udruženja hotela.
Hotelijeri takođe upozoravaju da „neuspješne kampanje”, za koje se troši ogroman poreski novac, imaju efekat „plamena od slame”, dok je uvođenjem odluke o eko-taksi poslata loša poruka javnosti.

MINUS

KOTORSKI MASKENBAL, tradicionalni, još jednom je održan u bečićkom hotelu Splendid. Kotorski maskenbal se već treću godinu održava u Splendidu jer Kotor, nakon što je prodat hotel Fjord u kojem su se godinama organizovali maskenbali, prema ocjeni organizatora, nema adekvatan prostor za organizovanje takve manifestacije.

Grupa mladih Kotorana, iz revolta što se maskenbal održava van Kotora, i ove godine u konobi Marinaio organizuje, kako su ga nazvali, Tradicionalni 3. spontani maskenbal, Marinaio 2009.

Zbog ,,nedostatka adekvatnog prostora” razne bi se stvari mogle preseliti u Splendid. Na primjer: Predsjednik Crne Gore. Kud će Predsjednik u rezidenciju na Cetinju, zatrpanom snijegom, bez vode i struje. Oglas je lako sastaviti: mijenjam rezidenciju na Cetinju za polupansion u Splendidu.

SULEJMAN TIHIĆ, predsjednik SDA BiH pozdravio je odluku Bošnjačke stranke da uđe u predizbornu koaliciju sa DPS, kao promišljenu i mudru sa stanovišta jačanja pozicija Bošnjaka u Crnoj Gori i kao dobre spone i oslonca jačanja saradnje BiH i Crne Gore.

,,Mislimo da je veoma dobro što ćete, svojim prisustvom u vlasti, doprinjeti boljem položaju bošnjačkog naroda, njegovoj afirmaciji i ravnopravnosti, jačanju kulturnih institucija, ali i ukupno kroz odnose dvije države – stabilnosti u regionu i bržem približavanju EU i NATO, što je cilj i BiH i Crne Gore”, kazao je Tihić.

Delegacija SDA u Crnoj Gori boravila je na poziv DPS-a, bili su kod Đukanovića, Vujanovića i razgovarali sa čelnicima Bošnjačke stranke.

Sve je lijepo sa saradnjom, samo za Tihićev pokušaj davanja uzvišenog smisla ulasku BS u koaliciju sa DPS-om, nema veze s realnošću. Nije, naime, riječ o mudrosti, nego o nuždi, strahu BS da će ih ako izađu sami na izbore DPS lomiti na sve moguće načine. Sa Tihićeve strane radi se – o političkoj neučtivosti.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo