Povežite se sa nama

Izdvojeno

IGNORANTSKI ODNOS DRŽAVE PREMA PROSVJETARIMA: Upozorenja koja niko ne čuje

Objavljeno prije

na

O odnosu države prema obrazovanju kao jednom od ključnih segmenata društva dovoljno govori podatak da je u obrazovanju u Crnoj Gori zapošljeno preko 14.000 ljudi, a njihove plate su godinama na nivou ili ispod prosječnih. Ne čude zato najave protesta prosvjetara

 

Darko je konobar koga kad naručujete piće ne oslovljavate tako, već sa – Profesore, može dojč. Završio je fakultet i imao je namjeru da predaje. Međutim u sistemu školstva, gdje ni pomoćno osoblje ne može da se zaposli bez ministrovog amina, nije bio politički podoban.

,,Sad više i ne tražim posao u struci. Plate su im manje nego što ja zaradim. Pri kraju mandata prošle ministarke plate su im kasnile. Pričale su mi kolege sa fakulteta da su ih opominjali iz banaka za rate, nijesu imali da vrate dugove na vrijeme. Ma i kod mene u kafiću pili su kafu na veresiju”, priča za Monitor.

U prvom kvartalu ove godine, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, najviše oglašenih radnih mjesta bilo je u uslugama smještaja i ishrane, pa u obrazovanju. Za poslove u obrazovanju oglašeno je 1519 radnih mjesta, na neodređeno 146, a određeno 1280, ostalo 93.

Prema posljednjem dostupnom izvještaju Zavoda o deficitarnim zanimanjima iz 2019, te godine oglašeno 370 radnih mjesta za profesora matematike, a zapošljena su tri, za profesora klavira 151 zapošljen je jedan, zapošljen je i jedan profesor fizike iako je oglasa bilo 105… Uzalud su raspisivani oglasi za profesora psihologije, profesor grupe predmeta kulinarstva, profesora elektronske grupe predmeta, profesora ekonomske grupe predmeta…

Da će nedostatak nastavnog kadra biti hroničan govore i posljednji podaci sa upisa na Univerzitetu Crne Gore iz 2019/20. Na Prirodno- matematičkom fakultetu na smjeru Matematika za  30 ponuđenih mjesta prijavilo se samo 11 brucoša, na studijskom programu Fizika raspisano 30 prijavilo se šest, Biologija 50 a prijavilo se 20. Slično je i na Filozofskom fakultetu u Nikšiću – Crnogorski jezik od 55 slobodnih mjesta prijavilo se 14, za Srpski jezik pet, na Geografiji od 50 mjesta samo 17…

O odnosu države prema obrazovanju kao jednom od ključnih segmenata društva dovoljno govori podatak da je u obrazovanju u Crnoj Gori zapošljeno preko 14.000 ljudi, a njihove plate su godinama na nivou ili ispod prosječnih. Da država nastavlja sa tradicijom nebrige prema obrazovanju govori i najnovije povećanje zarada. Naime, izmjene i dopune zakona o zaradama u javnom sektoru stupile su na snagu 1. jula. Njima će plate ljakarima biti povećane za oko 20 odsto. Povećanje, i to značajno do 70 odsto, dobiće i profesori na fakultetima. I ovog puta povećanje je zaobišlo nastavni kadar osnovnih i srednjih škola.

Prosjek plata u kategoriji Obrazovanje, naučni i straživački rad u Crnoj Gori je od 430 do 840 eura, 10 odsto zapošljenih prima veću platu od maksimalno navedene. Prosvjetni radnik sa višegodišnjim radnim stažom prima platu od oko 800 eura. Nakon višedecenijskog prosvjetnog rada penzija iznosi upola manje oko 400 eura.

Novi ministar prosvjete Miomir Vojinović je više puta istakao da je pored reformi obrazovanja neophodno poboljšati materijalni status prosvjetnih radnika. Istakao je da će insistirati da se zarade povećaju, ali i da se vrati dostojanstvo i ugled poziva.

Sredinom prošlog mjeseca predstavnici Sindikata prosvjete i Ministarstva prosvjete dogovorili su da se formira komisija koja će započeti rad na izmjenama i dopunama granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete, kako bi se definisali i koeficijenti složenosti prosvjetnim radnicima. Iz Sindikata su tada objasnili da je cilj poboljšanje materijalnog i ekonomskog položaja prosvjetnih radnika, kroz borbu za bolje plate i druge privilegije (jubilarne nagrade, prevoz, nastavnička zvanja itd.), zatim unapređenje pravnog položaja i pravne sigurnosti prosvjetnih radnika, kao i borba za dostojanstvo prosvjetnog poziva.

Nakon povećanja plata za predavače na fakultetima, predsednik Sindikata prosvjete Radomir Božović najavio je novu rundu pregovora sa nadležnima u Ministarstvu prosvjete. ,,Ne budu li naša očekivanja ispunjena ili budemo li i dalje zanemareni i zapostavljeni ni Sindikat prosvete neće sjediti skrštenih ruku. Imamo legitimne metode propisane zakonom”. Božović je istakao da protesti i štrajk nijesu isključeni: ,,Protesti, ukoliko do njih dođe, neće biti usmjereni protiv većih zarada ljekarima i univerzitetskim profesorima nego prema ignorantskog odnosa države prema osnovnom i srednjem obrazovanju”, kazao je Božović.

Dubinu ignorisanja Božović je objasnio i kroz priču o opremanju škola: ,,Mi smo u eri digitalizacije, već 5 G mreža startuje, imamo gradskih škola koje  nemaju kompjuter u svakoj učionici i koje nemaju internet. Pričamo o budućnosti a i dalje u mnogim školama radimo po principu krede i table”. Objasnio je i da u Osnovnoj školi Oktoih u Podgorici jedno odjeljenje prvaka nije moglo da se upiše zbog prostornih kapaciteta.

Shodno tome imamo i rezultate –  PISA testiranje svaki put nas iznova opomene koliko nam je obrazovni sistem loš. Posljednji put, 2019. godine, pokazalo se da je skoro svaki drugi učenik u Crnoj Gori funkcionalno nepismen. I dok su u okruženju, i oni bolje rangirani od Crne Gore pozivali na alarm, u tadašnjem Ministarstvu prosvjete Crne Gore pominjali su i radost u skladu sa ,,državotvornom” politikom koju i danas vode.

Najnovije upozorenje došlo je iz Sarajeva, tamo je crnogorski tim zauzeo posljednje mjesto na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi, koja je održana od 28. juna do 3. jula. Na takmičenju je učestvovalo 109 učenika iz 19 zemalja, a pobijedila je Rumunija sa 224 poena, pretposljednja Albanija imala je 20 bodova, a Crna Gora samo dva!

Dovoljno upozorenja, da ima ko da ih čuje.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

FOKUS

NAŠA TOTALNA DEMOKRATIJA: Svi sa svima, svi protiv svih

Objavljeno prije

na

Objavio:

Teško je predvidjeti ishod kombinatorike ko bi mogao činiti novu vladu, nakon masovne političke neprincipijelnosti, i domaćih igrača i stranih faktora. Sigurno je tek da je šansa iz avgusta 2020. godine, nakon pada DPS-a, da se ovo društvo istinski reformiše, izgubljena. Treba stvoriti novu

 

Nakon 100 dana manjinske Vlade, raspravlja se o njenom – kraju. Sljedeće sedmice, u petak,19. avgusta, održaće se sjednica parlamenta na kojoj će se glasati o Inicijativi za izglasavanje nepovjerenja vladi, koju su, nakon što je premijer Abazović potpisao Temeljni ugovor sa SPC, podnijeli – Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Liberalna partija i Socijademokrate. Da bi inicijativa bila prihvaćena, potpisnicima nedostaje još pet glasova u parlamentu. Oči su trenutno uprte u Demokratsku Crnu Goru. Ta partija je prošle sedmice, iako je donedavno tvrdo zastupala stav da sa DPS-om neće donositi krupne odluke, saopštila da će se o tom pitanju izjasniti za „deset dana“, uz komentare koji bi se mogli tumačiti i kao mogućnost da sljedećeg petka podignu ruke za izglasavanje nepovjerenja Abazovićevoj vladi.

Šta će se dogoditi 19. avgusta, nije izvjesno. Posebno što se trenutno, za razliku od atmosfere u vrijeme izglasavanja nepovjerenja vladi Zdravka Krivokapića u februaru ove godine, gotovo i ne razgovara o rješenjima izlaska iz ko zna koje po redu ovdašnje političke krize. Pitanja se nižu: šta će se dogoditi ako se izglasa nepovjerenje Abazovićevoj vladi? Čekaju li nas izbori ili nova vlada? Ukoliko je rješenje nova vlada, ko će je voditi, a ko činiti? Ko će joj dati podršku? Umjesto dijaloga i razgovora o tim pitanjima, politika se svela na bezbroj političkih izjava i saopštenja koja govore – svi protiv svih. Ali, za razliku od prethodnog perioda, i  – svi bi mogli sa svima zarad  vlasti. Principijelnost je, sve u svemu, postala odloženi teret u borbi za moć.

Jedini koji je za sada predložio model u slučaju pada vlade je Demokratski front. Oni se zalažu za tehničku vladu koju bi činili pobjednici avgustovskih izbora.

„Prvenstveno smo se obratili Abazoviću i potpredsjedniku Vlade Vladimiru Jokoviću da bi dobro bilo resetovati prethodnu većinu, vratiti stvari na narodnu volju naroda od 30. avgusta 2020. godine – saopštio je nedavno lider DF Andrija Mandić. Kazao je da smatra da je dao „poštenu ponudu”.

Ponuda nije naišla na reakciju. „Ako se ne izjasne, prepustićemo ih njihovoj sudbini“, saopštili su iz DF-a. Potom je Joković kazao da će o ponudi DF odlučivti partijski organi Socijalističke narodne partije (SNP), dodajući da su u oni načelno otvoreni za saradnju sa svima koji će raditi na ispunjenju njihovih prioriteta. SNP odluku još nije donio, a Abazović se tim povodom nije oglašavao.

Problem DF-a je to što ih Zapad ne vidi kao partnere. Svojevremeno je visoki američki zvaničnik Gabrijel Eskobar saopštio da „DF nije partner i blokira put u EU”. Slično je ponovio i sada tvrdnjom da će SAD podržati svaku vladu koja podržava EU i NATO. Zbog toga očito opcija koju ovaj politički savez predlaže nije scenario koji će se ozbiljnije razmatrati. Uz to,  u okviru DF postoje krupne programske razlike a koliko se zna i ozbiljne razlike i unutar Pokreta za promjene.

Upravo zbog podrške Zapada, pažnju javnosti skrenuo je sastanak lidera Demokrata Alekse Bečića i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka u Bratislavi.

„Naš spoljnopolitički kurs je kurs naših evropskih susjeda i evropskih prijatelja“ – kazao je Bečić u razgovoru sa Lajčakom. Lider Demokrata tako je poslao poruku da Zapad treba, za razliku od DF-a, da ih vidi kao „partnere”. Demokrate i DF približili su u oktobru prošle godine interesi SPC, kada je ustoličenje mitropolita Joanikija postalo pitanje važnije od svih drugih. Pošto je Abazovićeva Vlada potpisala Temeljni ugovor sa SPC, Demokrate sada imaju ležerniju poziciju u komplikovanoj političkoj domaćoj kalkulaciji pod nadzorom Zapada.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

NAKON POTPSIVANJA TEMELJNOG UGOVORA, NE PRESTAJE ZAPALJIVA RETORIKA: SPC i DPS opet o patriotama i izdajnicima

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ispada da jedino ljubav prema Putinu i Rusiji ponovo može spojiti dva zavađena bloka u Crnoj Gori. DPS i Đukanović su „novu evropsku Crnu Goru“ gradili po Putinovim standardima i sistemima vrijednosti dok SPC-u nikada nije smetao model takvog surovog društva dok god su crkveni interesi bili zaštićeni i glavni arhijereji finansijski namireni

 

Uzalud se nadao dio javnosti i političke scene da će potpis na Temeljni ugovor (TU) između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Vlade Crne Gore umiriti retoričke strasti, makar kada je crkva u pitanju, koja je dobila skoro sve što je tražila uključujući i priznanje da SPC navodno postoji osam vijekova. DPS i satelitske partije su, kako su ranije najavili, pokrenule proceduru izglasavanja nepovjerenja Vladi u Skupštini Crne Gore i obećale da će kad oni dođu na vlast odmah staviti van snage potpisani dokument. Crnogorski predsjednik i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je u autorskom tekstu naglasio da oni koji su podržali TU su zapravo za „srednjevjekovnu, teokratsku državu“ koja je dobrim dijelom slična njegovom feudalnom konceptu države, samo bez popova i sa njim kao apsolutnim vladarem.

Na Cetinju su priređeni hepeninzi kačenja crnogorskih zastava na ograde Cetinjskog manastira, Vlaške crkve i Crkve Sv. Jovana u Bajicama uz noćnu digitalnu video projekciju zastave na apsidi manastira. Povod je bio navodno skidanje državne zastave i bacanje na zemlju od strane monahinje S.S. sa ograde manastira, na koji je zastava bila improvizirano zakačena. Na objavljenom video snimku se ne vidi da je monahinja bacila zastavu već je samo skinula i smotala. Policija je, reagujući po prijavi građana o skrnavljenju zastave, podnijela krivičnu prijavu protiv monahinje „za povredu ugleda Crne Gore“ a radnje gonjenja je potom preuzeo osnovni tužilac na Cetinju. Sredinom jula je ministar vanjski Ranko Krivokapić na otvaranju manifestacije 540 godina od osnivanja grada izjavio da će zastava Crnojevića biti vraćena i na manastir na kom se od prvog dana vijorila.

Potpisivanje TU je prokomentarisao i poglavar kanonski nepriznate Crnogorske crkve (CPC) Mihailo nazvavši ga „ciganski posao“. Tim je  izazvavo reagovanja  romskih udruženja koja su ga optužila za diskriminaciju i omalovažavanje romske zajednice.  Izvinjenje episkopa Mihaila nije uslijedilo. Nadležni se nijesu oglašavali.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

MARKO BATO CAREVIĆ PODNIO OSTAVKU: Iznuđen odlazak gradonačelnika budve

Objavljeno prije

na

Objavio:

Predsjednik Opštine Budva, Marko Bato Carević podnio je, 8. avgusta, ostavku na tu funkciju i za svog nasljednika odredio lidera budvanskog DF-a Mila Božovića. Čini se da je njegov silazak sa funkcije uoči lokalnih izbora koji su zakazani za 23. oktobar iznuđen čin, prije svega zbog njegove veoma izražene samovolje u vođenju grada i nedostatku sposobnosti da sa koalicionim partnerima, održava partnerski odnos

 

Usred turističke sezone u Budvi se  odvija neuobičajen izborni proces. Smjena na čelnoj gradskoj poziciji, odlazak jednog predsjednika Opštine i imenovanje drugog i to tokom prinudne uprave u lokalnoj samoupravi uvedene prije par mjeseci, zbog blokade rada lokalnog parlamenta.

Predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević podnio je 8. avgusta ostavku na tu funkciju i za svog nasljednika odredio lidera budvanskog DF-a Mila Božovića. Carević je prethodno najavio svoj odlazak iz politike. Čini se da je njegov silazak sa funkcije uoči lokalnih izbora koji su zakazani za 23. oktobar iznuđen čin, prije svega zbog njegove veoma izražene samovolje u vođenju grada i nesposobnosti da sa koalicionim partnerima, kako sa partijama sa svoje izborne liste tako i sa onima koje to nisu, održava partnerski odnos u vršenju vlasti u skladu s osvojenim mandatima na posljednjim lokalnim izborima.

Carevića je ponio uspjeh na izborima 30. avgusta 2020. godine kada je izborna lista DF-a koju je predvodio, osvojila 45 odsto glasova birača u Budvi, što mu je obezbijedilo 14 odborničkih mandata. Nedovoljno za apsolutnu vlast koju je on, od konstituisanja parlamenta, ipak sprovodio, ne hajući za stavove i mišljenja drugih, pogotovo građana Budve, koji nisu tako odlučili.

Na čelo Opštine Budva Carević je stupio u januaru 2019. po osnovu koalicionog sporazuma sa Demokratama o rotirajućem predsjedničkom mandatu na po dvije godine, nakon izborne pobjede ove dvije političke opcije na izborima 2016. godine, kada je DPS poslije  višegodišnje vladavine, poslat u opoziciju.

Ponovo je biran za gradonačelnika nakon avgustovskih izbora 2020., u punom mandatu od 4 godine. Mjesto predsjednika Skupštine pripalo je tada Demokratama. I to je bio posljednji trenutak postizborne saradnje između ove dvije političke grupacije. Što je na kraju dvogodišnjeg trvenja dovelo Budvu do prinudne uprave a Careviću skratilo sigurni četvorogodišnji mandat na svega 23 mjeseca.

Od 30. avgusta 2020. nije formirana koaliciona vlast koja bi donijela očekivane promjene u načinu vođenja grada. Nisu izabrani potpredsjednici Opštine. Većina funkcionera izvršne vlasti bila je u v.d. stanju, kršile su se procedure i propisi. Carević je vodio grad sam, dodijelio je sebi apsolutnu moć i obilato zloupotrebljavao član 59 Zakona o lokalnoj samoupravi koji omogućava da prvi čovjek grada može privremeno donositi odluke koje su u nadležnosti skupštine ako skupština nije u mogućnosti da se sastane.

Međutim i stanje prinudne uprave pod kojim stenje „kraljica“ turizma u jeku turističke sezone Carević je vješto iskoristio da završi one poslove za koje u redovnoj proceduri, u Skupštini, nije mogao dobiti saglasnost odbornika. Apsurdnu situaciju u koju je zapala Budva, da joj visoko predstavničko tijelo vode nepoznata lica, koja su iz državne administracije upućena na privremeni rad u Budvu, DF koristi da zauzme što povoljnije pozicije u lokalnoj upravi pred nastupajuće izbore.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo