Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 970

Objavljeno prije

na

NOVA PREMIJEROVA DIREKTIVA
Hospitalizovati kritičare

Niko ne vjeruje ljudima koji klevetaju vlastitu državu, uzviknuo je Milo Đukanović u svečanom intervjuu Pobjedi povodom Dana državnosti, komentarišući kritike na sopstveni račun. Država to sam ja, ponovio je premijer poznatu tezu. Kritike Đukanovićevog načina vladanja su ,,insinuacije i podmetanja”, i iznutra i spolja. ,,To dolazi iz više izvora, i iz različitih razloga, ali se na kraju sve sliva u jedno prljavo korito, što najbolje odslikava lik i djelo, što tajnih, što javnih protivnika, nezadovoljnika i kompleksaša, za šta apsolutno ne hajem”. Onda Đukanović prebrojava kompleksaše: ,,Vrlo je šarolika gomila, upregnuta u tu harangu. Tu su i protivnici crnogorske nezavisnosti, zajedno sa poklonicima te ideje, kojima je važnija njihova lična uloga i njihova nekada uzaludna borba za Crnu Goru, no sama Crna Gora. Tu su i samozvane mesije, uzaludni borci za vlast po svaku cijenu, pripadnici raznih interesnih grupa koji djelovanje protiv sopstvene države zaogrću plaštom borbe za ljudske i medijske slobode, i ko sve ne…”
Najmanje je tu problem, ističe premijer, personalno Milo Đukanović. ,,Njihov neprežaljeni problem je zapravo ostvarena nezavisnost Crne Gore, način na koji je došlo do nje i ove tri godine uspješnog funkcionisanja crnogorske države. Ja sam davno prestao da hajem za te podmetnute afere, iskonstruisane optužbe, pa i najgore uvrede koje su mi upućene preko pojedinih medija jer su plasirane iz, nazvaću ih slobodno – najnižih pobuda kritičara vlasti”. Premijer onda, istim jezikom kao u svojim najboljim danima, kada je plesao sa Miloševićem i mrzio šah zbog šahovnice, opisuje: ,,Zar ne vidite da su, ne samo opozicioni lideri, nego i njihovi intelektualni i medijski oslonci, samoproklamovani mislioci, analitičari, neshvaćeni kritičari globalnog poretka, inače u mojoj komunikaciji sa njima poznati kao neostvareni, danas mrtvi ljuti i na međunarodnu zajednicu što ne obavi posao umjesto njih nesposobnih i ne promijeni vlast u Crnoj Gori”. Đukanovićevi kritičari su zapravo ,,tragikomična menažerija mrzitelja vlasti, DPS i svega što je u pristojnom odnosu sa nama.” Oni ne shvataju ,,koliko nam svojim djelovanjem podižu ugled i relativizuju naše slabosti i u domaćoj i u inostranoj javnosti. Pa i meni lično! Jer, ko god ih čuje, svejedno da li je iz Brisela ili Gornje Morače, jasno mu je da ne može vjerovati ljudima koji tako pljuju po svojoj državi, jasno mu je da je riječ o politički ambicioznim i neuspješnim, isfrustriranim ljudima”. I na kraju biser – premijer predlaže kućni nadzor neistomišljenika. ,,Nekima će, kako vrijeme odmiče, sve manje trebati vlast, a sve više pojačana porodična pažnja ne bi li bar ostali podnošljivo agresivni u svom radnom i životnom okruženju”. Napreduje naš vitez: hospitalizacija u kućnom ambijentu dođe kao pomilovanje, nakon sudskih procesa, batinanja i nerazriješenih ubistava.

M.T.M.

NOVA KNJIGA DRAGUTINA PAPOVIĆA
Podsjetnik o humanosti

Dragutin Papović, saradnik u nastavi na Odsijeku za istoriju Filozofskog fakulteta u Nikšiću, objavio je, u saradnji sa Fondom za aktivno građanstvo i Institutom za otvoreno društvo, knjigu – Primjeri filantropije u Crnoj Gori. „Ova studija, koju vam sa ponosom predstavljamo, dio je naših napora da podstaknemo oživljavanje i razvoj vrijednosti kao što su solidarnost, humanost i filantropija – da se svi zajedno podsjetimo značaja ulaganja u opšte dobro, u zajednicu”, objašnjavaju u predgovoru autor i Fond za aktivno građanstvo.Studija se bavi zadužbinama u Crnoj Gori do kraja XX vijeka, a posebna poglavlja posvećena su „najvećim filantropima u Crnoj Gori”, počecima i glavnim karakteristikama filantropije u Crnoj Gori i ekonomskim i pravnim uslovima za razvoj filantropije kod nas tokom XIX i XX vijeka.

M. P. K.


CIJENE STANOVA PADAJU, A VLADA TVRDI GRAĐEVINARSTVO U EKSPANZIJI

Zemlja čuda

„Crnogorsko građevinarstvo nalazi se u ekspanziji, uprkos globalnoj ekonomskoj krizi”, saopštila je ove sedmice pomoćnica ministra za ekonomski razvoj Maja Velimirović Petrović. Istog dana Centralna banka objavila je analizu koja pokazuje da cijene stanova u Podgorici opet padaju. „Prosječni kvadrat metra stambenog prostora u glavnom gradu iznosi 1402,10 eura što je pad od osam odsto u odnosu na prije pola godine”, kažu iz Centralne banke. Kad je građevinarstvo u ekspanziji, cijene stanova rastu. Bar bi tako trebalo da bude. Vlada, ipak, zna najbolje.

M.P.K.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo