Povežite se sa nama

INTERVJU

JELENA ĐUKANOVIĆ, UMJETNICA: Uzemljenje u tradicionalne vrijednosti

Objavljeno prije

na

Zajednička izložba instalacija Jelene Đukanović i fotografija Relje Erakovića nedavno je otvorena u Galeriji Centar Centra savremene umjetnosti Crne Gore. Jelena Đukanović je završila Školu za industrijsko oblikovanje – Odsek za dizajn tekstila u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti – Katedra tekstila 1985. godine u Beogradu, a 2006. godine je magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju – vajarski odsjek kod prof. Pavla Pejovića. Status samostalnog umjetnika stiče 2006. godine. Član je ULUCG od 1999. godine. Bila je kostimografkinja za 17 pozorišnih predstava, devet TV drama, osam igranih filmova, 20 reklamnih spotova i pet scenografija i osam autorskih kolekcija inspirisanih tekstilnom kulturnom baštinom Crne Gore. Dobitnica je važnih nagrada.

MONITOR: Kako je nastala ideja da zajedno izložite radove sa Reljom Erakovićem ?
ĐUKANOVIĆ: Posle višegodišnjeg prijateljstva i obostrane želje za saradnjom na zajedničkom projektu, konačno se ukazala prilika da te planove i ostvarimo.

MONITOR: Oznaka vaših novih radova je ,,Uzemljenje ili Fake”. Kako je navela likovna kritičarka Nataša Nikčević, koristili ste ,,paučinu”, nematerijal, netkani međupostavni tekstil da biste napravi forme nekih davnih modnih stilova, sa vidljivom konstrukcijom. Šta ovi eksponati predstavljaju, šta simbolišu?
ĐUKANOVIĆ: Ideja rada Uzemljenje ili Fake je putovanje kroz vrijeme, ,,uzemljenje” u tradicionalne vrijednosti i bogatu kulturnu baštinu Crne Gore. Izložila sam šest likovnih cjelina – mekih skulptura na kojima su primijenjene tri grupe tekstilnih materijala i svaka od njih ima poseban pristup i tretman. Paučina je netkani tekstilni nematerijal, od nje sam napravila forme kostima iz prošlosti sa vidljivom armaturom i konstrukcijom, a označava prolaznost i trošnost tekstila i njegovo lagano, ali sigurno propadanje kao i potrebu da se zaštiti tekstilna kulturna baština. Druga grupa je tekstil izrađen od tradicionalnih materijala, zanatskim tehnikama tkanja, veza, pletenja i označava vezu sa korijenima ,,uzemljenim” u izvorne vrijednosti. Treća grupa tekstilnih materijala su savremene tkanine koje efektom sjaja i šljokicama nedvosmisleno ukazuju na estradu, prolaznost i fake- lažno.

Relja je filmski snimatelj i izuzetni poznavalac – istraživač prostora i prirode Crne Gore. Njegova ideja da za snimanje kolekcije koristimo prostor antičkih i ranohrišćanskih spomenika, skakala, oranica, suvomeđa u okolini Nikšića je doprinijela da posmatraču bude jasna ideja prolaznosti- neprolaznosti koja je i naslov serije fotografija koje je izložio. Jesenji kolorit pejzaža je naglasio svježinu i kolorit kostima koji su snimljeni i oživljeni i pokrenuti na manekenkama.

MONITOR: Našoj publici pažnju ste skrenuli na FIAT-u 1997. godine. Svako Vaše predstavljanje publici imalo je svojevsnu poruku i nikad se niste predstavili klasičnom modnom revijom, niti klasičnim modelima.
ĐUKANOVIĆ: Na FIAT-u 1997. godine sam napravila kolekciju od papira, plastike, PVC kesa i ostalog reciklažnog materijala i na duhovit način ukazala na problem zagađenja okoline. Posljednjih desetak godina se bavim istraživanjem tekstilne baštine Crne Gore i njenim transponovanjem u kolekcije koje uglavnom prikazujem kao scenske priče. Narodne nošnje, upotrebni i dekorativni tekstil mi predstavljaju neiscrpni izvor inspiracije, a u isto vrijeme skreću pažnju na odgovornost da se to nasljeđe i stari zanati sačuvaju. Za kolekcije koje dizajniram karakteristična je primjena raznih tehnika ručnog veza i izrade čipke. Zalažem se za razvoj i unapređenje primijenjene umjetnosti i dizajna.

MONITOR: Bili ste kostimograf u pozorišnim predstavama, igranim filmovima, TV dramama… Koliko Vam je taj posao inspirativan i koliko se razlikuje od ovog rada jer je u takvim projektima važna saradnja sa ostalom ekipom?
ĐUKANOVIĆ: Kostimografija je važan dio mog profesionalnog angažmana – do sada sam bila autor kostima za osam igranih filmova, devetnaest pozorišnih predstava i veliki broj reklamnih i muzičkih spotova. Za razliku od dizajniranja autorske kolekcije, gdje slijedim samo svoju ideju, kreiranje kostima za pozorište, film ili televiziju podrazumijeva saradnju sa rediteljem, scenografom, direktorom fotografije, glumcima… Kostimografski pristup filmskom i pozorišnom kostimu je potpuno različit što se tiče upotrebe materijala i izrade ili izbora kostima, ali finalni rezultat – kostim treba da bude usklađen sa kompleksnom cjelinom.

MONITOR: Šta za Vas predstavlja moda?
ĐUKANOVIĆ: Moda je način života i prožima sve što nas okružuje: pored mode u odijevanju, modnim uticajima podložna je muzika, arhitektura, industrijski dizajn, namještaj, automobili, kućni ljubimci, gastronomija, izbor destinacija za odmor, sport i rekreacija, stil života… Moda je vid neverbalne komunikacije. Moda prouzrokuje i promjene u načinu razmišljanja i unapređenje svijesti – Fashion Intelligence je projekat moje prijateljice Andrijane Popović, knjiga je objavljena u Italiji, a uskoro će biti prevedena na crnogorski jezik i toplo je preporučujem.

Miroslav MINIĆ

Komentari

INTERVJU

DŽEVDET PEPIĆ, GRAĐANSKI AKTIVISTA I BIVŠI UREDNIK LIBERALA: Selektivni i u osudi nasilja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kao društvo podijeljeni smo i veoma selektivni po pitanju nasilja. Zavisno od toga  „čija” je žrtva ili nasilnik. A svi bi trebalo da budemo  jedinstveni i osudimo svaku vrstu nasilja.  Ne samo kod nas. Ovo što se dešava u Gazi je strašno. Niko ko ima “zrnce” ljudskosti u sebi, bez obzira na bilo kakve interese, ne smije da ćuti i ne osudi brutalna iživljavanja i ubijanja nevinih od strane izraelskog režima. Mnogi  u Crnoj Gori, naročito na početku žestokih napada, su ćutali na događaje u Gazi

 

MONITOR: Popis je krenuo, nakon ispunjenih preduslova iz Sporazuma vlasti, opozicije i predstavnika vijeća nacionalnih manjina. Ipak, kampanja o nacionalnom izjašnjavanju se nastavlja.  Kako to komentarišete?

PEPIĆ: Najsmješnija pamet je naknadna pamet. Dobro je što je popis konačno krenuo. Ali ne smijemo zaboraviti da taj popis kasni već više od dvije godine. Zašto se jedno, po pravilu  statističko- tehničko pitanje problematizuje?

Moram reći i to da je, bez obzira na prolongiranje , dobro što je premijer . Spajić odložio početak popisa za 30 dana. I što se koliko- toliko došlo do kompromisa. No,primjećujem da će popis,  bez obzira na rezultate, poslužiti više za identitetska pitanja i prepucavanja i ” dokazivanja ” kojih je više , ili manje. Nažalost, nacija i vjera, postali su zanimanje.  Da je sreće, identitetska pitanja ne bi trebalo da nam budu  toliko od značaja. Dobro bi bilo kada bi popis iskoristili u svrhe razvitka našeg društva. Da vidimo , koliko nas uopšte ima  i  čime raspolažemo.

Pritom,  jasno je da popisno ” izjašnjavanje ” građana ne može da nam ukaže sa kakvom imovinom se raspolaže. Nema načina da se  popisom  utvrdi kako su nekI  bliski vlastima  stekli više imovine. Da je i volje i sreće, time bi se bavile druge službe.

Bilo bi mi drago da se rezultati popisa iskoriste na pravi način. A ne da nam on posluži, što me  plaši,  za  prebrojavanje nacionalnih i vjerskih krvnih zrnaca.

MONITOR: Nakon prepiski između Vesne Medenice sa sutkinjama, tužiteljkama i predsjednicom Agencije za sprečavanje korupcije, ovonedjeljne Skaj prepiske svjeoče o razgovorima između bivših službenika policije i vrha kriminalnih grupa o rezultatu izbora 2020, pa i planiranju da se neki od poslanika ukloni. Govori se o Nebojši Medojeviću, jednom od lidera bivšeg DF. Šta to kazuje?

PEPIĆ: Ne bi trebalo da nas, koji smo na razne načine pratili pomnije javnu CG društveno – političku scenu, ili bolje rečeno, koji smo osjećali i uvidjeli da nešto nije u redu u višedecenijskoj vlasti DPS- a i Mila Đukanovića mogu iznenaditi  ove i ovakve prepiske putem Skaj aplikacije.

Dobro je poznato da je ta i takva vlast stvorila i izuzetno dobro koristila taj i takav ” sistem vrijednosti”. Dobro je bilo poznato da je Vesna Medenica ” treću granu vlasti”  stavila u zaštitu  Đukanovića i njemu bliskih. I da ništa  što je zadiralo u organizovani kriminal na visokom nivou, nije moglo da se pred sudskim instancama , ne samo pravosudno  dokaže , nego ni pokrene. Ako hoćemo da budemo iole iskreni , moglo se znati, da i neki od policijskih službenika, nijesu bili u službi očuvanja javnog reda i mira , već više u lancu  očuvanja Đukanovićeve i moći  bogatstva.

Svako  ko i je ukazivao na to  nalazio se na udaru i djelova policije i djelova sudstva. Počesto i na meti nekih ” žestokih momaka” . Tako da me ove i ovakve prepiske – ne čude.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 8. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

ALEKSANDAR KRAUS, PREDSJEDNIK SAVEZA ANTIFAŠISTA SRBIJE: U Srbiji je dominantan populizam koji čini sve da zadrži vlast

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osnovni, svrsishodan cilj izbora u Srbiji trebao bi da bude  približavanje zeleno-lijevih i socijal-liberalnih političkih opcija – i ne samo njih

 

MONITOR: Nedavno je prošlo 80 godina od Drugog zasjedanja AVNOJ-a. Tih dana se u Teheranu održavala i konferencija glavnih savezničkih lidera-Staljina, Ruzvelta i Čerčila. Tvrdi se da je tada izdejstvovano priznanje Titovog pokreta kao dio kompromisa između trojice lidera. Kako  ocjenjujete značaj ovog događaja i njegov legat danas?

KRAUS: Da, pre nekoliko dana, tačnije, ove godine 26.11. u Jajcu je svečano obeležena 80-ta godišnjica od održavanja II zasedanja AVNOJ-a. I na teritoriji Jugoslavije, kao i na međunarodnom planu, 1943. godina je bila prelomna godina II Svetskog rata. Te godine su vođene najveće bitke u NOB-u, na Neretvi i Sutjesci. Posle bitke na Neretvi, praktično je bio poražen kolaboracionistički četnički pokret, a tokom bitke na Sutjesci je Čerčilov šef britanske vojne misije Bil Dikin imao jasan uvid ko se i kako bori protiv Nemaca. Dikin je prisustvovao i II zasedanju AVNOJ-a, na kojem su donete istorijske odluke, pa i one o tzv.avnojevskim granicama i federativnom uređenju zemlje, kao i budućem ustrojstvu države kao republike. Velika trojica su u Teheranu, prihvatajući partizanski pokret kao saveznički, samo potvrdili stvarno stanje na terenu. Nije to bila nikakva diplomatska pobeda jednog pokreta otpora već savezničko prihvatanje jedinog narodno-oslobodilačkog pokreta, koji u to vreme broji oko 300.000 naoružanih i u vojne formacije organizovanih boraca i borkinja. Socijalistička Jugoslavija je razbijena dejstvom mnogobrojnih unutrašnjih i spoljašnjih činilaca, u kojima je tema granica bila samo jedna-doduše kobna kao okidač za ratove 90-tih odnosno za aktuelizovanje ideologije Velike Srbije. Bez avnojevskih granica, danas svakako jedan broj postojećih država ne bi postojao.

MONITOR: U Firenci je ovih dana održan samit ultra desnih partija. Domaćin je bio Mateo Salvini, potpredsjednik Vlade Italije. Inspirisala ih je  pobjeda ultra desnog Gerta Vildersa u Holandiji. Pripremaju se da na  izborima za EU parlament u 2024-oj budu treća grupacija po brojnosti. Postoji li opasnost da se to desi?

KRAUS: Povodom nedavne pobede Vildersa u Holandiji i pomenutog skupa u Firenci, postoje veoma opravdani strahovi, i to ne samo u Evropi. Mislim da je stanje alarmantno. Izbori u Poljskoj su ohrabrenje, a do izbora 2024-e, verujem da će doći do nekih inicijativa kako bi se ovaj prodor ekstremne desnice zaustavio. U biti, radi se o krizi kapitalizma, a levica još ne nudi stvarnu alternativu.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 8. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

ILAN PAPPE,  JEDAN OD NAJPOZNATIJIH  EKSPERATA ZA BLISKI ISTOK: Palestinci i Izraelci moraju živjeti zajedno

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na neki način, tekući rat u Gazi je poglavlje u  priči koja je započela etničkim čišćenjem i nikada nije okončana u decenijama  nakon 1948

 

U  Torinu je nedavno boravio poznati istoričar, esejist i publicista  Ilan Pappe jedan od najpoznatijih  eksperata za Bliski istok, što je bio razlog za  susret i  kraći razgovor o aktuelnoj situaciji. Trenutno je  jedan od rijetkih istraživača, istoričara, autora, izraelskog porijekla, koji na precizan, jasan  i analitičan način barata istorijskim činjenicama i pokušava čitaocima sa  naučnog aspekta približiti kompleksnu situaciju u Gazi i na Zapadnoj obali.

Pappé od 1990.  godine predaje istoriju na Univerzitetu Exeter u Velikoj Britaniji.  Zbog opozicionih stavova  morao je napustiti svoju zemlju Izrael, jer je bio odveć kritičan prema cionizmu. Jedan je od predstavnika takozvane nove izraelske istoriografije, struje “nepodobnih” istoričara za   one vlade Evrope i Zapada  koje nastavljaju zagovarati, može se reći,  lažnu verziju  rata protiv Palestine.

Pappé je poznat po tome što je dokumentirao “etničko čišćenje” iz 1948. nad Palestincima, Nakbu/Katastrofu kako je nazivaju  preživjeli,  mračnu povijesnu stranicu s kojom se izraelska država nikada nije htjela suočiti.

Razlozi za susret sa Ilanom Pappeom su brojni. Izmedju ostalog i publikovanje nove knjige Ten Myths About IsraelDeset mitova o Izraelu.

Knjiga govori prevashodno o deset falš ideja na koje se oslanja okupacija Palestine i  koje je istoričar pobio sa sjajnom preciznošću i  hrabrošcu. Pappe demonstrira  iz kog ugla  treba gledati na realnost, ukazujući da je permanentno uznemiravanje vlasti urgentno i neophodno. I moguće.

Pappe je boravio  u Torinu  na poziv torinskog udruženja BDS koje je pokrenulo  ekonomsku  kampanju, boycott, disinvestment and sanctions (bojkot, dezinvestiranje i sankcije prema Izraelu)  te  univerzitetskog i studentskog pokreta Projekt Palestina. Govorio je pred brojnom publikom. Bilo je više  od 500 slušaoca, a toliko je ostalo pred vratima prepune sale.

Izdvajamo par redova iz  samog početka knjige Deset mitova o Izraelu.

“Palestina je uvijek bila zemlja izmedju rijeke i mora. I još je uvijek. Na njenu promenjljivu sudbinu nije uticala geografija vec demografija. Kolonizatorski pokret  koji se ustoličio krajem 19 vijeka, sada  predstavlja pola populacije i kontroliše drugu polovinu uz pomoć ideološke  matrice rasizma i politike aparthejda. Mir nije pitanje demografskih promjena, niti ponovnog crtanja mapa: Mir je eliminacija postojeće ideologije i politike”

LIFEGATEU: Profesore Pappé, govorili ste o Nakbi-Katastrofi kao događaju “etničkog čišćenja” i dokumentirali ste postojanje PLANA D-  Dalet plana (Akcioni plan izraelske vojske –  Plan B  iz septembra 1945, Plan iz maja 1946 i  Plan Yehoshua iz 1948)  ili kako su protjerivanja i masakri Palestinaca tih godina bili projektovani za stolom od grupe cionistički orjentiranih Izraelaca. Kako  ostvariti taj “plan” danas, dok je u toku  rat u Pojasu Gaze? Postoji li nešto od tog plana što je i danas aktuelno ?

PAPPE: Godinu 1948.  palestinski Arapi su definirali kao “katastrofu”, tacnije Nakbu. Godinama kasnije uvijek su tvrdili da Nakba nikada nije završena. Na neki način, tekući rat u Gazi je poglavlje u toj priči, koja je započela etničkim čišćenjem i nikada nije okoncana u decenijama  nakon 1948. Temeljna ideja uvijek je ista: Izrael želi osvojiti nove teritorije,  ali bez Palestinaca koji zive na njima. Ne mogu biti siguran da postoji plan poput Plana D iz tog vremena, ali koraci za konsolidaciju tog plana su isti. Prvo se stanovnici pojasa Gaze protjeruju sa sjevera na jug, zatim se predlaže prognati ih  u Egipat, na Sinaj ili nagovoriti da odu u druge zemlje. Drugim riječima, zločini protiv čovječnosti dokumentirani 1948, nastavljaju se i danas.

Maurizio BONGIOANNI –LifeGateu
Prevod:  Vesna ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo