Povežite se sa nama

DRUŠTVO

VLADINI NAMJEŠTENICI PREUZELI ZAKONODAVNU VLAST U BUDVI I TIVTU: Od prinudne uprave do državnog udara

Objavljeno prije

na

Iz Budve se ne čuju glasna negodovanja na kontroverzan potez Vlade koji pokazuje da partije koje je podržavaju, među kojim i one koje su izgubile izbore 30. avgusta, svojim kadrovima u odborima povjerenika, preuzimaju uticaj u najvažnijim opštinama na primorju pred nastupajuće izbore. Bilo je ovo tiho, puzajuće preuzimanje vlasti, bez nasilja, protesta i policije

 

Na konstitutivnoj sjednici Odbora povjerenika, Vladinog tijela koje od uvođenja prinudne uprave u Opštini Budva vrši funkciju Skupštine, za predsjedika Odbora izabran je Nebojša Jušković iz Podgorice, službenik Ministarstva finansija. U periodu do novih lokalnih izbora koji su zakazani za 23. oktobar Jušković će obavljati odgovornu funkciju predsjednika budvanskog parlamenta.

Prije ovog imenovanja, Vlada premijera Dritana Abazovića donijela je odluku o razrješenju prethodnog Odbora povjerenika od 5 članova, konstituisanog prije dva mjeseca, nakon uvođenja prinudne uprave u Opštini Budva. Članovi petočlanog tima  birani su na javnom konkursu koje je raspisalo Ministarstvo javne uprave, po kriterijumima koje su sami uspostavili i koji nemaju uporište u Zakonu o lokalnoj samoupravi. Tri člana su delegirana iz Vladinih resora, dva su, navodno, bili predstavnici građana Budve.

Zato krajnje neuvjerljivo zvuči objašnjenje Vlade o potrebi donošenja Odluke o Izmjeni odluke o raspuštanju SO Budva od 23. 06. „Kako u Odboru povjerenika nije bilo predstavnika Ministarstva javne uprave, kao organa državne uprave nadležnog za sistem lokalne uprave, u cilju efikasnijeg rada i pravilnog tumačenja propisa, imenovan je novi Odbor: po dva predstavnika Ministarstva javne uprave, po jedan predstavnik Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i Generalnog sekretarijata Vlade, te po dva građanina”, navedno je u obrazloženju promjene personalnog sastava ekipe koja će u narednim mjesecima, do izbora, upravljati najvećom turističkom opštinom u zemlji.

Novi Odbor ima 7 članova. Svi su birani u Podgorici, dolaze iz Vladinih ministarstava ili direktno na predlog Kabineta premijera Abazovića. Bez javnog oglasa ili nekog oblika učešća lokalne uprave i građana.

Iz Ministarstva javne uprave u novi Odbor ušla su dva predstavnika, Nina Blažić i Zlatko Gligorić. Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma šalje u Budvu Gorana Goraševića i Ministartvo finansija kako je navedeno, Nebojšu  Juškovića. Kabinet premijera predložio je dvoje „nezavisnih“ građana Budve,  Anu Vujošević, službenicu u lokalnoj upravi, iza koje, navodno, stoji lokalni odbor URA-e i Milivoja Nišavića bliskog Pokretu za promjene. Generalni sekretarijat Vlade imenovao je Pavla Jokića.

Iz Budve se ne čuju glasna negodovanja na kontroverzan potez Vlade koji jasno pokazuje da partije koje je podržavaju, među kojim i one koje su izgubile izbore 30. avgusta, svojim kadrovima u Odborima povjerenika, preuzimaju uticaj u najvažnijim opštinama na primorju pred nastupajuće izbore. Bilo je ovo tiho, puzajuće preuzimanje vlasti, bez nasilja, protesta i policije, bez one galame koju je u ljeto 2020. proizveo DPS.

Prinudna uprava zamijenjena je pravim državnim udarom na dvije lokalne zajednice. Prilikom donošenja odluke o imenovanju novog Odbora povjerenika Vlada se pozvala na član 185 Zakona o lokalnoj samoupravi kojim se definišu uslovi za uvođenje prinudne uprave u opštinama i precizira da „u slučaju raspuštanja skupštine, funkciju skupštine do konstituisanja nove skupštine, vrši odbor povjerenika koji imenuje Vlada“. Bez navođenja roka trajanja ovako uspostavljene vlasti. Po svemu sudeći u nedogled.

Ista situacija zadesila je i Opštinu Tivat u kojoj je, takođe u martu, uvedena prinudna uprava. Iz posve drugačijih razloga od onih koji su opterećivali političku klimu u Budvi, u kojoj dvije partije koje su osvojile ubjedljivu većinu glasova na posljednjim lokalnim izborima, dvije godine kasnije nisu uspjele da formiraju funkcionalnu vlast. Pobjednici izbora, Demokratski front i Demokrate, međusobnim svađama oko raspodjele mandata uspjele su da izgube Budvu i predaju je u ruke upravitelja koje građani nisu birali na izborima.

Izvršna vlast u Tivtu, koalicija tri građanske liste, nije imala stabilnu odborničku većinu, zavisila je od podrške jednog odbornika SDP-a, koja je ubrzo i uskraćena. Opozicione partije DPS, SDP i SD bojkotovale su sjednice SO koja nije zasijedala duže od 6 mjeseci, pa je uvođenje prinudne uprave i zajedno sa njom povjerenika u tivatski parlament, bilo neminovno.

Razrješenje prethodnog i imenovanje novih odbora povjerenika oštro je kritikovao predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

„Novi odbori povjerenika imaju sedam članova što dovodi do promjene odnosa snaga u tim tijelima, čime će predstavnici Vlade faktički preuzeti i lokalnu zakonodavnu vlast u Tivtu i Budvi. Povećanjem sastava odbora povjerenika,  Vlada preuzima politički uticaj nad zakonodavnom vlašću u ovim opštinama, što ne može imati dobre posljedice“, kazao je Komnenović medijima.

,,Uvoditi vanredno stanje u već vanrednu situaciju u takozvanu prinudnu upravu u opštinama Budva i Tivat, jednostavno znači politički intervencionizam. To se dešava usred turističke sezone i mislim da to neće donijeti ništa dobro ni onima koji su donijeli tu odluku, a najmanje građanima Budve i Tivta. Cilj ovog postupka je politički uticaj, a do njega se samo pučistički može doći“, smatra Komnenović.

Odbori povjerenika nikakve bitnije odluke ne donose. Budva se suočava sa lošom turističkom sezonom. Građani nemaju predstavnika u parlamentu da utiču na nosioce vlasti da preduzmu potrebne aktivnosti. Umjesto pojačanog radnog angažovanja tokom turističke sezone, zaposlenici u lokalnoj upravi dobili su „voljno“ od predsjednika Opštine, Marka Bata Carevića, da praznuju državni praznik 13. jul, od ponedeljka do ponedeljka. Opština je zatvorila vrata svih svojih službi  četiri radna dana u piku turističke sezone koja ionako ne obećava.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

KRIMINAL U SLUŽBI DRŽAVE I OBRNUTO: Belivuk i Miljković – državni vojnici oba oka u glavi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Veljko BelivukMarko Miljkovići njihova kriminalna grupa se pred Specijalnim sudom u Beogradu terete , za sada, za sedam teških ubistava, silovanje, posjedovanje oružja, dilovanje droge i zločinačko udruživanje. Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo ih tereti da su ilegalno ušli u Crnu Goru u drugoj polovini 2020. gdje su izvršili ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića zvanog Kapetan iz Škaljarskog klana, koji je  kasnije likvidiran i tajno zakopan na Lovćenu

 

 

Skidanje zabrane ulaska u Crnu Goru dvojici elitnih beogradskih kriminalaca 28. decembra 2020. godine je nedavno koštalo slobode dvojicu možda najvažnijih menadžera bivšeg režima Demokratske partije socijalista (DPS). Veljko BelivukMarko Miljković i njihova kriminalna grupa se suočavaju sa ozbiljnim optužbama pred Specijalnim sudom u Beogradu. Terete se, za sada, za sedam teških ubistava, silovanje, posjedovanje oružja, dilovanje droge i zločinačko udruživanje.

Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ih tereti da su ilegalno ušli u Crnu Goru u drugoj polovini 2020. gdje su izvršili ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića zvanog Kapetan iz Škaljarskog klana. Radulović je kasnije takođe likvidiran i tajno zakopan na Lovćenu. Ova ubistva su dotični komentirali preko SKY aplikacije. Belivuk i Miljković su na ove okolnosti prvi put saslušani u Beogradu krajem 2021. godine od strane tadašnjeg Glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića i njegovog zamjenika Saše Čađenovića. Obojica su sada u pritvoru. I Belivuk i Miljković su negirali djela tvrdeći da tada nisu bili u Crnoj Gori jer su imali zabranu ulaska u zemlju.

Međutim, oni su godinama imali podršku osoba iz vrha dva bratska režima – vučićevskog i đukanovićevskog. Suđenje Belivuku i Miljkoviću za ubistvo bivšeg karate reprezentativca Vlastimira Miloševića (upucanog i “overenog u glavu” 30. januara 2017. u centru Beograda) je ogolilo zarobljenost srpskog pravosuđa i države. Maskirani ubica se lagodno ponašao ne obazirući se ni na svjedoke ni na ulični video-nadzor. Terenski operativci srbijanske policije su prikupili obilje dokaza među kojima i tri uzorka DNK Belivuka – jedan na vratima zgrade gdje je živio pokojni Milošević, drugi na vozilu korišćenom za bjekstvo (po policijskoj pretpostavci), dok je navodno treći uzorak nađen na tijelu ubijenog. Zahvaljujući kamerama policija je rekonstruirala rutu kojom su se kretali likvidatori dok je snimak  bio dovoljnog kvaliteta da se odradi i antropološko vještačenje. Policija je Belivuku i Miljkoviću oduzela mobilne telefone prilikom hapšenja pet dana nakon ubistva.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PREMIJER OBEĆAVA JOŠ VEĆE PLATE: EU da nam zavidi

Objavljeno prije

na

Objavio:

U premijerovom obećanju o “mogućoj” plati većoj od EU prosjeka nema preciznijih rokova pa bi se moglo pokazati da smo mi, a ne Milojko Spajić nepopravljivi optimisti. Dok on to samo vješto koristi

 

Premijer Milojko Spajić ostaje nepopravljivi optimista. Ili je čovjek sa rijetko viđenim talentom da relativizuje činjenice. Uglavnom, umjesto ispunjenja prošlogodišnjih, predizbornih, obećanja dobili smo nova. Ljepša, bolja, veća. “Do vremena kad Crna Gora bude bila predložena za članicu Evropske unije, mogla bi da ima prosječnu zaradu veću od prosjeka EU”, prenijeli su mediji premijerovu izjavu datu pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Spajić je ovo rekao odgovarajući na pitanja evropskih poslanika. To mu, začudo, nije bilo “gubljenje vremena”. Dolazak u parlament u kome je izabran i gdje je dužan da, makar s vremena na vrijeme, podnosi račune – jeste. Ali, da se vratimo ljepšim temama: kako ćemo trošiti tih skoro 2.200 eura, koliko danas iznosi prosječna neto zarada u Evropskoj uniji? Čim ih zaradimo (uzajmimo) – mi ili država.

Jedni su na ove najave veselo trljali ruke, drugi zbunjeno slijegali ramenima, a traći pokušali racionalizovati premijerovo obećanje. Tražeći odgovor na pitanja kad i kako. I ko će to da plati. A ko da vrati (kredit).

Pomalo bajati podaci s kraja 2022. pokazuju da je prosječna zarada u privatnom sektoru bila za skoro 160 eura manja od prosječne (555 naspram 712 eura, koliko je tada iznosila prosječna neto zarada).  Pa kako smo onda dobacili do prosjeka?

Da je broj zaposlenih u javnom i privatnom sektoru jednak, a nije, to bi značilo da je zaposleni koji je platu primao iz državnog ili nekog od lokalnih budžeta, ili je zarađivao u nekom državnom (javnom) preduzeću, prije dvije godine, u prosjeku, primao zaradu za 300 eura veću od zaposlenog u privatnom sektoru. Pošto je odnos broja zaposlenih u javnom i privatnom sektoru ipak nešto drugačiji (više je zapošljenih u privatnim firmama), to znači da je razlika u zaradama jednih i drugih bila još veća. U korist tzv. budžetskih korisnika.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

AKO JE VESNA BRATIĆ IZABRANA U ZVANJE REDOVNE PROFESORICE UCG: Komisija po resavskom modelu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Izbor su pratile brojne primjedbe i sumnje na nepravilnosti. Bratićeva protivkandidatkinja Tanja Bakić tvrdi da Vijeće Filološkog niti Senat nisu sankcinisali Komisiju za pisanje izvještaja o kandidatima, iako su dva člana predala potpuno identične tekstove

 

Senat Univerziteta Crne Gore je 15. marta ove godine izabrao dr Vesnu  Bratić u akademsko zvanje redovne profesorica iz oblasti Anglistika – Anglofona književnost i civilizacija i Engleski jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Bratić je od kraja 2020. do kraja aprila 2022. bila ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta u 42. Vladi. Bratić nije bila jedina kandidatkinja, pored nje na konkursu za izbor u akademsko zvanje iz navedenih oblasti, koji je raspisan u junu prošle godine, prijavila se i dr Tanja Bakić.

Sam tok konkursa i izbor zanimljivi su zbog brojnih primjedbi i sumnje  na nepravilnosti koje su se dešavale tokom njegovog trajanja.

U septembru 2023. imenovana je Komisija za razmatranje konkursnog materijala i pisanje izvještaja u sastavu prof. dr Radojka Vukčevič sa Filološkog fakulteta u Beogradu, prof. dr Janko Andrijašević sa Filološkog fakulteta UCG i prof. dr Zoran Paunović sa Filološkog fakulteta u Beogradu. Nakon što je Andrijašević u oktobru iz zdravstvenih razloga odustao od rada u komisiji, za novog člana je imenovana prof. dr Vesna Lopičić sa Univerziteta u Nišu.

Krajem prošle godine u Biltenu UCG objavljeni su izvještaji o kandidatima članova Komisije. Sva tri člana Komisije pozitivno su ocijenili kandidatatkinju Bratić i dali preporuku da se Bratić izabere.

Prigovor na recenzije, u januaru ove godine, Vijeću Filozofskog fakulteta UCG, upućuje Tanja Bakić. Ona u njemu kao apsurd ocjenjuje da su dva člana komisije potpisala istovjetne recenzije. Dr Bakić tvrdi da su izvještaji prof. dr Zorana Paunovića i prof. dr Radojke Vukčević potpuno identični:  ,,Jedina razlika je u tome što je dr Paunović, redovni profesor Univerziteta u Beogradu, koji izvorno govori ekavicu, pokušao da ekavizira tekst profesorke Vukčević, izvorno napisan na ijekavici. Nažalost, u tome nije savim uspio, ostavivši znatan dio predatog teksta u ijekavici”, napisala je dr Bakić.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo