Povežite se sa nama

Izdvojeno

IGNORANTSKI ODNOS DRŽAVE PREMA PROSVJETARIMA: Upozorenja koja niko ne čuje

Objavljeno prije

na

O odnosu države prema obrazovanju kao jednom od ključnih segmenata društva dovoljno govori podatak da je u obrazovanju u Crnoj Gori zapošljeno preko 14.000 ljudi, a njihove plate su godinama na nivou ili ispod prosječnih. Ne čude zato najave protesta prosvjetara

 

Darko je konobar koga kad naručujete piće ne oslovljavate tako, već sa – Profesore, može dojč. Završio je fakultet i imao je namjeru da predaje. Međutim u sistemu školstva, gdje ni pomoćno osoblje ne može da se zaposli bez ministrovog amina, nije bio politički podoban.

,,Sad više i ne tražim posao u struci. Plate su im manje nego što ja zaradim. Pri kraju mandata prošle ministarke plate su im kasnile. Pričale su mi kolege sa fakulteta da su ih opominjali iz banaka za rate, nijesu imali da vrate dugove na vrijeme. Ma i kod mene u kafiću pili su kafu na veresiju”, priča za Monitor.

U prvom kvartalu ove godine, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, najviše oglašenih radnih mjesta bilo je u uslugama smještaja i ishrane, pa u obrazovanju. Za poslove u obrazovanju oglašeno je 1519 radnih mjesta, na neodređeno 146, a određeno 1280, ostalo 93.

Prema posljednjem dostupnom izvještaju Zavoda o deficitarnim zanimanjima iz 2019, te godine oglašeno 370 radnih mjesta za profesora matematike, a zapošljena su tri, za profesora klavira 151 zapošljen je jedan, zapošljen je i jedan profesor fizike iako je oglasa bilo 105… Uzalud su raspisivani oglasi za profesora psihologije, profesor grupe predmeta kulinarstva, profesora elektronske grupe predmeta, profesora ekonomske grupe predmeta…

Da će nedostatak nastavnog kadra biti hroničan govore i posljednji podaci sa upisa na Univerzitetu Crne Gore iz 2019/20. Na Prirodno- matematičkom fakultetu na smjeru Matematika za  30 ponuđenih mjesta prijavilo se samo 11 brucoša, na studijskom programu Fizika raspisano 30 prijavilo se šest, Biologija 50 a prijavilo se 20. Slično je i na Filozofskom fakultetu u Nikšiću – Crnogorski jezik od 55 slobodnih mjesta prijavilo se 14, za Srpski jezik pet, na Geografiji od 50 mjesta samo 17…

O odnosu države prema obrazovanju kao jednom od ključnih segmenata društva dovoljno govori podatak da je u obrazovanju u Crnoj Gori zapošljeno preko 14.000 ljudi, a njihove plate su godinama na nivou ili ispod prosječnih. Da država nastavlja sa tradicijom nebrige prema obrazovanju govori i najnovije povećanje zarada. Naime, izmjene i dopune zakona o zaradama u javnom sektoru stupile su na snagu 1. jula. Njima će plate ljakarima biti povećane za oko 20 odsto. Povećanje, i to značajno do 70 odsto, dobiće i profesori na fakultetima. I ovog puta povećanje je zaobišlo nastavni kadar osnovnih i srednjih škola.

Prosjek plata u kategoriji Obrazovanje, naučni i straživački rad u Crnoj Gori je od 430 do 840 eura, 10 odsto zapošljenih prima veću platu od maksimalno navedene. Prosvjetni radnik sa višegodišnjim radnim stažom prima platu od oko 800 eura. Nakon višedecenijskog prosvjetnog rada penzija iznosi upola manje oko 400 eura.

Novi ministar prosvjete Miomir Vojinović je više puta istakao da je pored reformi obrazovanja neophodno poboljšati materijalni status prosvjetnih radnika. Istakao je da će insistirati da se zarade povećaju, ali i da se vrati dostojanstvo i ugled poziva.

Sredinom prošlog mjeseca predstavnici Sindikata prosvjete i Ministarstva prosvjete dogovorili su da se formira komisija koja će započeti rad na izmjenama i dopunama granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete, kako bi se definisali i koeficijenti složenosti prosvjetnim radnicima. Iz Sindikata su tada objasnili da je cilj poboljšanje materijalnog i ekonomskog položaja prosvjetnih radnika, kroz borbu za bolje plate i druge privilegije (jubilarne nagrade, prevoz, nastavnička zvanja itd.), zatim unapređenje pravnog položaja i pravne sigurnosti prosvjetnih radnika, kao i borba za dostojanstvo prosvjetnog poziva.

Nakon povećanja plata za predavače na fakultetima, predsednik Sindikata prosvjete Radomir Božović najavio je novu rundu pregovora sa nadležnima u Ministarstvu prosvjete. ,,Ne budu li naša očekivanja ispunjena ili budemo li i dalje zanemareni i zapostavljeni ni Sindikat prosvete neće sjediti skrštenih ruku. Imamo legitimne metode propisane zakonom”. Božović je istakao da protesti i štrajk nijesu isključeni: ,,Protesti, ukoliko do njih dođe, neće biti usmjereni protiv većih zarada ljekarima i univerzitetskim profesorima nego prema ignorantskog odnosa države prema osnovnom i srednjem obrazovanju”, kazao je Božović.

Dubinu ignorisanja Božović je objasnio i kroz priču o opremanju škola: ,,Mi smo u eri digitalizacije, već 5 G mreža startuje, imamo gradskih škola koje  nemaju kompjuter u svakoj učionici i koje nemaju internet. Pričamo o budućnosti a i dalje u mnogim školama radimo po principu krede i table”. Objasnio je i da u Osnovnoj školi Oktoih u Podgorici jedno odjeljenje prvaka nije moglo da se upiše zbog prostornih kapaciteta.

Shodno tome imamo i rezultate –  PISA testiranje svaki put nas iznova opomene koliko nam je obrazovni sistem loš. Posljednji put, 2019. godine, pokazalo se da je skoro svaki drugi učenik u Crnoj Gori funkcionalno nepismen. I dok su u okruženju, i oni bolje rangirani od Crne Gore pozivali na alarm, u tadašnjem Ministarstvu prosvjete Crne Gore pominjali su i radost u skladu sa ,,državotvornom” politikom koju i danas vode.

Najnovije upozorenje došlo je iz Sarajeva, tamo je crnogorski tim zauzeo posljednje mjesto na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi, koja je održana od 28. juna do 3. jula. Na takmičenju je učestvovalo 109 učenika iz 19 zemalja, a pobijedila je Rumunija sa 224 poena, pretposljednja Albanija imala je 20 bodova, a Crna Gora samo dva!

Dovoljno upozorenja, da ima ko da ih čuje.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

FOKUS

PREDIZBORNI SAMODOPRINOS HAOTIZACIJI TRIDESETO AVGUSTOVSKIH POBJEDNIKA: Do Kvon u našem sokaku

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nezvanično Monitor saznaje da je Glavni specijalni tužilac (GST) Vladimir Novović odbio formirati predmet po prijemu Kvonovog pisma, u kojem pominje Milenka Spajića  što je izazvalo nezadovoljstvo čelnih ljudi Vlade

 

Hapšenje dva državljanina Južne Koreje 23. marta na podgoričkom aerodromu u pokušaju ukrcaja na privatni avion za Dubai je vratilo, poslije dužeg vremena, Crnu Goru na naslovne stupce svih globalnih medija. Privedeni su Kvon Do-Hjung (poznatiji kao Do Kvon) i Hon Čang Jon za kojima je Interpol raspisao crvenu potjernicu zbog masovnih manipulacija sa kriptovalutama zbog kojih su investitori i ulagači širom planete oštećeni za 42 milijarde dolara. Kvon je nekadašnji kralj kriptovaluta je suosnivač i izvršni direktor Terraform Labs-a sa sjedištem u Singapuru čiji su kriptovalutni sistemi terraUSD i Luna  doživjeli krah u maju prošle godine nakon što im je cijena pala sa rekordnih 116 dolara na pedeseti dio jednog centa. Vlasti u Seulu se nakon toga pokrenule nekoliko krivičnih istraga zbog varanja i kršenja zakona o tržištu kapitala, a u septembru prošle godine izdat je nalog za hapšenje Kvona i još pet njegovih saradnika. U tom trenutku za Kvona se vjerovalo da je u Singapuru sa kojim Seul nema ugovor o ekstradiciji. Kasnije su korejski mediji javili da je Kvon preko Dubaija odletio za Srbiju citirajući neimenovanog seulskog sigurnosnog zvaničnika a u februaru je javljeno su napravljeni kontakti sa srpskom vladom oko lociranja i ekstradicije Kvona.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je po hapšenju izjavio da je Do Kvon jedan od najtraženijih svjetskih bjegunaca čiji ulazak u zemlju nije evidentiran i da je sa svojim kolegom probao napustiti Crnu Goru sa krivotvorenim pasošem Kostarike, a pronađena su im i južnokorejska i lažna belgijska dokumenta. Ministar Adžić je saopštio da Kvona potražuju Južna Koreja, Singapur i Sjedinjene Američke Države. Pride toga, objavljeno je i da su policija i osnovni tužilac oduzeli tri laptopa i pet mobilnih telefona.

Dva i po mjeseca nakon hapšenja, u zadnjoj sedmici predizborne kampanje, Kvon i njegovi zaplijenjeni elektronski uređaji će opet postati fokus naših medija i borbe političkih partija u sve prljavijoj utakmici. Meta je opet lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić čija skoro osnovana partija je doživjela astronomski rast. Spajić je prvo u martu uspješno izbačen iz predsjedničke trke, nakon asistencije Vučićeve vlasti koja je prvi put o komunikaciji sa zvaničnom Podgoricom podijelila informacije da neko lice (u ovom slučaju Spajić) ima prebivalište i državljanstvo Srbije. Nevješto Spajićevo pravdanje i hvatanje samog sebe u neistinama mu izgleda nisu nanijeli dovoljnu političku štetu, kojoj su se nadali njegovi oponenti. Nakon izbora je išla i prijava Vlade i njenog ministra finansija Aleksandra Damjanovića Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog Spajićeve uloge u zaduživanju Crne Gore za 750 miliona eura kroz emisiju obveznica na berzi u Londonu. Optužbe o tom poslu su već neko vrijeme pripremane baražnom vatrom Nebojše Medojevića i Raška Konjevića (koji se kasnije ogradio od ranijih izjava) Prijava je bila zasnovana na manipulacijama i iskrivljivanju činjenica o čemu je Monitor već pisao i najavio da se priprema novi napad u susret glasanju 11. juna.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

EKONOMSKE PORUKE TOKOM KAMPANJE: Ne možete potrošiti koliko mi možemo obećati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Političari znaju kome se obraćaju kada obećavaju brda i doline nakon ovonedjeljnih izbora. Onima koji neće pitati gdje će ovdašnji poslodavci naći još oko milijardu eura godišnje (1.000.000.000) da bi isplaćivali prosječne plate koje ovih dana oni najavljuju

 

Ili mi nijesmo svikli na ovakve predizborne kampanje, ili su ključni politički akteri malo pretjerali tek, teško se nositi sa svim prosperitetom i blagostanjem koje nam obećavaju, a ostati vezan za zemlju.

Minimalna zarada porašće sa 450 na 700 eura (preko 50 odsto). Minimalna penzija sa 250 na 450 (80 odsto). Radni dan biće kraći (sedam sati). To u ime Evrope sad obećava njen lider i kandidat za premijera Milojko Spajić.

Ne zaostaje mnogo ni DPS pod komandom Danijela Živkovića. Budu li se oni pitali, nakon što započnu investicioni ciklus težak milijardu eura (odakle, kako, zašto baš milijardu…?) bruto zarade biće uvećane za 50 odsto. Penzije sljedstveno tome (minimalna penzija 350 eura) pa još dvocifren postotak preko.

Može li ljepše? Kad pročitate predizborni program PzP-a vidite da može. Tamo Nebojša Medojević i njegovi „garantuju“ da će „učiniti da Crna Gora bude uspješna zemlja Evropske unije, sa prosječnom platom iznad 1.000  eura, prosječnim penzijama iznad 700 eura, punim angažovanjem radno sposobnih građana i iskorijenjenim siromaštvom”.

Vozićemo se novim i dobrim putevima. Dva autoputa i dvije brze ceste obećava Evropa sad, do 2030. Sa juga na sjever Bar-Boljare. Sa zapada na istok Jadransko jonski autoput. Duž primorja brza cesta od Ulcinja do Herceg Novog i granice sa Hrvatskom. Duž sjevera brza cesta od granice Bosne i Hercegovine, preko Pljevalja do Bijelog Polja. Stare ideje za nova obećanja. Stare su i cijene prema kojima realizacija ova četiri projekta koštaju blizu četiri milijarde. Skoro pa četiri petine prošlogodišnjeg BDP-a, umalo pa dva ovogodišnja budžeta ili onoliko koliko Crna Gora danas duguje domaćim i stranim zajmodavcima. Ne računajući dugove opština i državnih preduzeća.

Po novim cestama vozićemo nove automobile – električne. Njihovu nabavku, obećavaju, subvencioniraće budući predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti iz koalicije Demokrate-URA Alekse Bečića i Dritana Abazovića. Pomagaće i nabavku solarnih panela za proizvodnju električne energije. A njih će, makar najsrećniji među nama (ili vlastima najbliži), ugrađivati na krovove novih stanova, kupljenih od države po cijeni troškova izgradnje na besplatnom (državnom) placu. Toliko od URA. Uz najavu da će uvećane plate u javnom sektoru i dalje rasti. Ima se, može se. Baš kao i penzije, socijalna davanja, jednokratne pomoći za socijalno ugrožene…

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PORUKA MINISTARSTVA PROSVJETE MATURANTIMA I OSTALIMA: Varanje se isplati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sistem je opet pokazao  da pravda i podržava varanje i prepisivanje. Po onoj staroj, ko je vama kriv što se nište snašli

 

Lopovi, lopovi orilo se u petak ispred zgrade Ministarsva prosvjete u kojoj je smješten i ispitni centar iz grla nezadovoljnih maturanata i roditelja. Oni su protestovali nakon što je Komisija za ocjenjivanje utvrdila da je njih 553 prepisivalo na maturskom izpitu iz CSBH jezika.

,,Mi smo tog dana ni krivi ni dužni bili kao taoci. Skandirali su, ulazili, lupali. Došla je i policija, a jedna je majka rekla – Sram vas bilo, uzimate budućnost mog djeteta”, priča za Monitor jedan od članova Komisije za ocjenjivanje. Kaže da su se osjećali užasno, da su se nakon drame oko maturskog ispita, koja još traje, mnogi članovi komisije razboljeli. ,,Radiš posao kako valja i kako pravila nalažu i doživiš sve ovo. Da te osuđuju, skandiraju, da smo kao taoci zatvoreni u sali, da se bojimo za bezbjednost… Duže od mjesec dana niko nam iz Ministarstva prosvjete nije odgovarao, a na kraju su svi bili spremni da svale krivicu na nas. Niko nije stao iza nas, niko nam se nije obratio”.

Ono što niko ne osporava je nedvosmislen nalaz komisije da je preko 500 maturanata prepisivalo. Što i nije neka novina, s obzirom da  maturske ispite godinama unazad prati ta priča. ,,Imamo slučajeve da su direktori tokom testiranja šetali učionicama i govorili nastavnicima da pomažu učenicima kako bi škola imala što bolje rezultate. Mi jednom moramo da kažemo stop prepisivanju. Uvijek ga je bilo, ali sada moramo da ga svedemo na najmanju moguću mjeru”, izjavio je nedavno predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

Novo je što se taj način ,,polaganja” mature omasovio – tužilaštvo je formiralo predmet zbog „curenja“ testova na eksternom ispitu za polumaturante u aprilu. A ispit je ponovljen 26. maja. Tokom aprila javnost se upoznala i sa prepisivanjem testova iz maternjeg jezika putem vajber grupe Druženje.

Komisija je ocjenjivala maturske radove od 15. aprila do 23. maja 2023, a da nema mjesta ljutnji na njih obrazložili su i time da su testove ocjenjivali pod šiframa, ne znajući ni školu, ni opštinu, kao ni ime učenika.

Da su učenici, koji su prepisivali, ocjenjeni nulom i članovi Komisije su saznali u petak 2. juna kada je bio dan za prigovore. ,,Ko je ocijenio djecu sa nulom? Znam koje smo ocjene mi dali. Mi nule nismo upisali”, rekla je Milica Stanković, članica Komisije, gostujući na TV Vijesti. I u Ministarstvu prosvjete tvrde da su zaprepašteni tom odlukom.

U opštem rasulu oko maturskog ispita, desio se eksces jer su članovi Komisije stali iza svog rada. Punudili su đacima, da bi mogli da se upišu na fakultete, da vanredno polažu 13. juna.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović je nakon razgovora sa đacima i roditeljima zanemario stav struke i zatražio da se testovi ponovo pregledaju. Iz Komisije su odgovorili da to nije u skladu sa zakonom i ostali ka stavu da đaci treba vanredno da polažu.

Uslijedila je čistka – Vlada je ovlastila ministra prosvjete da smijeni direktoricu Ispitnog centra Crne Gore Draganu Dmitrović. Na telefonskoj sjednici smijenjen je i Upravni odbor Ispitnog centra, koji čine predsjednica Valentina Radulović Šćepanović i članovi Momir Radulović, Ana Savićević, Dragana Nenadović i Milica Lekić. Dragana Nenadović je razriješena i sa dužnosti glavnog ocjenjivača.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo