Povežite se sa nama

Izdvojeno

I VRHOVNI SUD UNIŠTAVA FAJLOVE IZ DOBA ĐUKANOVIĆA: Nema revizijskih spisa za Acovu Limenku

Objavljeno prije

na

Iz Vrhovnog suda je Akciji za socijalnu pravdu rečeno da se spisi po tom broju predmeta „ne nalaze u njihovom posjedu, jer su izlučeni uz saglasnost Državnog arhiva“. Vrhovni sud je još objasnio da Lista kategorija registraturske građe predviđa da se predmeti po reviziji, zavedeni kao Rev „čuvaju pet godina“. Iz Državnog arhiva je ASP-u odgovoreno da nisu u posjedu spisa predmeta, „jer je uništen kao bezvrijedan“. Vijest su prenijeli  mediji uz navode da je to  pokušaj zataškavanja mutnih radnji braće Đukanović

 

Nakon otkrića i priznanja Centralne banke Crne Gore (CBCG) da uništava kompanijske finansijske izvještaje koji su stariji od 10 godina „jer je prestala potreba za njihovim čuvanjem“ (pogotovo onih koji se tiču sumnjivih poslova vrha bivšeg režima), sada je u fokus izbila još jedna institucija koja se bavi sličnim poslovima – Vrhovni sud Crne Gore. Akcija za socijalnu pravdu (ASP) je u srijedu (isto kao i u slučaju CBCG) obzanila javnosti da je od Vrhovnog suda tražila, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, kompletne spise predmeta po broju revizije za sudski spor u predmetu Limenka koji se ticao Aca Đukanovića, brata crnogorskog vladara Mila Đukanovića.

Slučaj Limenka se odnosi na lokaciju zgrade Centra bezbjednosti Podgorica (popularno nazvana Limenka) u centru grada koju je država prodala bankaru Đukanoviću za oko tri miliona eura. Međutim, zgrada nekim čudom nije iseljena, nakon čega je Aco Đukanović tužio državu i dobio spor. Na kraju je inkasirao od države 10,6 miliona izgubljene dobiti, uvećane vrijednosti zemljišta, kamata i troškova itd. Spor i kasniji zahtjev za reviziju postupka su pratile brojne kontroverze, nelogičnosti i optuživanja za nezakoniti uticaj.

Iz Vrhovnog suda je ASP-u rečeno da se spisi po tom broju predmeta „ne nalaze u njihovom posjedu, jer su izlučeni uz saglasnost Državnog arhiva“. Vrhovni sud je još objasnio da Lista kategorija registraturske građe predviđa da se predmeti po reviziji, zavedeni kao Rev „čuvaju pet godina“. Iz Državnog arhiva je ASP-u odgovoreno da nisu u posjedu spisa predmeta, „jer je uništen kao bezvrijedan“. Vijest su odmah preuzeli svi glavni mediji uz navode pojedinih koji su upućivali da su zapravo uništeni kompletni spisi predmeta kao pokušaj zataškavanja mutnih radnji braće Đukanović.

Isti dan je v.d. predsjednica Vrhovnog suda Vesna Vučković pred kamerama pročitala saopštenje za javnost „u cilju pojašnjenja svih činjenica“ istakavši da Vrhovni sud „nije spalio sudske spise za Limenku“. Navodi se i link na arhivu suda gdje se može pročitati presuda zahtjeva za reviziju (koja je odbijena i potvrđena presuda u korist Đukanovića). Vrhovni sud  ističe da su „saglasno zakonu“ kompletni spisi predmeta vraćeni prvostepenom Osnovnom sudu u Podgorici te da je provjerom „utvrđeno da je predmet arhiviran i da se i dalje nalazi u tom sudu“. Ono što Vrhovni sud jeste dostavio na „izlučenje“ (uništenje) Državnom arhivu je spis Rev 991/15 koji se „sastoji od revizije i odluke po reviziji“, a sve u skladu sa Sudskim poslovnikom, Listom kategorija registraturske građe i Internim pravilom o kancelarijskom i arhivskom poslovanju. Tako je Državni arhiv donio odluku 29.03.2023. kojom je „odobrio uništenje bezvrijednog registraturskog materijala nastalog u radu Vrhovnog suda za period 2008.-2016. godine“.

O čemu se ovdje radi?  Po Zakonu, rok za čuvanje spisa „u kojima je u sudskom postupku raspravljano o stvarnopravnim zahtjevima na nepokretnostima“ je 30 godina (čl. 240 st. 1). Međutim, kao i u slučaju CBCG, Vrhovni sud je internim aktima propisao rok od 5 godina za čuvanje registraturne građe u koju, po njegovom  tumačenju spada i „(zahtjev za) reviziju (sudskog postupka) i odluka po reviziji“. Monitor je neformalno kontaktirao nekoliko bivših sudija koji su rekli da prvi put čuju da se uništava/izlučuje revizijski spis a i sam pojam „revizijski spis“ je čudan jer je zapravo „revizija neraskidivi sastojak sudskog spisa“ pa je „nepojmljivo da se iz spisa izuzima revizija i odgovor“. U samo revizijskom spisu se, osim odluke da li da se ukine pravosnažna sudska presuda i ponovi postupak ili potvrdi ista, nalazi i Zapisnik o vijećanju i glasanju. Zapisnik je ranije ostajao u spisima ali je stavljan u posebnu kovertu koju su mogle samo sudije čitati. Strankama nije dozvoljeno ni da vide ni da kopiraju zapisnik.

Ako je suditi po saopštenju za javnost Vrhovnog suda od srijede, upravo je taj Zapisnik o reviziji Limenke proglašen za „bezvrijedni registraturni materijal“ i uništen što budi sumnju oko razloga izlučenja/uništenja revizijskog spisa. Zapisnici o revizionim odlukama imaju zapaženo mjesto u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv prijateljice braće Đukanović i bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

SDT navodi slučaj Rev. Ip. 38/19 gdje je zatražena revizija u slučaju tuženog Carine DOO gdje je Vesna Medenica intervenisala da se „odluka donese jednoglasno u korist njenog kuma – vlasnika tuženog “Carine” DOO Podgorica, Popović Čedomira, odnosno da se revizija tužilaca jednoglasno odbije kao neosnovana“. Medenicu je tada obavijestila sudija izvjestilac da na „vijećanju i glasanju od 02.04.2019.godine svi članovi vijeća nijesu glasali da se revizija odbije“. Onda je Medenica posredovala da dva člana „sudskog vijeća promijene mišljenje… sve kako bi se jednoglasno donijela odluka da se revizija odbije kao neosnovana, što je i učinjeno“ pa su svi „potpisali bilješku o vijećanju i glasanju kao da je odluka donijeta jednoglasno“.

Svjedok Branimir Femić, inače sudija Vrhovnog suda, je na saslušanju u SDT-u objasnio kako ide priča oko revizijskog zapisnika. Kada nema jednoglasne odluke onda se „piše poseban zapisnik o vijećanju i glasanju, gdje se konstatuje ko je od članova vijeća za to da se revizija odbije kao neosnovana, a ko je za to da se revizija prihvati i odluka ukine ili preinači i u toj odluci sudija koji je htio bi u toj zabilješci napisao svoj stav zbog čega smatra da je glasao da se odluči na način kako je glasao“. Zapisnici kao takvi u doba vladavine porodice Đukanović bi mogli biti vrlo nezgodni svjedoci o tome šta se dešavalo na sudu i da li su određene sudije pokazivale kolebljivost koja je zahtijevala intervenciju najviših instanci.

Slučaj Limenka veoma je sporan i opasan po njene aktere iz mnogo uglova. Od dana zaključenja predmetnog Ugovora (kupovine Limenke od strane Aca Đukanovića) do isteka dvogodišnjeg roka za njegovo izvršenje (tj. iseljenje zgrade), predsjednik Vlade  je Milo Đukanović. Ugovor u ime države – Uprave policije potpisao je tadašnji direktor Veselin Veljović (sada u pritvoru) i koji se na toj funkciji nalazio do 29.12.2011. Ministar unutrašnjih poslova u vrijeme zaključenja Ugovora i do 10. juna 2009. bio je Jusuf Kalamperović, a od 10.06.2009. do 04.12.2012. Ivan Brajović (akter mnogih korupcionaških afera).

Po presudi podgoričkog osnovnog suda i potvrđenoj presudi Višeg suda iz aprila 2015., Aco Đukanović je dokazao da je od 2008.  do 2013. godine ostvario prihod od preko 5,8 miliona eura. Osnivač je kompanije Invest Nova, sa udjelom od 50 odsto i upisanim kapitalom od 11,83 miliona eura što je, za sud, bilo dovoljno za realizaciju planirane investicije. Đukanović je trebao podići apartmansku zgradu u roku od godinu i po i sve bi prodao maltene odmah, po rezonu suda. U decembru 2015. i Vrhovni sud je prihvatio rezoniranje presude nakon zahtjeva za reviziju.

ASP u jučerašnjem novom saopštenju ukazuje  da „u provođenju dokaza za finansijsku sposobnost tužioca samo se navodi da je ostvario prihod od preko 5,8 miliona, bez daljih obrazloženja i uzimanje samo upisanog kapitala kao jedino mjerodavnog“. Ostali finansijski pokazatelji poslovanja Invest Nove su prećutani u presudama. Firma je od osnivanja 2007. pravila neto gubitke. Gubitak je 2008. iznosio 1.6 miliona, 2009. 477 hiljada, 2010. je bio 110 hiljada, a poslije toga gubitak od 2,7 miliona uz zanemarljive prihode od nekoliko desetina hiljada. Finansijske podatke ASP-u je dostavio interni izvor iz kompanije, jer su svi finansijski izvještaji do 2013,  uništeni od strane CBCG i  guvernera Radoja Žugića. ASP navodi da 2012. u finansijama nema prikaza ni prihoda ni zaposlenih. Državu je u sporu zastupao Zaštitnik imovinsko pravnih interesa koji nije imao prigovore u cilju zaštite države, niti je tražio novo vještačenje. ASP dalje kaže da je izmakla dobit za neizgrađeni objekat „utvrđivana na bazi idejnog rješenja, koje je izradio Republički zavod za urbanizam i projektovanje u vlasništvu Aca Đukanovića. ASP je podsjetila da je banka Prvog brata od države primila 44 miliona eura pomoći, a i danas je upitno da li se vraćanje  uopšte i u kolikom obimu desilo. Stoga su poslovne reference Aca Đukanovića veoma upitne.

Ane Pešukić koja je radila u kući Aca Đukanovića je u nedavnoj ispovijesti portalu Press pričala o bliskim odnosima između bivše šefice pravosuđa Vesne Medenice i Veselina Veljovića koji su bili česti gosti kod Đukanovića i koje je primao čak u pidžami u preuređenom garažnom prostoru njegove zgrade. Veljović je, prema Pešukićevoj, za lojalnost vladajućoj familiji nagrađen i članstvom u privatnoj masonskoj loži Aca Đukanovića.  Mlađi Đukanović, koji već tri godine živi vani – od gubitka izvršne vlasti njegovog brata, do sada nije komentarisao navode Pešukićke.

Pravnici i sudije sa kojima je naš nedjeljnik razgovarao su  ukazali na teško zanemarivanje familia suspecta principa u pravu da je sumnjiv svaki ugovor između članova porodice a na tuđi teret, a u ovom slučaju na teret države koja je bila pod apsolutnom kontrolom braće Đukanović.

MANS je u srijedu takođe dao saopštenje u vezi „izlučivanja spisa“ pitajući sadašnju vlast zašto nije spriječila ovakve postupke pravosuđa (i dalje vidno lojalnog bivšem gospodaru). MANS je još 2021,  predložio a tadašnji Savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou preporučio Vladi da državni organi izvrše reviziju oznaka tajnosti i rokova za čuvanje arhivske građe. Vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića nisu po tom, kao ni po mnogim drugim pitanjima, učinile ništa.

          Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

FOKUS

MJESEC DO POPISA: Priprema, pozor, prebrojavanje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više od 80 pitanja neći će se u upitnicima skoro 4.000 popisivača kada krenu na svoj posao. Sve je izvjesnije da će to biti 1. novembra. Kao i da će ih mnogi dočekati kao nezvane goste. Uz malo truda i dobre volje koja nije pokazana, sve je moglo biti mnogo bolje. Umjesto vjerskog i nacionalnog prebrojavanja mogli smo imati pravi popis

 

Kako se približava termin održavanje Popisa stanovništva, domaćinstava  i stanova, sve JE više onih koji smatraju da ga treba – odložiti. Jedni predlažu na mjesec, drugi kažu do daljnjeg. Odnosno, dok se ne steknu uslovi, tenhički ali i politički, za njegovo nesmetano održavanje.

Iz Vlade insistiraju da se popis održi u terminu koji su oni zimus zacrtali svojom Uredbom. Dakle, od 1. do 15 novembra.

“Mislim da smo dovoljno uradili da ne postoji ni teoretska šansa da bilo kome na pamet padne da pokuša da omete ovaj proces”, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade sredinom septembra, priznajući da u Monstatu (državna statistika radi pod ingerencijom Ministarstva finasija) još nijesu završene sve pripremne radnje neophodne za nesmetano i tačno sprovođenje popisa.

Potom je i premijer Dritan Abazović, pritvrdio da do odlaganja popisa neće doći. “To se neće desiti. Ne pravimo od toga bauk. Od 1. do 15. novembra je popis i to je to.” Konačno i iz Monstata je saopšteno da trenutno nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa.

Za neupućene, državni statističari su samo konstatovali da Crna Gora trenutno nema funkcionalnu zakonodavnu vlast (parlament) koja bi mogla da stavi van snage ili izmijeni prošle godine osvojeni Zakon o popisu. Istovremeno su potvrdili  sumnje da oni za popis još nijesu spremni. Na zvaničnom sajtu Monstata, u dijelu koji se odnosi na predstojeći popis i danas (četvrtak 28. septembar), stoji informacija:  “Završena je priprema upitnika, dok je u finalnoj fazi priprema metodoloških i organizacionih uputstava za realizaciju popisa”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

POSLIJE NAPADA NA POLICIJU I KRVOPROLIĆA NA KOSOVU: Teški  izazovi za Beograd i Prištinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u kosovskom selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave i krvoprolića  Nakon uspostavljanja kontole, kosovska policija je u manastiru Svetog Arhiđakona Stefana  pronašla  ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Predsjednik Srbije  Vučić je odbacio „insinuacije da iza incidenta stoji Srbija“  i rekao  da se te uniforme i oružje „mogu svuda nabaviti“

 

U ranim jutarnjim satima u nedjelju 24. septembra u kosovskom selu Banjska,  dobro naoružana paramilitarna jedinica je blokirala most sa dvoje oklopljenih vozila. Kada je stigla patrola kosovske policije da izvidi situaciju otvorena je vatra na njih. Policija je uzvratila vatru i pozvala pojačanje. Kasnije su paramilitarci upali u obližnji manastir Svetog Arhiđakona Stefana iz 14. vijeka odakle su nastavili sukob sa policijom do kasnijeg izvlačenja preko obližnjeg brda i šume i povukli se u Srbiju. Nakon što je policija ušla u manastir pronašla je ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Među zaplijenjenim oružjem su i ručni raketni bacači, granate, eksploziv i ostala oprema koja je dovoljna, prema riječima kosovske policije, za jedinicu od 100 ljudi.

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave  i krvoprolića.

Prva reakcija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prošle nedjelje, nakon informacija o pogibiji jednog i ranjavanju dvojice kosovskih policajaca je za mnoge upućene bila u najmanju ruku čudnovata. Vučićev nastup nije pratila uobičajena teatralnost i samouvjerenost priznavši da je njegovoj administraciji trebalo „mnogo vremena da ispitamo šta se dogodilo, šta se zbivalo jutros, tokom popodneva“. Štaviše, predsjednik je odavao dojam da i dalje nema sve informacije na raspolaganju što je odmah protumačeno kao previd, slučajni ili namjerni, srbijanskih službi. Ipak u svom prvom obraćanju naciji Vučić je zadržao političku prisebnost i osudio ubistvo policajca uz standardnu generičnu konstataciju da je kosovski premijer Albin Kurti „glavni organizator haosa na Kosovu i Metohiji… koji želi rat i skukobe“ navevši broj od 62 akcije policije na pretežno srpskom sjeveru zemlje. Od toga su navodno 56 bile „etnički motivisane“. Međutim, indikativno je da Vučić nije optužio Kurtija za izazivanje krvoprolića na noć između subote i njedjelje. Vučić je dodao i da su „trojica Srba stradala  sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, nepotrebno, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da je četvrto lice stradalo“. Da je i četvrti napadač na policiju preminuo je bila novost je su do tada kosovske službe raspolagale informacijama da su trojica napadača likvidirani u razmjeni vatre. Četvrti je bio zapravo ranjen i kasnije izdahnuo u bolnici u Novom Pazaru u koju je, prema informacijama nezavisnih medija, dopremljeno 6 ranjenih iz istog sukoba. Vučić je opravdao i upad u manastir rekavši da je „naoružana grupa Srba došla do manastira Banjska jer su imali dvojicu povređenih mladića i da su želeli da im pruže pomoć“. Istakao je da crkva „ni na koji način nije bila umešana u incident“. Ubrzo nakon toga Vučićevi mediji u zemlji i regionu su počeli pričati o Srbima koji su se morali organizovati da bi se odupreli „teroru takozvane policije Kosova“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo