Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Istina i kazna

Objavljeno prije

na

Španska groznica prijeti crnogorskoj željeznici. Prispijeće sa Pirineja tri voza, naručena prije tri godine i plaćena 13,5 miliona eura, ponovo je na površinu izbacilo sav javašluk, neznanje i neodgovornost kojim se, godinama unazad, upravlja preduzećima nastalim iz nekad jedinstvene Željeznice CG.

Novi vozovi su, obznanjeno je, namijenjeni za prevoz putnika prugom Nikšić–Podgorica, nakon njene šestogodišnje rekonstrukcije i elektrifikacije. Taj posao će, valja podsjećati sve iznova i iznova, kad jednog dana bude konačno završen – koštati jedva nešto manje od 100 miliona. A do posljednjeg centa platiće ga poreski obveznici, bez obzira na činjenicu da je odluka o njegovom trošenju donijeta bez znanja struke i javnosti, mimo ekonomskih i saobraćajnih prioriteta, neodgovorno i neracionalno. I sve se to vidi od prvog dana.

Monitor je već objavio podatke prema kojima je, od prošlogodišnjih izbora do kraja maja, prugom Podgorica-Nikšić mjesečno prolazilo 300 putničkih vozova. Svaki od njih je, u prosjeku, prevozio sedam putnika. Sedam. Ili nešto manje od 2.000 osoba za mjesec. Da je u pitanju kombi prevoz, vlasnik firme bi sjeo i pažljivo preračunao rentabilnost svog posla. Ovako…

Da se vratimo vozovima iz Španije.

,,Ugovorom je predviđena isporuka tri elektromotorna voza, odgovarajuće dijagnostičke opreme, specijalnog pribora i alata, rezervnih djelova i obuka našeg kadra”, hvalisao se krajem 2011. Milojica Zindović, izvršni direktor Željezničkog prevoza.

Prije dvadesetak dana Monitor je objavio detalje o, laički rečeno, korišćenju ,,odgovarajuće dijagnostičke opreme”. Nekome je, naime, palo na pamet da bi, dva mjeseca po prispjeću prvog voza i dva-tri dana prije njihovog svečanog ,,porinuća” na nezavršenu prugu, valjalo provjeriti njihove kočione sisteme. Zato je u svaki od njih natovareno po 800 džakova pijeska, teških po 40-ak kilograma. Naši izvori računali su da je tovar težio 32 tone, iz Prevoza su zvanično saopštili – 28. Ostala je, međutim, tajna – ko je osmislio tako modernu metodu. I šta je od ove dijagnostičke opreme kupljeno u Španiji: džakovi ili pržina?

Priča je dobila nastavak kada je inženjer Milisav Dragojević obznanio da su mašinovođe Prevoza, dan pred uključenje novih vozova u saobraćaj, dobili sertifikate o navodnoj osposobljenosti da njima upravljaju. Potvrde je izdala komisija formirana dan ranije. ,,Pravilo je da se prvo odradi teorijska obuka i da se nakon položenog teorijskog ispita pristupi praktičnoj obuci. Praktična obuka podrazumijeva da mašinovođa upravlja određeno vrijeme pod nadzorom. Tek nakon toga pristupa se polaganju praktičnog ispita i taj mašinovođa dobija dozvolu za upravljanje novom serijom”, objasnio je Dragojević Vijestima.

Umjesto demantija ili valjanog obrazloženja za uočene nepravilnosti (makar u Crnoj Gori ne treba objašnjavati koliko može biti skup javašluk na pruzi) iz Željezničkog Prevoza stigla je odluka da se protiv inženjera Dragojevića pokreće disciplinski postupak. On je privremeno udaljen sa rada, stoji u odluci u kojoj se navodi da je Milisav Dragojević ,,učinio povredu radne obaveze i dužnosti koja se sastoji u nepostojanju nadležnosti i ovlašćenja za davanje informacija vezanih za aktivnosti u Sektoru za lokalni prevoz, što može da ima za posljedicu nanošenje štete Željezničkom prevozu”.

Pojednostavljeno, Dragojeviću se spočitava da je bez ovlašćenja pričao ono što zna, upozoravajući na opasnost nezakonitih postupaka onih koji ne znaju. Ali vladaju.

Tri – četiri dana nakon što je obznanjeno da je uprava Prevoza krenula u obračun sa onima koji su spremni da progovore o očiglednim nezakonitostima, nadležni ćute. Ministarstvo saobraćaja, tradicionalna loga funkcionera SDP-a, ima sve zakonske ingerencije da stanje na crnogorskim prugama dovede u red. Imaju li zvaničnici sa partijskim knjižicama SDP interesa za tako nešto, drugo je pitanje. A njega, zapravo, treba postaviti samo ako vjerujete da Ivan Brajović i njegovi saradnici smiju zagaziti u decenijske zabrane DPS-a.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo