Povežite se sa nama

DRUŠTVO

I ministri su ljudi

Objavljeno prije

na

Nema tome ni mjesec dana, a ministar finansija Milorad Katnić je na pitanje novinara o državnoj pomoći malim i srednjim preduzećima odgovorio kontrom: ,,Da li biste Vi dali od svoje plate subvenciju i pomoć za neko preduzeće?” Katnić je, mislili smo, htio reći kako ni on ni Vlada čiji je član nijesu spremni da državni novac kojim raspolažu bacaju u ekonomske bezdane.

Kakva zabluda.

Prošlonedjeljne vijesti razjasnile su šta je, zapravo, ministar finansija htio da kaže. Vlada DPS-SDP će, suština je, nastaviti da radi ono što mi ne želimo i nećemo – pa će našim novcem i dalje plaćati hirove i nesposobnost svojih prethodnika i njihovih poslovnih partnera, takozvanih strateških investitora.

Vlada Igora Lukšića je odobrila Ministarstvu finansija da ,,počne razgovore o preuzimanju duga” koji od Kombinata aluminijuma potražuje Dojče banka. Do kraja godine pregovarači bi trebalo da utvrde dinamiku vraćanja kredita koji će, bez bilo kakve sumnje, pasti na pleća poreskih obveznika Crne Gore. Riječ je o 22 miliona eura koja su Njemci, sredinom prošle godine, pozajmili kao namjenski kredit za investicije u KAP-u. Novac, međutim, nije završio u Kombinatu, a uprava fabrike je ,,zaboravila” na preuzetu obavezu da kreditore izvještava o načinu trošenju novca.

Pošto za Njemce, očigledno, 22 miliona nijesu beznačajan novac oni su našli način da zaštite svoje interese. Na drugoj strani, namještenici Olega Deripaske, zvaničnog vlasnika KAP-a, ponašaju se kao da ih se sve to ni najmanje ne tiče. A možda ih se i ne tiče. Za to vrijeme naš ministar finansija objašnjava kako se „ne radi o preuzimanju dugova, niti ugovaranju novih obaveza, već je to odgovoran odnos prema onome što je država već potpisala i garantovala”. Dodatno, Katnić nas tješi, ,,imamo dnevnu komunikaciju sa bankama, kako bi na najbolji način napravili dogovor da trošak, ako ga već imamo, smanjimo i učinimo podnošljivijim”.

A istina je: država će uz 22 miliona preuzetog kredita platiti još makar milion eura dodatnih troškova Dojče banke. Ne pristane li na to, bila bi prinuđena da odjednom vrati sve dugove KAP-a za koje je garantovala u minule dvije godine. To je preko 130 miliona eura. Novac koji Crna Gora nema.

Tek da se podsjetimo: prethodne vlade iste DPS-SDP koalicije prodale su većinski paket KAP-a za nepunih 50 miliona eura. Jedva nešto više država je dobila prodajom kotorskog Jugopetrola. Nikšićka pivara Trebjesa, jedno od najprofitabilnijih crnogorskih preduzeća, promijenilo je vlasnika za sadašnjih 13 miliona… U tu cijenu bio je uračunat i svjetski priznat brend Nikšićko pivo. Ponajbolje crnogorsko preduzeće u državnom vlasništvu, nekadašnji Telekom Crne Gore, prodato je za 100 miliona eura.

Sada bi nas – nije zgorega ponavljati dok ne bude kasno – privatizacija KAP-a po modelu Mila Đukanovića i Milana Roćena (neki to zovu ,,šojguizacija”) mogla koštati više od 130 miliona eura. Ne računajući već izgubljene desetine i stotine miliona po osnovu otpisanih dugova, datih subvencija, oproštenih prevara…

Odgovorno bi bilo da je Vlada od potpisivanja privatizacionog ugovora i ulaska Rusa u KAP kontrolisala šta i kako oni rade. Tada se ne bi desilo da se dugovi KAP-a za pet godina udvostruče, da bude izgubljeno 1.600 radnih mjesta, da se ugase Rudnik boksita, Glinica, fabrike za preradu aluminijuma. Uostalom, po osnovu prošlogodišnjeg ugovora o poravnanju između Vlade Crne Gore i vlasnika KAP-a država se u vlasničku i upravljačku strukturu Kombinata vratila otprilike u isto vrijeme kada je realizovan kredit Dojče banke. Zašto onda državni namjesnici u KAP-u nijesu kontrolisali realizaciju ovog aranžmana, i postarali se da pozajmljeni novac zaista završi u investicijama neophodnim za oživljavanje fabrike? Ili su ,,Rusi” (ko god da je zaista u pitanju) Njemce pokušali prevariti u dosluhu sa domaćim namještenicima?

Da je Vlada premijera Lukšića odgovorna prema crnogorskoj javnosti ona bi otklonila postojeće nedoumice i imenovala krivce. Ili makar podnijela ostavku uz obrazloženje da aktuelni ministri ne žele da učestvuju u prljavim rabotama. Ovako, ponavljajući jedne te iste fraze samo pokušavaju prikriti vlastitu neodgovornost i nesposobnost.

Dovoljno je vratiti se u proljeće ove godine da se vidi kako su nadležni na gotovo identičan način objašnjavali to što je Vlada sa 32 miliona eura našeg novca platila kredit koji su u Švajcarskoj uzeli većinski vlasnici Željezare u Nikšiću. I niko nije trepnuo kada je ta ista Željezara otišla u stečaj.

Zapravo, jesenas nam je ministar ekonomije Vladimir Kavarić objasnio da je stav Vlade da je vlasnik Željezare, holandski MNSS, novac koji je dobio uz garancije Crne Gore ,,samo dijelom iskoristio za razvojni potencijal fabrike”. Kao i u aktuelnom slučaju KAP-a, Vlada je do ovog zaključka došla kad je bilo kasno – pola godine nakon što je Željezara otišla u stečaj.

Državna pomoć je samo dovela do odlaganja problema, pametovao je ministar ekonomije a potom u dobroj mjeri potvrdio mišljenja prema kojima je imati ovakvu Vladu isto što i biti bez nje. Ako nije i gore. ,,Nadamo se da će Privredni sud, kroz stečajni postupak, pronaći dugoročno i održivo rješenje”, govorio je crnogorski ministar ekonomije o kompaniji koja je poreske obveznike, odlukama ove i prethodnih vlada, u posljednjih 15-20 godina koštala više od 200 miliona eura. A sada treba da je spasi stečajni upravnik, dok se nadležni iz Vlade ,,nadaju”.

Da nijesu KAP i Željezara jedina preduzeća u Crnoj Gori kojoj vlast daje novac bez ikakvih obzira i kontrole pokazuje i primjer Fabrika elektroda Piva iz Plužina (FEP). I njoj je Vlada dala 2,5 miliona na ime pokretanja proizvodnje, da bi se kasnije novinarima žalili da pomoć ,,nije u potpunosti potrošena na predviđeni način”. Vratimo li se dvije godine unazad, sjetićemo se kako je aktuelni premijer, a tadašnji ministar finansija, odgovarajuči na upitnik EK objašnjavao da Prva banka državnu pomoć tešku 44 miliona eura ne troši na ugovoreni način. Naravno, i taj je ceh prebačen na teret crnogorskih poreskih obveznika.

Viša sila, pokušavaju nas ubijediti oni kojima je posao da štite interese države. ,,Vlada nije srećna zbog načina na koji je dodijeljena državna pomoć u prethodne dvije godine, ali nije mogla uticati da ta podjela bude drugačija…”, objašnjavali su u Skupštini Crne Gore, krajem oktobra, potpredsjednik Vlade Vujica Lazović i ministri finansija i ekonomije Milorad Katnić i Vladimir Kavarić.

Prethodno je premjer Lukšić, na istom mjestu, obznanio da ,,ukupan iznos potpisanih garancija Vlade Crne Gore na dan 30. jun 2011 iznosi 558 miliona eura”. Ko će vraćati taj novac?

Prošlonedjeljna izjava ministra Katnića daje određene smjernice za traženje odgovora: ,,Ukoliko se situacija poboljša i KAP bude mogao da otplaćuje kamatu i kredit, država je sigurna i nema tu obavezu. Ukoliko se to ne desi, a postoji veliki rizik da se to neće desiti, onda treba da razgovaramo i da vidimo kako da napravimo dogovor sa bankama…”.

Nema sumnje – kad budemo plaćali tuđe račune, Vlada će se ponijeti ,,odgovorno”. Kao i do sada.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

ZA I PROTIV GRAĐEVINSKOG MORATORIJUMA U KOLAŠINU: Preča kasa od zaštite prostora

Objavljeno prije

na

Objavio:

U Kolašinu nema većinske političke volje da se uvede polugodišnji moratorijum na gradnju. Zbog toga gradski centar  ostaje na milost ambicijama investitora, omogućenih DUP-om za koji je više puta ocijenjeno da ne garatuje očuvanje najvrednijeg prostora u Kolašinu

 

U najužem dijelu Kolašina biće moguća gradnja još najmanje 11 mjeseci, prema važećem, starom, Detaljnom urbanističkom planu (DUP) Centar za koji je sa više adresa, uključujući i Vladu i lokalnu samoupravu,  ocijenjeno da je loš. Vladajuća većina (Demokrate, Evropa sad, DF, SNP i URA) nije, sredinom marta, prihvatila predlog opozocionog Pokreta Zajedno gradimo Kolašin da se od Vlade zatraži  polugodišnja zabrana gradnje u centralnoj zoni grada.

Vlada je, prije nekoliko sedmica,  donijela odluku o izmjenama i dopunama DUP-a Centar,  ali nije stavila van snage taj dokument. Ocijenjeno je da važeći DUP, koji je na snazi već deceniju I po,  nije do sada donio mnogo koristi Kolašinu. Potom je Vlada posao izrade izmjene i dopuna važećeg DUP-a oročila na 11 mjeseci.

,,U narednom planskom dokumentu, sugerisano je, akcenat treba staviti na rekonstrukciju arhitektonski vrijednih objekata i izgradnju objekata od javnog interesa. Posebna pažnja izmjenama i dopunama DUP-a Centar, između ostalog, trebalo bi da bude posvećana uređenju javnih površina, glavnoj ulici, gradskim parkovima.

Da je 11 mjeseci za revidovanje aktuelnog DUP-a  previše smatra odbornik Pokreta Zajedno gradimo Kolašin Bojan Zeković. Njegov prijedlog o polugodišnjem moratorijumu na gradnju, izuzimajući radove na javnoj infrastrukturi,  podržale su i iz nedavno osnovane Incijative Zeleni Kolašina. DUP Centar, kaže Zeković, ,,direktno je suprotstavljen ciljevima i načelima planiranja i izgradnje definisanim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata”. Prema njegovim riječima, umjesto da štiti prostor, taj dokument ,,daje smjernice za njegovo uništenje i presudno je važno da se do donošenja izmjena i dopuna postojeće odredbe stave van snage”. Iz Inicijative Zeleni Kolašina, objašnjavaju da brinu, ,,na koji će način osjetljivi prostor u centru grada biti tretiran tokom perioda izrade izmjena i dopuna važećeg DUP-a”.

,,Sve i kada bi novi plan bio usvojen kroz 11 mjeseci, to je jako dug period u toku kog ambijent Kolašina, ukoliko se nastavi sa ovakvom izgradnjom,  može biti nepovratno narušen i uništen.  Tokom tog perioda ovaj prostor će nastaviti da se ubrzano mijenja. Ukratko, ne dobijamo ni vremena ni prostora za razmišljanje i strateško planiranje budućeg razvoja Kolašina”, ocjenjuju iz Incijative.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 31. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Stop inflaciji – do daljnjeg

Objavljeno prije

na

Objavio:

Istinsko poboljšanje možemo očekivati tek kada se posvetimo neophodnim privrednim i društvenim reformama. Pošto, koliko god da smanjite trgovačku maržu, ručak treba zaraditi

 

Makar smo u nečemu saglasni: lakše se diše otkako se šest trgovinskih lanaca (Aroma, Franca, Voli, HDL Laković, Mega promet i IDEA), na inicijativu Vlade, uključilo u akciju Stop inflaciji. Sada se u njihovim prodavnicama može trgovati barem po jedan artikal iz palete 25 proizvoda (uglavnom je riječ o osnovnim životnim namirnicama) uz ograničenu trgovačku maržu od pet odsto. Zvanično, akcija traje do kraja aprila mada se već najavljuje da će ona biti produžena do juna.

U medijima se pojavila računica da prosječno domaćinstvo, trgujući proizvode sa sniženom cijenom, mjesečno može uštedjeti od 15 do 40 eura.

Iz Vlade su iskoristili priliku da se pohvale. ,,Moglo je ranije, a moglo je da uopšte ne bude… Vlada je uradila sve što je mogla u datom momentu i ova akcija se samo nadovezuje na prethodne odluke”, kazao je ministar Goran  Đurović. Osvrnuo se i na prve primjedbe o broju i odabiru proizvoda uključenih u akciju. „Da smo stavili 35 bilo bi pitanje zašto nije 36. Ovo je za početak dobar potez, a u narednom periodu ćemo vidjeti kako će se kretati akcija, a možda ćemo u maju izmijeniti listu proizvoda”.

Vlasnici trgovinskih lanaca pohvalili su vlastitu kooperativnost i spremnost da pomognu borbu za kvalitetnije i jeftinije snabdijevanje građana. Još su ustvrdili da su cijene u njihovim radnjama niže nego bilo gdje u regionu te da ponegdje minimalna sniženja nakon ograničene marže ukazuju da ni do sada nijesu zloupotrebljavali pozicije ostvarujući ekstraprofit. Opet, cijene nekih proizvoda (uvozni sirevi, suhomesnati proizvodi) ukazuju da ranije zaračunate marže i nijesu bile tako male, pošto su neki od tih proizvoda od sredine nedjelje u radnjama jeftiniji i za 2-3 eura po kilogramu.

Očekivano, sindikati su pohvalili sniženja. „Pozdravljamo akciju Stop inflaciji za koju se nadamo da će biti prva ali ne i posljednja akcija nadležnih institucija na planu zaustavljanja i smanjenja negativnih efekata inflatornog trenda”, saopšteno je iz USSCG, uz podsjećanje da je Vlada mogla dati veći doprinos akciji obuzdavanja posljedica galopirajuće inflacije (oko 17 odsto na godišnjem nivou). „Pozivamo Vladu da se pridruži antiinflacionoj kampanji tako što će obnoviti Odluku o privremenom umanjenju akciza za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja“, predložili su sindikalci.

Čula se i poneka primjedba. Od one da su se na sniženju našli manje kvalitetni i rjeđe traženi artikli, pa do odabira proizvoda među kojima su se našli i neki (čokolada, gazirani sokovi) za koje nas je Vlada, krajem prošle godine, povećavajući akcize ubjeđivala da nijesu zdravi pa većom cijenom želi uticati na njihovu potrošnju.

Postoje i sistemske zamjerke. Među ponuđenim proizvodima sa ograničenom maržom jedva da se može pronaći neki proizveden u Crnoj Gori (jaja, bijeli sir…?). Smanjujući marže, trgovci smanjuju buduću zaradu a izdaci ostaju veliki. Ili su sve veći. Država, istovremeno, ne olakšava njihovo poslovanje. Prije će biti da će zahvat iz tzv. realnog sektora u skoroj budućnosti postati veći. Pošto, prema nekim podacima, već danas  jedan od svaka tri zapošljena u Crnoj Gori radi u javnoj administraciji. Ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže kako ne vidi problem u tome što su plate u državnoj administraciji jednake ili veće od onih u privatnom sektoru. Iako država odavno boluje od manjka para i viška zaposlenih, dok se realni sektor suočava sa ozbiljnim problemom manjka radne snage.

Otud sumnja da je i akcija Stop inflaciji, zapravo, dio promotivne i predizborne kampanje ograničenog dometa. Koji dan prije ili kasnije vratićemo se na staro. Pravo poboljšanje možemo očekivati tek kada se istinski posvetimo neophodnim privrednim i društvenim reformama. Koliko god da smanjite trgovačku maržu – ručak treba zaraditi.

Z. RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

VRŠNJAČKO NASILJE U CRNOJ GORI U PORASTU: Djetinjstvo u strahu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prema podacima UNICEF-a iz 2022. godine, mladih uzrasta od 13 do 15 godina koji su bili maltretirani bar jednom u posljednjih nekoliko mjeseci u Bosni i Hercegovini i Sloveniji ima oko 25 odsto, u Srbiji, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji po 18 odsto, a u Hrvatskoj 22 odsto. Sličnih podataka za Crnu Goru – nema. Samo u toku 15 dana marta zabilježeno je čak pet slučajeva vršnjačkog nasilja

 

Samo od početka do sredine ovog marta zabilježeno je čak pet slučajeva vršnjačkog nasilja u Crnoj Gori, u kojima je učestovalo preko 20 tinejdžera. To su alarmantne brojke. Koliko se nasilja zapravo dešava, teško je znati – mnoge žrtve ne prijavljuju teror koji doživljavaju, u školama ili u onlajn prostoru, gdje se nasilje često prenosi.

Učenik osmog razreda podgoričke OŠ „21. maj” bio je žrtva napada koji se prije dvadesetak dana dogodio u blizini te škole. Brutalno ga je pretukla grupa đaka devetog razreda OŠ „Savo Pejanović”. Užasni snimak napada širio se društvenim mrežama. Dječak leži na travi, dok ga gomila šutira nogama.

Pokrenut je krivični postupak protiv četvorice četrnaestogodišnjaka zbog sumnje da su počinili djelo nasilničko ponašanje. Škola koja pohađaju namijenila im je vaspitnu mjeru – smanjenje ocjene iz vladanja.

Ovaj je dječak bio duže vremena izložen nasilju.

Početkom marta nikšićka policija podnijela je krivičnu prijavu protiv četiri osobe koje se sumnjiče za nasilničko ponašanje nad mladićem u holu Gimnazije „Stojan Cerović” u Nikšiću.

Zabilježen je i slučaj nasilja u OŠ „Lovćenski partizanski odred” na Cetinju

Prema podacima UNICEF-a iz 2022. godine, mladih uzrasta od 13 do 15 godina, koji su bili maltretirani bar jednom u posljednjih nekoliko mjeseci, u Bosni i Hercegovini i Sloveniji ima oko 25 odsto, u Srbiji, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji po 18 odsto, a u Hrvatskoj 22 odsto.

U zemljama Evrope, po broju žrtava vršnjačkog nasilja prednjače Litvanija, Latvija, Rumunija, Moldavija, Bugarska…

Sličnih podataka za Crnu Goru – nema. Međutim, prema ranijim analizama, ova vrsta nasilja je u porastu.

Istraživanje NVO Juventas, sprovedeno 2018, pokazuje da je tada svako peto dijete doživjelo nasilje od vršnjaka. Prema tom istraživanju, koje je obuhvatilo 41 srednju i 75 osnovnih škola u 18 opština, gotovo polovina nastavnika srednjih škola te je školske godine potvrdila da su im se učenik ili učenica požalili da su žrtva nasilnog ponašanja.

UNICEF-ovo istraživanje iz 2021. godine pokazalo je da je gotovo svako treće dijete, odnosno, 28 odsto mladih uzrasta od 12 do 17 godina, u našoj zemlji bilo žrtva vršnjačkog nasilja.

„Ovo je zabrinjavajuće. Zahtijeva organizovanje hitne akcije, na čelu sa Vladom koja bi trebalo da preduzme odgovarajuće mjere zaštite djece od nasilja. Treba raditi na jačanju zakona koji imaju za cilj zaštitu djece. Važno je podizati svijest o ovom problemu”, kaže za Monitor psihološkinja Ivana Jokić.

Prema njenim riječima, brojni su razlozi zašto je nasilje u porastu. „Neki od njih su socio-ekonomske okolnosti porodice: siromaštvo, narušeno mentalno zdravlje, frustracije, nasilje u porodici… Djeca, žrtve nasilja u porodici ili vršnjačkoj grupi, često i sama postaju nasilnici. Nije dovoljno raditi samo sa djecom koja su pretrpjela nasilje, nego i sa onima koji pokazuju agresivno i nasilno ponašanje”, ističe Jokić.

Važno je znati i šta se sve podrazumijeva pod nasiljem. Ono može imati oblik prijetnji, tjelesnih povreda, ogovaranja, uzimanja ili uništavanja stvari. Može uključivati i neugodne komentare o djetetovoj porodici ili rodbini.

Jedan od nasilnika ponovio je krivično djelo u roku od samo nekoliko nedjelja. Prvo je sredinom februara ove godine pretukao petnaestogodišnjaka na prostoru nekadašnje kasarne Morača u Podgorici, a početkom marta, uz podršku nekoliko drugova nasilnika, još jednog tinejdžera, takođe u užem centru grada. Zasmetala im je majica sa obilježjima fudbalskog kluba Crvena zvezda. Tražili su mu da je skine, a nakon što je odbio – pretukli su ga palicama. Otac pretučenog dječaka saopštio je da neće odustati dok svi nasilnici ne dobiju zasluženu kaznu.

Zbog sve učestalijih slučajeva nasilja među djecom, članovi Udruženja Roditelji nedavno su organizovali protest na Trgu nezavisnosti u Podgorici. Zatražili su od nadležnih da zaštite djecu u Crnoj Gori od nasilja, pod parolom: Nećemo da živimo u strahu.

Iz Kriminalističke policije za suzbijanje nasilja u porodici i maloljetničke delinkvencije Odjeljenja bezbjednosti Podgorica najavili su da će biti pojačano prisustvo policije u dvorištima škola.

Krivični zakonik Crne Gore predviđa kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina za one koji grubim vrijeđanjem, zlostavljanjem, vršenjem nasilja, izazivanjem tuče ili drskim ili bezobzirnim ponašanjem remete javni red i mir ili ugroze druge. Maloljetniku starijem od 14 godina se za učinjeno krivično djelo mogu izreći vaspitne mjere, kazna maloljetničkog zatvora ili druge mjere bezbjednosti. Ukoliko nasilnici imaju manje od 14 godina, slučajevi se obično prosljeđuju nadležnim socijalnim službama, koje treba da pruže podršku žrtvama, pružaju savjetovanja počiniocima nasilja i njihovim roditeljima, obavljaju nadzor njihovog ponašanja i ostale zaštitne mjere.

Škole, prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, mogu da, pored smanjenja vladanja, odrede i vaspitne mjere, poput pismenih opomena, ukora ili premještaja u drugo odjeljenje ili školu.

U istraživanju NVO Juventas iz 2018. kao jednu od najčešćih prepreka sa kojima se suočavaju prilikom rješavanja problema vršnjačkog nasilja, roditelji su naveli generalnu nezainteresovanost cjelokupnog sistema za ovaj problem. Najmanje vjeruju drugim roditeljim i centrima za socijalni rad. Niske ocjene socijalnim službama tada je dalo i nastavno osoblje.

U Lokalnom akcionom planu za prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja Opštine Herceg Novi za period od 2020. do 2022. godine konstatuju se problemi nedovoljne angažovanosti postojećih resursa na prevenciji nasilja, nizak stepen informisanosti djece, roditelja i ostalih aktera o prepoznavanju vršnjačkog nasilja i reagovanju u slučajevima nasilja, nedovoljna  saradnja…

UNICEF-ovo istraživanje Global Kids Online iz 2021. pokazalo je da se trećina mladih u dobi od 12 do 17 godina (32 odsto) lako naljuti i da često gubi živce.

Ivana Jokić upozorava da kazna sama po sebi nekada ne daje rezultat. „Sa djecom treba raditi od malena. Rješenje vidim u edukaciji, što djece, što roditelja, što nastavnika. Ne smijemo zatvarati oči pred problemom, a to je čest slučaj u našem društvu”.

Nastavnici bi, ističe ova psihološkinja, trebalo da upute dijete da dobije psihološku pomoć ukoliko primijete da mu nijesu dovoljno razvijene socijalne vještine.

Istraživanje NVO Juventas iz 2018. pokazalo je da se oko 10 odsto đaka osnovnih škola u Crnoj Gori osjećalo povrijeđeno, uplašeno ili postiđeno zbog sadržaja koji je njegov vršnjak podijelio na društvenim mrežama.

Aleksa Janković 10. maja 2011. godine oduzeo je sebi život skokom sa zgrade u Nišu u kojoj je živio. Tada je imao 14 godina. Osam mjeseci trpio je fizičko i psihičko zlostavljanje u školi. Vršnjaci su ga mučili, tukli, hvatali za vrat, udarali mu glavom u drvo. Proživio je potres mozga, nosio je gips, a dobio je i posttraumatski sindrom.

Njegovi roditelji su nadležnim službama i direktorki škole prijavljivali nasilje.  Niko nije reagovao.

Slučaj je, u sudskom postupku, završen – kažnjena je škola i direktorka.

Troje od sedam nasilnika koji su maltretirali Aleksu presudom Višeg suda za maloljetnike u Nišu pravosnažno su osuđeni na vaspitne mjere. U dnevniku su im, međutim, ostale petice iz vladanja.

Da se ovakva tragedija ne bi ponovila, osmišljen je Aleksin zakon, kojim se predviđa pooštravanje kaznenih mjera ne samo za nasilnike, već i nastavnike i roditelje. Na ovaj zakon, ili neki sličan, i dalje se čeka u Srbiji.

U Crnoj Gori ne postoji Strategija za prevenciju neprimjerenog ponašanja djece i mladih i maloljetničke delinkvencije. Nema dovoljno policijskih službenika edukovanih za rad sa maloljetnicima.

Andrea JELIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo