Povežite se sa nama

Izdvojeno

DR ŽARKO TREBJEŠANIN, PSIHOLOG, TIHI ČOVJEK KOJI SE GLASNO BUNI PROTIV NEPRAVDI: Ideje koje nose nešto novo uvijek su bile u manjini

Objavljeno prije

na

Bio je žestoki i glasni protivnik režima Slobodana Miloševića, I prema režimu Aleksandra Vučića nije manje kritičan.” Ne mislim da je danas režim u Srbiji bolji ,ali promijenila su se sredstva.Nema više one politike strahovlade koju je provodio Milošević i pogotovo njegova žena Mira Marković. Danas se vlada  manipulacijom i potkupljivanjem i što je najgore čini mi da je taj metod  efikasniji.Vlast se na ovaj način lakše učvršćuje“ , objašnjava Žarko Trebješanin

 

Blag, tih i prijatan. Profesor, dr Žarkom Trebješanin,  psiholog iz Beograda. Sreli smo se u Tivtu, na svečanom zatvaranju Tivatskog književnog ljeta. dr Trebješanin specijalni je gost na promociji knjige dr Ivice Hausmeistera  Susret sa Jungom- psihološka interpretacija hrišćanstva. Rijetko je govorio za crnogorske medije jer su pozivi rijetko dolazili.

Razgovor teče lako i spontano. Starinom, Trebješani su iz nikšićke Trebjese. Godinama je Žarko provodio  ljeta u Crnoj Gori, dok su mu  bili živi stričevi, braća i sestre od stričeva. Danas, je samo  još sestra, Božidarka Nikolić, ovdje. Rodio se 1950.godine  u Beogradu, odrastao  izmedju Studentskog parka, Kalemegdana i dunavskih pješčanih dina. Sjećanje na te dane, na igre kauboja i indijanaca , detektiva po Kalemegdanskoj tvrdjavi, na one ” bande” koje su kao dječaci na Dorćolu osnivali, pa ih nadijevali po ulicama ,  Jevremova ili  Jovanova i danas izazazovu sjetni osmjeh na Žarkovom licu. Nažalost, primjećuje Žarko, nema više dječije igre po tim ulicama, ni sankanja niz Kapetan Mišinu ulicu…

Ljudska lica rano su postala predmet njegovog interesa.Posmatrao ih je, pratio promjene u izrazima , otkrivao osjećanja. Crtao, proučavao i pamtio… Da li je ovdje počeo njegov interes za psihologiju, ne tvrdi.Zanimala ga je i fizika, mogao je nastaviti studij likovne umjetnosti. Upisuje književnost i psihologiju, ali razmišlja,  čitati može i sam, a  predavanja  iz književnosti po potrebi može posjećivati. Studij  psihologije ostaće njegov izbor, put da se, kaže Trebješanin, ” udje u  zanat, upozna metodologija, statistika, biologija, fiziologija…

Školske 1969. – 1970. počeo je studij, četiri godine kasnije diplomirao, a 1982. magistrirao radom  Fromovo shvatanje uticaja društva na formiranje ličnosti.Tema doktorskog rada, odbranjenog 1990. bila je ” Shvatanje deteta i razvoj ličnosti u tradicionalnoj kulturi Srba.Prosječna ocjena 9, 7 upisala ga je medju najbolje studente beogradskog Filozofskog fakulteta.

Trebješanin je bio predsjednik Saveza psihologa Jugoslavije, član Upravnog odbora Politike od 2009.  do 2011. g., član UO RTS-a, od 2011. do 2016. i glavni urednik Psiholoških novina 1983. do 1984.

Studij književnosti je napustio,  ali književnost je bila i ostala Trebješaninova velika ljubav. U Pljevljima,  gradu koji tokom ljetnih mjesecima okuplja satiričare, aforističare, književnike, pjesnike, esejiste i dramske umjetnike,  dodijeljena mu je ovog ljeta  nagrada za doprinos tumačenju  savremene književne satire. Duže od tri decenije tumačio je satiru u njenim različitim žanrovima.Napisao je više studija, eseja i književnih prikaza, satiričnih priča i pjesama.” Uvijek su mi bili simpatični satiričari. Mislim da su oni mnogo  zadužili srpsko društvo, ali i region. Kada je na ovim prostorima bio potpuni mrak, satiričari se nisu dali. Bili su  svijetla tačka.” Trebješanin je pisao i predgovor za zbirku antiratnih aforizama autora Slobodana Simića, psihijatra i sjajnog aforističara. Bavio se i melanholijom u djelu Antuna Pavlovića Čehova.

Bio je žestoki i glasni protivnik  režima Slobodana Miloševića.Izbačen je iz nastave jer je kritikovao Zakon o univerzitetu iz 1998.g. Godinu kasnije vraćen je u nastavu sudskom odlukom. Uoči izbora 2000, vrijeme demokratskih promjena u Srbiji, aktivno je učestvovao na brojnim tribinama širom Srbije u kampanji  Spasi Srbiju i glasaj. Pitali su ga često da li se tada plašio. ” Naravno da jesam”, odgovara, ”Ko se ne bi plašio da ostane sa ženom i decom bez posla.Tužio sam ih tada sudu, iako nisam verovao da ću dobiti parnicu, jer za istu stvar mnogi se nisu vratili na posao, mnogi su oboljeli, neki otišli iz zemlje. Ja sam eto, imao imao sreću da moj slučaj završi kod sudinice koja je bila objektivna.”

I prema režimu Aleksandra Vučića nije manje kritičan.” Ne mislim da je danas režim u Srbiji bolji ,ali promenila su se sredstva.Nema više one politike strahovlade koju je provodio Milošević i pogotovo njegova žena Mira Marković. Koliko se samo ubistava desilo u tom opasnom režimu.Danas se vlada  manipulacijom i potkupljivanjem i što je najgore čini mi da je taj način  efikasniji.Vlast se na ovaj način lakše učvršćuje.“ .

Novinari ga često zovu. Gostuje u brojnim emisijama u kojima se očekuje da ” iz rukava” izbaci profil nekog ubice, silovatelja, ili uspješnog sportiste poput Novaka Djokovića.” Psihologiju ne treba precjenjivati, jer ona može objasniti stvari tek u sadejstvu sa drugim naukama”, kaže dr Trebješanin. Decenijama se „ bori“ da se osvijeste i probude građani. Ne uvijek sa velikim uspjehom.” Ali, nisam zbog toga ni očajan, ni obeshrabren. Sve ideje u istoriji koje su bile progresivne i nosile nešto novo, uvek su bile u manjini”

Prof dr Žarko Trebješanin autor je 20 knjiga i više od 100 naučnih i stručnih radova, brojnih predgovora. Njegovi radovi, naučne studije, ogledi, intervjui  prevodjeni su na engleski, francuski, njemački, madjarski, makedonski i slovenački jezik. Medju brojnim naslovima nalaze se  Fromove dihotomije,  Šta Frojd zaista nije rekao,  Šta Jung zaista nije rekao, Rečnik Jungovih pojmova i simbola,  Rječnik psihologije,  Nikola Tesla ličnost, neuroza, poslanje.  Osnivač je i urednik biblioteke  Psihologija za radoznale,Leksikon psihoanalize…

Učestvovao je kao saradnik i rukovodilac projekata Instituta za psihologiju kao što su  Socijalizacija dece u Srbiji,  Kako deca Srbije vide rat i mir, ” Psihosocijalne posledice rata po decu i roditelje… Saradjivao je na projektima edukacije mladih u organizaciji Gradjanskih inicijativa, predavač na tematskim seminarima o ličnom i kolektivnom identitetu, stavovima, predrasudama i stereotipima…

Danas živi,  kaže, ” pomalo dosadno”. Voli da izadje sa društvom, ali ti susreti su sve rjedji. Piše neprestano,  jer to je bio i ostao dijelom smisao njegovog postojanja. Života koji je posvetio dubljoj spoznaji čovjeka, njegovih potreba, želja, svijesti i podsvijesti, ponašanja… Nagrade za naučni doprinos psihologiji koju dodjeljuje Društvo psihologa Srbije  Dušan Stevanović, Žiža Vasić za popularizaciju savremene psihologije, Vitez poziva, za časno obavljanje svoje profesije, ili  Stojan Novaković, za najbolji školski udžbenik, tek su kruna na ovom dugogodišnjem velikom pregalaštvu.

Lidija KOJAŠEVIĆ SOLDO

Komentari

FOKUS

MJESEC DO POPISA: Priprema, pozor, prebrojavanje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više od 80 pitanja neći će se u upitnicima skoro 4.000 popisivača kada krenu na svoj posao. Sve je izvjesnije da će to biti 1. novembra. Kao i da će ih mnogi dočekati kao nezvane goste. Uz malo truda i dobre volje koja nije pokazana, sve je moglo biti mnogo bolje. Umjesto vjerskog i nacionalnog prebrojavanja mogli smo imati pravi popis

 

Kako se približava termin održavanje Popisa stanovništva, domaćinstava  i stanova, sve JE više onih koji smatraju da ga treba – odložiti. Jedni predlažu na mjesec, drugi kažu do daljnjeg. Odnosno, dok se ne steknu uslovi, tenhički ali i politički, za njegovo nesmetano održavanje.

Iz Vlade insistiraju da se popis održi u terminu koji su oni zimus zacrtali svojom Uredbom. Dakle, od 1. do 15 novembra.

“Mislim da smo dovoljno uradili da ne postoji ni teoretska šansa da bilo kome na pamet padne da pokuša da omete ovaj proces”, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade sredinom septembra, priznajući da u Monstatu (državna statistika radi pod ingerencijom Ministarstva finasija) još nijesu završene sve pripremne radnje neophodne za nesmetano i tačno sprovođenje popisa.

Potom je i premijer Dritan Abazović, pritvrdio da do odlaganja popisa neće doći. “To se neće desiti. Ne pravimo od toga bauk. Od 1. do 15. novembra je popis i to je to.” Konačno i iz Monstata je saopšteno da trenutno nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa.

Za neupućene, državni statističari su samo konstatovali da Crna Gora trenutno nema funkcionalnu zakonodavnu vlast (parlament) koja bi mogla da stavi van snage ili izmijeni prošle godine osvojeni Zakon o popisu. Istovremeno su potvrdili  sumnje da oni za popis još nijesu spremni. Na zvaničnom sajtu Monstata, u dijelu koji se odnosi na predstojeći popis i danas (četvrtak 28. septembar), stoji informacija:  “Završena je priprema upitnika, dok je u finalnoj fazi priprema metodoloških i organizacionih uputstava za realizaciju popisa”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

POSLIJE NAPADA NA POLICIJU I KRVOPROLIĆA NA KOSOVU: Teški  izazovi za Beograd i Prištinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u kosovskom selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave i krvoprolića  Nakon uspostavljanja kontole, kosovska policija je u manastiru Svetog Arhiđakona Stefana  pronašla  ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Predsjednik Srbije  Vučić je odbacio „insinuacije da iza incidenta stoji Srbija“  i rekao  da se te uniforme i oružje „mogu svuda nabaviti“

 

U ranim jutarnjim satima u nedjelju 24. septembra u kosovskom selu Banjska,  dobro naoružana paramilitarna jedinica je blokirala most sa dvoje oklopljenih vozila. Kada je stigla patrola kosovske policije da izvidi situaciju otvorena je vatra na njih. Policija je uzvratila vatru i pozvala pojačanje. Kasnije su paramilitarci upali u obližnji manastir Svetog Arhiđakona Stefana iz 14. vijeka odakle su nastavili sukob sa policijom do kasnijeg izvlačenja preko obližnjeg brda i šume i povukli se u Srbiju. Nakon što je policija ušla u manastir pronašla je ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Među zaplijenjenim oružjem su i ručni raketni bacači, granate, eksploziv i ostala oprema koja je dovoljna, prema riječima kosovske policije, za jedinicu od 100 ljudi.

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave  i krvoprolića.

Prva reakcija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prošle nedjelje, nakon informacija o pogibiji jednog i ranjavanju dvojice kosovskih policajaca je za mnoge upućene bila u najmanju ruku čudnovata. Vučićev nastup nije pratila uobičajena teatralnost i samouvjerenost priznavši da je njegovoj administraciji trebalo „mnogo vremena da ispitamo šta se dogodilo, šta se zbivalo jutros, tokom popodneva“. Štaviše, predsjednik je odavao dojam da i dalje nema sve informacije na raspolaganju što je odmah protumačeno kao previd, slučajni ili namjerni, srbijanskih službi. Ipak u svom prvom obraćanju naciji Vučić je zadržao političku prisebnost i osudio ubistvo policajca uz standardnu generičnu konstataciju da je kosovski premijer Albin Kurti „glavni organizator haosa na Kosovu i Metohiji… koji želi rat i skukobe“ navevši broj od 62 akcije policije na pretežno srpskom sjeveru zemlje. Od toga su navodno 56 bile „etnički motivisane“. Međutim, indikativno je da Vučić nije optužio Kurtija za izazivanje krvoprolića na noć između subote i njedjelje. Vučić je dodao i da su „trojica Srba stradala  sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, nepotrebno, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da je četvrto lice stradalo“. Da je i četvrti napadač na policiju preminuo je bila novost je su do tada kosovske službe raspolagale informacijama da su trojica napadača likvidirani u razmjeni vatre. Četvrti je bio zapravo ranjen i kasnije izdahnuo u bolnici u Novom Pazaru u koju je, prema informacijama nezavisnih medija, dopremljeno 6 ranjenih iz istog sukoba. Vučić je opravdao i upad u manastir rekavši da je „naoružana grupa Srba došla do manastira Banjska jer su imali dvojicu povređenih mladića i da su želeli da im pruže pomoć“. Istakao je da crkva „ni na koji način nije bila umešana u incident“. Ubrzo nakon toga Vučićevi mediji u zemlji i regionu su počeli pričati o Srbima koji su se morali organizovati da bi se odupreli „teroru takozvane policije Kosova“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo